Pages - Menu

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Αλτσχάιμερ: Η απλή εξέταση αίματος ανιχνεύει τη νόσο με ακρίβεια 90%


 Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να ξεπεράσει τις παραδοσιακές εξετάσεις όταν πρόκειται για τον προσδιορισμό του εάν το Αλτσχάιμερ ευθύνεται για προβλήματα μνήμης, διαγιγνώσκοντας με ακρίβεια τη νόσο περίπου στο 90% των περιπτώσεων.

Συγκρίνετε αυτό με ειδικούς στην άνοια που εντόπισαν επιτυχώς το Αλτσχάιμερ στο 73% των περιπτώσεων, ενώ οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης το έκαναν με ποσοστό 61%, σύμφωνα με τη μελέτη 1.213 ασθενών στη Σουηδία που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στο JAMA, το περιοδικό που δημοσιεύεται από την American Medical Association, και παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ την ίδια μέρα στη Φιλαδέλφεια.

Τα ενθαρρυντικά ευρήματα έρχονται εν μέσω μεγαλύτερων προσπαθειών για την ανάπτυξη μιας φθηνής, απλής εξέτασης αίματος που μπορεί να διαγνώσει γρήγορα ασθενείς με Αλτσχάιμερ χωρίς να αναγκάσει τους ανθρώπους να υποβληθούν σε ακριβότερες και επεμβατικές εξετάσεις, όπως νωτιαία βρύση. Αν και οι εξετάσεις αίματος χρησιμοποιούνται ήδη σε κλινικές, συχνά δεν καλύπτονται από ασφάλιση, κοστίζουν εκατοντάδες δολάρια ή περισσότερο.

«Συνολικά, αυτή είναι μια ωραία προσθήκη σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη λογοτεχνία, αν και δεν αλλάζει απαραιτήτως το παιχνίδι», δήλωσε ο Cliff Abraham, καθηγητής νευροεπιστήμης και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Οι συγγραφείς της μελέτης συγκέντρωσαν δεδομένα από ασθενείς με γνωστικά συμπτώματα των οποίων η μέση ηλικία ήταν 74. Περίπου το 23 τοις εκατό από αυτούς είχαν υποκειμενική γνωστική έκπτωση, το 44 τοις εκατό ήπια γνωστική έκπτωση και το 33 τοις εκατό άνοια.

Οι συγγραφείς μέτρησαν το επίπεδο της p-tau217, ενός τύπου πρωτεΐνης που συσσωρεύεται και βλάπτει τον εγκέφαλο σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, και του αμυλοειδούς βήτα, μιας άλλης πρωτεΐνης που θεωρείται βιοδείκτης της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Είναι σαφές, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη, ότι η εξέταση αίματος προσφέρει καλύτερη διαγνωστική ακρίβεια από την κλινική αξιολόγηση, η οποία έχει πρόσβαση μόνο σε έμμεσες πληροφορίες σχετικά με την υγεία του εγκεφάλου, για παράδειγμα γνωστικά τεστ», είπε ο Abraham.

Οι εναλλακτικές λύσεις για τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ περιλαμβάνουν σαρώσεις PET, οι οποίες μπορεί να κοστίζουν 5.000 $ ή περισσότερο, και δεν καλύπτονται από το Medicare παρά μόνο σε δοκιμές, ενώ οι βρύσες της σπονδυλικής στήλης είναι επεμβατικές.

Η μελέτη προσθέτει στοιχεία ότι η διάγνωση του Αλτσχάιμερ θα μπορούσε σύντομα να γίνει πιο γρήγορα και εύκολα. Οι ταχύτερες και πιο ακριβείς διαγνώσεις επιτρέπουν στους ασθενείς και τις οικογένειές τους να προετοιμαστούν καλύτερα για τους ιατρικούς λογαριασμούς, να εγγραφούν σε κλινικές δοκιμές ή να προβλέψουν τις ανάγκες περίθαλψης, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, που ταλαιπωρεί περισσότερους από 6 εκατομμύρια Αμερικανούς. Αν και οι νεότεροι μπορούν να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ, οι περισσότεροι ασθενείς είναι ηλικιωμένοι, με τον αριθμό των ασθενών να διπλασιάζεται κάθε πέντε χρόνια μετά την ηλικία των 65 ετών, σύμφωνα με το CDC. Έως και 14 εκατομμύρια Αμερικανοί μπορεί να έχουν Αλτσχάιμερ μέχρι το 2060.

Η ασθένεια ξεκινά με ήπια απώλεια μνήμης, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε ασθενείς που χάνουν την ικανότητα να συνεχίσουν μια συνομιλία. Είναι μια από τις 10 κορυφαίες αιτίες θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα ποσοστά θνησιμότητας να αυξάνονται. Δεν υπάρχει θεραπεία, αν και υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να επιβραδύνουν την ασθένεια.

Πηγή: The Washington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου