Pages - Menu

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Υγεία - Ποιες αλλαγές στη διατροφή «χαρίζουν» έως 10 χρόνια ζωής παραπάνω


 Κάθε φορά που πεινάμε ή νιώθουμε την ανάγκη να τσιμπολογήσουμε, έχουμε μία επιλογή: είτε θα καταναλώσουμε κάτι που ξέρουμε ότι μας κάνει καλό, είτε θα υποκύψουμε σε ό,τι πεντανόστιμο αλλά ανθυγιεινό βρούμε μπροστά μας.

Η απόφαση δεν είναι για όλους εύκολη. Μακροπρόθεσμα, όμως, η διατροφή που θα επιλέξουμε επηρεάζει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής μας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση της διατροφής σχεδόν μισού εκατομμυρίου εθελοντών από τη Βρετανία. Όπως έδειξε, όσοι άρχισαν να τρώνε πιο υγιεινά και διατήρησαν αυτή τη συνήθεια, πρόσθεσαν έως και 10 χρόνια στη ζωή τους. Το ακριβές όφελος παρουσίαζε διακύμανση αναλόγως:

  • Με την ηλικία που είχαν όταν βελτίωσαν τη διατροφή τους και
  • Το πόσο ριζική ήταν η αλλαγή

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην διατροφική επιθεώρηση Nature Food. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, εξέτασαν στοιχεία από 467.354 άνδρες και γυναίκες. Οι εθελοντές αυτοί παρέχουν από το 2006 στοιχεία για τον τρόπο ζωής και την υγεία τους στην βάση ιατρικών δεδομένων UK Biobank.

Οι ερευνητές ταξινόμησαν τους εθελοντές σε κατηγορίες, αναλόγως με τις διατροφικές συνήθειές τους. Εξέτασαν επίσης πως αυτές άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου και τι αντίκτυπο είχαν. Έτσι διαπίστωσαν ποιοι έτρωγαν ανθυγιεινά, ποιοι υγιεινά και ποιοι ακολουθούσαν ενδιάμεσο διαιτολόγιο.

Κατέγραψαν επίσης ξεχωριστά ποιοι τηρούσαν τις διατροφικές συστάσεις του βρετανικού υπουργείου υγείας και ποιοι έτρωγαν πιο υγιεινά απ’ όλους. Οι συστάσεις του υπουργείου τιτλοφορούνται Eatwell Guide. Προτείνουν μία υγιεινή διατροφή, χωρίς όμως να αποκλείουν κανένα ανθυγιεινό τρόφιμο. Απλώς συνιστούν να καταναλώνεται «λιγότερο συχνά και σε μικρές ποσότητες».

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι άνδρες και οι γυναίκες που ακολουθούσαν την δυτικού τύπου διατροφή και την άλλαξαν στα 40 τους, τρώγοντας απλώς πιο υγιεινά, κέρδισαν 8,9 και 8,6 χρόνια ζωής  αντιστοίχως. Οι εθελοντές αυτοί δεν έκοψαν εντελώς τα ανθυγιεινά φαγητά, αλλά τα κατανάλωναν σπανίως.

Ωστόσο, όσοι έκοψαν εντελώς τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τα επεξεργασμένα κρεατικά, κέρδισαν:

  • 10,8 χρόνια πρόσθετης ζωής οι άνδρες
  • 10,4 χρόνια πρόσθετης ζωής οι γυναίκες

Αυτοί οι εθελοντές αντικατέστησαν τα παχυντικά εδέσματα με δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Τα αντίστοιχα οφέλη στους εθελοντές που ήταν 70 ετών όταν άλλαξαν τη διατροφή τους, ήταν μικρότερα. Και πάλι όμως ήταν σημαντικά. Ειδικότερα, το όφελος για τους 70χρονους που έκοψαν εντελώς τα ανθυγιεινά τρόφιμα ήταν:

  • 5,4 χρόνια για τους άνδρες
  • 5 χρόνια για τις γυναίκες

Οι ερευνητές εξηγούν πως για τον μέσο ενήλικα που καταναλώνει μία ενδιάμεση διατροφή, το μέσο προσδόκιμο ζωής (δηλαδή τα χρόνια που του απομένουν να ζήσει είναι):

  • 44,7 χρόνια για τις γυναίκες και 41,5 χρόνια για τους άνδρες όταν έχουν ηλικία 40 ετών
  • 17,6 χρόνια για τις γυναίκες και 15,5 χρόνια για τους άνδρες στην ηλικία των 70 ετών

Αυτά αυξάνονται αισθητά με την μετάβαση στην υγιεινή διατροφή, τονίζουν οι επιστήμονες.

«Η μελέτη μας έδειξε πως όσο εντονότερες είναι οι βελτιώσεις στη διατροφή, τόσο περισσότερα είναι τα οφέλη στο προσδόκιμο ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Lars Fadnes, καθηγητής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, στη Νορβηγία. «Όπως ήταν αναμενόμενο, τα οφέλη είναι χαμηλότερα όταν η αλλαγή γίνεται σε μεγάλη ηλικία. Και πάλι όμως είναι σημαντικά».

Επομένως, «δεν είναι ποτέ αργά για να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειές μας και να προστατεύσουμε την υγεία μας», κατέληξε.

Πηγή: iatropedia

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Λαχανικά ή φρούτα; Τελικά τι είναι καλύτερο για την υγεία μας


 
Πριν από χρόνια, άκουσα αυτή τη συμβουλή: αν τρώτε πολλά λαχανικά αλλά δεν φάτε ποτέ άλλο φρούτο στη ζωή σας, θα είστε καλά διατροφικά, αλλά το αντίστροφο δεν ισχύει .. Aποφάσισα να κάνω μια μικρή έρευνα για να μάθω αν αυτή η συμβουλή είναι σωστή. Χάρη σε μερικούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δεν χρειάστηκε να ψάξω πάρα πολύ.

Σε ένα άρθρο του 2019 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Lifestyle Medicine, οι παραπάνω ερευνητές συνέκριναν την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των δέκα λαχανικών που καταναλώνονται πιο συχνά στις ΗΠΑ (πατάτες, ντομάτες*, κρεμμύδια, μαρούλι iceberg, πράσινη πιπεριά, καρότα, λάχανο, αγγούρια, σέλινο και μπρόκολο) με αυτή των δέκα φρούτων που καταναλώνονται πιο συχνά (μπανάνες, μήλα, καρπούζι, σταφύλια, φράουλες, πορτοκάλια, αβοκάντο, ροδάκινα, αχλάδια και μάνγκο).

*Οι ντομάτες είναι βοτανικά φρούτο, αλλά αντιμετωπίζονται ως λαχανικό για γαστρονομικούς σκοπούς.

Οταν έγινε σύγκριση συνολικά των συνολικών θρεπτικών συστατικών ανά εκατό θερμίδες (θρεπτική πυκνότητα), τα λαχανικά «κέρδισαν», καθώς περιείχαν σημαντικά περισσότερα (θρεπτικά συστατικά) από ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών από ό,τι το φρούτο. Τα καρότα ήταν το πιο «κερδισμένο» λαχανικό, ενώ οι φράουλες ήρθαν στην κορυφή ως προς τα φρούτα.

Όταν ήρθε η ώρα να συγκριθούν συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα που επισημαίνονται στις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς ως πιο δύσκολο να βρεθούν σε τροφές — βιταμίνες Α και C, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο και κάλιο — τα λαχανικά περιείχαν σημαντικά περισσότερο φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο από φρούτα όταν έγινε σύγκριση ποσοτήτων ανά εκατό θερμίδες. Αλλά όταν εξέτασαν τα θρεπτικά συστατικά ανά τυπική μερίδα, τα φρούτα και τα λαχανικά ήταν ουσιαστικά ίσα.

Όσον αφορά τα αντιοξειδωτικά, τα δέκα κοινά φρούτα είχαν υπερδιπλάσια «αντιοξειδωτική δύναμη» από τα δέκα κοινά λαχανικά. Οι φράουλες ήταν ο μεγάλος «νικητής», με το μπρόκολο να … οδηγεί την κούρσα των λαχανικών. Τι θα λέγατε για τις φυτικές ίνες; Ενώ οι μερίδες λαχανικών εκατό θερμίδων είχαν σχεδόν διπλάσιες φυτικές ίνες από μια ισοδύναμη ποσότητα φρούτων (7,8 γραμμάρια έναντι 3,8 γραμμάρια), όταν οι συγγραφείς της μελέτης συνέκριναν τα τυπικά μεγέθη μερίδων, για άλλη μια φορά ουσιαστικά δεν υπήρχε διαφορά…

Τι συμβαίνει σχετικά με το πώς τα φρούτα και τα λαχανικά επηρεάζουν την υγεία μας; Οι συγγραφείς εξέτασαν 13 μεγάλες μελέτες που παρακολούθησαν ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου για να αναζητήσουν συνδέσεις μεταξύ της διατροφής τους και των θανάτων που σχετίζονται με σημαντικές ασθένειες ή άλλες αιτίες. Συνολικά, αυτές οι μελέτες βρήκαν πιο σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης λαχανικών και του χαμηλότερου κινδύνου θανάτου από ό,τι για την πρόσληψη φρούτων. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες βρήκαν ότι η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων είναι ευεργετική…

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

ΠΟΙΕΣ είναι οι 2 βιταμίνες που πρέπει να παίρνουν οι καπνιστές

 


Είναι γνωστό πως ο καπνός που περιέχεται στα τσιγάρα αποτελείται από μια μείξει καρκινογόνων ουσιών και δηλητηριωδών χημικών, τα οποία μειώνουν το προσδόκιμο ζωής και βάζουν την υγεία μας σε κίνδυνο.

Σύμφωνα, όμως, με το Healthstat.gr, κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι το κάπνισμα οδηγεί στην αυξημένη παραγωγή ελεύθερων ριζών, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και μειώνουν τα αποθέματα απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων στο σώμα. Μακροχρόνια, οι συνθήκες αυτές μπορούν να οδηγήσουν στον καρκίνο και σε διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα είναι η διακοπή (ή έστω η μείωση) του καπνίσματος, ωστόσο μια τέτοια αλλαγή ποτέ δεν είναι εύκολη.

Για όσους, λοιπόν, δεν είναι έτοιμοι να κόψουν το κάπνισμα, οι ειδικοί προτείνουν να ακολουθούν όσο μπορούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και κυρίως μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα παρέχει στο σώμα τους όλα όσα χρειάζεται. Η πρόσληψη επαρκών θρεπτικών ουσιών είναι ακόμα πιο σημαντική, για τα άτομα των οποίων ο οργανισμός είναι ευάλωτος, λόγω του καπνίσματος.

Παράλληλα, σύμφωνα με το «Very Well Health», πολλοί είναι εκείνοι που προτείνουν μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, οι οποίες μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες και την βλάβη που προκαλούν.

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες

Η παραγωγή των ελεύθερων ριζών είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας, όταν όμως ο οργανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με ορισμένες συνθήκες, τότε ο αριθμός των ελεύθερων ριζών μπορεί να αυξηθεί σε υπερβολικά επίπεδα.

 

Σε αυτή την περίπτωση, η περίσσεια ελευθέρων ριζών μπορεί να επιφέρει οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλεί βλάβες στο DNA και τις δομές των κυττάρων μας.

Όπως αναφέρει μεγάλη ανάλυση ερευνών, το χρόνιο οξειδωτικό στρες αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα (π.χ.: διαβήτης τύπου 2) και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Παράλληλα, πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι το χρόνιο οξειδωτικό στρες επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Το κάπνισμα θεωρείται ως μια από τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την υπερβολική αύξηση των ελεύθερων ριζών μακροπρόθεσμα, ωστόσο δεν είναι ο μόνος. Άλλοι παράγοντες συνδέονται με αυξημένη παραγωγή ελεύθερων ριζών είναι:

  • Άγχος
  • Έκθεση σε μολυσμένη ατμόσφαιρα
  • Ασθένεια
  • Τραυματισμός/έγκαυμα
  • Έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία

Απαραίτητες βιταμίνες για καπνιστές

Φυσικά, η λήψη βιταμινών δε μπορεί να αναστρέψει όλες τις βλάβες που προκαλούνται από το κάπνισμα, ωστόσο μια πλήρης διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των επιπτώσεων και να παρέχει κάποια οφέλη στον οργανισμό.

 

Δύο αντιοξειδωτικοί «πρωταθλητές», που καταπολεμούν την φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και τις τοξίνες, προωθώντας την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι βιταμίνες Ε και C.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και ως τέτοια δε μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσλαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες σε καθημερινή βάση.

Μια μοναδική ιδιότητα που έχει η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι ότι βοηθάει στην αναγέννηση άλλων αντιοξειδωτικών. Παράλληλα, η βιταμίνη C είναι απαραίτητα για την παραγωγή του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που βοηθά στην ανάπτυξη και την επισκευή των κυττάρων. Επιπλέον, θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει το σάκχαρο στο αίμα.

Οι γενικές οδηγίες ως προς την πρόληψη της βιταμίνης C για τους ενήλικες είναι 75 mg ημερησίως για τις γυναίκες και 90 mg ημερησίως για τους άνδρες.

Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο οι καπνιστές, καθώς και όσοι παθητικά εκτίθενται σε καπνό τσιγάρου, έχουν μειωμένα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα τους. Σημειώνουμε, μάλιστα, ότι μελέτη του 2017 διαπίστωσε πως μια διατροφή υψηλή σε βιταμίνη C οδήγησε σε μείωση του ρίσκου εμφάνισης του καρκίνου στους πνεύμονες κατά 26%.

Συστήνεται, λοιπόν, από τους ειδικούς στους καπνιστές η πρόσληψη περισσότερης βιταμίνης C, κατά 35 mg την ημέρα περίπου.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C:

  • Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια κ.τ.λ.)
  • Καρπούζι
  • Φράουλες και άλλα μούρα (μπλούμπερις, κράνμπερις κ.ά)
  • Ντομάτες
  • Μπρόκολο
  • Πατάτες

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη E είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία αποθηκεύεται στο συκώτι και στις αποθήκες λίπους του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται να προσλαμβάνουμε τη συγκεκριμένη βιταμίνη κάθε μέρα μέσω της διατροφής μας, αλλά είναι καλό να διατηρούμε τις «αποθήκες» μας γεμάτες.

Η βιταμίνη Ε θεωρείται ως ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που υπάρχουν και αποτελεί μια από τις «πρώτες γραμμές» καταπολέμησης των βλαβών που προκαλεί το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση στους πνεύμονες. Έρευνες δείχνουν ότι προστατεύει από τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ μειώνει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες λόγω του γήρατος.

Για άτομα άνω των 15 ετών συστήνεται η κατανάλωση 15 mg βιταμίνης Ε ημερησίως. Οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανάγκες των καπνιστών σε βιταμίνη Ε φαίνεται να είναι μεγαλύτερες από αυτές του γενικού πληθυσμού, εντούτοις η λήψη συμπληρωμάτων χωρίς την παρακολούθηση από γιατρό δεν ενδείκνυται, καθώς η λήψη άνω των 400 IU την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Συστήνεται, λοιπόν, με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, η πρόσληψη των ενδεδειγμένων ποσοτήτων μέσω της διατροφής, ενώ καλό είναι ειδικά οι καπνιστές να φροντίζουν πως δεν έχουν ανεπάρκεια στη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη E:

  • Ξηροί καρποί (φουντούκια, φιστίκια, αμύγδαλα)
  • Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά (π.χ.: σπανάκι)
  • Μπρόκολο
  • Σπόροι (π.χ.: ηλιόσποροι)

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ακτινογραφίας κατ’ οίκον

 


Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης εξελίσσεται διαρκώς και μία από τις αναδυόμενες τάσεις που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια είναι η άνοδος των υπηρεσιών ακτινογραφίας κατ’ οίκον. Όπως συμβαίνει με όλες τις καινοτομίες, οι οικιακές ακτινογραφίες έχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ας ξεκινήσουμε να δούμε πρώτα τα πλεονεκτήματα της διαδικασίας αυτής, εξετάζοντας τις επιπτώσεις που έχουν στους ασθενείς, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και στο γενικότερη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης.

Πλεονεκτήματα της ακτινογραφίας κατ’ οίκον

Ίσως το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της ακτινογραφίας κατ’ οίκον https://aktinodiagnosikatoikon.gr/aktinografia-katoikon/ είναι η ικανότητά τους να εξυπηρετούν άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. Είτε πρόκειται για ηλικιωμένα άτομα, για άτομα με χρόνιες παθήσεις ή για εκείνους που δυσκολεύονται να μετακινηθούν για οποιονδήποτε λόγο, οι ακτινογραφίες κατ’ οίκον μόνο όφελος μπορούν να προσφέρουν. Επιπλέον, δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για μετάβαση σε ένα νοσοκομείο ή κλινική που μπορεί να βρίσκεται μακριά μειώνοντας έτσι την επιπλέον πίεση και το άγχος του πάσχοντα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για όσους έχουν περίεργα ωράρια εργασίας ή για εκείνους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μετακινούνται συνεχώς. Οι ακτινογραφίες κατ’ οίκον, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές, συχνά φαίνονται πιο προσιτές, καθιστώντας τες μια επιθυμητή επιλογή για τον ασθενή με περιορισμένο προϋπολογισμό.

Πιθανά μειονεκτήματα

Ενώ οι ακτινογραφίες κατ’ οίκον λύνουν πολλά προβλήματα, ενδέχεται να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τον εξελιγμένο εξοπλισμό που διατίθεται στις ιατρικές εγκαταστάσεις μιας κλινικής. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταφραστεί σε κακή απεικόνιση και λανθασμένη διάγνωση, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία.

Οι ακτίνες Χ, από τη φύση τους, χρησιμοποιούν ιονίζουσα ακτινοβολία, η οποία εάν γίνει κακή διαχείριση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην υγεία. Οι ιατρικές εγκαταστάσεις είναι εξοπλισμένες με αυστηρά πρωτόκολλα και μέτρα ασφαλείας για την εξασφάλιση ελάχιστης έκθεσης σε ακτινοβολία. Η μετάβαση σε ένα οικιακό περιβάλλον μπορεί να μειώσει αυτά τα αυστηρά πρότυπα, αυξάνοντας ακούσια τους κινδύνους για την υγεία του ασθενούς αλλά και του ιατρικού προσωπικού.

Ένα βασικό μέρος της ακτινογραφίας είναι η ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Τα νοσοκομεία διαθέτουν συνήθως ειδικευμένους ακτινολόγους για την ανάλυση των αποτελεσμάτων σε πραγματικό χρόνο. Οι υπηρεσίες που βασίζονται στο σπίτι ενδέχεται να παρουσιάσουν καθυστέρηση σε αυτή τη διαδικασία. Καθυστερήσεις ή παρερμηνείες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα και παρερμηνείες.

Επιπτώσεις για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τη βιομηχανία

Από τη σκοπιά ενός παρόχου, οι ακτινογραφίες κατ’ οίκον αντιπροσωπεύουν ένα δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια πλευρά, ανοίγουν νέους επιχειρηματικούς δρόμους, καλύπτοντας την αυξανόμενη ζήτηση για ιατρικές υπηρεσίες κατ’ οίκον. Από την άλλη πλευρά, προσθέτουν κάποια προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν όπως η επιπλέον προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού, η μεταφορά των μηχανημάτων, η ασφάλεια των ιατρών και των ασθενών κατά τις οικιακές επισκέψεις και η πολυπλοκότητα της διαχείρισης της αποθήκευσης και της μεταφοράς ψηφιακών εικόνων εξ αποστάσεως.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι ακτινογραφίες κατ’ οίκον αντικατοπτρίζουν τη στροφή του κλάδου προς ένα πιο αποκεντρωμένο μοντέλο που εστιάζει στον ασθενή. Υπογραμμίζουν την αυξανόμενη σημασία των ευέλικτων λύσεων υγειονομικής περίθαλψης που δίνουν προτεραιότητα στην άνεση των ασθενών, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα. Ωστόσο η εξισορρόπηση μεταξύ της άνεσης του ασθενούς και της διασφάλισης της κορυφαίας και ασφαλούς φροντίδας μπορεί συχνά να είναι μια επίφοβη διαδικασία. Εδώ, οι ρυθμιστικοί φορείς έρχονται να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Η αύξηση των υπηρεσιών για τις ακτινογραφίες κατ’ οίκον υπογραμμίζει την ανάγκη της τήρησης αυστηρών πρωτοκόλλων προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέπεια και η ποιότητα.

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Πάνω από 22.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως στην Ελλάδα – Ποια νοσήματα είναι στη κορυφή


 Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, στις γυναίκες της χώρας μας αναλογούν 150 θάνατοι ανά 100.000 και στους άνδρες 230 θάνατοι ανά 100.000

Σε 22.256 ανέρχονται οι θάνατοι από καρκίνο στη χώρα μας, με την ασθένεια να αποτελεί το 20% του συνόλου των θανάτων, όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση «Health at a Glance 2023» του ΟΟΣΑ.

Με σαφώς μεγαλύτερη επίπτωση στους άνδρες, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον διεθνή μέσο όρο σε αναλογία θανάτων στον πληθυσμό. Πιο συγκεκριμένα, στη χώρα μας αναλογούν ετησίως 208 θάνατοι από καρκίνο ανά 100.000 πληθυσμού ή 22.256 θάνατοι συνολικά (στοιχεία 2021).

Αισθητή είναι η διαφορά στη θνητότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Στις γυναίκες αναλογούν 150 θάνατοι ανά 100.000 και στους άνδρες 230 θάνατοι. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, ο καρκίνος ήταν το 2021 η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στις χώρες του ΟΟΣΑ, μετά τις παθήσεις του κυκλοφορικού, αντιπροσωπεύοντας το 21% των απωλειών.

Οι κύριες αιτίες θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο ήταν ο καρκίνος του πνεύμονα (20%), ο καρκίνος του παχέος εντέρου (10,9%), ο καρκίνος του μαστού (14,7% στις γυναίκες) και ο καρκίνος του προστάτη (10,1% στους άνδρες).

Οι τέσσερις αυτές μορφές της νόσου αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 44% όλων των καρκίνων που διαγιγνώσκονται στις χώρες του ΟΟΣΑ. Το κάπνισμα αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι επίσης μια κύρια αιτία θανάτου τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας το 10,9% των θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο και για τα δύο φύλα.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, πολλές χώρες του ΟΟΣΑ έχουν καταγράψει αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερους ασθενείς. Επίσης, ο καρκίνος του μαστού είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θνησιμότητας από καρκίνο στις γυναίκες (14,7% των θανάτων). Ενώ τα ποσοστά επίπτωσης του καρκίνου του μαστού έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν μειωθεί ή σταθεροποιηθεί, στοιχείο που συνδέεται με την πρώιμη διάγνωση και θεραπεία.

Πηγή: ygeiamou.gr

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Απότομη αλλαγή του καιρού: Πώς επηρεάζει την υγεία μας

 


Οι δυνατοί άνεμοι σαρώνουν, οι θερμοκρασίες πέφτουν απότομα και, ξαφνικά, όλοι γύρω μας έχουν φτέρνισμα, βήχα και καταρροή. Πρώτα έρχεται το κρύο και μετά το… κρυολόγημα.

Έτσι, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς η απότομη αλλαγή του καιρού μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποτρέψουμε. Απαντήσεις σε αυτά δίνει η οικογενειακή γιατρός στις ΗΠΑ και συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, δρ. Neha Vyas.

Πώς επηρεάζει ο καιρός την υγεία

Πρώτον, είναι σημαντικό να κάνετε μια διάκριση: «Η αλλαγή της θερμοκρασίας δεν σας κάνει να αρρωστήσετε, αλλά οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες μπορεί να σας προδιαθέσουν να αρρωστήσετε», λέει η δρ. Vyas. Και υπάρχουν τρεις κύριοι παράγοντες που τροφοδοτούν τα αυξανόμενα ποσοστά ασθενειών κατά τη διάρκεια αυτών των καιρικών αλλαγών:

  1. Πιο ξηρός αέρας: Ο χειμώνας σημαίνει πιο κρύος και πιο ξηρός αέρας που στεγνώνει τις βλεννώδεις μεμβράνες και μπορεί να επιτρέψει στους ιούς να εισέλθουν στο σώμα σας πιο γρήγορα. Οι ρωγμές στις βλεννώδεις μεμβράνες μπορούν να επιτρέψουν σε αυτούς τους ιούς να εγκατασταθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση στον οργανισμό.
  2. Το κρύο: Όταν ο αέρας γίνεται πιο κρύος, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθιστώντας μας πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.
  3. Μετάδοση στην κοινότητα: Εκτός από την έκθεση στον κρύο αέρα, υπάρχει και η έκθεση σε άλλα άρρωστα άτομα. Με τις ψυχρότερες θερμοκρασίες του χειμώνα, βρισκόμαστε συχνά σε εσωτερικούς χώρους για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα γύρω από περισσότερους ανθρώπους και αυτό δίνει στους ιούς άφθονο… έδαφος ανάπτυξης. Υπάρχουν περισσότερα μικρόβια σε εσωτερικούς χώρους και ο αερισμός δεν είναι τόσο καλός όσο στην ύπαιθρο, έτσι οι ιοί εξαπλώνονται πιο εύκολα.

Ο χειμώνας είναι επίσης η εποχή αιχμής για ορισμένους ιούς, ιδιαίτερα την εποχική γρίπη (και πλέον μαζί έρχεται και η αύξηση κρουσμάτων COVID-19), που συνήθως δεν επιβιώνουν τόσο καλά κατά τους θερμότερους μήνες.

Εποχιακές αλλεργίες

Αν και οι αλλεργίες είναι ένα πρόβλημα όλο τον χρόνο για πολλούς, οι εποχικές αλλεργίες που εμφανίζονται το φθινόπωρο όταν πέφτουν για πρώτη φορά οι θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια προβλήματα. Η αμβροσία είναι το πιο κοινό αλλεργιογόνο του φθινοπώρου, όμως και άλλες ουσίες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν υψηλά επίπεδα γύρης που προκαλούν αλλεργίες σε ψυχρότερο καιρό.

Και πάλι, αυτή δεν είναι η καθαυτή πτώση της θερμοκρασίας που σας κάνει άμεσα να αρρωστήσετε. Αλλά ορισμένες συνθήκες που συμβαίνουν όταν πέφτει η θερμοκρασία σίγουρα σας κάνουν πιο ευάλωτους.

Πώς να αποτρέψετε την ασθένεια όταν αλλάζει ο καιρός

Αν και δεν μπορείτε ποτέ να προστατεύσετε πλήρως τον εαυτό σας από το να αρρωστήσετε, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες ασθένειας.

Μάσκα

Μια συνήθεια ρίζωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο όφελος στη συνέχεια είναι η κάλυψη του προσώπου με μάσκα. Ενώ η χρήση μάσκας ως προληπτικό μέτρο ήταν μια τακτική πρακτική της εποχής της γρίπης σε άλλα μέρη του κόσμου πολύ πριν από την πανδημία.

«Το να φοράτε μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά όταν βρίσκεστε γύρω από μια ομάδα ανθρώπων των οποίων η κατάσταση ανοσίας ή εμβολιασμού είναι άγνωστη, είναι μια εξαιρετική ιδέα», λέει η δρ. Vyas.

Ζεστασιά

Μια άλλη χρήσιμη συνήθεια είναι να φροντίζετε να παραμένετε ζεστοί, ιδιαίτερα όταν κάνετε υπαίθριες δραστηριότητες. “Χάνουμε πολλή θερμότητα από το κεφάλι, τα δάχτυλα των χεριών, τα δάχτυλα των ποδιών, τα αυτιά, την μύτη και το στόμα μας, επομένως αυτά είναι τα μέρη που θέλετε να κρατήσετε καλυμμένα για να διατηρήσετε τη ζεστασιά και να προστατέψετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα”, λέει η ίδια.

Ενυδάτωση

Η ανάγκη να παραμείνετε σωστά ενυδατωμένοι είναι πολύ σημαντική για την υγεία σας τόσο κατά τη διάρκεια του κρύου, όσο και του ζεστού καιρού. “Μπορεί να μην συνειδητοποιείτε ότι ο αέρας είναι πιο ξηρός και μπορεί να μην αισθάνεστε τόσο διψασμένοι, αλλά είναι σημαντικό να διατηρείτε τη σωστή ενυδάτωση”, σημειώνει η δρ. Vyas.

Διατροφή

Το ίδιο ισχύει και για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής. Τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και η μεσογειακή διατροφή μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε και να παραμείνετε υγιείς.

Όσον αφορά την ιδέα ότι η πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγεία σας, η δρ. Vyas επισημαίνει ότι τα ερευνητικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν πραγματικά αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά δεν είναι που θα σας βλάψει κιόλας.

Άλλες καλές συνήθειες
Ακολουθούν τέσσερα ακόμα πράγματα που συνιστά η δρ. Vyas να κάνετε μέρος της ρουτίνας σας, για να παραμείνετε υγιείς όταν έρχεται ο κρύος καιρός στην πόλη:

Κάνετε τα εμβόλια σας για την COVID-19 και την εποχική γρίπη
Να μην αμελείτε το ετήσιο τσεκάπ υγείας σας
Να κοιμάστε καλά
Μένετε σπίτι όταν είστε άρρωστοι
Αυτά τα μέτρα θα προστατεύσουν εσάς και την οικογένειά σας από το να αρρωστήσετε και να κολλήσετε σε αυτόν τον διαρκή κύκλο μετάδοσης ενός ιού κρυολογήματος ή γρίπης για εβδομάδες κάθε φορά.

Πηγή: clevelandclinic.org/onmed.gr

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Το υγιεινό σνακ με τις ευεργετικές ιδιότητες που μπορείτε να τρώτε… άφοβα!

 


Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό με πολλαπλές ιδιότητες που όλοι γνωρίζουμε, πρωταγωνίστρια στην κουζίνα αλλά και στην ποπ κουλτούρα! Ήξερες όμως πως οι σπόροι κολοκύθας, ο γνωστός σε όλους μας πασατέμπος, έχει φοβερά οφέλη για την υγεία μας;

Οι θρεπτικές ιδιότητες των σπόρων κολοκύθας, του αγαπημένου μας πασατέμπο, είναι πραγματικά πολλές.

Δεν είναι μόνο ότι σε βοηθούν στις αϋπνίες, αλλά μπορούν ακόμη και να καταπραϋνουν τα συμπτώματα που συνδέονται με την ανεπάρκεια οιστρογόνων στην περίοδο που ακολουθεί την εμμηνόπαυση.

Τα οφέλη των σπόρων κολοκύθας

Πρώτα απ ‘όλα, είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και μετάλλων όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρος, κάλιο, ασβέστιο και σελήνιο, καθώς και βιταμίνη Ε, ακόρεστα λιπαρά οξέα και προβιταμίνες.

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η κολοκύθα και τα παράγωγά της μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της χοληστερόλης, ωφελώντας την καρδιά. Συνιστώνται επίσης για την υποστήριξη της ευεξίας της ουροδόχου κύστης και για τη βελτίωση της υγείας του προστάτη.

Όπως όλοι οι ελαιούχοι σπόροι, είναι πολύ θερμιδικοί και επομένως η πρόσληψή τους θα πρέπει να περιοριστεί, εάν ακολουθείτε δίαιτα, σε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα , δόση που σας επιτρέπει να αφομοιώσετε ευρέως τις ευεργετικές ουσίες.

Χάρη στην ευελιξία και τη νόστιμη γεύση τους μπορούμε να εντάξουμε τους κολοκυθόσπορους στην καθημερινή μας διατροφή πολύ εύκολα.

– Σε γιαούρτι για πρωινό: 5-6 κουταλιές

– Για το απεριτίφ: αντί για πατατάκια

– Σε σούπες και μαγειρευτά: για να προσθέσεις γεύση

– Ως λάδι για ντρέσινγκ σαλάτας: αλλά και λαχανικά γενικότερα

– Με τη μορφή συμπληρώματος: θα πρέπει να λαμβάνεις καθημερινά

Και κάτι που δεν ξέρεις

1 . Φάε τον πασατέμπο ή ιδανικά αρωμάτισε τα πιάτα για να αποκομήσεις τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του

2. Χρησιμοποίησέ τους ως καρύκευμα στα πιάτα σου: Το λάδι από σπόρους κολοκύθας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωμό για να ντύσετε σαλάτες και να μαρινάρεις κρέας και αυγά. Χαμηλό σε θερμίδες και με λεπτή γεύση, που θυμίζει φουντούκι, είναι πλούσιο σε πολύτιμα απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως το λινολεϊκό οξύ που συμβάλλει στη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

3. Ως συμπλήρωμα είναι σύμμαχοι του ουροποιητικού συστήματος: Τα συμπληρώματα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι διαθέσιμα σε δύο μορφές: κάψουλες, που περιέχουν έλαιο κολοκυθόσπορου και στερεά δισκία. Όλες οι εκδόσεις συνιστώνται συνήθως ως υποστήριξη για την ευεξία της ουροδόχου κύστης. Χάρη στον ψευδάργυρο , θεμελιώδη για την ανδρική ευεξία, και τις φυτοστερόλες , ουσίες που, δεν είναι μόνο αντιφλεγμονώδεις αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να καταπραΰνουν τα συμπτώματα που συνδέονται με την ανεπάρκεια οιστρογόνων στην περίοδο που ακολουθεί η εμμηνόπαυση.

Πηγή: The Issue

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Ποιο πορτοκάλι; Αυτός είναι ο απόλυτος χυμός για να μην αρρωσταίνεις


 Σύμφωνα με αρκετούς διατροφολόγους, ένας συγκεκριμένος τύπος χυμού συνιστάται ιδιαίτερα για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Τώρα που οι ιώσεις παίρνουν τη θέση τους στο «βάθρο» του χειμώνα, οι ειδικοί συνιστούν ολοένα και περισσότερους χυμούς για να τις «εκθρονίσουν»!

Και μπορεί ένας φυσικός χυμός πορτοκαλιού να περιέχει μπόλικη βιταμίνη C, όπως αναφέρει το «Well+Good», ωστόσο συνιστάται να καταναλώνεις τακτικά έναν φυσικό χυμό φτιαγμένο από κουρκουμά, τζίντζερ, πορτοκάλι και ανανά.

Αυτός ο νικηφόρος συνδυασμός παρέχει μια ώθηση ενέργειας… ιδανική για την εποχή του φθινοπώρου. Αυτό το εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη C ρόφημα βοηθά επίσης στη διατήρηση μιας ισορροπημένης μικροχλωρίδας του εντέρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κουρκουμάς έχει αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά. Με απλά λόγια, είναι ΤΟ τέλειο εποχιακό ρόφημα.

Υπάρχουν και άλλα ποτά που κερδίζουν δημοτικότητα αυτή την εποχή του χρόνου, όπως το Pumpkin Spice Latte ή το Τσάι Τζίντζερ.

Ο λόγος; Τα «ανοσοποιητικά» αποτελέσματά τους χάρη στα μπαχαρικά τους, όπως η κανέλα ή το τζίντζερ. Αυτές οι υπερτροφές είναι απλά ιδανικές για τη διατήρηση αποτελεσματικής υγείας.

Οι ι

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Η αντιοξειδωτική ρίζα που μειώνει το σάκχαρο και ενισχύει το ανοσοποιητικό

 


Αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριδιακό και πολλά ακόμα μπορούμε να πούμε για το νόστιμο αλλά και ευεργετικό τζίντζερ. Πιο αναλυτικά:

Καταπολεμά τα μικρόβια

Ορισμένες χημικές ενώσεις στο φρέσκο τζίντζερ βοηθούν το σώμα σας να απομακρύνει τα μικρόβια.

Είναι ιδιαίτερα καλό στο να σταματήσει την ανάπτυξη βακτηρίων όπως το E.coli και η shigella και μπορεί επίσης να κρατήσει μακριά ιούς όπως ο RSV.

Διατηρεί το στόμα σας υγιές

Η αντιβακτηριδιακή δύναμη του τζίντζερ μπορεί επίσης να φωτίσει το χαμόγελό σας. Οι δραστικές ενώσεις του τζίντζερ που ονομάζονται τζίντζερλες εμποδίζουν την ανάπτυξη των στοματικών βακτηρίων.

Αυτά τα βακτήρια είναι τα ίδια που μπορούν να προκαλέσουν περιοδοντική νόσο, μια σοβαρή μόλυνση των ούλων.

Ηρεμεί τη ναυτία

Το τζίντζερ βοηθάει όταν προσπαθείτε να ανακουφίσετε το «ανακατεμένο» στομάχι, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ναυτίας που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία.

Καταπραΰνει τους πονεμένους μύες

Δεν θα εξαλείψει τον μυϊκό πόνο επί τόπου, αλλά μπορεί να «τιθασεύσει» τον πόνο καθώς περνάει η ώρα.

Σε ορισμένες μελέτες, τα άτομα με μυϊκούς πόνους από άσκηση που πήραν τζίντζερ, είχαν λιγότερο πόνο την επόμενη μέρα από εκείνους που δεν το έκαναν.

Διευκολύνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Είναι αντιφλεγμονώδες, που σημαίνει ότι μειώνει το πρήξιμο.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη θεραπεία των συμπτωμάτων τόσο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας όσο και της οστεοαρθρίτιδας.

Μπορεί να ανακουφιστείτε από τον πόνο και το πρήξιμο είτε παίρνοντας τζίντζερ από το στόμα είτε χρησιμοποιώντας κομπρέσα ή έμπλαστρο στο δέρμα σας.

Περιορίζει την ανάπτυξη του καρκίνου

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα βιοενεργά μόρια στο τζίντζερ μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων όπως του παχέος εντέρου, του στομάχου, των ωοθηκών, του ήπατος, του δέρματος, του μαστού και του προστάτη.

Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα για να δούμε αν αυτό ισχύει.

Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Μια πρόσ

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Υγεία -Άνοια: 4 σημάδια στο περπάτημα που «προδίδουν» τη διαταραχή

 


Πολλά, μα όχι πάντα εμφανή σημάδια θα αποκαλύψουν ότι επήλθε η άνοια, η διαταραχή που αυτομάτως σχετίζουμε επί το πλείστον με τη μνήμη αλλά επηρεάζει επιπλέον τη σκέψη, τον λόγο και τον προσανατολισμό, προκαλώντας συχνά αλλαγές της προσωπικότητας.

Η άνοια αποτελεί κλινική έκφραση πολλών νευροεκφυλιστικών νοσημάτων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ (50%-70% των περιπτώσεων άνοιας), η αγγειακή άνοια, η μικτή άνοια, οι μετωποκροταφικές άνοιες και η άνοια με σωματίδια Lewy. Σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, αφορά περίπου 50.000.000 άτομα παγκοσμίως, 10.500.000 στην Ευρώπη και 200.000 στην Ελλάδα, με δυσοίωνες εκτιμήσεις για εκτίναξη του επιπολασμού της στο μέλλον.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μικρές αλλαγές στις πιο απλές ακόμα δραστηριότητες, όπως ένας περίπατος μπορεί να είναι αποκαλυπτικές. «Δεν περπατάς απλώς, αλλά κινείσαι σε έναν ορισμένο χώρο γεμάτο με πράγματα που πρέπει να αποφύγεις, προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διατηρείς την ισορροπία σου. Για τα άτομα με άνοια, ακόμη και στα αρχικά στάδια, δεν είναι εύκολο να κάνουν όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα και με ακρίβεια» εξηγεί ο καθηγήτρια Gill Livingston, ψυχίατρος στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.

Περίπατος και τέσσερα πρώιμα σημάδια άνοιας

  • Μειωμένη αίσθηση προσανατολισμού
  • Βραδύτερος ρυθμός
  • Μικρότερα βήματα
  • Αλλαγές στην κίνηση των χεριών.

Η αίσθηση προσανατολισμού επηρεάζεται από τις αλλαγές που προκαλεί η άνοια στην αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου, εξηγεί η Δρ Gill σημειώνοντας πως «τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ αρχικού σταδίου μπορεί να δυσκολεύονται στην κατανόηση των αντικειμένων γύρω τους, οπότε βλέπουν τα πράγματα ως τρισδιάστατα ενώ δεν είναι, ή ακόμη και ως δισδιάστατα ενώ στην πραγματικότητα είναι τρισδιάστατα».

«Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βλέπουν αντικείμενα που δεν υπάρχουν, και αναγκάζονται έτσι να αλλάξουν κατεύθυνση στην προσπάθεια να τα αποφύγουν. Ή πάλι μπορεί να πέσουν πάνω σε πράγματα που νομίζουν ότι είναι επίπεδα. Συν τοις άλλοις, δεν μπορούν να θυμηθούν πράγματα που έχουν δει προηγουμένως, οπότε η επιστροφή σε κάποιο μέρος μπορεί να είναι δύσκολη» αναφέρει.

Σχετικά με τη βραδύτητα, η ειδικός σημειώνει πως προκύπτει ως συνέπεια της εξασθένησης των γνωστικών ικανοτήτων. Για τις αλλαγές στην κίνηση των χεριών, η Δρ Gill εξηγεί πως μαρτυρούν την προσπάθεια των ατόμων με άνοια να διατηρήσουν την ισορροπία τους, ενώ οι μικρότεροι διασκελισμοί, μολονότι θα διαφύγουν συχνά την προσοχή, οφείλεται πιθανότατα στη μικρότερη εμπιστοσύνη που αρχίζουν να έχουν ως προς την ικανότητά τους να περπατήσουν με ασφάλεια.

Πηγή: ygeiamou

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Καμπανάκια που μαρτυρούν ότι το παρακάνουμε με τη ζάχαρη


 Όλοι αγαπούμε τη ζάχαρη. Και δεν χρειάζεται να νιώθουμε τύψεις, αφού η κατανάλωσή της με μέτρο είναι επιτρεπτή. Τι γίνεται όμως με την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης; Εάν το παρακάνουμε, εάν δηλαδή υπερβούμε

τα έξι κουταλάκια του γλυκού σε ημερήσια βάση, υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψουν σοβαρά ζητήματα υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, έρευνες συνδέουν την υπερκατανάλωση ζάχαρης με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής, καθώς και υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Ποια είναι όμως τα σημάδια που μαρτυρούν ότι τρώμε πολλή ζάχαρη;

 

1. Λαχταράμε διαρκώς ακόμα περισσότερη ζάχαρη

Εάν πιάνουμε τον εαυτό μας να αναζητά συνεχώς τροφές ή ποτά και αναψυκτικά με ζάχαρη, μπορεί να είναι σημάδι ότι καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες της συγκεκριμένης εθιστικής ουσίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο από επίμονες λιγούρες και υπερφαγικά επεισόδια, λόγω της απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα.

Εάν ένα τρόφιμο έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που συνήθως ισχύει για τα επεξεργασμένα γλυκά σνακ, απορροφάται από το σώμα μας με γρήγορο ρυθμό, για να προκαλέσει στη συνέχεια ταχεία άνοδο του σακχάρου στο αίμα και ακόμα μεγαλύτερη επιθυμία για μια σοκολάτα, ένα μπισkότο, μια φέτα κέικ.

2. Διακυμάνσεις στα επίπεδα της ενέργειάς μας

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε εκρήξεις ενέργειας και στη συνέχεια σε φαινόμενα κατάρρευσης. Εάν δηλαδή αισθανόμαστε την ανάγκη να κινηθούμε ξέφρενα και στη συνέχεια νιώθουμε κατάκοποι, αυτό μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, που προκαλεί ανισορροπία στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος και ως εκ τούτου, απότομα «σκαμπανεβάσματα ενέργειας».

3. Προβλήματα με τα δόντια

Εάν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τη στοματική μας υγεία, η ζάχαρη μπορεί να είναι ο βασικός ένοχος. Κι αυτό γιατί ως γνωστόν, η ζάχαρη αποτελεί τον κυρίαρχο παράγοντα που συμβάλλει στην ανάπτυξη πλάκας και τερηδόνας.

4. Ίσως δούμε το νούμερο στη ζυγαριά να ανεβαίνει επικίνδυνα

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης διαταράσσει τον μεταβολισμό και βλάπτει το μικροβίωμα του εντέρου. Ένα υγιές έντερο βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Όμως όταν τρώμε πάρα πολλή ζάχαρη, αναγκάζουμε το μικροβίωμα του εντέρου να υπερλειτουργεί και να ζητά ακόμα περισσότερη ζάχαρη. Εκεί οφείλεται το γεγονός ότι όσο περισσότερη ζάχαρη τρώμε, τόσο περισσότερη ζάχαρη ζητά το σώμα μας.

Ωστόσο, τα προϊόντα που είναι γεμάτα ζάχαρη μας φορτώνουν ένα σωρό θερμίδες και μάλιστα χωρίς να μας προσφέρουν ιδιαίτερα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ώστε τουλάχιστον να χορτάσουμε. Έτσι, καταλήγουμε να τρώμε διαρκώς περισσότερα και τελικά να παχαίνουμε.

5. Χρόνιο πόνος

Έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Medicine καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα υπερβολικά λιπαρά και η πρόσθετη ζάχαρη, όταν πρόκειται για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο χρόνιο πόνο. Αυτό οφείλεται στη φλεγμονή που προκαλεί η προσθήκη ζάχαρης στον οργανισμό.

6. Αισθανόμαστε συνεχώς πεινασμένοι και ανικανοποίητοι

Τα ζαχαρούχα τρόφιμα φημίζονται για τη μοναδική ιδιότητά τους να μας αφήνουν διαρκώς πεινασμένους. Πώς γίνεται αυτό; Η ζάχαρη έχει ένα σωρό θερμίδες. Οπότε αμέσως μετά την κατανάλωσή ενός γλυκού μπορεί να αισθανόμαστε χορτάτοι. Αλλά μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Το σώμα μας καίει τη ζάχαρη γρήγορα, καθώς στην πραγματικότητα δεν μας εξασφαλίζει το παραμικρό θρεπτικό συστατικό όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες ή υγιεινά λιπαρά. Και καθώς ο οργανισμός μας καίει τη ζάχαρη, αυξάνονται οι λιγούρες και οι θερμιδοφόρες επιδρομές στο ντουλάπι με τα γλυκά σνακ.

Οι υψηλές ποσότητες ζάχαρης μπορούν επίσης να επηρεάσουν μια ορμόνη στο σώμα μας που ονομάζεται λεπτίνη, η οποία είναι γνωστή για τη ρύθμιση της πείνας. Η μείωση των επιπέδων λεπτίνης οδηγεί συνήθως σε περισσότερη πείνα και αυξημένη όρεξη για πρόχειρο φαγητό.

(Με πληροφορίες από eatthis).