Pages - Menu

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Το κακάο πιθανόν αποτελεί «όπλο» για την καθυστέρηση της γήρανσης

 


Ο κόσμος γερνάει με επιταχυνόμενο ρυθμό. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μεταξύ 2015 και 2050, το ποσοστό των κατοίκων του πλανήτη άνω των 60 ετών σχεδόν θα διπλασιαστεί, από 12% σε 22%.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Καρολίνα Σάντσεθ-Ροδρίγκεθ, καθηγήτρια Κυτταρικής Βιολογίας και ερευνήτρια στο Universidad Europea της Μαδρίτης, σε σχετικό άρθρο της στο The Conversation, η γήρανση φέρνει μαζί της αύξηση των ασθενειών. Οι συνήθεις ασθένειες περιλαμβάνουν απώλεια ακοής, καταρράκτη, οστεοαρθρίτιδα, διαβήτη, κατάθλιψη και άνοια. Επιπλέον, καθώς οι άνθρωποι γερνούν, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πολλαπλές ασθένειες ταυτόχρονα και σύνθετες καταστάσεις υγείας. Για όλους αυτούς τους λόγους, μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις σήμερα είναι να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την υγεία μας καθώς μεγαλώνουμε, αναπτύσσοντας λογικές στρατηγικές που προάγουν την επαρκή ποιότητα ζωής και την ανεξαρτησία. Ως εκ τούτου, τι θα γινόταν αν μία από τις πιθανές στρατηγικές ήταν τόσο απλή όσο το να πίνουμε ένα φλιτζάνι κακάο κάθε μέρα;

Αντιοξειδωτικό, αντιαλλεργικό και αντικαρκινικό το κακάο

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι το κακάο είναι ένας σημαντικός φυσικός χημειοπροληπτικός παράγοντας για διάφορες ασθένειες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το κακάο περιέχει υψηλά επίπεδα πολυφαινολών, κυρίως φλαβονολών, στις οποίες αποδίδονται πολυάριθμες ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Επιπλέον, αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, λιπιδίων, πρωτεϊνών, υδατανθράκων και μικροθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων μετάλλων (P, Ca, K, Na, Mg, Zn, Cu) και βιταμινών (A, B, E).

Επισημαίνεται ότι το κύριο πλεονέκτημα του κακάο και των παραγώγων του, ως πιθανή προληπτική θεραπεία για διάφορες παθολογίες, είναι ότι καταναλώνεται παγκοσμίως. Το 2022 και το 2023, σχεδόν 5 εκατομμύρια τόνοι κακάο παρήχθησαν σε όλο τον κόσμο. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της πρόσληψης κακάο και ενός μειωμένου κινδύνου διάφορων χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι μεταβολικές διαταραχές και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον, μία διατροφή πλούσια σε κακάο επηρεάζει θετικά την όραση, την ακοή, το νευρικό σύστημα και το δέρμα, μεταξύ άλλων. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στις αντιοξειδωτικές, αντιδιαβητικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αντιαλλεργικές και κατά της παχυσαρκίας ιδιότητές του. Ακόμα, πρόσφατες έρευνες έχουν διεξαχθεί για τη σχέση μεταξύ του κακάο και της καλής κατάστασης του εντερικού μικροβιόκοσμου, ο οποίος με τη σειρά του εξασφαλίζει καλή γενική υγεία.

Κακάο, Σοκολάτα
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash | Rachael Gorjestani

Αποτρέπει τη γνωστική παρακμή και τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Τι θα γινόταν αν η τακτική κατανάλωση κακάο βοηθούσε στη διατήρηση της καλής κυκλοφορίας του αίματος και στην πρόληψη της γνωστικής παρακμής, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για τις καρδιαγγειακές παθήσεις; Αυτό δεν είναι ουτοπία. Πρόσφατα, στη Σουηδία, μελετήθηκε η υγεία 31.823 γυναικών (ηλικίας από 48 έως 83 ετών) για εννέα χρόνια. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο Circulation: Heart Failure, έδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση σοκολάτας (1-2 κούπες την εβδομάδα και 1-3 κούπες τον μήνα) σχετιζόταν με χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμη και ως προς τον θάνατο.

Ομοίως, μία μελέτη σε 531 άτομα άνω των 65 ετών για διάστημα δύο ετών που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι η κατανάλωση σοκολάτας συνεπάγεται 41% χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης. Επιπλέον, σε ηλικιωμένα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένιση, η γνωστική λειτουργία αξιολογήθηκε ύστερα από οκτώ εβδομάδες κατανάλωσης ροφημάτων που περιείχαν διαφορετικές ποσότητες φλαβονοειδών του κακάο (993 mg η μεγαλύτερη και 43 mg η μικρότερη). Στο τέλος της μελέτης, οι ομάδες με ενδιάμεση και υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο παρουσίασαν καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Ποιοι μηχανισμοί δράσης κρύβονται πίσω από αυτές τις θετικές επιδράσεις του κακάο; Υπάρχουν ενδείξεις ότι η χορήγηση ενός φυσικού ροφήματος κακάο πλούσιου σε φλαβονοειδή (179 mg φλαβανόλης κακάο ανά μερίδα) σε 60 συμμετέχοντες (από 55 έως 70 ετών) βελτίωσε τη γλυκόζη αίματος, την τριγλυκεριδαιμία και τα επίπεδα χοληστερόλης (HDL και LDL). Επιπλέον, η κατανάλωσή του οδηγεί σε μεγαλύτερη σωματική απόδοση και λιγότερη ευθραυστότητα.

Μάλιστα, μία τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή φάσης 2, με 44 συμμετέχοντες και περιφερική αρτηριακή νόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καλύφθηκε μεγαλύτερη απόσταση με εξάλεπτο περπάτημα ύστερα από καθημερινή κατανάλωση ροφήματος κακάο για έξι μήνες (15 g κακάο για την ακρίβεια). Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύθηκαν στο Circulation Research.

Υπό το πρίσμα αυτών των μελετών, μπορούμε να πούμε ότι η κατανάλωση κακάο μπορεί να βελτιώσει τη γενική νόηση και τη μνήμη μέσω της διαμόρφωσης της εγκεφαλικής ροής του αίματος και άλλων φυσιολογικών παραμέτρων. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι η κατανάλωσή του θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ηλικιωμένου πληθυσμού.

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου