Pages - Menu

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Έρευνα «βόμβα»: Επικίνδυνη η νο.1 τάση στις δίαιτες

 


Κακά νέα για τους οπαδούς της νο.1 τάσης στις δίαιτες: Νέα έρευνα τη συνδέει με σχεδόν διπλάσια αύξηση του κινδύνου για θάνατο από καρδιαγγειακές παθήσεις

Η περιβόητη δίαιτα 16/8 έχει γίνει γνωστή παγκοσμίως – αποτελώντας το τελευταίο διάστημα μια από τις δημοφιλέστερες τάσεις για την απώλεια βάρους. Περιλαμβάνει 8 ώρες κανονικής σίτισης την ημέρα και 16 ώρες νηστείας.

Προηγούμενες μελέτες υποστήριζαν ότι αυτό το διατροφικό πρότυπο μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά, όπως η χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση, αλλά τώρα οι ερευνητές προτείνουν να τρώτε για περισσότερες ώρες και συγκεκριμένα να μοιράζετε τα γεύματά σας σε ένα χρονικό διάστημα από 12 έως 16 ώρες.

«Η εργασία αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς δείχνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερες μακροχρόνιες μελέτες σχετικά με τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής. Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά», σχολιάζουν οι ειδικοί.

Τι αποκαλύπτει όμως η εν λόγω έρευνα; Πως ο περιορισμός του φαγητού σε ένα χρονικό διάστημα 8 ωρών συνδέεται με 91% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Victor Zhong της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Jiao Tong της Σαγκάης, ανέλυσε στοιχεία από περίπου 20.000 ενήλικες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

«Περιμέναμε τα αντίθετα αποτελέσματα», σημείωσε ο Zhong στην Washington Post. «Πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε από το εύρημα ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν ένα οκτάωρο πρόγραμμα διατροφής έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Παρά το γεγονός ότι αυτή η δίαιτα είναι διάσημη λόγω των σύντομων αποτελεσμάτων, η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι, σε σύγκριση με μια τυπική σίτιση 12-16 ωρών ημερησίως, η 8ωρη διατροφή δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση τη μακροζωία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα αυτή δεν είναι μόνο η πρώτη του είδους της, αλλά έχει παράλληλα και σημαντικούς περιορισμούς: Αφενός υπάρχει μια σχετική ασάφεια στις απαντήσεις των ερωτώμενων – με δεδομένο ότι η έρευνα είχε ορίζοντα 15ετίας – κι αφετέρου δεν συνεκτιμήθηκαν άλλοι σημαντικοί παράγοντες.

dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου