Η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ την περασμένη εβδομάδα ότι ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο σόκαρε τη βρετανική κοινή γνώμη, προκαλώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον. Η υπόθεση αυτή έφερε στο προσκήνιο μία συζήτηση που γίνεται στην επιστημονική και όχι μόνο, κοινότητα τον τελευταίο καιρό, με βάση επιβαρυμένα στοιχεία από έρευνες για τον καρκίνο.
Σύμφωνα με μία πρόσφατη πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο – είναι τμήμα του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – που βασίστηκε σε στοιχεία από 185 χώρες, μέχρι το 2050 θα έχουν αύξηση των περιστατικών καρκίνου κατά 77% και θα αγγίζουν τα 35 εκατομμύρια ετησίως, με τους θανάτους να φτάνουν τα 18 εκατομμύρια!
Πρόκειται για μία έκρηξη, που έχει σημάνει συναγερμό στους επιστήμονες και στον τομέα υγείας, προκαλώντας διαρκώς νέα ερωτήματα για το πώς προκύπτει αυτή η πρόβλεψη.
Τα αίτια
Σύμφωνα με έρευνα της «Καθημερινής της Κυριακής» στην οποία μίλησαν διακεκριμένοι επιστήμονες, τα αίτια είναι πολλά.
Ο Ηλίας Αθανασιάδης, διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του «Μητέρα» και επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern, «πολλοί άνθρωποι επειδή βρίσκονται στην πιο απαιτητική φάση της ζωής τους, ίσως δεν δώσουν σημασία στα προειδοποιητικά σημάδια και αμελήσουν να κάνουν εξετάσεις. Επομένως, όταν θα φτάσουν σε μας, ίσως είναι ήδη αργά…. Οι παράγοντες που κυρίως ευθύνονται είναι η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης».
Ο Χρήστος Χριστοδούλου, διευθυντής τη Β’ Ογκολογική Κλινικής του νοσοκομείου Metropolitan, σημειώνει ότι «τα περιστατικά αυξάνονται για δύο λόγους: Πρώτον, το προσδόκιμο ζωής έχει ανέβει πολύ, ιδιαίτερα στις χώρες της Δύσης. Δεύτερον, η έξαρση κακοήθων νεοπλασιών σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών αποδίδεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου