Είστε σε ένα εστιατόριο, έχετε φάει… τα πάντα και όμως μετά θέλετε να παραγγείλετε και ένα γλ
υκό. Γιατί μας συμβαίνει όμως αυτό το μυστήριο συναίσθημα;
Το μυστικό είναι η ποικιλία, σύμφωνα με τον Len Epstein, διακεκριμένο καθηγητή παιδιατρικής του SUNY και επικεφαλής του Τμήματος Συμπεριφορικής Ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών Jacobs του Πανεπιστημίου του Buffalo στη Νέα Υόρκη.
«Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι σταματούν να τρώνε ένα γεύμα είναι ότι έχουν κουραστεί από το φαγητό- το έχουν φάει [και] δεν υπάρχει άλλο ερέθισμα», δήλωσε ο Epstein. «Ξέρουν ακριβώς πώς είναι η γεύση του. Αλλά αν εισαγάγετε μια νέα γεύση, μυρωδιά ή ακόμη και υφή στο μείγμα, είναι εύκολο να ξεπεράσετε αυτό το αίσθημα του ‘Ω, είμαι γεμάτος’», δήλωσε ο Epstein στο Live Science.
Σύμφωνα με το «Healthstat» το φαινόμενο αυτό ονομάζεται αισθητηριακός ειδικός κορεσμός, τον οποίο μπορεί να βιώσει ένα άτομο όταν το ενδιαφέρον του για ένα συγκεκριμένο τρόφιμο μειώνεται επειδή το έχει φάει επανειλημμένα, ενώ ένα νέο τρόφιμο μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό. Για παράδειγμα, σε ένα πείραμα του 2011 με επικεφαλής τον Epstein, 32 γυναίκες ανέλαβαν να λάβουν ένα γεύμα με μακαρόνια και τυρί είτε πέντε φορές σε μία εβδομάδα είτε μία φορά την εβδομάδα για πέντε εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες στις οποίες παρουσιάζονταν μακαρόνια με τυρί καθημερινά έτρωγαν λιγότερο από ό,τι οι γυναίκες στις οποίες δίνονταν μια φορά την εβδομάδα.
Σε μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013, ωστόσο, ο Epstein χώρισε 31 παιδιά σε τρεις ομάδες: μια ομάδα που έλαβε τα ίδια μακαρόνια με τυρί για πέντε ημέρες, μια άλλη ομάδα στην οποία δόθηκαν διαφορετικές μάρκες μακαρονάδας με τυρί και μια τελευταία ομάδα στην οποία δόθηκε μια ποικιλία ενεργειακά πυκνών τροφίμων, όπως κοτομπουκιές και τσίζμπεργκερ. Τα παιδιά με την ποικιλία επιλογών κατανάλωσαν πολύ περισσότερο από τα παιδιά που τους προσφέρθηκαν μόνο μακαρόνια με τυρί. Αυτό το μοτίβο είναι το ίδιο όταν οι άνθρωποι εκτίθενται σε γλυκά επιδόρπια μετά από ένα αλμυρό γεύμα, σύμφωνα με τον Epstein, ή αν τρώγατε σε μπουφέ με μεγάλη ποικιλία πιάτων.
Τρώμε περισσότερο από όσο χρειάζεται
«Μπορείτε να συνεχίσετε να παρουσιάζετε νέα τρόφιμα και να κάνετε τους ανθρώπους να συνεχίσουν να τρώνε μέχρι το σημείο όπου απλά δεν μπορούν να φάνε άλλο», είπε. «Αλλά αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο από όσο χρειάζεται».
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η επιθυμία για ποικιλία είναι μια εξελικτική προσαρμογή που απέκτησαν οι άνθρωποι για να παίρνουν βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και πρωτεΐνες, από διαφορετικές ομάδες τροφίμων.
«Μακροπρόθεσμα, χρειαζόμαστε ένα καλό μείγμα θρεπτικών συστατικών», δήλωσε στο Live Science η Barbara Rolls, διευθύντρια του Εργαστηρίου για τη Μελέτη της Ανθρώπινης Συμπεριφοράς κατάποσης του Penn State. «Τώρα, εκεί που μας γυρνάει μπούμερανγκ είναι με τη μεγάλη ποικιλία μεγάλων μερίδων τροφών με υψηλή θερμιδική πυκνότητα που έχουμε στη διάθεσή μας. Η ποικιλία διεγείρει την υπερκατανάλωση και έτσι ενδεχομένως συμβάλλει στην παχυσαρκία».
«Χτύπημα» ντοπαμίνης το γλυκό
Όταν ένα άτομο καταναλώνει ένα γλυκό με ζάχαρη, παίρνει επίσης ένα χτύπημα ντοπαμίνης, μιας χημικής ουσίας στον εγκέφαλο που συνδέεται με το αίσθημα της ανταμοιβής και της ευχαρίστησης. Εάν η κατανάλωση γλυκού αποτελεί τακτικό μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας, «η απελευθέρωση της ντοπαμίνης μετατοπίζεται από το μετά την κατανάλωση του φαγητού στην προσμονή της κατανάλωσης του φαγητού», δήλωσε ο Epstein. Αυτό είναι που συνιστά λαχτάρα και μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να φτάσετε για ένα κομμάτι πίτα στο τέλος ενός μεγάλου γεύματος.
Αν προσπαθείτε να μειώσετε τις επιθέσεις σας μετά το δείπνο σε πρόχειρο φαγητό, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τον αισθητηριακό ειδικό κορεσμό προς όφελός σας, σύμφωνα με την Rolls. Για παράδειγμα, μπορείτε να κρατάτε άλλα γλυκά τρόφιμα, όπως φρούτα, ώστε να εξακολουθείτε να εισάγετε ποικιλία στη διατροφή σας, αλλά με έναν πιο υγιεινό τρόπο.
«Αυτό που πρέπει να κάνετε… είναι να διατηρείτε μια καλή ποικιλία από υγιεινά, χαμηλής θερμιδικής [πυκνότητας], πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα άμεσα διαθέσιμα που σας αρέσουν, έτσι ώστε όταν σας πιάνει η λιγούρα, να έχετε μια καλή ποικιλία για να διαλέξετε», δήλωσε ο Rolls.
ΠΗΓΗ: Healthstat
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου