Όσον αφορά τα σνακ, πολλές μελέτες δείχνουν ήδη ότι τα φιστίκια είναι μια υγιεινή επιλογή και μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Τώρα, νέα έρευνα από την Ισπανία δείχνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε περισσότερα φιστίκια και φυστικοβούτυρο, ακόμα κι αν είναι νέοι και υγιείς! Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης αναφέρουν ότι τα φιστίκια μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στην αγγειακή υγεία σε νεαρά, υγιή άτομα.
Τα φιστίκια προέρχονται από το οσπριώδες φυτό Arachis Hypogeum. Είναι οι ξηροί καρποί με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο. Τα φιστίκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, καθιστώντας τα ένα βολικό, προσιτό και, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, σνακ που μπορεί να υποστηρίξει έναν υγιεινό τρόπο ζωής αντί θέτει εμπόδια στους στόχους που έχουμε θέσει όσο αφορά στην φυσικά μας κατάσταση.
Παραδοσιακά, οι περισσότερες διατροφικές μελέτες επικεντρώνονται στην ανάλυση όλων των σημαντικών διαφορών μεταξύ των ατόμων υψηλού κινδύνου να πάσχουν από μια ασθένεια, ειδικά των ηλικιωμένων. Για αυτό το προφίλ πληθυσμού, ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι είναι ευκολότερο να παρατηρηθούν πιθανές ευεργετικές επιδράσεις αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες ή εισάγοντας ένα υγιεινό φαγητό στην κανονική τους διατροφή.
“Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη διατροφική παρέμβαση που επιβεβαιώνει ότι οι αγγειακοί δείκτες έχουν βελτιωμένα αντιθρομβωτικά (μείωση θρόμβων αίματος) και αγγειοδιασταλτικά (διαστολή αιμοφόρων αγγείων) σε υγιείς νέους μετά την κατανάλωση φιστικιών.”
Αυτό το πρότζεκτ συμπεριέλαβε 63 υγιείς, νεαρούς ανθρώπους από 18 ως 33 ετών. Επρεπε να προσθέσουν μια μερίδα προϊόντων φιστικιού σε καθημερινή βάση για έξι μήνες. «Σ′ αυτή την ομάδα προς μελέτη είναι δυσκολότερο να εντοπίσει κανείς να επηρεάζεται η υγεία από διατροφικές αλλαγές» (σ.σ. προφανώς λόγω της ηλικιακής της γκάμας).
Τι κάνουν να φιστίκια στο αίμα μας
Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη διατροφική παρέμβαση που επιβεβαιώνει ότι οι αγγειακοί δείκτες έχουν βελτιωμένα αντιθρομβωτικά (μείωση θρόμβων αίματος) και αγγειοδιασταλτικά (διαστολή αιμοφόρων αγγείων) σε υγιείς νέους μετά την κατανάλωση φιστικιών.
«Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν σημαντική αύξηση των επιπέδων φαινολικών μεταβολιτών στα ούρα σε νέους που είχαν καταναλώσει μια ημερήσια δόση φιστικιών και φυστικοβούτυρου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που είχε καταναλώσει κρέμα χωρίς φυτικές ίνες ή πολυφαινόλες», εξηγεί ο καθηγητής Λαμουέλα. Ομοίως, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν φιστίκια ή φυστικοβούτυρο εμφάνισαν επίσης βελτίωση στα επίπεδα προστακυκλίνης I2 και στην αναλογία θρομβοξάνης Α2 προς προστακυκλίνη I2, μόρια λιπιδίων (εικοσανοειδή) που θεωρούνται δείκτες αγγειακής υγείας. «Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένοι φαινολικοί μεταβολίτες που αυξήθηκαν σημαντικά μετά την κατανάλωση προϊόντων φιστικιού –ιδιαίτερα των υδροξυκινναμικών οξέων– συσχετίζονται επίσης με βελτίωση και στους δύο δείκτες», προσθέτει η ερευνήτρια Ισαβέλλα Παρίλι – Μόσερ (INSA-UB-CIBERobn), πρώτος συγγραφέας της μελέτης.
Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν περαιτέρω μια υπόθεση που συχνά «υπερασπίζεται» η επιστημονική βιβλιογραφία και οι προηγούμενες μελέτες της ερευνητικής ομάδας σχετικά με την προστατευτική επίδραση των πολυφαινολών στις καρδιαγγειακές παθήσεις σε ενήλικες, καθώς και τις επιπτώσεις τους στα αιμοφόρα αγγεία.
Οι πολυφαινόλες είναι τα κύρια διατροφικά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, σύμφωνα με την ομάδα. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών και φιστικιών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη, ιδίως λόγω της προστατευτικής δράσης των πολυφαινολών που περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα. Συνολικά, ενώ αυτή η εργασία υποδηλώνει ότι τα φιστίκια μπορεί να ωφελήσουν την αγγειακή υγεία, χρειάζεται περισσότερη έρευνα προτού οι επιστήμονες μπορέσουν να κατανοήσουν πλήρως όλους τους παράγοντες που παίζουν.
«Χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε πλήρως τους μηχανισμούς που εξηγούν τις θετικές επιπτώσεις της κατανάλωσης φιστικιών στην υγεία των αγγείων», καταλήγουν οι ερευνητές.
Τα αποτελέσματα εμφανίζονται στο περιοδικό Antioxidants.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου