Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει το Αλτσχάιμερ έως και 15 χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα!
Η εξέλιξη αυτή κάνει τους επιστήμονες να χαμογελούν με αισιοδοξία και καθώς εκτιμούν ότι θα μπορούσε να «φέρει επανάσταση» την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent.
Μάλιστα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τα άτομα άνω των 50 ετών.
Επιπλέον οι τρέχουσες θεραπείες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα καθώς τα κρούσματα που θα εντοπίζονται νωρίτερα.
Το τεστ αίματος
Αναλυτικά, σουηδικές δοκιμές βρήκαν ότι το τεστ αίματος είναι εξίσου ακριβές στην ανίχνευση των σημείων του Αλτσχάιμερ με τις επώδυνες παρακεντήσεις και καλύτερο από μια σειρά άλλων τεστ που εργάζονται επί του παρόντος.
Το τεστ λειτουργεί με τη μέτρηση των επιπέδων μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται p-tau217 στο αίμα που υποδεικνύει βιολογικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Θα μπορούσε να προσδιορίσει τους ασθενείς ως πιθανούς ασθενείς που θα εμφανίσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ και ενδεχομένως να αποκλείσει την ανάγκη για περαιτέρω, πιο επεμβατικές έρευνες.
Ένας στους τρεις ανθρώπους που γεννιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα θα αναπτύξει άνοια στη διάρκεια της ζωής του, σύμφωνα με την Εταιρεία Αλτσχάιμερ (New England Journal of Medicine ©2024).
Ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέρτις, επίτιμος καθηγητής, Ινστιτούτο Γενετικής UCL, University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Όλοι οι άνω των 50 ετών θα μπορούσαν να ελέγχονται τακτικά κάθε λίγα χρόνια, με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που ελέγχονται τώρα για υψηλή χοληστερόλη.
«Είναι πιθανό οι διαθέσιμες επί του παρόντος θεραπείες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ να λειτουργούν καλύτερα σε όσους έχουν διαγνωστεί έγκαιρα με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, νομίζω ότι η πραγματική ελπίδα είναι ότι μπορούν επίσης να αναπτυχθούν καλύτερες θεραπείες.
«Ο συνδυασμός ενός απλού τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου με μια αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ θα είχε δραματικό αντίκτυπο για τα άτομα και την κοινωνία».
Το τεστ κατασκευάζεται από την εταιρεία ALZpath και είναι ήδη διαθέσιμο στο εμπόριο.
H κλινική μελέτη
Στη δοκιμή 786 ατόμων – που διεξήχθη από τον Δρ Nicholas Ashton στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και τους συναδέλφους του και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jama Neurology – οι ερευνητές μπόρεσαν να το χρησιμοποιήσουν για να κατηγοριοποιήσουν την πιθανότητα ενός ασθενούς να έχει Αλτσχάιμερ.
Όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα του p-tau217 στο αίμα, τόσο πιο πιθανή ή προχωρημένη ήταν η νόσος.
Άλλη μελέτη του University College του Λονδίνου ισχυρίστηκε ότι το τεστ θα μπορούσε να ανιχνεύσει τα πρώτα σημάδια της νόσου έως και 15 χρόνια πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα.
Ο Δρ. Sheona Scales, διευθυντής έρευνας στο Alzheimer’s Research UK, είπε ότι η μελέτη «προσθέτει σε ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων ότι αυτό το συγκεκριμένο τεστ έχει τεράστιες δυνατότητες να φέρει επανάσταση στη διάγνωση για άτομα με υποψία Αλτσχάιμερ».
Πως γίνεται τώρα η διάγνωση
Σήμερα ο μόνος τρόπος για να αποδειχθεί ότι κάποιος έχει συσσώρευση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο είναι να υποβληθεί σε οσφυϊκή παρακέντηση, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας βελόνας στο κάτω μέρος της πλάτης ή μια σάρωση διαθέσιμη μόνο σε περίπου μία στις 20 κλινικές μνήμη του ΕΣΥ της Αγγλίας (NHS).
Ο Δρ Richard Oakley, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας και καινοτομίας στην Εταιρεία Αλτσχάιμερ, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη είναι ένα εξαιρετικά ευπρόσδεκτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς δείχνει ότι οι εξετάσεις αίματος μπορούν να είναι εξίσου ακριβείς με τις πιο επεμβατικές και δαπανηρές εξετάσεις για να προβλέψουν εάν κάποιος έχει χαρακτηριστικά της νόσου του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό τους.
«Επιπλέον, υποδηλώνει ότι τα αποτελέσματα από αυτές τις δοκιμές θα μπορούσαν να είναι αρκετά σαφή ώστε να μην απαιτούν περαιτέρω έρευνες παρακολούθησης για ορισμένα άτομα που ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, κάτι που θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά τη διάγνωση στο μέλλον.
«Ωστόσο, χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερη έρευνα σε διαφορετικές κοινότητες για να κατανοήσουμε πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές οι εξετάσεις αίματος σε όλους όσους ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ».
Ένας στους τρεις ανθρώπους που γεννιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα θα αναπτύξει άνοια στη ζωή του, σύμφωνα με την Εταιρεία Αλτσχάιμερ, η οποία υπολογίζει ότι περίπου 900.000 άνθρωποι ζουν με τη νόσο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου