Pages - Menu

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

ΠΟΙΕΣ οι καθημερινές συνήθειες μπορούν να βλάψουν το συκώτι σας

 


Ως το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, το συκώτι αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά και διασπά τις τοξίνες. Δυστυχώς, οι περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος έχουν τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του ’80.

 

Είναι ένα όργανο που θα μπορούσατε εύκολα να το καταστρέψετε αν δεν το φροντίζετε σωστά, λένε οι γιατροί.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το ποσοστό της ηπατικής νόσου είναι τόσο υψηλό επειδή οι άνθρωποι εν αγνοία τους το βλάπτουν με τις καθημερινές συνήθειες. Η λήψη κοινών παυσίπονων και ακόμη και φυτικών συμπληρωμάτων μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Μην τρώτε πολύ αλάτι

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αλατιού είναι μεταξύ 2.000 και 2.400 mg. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε περισσότερο από αυτό. Πώς επηρεάζει αυτό το συκώτι; Η υπερβολική αλατισμένη δίαιτα δημιουργεί κατακράτηση νερού, η οποία υπερλειτουργεί και προκαλεί φλεγμονή στο συκώτι. Τα άτομα με προϋπάρχουσες ηπατικές παθήσεις πρέπει να τηρούν μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο. Για να αποφευχθεί αυτό, προσέξτε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που χρησιμοποιούν συχνά το αλάτι ως συντηρητικό.

Pexels/Αρχείο

Η λήψη συμπληρωμάτων με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να προκαλέσει βλάβη

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βλάψουν το συκώτι σας με την πάροδο του χρόνου. Το 2017, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ διεξήγαγε μια μελέτη που συνδέει τη βλάβη του ήπατος με τα συμπληρώματα διατροφής. Σύμφωνα με την έρευνα, τα συμπληρώματα απώλειας βάρους και bodybuilding αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Pexels/Αρχείο

Προσπαθήστε να μην παίρνετε πολλά παυσίπονα

Για χρόνια, οι ερευνητές προειδοποιούσαν τους ανθρώπους ότι η λήψη πολλών παυσίπονων χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη. Ο ένοχος είναι η ακεταμινοφαίνη, η οποία βρίσκεται σε χάπια όπως το Tylenol και η ασπιρίνη. Όταν η ακεταμινοφαίνη διασπάται, παράγει την ένωση NAPQI, η οποία είναι αβλαβής έως ότου αλληλεπιδράσει με μια ένωση στο ήπαρ.

Pixabay/Αρχείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου