Για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, τα δαμάσκηνα αναδεικνύονται σε πολύτιμο σύμμαχο για δυνατά οστά, ισχυρίζονται ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο Osteoporosis International, υποδηλώνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση δαμάσκηνων επιβραδύνει την εξέλιξη της οστικής απώλειας που σχετίζεται με την ηλικία και μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος, σύμφωνα με την Mary Jane De Souza, καθηγήτρια κινησιολογίας και φυσιολογίας στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη και τρισδιάστατη δοκιμή που μετρά την επίδραση του φρούτου στην κατάσταση των οστών (δομή, γεωμετρία και αντοχή).
Η φθορά των οστών
Τα οστά αποτελούνται από δυναμικούς ιστούς που βρίσκονται συνεχώς σε διαδικασία αναδιαμόρφωσης. Εξειδικευμένα οστικά κύτταρα απομακρύνουν το παλιό οστό αντικαθιστώντας το με νέο οστό. Εντούτοις, με την ηλικία, το σώμα χάνει οστά ταχύτερα από ό,τι μπορεί να δημιουργήσει.
Η επιταχυνόμενη απώλεια οστού μπορεί να οδηγήσει στην οστεοπόρωση, μια ασθένεια στην οποία, μειώνεται η πυκνότητα του οστού και η δομή του αλλάζει, με αποτέλεσμα να είναι πλέον αδύναμο και επιρρεπές σε κατάγματα.
Γιατί οι γυναίκες στη εμμηνόπαυση είναι πιο ευάλωτες;
Τα οιστρογόνα (ορμόνη), μειώνονται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ζωής και τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων επιταχύνουν την απώλεια οστικής πυκνότητας. Οι ερευνητές ενημερώνουν ότι παρά την ύπαρξη φαρμάκων για την οστεοπόρωση, πολλές γυναίκες τείνουν να μην τα λαμβάνουν.
Τα δαμάσκηνα ωφελούν την υγεία των οστών, καθώς περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις (πολυφαινόλες) που μπορεί να αμβλύνουν τις φλεγμονώδεις οδούς που οδηγούν σε απώλεια οστού.
Η έρευνα
Η μελέτη διήρκησε 12 μήνες και συμπεριέλαβε 235 γυναίκες στη μετεμμηνοπαυσιακή φάση ζωής τους. Οι συμμετέχουσες κατηγοριοποιήθηκαν σε ομάδες ανάλογα με τις διατροφικές τους ιδιαιτερότητες. Η πρώτη ομάδα αφορούσε όσες δεν κατανάλωναν δαμάσκηνα, η δεύτερη, αυτές που προσλάμβαναν 50 γρ. ημερησίως (4 έως 6) και η τρίτη, όσες συνήθιζαν να τρώνε 100 γρ. (10 έως 12) δαμάσκηνα ημερησίως.
Κάθε έξι μήνες, οι συμμετέχουσες αξιολογούνταν με τη χρήση περιφερικής ποσοτικής υπολογιστικής τομογραφίας (pQCT), η οποία επιτρέπει τη διατομική απεικόνιση για τη μέτρηση της τρισδιάστατης πυκνότητας οστικής μάζας, της γεωμετρίας των οστών και της οστικής αντοχής.
Συμπεράσματα
- Οι μετρήσεις της πυκνότητας της οστικής μάζας και της οστικής αντοχής στην κνήμη, μειώθηκαν στις γυναίκες της ομάδας ελέγχου
- Εκείνες που έτρωγαν τουλάχιστον τέσσερα έως έξι δαμάσκηνα κάθε μέρα, διατήρησαν οστική πυκνότητα, δύναμη και δομή
- Οι γυναίκες που κατανάλωναν δαμάσκηνα είδαν αποτελέσματα
- Η πρόσληψη 100 γρ. δαμάσκηνων ήταν υπερβολική και αποθάρρυνε τις γυναίκες να συνεχίσουν την κατανάλωσή τους.
«Καταφέραμε να διατηρήσουμε το οστό στο φλοιώδες οστό της κνήμης που φέρει βάρος και η διατήρηση του φλοιώδους οστού και της οστικής αντοχής είναι το κλειδί για την αποφυγή καταγμάτων», όπως δήλωσε η καθηγήτρια.
Πηγή: ygeiamou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου