Pages - Menu

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

F1 2018 Review γεμάτο πίστες..

Η τρέχουσα γενιά κονσολών ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα με την τρέχουσα γενιά της Formula 1 με τους αμφιλεγόμενους υβριδικούς κινητήρες κτλ. Mε βάση αυτό το γεγονός, είναι πραγματικά εντυπωσιακή η παράλληλη βελτίωση του σπορ και της σειράς παιχνιδιών F1 της Codemasters. Από εκείνα τα απογοητευτικά πρωταθλήματα με την κυριαρχία της Mercedes, φτάσαμε σταδιακά στο φετινό πρωτάθλημα που δίχως αμφιβολία είναι εξαιρετικό. Αντίστοιχα, από τα απογοητευτικό F1 2015 (το πρώτο F1 αυτής της γενιάς), σταδιακά φτάσαμε στο εκπληκτικό F1 2017 και πλέον στο ακόμα καλύτερο F1 2018. 
 Όπως σε κάθε παιχνίδι F1, πυρήνας του F1 2018 είναι το career mode. Φτιάχνετε τον δικό σας οδηγό (πλέον υπάρχει και επιλογή γυναίκας), με στόχο να φτάσετε στην κορυφή και να πάρετε το πρωτάθλημα. Μπορείτε να επιλέξετε όποια ομάδα θέλετε, με την κάθε μία να έχει διαφορετικούς στόχους και δεδομένα, ανάλογα με την δυναμικότητά της. Η όλη δομή του career είναι πάνω κάτω ίδια με των προηγούμενων F1, αλλά και εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία. Η πιο σημαντική ίσως νέα προσθήκη είναι η αλληλεπίδραση με τα media. Κατά την διάρκεια του αγωνιστικού σαββατοκύριακου, δίνετε μίνι συνεντεύξεις, επιλέγοντας από διάφορες πιθανές απαντήσεις για κάθε ερώτηση, στα πρότυπα... RPG. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι απαντήσεις σας επηρεάζουν τόσο το πώς σας βλέπει η ομάδα σας, όσο και το ηθικό των μηχανικών σας. Αν δώσετε μια καλή απάντηση, το ηθικό των μηχανικών σας αυξάνεται, με ευεργετικές συνέπειες στις αναβαθμίσεις του μονοθεσίου. Το αντίστροφο ισχύει αν δώσετε λάθος απάντηση. Αν δεν είστε σίγουρος και δεν θέλετε να ρισκάρετε κάποια κακή απάντηση, μπορεί να επιλέξετε “no comment”. Σημαντικό ρόλο στο career έχει βέβαια η εξέλιξη του μονοθεσίου κατά την διάρκεια της σεζόν. Το σύστημα του F1 2017 επιστρέφει, όμως αυτή τη φορά κάθε ομάδα έχει το δικό της “skill tree” με αναβαθμίσεις που μπορείτε να ξεκλειδώσετε σταδιακά, κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Όσο καλύτερα τα πάτε στις ελεύθερες δοκιμές, στο qualy και στον αγώνα, τόσους περισσότερους πόντους κερδίζετε, τους οποίους χρησιμοποιείτε για να ξεκλειδώνετε αναβαθμίσεις σε τομείς του μονοθεσίου όπως ο κινητήρας και η αεροδυναμική. Προφανώς εδώ απαιτείται στρατηγική σκέψη από μέρους σας. Θα ξοδέψετε πόντους σε μια μικρή, φτηνή αναβάθμιση που μπορεί να υλοποιηθεί σύντομα; 
Ή θα περιμένετε να μαζέψετε πόντους για να ξεκλειδώσετε μια βαρβάτη αναβάθμιση που χρειάζεται και περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθεί; Θα ξοδέψετε πόντους στη βελτίωση της ποιότητας των υλικών ή θα ρισκάρετε κάποια αναβάθμιση να έχει πρόβλημα και να καθυστερήσει; Επίσης, πρέπει να έχετε υπόψη τη φθορά μερών της μηχανής κατά την διάρκεια της σεζόν και να αλλάζετε ότι χρειάζεται όταν το κρίνετε απαραίτητο. Τέλος, υπάρχει και το γνωστό σύστημα αντιπαλότητας με τον ομόσταυλό σας, αλλά και κάποιον άλλο αντίπαλο οδηγό της επιλογής σας. Το career είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να διατηρεί το ενδιαφέρον σας συνεχώς, ακόμα και αν τα πάτε... χάλια. Σε διάφορα σημεία κατά την διάρκεια της σεζόν, καλείστε να επαναδιαπραγματευτείτε το συμβόλαιό σας με την ομάδα σας, βάζοντας υψηλότερους ή χαμηλότερους στόχους και απαιτήσεις, ανάλογα με το τί σας βολεύει και κυρίως ανάλογα με την αξία σας (υπάρχει σχετική μπάρα που τη δείχνει) . Όμως δεν είναι σίγουρο ότι η ομάδα θα δεχτεί ότι προτείνετε (έχετε τρεις προσπάθειες διαπραγμάτευσης κάθε φορά). Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με άλλες ομάδες. Από εκεί και πέρα, ευχάριστο διάλειμμα αποτελούν τα διάφορα invitational events με παλιά μονοθέσια (περισσότερα γι αυτά παρακάτω), που ουσιαστικά είναι challenges όπως πχ να προσπεράσετε όλα τα αντίπαλα αυτοκίνητα μέσα σε τρεις γύρους κτλ. Συνολικά, το career είναι εθιστικότατο και σας απορροφά πλήρως στον κόσμο της Formula 1 και σας κάνει να νιώθετε ότι κάθε επιλογή σας έχει συνέπειες. Για μεγαλύτερη απόλαυση, προτείνω να ξεκινήσετε με κάποια μικρή ομάδα και να προσπαθήσετε να ανεβείτε σταδιακά. Η ικανοποίηση του να τα πηγαίνεις καλά με μικρή ομάδα, πχ να μπαίνεις στην βαθμολογούμενη 10άδα με την Toro Rosso, είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία του παιχνιδιού. Αν το career σας βάζει στον κόσμο της Formula 1, το gameplay του παιχνιδιού είναι αυτό που σας κρατάει εκεί. Η Codemasters τα τελευταία χρόνια δείχνει να έχει βρει τη χρυσή τομή μεταξύ ρεαλισμού και διασκέδασης και στο F1 2018 τελειοποιεί τη συνταγή της. 
Ο χειρισμός των μονοθεσίων ποικίλει και εξαρτάται από ένα σωρό παράγοντες, όπως η δυναμικότητα της ομάδας, οι ρυθμίσεις, τα λάστιχα, η ποσότητα καυσίμων, οι ζημιές, ο καιρός κτλ. Ο κοινός παρονομαστής όμως είναι ότι τα αυτοκίνητα έχουν βάρος και “αίσθηση” Formula 1. Η κίνησή τους είναι τόσο ρεαλιστική και η απόκρισή τους τόσο άμεση, που κάνουν τον χειρισμό να είναι από μόνος του παράγοντας... εθισμού στο παιχνίδι. Τρανό παράδειγμα τα μπλοκαρίσματα, τα οποία αμέσως σας προκαλούν κραδασμούς, όπως μας πληροφορούσε επί χρόνια άλλωστε και ο Τάκης Πουρναράκης στις μεταδόσεις των αγώνων. Φυσικά, υπάρχουν διάφορες οδηγικές βοήθειες για να προσαρμόσετε την όλη εμπειρία στα μέτρα σας, ενώ η ρύθμιση της δυσκολίας των αντιπάλων φτάνει έως το 110 όπως στο Project Cars 2 (προσωπικά παίζω στο 100).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου