Ο νέος σεισμός στην Κρήτη ανοίγει τη συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων για το ενδεχόμενο γενικότερης σεισμικής διέγερσης στην ΕλλάδαΟ χθεσινός σεισμός στην Κρήτη των 6,3 ρίχτερ - πέρα από τον φόβο που προκάλεσε στους κατοίκους του νησιού - εγείρει την ανησυχία των επιστημόνων, που επισημαίνουν την ασυνήθιστη ακολουθία, καθώς μέσα σε περίπου επτά μήνες έχουν σημειωθεί τέσσερις πολύ ισχυρές δονήσεις του ίδιου περίπου μεγέθους.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες εντείνουν την παρατήρηση του φαινομένου σε όλη την επικράτεια και ειδικά σε περιοχές που εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να «χτυπηθούν» από τον Εγκέλαδο.
Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο Έθνος ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μπορεί καμία περιοχή - πέραν του Αρκαλοχωρίου - να μην βρίσκεται αυτό το διάστημα σε αυξημένη δραστηριότητα, ωστόσο στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων έχουν τεθεί:
- Ιόνιο
- Κορινθιακός κόλπος
- Θήβα
- Κρήτη
- Δωδεκάνησα και
- Βόρειο Αγαίο.
Όπως υπογραμμίζει ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, «υπάρχουν περιπτώσεις όπου σε μια περιοχή υπάρχει έξαρση, η οποία όμως ποτέ δεν οδηγεί σε ισχυρό σεισμό. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου ένας ισχυρός σεισμός χτυπά μια περιοχή, η οποία δεν βρισκόταν σε έξαρση».
«Ασυνήθιστη» σεισμικά χρονιά - Τι προβληματίζει τους επιστήμονες
Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, ο Κώστας Παπαζάχος, έκανε λόγο για μία «ασυνήθιστη» σεισμικά χρονιά, επισημαίνοντας πως στους 10 μήνες του 2021 έχουν καταγραφεί σεισμικές δονήσεις:
6,3 και 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα τον Μάρτιο,
5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου και
6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Σητείας στις 12 Οκτωβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου