Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το άρθρο αυτό δεν έχει σκοπό να αναλύσει και να κρίνει το ποιο ποδοσφαιράκι είναι καλύτερο, ανάμεσα στα Fifa και Pro Evolution Soccer, αλλά να προσπαθήσει να εξηγήσει την «μανία» που έχουν οι καμένοι Έλληνες gamers να λιώνουν στο Pro, σχεδόν εδώ και μια δεκαετία. Το ποιο θα υπερτερήσει, θα το μάθουμε παρέα σε δυο περίπου εβδομάδες.
Σε παγκόσμια κλίμακα, καλώς ή κακώς το Fifa πουλάει περισσότερο από το Pro και από οποιονδήποτε άλλο ποδοσφαιρικό τίτλο που κυκλοφορεί. Σίγουρα η ονομασία του και μόνο ελκύει περισσότερο τους "όχι και τόσο ψαγμένους" καταναλωτές, οι οποίοι αναζητούν ένα παιχνίδι για να διασκεδάσουν με την παρέα τους. Αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, από την κυκλοφορία του Fifa International Soccer το καλοκαίρι του '93.
Από τους ποδοσφαιριστές-κουκίδες του Ultimate Soccer στο Sega Master System, έχουμε φτάσει σήμερα σε μια εποχή, όπου οι μάγοι της μπάλας αντιγράφονται πιστά και μεταφέρονται στις κονσόλες μας, μαζί με τα χαρακτηριστικά τους. Ο Franck Ribéry με την χαρακιά στο πρόσωπο, ο Ronaldinho με τα πεταχτά του δόντια και ο Cristiano Ronaldo με το μαλλί τίγκα στο ζελέ. Όμως, δεν φτάσαμε ως εδώ εν μία νυκτί.
Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας κι έπειτα, η EA φαίνεται πως επαναπαύτηκε στη σιγουριά της, με αποτέλεσμα τα Fifa που κυκλοφορούσε να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Πολλοί από εσάς θα θυμάστε τα «άκυρα» γκολ που μπαίνανε από την σέντρα, τα ψαλιδάκια-γκολ που έμπαιναν από κάθε γωνιά του γηπέδου, το «τάκλιν για σεμινάριο» και πολλά άλλα ακόμη πράγματα που έχουμε συναντήσει στο παρελθόν. Με αυτά και μ' αυτά, πολλοί είχαμε ξενερώσει και βρήκαμε παρηγοριά στο Winning Eleven και στο Pro Evolution Soccer, το οποίο κάθε χρονιά γινόταν όλο και καλύτερο.
Βέβαια, υπήρχαν χρονιές που και το Pro δεν τα πήγαινε και τόσο καλά, αλλά σε γενικές γραμμές τηρούσε το gameplay του και παρέμενε αγαπητό. Ακολούθησε η επιτυχία των Locomondo «Πίνω μπάφους και παίζω Pro», με αποτέλεσμα η Konami να κερδίζει ακόμα περισσότερο έδαφος…στην Ελλάδα τουλάχιστον, αλλά και σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως της Μεσογείου) όπου κυκλοφορεί κάθε χρόνο νωρίτερα και συγκεκριμένα την ημέρα του Fifa. Αντίστοιχα, η EA δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και ξεκίνησε να αποδίδει τα μέγιστα, σχεδιάζοντας το Fifa εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει. Μάταια όμως, καθώς η ζημιά είχε ήδη γίνει… στην Ελλάδα τουλάχιστον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου