Pages - Menu

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025

Η αυξανόμενη υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας δεν είναι μία αθώα κατάσταση

 


Η αυξανόμενη υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας δεν είναι μία αθώα κατάσταση, τουλάχιστον για τους ηλικιωμένους, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όταν εκδηλώνεται σε προχωρημένη ηλικία, σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αναπτυχθεί άνοια με την πάροδο του χρόνου.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν η επιδείνωση του ύπνου στην τρίτη ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας ή αν η άνοια οδηγεί σε επιδείνωση του ύπνου πριν από τη διάγνωσή της. Πολλοί ειδικοί όμως πιστεύουν ότι ισχύουν και τα δύο.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Neurology, την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (ΑΑΝ). Συμμετείχαν 733 γυναίκες, μέσης ηλικίας 83 ετών.

Δύο φορές στη διάρκεια της μελέτης, οι εθελόντριες είχαν φορέσει ειδικές συσκευές καταγραφής της κίνησης (λέγονται ακτιγράφοι), για να καταγράψουν οι ερευνητές τις συνήθειες ύπνου τους. Είχαν επίσης υποβληθεί σε εξετάσεις αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους.

Τα ευρήματα

Κατά την έναρξη της μελέτης, όλες οι εθελόντριες είχαν υγιή νοητική λειτουργία. Πέντε χρόνια αργότερα, όμως, το 13% είχαν εκδηλώνει άνοια. Ωστόσο το ποσοστό αυτό παρουσίαζε διακύμανση αναλόγως με τις συνήθειες ύπνου, ως εξής:

  • Ήταν 8% στις γυναίκες με σταθερές συνήθειες ύπνου
  • 15% σε όσες κοιμόντουσαν ολοένα λιγότερο το βράδυ
  • 19% σε όσες είχαν αυξανόμενη υπνηλία

Οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους πιθανούς συμβάλλοντες παράγοντες για άνοια, όπως:

  • Η ηλικία
  • Το μορφωτικό επίπεδο
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Η υπέρταση

Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αυξανόμενη υπνηλία σχετιζόταν με διπλάσιο κίνδυνο να αναπτυχθεί άνοια, έναντι του σταθερού ύπνου.

Η μελέτη αυτή είναι μία από τις πρώτες που εξετάζει πώς αλλάζουν οι συνήθειες ύπνου με την πάροδο του χρόνου και τι σχέση έχουν με την άνοια.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξανόμενη υπνηλία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για άνοια και στη μέση ηλικία. Το ίδιο και η φτωχή ποιότητα του ύπνου.

Πηγή: iatropedia

Σάββατο 29 Μαρτίου 2025

Από πού προήλθε ο κανόνας “8 ποτήρια την ημέρα” και γιατί δεν ισχύει


 Εδώ και χρόνια, ο κανόνας «8 ποτήρια νερό την ημέρα» είναι ευρέως αποδεκτός ως τυπική οδηγία ενυδάτωσης.

Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι ατομικές ανάγκες σε νερό ποικίλλουν σημαντικά και η σύσταση που ίσχυε παλιότερα για όλους μπορεί να μην είναι απολύτως ακριβής.

Αυτό το άρθρο εξετάζει πόσο νερό χρειάζεται πραγματικά ένα άτομο καθημερινά, αν ισχύει ο κανόνας των 8 ποτηριών και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις απαιτήσεις ενυδάτωσης.

Από πού προήλθε ο κανόνας “8 ποτήρια την ημέρα”

Τα 8 ποτήρια νερό την ημέρα δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία, αλλά μάλλον σε μια υπεραπλουστευμένη ερμηνεία παλαιότερων οδηγιών ενυδάτωσης.

Αυτή η σύσταση πιθανότατα προήλθε από μια έκθεση του 1945 του Συμβουλίου Τροφίμων και Διατροφής των ΗΠΑ, η οποία ανέφερε ότι οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν περίπου 2,5 λίτρα νερού την ημέρα από όλες τις πηγές (συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και άλλων ποτών).

  • Ο κανόνας “8 ποτήρια” εσφαλμένα υποθέτει ότι όλη αυτή η ποσότητα πρέπει να προέρχεται από την κατανάλωση μόνο νερού, αγνοώντας την ενυδάτωση από φρούτα, λαχανικά και άλλα ποτά.
  • Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καλύπτουν φυσικά τις ανάγκες ενυδάτωσης μέσω ενός συνδυασμού ροφημάτων και τροφών αντί να πίνουν αυστηρά 8 ποτήρια νερό.

Πόσο νερό χρειάζεται πραγματικά ένας άνθρωπος

Οι απαιτήσεις σε νερό εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάρος, το επίπεδο δραστηριότητας, το κλίμα στην περιοχή διαβίωσης και η συνολική υγεία.

Γενικές Συστάσεις Ημερήσιας Πρόσληψης Νερού (από ΟΛΕΣ τις πηγές):

  • Άνδρες (19+ ετών): 3,7 λίτρα
  • Γυναίκες (19+ ετών): 2,7 λίτρα
  • Έγκυες: 3 λίτρα
  • Θηλάζουσες γυναίκες: 3,8 λίτρα

Σημείωση: Αυτά τα σύνολα περιλαμβάνουν νερό από ποτά, σούπες, φρούτα και λαχανικά.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ανάγκη για νερό

Δεν χρειάζονται όλοι την ίδια ποσότητα νερού κάθε μέρα. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τις απαιτήσεις ενυδάτωσης:

  • Φυσική δραστηριότητα – Τα άτομα που ασκούνται ή κάνουν έντονη εργασία χάνουν περισσότερα υγρά μέσω του ιδρώτα και χρειάζονται επιπλέον ενυδάτωση.
  • Κλίμα και θερμοκρασία – Οι ζεστές, ξηρές ή υγρές συνθήκες αυξάνουν την εφίδρωση, οδηγώντας σε μεγαλύτερη απώλεια νερού.
  • Διατροφικές συνήθειες – Οι δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες, αλμυρές ή φυτικές ίνες απαιτούν περισσότερο νερό για την πέψη και το μεταβολισμό.
  • Παθήσεις – Ασθένειες όπως πυρετός, έμετος, διάρροια ή νεφρική νόσος μπορούν να αλλάξουν τις ανάγκες ενυδάτωσης.
  • Πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ – Ενώ η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης δεν αφυδατώνει, η υπερβολική κατανάλωση καφέ, τσαγιού και αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την απώλεια υγρών.

Η κατανάλωση περισσότερου νερού βελτιώνει την υγεία;

Ενώ η επαρκής και διαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη, η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων νερού δεν οδηγεί απαραίτητα σε πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

  • Απώλεια βάρους – Η κατανάλωση νερού πριν από τα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των μεριδών, αλλά η υπερβολική πρόσληψη νερού δεν ενισχύει σημαντικά τον μεταβολισμό.
  • Υγεία του δέρματος – Ενώ η αφυδάτωση μπορεί να στεγνώσει το δέρμα, η κατανάλωση επιπλέον νερού από μόνη της δεν θα αποτρέψει τις ρυτίδες, ούτε θα βελτιώσει την επιδερμίδα.
  • Λειτουργία των νεφρών – Η κατανάλωση αρκετού νερού υποστηρίζει την υγεία των νεφρών, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να επιβαρύνει την λειτουργία των νεφρών και να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από το νερό (υπονατριαιμία).

πηγή: onmed.gr

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

Ο Μάρτιος έχει καθιερωθεί ως ο Μήνας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου,


 Ο Μάρτιος έχει καθιερωθεί ως ο Μήνας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τις σύγχρονες ιατρικές τεχνολογίες που συμβάλλουν στη μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο.

Στον αγώνα για την έγκαιρη ανεύρεση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου έχει επιστρατευτεί επί σειρά ετών ένας πολύτιμος σύμμαχος, ο οποίος δεν είναι άλλος από την κολονοσκόπηση.

«Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των κολονοσκοπήσεων προσυμπτωματικού ελέγχου κατά τη διάρκεια των οποίων ανιχνεύονται και αφαιρούνται προκαρκινικοί πολύποδες. Τη διαδικασία και την αποτελεσματικότητα της κολονοσκόπησης έρχονται πλέον να βελτιώσουν και οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται ακόμα και στον τομέα των ενδοσκοπικών εξετάσεων με σκοπό να βελτιώσει τα αποτελέσματα και να διαφυλάξει την υγεία των ασθενών», επισημαίνει η κ. Θεοφανώ Μαρκουτσάκη, γαστρεντερολόγος, διευθύντρια Ε΄ Γαστρεντερολογικής Κλινικής Επεμβατικής Ενδοσκόπησης Metropolitan General.
Τι προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην κολονοσκόπηση;

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει βρει εφαρμογή και στον τομέα των ενδοσκοπικών εξετάσεων με σκοπό να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα κάποιας παράλειψης, καθώς αποσκοπεί στη βελτίωση της ανίχνευσης και της ταξινόμησης των βλαβών σε πραγματικό χρόνο.

Η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), ειδικά στην ανίχνευση και τη διάγνωση με τη βοήθεια υπολογιστή, προσφέρει πολλά υποσχόμενες μεθόδους αύξησης των ποσοστών ανίχνευσης αδενωμάτων με στόχο την αφαίρεση περισσότερων προκαρκινικών πολυπόδων. Επίσης, αυτές οι μέθοδοι επιτρέπουν τη διάγνωση μικρότερων μη καρκινικών βλαβών in vivo, οι οποίες δε χρήζουν αφαίρεσης, μειώνοντας τους κινδύνους που συνεπάγονται οι περιττές πολυπεκτομές.
Βελτιωμένη ανίχνευση με τη βοήθεια υπολογιστή (CADe)

«Τα συστήματα υποβοηθούμενης ανίχνευσης από υπολογιστή (CADe) στοχεύουν στη βελτίωση της ανίχνευσης αδενωμάτων και άλλων προκαρκινικών πολυπόδων. Το CADe χρησιμοποιεί συνελικτικά νευρωνικά δίκτυα (CNNs) τα οποία μπορούν να εντοπίζουν χαρακτηριστικά διαφορετικών εικόνων κολονοσκόπησης. Αυτά τα συστήματα αναλύουν σε πραγματικό χρόνο τα βίντεο της κολονοσκόπησης και επισημαίνουν ύποπτες περιοχές, βοηθώντας τους γαστρεντερολόγους να εντοπίσουν βλάβες που διαφορετικά μπορεί να μην παρατηρούσαν. Ένας διαισθητικός δείκτης στην οθόνη ειδοποιεί τον ενδοσκόπο για την παρουσία μιας πιθανής βλάβης σε πραγματικό χρόνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συστήματα CADe μειώνουν σημαντικά την αδυναμία ανίχνευσης πολυπόδων και αυξάνουν το ποσοστό ανίχνευσης αδενωμάτων», τονίζει η κ. Μαρκουτσάκη.
Υποβοηθούμενη διάγνωση από υπολογιστή (CADx)

«Πέρα από την ανίχνευση, η AI διαδραματίζει ρόλο και στην ταξινόμηση των πολυπόδων μέσω της υποβοηθούμενης διάγνωσης από υπολογιστή (CADx). Αναλύοντας τα μορφολογικά χαρακτηριστικά και την υφή των πολυπόδων, οι αλγόριθμοι AI διαφοροποιούν τις καλοήθεις από τις κακοήθεις βλάβες, προσφέροντας σε πραγματικό χρόνο μια “οπτική βιοψία”. Αυτή η τεχνολογία βοηθά τους γαστρεντερολόγους να αποφασίσουν εάν ένας πολύποδας χρήζει αφαίρεσης ή μπορεί να παραμείνει στη θέση του, μειώνοντας έτσι τις περιττές πολυπεκτομές και τους σχετικούς κινδύνους», εξηγεί η ειδικός.
Ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων παράλειψης κάποιας βλάβης

Ένας σημαντικός παράγοντας παράβλεψης ενός αδενώματος είναι ο ίδιος ο ενδοσκόπος, καθώς η αδυναμία διατήρησης ενός σταθερού επιπέδου εγρήγορσης κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης λόγω διάσπασης της προσοχής και κόπωσης μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία παρατήρησης ενός επικίνδυνου πολύποδα παρόλο που είναι ορατός στην οθόνη.

Αυτό το ζήτημα έρχεται να βελτιώσει η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία λειτουργεί ως ένα δεύτερο, ξεκούραστο ζευγάρι ματιών για τον ενδοσκόπο.
Βελτίωση ποιότητας του αποτελέσματος της εξέτασης

Η κολονοσκόπηση με υποβοήθηση AI δεν περιορίζεται μόνο στην ανίχνευση και την ταξινόμηση βλαβών αλλά συμβάλλει και στη βελτίωση της ποιότητας της διαδικασίας και της αποδοτικότητας. Τα εργαλεία AI αξιολογούν την ποιότητα της προετοιμασίας του εντέρου, παρακολουθούν τους χρόνους απόσυρσης του ενδοσκοπίου και εντοπίζουν τυφλά σημεία στην ενδοσκοπική εικόνα. Αυτά τα χαρακτηριστικά συμβάλλουν σε τυποποιημένες, υψηλής ποιότητας διαδικασίες και μειώνουν τη μεταβλητότητα.
Οφέλη που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην κολονοσκόπηση

Η τεχνητή νοημοσύνη στην κολονοσκόπηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα της εξέτασης και να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην περαιτέρω μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του παχέος εντέρου. Η τεχνολογία αυτή προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

Βελτιωμένη ανίχνευση πολυπόδων, καθώς τα συστήματα AI μειώνουν τα ποσοστά αδυναμίας ανίχνευσης αδενωμάτων και βελτιώνουν την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Υποστήριξη λήψης αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο, αφού η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει άμεση ανατροφοδότηση για τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των βλαβών.
Μείωση της πιθανότητας παράβλεψης κάποιου επικίνδυνου πολύποδα, αφού η τυποποιημένη ανίχνευση μειώνει τον κίνδυνο να μην παρατηρηθεί κάποια ύποπτη βλάβη από τον ενδοσκόπο που πραγματοποιεί την κολονοσκόπηση.
Βελτιωμένη αποδοτικότητα, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη βελτιστοποιεί την τεκμηρίωση κάθε αποτελέσματος και την ποιοτική παρακολούθηση.

«Γενικά, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα και τη συνολική διαδικασία της κολονοσκόπησης. Η συμβολή της στην προληπτική ιατρική και την ογκολογία αναμένεται να επεκταθεί ακόμη περισσότερο με την πάροδο των ετών», καταλήγει η κ. Μαρκουτσάκη.

ieidiseis.gr

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Οι περισσότεροι από εμάς ξοδεύουμε το ένα τρίτο της ζωής μας στον ύπνο

  


Οι περισσότεροι από εμάς ξοδεύουμε το ένα τρίτο της ζωής μας στον ύπνο, αλλά μπορεί κάποιοι να χρειάζονται περισσότερες ή λιγότερες από οκτώ ώρες τη νύχτα. Ο αριθμός των ωρών που χρειάζεται κάποιος, αλλάζει καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του, με τα μωρά και τα παιδιά να χρειάζονται περισσότερο ύπνο και τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω να μπορούν να λειτουργούν με λιγότερες από επτά έως εννέα ώρες.

Δείτε τι λένε οι επιστήμονες για το πόσο ύπνο πραγματικά χρειάζεστε – και εάν το φύλο σας παίζει ρόλο.

Η ποιότητα πάνω από την ποσότητα

Ο ύπνος εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο, παρά το πόσο κρίσιμος είναι για την υγεία μας.

«Οι λόγοι δεν είναι απολύτως σαφείς, αλλά είναι ένα ουσιαστικό πράγμα που κάνουμε όλοι», είπε ο Δρ Ραφαέλ Πελάγιο, ειδικός στον ύπνο στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Κάτι αξιοσημείωτο συμβαίνει όταν κοιμάσαι. Είναι η πιο φυσική μορφή αυτοφροντίδας που έχουμε».

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κοιμάται από επτά έως εννέα ώρες – και αυτή η συγκεκριμένη κατηγορία έχει τα λιγότερα προβλήματα υγείας, είπε η Μόλι Άτγουντ, μια ειδικός συμπεριφοράς ύπνου στο Johns Hopkins.

Όταν οι άνθρωποι είτε κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες είτε περισσότερες από εννέα ώρες κατά μέσο όρο, ο κίνδυνος προβλημάτων υγείας αυξάνεται, είπε η ίδια, αλλά όλοι είναι διαφορετικοί.

Όταν προσπαθείς να καταλάβεις πόσο ύπνο χρειάζεσαι, είναι σημαντικό να σκεφτείς την ποιότητά του, είπε ο Πελάγιο: «Αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις είναι να ξυπνάς νιώθοντας αναζωογονημένος».

«Αν κάποιος μου πει ότι κοιμάται πολλές ώρες αλλά ξυπνάει κουρασμένος, κάτι δεν πάει καλά», είπε ο Πελάγιο.

Το πόσο ύπνο χρειαζόμαστε αλλάζει

Η ποσότητα του ύπνου που χρειαζόμαστε αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Τα νεογέννητα χρειάζονται περισσότερες ώρες— κάπου μεταξύ 14 και 17.

«Σίγουρα όταν είμαστε μωρά και παιδιά, επειδή μεγαλώνουμε τόσο γρήγορα, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο ύπνο», είπε η Άτγουντ.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου συνιστά οι περισσότεροι ενήλικες μεταξύ 26 και 64 ετών να κοιμούνται από επτά έως εννέα ώρες. Τα άτομα που είναι 65 ετών και άνω μπορούν να κοιμηθούν ελαφρώς λιγότερο και οι νεαροί ενήλικες μεταξύ 16 και 25 ετών μπορούν ελαφρώς περισσότερες ώρες.

Οι άνθρωποι περνούν τα στάδια ύπνου περίπου κάθε 90 λεπτά. Στο πρώτο μέρος της νύχτας, η Άτγουντ είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου είναι ύπνος αργών κυμάτων ή βαθύς ύπνος, ο οποίος είναι απαραίτητος για την επισκευή και την αποκατάσταση του σώματος. Επίσης κατά τη διάρκειά του απελευθερώνεται η «αυξητική ορμόνη».

Τις τελευταίες ώρες της νύχτας, το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου του ύπνου δαπανάται σε ύπνο με γρήγορη κίνηση των ματιών ή ύπνο με όνειρα, που είναι σημαντικός για τη μάθηση και την εδραίωση της μνήμης ή τη διαδικασία κατά την οποία η βραχυπρόθεσμη μνήμη μετατρέπεται σε μακροπρόθεσμη μνήμη.

Τα παιδιά κοιμούνται περισσότερο με «βαθύ» ύπνο, με περίπου το 50% της νύχτας σε αυτό τον κύκλο. Στη συνέχεια το ποσοστό πέφτει στην εφηβεία, είπε η Άτγουντ, επειδή το σώμα μας δεν χρειάζεται το ίδιο είδος επισκευής και αποκατάστασης.

Κάτι άλλο ενδιαφέρον συμβαίνει όμως γύρω από την εφηβεία: οι διαφορές στον ύπνο με βάση το φύλο αρχίζουν να εμφανίζονται.

Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες;

Η έρευνα δεν δείχνει ότι οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο – αλλά οι γυναίκες κοιμούνται ελαφρώς περισσότερο κατά μέσο όρο από τους άνδρες, είπε η Άτγουντ.

Αν και έχουν τις ίδιες ανάγκες ύπνου, τα έφηβα κορίτσια φαίνεται να κοιμούνται λιγότερο από τα έφηβα αγόρια, είπε ο Πελάγιο. Επιπλέον, τα έφηβα κορίτσια τείνουν να παραπονιούνται για αϋπνία πιο συχνά.

Όταν οι γυναίκες γίνονται μητέρες για πρώτη φορά, συχνά φροντίζουν τα νεογνά όλη τη νύχτα πιο συχνά, πράγμα που σημαίνει λιγότερο ύπνο, είπε η Άλισον Χάρβεϊ, κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια που μελετά τον ύπνο στο UC Berkeley.

Οι ορμόνες μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

«Ιδιαίτερα με την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση στον ύπνο τους με αυξημένο αριθμό και διάρκεια νυχτερινών αφυπνίσεων», είπε ο Δρ Μίθρι Τζούνα, νευρολόγος της Mayo Clinic που ειδικεύεται στον ύπνο.

Η Άτγουντ είπε ότι οι γυναίκες μπορεί επίσης να χρειάζονται περισσότερο ύπνο ακριβώς πριν από τον έμμηνο κύκλο τους.

«Υπάρχουν σίγουρα στιγμές που το σώμα σου, σου λέει ότι χρειάζεσαι περισσότερο ύπνο», είπε. «Είναι σημαντικό να ακούς».

Πότε να αναζητήσετε βοήθεια

Θα καταλάβετε αν δεν κοιμάστε αρκετά εάν αισθάνεστε ευερέθιστοι και απρόσεκτοι. Μακροπρόθεσμα, αυτά τα μικρά συμπτώματα μπορεί να γίνουν σοβαρά προβλήματα – ακόμη και θανατηφόρα.

«Εάν δεν κοιμάστε αρκετά ή έχετε αϋπνία χωρίς θεραπεία ή υπνική άπνοια, ο κίνδυνος κατάθλιψης αυξάνεται», λέει η Άτγουντ. «Ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και το εγκεφαλικό επεισόδιο, αυξάνεται. Εάν κοιμάστε τη συνιστώμενη ποσότητα ύπνου κάθε βράδυ, αλλά εξακολουθείτε να ξυπνάτε νιώθοντας κουρασμένοι, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε να πάτε στον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Μπορούν να αποκλείσουν άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο σας», προσθέτει. «Αλλά εάν τα προβλήματα επιμένουν, η αναζήτηση ενός ειδικού στον ύπνο θα μπορούσε να είναι χρήσιμη».

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025

Ποια είναι η σχέση μεταξύ ροφημάτων με ζάχαρη και κινδύνου καρκίνου της στοματικής κοιλότητας


 Ποια είναι η σχέση μεταξύ των ροφημάτων με ζάχαρη (SSBs) και του κινδύνου καρκίνου της στοματικής κοιλότητας (OCC) σε καπνίστριες και μη καπνίστριες;

Σε αυτή την ερώτηση προσπάθησαν να απαντήσουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον αποδεικνύοντας τη σχέση που έχει η καθημερινή κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη όπως ο καφές και τα ενεργειακά ποτάμε τον καρκίνο του στόματος.

Στη μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες σε 162.602 γυναίκες που παρακολουθούσαν επι 30 χρονιά, διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος αφορά όσους πίνουν ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης, ακόμα κι αν περιορίζονται σε ένα την ημέρα!

Οι έρευνες επίσης τονίζουν ότι τα νέα ευρήματα απαντούν στο ερώτημα «γιατί αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου στη στοματική κοιλότητα σε ανθρώπους χωρίς παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνους».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας είναι αρκετά συχνός. Κάθε χρόνο καταγράφονται πάνω από 355.000 νέα κρούσματα, καθώς και σχεδόν 177.000 θάνατοι από τη νόσο.

Ιστορικά, αναπτυσσόταν κυρίως σε ηλικιωμένους άνδρες με κλασικούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, παρατηρείται ανησυχητική αύξηση σε νέους ανθρώπους, που δεν πίνουν, δεν καπνίζουν και δεν έχουν άλλο παράγοντα κινδύνου. Πολλοί από αυτούς, δε, είναι γυναίκες.

Η διατροφή θα μπορούσε να επηρεάζει τον κίνδυνο αυτό, γι’ αυτό και οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν εάν τα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης (sugar sweetened beverages – SSBs) μπορεί να παίζουν ρόλο.

Με τον όρο αυτό περιγράφονται όλα τα ροφήματα που αποκτούν γλυκιά γεύση με πρόσθετα σάκχαρα, όπως η μαύρη ζάχαρη, η σουκρόζη, η δεξτρόζη, η φρουκτόζη, η μαλτόζη, η μελάσα, η ακατέργαστη ζάχαρη κ.λπ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι,  μεταξύ άλλων:

  • Τα αναψυκτικά με ζάχαρη (όχι τα λάιτ και τα «zero»)
  • Τα φρουτοποτά και τα νέκταρ
  • Τα αθλητικά ποτά
  • Τα ενεργειακά ποτά
  • Τα νερά με ζάχαρη
  • Ο καφές και το τσάι με ζάχαρη

Η μελέτη

Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από 162.602 γυναίκες, τις οποίες παρακολούθησαν οι επιστήμονες επί 30 χρόνια. Η μέση ηλικία τους κατά την έναρξή της ήταν τα 43 έτη.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά τετραετία) οι γυναίκες παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την υγεία τους. Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, οι 124 από αυτές διαγνώστηκαν με διηθητικό καρκίνο της στοματικής κοιλότητας.

Οι ερευνητές εξέτασαν αν και τι είδους ροφήματα με ζάχαρη κατανάλωναν και με ποια συχνότητα. Ύστερα αναζήτησαν τυχόν συσχέτιση με τον καρκίνο του στόματος. Όπως διαπίστωσαν, όσες εθελόντριες έπιναν καθημερινά 1 ή περισσότερα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης είχαν σχεδόν πενταπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του στόματος, σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν λιγότερα από 1 τον μήνα.

Ο κίνδυνος ήταν ακόμα υψηλότερος στις γυναίκες οι οποίες δεν έπιναν και δεν κάπνιζαν. Στην πραγματικότητα, ήταν σχεδόν 5,5 φορές μεγαλύτερος έναντι των καπνιστριών και των γυναικών που έπιναν συστηματικά αλκοόλ. Το ίδιο ίσχυε και σε όσες έπιναν ή κάπνιζαν σποραδικά ή λίγο.

Συμπέρασμα

Τα ευρήματα αυτά δεν αποδεικνύουν πως τα ροφήματα με ζάχαρη είναι η αιτία του καρκίνου, διευκρινίζουν οι επιστήμονες. Δείχνουν όμως ότι μπορεί να είναι ένας συμβάλλοντας παράγοντας.

Αν και δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον υποκείμενο μηχανισμό, εικάζουν ότι τα ροφήματα αυτά συμβάλλουν στη χρόνια φλεγμονήΑυτή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, προκαλώντας αλλοιώσεις στα κύτταρα του στόματος.

Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να αλλάζει την ισορροπία των βακτηρίων του στόματος, δημιουργώντας ενδεχομένως ένα περιβάλλον πρόσφορο για την ανάπτυξη του καρκίνου.

ΠΗΓΗ: https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/article-abstract/2831121

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

Ψυχοσωματική διαταραχή είναι κάθε σωματική πάθηση που προκαλεί ή επηρεάζει το στρες


 Ψυχοσωματική διαταραχή είναι κάθε σωματική πάθηση που προκαλεί ή επηρεάζει το στρες. Το άγχος επιδρά στο σώμα μας με πολλούς τρόπους και μπορεί να επηρεάσει διάφορα προβλήματα υγείας, από καρδιακές παθήσεις μέχρι εκζέματα.

Μια ψυχοσωματική διαταραχή συμβαίνει όταν το ψυχικό στρες και η ψυχική δυσφορία προκαλούν ή επιδεινώνουν μια σωματική πάθηση και τα συμπτώματά της.

Η διαχείριση του άγχους μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και στη διαχείριση των ψυχοσωματικών διαταραχών.

Τύποι ψυχοσωματικών διαταραχών

Η σύγχρονη ιατρική αναζητά τον αριθμό των σωματικών προβλημάτων -αν υπάρχουν- που είναι πραγματικά αποτέλεσμα μόνο του στρες και της ψυχικής δυσφορίας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην πλειονότητά τους, οι παθήσεις προκαλούνται από πολλούς παράγοντες, δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα είναι πολύ περίπλοκο.

Στο παρελθόν, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το στρες προκαλούσε παθήσεις όπως η φυματίωση και το έλκος στομάχου. Η πρόοδος της επιστήμης έχει διαψεύσει αυτές τις δοξασίες. Είναι πλέον γνωστό ότι η φυματίωση προκαλείται από το βακτήριο Mycobacterium tuberculosis και το έλκος στομάχου από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori).

Αναγνωρίζουν όμως ότι πολλές σωματικές ασθένειες περιλαμβάνουν ψυχοσωματικούς παράγοντες και ότι το στρες συχνά τις επιδεινώνει.

Σε αυτές τις παθήσεις συγκαταλέγονται:

  • Αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις διαταραχές
  • Διαβήτης
  • Ινομυαλγία
  • Καρδιακές παθήσεις
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλα πεπτικά προβλήματα
  • Παχυσαρκία
  • Πονοκέφαλοι τάσης
  • Δερματικά προβλήματα, όπως ψωρίαση και έκζεμα
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Διαταραχές ύπνου

Ποια η διαφορά μεταξύ ψυχοσωματικής διαταραχής και διαταραχής σωματικών συμπτωμάτων;

Και οι δύο περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων. Η σχέση αιτίας-αποτελέσματος όμως διαφέρει.

Η διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων συμβαίνει όταν εστιάζετε υπερβολικά σε σωματικά συμπτώματα, όπως ο πόνος, γεγονός που προκαλεί μεγάλη αγωνία και προβλήματα στην καθημερινή λειτουργικότητα. Μια ψυχοσωματική διαταραχή συμβαίνει όταν το άγχος επιδεινώνει τις σωματικές ασθένειες.

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση (APA) αναγνωρίζει τη διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων ως πάθηση, δεν αναγνωρίζει όμως ως πάθηση την ψυχοσωματική διαταραχή.

Αιτίες και συμπτώματα

Μια ψυχοσωματική διαταραχή συμβαίνει όταν το στρες και η ψυχική δυσφορία προκαλούν ή επιδεινώνουν μια σωματική πάθηση και τα συμπτώματά της.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας ψυχοσωματικής διαταραχής;

Τα συμπτώματα μιας ψυχοσωματικής διαταραχής ποικίλλουν ανάλογα με την υποκείμενη σωματική πάθηση.

Για παράδειγμα, αν έχετε διαβήτη, το άγχος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας ή να δυσκολέψει τη διαχείρισή τους.

Το άγχος και το στρες μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των προβλημάτων του πεπτικού, οδηγώντας σε διάρροια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή κοιλιακή δυσφορία.

Τα σωματικά σημάδια και συμπτώματα του στρες περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στο στήθος ή αίσθημα ότι η καρδιά σας χτυπάει δυνατά
  • Εξάντληση ή δυσκολία στον ύπνο (αϋπνία)
  • Πονοκέφαλο και ζάλη
  • Τρέμουλο ή τρόμο
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Μυϊκή ένταση ή σφίξιμο της σιαγόνας
  • Στομαχικά / πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην όρεξη
  • Σεξουαλική δυσλειτουργία
  • Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικά και ψυχικά συμπτώματα όπως:

Τι προκαλεί ψυχοσωματικές διαταραχές;

Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι συναισθηματικά και φυσιολογικά στο στρες.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχοσωματικές διαταραχές.

Όταν βιώνετε στρες, προκαλούνται οι ακόλουθες αλλαγές στο σώμα σας:

  • Μετατόπιση της ισορροπίας του αυτόνομου νευρικού συστήματος από τον παρασυμπαθητικό έλεγχο («ξεκουράσου») στον συμπαθητικό έλεγχο («πάλεψε ή φύγε»).
  • Αλλαγές στον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA). Με αυτόν τον τρόπο το ενδοκρινικό σας σύστημα ρυθμίζει την ισορροπία των ορμονών σας ως απάντηση στο στρες.
  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση, καρδιακός ρυθμός και αναπνοή.
  • Αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.
  • Αυξημένη ροή αίματος στους σκελετικούς μύες (οι μύες που ευθύνονται για την κίνηση).
  • Φλεγμονή.
  • Μειωμένη δραστηριότητα ανάκαμψης.
  • Αλλαγές στη δραστηριότητα του πεπτικού συστήματος.
  • Μειωμένη ροή αίματος στον προμετωπιαίο φλοιό, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για εκτελεστικές λειτουργίες όπως η εστίαση, ο έλεγχος των παρορμήσεων και η συναισθηματική ρύθμιση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν σωματικά και διανοητικά σύντομα επεισόδια στρες.

Το χρόνιο ή έντονο στρες ωστόσο, προκαλεί φθορά στο μυαλό και στο σώμα, ειδικά αν είστε από τη φύση σας πιο αντιδραστικοί στο στρες. Αυτές οι σωματικές αλλαγές συμβαίνουν συχνά ή/και διαρκούν περισσότερο από όσο θα έπρεπε και βλάπτουν τα συστήματα του σώματος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πολλοί παράγοντες καθιστούν ένα άτομο πιο ευάλωτο στις ψυχοσωματικές διαταραχές και στις επιπτώσεις του στρες, όπως:

  • Γενετική
  • Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας
  • Περιβαλλοντικοί και βιολογικοί παράγοντες

Πώς διαγιγνώσκεται μια ψυχοσωματική διαταραχή;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη διάγνωση μιας ψυχοσωματικής διαταραχής.

Εάν έχετε μια σωματική πάθηση που μπορεί να επηρεάσει το άγχος, όπως καρδιακές παθήσεις ή γαστρεντερικά προβλήματα, ο γιατρός μπορεί να σάς ρωτήσει για το επίπεδο του άγχους σας για να διαπιστώσει εάν αυτό μπορεί να επηρεάζει τη σωματική σας υγεία.

Το άγχος είναι υποκειμενικό. Μόνο εσείς μπορείτε να προσδιορίσετε αν υπάρχει και πόσο έντονα το αισθάνεστε. Οι γιατροί χρησιμοποιούν ερωτηματολόγια για να κατανοήσουν το άγχος σας και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή σας.

Μπορεί φυσικά να σας συστήσει στρατηγικές για τη διαχείριση του στρες, ώστε να μειώσετε την επίδρασή του στα συμπτώματά σας.

Πώς αντιμετωπίζεται μια ψυχοσωματική διαταραχή;

Κάθε σωματική πάθηση την οποία μπορεί να επιδεινώσει το στρες, έχει τη δική της θεραπεία.

Οι μέθοδοι διαχείρισης του άγχους που προτείνουν οι γιατροί, περιλαμβάνουν:

  • Ψυχοθεραπεία (θεραπεία συζήτησης), όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.
  • Θεραπεία βασισμένη στην ενσυνειδητότητα (mindfulness).
  • Φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά.
  • Μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας (ψυχίατρο ή ψυχολόγο).

Μπορώ να προλάβω την ψυχοσωματική διαταραχή;

Ορισμένοι άνθρωποι είναι γενετικά πιο ευαίσθητοι στο στρες. Από αυτή την άποψη δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να προλάβετε τις ψυχοσωματικές επιπτώσεις του.

Υπάρχουν όμως στρατηγικές για τη μείωση και τη διαχείριση του στρες, οι οποίες μπορούν να σάς βοηθήσουν να προλάβετε ή να μειώσετε τα σωματικά συμπτώματα μιας πάθησης:

  • Να είστε ρεαλιστές σχετικά με το τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να ελέγξετε.
  • Να κάνετε τακτικά άσκηση.
  • Να κοιμάστε αρκετά.
  • Να κρατάτε ημερολόγιο, καθώς σάς βοηθά να ελέγχετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.
  • Περιορίστε το αλκοόλ και αποφεύγετε το κάπνισμα και τη χρήση άλλων ουσιών.
  • Να τρέφεστε υγιεινά.
  • Να διατηρείτε υγιές βάρος.
  • Διαλογιστείτε ή εξασκηθείτε στην προοδευτική μυϊκή χαλάρωση.
  • Αναζητήστε υποστήριξη από τους αγαπημένους σας.
  • Θέστε όρια για να μειώσετε την πίεση στον εαυτό σας.

Πρόγνωση

Πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν να διαχειρίζονται και να μειώνουν τα συμπτώματα του σωματικού πόνου με την πάροδο του χρόνου.

Ακόμη και με θεραπεία όμως, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα μπορεί να έρχονται και να υποχωρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό για ψυχοσωματική διαταραχή;

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας με πολλούς τρόπους. Επομένως, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε ειδικό εάν αντιμετωπίζετε χρόνιο ή έντονο στρες, ειδικά εάν έχετε μια χρόνια σωματική πάθηση, όπως καρδιοπάθεια ή διαβήτη.

Εάν βιώνετε πολύ άγχος και έχετε κάποια σωματική πάθηση, θέστε στον γιατρό τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Πώς επηρεάζει το άγχος την κατάστασή μου;
  • Το χρόνιο στρες αυξάνει τον κίνδυνο για άλλες παθήσεις;
  • Πώς μπορώ να διαχειριστώ το άγχος μου;
  • Χρειάζομαι ψυχίατρο, ψυχολόγο ή θεραπευτή;
  • Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα τη φυσική μου κατάσταση;