Pages - Menu

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Έρευνα «βόμβα»: Επικίνδυνη η νο.1 τάση στις δίαιτες

 


Κακά νέα για τους οπαδούς της νο.1 τάσης στις δίαιτες: Νέα έρευνα τη συνδέει με σχεδόν διπλάσια αύξηση του κινδύνου για θάνατο από καρδιαγγειακές παθήσεις

Η περιβόητη δίαιτα 16/8 έχει γίνει γνωστή παγκοσμίως – αποτελώντας το τελευταίο διάστημα μια από τις δημοφιλέστερες τάσεις για την απώλεια βάρους. Περιλαμβάνει 8 ώρες κανονικής σίτισης την ημέρα και 16 ώρες νηστείας.

Προηγούμενες μελέτες υποστήριζαν ότι αυτό το διατροφικό πρότυπο μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά, όπως η χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση, αλλά τώρα οι ερευνητές προτείνουν να τρώτε για περισσότερες ώρες και συγκεκριμένα να μοιράζετε τα γεύματά σας σε ένα χρονικό διάστημα από 12 έως 16 ώρες.

«Η εργασία αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς δείχνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερες μακροχρόνιες μελέτες σχετικά με τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής. Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά», σχολιάζουν οι ειδικοί.

Τι αποκαλύπτει όμως η εν λόγω έρευνα; Πως ο περιορισμός του φαγητού σε ένα χρονικό διάστημα 8 ωρών συνδέεται με 91% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Victor Zhong της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Jiao Tong της Σαγκάης, ανέλυσε στοιχεία από περίπου 20.000 ενήλικες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

«Περιμέναμε τα αντίθετα αποτελέσματα», σημείωσε ο Zhong στην Washington Post. «Πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε από το εύρημα ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν ένα οκτάωρο πρόγραμμα διατροφής έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Παρά το γεγονός ότι αυτή η δίαιτα είναι διάσημη λόγω των σύντομων αποτελεσμάτων, η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι, σε σύγκριση με μια τυπική σίτιση 12-16 ωρών ημερησίως, η 8ωρη διατροφή δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση τη μακροζωία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα αυτή δεν είναι μόνο η πρώτη του είδους της, αλλά έχει παράλληλα και σημαντικούς περιορισμούς: Αφενός υπάρχει μια σχετική ασάφεια στις απαντήσεις των ερωτώμενων – με δεδομένο ότι η έρευνα είχε ορίζοντα 15ετίας – κι αφετέρου δεν συνεκτιμήθηκαν άλλοι σημαντικοί παράγοντες.

dnews.gr

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πεπτικό: Τι συστήνουν οι γαστρεντερολόγοι στον καφέ για το καλό του εντέρου


 Μια γερή και αντιοξειδωτική δόση ενέργειας, για να ξεκινήσει θετικά η μέρα, αποζητούν όσοι δεν μπορούν πλέον να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς μια γουλιά καφέ. 
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον συνδυάζουν με γάλα, για να αποφύγουν τη ζάχαρη και να απαλύνουν την πικρή γεύση. Είχατε σκεφτεί, όμως, να τον δοκιμάσετε με μερικές κουταλιές κακάο;

Ο καφές είναι ήδη επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ευνοεί τη λειτουργία του εντέρου, καθώς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά.

«Οι πολυφαινόλες του καφέ μπορούν να τροφοδοτήσουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, προωθώντας την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα και περιορίζοντας τη δράση των βλαβερών βακτηρίων» σημειώνει ο δρ Joseph Salhab, γαστρεντερολόγος.

Όταν μάλιστα συνδυάζεται με το κακάο, η αντιοξειδωτική δράση πολλαπλασιάζεται, καθώς και το κακάο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.

Το οξειδωτικό στρες και οι ανισορροπίες στο μικροβίωμα του εντέρου θεωρούνται βασικοί παράγοντες σε γαστρεντερικές παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, που προκαλεί συμπτώματα, όπως διάρροια, πόνο στο στομάχι, αιματηρά κόπρανα, απώλεια βάρους και κόπωση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι φυτικές ίνες

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Antioxidants‌, οι πολυφαινόλες μπορούν να μετριάσουν το οξειδωτικό στρες, να προωθήσουν τη βακτηριακή ποικιλομορφία στο έντερο και να βελτιώσουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις του οργανισμού.

Μια άλλη σημαντική ιδιότητα του καφέ με κακάο που βοηθά στη λειτουργία του εντέρου είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Μια κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών, καλύπτοντας ένα μέρος του στόχου των 25 έως 38 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα, προσθέτοντας μια ή δύο κουταλιές της σούπας κακάο στο πρωινό φλιτζάνι καφέ.

Άλλωστε, ο πεπτικός σωλήνας χρειάζεται φυτικές ίνες για να διατηρήσει υγιές το μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Microorganisms.

«Τα ωφέλιμα βακτήρια ζυμώνουν τις πρεβιοτικές ίνες για να παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας (SCFAs), τα οποία έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας ισορροπημένης ανοσολογικής απόκρισης στο έντερο» συμπληρώνει η γαστρεντερολόγος δρ Sarah Robbins.

Πηγή: ygeiamou.gr

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΠΟΥ: Το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αυτές τις πάθησεις

 


Οι νευρολογικές παθήσεις είναι πλέον η κύρια αιτία ασθένειας παγκοσμίως, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). 
Οι νευρολογικές παθήσεις, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος του Πάρκινσον και η άνοια, αποτελούν πλέον την κύρια αιτία ασθένειας παγκοσμίως, επηρεάζοντας το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Neurology με στοιχεία του ΠΟΥ από το 2021, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με διαταραχές του νευρικού συστήματος ή πεθαίνουν από αυτές έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Υπολογίζεται ότι οι νευρολογικές παθήσεις ήταν υπεύθυνες για 443 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής που χάθηκαν λόγω ασθένειας, αναπηρίας και πρόωρου θανάτου, γεγονός που τις καθιστά τον κορυφαίο παράγοντα που συμβάλλει στην παγκόσμια επιβάρυνση από ασθένειες, μπροστά και από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Η μελέτη αυτή θα πρέπει να αποτελέσει επείγουσα έκκληση για ανάληψη δράσης με στόχο την κλιμάκωση των στοχευμένων παρεμβάσεων, ώστε τα άτομα που ζουν με νευρολογικές παθήσεις να έχει πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα, θεραπεία και αποκατάσταση που χρειάζονται. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλίσουμε ότι η υγεία του εγκεφάλου γίνεται καλύτερα κατανοητή, εκτιμάται και προστατεύεται, από την πρώιμη παιδική ηλικία έως τη μετέπειτα ζωή» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΥ.

Οι δέκα πιο συχνές νευρολογικές παθήσεις
Εγκεφαλικό επεισόδιο.
Νεογνική εγκεφαλοπάθεια (εγκεφαλική βλάβη).
Ημικρανία.
Άνοια.
Διαβητική νευροπάθεια (νευρική βλάβη).
Μηνιγγίτιδα.
Επιληψία.
Νευρολογικές επιπλοκές από πρόωρο τοκετό.
Διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.
Καρκίνοι του νευρικού συστήματος.
Συνολικά, οι νευρολογικές παθήσεις προκαλούν μεγαλύτερη αναπηρία και απώλεια υγείας στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Ωστόσο, ορισμένες παθήσεις, όπως η ημικρανία ή η άνοια, πλήττουν δυσανάλογα τις γυναίκες.

Η διαβητική νευροπάθεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη από όλες τις νευρολογικές παθήσεις – Ο αριθμός των περιστατικών υπερτριπλασιάστηκε από το 1990.

Πώς θα προστατευθούμε
Σύμφωνα με έρευνες, ο ενεργός τρόπος ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της γνωστικής και νευρολογικής υγείας σε κάθε ηλικία. Σηκωθείτε και τρέξτε, κολυμπήστε, χορέψτε, σηκώστε βάρη ή απλά περπατήστε.
Η εκγύμναση του μυαλού είναι εξίσου σημαντική με την εκγύμναση του σώματος. Καταλαβαίνοντας ποιοι είμαστε και τι θέλουμε από τη ζωή, αποκτάμε μια αίσθηση σκοπού, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει ακόμα και τις γνωστικές μας ικανότητες.
Μια διατροφή βασισμένη στις αρχές της μεσογειακής με λιγότερα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και άμυλο και περισσότερα φρούτα, όσπρια και λαχανικά, βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθώς και στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.
Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας που μας βοηθούν να παραμένουμε στο παρόν, συμβάλλουν στη διατήρηση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή μνήμη, σύμφωνα με μελέτη από το «UCLA» (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια) και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.
Καναδοί και Ισπανοί ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι νευρικές συνδέσεις ευνοούνται όταν κάποιος μιλά δύο γλώσσες.
Η αυξημένη κοινωνική αλληλεπίδραση μπορεί να ενισχύσει το γνωστικό απόθεμα και τη γνωστική λειτουργία.
Κοιμόμαστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ. Ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση με κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ μεγαλώνοντας.
Πηγή vita.gr

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Προβιοτικά: 13 τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου

 


Αν αναρωτιέστε πώς να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας, τα προβιοτικά αποτελούν μια καλή αρχή.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που πρέπει να καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες. Πολλοί από αυτούς τους μικροοργανισμούς απαντώνται φυσικά σε ζυμωμένες τροφές, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο.

Ωστόσο, επειδή αυτά τα τρόφιμα ποικίλλουν ως προς τη συνεισφορά και την ποικιλομορφία τους, δεν είναι πάντα δυνατό να αξιολογηθεί το όφελός τους για την υγεία μας. Γι’ αυτόν τον λόγο, τα τρόφιμα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αυστηρά ως “προβιοτικά”, αλλά συχνά αναφέρονται ως τέτοια. Με αυτόν τον όρο απλά περιγράφουμε τρόφιμα που περιέχουν πολλά προβιοτικά.

Γιατί τα προβιοτικά κάνουν καλό στην υγεία του εντέρου

Τα προβιοτικά εκτελούν ορισμένες σημαντικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, του μεταβολισμού και της πέψης. Έρευνες δείχνουν ότι οι ανισορροπίες στη μικροχλωρίδα (μικροβίωμα) του εντέρου μπορεί να συνδέονται με πολλές ασθένειες, όπως καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2.

Η μικροχλωρίδα του εντέρου επηρεάζεται επίσης έντονα από τις διατροφικές μας επιλογές. Μπορούμε εύκολα να την υποστηρίξουμε, συμπεριλαμβάνοντας τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά στην καθημερινή μας διατροφή.

Ποιες τροφές για την υγεία του εντέρου πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας:

1. Γιαούρτι

Παράγεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση με φιλικά βακτήρια (κυρίως βακτήρια γαλακτικού οξέος και bifidobacteria) και είναι μια από τις καλύτερες πηγές προβιοτικών.

2. Βουτυρόγαλα

Παράγεται από το υγρό που έχει απομείνει από την εξαγωγή βουτύρου από το γάλα. Μόνο το μη παστεριωμένο, ζυμωμένο βουτυρόγαλα περιέχει ευεργετικά βακτήρια, επομένως θα πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά τις ετικέτες.

3. Κεφίρ

Φτιαγμένο με την προσθήκη κόκκων κεφίρ στο αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, το κεφίρ περιέχει πολλά σημαντικά στελέχη φιλικών βακτηρίων και μαγιάς, καθιστώντας το ένα ποικιλόμορφο και ισχυρό προβιοτικό. Μάλιστα, το κεφίρ έχει πιο ποικιλόμορφη σύνθεση ευεργετικών βακτηρίων και μαγιάς ακόμη και από το γιαούρτι.

4. Τέμπε (tempeh)

Φτιαγμένο από σπόρους σόγιας που έχουν μαγειρευτεί και ζυμωθεί, το tempeh έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη συγκέντρωση των καλών βακτηρίων στο έντερο.

5. Κίμτσι (kimchi)

Το κορεατικής προέλευσης kimchi παρασκευάζεται κυρίως με ζυμωμένο λάχανο και περιέχει μεγάλες ποσότητες από το φιλικό προς το έντερο βακτήριο, Lactobacillus.

6. Κομπούχα (kombucha)

Ένα ζαχαρούχο μαύρο τσάι από την Κίνα, η kombucha είναι γνωστό ότι περιέχει μια σειρά από ωφέλιμα για το έντερο βακτήρια και είδη ζύμης.

7. Μίσο (miso)

Χρησιμοποιείται σε ιαπωνικά και ασιατικά πιατα. Το miso είναι μια πάστα που παρασκευάζεται από ζυμωμένη σόγια και περιέχει μεγάλες ποσότητες από τα φιλικά προς το έντερο βακτήρια, Aspergillus oryzae.

8. Νάττο (natto)

Ένα παραδοσιακό ιαπωνικό πιάτο που αποτελείται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Το natto είναι πλούσιο σε βακτήρια που ενισχύουν το έντερο.

9. Ξινολάχανο

Ένα είδος λάχανου που έχει υποστεί ζύμωση. Το ξινολάχανο είναι γεμάτο με καλά βακτήρια και είναι εξαιρετικά εύκολο και φθηνό να το φτιάξετε στο σπίτι.

10. Μαλακό και παλαιωμένο τυρί

Μερικά τυριά (όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα και τα ελβετικά τυριά, ιδιαίτερα το γκούντα) είναι καλύτερα από το γιαούρτι για την παροχή άθικτων προβιοτικών στο γαστρεντερικό σωλήνα.

11. Πράσινες ελιές

Η φυσική διαδικασία ζύμωσης σε άλμη (αλμυρό νερό) σημαίνει ότι είναι πλούσιες στα φιλικά προς το έντερο βακτήρια, Lactobacillus.

12. Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο παρασκευάζεται συνθλίβοντας τα μήλα και αφήνοντας τις ζύμες να ζυμώσουν τα φυσικά σάκχαρα σε οξικό οξύ. Είναι το αφιλτράριστο ξύδι που περιέχει μεγάλη ποικιλία από πρωτεΐνες, ένζυμα και φιλικά βακτήρια. Θα αναγνωρίσετε το αφιλτράριστο προϊόν, επειδή θα φαίνεται θολό στο μπουκάλι.

Η συμπερίληψη μηλόξυδου στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα νηστείας και στην μείωση της HbA1c, ενός δείκτη του μακροπρόθεσμου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

13. Προζύμι

Συνήθως παρασκευάζεται από τέσσερα μόνο συστατικά: αλεύρι, νερό, αλάτι και μια ζύμη. Το προζύμι είναι εύπεπτο και εξαιρετικά θρεπτικό.

Αν και τα ωφέλιμα μικρόβια χάνονται κατά τη διαδικασία ψησίματος, οι πολυφαινόλες του γίνονται περισσότερο βιοδιαθέσιμες. Είναι ενώσεις που λειτουργούν ως σημαντική πηγή καυσίμου για τα μικρόβια του εντέρου μας και, σε αντίθεση με πολλά άλλα ψωμιά, εκείνα με προζύμι είναι ευεργετικά για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πηγή: bbcgoodfood.com/onme

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Τι να πιείτε για να χωνέψετε καλύτερα μετά από μεγάλο γεύμα αλλά και τι να προσέξετε

 


Όταν καταπίνουμε το φαγητό μας ή πίνουμε κάτι, οι τροφές και τα υγρά ταξιδεύουν μέσω του οισοφάγου στο στομάχι, όπου διασπώνται από πεπτικά ένζυμα.

Από εκεί, εισέρχονται στα έντερα, όπου τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα βακτήρια στο έντερο παίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Μάλιστα, η όποια διαταραχή στα βακτήρια του εντέρου σχετίζεται με την παχυσαρκία και τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Το νερό και οι φυτικές ίνες είναι επίσης σημαντικά σε αυτήν τη διαδικασία, βοηθώντας στη διέλευση των αποβλήτων μέσω του πεπτικού σωλήνα και διευκολύνοντας τις κινήσεις του εντέρου.

Τι να πιείτε για καλύτερη πέψη

Ποτά που ενθαρρύνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, προάγουν την υγεία του εντέρου και βοηθούν στην πρόληψη της φλεγμονής στα έντερα:

Νερό: Εκτός από τη σημασία του για την πέψη, έρευνες δείχνουν ότι το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει τα βακτήρια του εντέρου.

Τσάι: Τα τσάγια μέντας, κουρκουμά, τζίντζερ και μάραθου είναι τα καλύτερα σε αυτήν την περίπτωση. Τα βότανα και τα μπαχαρικά σε αυτά τα τσάγια μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της πεπτικής δυσφορίας.

Χυμός δαμάσκηνου: Περιέχει πολλές φυτικές ίνες και έτσι ενθαρρύνει τις κινήσεις του εντέρου.

Πράσινος χυμός ή smoothie: Αυτά τα ροφήματα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλή διέλευση των αποβλήτων μέσω του πεπτικού συστήματος.

Κομπούτσα: Είναι καλή πηγή πολλών προβιοτικών και έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Κεφίρ: Έχει πολλά προβιοτικά και επειδή έχει υποστεί ζύμωση περιλαμβάνει και μια σειρά από σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Ποια ποτά πρέπει να αποφεύγετε μετά το γεύμα

Αν και ορισμένα ποτά μπορούν να βελτιώσουν την πέψη, κάποια άλλα είναι σαφώς λιγότερο ωφέλιμα. Για παράδειγμα, το αέριο στα ανθρακούχα ποτά μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οξέος στο στομάχι, προκαλώντας φούσκωμα και μια άβολη επιθυμία για ρέψιμο.

Επίσης, έρευνες δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ:

  • αυξάνει τη φλεγμονή στο έντερο
  • βλάπτει το πεπτικό σύστημα
  • επηρεάζει αρνητικά την υγεία του εντέρου
  • Κάτι άλλο που πρέπει να θυμάστε: Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, η κατανάλωση ποτών με αγελαδινό γάλα μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερική δυσφορία και φλεγμονή.

Κάνει καλό ο καφές στην πέψη;

Υπάρχουν σχετικές έρευνες, αλλά απαιτούνται περισσότερες για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς ο καφές επηρεάζει το πεπτικό σύστημα.

Είναι γνωστό ότι ο καφές μπορεί να τονώσει ευεργετικά το παχύ έντερο, αλλά απαιτούνται καλύτερες πληροφορίες σχετικά με το πώς επηρεάζει την υγεία του εντέρου και τον τρόπο με τον οποίο διάφορες ποικιλίες καφέ μπορεί να επηρεάσουν διαφορετικά την πέψη.

Τι άλλα να κάνετε μετά το φαγητό για να βοηθήσετε την πέψη

Εάν ένα ρόφημα δεν είναι αρκετό και εξακολουθείτε να χρειάζεστε λίγη βοήθεια για την πέψη του γεύματός σας, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τα εξής:

  • κάντε μια βόλτα περπατώντας: η ελαφριά άσκηση και η βαρύτητα μπορούν να βοηθήσουν στην κίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος
  • μην ξαπλώνετε και μην κοιμάστε μετά το φαγητό: επιβραδύνει την πέψη
  • πάρτε προβιοτικά για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου
  • κάντε δραστηριότητες που μειώνουν το επίπεδο του άγχους σας, όπως ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, γιόγκα και βελονισμό
  • κόψτε το κάπνισμα
  • μειώστε τη κατανάλωση αλκοόλ
  • καταγράψτε σε ένα ημερολόγιο τις τροφές που σας προκάλεσαν τυχόν πεπτικά προβλήματα (τροφές προς αποφυγή)
  • συμβουλευτείτε διαιτολόγο σχετικά με τρόπους αποφυγής τροφικών ερεθισμάτων και αλλεργιογόνων
  • Είναι σημαντικό να αναλογιστείτε, επίσης, και τον τρόπο που τρώτε. Για καλή πέψη, είναι ευεργετικό να:
  • μασάτε καλά την τροφή σε κάθε μπουκιά
  • ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή με πολλές ίνες και νερό
  • επιλέγετε ολόκληρα τρόφιμα και όχι υπερεπεξεργασμένες τροφές
  • προσέχετε την ποσότητα του φαγητού και τις ώρες που τρώτε: αποφύγετε να τρώτε αργά το βράδυ!

Πηγή: healthline.com/onmed.gr

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Γιατί δεν πρέπει να πίνετε τσάι όταν είναι πολύ ζεστό

 


Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αφήνουν τα πολύ ζεστά ροφήματα να κρυώσουν πριν τα καταναλώσουν

Η κατανάλωση καυτού τσαγιού μπορεί ενδεχομένως να προκαλεί καρκίνο στο λάρυγγα, σύμφωνα με ερευνητές από το Ιράν.

Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αφήνουν τα πολύ ζεστά ροφήματα να κρυώσουν πριν τα καταναλώσουν.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τον καπνό και το αλκοόλ με τον καρκίνο του οισοφάγου και η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο ‘British Medical Journal’ υποδεικνύει ότι τα καυτά ροφήματα μπορεί ενδεχομένως με κάποιον τρόπο να ανοίγουν το δρόμο για την εμφάνιση καρκινικών όγκων.

Όχι πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου

H κατανάλωση τσαγιού σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, σε περισσότερους από 70 βαθμούς Κελσίου, φάνηκε να σχετίζεται με οκταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο λάρυγγα σε σύγκριση με την κατανάλωση ζεστού ή χλιαρού τσαγιού θερμοκρασίας χαμηλότερης των 65 βαθμών. Έρευνες από τη Βρετανία έχουν αναφέρει ότι οι άνθρωποι προτιμούν να πίνουν το τσάι σε μέση θερμοκρασία 56-60 βαθμών Κελσίου.

Ο Reza Malekzadeh του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης και οι συνεργάτες του μελέτησαν τις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού 300 ανθρώπων με καρκίνο στον οισοφάγο και 571 υγιών αντρών και γυναικών από την ίδια περιοχή του βόρειου Ιράν. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει από τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου στο λάρυγγα παγκοσμίως, αλλά τα ποσοστά καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ είναι χαμηλά, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Σχεδόν όλοι οι εθελοντές έπιναν μαύρο τσάι τακτικά, καταναλώνοντας κατά μέσον όρο περισσότερο από ένα λίτρο την ημέρα. Άνθρωποι που έπιναν τακτικά το τσάι τους σε μικρότερο χρόνο από 2 λεπτά μετά το σερβίρισμα, είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτού του τύπου τον καρκίνο σε σχέση με αυτούς που περίμεναν 4 ή περισσότερα λεπτά.

Τσάι
Φωτ. unsplash

Κάθε χρόνο πεθαίνουν 500.000 άνθρωποι παγκοσμίως από καρκίνο του οισοφάγου. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ασία, Αφρική και Νότιο Αμερική. Οι καρκινικοί όγκοι του οισοφάγου είναι ιδιαίτερα θανατηφόροι και τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης κυμαίνονται από 12 έως 31%.

Πηγή: healthyliving.gr

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Οστεοαρθρίτιδα και καφεΐνη: Βλάπτει ή ωφελεί τελικά;

 


Τα υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και κατά συνέπεια οστεοαρθρίτιδας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα πρόσφατης μελέτης για την επίδραση της καφεΐνης στην οστεοαρθρίτιδα, που δημοσιεύθηκαν στο BMC Medicine.

Τα ανατρεπτικά ευρήματα της, ωστόσο, έρχονται σε αντίθεση με αυτά προηγούμενων μελετών που υπογράμμιζαν ότι η καφεΐνη είναι επιβλαβής για την υγεία των οστών και των χόνδρων.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια, εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων, η οποία χαρακτηρίζεται από φθορά ή καταστροφή του χόνδρου, που έχει ως συνέπεια την επαφή των οστών και από φλεγμονή.

«Τα ποσοστά της έχουν αυξηθεί παράλληλα με αυτά της παχυσαρκίας, η οποία σήμερα επηρεάζει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός το βάρος καταπονεί και καταστρέφει τις αρθρώσεις και αφετέρου γιατί το λίπος δημιουργεί φλεγμονή», εξηγεί ο δρ Βασίλειος Σακελλαρίου,  Χειρουργός Ορθοπαιδικός.

Η σχέση μεταξύ καφεΐνης και οστεοαρθρίτιδας είναι πολύπλοκη και αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει τόσο τα πιθανά οφέλη όσο και τους κινδύνους, σύμφωνα με τον γιατρό.

Από τη μία πλευρά, έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα, επειδή προκαλεί δυσαπορρόφηση του ασβεστίου και μείωση της οστικής πυκνότητας. Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να συμβάλλουν στην εξέλιξη του εκφυλισμού των αρθρώσεων σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

Από την άλλη, έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες που δείχνουν τα οφέλη της καφεΐνης. Έχει βρεθεί ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που θα μπορούσαν να προσφέρουν θεραπευτικά οφέλη στους ασθενείς. Επιπλέον, οι αναλγητικές ιδιότητες της μπορεί να παρέχουν προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους.

«Τα έμμεσα οφέλη της αφορούν στην επίδρασή της στο μεταβολισμό. Είναι γνωστό ότι διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει την οξείδωση του λίπους και τη θερμογένεση, διαδικασίες που συμβάλλουν στην καύση θερμίδων και μπορεί να συνεισφέρουν στις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Όμως, η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης, ιδίως με τη μορφή αναψυκτικών ή θερμιδοφόρων ποτών, μπορεί να συμβάλει στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και στην αύξηση του σωματικού βάρους», διευκρινίζει ο δρ. Σακελλαρίου.

Νέα μελέτη

Δεδομένου ότι η καφεΐνη καταναλώνεται ευρέως, επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης αποφάσισαν να διαλευκάνουν τη σχέση της με την παχυσαρκία και την οστεοαρθρίτιδα.

Διεξήγαγαν μια μελέτη και διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, που επηρεάζονται από την κατανάλωση και από τον γενετικά ελεγχόμενο μεταβολισμό, μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού τόσο από την παχυσαρκία όσο και από τις παθήσεις των αρθρώσεων. Υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι η κατανάλωση περισσότερης καφεΐνης δεν συνεπάγεται και ύπαρξη υψηλών επιπέδων καφεΐνης στο αίμα, διότι διαφέρει η ταχύτητα μεταβολισμού της από άτομο σε άτομο.

Καφεΐνη και οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα επιδεινώνεται ταχύτερα και είναι πιο σοβαρή στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τα παραπανίσια 10 κιλά ασκούν επιπλέον 15 έως 50 κιλά πίεσης στα γόνατα, η οποία αυξάνεται σημαντικά όταν ανεβαίνουν στάλες ή κάνουν βαθύ κάθισμα για να σηκώσουν ένα βαρύ αντικείμενο.

Επιπλέον πίεση σε ορισμένα σημεία του γονάτου μπορεί να ασκεί και η κακή ευθυγράμμιση των αρθρώσεων του κάτω άκρου, που συχνά συνυπάρχει.

Η απώλεια του πλεονάζοντος βάρους μπορεί να διορθώσει ορισμένα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας. Με μόλις 10% μείωση του σωματικού βάρους μειώνεται κατά το ήμισυ ο πόνος της αρθρίτιδας, ενώ η απώλεια 20% αυτού μπορεί να μειώσει επιπλέον τον πόνο της αρθρίτιδας κατά 25% ή περισσότερο.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη, η υπερβολική ή η εξάρτηση από ζαχαρούχα ροφήματα με καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τα μεταβολικά προβλήματα και την παχυσαρκία, χειροτερεύοντας δυνητικά τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.

Εάν δεν επιτευχθεί η απώλεια βάρους, τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα είναι πιο πιθανό να χρειαστούν αντικατάσταση ισχίου ή γόνατος.

topontiki.gr

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Πειραματικό χάπι απώλειας βάρους δύο φορές πιο αποτελεσματικό


 Ένα πειραματικό νέο χάπι αδυνατίσματος από τον δανικό φαρμακευτικό κολοσσό Novo Nordisk θα μπορούσε να είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικό από τα Ozempic και Wegovy, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μιας μικρής δοκιμής , εκτινάσσοντας τις μετοχές της εταιρείας στα ύψη.

Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 16 άτομα με μέσο βάρος 89 κιλά, όσοι έλαβαν τη δραστική ουσία αμυκρετίνη, έχασαν το 13% του σωματικού τους βάρους σε διάστημα τριών μηνών, δηλαδή περισσότερα από το διπλάσιο βάρος σε σύγκριση με το Ozempic. Όσοι έλαβαν εικονικό φάρμακο έχασαν το 1% του σωματικού τους βάρους σε διάστημα 12 εβδομάδων.

Προηγούμενες δοκιμές έχουν διαπιστώσει ότι τα φάρμακα Ozempic και Wegovy της Novo Nordisk οδηγούν σε απώλεια περίπου 6% του σωματικού βάρους κατά την ίδια περίοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της αμυκρετίνης.

Η τεράστια δημοτικότητα αυτής της νέας γενιάς φαρμάκων που ονομάζονται GLP-1 αγωνιστές έχει ήδη καταστήσει τη Novo Nordisk την πιο πολύτιμη εταιρεία της Ευρώπης, ακόμη και όταν η συντριπτική ζήτηση έχει προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις αποθεμάτων, αναφέρει το Science Alert.

Έχει διαπιστωθεί ότι οι αγωνιστές GLP-1 μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με την παχυσαρκία – αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως δείχνουν οι μελέτες.

Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι μόλις οι άνθρωποι σταματήσουν να παίρνουν τα εν λόγω φάρμακα, ανακτούν σε μεγάλο βαθμό το βάρος που είχαν χάσει.

Σε αντίθεση με άλλα φάρμακα που περιέχουν τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη– όπως το Ozempic, το Wegovy και το Mounjaro- η αμυκρετίνη είναι μια από του στόματος θεραπεία. Η εν λόγω δραστική ουσία μιμείται την ορμόνη GLP-1 του εντέρου που μειώνει την όρεξη αλλά και μια άλλη ορμόνη που ονομάζεται αμυλίνη.

«Αυτή η προσέγγιση φαίνεται να είναι λίγο πιο συναρπαστική, σύμφωνα με τα περιορισμένα δεδομένα που έχουμε», δήλωσε στο New Scientist ο Daniel Drucker, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος ανάπτυξης της Novo Nordisk,Martin Holst Lange δήλωσε σε εκδήλωση για τους επενδυτές ότι η αμυκρετίνη έχει «τη δυνατότητα να παρουσιάσει την ίδια αποτελεσματικότητα και ασφάλεια με το CagriSema», ένα παρόμοιο φάρμακο της εταιρείας που στοχεύει στην αμυλίνη.

Τα αποτελέσματα από μια κλινική δοκιμή μιας ενέσιμης μορφής της αμυκρετίνης αναμένονται κάποια στιγμή το επόμενο έτος. Η εταιρεία θα εξετάσει στη συνέχεια ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα περαιτέρω ανάπτυξης», πρόσθεσε ο Lange. Η εταιρεία ελπίζει ότι το χάπι θα είναι διαθέσιμο μέσα σε αυτή τη δεκαετία.

Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι όταν οι άνθρωποι σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακα, ανακτούν σε μεγάλο βαθμό το βάρος που είχαν χάσει.

huffingtonpost.gr

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το γιαούρτι και ποιοι με μέτρο

 


Το γιαούρτι είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται μέσω της ζύμωσης του γάλακτος με ειδικά οξυγαλακτικά βακτήρια. Προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά δεν είναι κατάλληλο για όλους.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε γιαούρτι:

Ίσως χρειαστεί να αποφύγετε το γιαούρτι εάν έχετε κάποια χρόνια πάθηση υγείας που σχετίζεται με δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το γιαούρτι:

Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
Άτομα με αλλεργία στο γάλα.
Άτομα με διαβήτη.
Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορούν να καταναλώσουν πολλά είδη γαλακτοκομικών προϊόντων λόγω έλλειψης λακτάσης, ενός ενζύμου που διασπά τη λακτόζη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα.

Άτομα με αλλεργία στο γάλα δεν μπορούν να καταναλώσουν γιαούρτι με ασφάλεια, καθώς περιέχει τις πρωτεΐνες που προκαλούν την αλλεργία.

Άτομα με διαβήτη πρέπει να προσέχουν την ποσότητα ζάχαρης στο γιαούρτι, καθώς πολλές ποικιλίες περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν καταναλώσουν γιαούρτι με ζωντανά βακτήρια.

Επίσης, η κατανάλωση γιαούρτι με προβιοτικά μπορεί να βοηθήσει αυτά τα άτομα καθώς διασπά τη λακτόζη.

Το γιαούρτι μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία, όπως βελτίωση της πέψης, ενίσχυση της καρδιακής υγείας και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τελικά, το γιαούρτι είναι ένα θρεπτικό και υγιεινό γαλακτοκομικό προϊόν, αλλά ορισμένα άτομα πρέπει να είναι προσεκτικά με την κατανάλωσή του λόγω υγειονομικών προβλημάτων.

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Υγεία- Ποιοι άνθρωποι δεν πρέπει να καταναλώνουν μπύρα


 Για τους περισσότερους η μπύρα είναι η ιδανική επιλογή είτε για να χαλαρώσουν μετά από μια κουραστική μέρα είτε για να απολαύσουν ένα δροσιστικό ποτό τις ζεστές μέρες, ωστόσο…

Η μπύρα αποτελεί το αγαπημένο ποτό πολλών ανθρώπων.

Για τους περισσότερους η μπύρα είναι η ιδανική επιλογή είτε για να χαλαρώσουν μετά από μια κουραστική μέρα είτε για να απολαύσουν ένα δροσιστικό ποτό τις ζεστές μέρες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Beer Info, ο μέσος ενήλικας στις ΗΠΑ, ηλικίας 21 ετών και άνω καταναλώνει περίπου 107 λίτρα μπύρας ετησίως. Ωστόσο, η μπύρα δεν είναι κατάλληλη για όλους. Ακολουθούν 6 κατηγορίες ανθρώπων που, σύμφωνα με γιατρό, θα δεν πρέπει να καταναλώνουν το συγκεκριμένο αλκοολούχο ποτό, για λόγους υγείας.

6 ομάδες ανθρώπων που δεν πρέπει ποτέ να πίνουν μπύρα, σύμφωνα με γιατρό

  • Άτομα με ιστορικό διαβήτη ή προδιαβήτη
  • Άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή υπέρβαροι
  • Άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή ιστορικό κοιλιοκάκης
  • Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
  • Άτομα με ιστορικό χρόνιας ηπατικής νόσου ή κίρρωσης του ήπατος
  • Άτομα που υποφέρουν από καούρες
  • Άτομα με ιστορικό διαβήτη ή προδιαβήτη

Όταν ανοίγουμε ένα μπουκάλι μπύρας, σπάνια σκεφτόμαστε την περιεκτικότητά του σε σάκχαρα. Κατά τη ζύμωση η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα και σε άλλες ουσίες, που προσδίδουν την χαρακτηριστική γεύση και οσμή στην μπύρα.

«Η μπύρα μπορεί να προκαλέσει γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα ενός ασθενούς ή, σε κατάσταση νηστείας, μπορεί να προκαλέσει ταχεία αύξηση της ινσουλίνης και να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία, η οποία είναι επίσης επικίνδυνη», αναφέρει ο Dr. Jonathon Kung, MD, γαστρεντερολόγος στο Mount Sinai.

Μπύρα και απώλεια βάρους

Προσπαθείτε να χάσετε μερικά κιλά; Ίσως θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση αυτού του δημοφιλούς αλκοολούχου ποτού. «Η μπύρα έχει 100 έως 200 θερμίδες ανά ποτήρι, ενώ έχει μικρή διατροφική αξία», λέει ο Kung.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, η ημερήσια κατανάλωση μπύρας σε ποσότητα άνω των 500 ml, περιορίζει την ικανότητα απώλειας βάρους, ειδικά στους άνδρες. Για όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν, η κατανάλωση μπύρας μπορεί να τους εμποδίσει να φτάσουν στο ημερήσιο έλλειμμα θερμίδων που απαιτείται για την απώλεια βάρους. Αντικαταστήστε το μπουκάλι της μπύρας με ένα μπουκάλι νερό για να γλιτώσετε από αυτές τις “κενές” θερμίδες.

Άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή ιστορικό κοιλιοκάκης και άτομα που ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη

Όσοι πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη ή έχουν ιστορικό κοιλιοκάκης, καθώς και όσοι ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη, θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση μπύρας, καθώς μπορεί να συμβάλει σε μελλοντικά πεπτικά προβλήματα. Ο Dr. Kung εξηγεί: «Η μπύρα συχνά περιέχει γλουτένη, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει μια φλεγμονώδη αντίδραση στο έντερο πολλών ασθενών, οδηγώντας σε γαστρεντερικά προβλήματα». Υπάρχουν, βέβαια και μπύρες χωρίς γλουτένη που μπορεί να είναι πιο κατάλληλες για άτομα με ευαισθησίες σε διάφορες τροφές.

Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Τα προβλήματα στο στομάχι δεν είναι ευχάριστα για κανέναν, ειδικά εκείνους που πάσχουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS). Ο Dr. Kung αναφέρει ότι «η μπύρα συχνά προκαλεί φούσκωμα, αέρια, διάρροια και μερικές φορές κοιλιακό άλγος, ερεθίζοντας το τοίχωμα του εντέρου ή προκαλώντας κατακράτηση υγρών σε ορισμένους ασθενείς».

Αποφύγετε την μπύρα εάν έχετε ιστορικό με χρόνια ηπατική νόσο ή κίρρωση του ήπατος

Ενώ η μπύρα μπορεί να ακούγεται σαν μια καλή ιδέα μετά από μια κουραστική εβδομάδα, εάν πάσχετε από ηπατική νόσο ή κίρρωση του ήπατος, καλό είναι να την αποφύγετε. «Η μπύρα περιέχει αλκοόλ, το οποίο, όταν μεταβολίζεται από ένα ήδη ερεθισμένο συκώτι (συχνά σε περιπτώσεις κίρρωσης, ιογενούς ηπατίτιδας ή αυτοάνοσου νοσήματος), μπορεί να επιταχύνει περαιτέρω τη βλάβη του ηπατικού παρεγχύματος και τελικά να οδηγήσει σε μείωση της ηπατικής λειτουργίας», εξηγεί ο Dr. Kung.

Άτομα που υποφέρουν από καούρα στο στομάχι

Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι θα πρέπει να αποφεύγετε τα όξινα ή λιπαρά τρόφιμα για να προλάβετε την καούρα στο στομάχι, ωστόσο, σύμφωνα με τον Kung, η μπύρα θα πρέπει επίσης να προστεθεί σε αυτή τη λίστα.

«Η μπύρα είναι γνωστό ότι εξασθενεί τη λειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (που χωρίζει το στομάχι από τον οισοφάγο), επιτρέποντας στο οξύ να ανέβει στον οισοφάγο, προκαλώντας έτσι συμπτώματα καούρας».