Νέα μελέτη ρίχνει φως στη σχέση πολυβιταμινών και αύξησης του προσδόκιμου ζωής – Τα νέα δεν είναι καλά
Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν δεδομένα από 400.000 ενηλίκους χωρίς χρόνιες ασθένειες για να δουν αν η καθημερινή λήψη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου μέσα σε δύο δεκαετίες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, αντί για περισσότερο, όσοι καταναλώνουν καθημερινά πολυβιταμίνες έχουν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο ή καρδιαγγειακές νόσους και να πεθάνουν.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να αποδείξουν τα οφέλη των πολυβιταμινών, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου αναμενόμενα. Η κατανάλωση π.χ. β-καροτένιου από φυσικές τροφές προστατεύει από τον καρκίνο, ενώ η ίδια βιταμίνη από σκεύασμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ο σίδηρος που περιέχουν πολλές πολυβιταμίνες μπορεί να προκαλέσει υπερσυγκέντρωση και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και άνοιας.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Erikka Loftfield του NCI (National Cancer Institute) ανέλυσε τα δεδομένα από τρεις μεγάλες έρευνες που ξεκίνησαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Οι έρευνες εξέτασαν 390.124 υγιείς ενήλικες για διάστημα 20 ετών.
Οι ερευνητές, σύμφωνα με το flash.gr, βρήκαν ότι αντί να μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου, όσοι κατανάλωναν πολυβιταμίνες είχαν κατά 4% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν.
«Οι πολυβιταμίνες υπόσχονται πολλά, αλλά δεν προσφέρουν τίποτα,» τονίζει ο Δρ Neal Barnard, επίκουρος καθηγητής στο George Washington University. «Το βασικό επιχείρημα είναι ότι οι πολυβιταμίνες δεν βοηθούν. Η επιστήμη δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Αντί για πολυβιταμίνες πρέπει να τρώμε υγιεινές τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου