Από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι πολίτες καλούνται να διαχειριστούν μια νέα κατάσταση, καθώς αναμένεται να απολέσουν μια σειρά πραγμάτων, τα οποία μέχρι σήμερα θεωρούσαν δεδομένα. Μαζί μ’ αυτούς, όμως, φαίνεται ότι κινδυνεύουν να την «πατήσουν» και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης.
Ήδη, οι πρώτες αντιδράσεις του κλάδου στα νέα μέτρα της κυβέρνησης είναι αρνητικές, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) να κάνει λόγο για μίνι lockdown στην εστίαση.
Υπενθυμίζεται ότι τα νέα μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους και θα τεθούν σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου, αφορούν μεταξύ άλλων τα εξής:
- Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.
- Σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.
«Τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους κλειστούς χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown» είναι η πρώτη αντίδραση της ΠΟΕΣΕ.
Και προσθέτει: «Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως δεν μπορεί για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιείται ένας κλάδος, που όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμενε κλειστός και συσσώρευε χρέη και ζημίες, ως o “πολιορκητικός κριός” απέναντι στους ανεμβολίαστους πολίτες».
Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΕΣΕ ζητάει την άμεση λήψη μέτρων στήριξης, όπως η χρονική επέκταση των μειωμένων ενοικίων, η δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας και η χορήγηση νέων Επιστρεπτέων Προκαταβολών.
«Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δουλέψαν 1,5 μήνα το καλοκαίρι δεν είναι ικανή συνθήκη για να ισοσκελίσει τις απώλειες των 15 προηγούμενων μηνών» καταλήγει η ΠΟΕΣΕ.
Παρόμοιους προβληματισμούς εκφράζει και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος -μιλώντας στην ΕΡΤ- κάνει λόγο για εργαλειοποίηση της εστίασης. «Εργαλειοποιείται ο κλάδος της εστίασης και χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για τον εμβολιασμό, που είναι η μόνη λύση».
«Όταν έχουμε έναν στους δύο ανεμβολίαστους, αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί πρόβλημα στον κλάδο στο επίπεδο της δυναμικότητας που μπορεί να χάσει. Αυτό που βλέπουμε στους χώρους που είναι αποκλειστικά Covid Free, εκεί οι παρέες που είναι μεικτές αποχωρούν».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, σπεύδει να θέσει σειρά ερωτημάτων για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους των επιχειρήσεων, οι οποίοι καλούνται να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο rapid test, κόστους 10 ευρώ.
«Τι ακριβώς μέτρα θα πρέπει να πάρουμε; Θα πρέπει να τους δίνουμε άδεια άνευ αποδοχών; Τι γίνεται όταν είναι αυτοί οι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση; Και για εμάς είναι μια δύσκολη κατάσταση και περιμένουμε να ακούσουμε τα μέτρα από την κυβέρνηση» τονίζει, μιλώντας -επίσης- στην τηλεόραση της ΕΡΤ.
πηγη moneyreview
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου