Ένα πολύ συχνό «κόλπο» που κάνουμε στο σπίτι είναι να επιχειρούμε να παρατείνουμε για λίγο ακόμα τη ζωή του υγρού σαπουνιού, προσθέτοντας νερό στο δοχείο όταν αυτό κοντεύει να τελειώσει.
Παρόλο που εφαρμόζεται ως μια έξυπνη λύση για εξοικονόμηση χρημάτων, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η τακτική είναι πιθανό να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Healthstat.gr, το υγρό σαπούνι παρασκευάζεται από έναν πολύ ακριβή συνδυασμό συστατικών, τα οποία δρουν μαζί για να απομακρύνουν τη βρωμιά και τις λιπαρές ουσίες, καθώς και για να καταστρέψουν τα διάφορα βακτήρια και ιούς με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή κατά την καθημερινότητά μας.
Σύμφωνα με τον οργανισμό «Cleaning is caring», η προσθήκη επιπρόσθετου νερού καταρρίπτει αυτή την απαραίτητη ισορροπία των χημικών που περιέχονται στο υγρό σαπούνι, κάνοντάς το λιγότερο αποτελεσματικό.
«Η λογική είναι παρόμοια με εκείνη που ισχύει για τη ζαχαροπλαστική. Εάν φτιάχνετε μπισκότα, μπορείτε να τα βουτήξετε στο γάλα αφού ψηθούν και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αλλά εάν χαλάσετε σημαντικά την αναλογία γάλακτος-αλευριού και των υπόλοιπων συστατικών, τότε η υφή και η σύσταση των μπισκότων σας θα χαλάσει», αναφέρει το «Cleaning is caring».
Παράλληλα, υπάρχει και ο ενδεχόμενος κίνδυνος με την προσθήκη νερού να εισχωρήσουν βακτήρια στο δοχείο με το υγρό σας σαπούνι. Αυτό συμβαίνει διότι τα υγρά σαπούνια περιέχουν έναν αυστηρά καθορισμένο αριθμό συντηρητικών, που εμποδίζουν τα βακτήρια από το να πολλαπλασιαστούν μέσα στο δοχείο.
Το ίδιο το νερό βρύσης είναι πιθανό να περιέχει βακτήρια, ενώ ανοίγοντας το δοχείο του σαπουνιού μεταφέρονται και τυχόν παθογόνοι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στα χέρια σας. Μάλιστα, ο αριθμός των βακτηριδίων στα χέρια σας μπορεί να είναι πολύ υψηλός, εάν δεν τα έχετε μόλις πλύνει σχολαστικά.
Ένας ακόμα προβληματισμός είναι πως το επιπλέον νερό μειώνει και την αποτελεσματικότητα των συντηρητικών, με συνέπεια τα βακτήρια να μπορούν να πολλαπλασιάζονται ευκολότερα μέσα στο δοχείο όπου περιέχεται το σαπούνι.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα, όταν πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι που περιέχει περισσότερα βλαβερά βακτήρια, ο αριθμός των παθογόνων μικροοργανισμών στα χέρια σας αυξάνεται.
Εάν, λοιπόν, αναζητάτε έναν τρόπο για να κάνετε οικονομία στο σαπούνι αποφύγετε την αραίωση του υγρού σαπουνιού με νερό και προτιμήστε στέρεες μπάρες σαπουνιού, οι οποίες είναι εξίσου αποτελεσματικές, φτηνότερες και διαρκούν περισσότερο.
Πηγή: Healthstat.gr
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου