To Super Nintendo Entertainment System, ή αλλιώς SNES, κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και έμεινε στην ιστορία σαν μία από τις πιο αγαπημένες κονσόλες τέταρτης γενιάς.
Η επιτυχία του SNES σε παγκόσμια κλίμακα ήταν τεράστια, μάλιστα ανταγωνίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις κονσόλες 5ης γενιάς που ήδη είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν από το 1993 μέχρι και την κυκλοφορία του Nintendo 64 το 1996. Αξίζει να σας θυμίσουμε πως την εποχή εκείνη ο ανταγωνισμός μεταξύ Nintendo και Sega βρισκόταν στο αποκορύφωμά του και το SNES κατάφερε να “νικήσει” τον αντίπαλό του, το Sega Mega Drive, πουλώντας κοντά στις 50 εκατομμύρια κονσόλες, έναντι των 29 εκατομμυρίων του Sega κάνοντας και μάλιστα παγκόσμιο ρεκόρ για τις κονσόλες της 4ης γενιάς. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη κονσόλα, που κουβαλάει τις παιδικές και νεανικές αναμνήσεις εκατομμύρια ανθρώπων και κέρδισε και μία ξεχωριστή θέση σε έναπαλιό δικό μας Top 10.
Σε αυτό το Top 10 θα παρουσιάσουμε τα 10 καλύτερα SNES games, όπως τα ψηφίσατε εσείς και τα αποφάσισε η συντακτική ομάδα του GameWorld. Θυμίζουμε πως η διαδικασία ψηφοφορίας έχει αλλάξει. Για κάθε 5 ψήφους αναγνωστών στο Forum επιλέγουμε έναν τίτλο για να εισαχθεί στην δεκάδα μέχρι να φτάσουμε τους πέντε.
Να θυμάστε ότι οι επιλογές της συντακτικής ομάδας, όπως και οι δικές σας, είναι καθαρά υποκειμενικές. Μπορεί να μην δείτε τον δικό σας τίτλο ή να τον δείτε σε κατώτερη θέση απ’ ότι πιστεύετε ότι αξίζει, αυτό όμως δεν μειώνει την αξία του, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.
10: Killer Instinct
Rareware
Arcade (28/6/94), SNES (30/8/95), Game Boy (1995)
Rareware
Arcade (28/6/94), SNES (30/8/95), Game Boy (1995)
Το Killer Instinct ήταν αρχικά σχεδιασμένο να κυκλοφορήσει για το Nintendo 64 σαν ένας από τους αρχικόυς τίτλους της κονσόλας καθώς μαζί με το Racing, Cruis’n USA ήταν από τους πρώτους που είχαν ανακοινωθεί. Παρ’ όλα αυτά, διάφορα τεχνικά προβλήματα που καθυστέρησαν την κυκλοφορία του Nintendo 64 ανάγκασαν την εταιρεία να αναθεωρήσει και τελικά να το παρουσιάσει στο SNES τον Αύγουστο του 1995.
Το σύστημα μάχης του Killer Instinct –που ήταν εμπνευσμένο από το Mortal Kombat και το Street Fighter- εμφάνιζε κάποιες πρωτότυπες κινήσεις όπως τις Combo Breaker και Combo Opener που πέρα από το fighting του έδιναν μία γεύση στρατηγικής κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας των κινήσεων αυτών. Επίσης, ευχάριστη πινελιά στο gameplay του Killer Instinct ήταν και ο εκφωνητής των αγώνων που ανακοίνωνε το κάθε combo με το όνομά του όταν κάποιος παίχτης το ολοκλήρωνε με επιτυχία. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον πετυχημένο τεχνικό τομέα έκαναν το Killer Instinct ένα από τα αγαπημένα fighting του SNES που, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, εκείνη την εποχή «πάλευε» ενάντια σε κονσόλες 5ης γενιάς και χρειαζόταν έναν δυνατό τίτλο ώστε να μείνει ανταγωνιστικό.
9: Teenage Mutant Ninja Turtles IV: Turtles In Time
Konami
Arcade (18/9/1991), SNES (19/11/1992)
Konami
Arcade (18/9/1991), SNES (19/11/1992)
Όπως πολύ σωστά αναφέρει ο Γρηγόρης Βούλγαρης σε προηγούμενο άρθρο της στήλης Best of, οι Teenage Mutant Ninjas Turtles (για εμάς Χελωνονιτζάκια) είναι μία από τις πιο πετυχημένες μεταφορές κόμικ σε animated σειρά. Θυμίζουμε πως η animated σειρά των αγαπημένων μας νίντζα είναι εμπνευσμένη από ένα “one-shot” κόμικ γραμμένο από τους Kevin Eastman και Peter Laird, που λόγω της μεγάλης επιτυχίας του κυκλοφόρησε περισσότερα τεύχη και αργότερα στα τέλη του 1987 μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη όπου έγινε παγκοσμίως γνωστό. Η τεράστια επιτυχία της σειράς οδήγησε σε ταινίες στην μεγάλη οθόνη (όχι με την ίδια επιτυχία) αλλά και σε ένα sequel από video games.
8: Super Mario World
Nintendo EAD
SNES (11/4/92)
Το Super Mario World είναι ο τίτλος που έκανε τις περισσότερες πωλήσεις από οποιαδήποτε άλλον του SNES καθώς έφτασε στα 20 εκατομμύρια. Γενικότερα, η επιτυχία του Super Mario World ήταν τόσο μεγάλη που από τις κονσόλες 4ης γενιάς το ξεπέρασε μόνο το Tetris του Game Boy το οποίο έφτασε τα 35 εκατομμύρια πωλήσεις.
Τα γεγονότα του Super Mario World λαμβάνουν χώρα ακριβώς μετά από αυτά του Super Mario Bros. 3 και το σενάριο είναι απλό και συνηθισμένο. Ο Ιταλός υδραυλικός και ο αδερφός του, ενώ “άραζαν” σε μία παραλία της Dinosaur Land, συνειδητοποιούν ξαφνικά πως η Πριγκίπισσα Toadstool έχει εξαφανιστεί. Κάπως έτσι, έχοντας και την βοήθεια του δεινοσαυράκου Yoshi, ξεκινούν την νέα περιπέτεια τους για να σώσουν την πριγκίπισσα από τα χέρια του μοχθηρού Bowser. To Super Mario World θα μπορούσε να θεωρηθεί ο καλύτερος 2D platform Mario τίτλος και αξίζει να αναφέρουμε πως από το 1992 έχει μεταφερθεί στο Game Boy Advanced το 2002, στη Virtual Console του Wii το 2006 και στην Virtual Console του Wii U το 2013.
Το Super Metroid αποτελεί τον τρίτο τίτλο της σειράς Metroid και κυκλοφόρησε στην Ευρώπη για το SNES τον Απρίλιο του 1994. Αρκετά χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε και στις Virtual κονσόλες των Wii (2007) και Wii U (2013).
Χρονικά το Super Metroid λαμβάνει χώρα αμέσως μετά τα γεγονότα του Metroid II, με πρωταγωνίστρια φυσικά την Samus Aran και το gameplay του συνδυάζει αρμονικά στοιχεία Action και Platform και παρέχει και ένα upgrade/power-up system που κανένας μελλοντικός τίτλος της σειράς δεν κατάφερε να ξεπεράσει. Καταληκτικά, όπως σας έχουμε αναφέρει σε ένα παλιότερο Top 10, το Super Metroid είναι ο καλύτερος τίτλος της σειράς.
To Donkey Kong Country παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες που το κάνουν να διαφέρει αρκετά από τους υπόλοιπους τίτλους της σειράς. Καταρχάς είναι το πρώτο παιχνίδι Donkey Kong στο οποίο δεν συμμετείχε στην ανάπτυξή του ο Shigeru Miyamoto, ο οποίος είναι και ο δημιουργός/πατέρας του. Επίσης, το Donkey Kong Country είναι το 2ο σε πωλήσεις SNES game αμέσως μετά το Super Mario World που αναφέραμε παραπάνω.
Ο Donkey Kong, μαζί με το ανιψάκι του τον Diddy Kong, αυτή την φορά δεν είναι εχθρός αλλά σύντροφος μας, σε μία αξέχαστη Action Platform περιπέτεια. To Donkey Kong Country έχει εθιστικό gameplay, κορυφαίο soundtrack, επαναστατικά γραφικά –ειδικά για τις κονσόλες 4ης γενιάς- και υπήρξε ο άσσος στο μανίκι της Nintendo στην μάχη που έδινε το SNES με τις κονσόλες 5ης γενιάς που ήδη είχαν ξεκινήσει τα πρώτα τους βήματα στον χώρο του gaming.
5: Chronο Trigger
Square Enix
SNES (11/3/95), PlayStation (2/11/99)
Το Chrono Trigger είναι ένα από τα πιο αγαπημένα JRPG που κυκλοφόρησε το 1995 για το SNES μόνο στην Αμερική και στην Iαπωνία. Στην Ευρώπη ήρθε με 14 χρόνια καθυστέρηση σε ένα port για το Nintendo DS που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2009.
Το Super Castlevania IV κυκλοφόρησε το για το SNES το 1991 σε Ιαπωνία και Αμερική και έναν χρόνο αργότερα στην Ευρώπη και ουσιαστικά αποτελεί ένα remake του αρχικού Castlevania του 1986 για το NES. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Super Castlevania IV και το Super Metroid ήταν δύο τόσο πετυχημένοι 2D platform adventure τίτλοι που γεννήσανε ένα ολόκληρο υπό-είδος παιχνιδιών γνωστά και ως Metroidvania (ή και ως Castleroid). To συγκεκριμένο sub-genre αφορούσε τους 2D platform τίτλους που έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στο εξερευνητικό action-adventure gameplay.
3: Super Mario Kart
Nintendo EAD, Nintendo
SNES (21/1/1993)
To Super Mario Kart ήταν ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο racing της Nintendo και ο Shigeru Miyamoto για άλλη μία φορά ξεπέρασε τον εαυτό του, καθώς πρόσφερε στο κοινό ένα combat racing με απίστευτες καινοτομίες. Στο Super Mario Kart σας δίνετε η δυνατότητα να διαλέξετε έναν από τους οχτώ ήρωες του ρόστερ του Super Mario και να διαγωνιστείτε σε τέσσερα Modes. Μπορείτε να παίξετε εναντίον των φίλων σας στα δύο Multiplayer Modes, εναντίον των άλλων A.I. χαρακτήρων του Super Mario Kart στο Mario GP που είναι ουσιαστικά και το campaign του τίτλου ή ενάντια στον χρόνο στο Time Trial Mode.
2: Street Fighter II Turbo
Capcom
SNES (11/7/93)
Capcom
SNES (11/7/93)
To Street Fighter II ήταν ένας εξαιρετικος τίτλος που θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση για την Capcom στο genre των 2D fighting. Παρ’ όλα αυτά το μόνο που κατάφερε ήταν να θέσει τις βάσεις για το επόμενο αριστούργημα της, καθώς οι ελλείψεις σε διάφορους τεχνικούς τομείς και το εξαιρετικά μικρό ρόστερ χαρακτήρων κρατήσαν το Street Fighter II στην σκιά. Λίγο αργότερα η Capcome κυκλοφόρησε το Street Fighter II: Champion Edition για το Sega Mega Drive και το TurboGrafx-16 το οποίο, αν εξαιρέσουμε το μεγαλύτερο ρόστερ και κάποιες μικρές αλλαγές/διορθώσεις στον χειρισμό, δεν πρόσφερε τίποτα περισσότερο από την αρχική έκδοση.
1: The Legend of Zelda: A Link to the Past
Nintendo EAD, Capcom, Nintendo
SNES (24/9/92)
Το Legend of Zelda: A Link to the Past παρ’ όλο που είναι ο τρίτος Zelda τίτλος της σειράς, θεωρείτε prequel των άλλων δύο. Αρχικά κυκλοφόρησε στην Ευρώπη για το SNES στα τέλη του 1992 και πολύ αργότερα έγινε διαθέσιμο στο Game Boy Advance (2002) αλλά και στις Virtual consoles του Wii (2007) και του Wii U (2013).
Για μία ακόμη φόρα παίρνουμε τον ρόλο του Link ενός μικρού αγοριού που μένει μαζί με τον θείο του κοντά στο κάστρο της Hyrule. Η περιπέτεια ξεκινάει μετά από ένα μήνυμα-όνειρο που μας στέλνει η πριγκίπισσα Zelda καθώς μας παρακαλεί να την σώσουμε από το μπουντρούμι που είναι φυλακισμένη. Αργότερα, αφού σώσουμε την πριγκίπισσα μαθαίνουμε πως ένας μάγος, o Agahnim, έχει σφετεριστεί τον θρόνο και προσπαθεί να αναστήσει τον σκοτεινό μάγο Ganon που πριν από πολλά χρόνια οι εφτά σοφοί του βασιλείου της Hyrule είχαν φυλακίσει στον σκοτεινό βασίλειο. Από εκεί και πέρα ο Link αποφασίζει να βάλει ένα τέλος στα σχέδια του σφετεριστή και ξεκινάει το μεγάλο του ταξίδι μέσα από το σκοτείνο βασίλειο για να σώσει τους εφτά σοφούς και να βρει το Master Sword, το μοναδικό όπλο που μπορεί να τον βοηθήσει στην μάχη ενάντια στον Ganon και τον Agahnim.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου