Pages - Menu

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Animal Crossing: New Horizons review

Αν υπάρχει ένα παιχνίδι που είναι βάλσαμο για να περάσουμε το χρόνο μας εν μέσω καραντίνας, αυτό είναι το Animal Crossing: New Horizons για το Switch. Αν παρόλα αυτά δεν γνωρίζετε τί εστί Animal Crossing και γιατί η σειρά είναι τόσο δημοφιλής, επιτρέψτε μου να σας δώσω μια ιδέα προτού προχωρήσουμε στην κριτική του παιχνιδιού.
Το Animal Crossing είναι ένα πολύ γλυκό sandbox στο οποίο ζουν μικρά ανθρωπόμορφα ζωάκια. Εσείς ως ο χαρακτήρας σας, εμφανίζεστε σε ένα μικρό κομμάτι γης, που είναι στην ουσία το χωριό/νησί/πόλη σας και ξεκινάτε να ζείτε την ψηφιακή χαλαρή ζωή σας. Το πρώτο πράγμα που κάνετε βέβαια είναι να βρεθείτε με χρέος, από το ρακούν Tom Nook που ήταν και θα είναι πάντα η προσωποποίηση του καπιταλισμού. Από εκεί και πέρα, ψαρεύετε, πιάνετε έντομα και ξεθάβετε απολιθώματα για να τα δώσετε στον κούκο του μουσείου ονόματι Blathers, ενώ ό,τι περισσεύει το πουλάτε στον Nook για να αγοράζετε καλούδια ή/και να ξεχρεώνετε το χρέος σας. Μαζεύετε, πουλάτε, αγοράζετε καλούδια όπως έπιπλα για το σπίτι σας, ρούχα και παπούτσια για το μπαρμπαδάκι σας, ενώ τα ζώα που είναι γείτονές σας σας ζητάνε διάφορες χάρες έναντι χρημάτων ή αντικειμένων, επιδίδονται σε ανταλλαγές και κάνουν/λένε ιδιαίτερα αστεία και αλλοπρόσαλλα πράγματα.
Κάτι που κρατάει το Animal Crossing πάντα ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι βασίζεται στο ρολόι και ημερολόγιο της κονσόλας, άρα στον πραγματικό χρόνο, για τα εποχιακά γεγονότα. Υπάρχει αλλαγή εποχής με ανάλογη αλλαγή στα χρώματα της χλωρίδας και τον καιρό, αλλάζουν όλα τα ζουζούνια και τα ψάρια ανάλογα με την εποχή, ενώ υπάρχουν διάφορα events όπως το κυνήγι αυγών το Πάσχα ή το Haloween. Ταυτόχρονα, υπάρχουν διάφορα τουρνουά ψαρέματος και πιασίματος ζουζουνιών που διαδραματίζονται συνήθως σαββατοκύριακα. Κάποιοι συγκεκριμένοι χαρακτήρες εμφανίζονται συγκεκριμένες ημέρες, όπως η Sahara που είναι η περιπλανόμενη Μιραράκη και σας πουλάει εξωτικά χαλιά, ο μουσικός KK Slider που παίζει συγκεκριμένες ημέρες και μπορείτε να του ζητήσετε το αγαπημένο σας τραγούδι από το ρεπερτόριό του, ενώ η Joan κάθε Κυριακή σας πουλάει ραπανάκια και μέσα στην εβδομάδα πρέπει να παρακολουθείτε την τιμή τους για να τα πουλήσετε όσο πιο ακριβά μπορείτε. Ναι υπάρχει χρηματιστήριο βασισμένο στα ραπανάκια.

Μπορείτε να κάνετε το νησί σας όπως σας κατέβει στο κεφάλι.
Τι γίνεται όμως στο Animal Crossing: New Horizons; Τί το ξεχωρίζει από τα προηγούμενα AC; Πρώτα απ’ όλα ας μιλήσουμε για το όλο σκηνικό του έρημου νησιού. Ο Tom Nook, ο οποίος είναι δεινός businessman, είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει ακατοίκητα νησιά για να πηγαίνει ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν την ζωή τους ήρεμα και απλά και να τα αναπτύξει σε μικρές κοινότητες. Εδώ έρχεστε εσείς που ως αγοραστής του Castaway Package, πληρώσατε για να σας παρατήσουν σε μια σκηνή σε ένα άγνωστο ακατοίκητο νησί. Αφού επιλέξετε το νησί που σας αρέσει από κάποια randomly generated νησιά και αφού επιλέξετε χοντρικά το παρουσιαστικό του χαρακτήρα σας -κάτι που δεν γινόταν άμεσα στα προηγούμενα AC, αλλά το αποφάσιζε το παιχνίδι μέσω διαλόγων- πετάτε με το υδροπλάνο των Dodo Airlines (τα πουλιά dodo είναι εξαφανισμένο είδος, γιατί τόση κακία ρε Nintendo;) και ξεκινάτε την διαμονή σας στο νησί, παρέα με τον Tom Nook, τον Timmy και Tommy και δύο ακόμα τυχαίους γείτονες.
Υπάρχουν αρκετά μεγάλες αλλαγές στο gameplay δεξιά και αριστερά. Η πιο μεγάλη αφορά το crafting. Πλέον αποκτάτε διάφορους τύπους ξύλου χτυπώντας ή κόβοντας δέντρα. Αποκτάτε πέτρες, μέταλλο και πηλό χτυπώντας πέτρες. Πράγματα όπως σφηκοφωλιές και τα αγριόχορτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικά για να φτιάξετε εργαλεία, έπιπλα, ρούχα και άλλα ωραία πράγματα. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού παίρνετε “συνταγές” για το κάθε τί που μπορείτε να φτιάξετε. Είτε από αγορές, είτε από μπαλόνια με δώρα, είτε από μπουκάλια που ξεβράζει το κύμα, είτε από γειτονικά ζωάκια. Βασικά από παντού. Αργότερα μπορείτε μέσω crafting να κάνετε και customize τα αντικείμενα που φτιάχνετε, δηλαδή να τους αλλάξετε το χρώμα αν θέλετε.
Μαζί με τα χρήματα (χρηματική μονάδα: bells) υπάρχει και ένας νέος τύπος νομίσματος, τα nook miles. Έχοντας μαζί σας το nook phone, που σας το δίνει ο Tom Nook στην αρχή του παιχνιδιού, συμμετέχετε στο πρόγραμμα nook miles. Το παιχνίδι στην ουσία υπολογίζει ό,τι κάνετε και σας δίνει nook miles μόλις ολοκληρώσετε διάφορους στόχους. Αυτούς τους στόχους τους πετυχαίνετε απλά παίζοντας όπως θα κάνατε κανονικά. Για παράδειγμα, όσο ψαρεύετε, εκπληρώνετε τους ανάλογους στόχους που αφορούν το ψάρεμα και μαζεύετε τα ανάλογα nook miles ως ανταμοιβή. Αν μαζεύετε ζιζάνια και τα πουλάτε πίσω στους Timmy and Tommy, σας δίνονται nook miles ως ανταμοιβή για την καθαριότητα του νησιού. Αργότερα όταν βάλετε στέγη πάνω απ’ το κεφάλι σας, δηλαδή όταν μπείτε μέχρι τον λαιμό στα χρέη για να αποκτήσετε ένα κανονικό σπίτι, μπαίνετε στο πρόγραμμα nook miles plus. Αυτό έχει μικρούς στόχους, ο καθένας εκ των οποίων μόλις τον ολοκληρώσετε και πάρετε τα nook miles, αντικαθίσταται από έναν άλλο μικρό στόχο, με αποτέλεσμα να υπάρχει έτσι μια συνεχής εναλλαγή.

Μέχρι να ξεκλειδώσετε τις γέφυρες, το παίζετε Indiana Jones.
Μπορείτε να εξαργυρώσετε τα μίλια σας αποκτώντας διάφορα καλούδια. Πρώτα απ’ όλα μπορείτε να αγοράσετε ένα εισητήριο για να επισκεφθείτε κάποια randomized νησιά, που ίσως έχουν χλωρίδα και πανίδα που δεν υπάρχουν στο δικό σας, ώστε να μαζέψετε υλικά, εξωτικά φρούτα και λουλούδια, ψάρια, έντομα και απολιθώματα για το μουσείο σας. Επιπλέον, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και εξαργυρώνοντας miles, ξεκλειδώνετε διάφορες νέες λειτουργίες όπως ένα εξαιρετικό υπομενού επιλογής εργαλείων ώστε να εναλλάσσετε γρήγορα τα εργαλεία σας, το custom designer pro που σας επιτρέπει να σχεδιάζετε ολόκληρα ρούχα αντί για απλά ένα μοτίβο, μεγαλύτερο χώρο στις τσέπες σας, συνταγές για διακοσμητικά που υπάρχουν πουθενά αλλού, bell vouchers που σας δίνουν 3 χιλιάρικα σε κανονικό ζεστό μετρητό. Επίσης αργότερα μέσω nook miles αγοράζετε επιλογές για γαιοπλασία του νησιού σας.
Όλα τα παραπάνω έχουν έναν μοναδικό σκοπό: να παίζετε όση ώρα θέλετε, χωρίς να αγχώνεστε για το πότε κλείνει το Nook’s Cranny ή να κάνετε ατέρμονο grinding μόνο και μόνο για να έχετε στις τσέπες σας ένα σωρό πράγματα που δεν μπορείτε να πουλήσετε μέχρι το επόμενο πρωί. Το ίδιο το Nook’s Cranny έχει και drop-off box που σας επιτρέπει να πουλήσετε πράγματα ακόμα και όταν είναι κλειστό, βάζοντας τα λεφτά σας στον λογαριασμό σας την επόμενη μέρα κι έτσι κρατώντας την οικονομία του παιχνιδιού ζωντανή ακόμα και αν παίζετε μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα. Ναι, μπορείτε να ξεζουμίσετε όλα τα φρούτα, όλα τα λεφτά από τις λεφτόπετρες του νησιού σας, να έχετε σκάψει όλα τα απολιθώματα, αλλά δεν χρειάζεται να περιμένετε την επόμενη ημέρα για να αναπληρωθούν. Μια βόλτα στο αεροδρόμιο με ένα εισιτήριο για ένα άγνωστο νησί και μπορείτε να συνεχίσετε να καταστρέφετε το περιβάλλον σε ακατοίκητα νησιά όπως γουστάρετε.

Τα χρώματα αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και το φθινόπωρο είναι πανέμορφο.
Σημαντικό προς σημείωση είναι το γεγονός ότι πλέον επιλέγετε στην αρχή εσείς πού θα χτιστούν τα διάφορα κτίρια. Για παράδειγμα, όταν έρθει η στιγμή και μπορείτε να χτίσετε το Nook’s Cranny, επιλέγετε εσείς την τοποθεσία του. Όταν ο κουκουβάγιος Blathers αποφασίσει ότι θέλει να εγκατασταθεί μόνιμα, αποφασίζετε εσείς πού θα χτιστεί αρχικά η τέντα του που αργότερα γίνεται ένα πλήρες και πανέμορφο μουσείο. Όταν έρθουν οι πρώτοι κάτοικοι επιλέγετε εσείς πού θα χτίσουν τα σπίτια τους. Και αυτό είναι μόνο η αρχή της ελευθερίας που έχετε στην διαμόρφωση του νησιού. Μπορείτε πλέον να βάλετε διακοσμητικά στους εξωτερικούς χώρους και το παιχνίδι το ενθαρρύνει αυτό, δίνοντάς σας από φάρους και κεραίες μέχρι παγκάκια και τηλεσκόπια. Μπορείτε να χτίσετε φράχτες, που τους κάνετε craft με συνταγές που αγοράζετε με nook miles. Μπορείτε να βάλετε δημόσιο φωτισμό. Αλλά πάνω απ’ όλα, όταν έρθει η ώρα και ξεκλειδώσετε το construction app στο nook phone σας, μπορείτε να χτίσετε μονοπάτια από διάφορα υλικά, να αλλάξετε την ροή και την διαρρύθμιση των ποταμιών και να αλλάξετε τα υψώματα του νησιού σας όπως θέλετε. Ταυτόχρονα, μπορείτε να χτίσετε γέφυρες και ανηφόρες με την βοήθεια του Tom Nook, αλλά πρέπει να πληρώσετε εξ ολοκλήρου και τις “δωρεές” που χρειάζονται για την κατασκευή τους.
Αλλαγές υπάρχουν επίσης στον τρόπο που διαχειρίζεστε το εσωτερικό του σπιτιού σας. Πλέον μπορείτε να το διακοσμήσετε πολύ εύκολα και απλά χρησιμοποιώντας μηχανισμούς που εμφανίστηκαν στο Happy Home Designer, έτσι ώστε να μην τρώτε τον χρόνο σας στο να σπρώχνετε τα έπιπλα δεξιά και αριστερά. Μπορείτε να τοποθετήσετε αντικείμενα πάνω σε τραπέζια και διακοσμητικά και φωτιστικά στους τοίχους. Πλέον το σπίτι σας έρχεται με αποθηκευτικό χώρο στον οποίο μπορείτε να αδειάσετε τις τσέπες σας. Προσοχή όμως, γιατί είναι και αυτός πεπερασμένος και αυξάνεται όσο μεγαλώνετε το σπίτι σας, πληρώνοντας το νεφρί σας στον Tom Nook. Όμως μπορείτε να διαχειριστείτε διάφορα πράγματα. Προσθέτοντας πχ μια ντουλάπα, μπορείτε να αλλάζετε τα ρούχα σας και τα ρούχα αυτά είναι αποθηκευμένα στο storage του σπιτιού. Επίσης αν βάλετε κάπου καθρέφτη, μπορείτε να αλλάξετε στοιχεία του χαρακτήρα σας όπως τα μαλλιά και τα μάτια.
Ας αφήσουμε την περιγραφή των μηχανισμών και ας περάσουμε στο online. Είναι σαφές πως η Nintendo έχει κάνει αρκετά βήματα για να το κάνει πιο πλήρες, αλλά ταυτόχρονα σκοντάφτει στα κολλήματα που έχει εδώ και χρόνια. Μπορείτε να ανοίξετε τις πύλες σας και να έρθει οποιοσδήποτε από τη λίστα φίλων σας και μπορείτε να τους επισκεφθείτε με τον ίδιο τρόπο ψάχνοντας open gates. Μπορείτε να πάτε σε συγκεκριμένους φίλους ή να ζητήσετε να φτιαχτεί ένα dodo code για άτομα που δεν ξέρετε και θέλετε να μοιραστείτε κάποια πράγματα. Αργότερα, μέσω του nook phone, μπορείτε να ορίσετε κάποιους φίλους ως best friends και έτσι να τους επιτρέπετε να κάνουν κάποια παραπάνω πράγματα στο νησί σας, όπως να κόψουν τα δέντρα σας ή να κάνουν αλλαγές στα λουλούδια σας.

Χειμερινές δραστηριότητες.
Το μεγαλύτερο θέμα του online είναι ότι σε γενικές γραμμές είναι αρκετά περιορισμένο. Δεν υπάρχει το timer που υπήρχε στο New Leaf ώστε να οργανώσετε τα δικά σας παιχνίδια. Δεν υπάρχει τρόπος να δείτε πόσος κόσμος σας έχει επισκεφτεί και πού βρίσκεται ο καθένας μέσα στο νησί σας. Για την ώρα, το online είναι μόνο για να κάνετε τις ανταλλαγές, να κάνετε τα ψώνια σας στα μαγαζιά των άλλων νησιών και να βαράτε ο ένας τον άλλον με την απόχη μέχρι να βαρεθείτε και να επιστρέψετε σπίτι σας. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί το app του Switch Online με καλούς αλλά και με αρκετά μέτριους τρόπους. Για άλλη μια φορά έχουμε την ενοχλητική επιμονή της Nintendo να επιτρέπει το voice chat στο κινητό αλλά όχι στο ίδιο το Switch. Ναι, δουλεύει αρκετά καλά, αλλά εξακολουθεί να είναι αχρείαστο στην καλύτερη. Τουλάχιστον η υπηρεσία ΝοοκLink είναι εξαιρετική. Σας επιτρέπει να βλέπετε το passport σας και το custom design creator ID σας, να κάνετε chat χρησιμοποιώντας το βολικό πληκτρολόγιο του κινητού σας, να βλέπετε τί κάνουν οι best friends σας, ακόμα και να εισάγετε designs μέσω QR codes από το Animal Crossing: New Leaf!

Μιλώντας συνολικά για το παιχνίδι, ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι κάνει αρκετό management στον χρόνο του παίκτη. Ναι, χρειάζεται ένα λογικό χρονικό περιθώριο για να χτιστεί το κάθε κτίριο αλλά σχεδόν τα πάντα χρειάζονται μια ημέρα για να συμβούν. Και δεν μιλάμε για μια ημέρα ημερολογιακά, αλλά ως την επόμενη ανατολή του ήλιου. Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα αργά για τους κατοίκους που έρχονται στο νησί σας. Χρειάζεται μια ημέρα για να χτίσουν το σπίτι τους και μια ημέρα για να μετακομίσουν σε αυτό, που σημαίνει ότι οι νέοι σας γείτονες εμφανίζονται σε τρεις ημέρες. Χρειάζεται μια ολόκληρη ημέρα για να χτιστεί μια γέφυρα από κορμούς – που είναι η φτηνότερη. Για να φέρετε το παιχνίδι στο σημείο όπου είναι ξεκλειδωμένοι όλοι οι μηχανισμοί gameplay, χρειάζεστε σχεδόν μία βδομάδα, η οποία ως επι το πλείστον είναι αναμονή. Ως παλιός παίκτης των Animal Crossing, από την αποχή του Gamecube, γνωρίζω ότι η υπομονή είναι κάτι που επιβραβεύεται στα συγκεκριμένα παιχνίδια. Αλλά για κάποια πράγματα απλά δεν υπάρχει λόγος να περιμένει κάποιος μία ή και δύο ημέρες για να συμβούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου