Με μια κατάσταση δύσκολη θα βρεθούμε αντιμέτωποι αυτά τα Χριστούγεννα και αυτό αναφέρεται στην πίεση που ασκείται λόγω της έκρηξης των ιώσεων. Πολλά και ανησυχητικά τα κρούσματα καθώς μέσα στην εξίσωση είναι και ο κορωνοϊός. Οι ειδικοί συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή όσο η τριδυμία αυτή χτυπά νέους και μεγάλους. Διαχειρίσιμη είναι προς το παρόν η κατάσταση στα νοσοκομεία, παρότι λόγω της έξαρσης της γρίπης αλλά και των άλλων ιώσεων, οι παθολογικές κλινικές βρίσκονται σε πληρότητα. Η ανησυχία ωστόσο είναι έκδηλη, για αύξηση των κρουσμάτων και του κορωνοϊού μέσα στις γιορτές, με τη νοσηλευτική μονάδα να είναι σε ετοιμότητα.
Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022
Τριδυμία ιων “χτυπά” παιδιά και μεγάλους στην Ελλάδα
Με μια κατάσταση δύσκολη θα βρεθούμε αντιμέτωποι αυτά τα Χριστούγεννα και αυτό αναφέρεται στην πίεση που ασκείται λόγω της έκρηξης των ιώσεων. Πολλά και ανησυχητικά τα κρούσματα καθώς μέσα στην εξίσωση είναι και ο κορωνοϊός. Οι ειδικοί συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή όσο η τριδυμία αυτή χτυπά νέους και μεγάλους. Διαχειρίσιμη είναι προς το παρόν η κατάσταση στα νοσοκομεία, παρότι λόγω της έξαρσης της γρίπης αλλά και των άλλων ιώσεων, οι παθολογικές κλινικές βρίσκονται σε πληρότητα. Η ανησυχία ωστόσο είναι έκδηλη, για αύξηση των κρουσμάτων και του κορωνοϊού μέσα στις γιορτές, με τη νοσηλευτική μονάδα να είναι σε ετοιμότητα.
Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022
Κορωνοϊός: Έρχεται αύξηση κρουσμάτων μετά τις γιορτές
Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι χωρίς περιορισμούς, όμως οι ειδικοί συστήνουν αυξημένη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας καθώς οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (κορονοϊός, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV) βρίσκονται σε έξαρση.
Τα στοιχεία της τελευταίας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι τα περιστατικά γριπώδους συνδρομής βρίσκονται σε ανοδική τροχιά με την αύξηση να αφορά κυρίως στις ηλικίες 5-14 ετών. Παράλληλα, η θετικότητα του ιού γρίπης συνεχίζει να είναι υψηλή, η λοίμωξη Covid-19 παραμένει σε σταθερότητα ως προς τα κρούσματα και η θετικότητα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού – RSV είναι σταθερή,
Η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες. «Είναι μία εποχή τώρα, από Νοέμβριο μέχρι και Φεβρουάριο που καταγράφονται αρκετά περιστατικά με προβλήματα αναπνευστικά και ιογενείς λοιμώξεις. Έχουμε πάρα πολλά περιστατικά γρίπης και Covid», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη και όπως εκτιμά περισσότερα κρούσματα θα καταγραφούν Ιανουάριο, Φεβρουάριο. Σχετικά με τη γρίπη σημειώνει ότι είναι σε έξαρση και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά και αυτό φαίνεται από τις επισκέψεις στους παιδιάτρους και τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Εκτιμά επίσης ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει μια μικρή αύξηση κρουσμάτων.
Μέτρα αποφυγής έκθεσης στους ιούς και προστασίας των ευάλωτων
Η κ. Παγώνη αναφέρει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις εορταστικές ημέρες, όπου υπάρχει χαλαρότητα και συναθροίσεις, καθώς όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «ο ένας μεταδίδει στον άλλο».
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες οι αναπνευστικές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσο σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άτομα που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα.
«Στόχος μας πρέπει να είναι να μην μολυνθούμε και να μην διασπείρουμε ιούς σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μετά από 3 χρόνια πανδημίας έχουμε εκπαιδευτεί και εξοικειωθεί πλέον με τα βασικά μέτρα προστασίας», εξηγεί η κ. Παγώνη. Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι γνωστά και ο κάθε πολίτης έχει ένα προσωπικό προφίλ που συνιστά διαφορετικό βαθμό κινδύνου για σοβαρή νόσο.
Εμβολιασμός και για τη γρίπη
Η κ. Παγώνη προτείνει, εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά, «ακόμα, έχουν περιθώριο οι ανεμβολίαστοι», χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, αποφυγή συγχρωτισμού, απομόνωση εάν υπάρχουν συμπτώματα. Ιδιαίτερη προσοχή, αναφέρει, πρέπει να επιδείξουμε με την λοίμωξη Covid-19 και ενθαρρύνει τους πολίτες πριν το ρεβεγιόν ή τις συναντήσεις με φίλους και συγγενείς να κάνουν χρήση self test, μήπως είναι ασυμπτωματικοί και μεταδίδουν. Επίσης χρήση αντισηπτικών για καθαρισμό των χεριών. Οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ευαισθητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν έγκαιρα πιθανά συμπτώματα λοίμωξης των παιδιών τους. Συνέστησε στους γονείς με την εκδήλωση συμπτωμάτων λοίμωξης να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους.
πηγή: ΑΠΕ
Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022
Χριστούγεννα: Πώς θα προστατευτούμε από γρίπη, κορωνοϊό και αναπνευστικές λοιμώξεις
Χριστούγεννα χωρίς περιοριστικά μέτρα θα γιορτάσουμε φέτος, αλλά με αυξημένη προσοχή, τήρηση των γνωστών, πλέον, μέτρων προστασίας και υιοθέτηση συμπεριφορών ασφάλειας για να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, συστήνουν οι επιστήμονες, καθώς οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV) βρίσκονται σε έξαρση.
Οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των περιστατικών κατά τις γιορτές
Η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες. “Είναι μία εποχή τώρα, από Νοέμβριο μέχρι και Φεβρουάριο που καταγράφονται αρκετά περιστατικά με προβλήματα αναπνευστικά και ιογενείς λοιμώξεις. Έχουμε πάρα πολλά περιστατικά γρίπης και Covid”, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη και όπως εκτιμά περισσότερα κρούσματα θα καταγραφούν Ιανουάριο, Φεβρουάριο. Σχετικά με τη γρίπη σημειώνει ότι είναι σε έξαρση και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά και αυτό φαίνεται από τις επισκέψεις στους παιδιάτρους και τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Εκτιμά επίσης ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει μια μικρή αύξηση κρουσμάτων.
Μέτρα αποφυγής έκθεσης στους ιούς και προστασίας των ευάλωτων
Η κ. Παγώνη αναφέρει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις εορταστικές ημέρες, όπου υπάρχει χαλαρότητα και συναθροίσεις, καθώς όπως σημειώνει χαρακτηριστικά “ο ένας μεταδίδει στον άλλο”.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες οι αναπνευστικές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσο σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άτομα που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα.
“Στόχος μας πρέπει να είναι να μην μολυνθούμε και να μην διασπείρουμε ιούς σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μετά από 3 χρόνια πανδημίας έχουμε εκπαιδευτεί και εξοικειωθεί πλέον με τα βασικά μέτρα προστασίας”, εξηγεί η κ. Παγώνη. Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι γνωστά και ο κάθε πολίτης έχει ένα προσωπικό προφίλ που συνιστά διαφορετικό βαθμό κινδύνου για σοβαρή νόσο.
Η κ. Παγώνη προτείνει, εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά, “ακόμα, έχουν περιθώριο οι ανεμβολίαστοι”, χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, αποφυγή συγχρωτισμού, απομόνωση εάν υπάρχουν συμπτώματα. Ιδιαίτερη προσοχή, αναφέρει, πρέπει να επιδείξουμε με την λοίμωξη Covid-19 και ενθαρρύνει τους πολίτες πριν το ρεβεγιόν ή τις συναντήσεις με φίλους και συγγενείς να κάνουν χρήση self test, μήπως είναι ασυμπτωματικοί και μεταδίδουν. Επίσης χρήση αντισηπτικών για καθαρισμό των χεριών. Οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ευαισθητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν έγκαιρα πιθανά συμπτώματα λοίμωξης των παιδιών τους. Συνέστησε στους γονείς με την εκδήλωση συμπτωμάτων λοίμωξης να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022
Τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων εν μέσω μεγάλου κύματος ιώσεων
Η αναζήτηση στα φαρμακεία μιας πολύ γνωστής αντιβίωσης με βάση τη δραστική ουσία αμοξυκιλλίνη, που χορηγείται μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού, είναι εδώ και εβδομάδες πολύ δύσκολη. Το ίδιο συμβαίνει και με μια σειρά άλλων φαρμάκων με μεγάλη ζήτηση το τελευταίο διάστημα λόγω της έξαρσης των ιώσεων, ειδικά σε παιδιά (εποχική γρίπη, πνευμονία, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV). “Η κατάσταση είναι τραγική και οι ελλείψεις αυξάνονται. Δύσκολα θα επανέλθει η ισορροπία” αναφέρει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Φαρμακοποιών Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος.
Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της Αττικής, στην ερώτηση για το ποια είναι η αιτία των ελλείψεων, αριθμεί τέσσερις λόγους: την έλλειψη πρώτων υλών που έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, την αυξημένη ζήτηση εξαιτίας των ιώσεων του χειμώνα, αλλά και τις παράλληλες εξαγωγές και πως ο ΕΟΦ δεν εισάγει τα ελλειπτικά φάρμακα.
Ο ειδικός σύμβουλος φαρμακευτικής πολιτικής του υπουργείου Υγείας Μπάμπης Καραθάνος τονίζει στο Capital.gr πως υπάρχουν δύο τύποι ελλείψεων. Ο πρώτος είναι οι πάγιες ελλείψεις που δημιουργούνται, όπως λέει, από τις παράλληλες εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες, που κερδίζουν από τη μεγάλη διαφορά της τιμής ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (σημειώνεται πως σημαντικό μέρος των εξαγωγών φαρμάκων κατευθύνεται προς τη Γερμανία). Οι ελλείψεις αυτές αφορούν σε καρδιαγγειακά, αντιυπερτασικά σκευάσματα και θεραπείες για το διαβήτη.
Από το Νοέμβριο το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στην απαγόρευση εξαγωγών σε διακόσια σκευάσματα. Η λίστα των φαρμάκων για τα οποία έχει απαγορευτεί προσωρινά η παράλληλη εξαγωγή τους είναι αναρτημένη στον ΕΟΦ, που επισημαίνει πως “εξαγωγές ή αποθεματοποιήσεις φαρμάκων, κατά παράβαση των αποφάσεων περί προσωρινής απαγόρευσης εξαγωγών όπως κάθε φορά ισχύουν, οι οποίες εκδίδονται για την άμεση κάλυψη των αναγκών των ευρισκόμενων στην Ελλάδα ασθενών, επισύρουν την επιβολή του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία για τη συγκεκριμένη παράβαση προστίμου ύψους από 100.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ, σωρευτικά με τις λοιπές προβλεπόμενες κυρώσεις”.
Η άλλη κατηγορία ελλείψεων
Ο κ. Καραθάνος συνεχίζει λέγοντας πως υπάρχει και η άλλη κατηγορία ελλείψεων, που οφείλεται στο γεγονός πως μητρικές φαρμακευτικών εταιριών έχουν μειώσει την παραγωγή τους λόγω της ενεργειακής κρίσης. Έτσι παράγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων που διοχετεύονται σε χώρες με ακριβότερες τιμές. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ελλείψεις, το υπουργείο Υγείας έχει αναφέρει πως οι πολυεθνικές που έχουν μειώσει τις εισαγωγές στην Ελλάδα θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα.
Παράλληλα, υπάρχουν σκευάσματα η τιμή των οποίων πλέον είναι πολύ χαμηλή, οπότε εταιρίες που τα εισάγουν σταματούν την κυκλοφορία τους. Πρόκειται κατά βάση για αντιβιοτικά σκευάσματα. Εκεί η Αριστοτέλους σημειώνει πως εάν εταιρίες το αιτηθούν, μπορεί να αποφασιστεί αναδιαμόρφωση της τιμής, ώστε να μην επηρεαστεί η κυκλοφορία των εν λόγω φαρμάκων.
Τέλος υπάρχουν σκευάσματα που δεν είναι σε έλλειψη, είναι όμως πολύ αυξημένη η ζήτησή τους λόγω της εποχής, όπως είναι τα αντιπυρετικά και τα αντιιικά φάρμακα, κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί, όπως εξηγεί, με περισσότερες παραγγελίες.
Παγκόσμιο πρόβλημα με τις πρώτες ύλες
Οι ελλείψεις έχουν ενταθεί σε όλη την Ευρώπη και οφείλονται σε διαφορετικούς παράγοντες, σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων. Υπάρχει καταρχάς παγκόσμιο πρόβλημα με πρώτες ύλες που παράγονται στην Ασία, όπως η παρακεταμόλη, η αμοξυκιλλίνη, δραστικές για αντιβιοτικά, αντιπυρετικά και αντιυπερτασικά φάρμακα μεταξύ άλλων.
Η Ελλάδα παράλληλα, υπογραμμίζει, είναι μια χώρα με χαμηλές τιμές φαρμάκων, τόσο στα εισαγόμενα, όσο και στα παραγόμενα. Γίνονται παράλληλες εξαγωγές, ενώ και οι εισαγωγές από τις φαρμακευτικές είναι μειωμένες, σημειώνει ο κ. Τρύφων.
Ο πληθωρισμός, οι συνεχείς μειώσεις τιμών στα φθηνά φάρμακα και η υπέρμετρη φορολόγηση είναι βασικές αιτίες που οδηγούν σε ελλείψεις. Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας τόνιζε πως η πρόσφατη γενική ανατιμολόγηση των φαρμάκων οδήγησε σε νέες μειώσεις τιμών που για μία ακόμη φορά εστιάζονται στα ήδη φθηνά φάρμακα της ελληνικής παραγωγής. Προσθέτει πως οι υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate και clawback) και η τιμολογιακή απαξίωση των φαρμάκων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θα δημιουργήσουν ένα νέο κύμα ελλείψεων και αναγκαστικών αποσύρσεων για μια σειρά καταξιωμένων φαρμάκων.
“Υπάρχει συστηματικός υπεφοδιασμός της αγοράς”
Ένα ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ενώ έχει αποφασιστεί εδώ και ένα μήνα απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών σε δεκάδες φάρμακα, οι ελλείψεις συνεχίζονται.
“Το φαινόμενο των ελλείψεων είναι παγκόσμιο και η έκτασή του αδιανόητη” σημειώνει ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως λέει, υπάρχει συστηματικός και διαρκής υπεφοδιασμός της αγοράς σε συγκεκριμένα προϊόντα.
Ο Σύλλογος έχει καταγγείλει στον ΕΟΦ συνολικά εννιά εταιρείες φαρμάκου- μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές με σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά, όσο και μεγάλες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες- για εισαγωγές μικρότερης ποσότητας φαρμάκων από όσες απαιτούνται, αλλά και ομάδα φαρμακαποθηκών και φαρμακείων που κάνουν παράνομες εξαγωγές (το θέμα είχε αναδείξει σε πρόσφατο ρεπορτάζ το Capital.gr. Οι φαρμακευτικές αυτές σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων μειώνουν κατά 30% την ποσότητα φαρμάκων στην αγορά. Όπως εξηγεί έχει ενημερωθεί το υπουργείο Υγείας και έχει δοθεί χρόνος στον ΕΟΦ να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο. “Εάν έχουμε δίκιο, κάποιοι πρέπει να υποστούν τις ποινές. Εμείς άλλωστε έχουμε ζητήσει αυστηροποίηση στο πλαίσιο των αδειών των φαρμακαποθηκών” λέει.
Οι ελλείψεις δεν αφορούν μόνο τις δραστικές ουσίες. Για παράδειγμα, λείπουν φάρμακα από την αγορά γιατί δεν υπάρχουν πώματα για φιαλίδια, βελόνες- πένες για ινσουλίνες και πολλά άλλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δανία με 4.000 κωδικούς φαρμάκων, τα 826 βρίσκονται καταγεγραμμένα σε έλλειψη.
Ο ίδιος πάντως σημειώνει πως υπάρχουν φάρμακα που βρίσκονται σε απαγόρευση εξαγωγών εδώ και χρόνια (όπως εμβόλια). Παρά μάλιστα τις απαγορεύσεις εξαγωγών, ένα αντιβιοτικό κολλύριο βρίσκεται από πέρσι σε έλλειψη. Ο Σύλλογος έχει προβεί και στην πρόταση τα φάρμακα υποχρεωτικά να πωλούνται με ηλεκτρονική συνταγή σε έναν ΑΜΚΑ.
Να υπάρξει διαφάνεια σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου και να αξιοποιηθούν οι προτάσεις που έχουν καταθέσει εδώ και μήνες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχει ζητήσει από την πλευρά του -με επιστολή του στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη- ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Όπως λέει, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να δηλώνουν τις ημερήσιες πωλήσεις ανά κωδικό/ΑΦΜ στον ΕΟΦ. Αντίστοιχα, αυτό θα πρέπει να ζητηθεί από τις φαρμακαποθήκες. Ο ΕΟΦ ως ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να ελέγχει τη διακίνηση των ελλειπτικών κωδικών, προσθέτει. “Μόνο η διαφάνεια στη διακίνηση των φαρμάκων σε όλο το μήκος της αλυσίδας διανομής και η επεξεργασία των υποβαλλόμενων στοιχείων θα καταδείξουν τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος” τονίζει.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022
Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν οι εξετάσεις για τις καρδιαγγειακές παθήσεις
Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρδιαγγειακές παθήσεις σε άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να κατατεθεί την σήμερα στη Βουλή.
Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική φροντίδα και σύμφωνα με αυτή θα ενεργοποιούνται οι προληπτικές εξετάσεις για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του in η νέα δράση του υπουργείου Υγείας θα αφορά δωρεάν εξετάσεις αλλά και δωρεάν ιατρικές επισκέψεις σε άτομα ηλικίας 30 έως 70 ετών, μόνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η δωρεάν επίσκεψη θα αφορά τόσο τους προσωπικούς γιατρούς όσο και τους γιατρούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές.
Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.in.gr πατώντας εδώ
Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022
Μήπως είστε εθισμένοι στη δουλειά; Το απλό τεστ αυτογνωσίας
Πριν ακόμα εξαγοράσει το Twitter και απολύσει όσους δεν ήταν διατεθειμένοι να δουλεύουν νύχτα-μέρα, ο Elon Musk είχε παραδεχθεί ότι δεν είναι εύκολο να δουλεύει κανείς για εκείνον. «Υπάρχουν πιο εύκολα μέρη να δουλεύει κάποιος. Αλλά κανείς δεν άλλαξε τον κόσμο με 40 ώρες δουλειάς την εβδομάδα», έλεγε.
Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Michael Leiter, ειδικό στις εργασιακές σχέσεις και καθηγητή του Acadia University στον Καναδά, ο ορισμός του εργασιομανή έχει αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων, κυρίως γιατί οι ώρες που κάποιος πρέπει να δουλεύει για να θεωρείται εθισμένος στη δουλειά του έχουν αυξηθεί.
Το 1971, όταν γράφτηκε για πρώτη φορά ο ορισμός της εργασιομανίας, όποιος δούλευε περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα, αντιμετώπιζε υψηλό ρίσκο εθισμού.
Όμως, τα επόμενα χρόνια, οι επιστήμονες αναγνώρισαν ότι στη σημερινή αγορά εργασίας, είναι πολύ εύκολο να ξεπεράσει κανείς αυτό το όριο.
Έτσι, οι επόμενοι ορισμοί απέφυγαν να θέσουν ένα συγκεκριμένο όριο ωρών εργασίας και απλά περιέγραψαν τους εργασιομανείς ως εκείνους «που πάντα επενδύουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια στη δουλειά τους από ό,τι απαιτείται».
Όμως, όπως λέει στην El Pais ο Leiter, ο χαρακτηρισμός κάποιου ως εργασιομανή είναι μια σύνθετη υπόθεση, εν μέρει γιατί εξαρτάται από το ποιος κάνει τον χαρακτηρισμό αυτό.
Για παράδειγμα, οι συνάδελφοί του μπορεί να χαρακτηρίσουν κάποιον εργασιομανή γιατί δουλεύει πολύ και τους κάνει να φαίνονται κακοί στη δουλειά τους. Ή ένας σύντροφος μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιον εργασιομανή γιατί δουλεύει αντί να αφιερώνει χρόνο στο σπίτι ή στα παιδιά του. Και μετά, υπάρχουν και εκείνοι που χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους ως εργασιομανείς και επαίρονται ότι είναι αναγκαίοι στην εταιρεία τους.
Για να χαρακτηριστεί κάποιος ως εργασιομανής, η στάση του απέναντι στη δουλειά μπορεί να είναι ακόμα πιο σημαντική και από τις ώρες που δουλεύει.
Οι σύγχρονοι ορισμοί μιλούν για ένα εμμονικό μοτίβο όπου κάποιος επενδύει πολλά στη δουλειά του, δουλεύοντας πολύ περισσότερες ώρες από ό,τι προσδοκάται από εκείνον.
Ο Leiter συμφωνεί πως ο χαρακτηρισμός της εργασιομανίας δεν έχει να κάνει απλά με έναν αριθμό ωρών δουλειάς, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από τις συνθήκες: Ένας νέος επαγγελματίας χωρίς πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις μπορεί να αφιερώσει πολλές ώρες για να μάθει μια δουλειά και να βάλει τις βάσεις της καριέρας του. Αλλά όταν κάποιος που έχει μια πορεία και εγγυημένο επαγγελματικό μέλλον συνεχίζει να δουλεύει ασταμάτητα, τότε είναι σημαντικό να διερευνηθούν τα κίνητρά του.
Ο εθισμός
Ο καθηγητής Nestor Braidot, που είναι ειδικός στη νευροεπιστήμη, εξηγεί στην El Pais ότι η δουλειά μπορεί να επιδρά σε κάποιους με τρόπο παρόμοιο των ναρκωτικών.
«Όταν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου ενεργοποιείται, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση επαγγελματιών που πηγαίνουν από τη μία επιτυχία στην άλλη, λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο (αν και όχι ίδιο) με τα κοινά ναρκωτικά. Εάν ένα άτομο ‘ζει στο γραφείο’ για να ευχαριστήσει τους προϊσταμένους του, μακροπρόθεσμα κινδυνεύει από το σύνδρομο της επαγγελματικής εξάντλησης (burnout), το οποίο σχετίζεται με έναν εγκέφαλο ο οποίος στερείται ενέργειας, εξαντλείται», σημειώνει.
Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 8% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού είναι εθισμένο στη δουλειά. Μεγάλη νορβηγική έρευνα διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα φύλα, τις κοινωνικές τάξεις, την οικογενειακά κατάσταση. Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να έχει μία επίδραση είναι η ηλικία, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι νεαρότεροι ενήλικες εμφανίζουν συχνότερα ριψοκίνδυνες συμπεριφορές που τους φέρνουν κοντά στον εθισμό στη δουλειά.
Το τεστ
Ένας τρόπος να διαπιστώσει κανείς εάν είναι εργασιομανής είναι να εφαρμόσει το Bergen Work Addiction Scale, που αναπτύχθηκε το 2014 από επιστήμονες του University of Bergen.
Αρκεί να δώσει απαντήσεις από το 1 έως το 5 (όπου το 1 σημαίνει «ποτέ» και το 5 «πάντα»), στις παρακάτω ερωτήσεις:
· Σκέφτεσαι πώς μπορείς να εξοικονομήσεις περισσότερο χρόνο για να δουλεύεις;
· Ξοδεύεις στη δουλειά πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι σκόπευες αρχικά;
· Δουλεύεις για να μειώσεις το αίσθημα της ενοχής, του άγχους, της κατάθλιψης;
· Σου έχουν πει οι συνάδελφοί σου να μειώσεις τη δουλειά αλλά εσύ δεν τους ακούς;
· Αγχώνεσαι όταν δεν μπορείς να δουλέψεις;
· Βάζεις τα χόμπι, τη διασκέδαση και την άσκηση σε δεύτερη μοίρα λόγω της δουλειάς σου;
Όποιος απαντά «πάντα» ή «συχνά» (4 ή 5) σε τουλάχιστον 4 ερωτήσεις, ίσως να είναι εργασιομανής.
moneyreview.gr
Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022
Έρευνα: Η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση
Ο πόνος στη μέση είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί να προκληθεί από τραυματισμούς, χρόνια προβλήματα στην πλάτη, ιατρικές παθήσεις, τον εμμηνορροϊκό κύκλο ή την εγκυμοσύνη και άλλα υποκείμενα φυσιολογικά αίτια. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, ο εντοπισμός της προέλευσης του πόνου είναι δύσκολος, παρά τη σοβαρότητά του και τον πιθανό αντίκτυπο που έχει στην καθημερινότητα των πασχόντων.
Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει συσχετίσεις μεταξύ της οσφυαλγίας και διαφόρων ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων, όπως το φύλο, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και οι διαταραχές της διάθεσης. Πιο πρόσφατα, μελέτες την συνέδεσαν με την αϋπνία και τις διαταραχές ύπνου.
Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα, διεξήγαγαν πρόσφατα μια μελέτη προσπαθώντας να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ του ύπνου και του πόνου στη μέση. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο «Frontiers in Neuroscience», υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια αμφίδρομη αιτιώδης σχέση μεταξύ της αϋπνίας και της οσφυαλγίας, με το ένα να προκαλεί ενδεχομένως το άλλο.
«Στην παρούσα μελέτη, διερευνήθηκε η αιτιώδης σχέση μεταξύ των διαταραχών ύπνου και της οσφυαλγίας και τονίστηκε η σημασία της βελτίωσης του ύπνου στην ολοκληρωμένη διαχείριση του πόνου», αναφέρουν.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα αυτοαναφερόμενα και γενετικά δεδομένα περισσότερων από 400.000 ατόμων ευρωπαϊκής καταγωγής, τα οποία συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα (GWAS) από την UK Biobank. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν συμπληρώσει γενετικά τεστ και είχαν απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου τους.
Οι αναλύσεις των ερευνητών επικεντρώθηκαν σε διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με την κακή ποιότητα του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της αϋπνίας, της μεγάλης ή της μικρής διάρκειας ύπνου και της υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, εξέτασαν τα δεδομένα GWAS και επέλεξαν συμμετέχοντες με γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με διαφορετικές διαταραχές ύπνου.
Για να συμπεράνουν μια πιθανή αιτιώδη σχέση μεταξύ του κακού ύπνου και του πόνου στη μέση, χρησιμοποίησαν τη Μεντελιανή τυχαιοποίηση (MR), μια σχετικά νέα τεχνική που επιτρέπει στους επιστήμονες να χρησιμοποιούν τις μετρούμενες γενετικές παραλλαγές για να αποκαλύψουν πιθανούς γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία ή να προκαλέσουν συγκεκριμένες παθήσεις.
Τα ευρήματά τους ανέδειξαν μια αμφίδρομη αιτιώδη σχέση μεταξύ αϋπνίας και οσφυαλγίας, που σημαίνει ότι η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση και το αντίστροφο. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι ο πόνος στη μέση μπορεί να προκαλέσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά όχι το αντίθετο.
Στο μέλλον, τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να εμπνεύσουν περαιτέρω μελέτες που θα διερευνούν τη σχέση μεταξύ κακού ύπνου και αϋπνίας, ενσωματώνοντας ενδεχομένως άτομα με άλλα εθνικά και γενετικά υπόβαθρα. Επιπλέον, η νέα μελέτη θα μπορούσε να προωθήσει τη διερεύνηση θεραπευτικών παρεμβάσεων για την αϋπνία και τα διαταραγμένα πρότυπα ύπνου.
ΠΗΓΗ: Medicalxpress
Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022
ΕΟΦ: Ανακαλεί γνωστό αντιβηχικό σιρόπι
Η ανακοίνωση του ΕΟΦ
Με επίσημη ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) γνωστοποίησε την απόφασή του να ανακαλέσει άμεσα από την αγορά ένα γνωστό σιρόπι για τον βήχα. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΦ, η ανάκληση αποφασίστηκε απλά διότι εντοπίστηκε σφάλμα στην ταινία γνησιότητας. Πρόκειται για το αντιβηχικό σιρόπι SIVAL-B SYR (7,5+5,0) MG/5ML FLx120ML (ΓΥΑΛ.ΦΙΑΛ).
Το SIVAL-B σιρόπι είναι ένα διαυγές, ελαφρώς υπoκίτριvo παχύρεuστo υγρό. Συσκευάζεται σε σκουρόχρωμο γυάλινο φιαλίδιο των 120 ml, που κλείνει με πώμα ασφαλείας.
Η ανακοίνωση του ΕΟΦ
«ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Την ανάκληση της παρτίδας 2013 (ημ/νια λήξης 11/2026) του φαρμακευτικού προϊόντος SIVAL-B SYR (7,5+5,0) MG/5ML FLx120ML (ΓΥΑΛ.ΦΙΑΛ), λόγω σφάλματος στην ταινία γνησιότητας.
Η παρούσα Απόφαση εκδίδεται με σκοπό την ενίσχυση της εθελοντικής ανάκλησης της εταιρείας ADELCO A.E ΧΡΩΜ. ΑΘΗΝ. ΑΦΟΙ Ε. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, ΑΘΗΝΑ.
Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΦ.
πηγη:in.gr
Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022
Θερίζει η γρίπη: Τα κρούσματα εκτοξεύονται στα 50.000 την ημέρα
Εκτοξεύονται μέρα με τη μέρα τα κρούσματα εποχικής γρίπης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών πως θα έχουμε μεγάλο κύμα ιώσεων μέσα στις γιορτές.
Ένα χαρακτηριστικό νούμερο της κατάστασης έδωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αποκαλύπτοντας ότι αυτή τη στιγμή εκδηλώνονται περίπου 50.000 γριπώδεις συνδρομές ανά ημέρα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, “σε ένα μήνα θα έχει αρρωστήσει ενάμισι εκατομμύριο κόσμος, συμπεριλαμβανομένου βέβαια και των παιδιών και των μικρών παιδιών”, όπως προέβλεψε.
Ήδη τα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι γεμάτα και οι εφημερίες μοιάζουν με σκηνικό πολέμου, με δεκάδες παιδιά άρρωστα στην ουρά να περιμένουν για εξέταση. Στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, εφημέρευαν το βράδυ δύο παιδιατρικές κλινικές που ήταν ήδη πλήρεις. Η αναμονή για εξέταση έφτανε μέχρι και τις οκτώ ώρες. Και στο Αγία Σοφία με τέσσερα παιδιατρικά τμήματα να λειτουργούν στην εφημερία, η αναμονή έφτανε τις πέντε ώρες, με φόβους διασποράς όσο μεγαλώνει ο συνωστισμός με άρρωστα παιδιά, παρά την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.thetoc.gr πατώντας εδώ
Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022
Ενίσχυση του συστήματος υγείας για το 2023
Ενίσχυση του συστήματος υγείας για το 2023 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι όποιος ζητά πρόσθετες αυξήσεις ζητά διεύρυνση του ελλείμματος
Αυξημένη χρηματοδότηση για τον τομέα υγείας, προγραμματίζεται για το 2023 από τον προϋπολογισμό, όπου μέσα από τις δαπάνες των υπουργείων και των σχετικών κρατικών φορέων προβλέπεται να διατεθούν για την υγεία 11,9 δις. ευρώ για την καινούρια χρονιά.
Το ποσό αυτό, πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς φτάνει το 6% του ΑΕΠ.
Σχετικά στοιχεία παρέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ομιλία του στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις Πολιτικές και τα Οικονομικά της Υγείας που ολοκλήρωσε τις εργασίες του.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, μόνο από το υπουργείο Υγείας, η χρηματοδότηση προβλέπεται να φτάσει το 2023 τα 5,2 δις. ευρώ, χωρίς την χρηματοδότηση για τη διαχείριση του covid. Φέτος, η δαπάνες του υπουργείου Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των πιστώσεων για την πανδημία έφτασαν στα 5,6 δις. ευρώ καθώς διατέθηκαν στα νοσοκομεία επιπλέον 296 εκατ. ευρώ για τις αυξημένες δαπάνες τους.
Επίσης για το 2023 οι δαπάνες των δημοσίων επενδύσεων προϋπολογίζονται στα 63 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια από το 2018.
Χρηματοδότηση ΕΣΠΑ
Αναφερόμενος στις χρηματοδοτήσεις μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, σημείωσε ότι προωθούνται μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας, όπως η ενίσχυση και βελτίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), των νοσοκομείων, της πρόληψης και της ψηφιακής υγείας με πόρους πάνω από ένα δις ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη προβλέπεται το πρόγραμμα κατ’ οίκον περίθαλψης ύψους 12,1 εκατ. ευρώ, ο εκσυγχρονισμός νοσοκομείων ύψους 32,5 εκατ. ευρώ με κέντρο ακτινοθεραπείας στο «Σωτηρία» και τμήματος κυτταρικής και γενετικής θεραπείας στο «Παπανικολάου» ύψους 7,4 εκ. ευρώ, καθώς και στήριξη της ΠΦΥ με 271,6 εκατ. ευρώ. Ήδη οι τέσσερις αυτές δράσεις έχουν ανατεθεί στη μονάδα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.
Μέσω του συμψηφισμού του επενδυτικού clawback προβλέπεται ενίσχυση του συστήματος με 250 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ενταχθεί ήδη 53 επενδύσεις ύψους 519 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2023.
Διεύρυνση των ελλειμμάτων
Αναφερόμενος στα αιτήματα για περαιτέρω ενίσχυση των πιστώσεων για την υγεία, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως η χώρα συνεχίζει να παρουσιάζει πρωτογενή ελλείμματα, οπότε όποιος ζητά επιπλέον πόρους, ζητά διεύρυνση των ελλειμμάτων.
Παρατήρησε ότι φέτος είχαμε ενίσχυση των φορολογικών εσόδων κατά 6 δις. ευρώ, με καθαρό όφελος μόλις 1,5 δις. εξαιτίας της ακρίβειας, και έτσι επιλέχθηκε η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, εξηγώντας έτσι, ότι οι προτεραιότητες ορίζουν πώς κατανέμουμε τους πεπερασμένους πόρους για απεριόριστες ανάγκες, με κοινωνική ανταποδοτικότητα.
πηγη: in.gr
Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022
ΖΗΤΟΥΝ ΜΑΣΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ- Στο «στόχαστρο» της γρίπης βρίσκονται οι μικρότερες ηλικίες
Στο «στόχαστρο» της γρίπης βρίσκονται οι μικρότερες ηλικίες.
Την επαναφορά της μάσκας στα σχολεία και κυρίως στο δημοτικό λόγω της έξαρσης της γρίπης, πρότεινε η διευθύντρια του ΓΝΑ Γεννηματά, Όλγα Οικονόμου.
«Υπάρχει η τριπλή απειλή του Covid-19, της γρίπης και των λοιμώξεων. Και ήταν αναμενόμενο γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα πριν από το καλοκαίρι που ήμασταν όλοι με μάσκες και απομονωμένοι και κυρίως τα παιδιά που ήταν στα σπίτια ή φορούσαν μάσκα, δεν απέκτησαν την ανοσία που χρειάζεται, με αποτέλεσμα τώρα να είναι ευπρόσβλητες και σε ιούς και σε βακτήρια» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Οικονόμου.
«Θα πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα»
«Όταν βγήκαν οι μάσκες περιμέναμε πυρετούς και το είδαμε. Και το κακό είναι ότι κολλάει ο παππούς, η γιαγιά, οι γονείς, όλη η οικογένεια και για αυτό το λόγο θα πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα, δηλαδή τα παιδιά ναι μεν να φοράνε μάσκα και να προσέχουν, αλλά όχι στο βαθμό που να μειώνεται η δυνατότητα ανάπτυξης ανοσίας», πρόσθεσε η Όλγα Οικονόμου.
Αναφορικά με το αν θα ήταν χρήσιμη η επαναφορά της μάσκας στη σχολική αίθουσα τόνισε: «Θα έπρεπε να είναι η μάσκα στα παιδιά μέσα στο σχολείο, γιατί το ένα κολλάει από το άλλο. Το στέλνεις γερό, είναι το διπλανό του άρρωστο και θα κολλήσει. Άρα καλό θα ήταν να επανέλθει η μάσκα μόνο στα σχολεία και κυρίως στο Δημοτικό. Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο το παιδί έχει αποκτήσει ένα βαθμό ανοσίας και για αυτό δεν βλέπουμε τόσο λοιμώξεις. Εκεί που είναι το μεγάλο κακό και ταλαιπωρούνται οι γονείς και τα παιδάκια είναι στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία».
Η κατάσταση στα νοσοκομεία
Για την κατάσταση των νοσοκομείων με την «έκρηξη» των ιών δήλωσε: «Κάποια ράντζα έχουν βγει και πάντοτε υπήρχαν ράντζα στα νοσοκομεία. Σε μια μεγάλη εφημερία και στο δικό μας νοσοκομείο το Γεννηματά έτυχε. Όμως, αποκαταστάθηκε γρήγορα. Οι ασθενείς μπήκαν αμέσως μετά σε κρεβάτια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τα περιστατικά αυξάνονται» ενώ για τις ελλείψεις φαρμάκων ανέφερε: Αυτή τη στιγμή είναι ακόμα ελεγχόμενη η κατάσταση.
Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022
Γρίπη, RSV και στρεπτόκοκκος: Πόσο εύκολα μπορείς να κολλήσεις
Το φαινόμενο γονείς να απομονώνουν πλήρως τα παιδιά τους με οποιαδήποτε συμπτώματα, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Άλλοι, πάλι, δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο προστασίας, καθώς εκτιμούν ότι «γρίπη είναι θα περάσει».
Και καθώς τα κρούσματα, ειδικά της γρίπης, αυξάνονται στον παιδικό πληθυσμό και το υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδώσει ούτε εγκύκλιο για τα σχολεία (η πιο πρόσφατη στο site του ΕΟΔΥ είναι 23 Ιανουαρίου 2020), δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα πρέπει να διαχειριζόμαστε τα κρούσματα.
Παράλληλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο μεταδοτικοί είναι οι ιοί και τα βακτήρια που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τον φετινό χειμώνα και απειλούν κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.
Πόσο εύκολα κολλάει η γρίπη
«Η γρίπη έχει μικρότερο αριθμό μεταδοτικότητας (R0, ρο μηδέν) από τον κορονοϊό. Κινείται μεταξύ 1 και 2. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο που νοσεί, μπορεί να μολύνει ακόμη ένα με δύο άτομα. Αυτό παρατηρούμε σε αυτή τη φάση που εξαπλώνεται στην κοινότητα. Μάλιστα, μιλάμε για μεταδοτικότητα χωρίς προφυλάξεις, όπως είναι η μάσκα», εξηγεί στο NEWS 24/7 o Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ειδικός κλινικός ιολόγος.
Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.news247.gr πατώντας εδώ
Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022
ΠΟΥ: Ελπίζω πως η COVID-19 δεν θα είναι πλέον επείγουσα κατάσταση το 2023
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος» ότι η πανδημία της COVID-19 δεν θα θεωρείται πλέον παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κάποια στιγμή το επόμενο έτος.
Οι δηλώσεις του σε μια ενημέρωση των ΜΜΕ γίνονται καθώς η Κίνα εγκαταλείπει την άκαμπτη πολιτικής της τής «μηδενικής COVID» και επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν μαζί με τον ιό, προκαλώντας ανησυχίες ότι η δεύτερη οικονομία στον κόσμο αντιμετωπίζει μια απότομη αύξηση των μολύνσεων.
Μια επιτροπή του ΠΟΥγείας συναντάται κάθε λίγους μήνες προκειμένου να αποφασίσει αν ο νέος κορονοϊός, που εμφανίστηκε πριν από τρία χρόνια στη Γιουχάν της Κίνας και έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 6,6 εκατ. ανθρώπων, εξακολουθεί να αποτελεί «επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας» (PHEIC).
Ο χαρακτηρισμός έχει σκοπό να προκαλέσει μια συντονισμένη διεθνή απόκριση και θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει χρηματοδότηση για συνεργασία με σκοπό το μοίρασμα εμβολίων και θεραπευτικών αγωγών.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για το τέλος της PHEIC, η επικεφαλής επιδημιολόγος του ΠΟΥγείας Μαρία βαν Κέρχοβ είπε: «Υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει».
«Αν υπάρχουν μεγάλα τμήματα πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί, ο κόσμος έχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνει», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥγείας Μάικ Ράιαν για το ίδιο θέμα.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022
Καρκίνος: Θεραπευτικό εμβόλιο mRNA δίνει «θεαματικά» αποτελέσματα στο μελάνωμα
Η υπόσχεση για αξιοποίηση της τεχνολογίας mRNA στην αντιμετώπιση του καρκίνου έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα μετά την ανακοίνωση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων για εμβόλιο της Moderna κατά του μελανώματος.
Το πειραματικό θεραπευτικό εμβόλιο μειώνει κατά 44% την πιθανότητα μετάστασης και θανάτου όταν χορηγείται σε συνδυασμό με συγκεκριμένη ανοσοθεραπεία της εταιρείας MSD (γνωστή ως Merck στις ΗΠΑ).
Οι δύο εταιρείες χαρακτήρισαν «θεαματική» την επιτυχία και όπως φαίνεται εντυπωσίασαν τους επενδυτές, καθώς η τιμή της μετοχής της Moderna αυξήθηκε κατά 8% στις προσυνεδριακές διαπραγματεύσεις της Τρίτης και της MSD κατά σχεδόν 2%.
«Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα μπροστά για την ανοσοθεραπεία» δήλωσε στο Reuters ο Έλιαβ Μπαρ, επικεφαλής κλινικής ανάπτυξης στην Merck.
Οι δύο εταιρείες παρουσίασαν αποτελέσματα της μεσαίας Φάσης ΙΙ των συνεχιζόμενων κλινικών δοκιμών, στην οποία συμμετέχουν 157 ασθενείς με μελάνωμα σταδίου III/IV.
Μετά τη χειρουργική αφαίρεση των όγκων ορισμένοι ασθενείς έλαβαν συνδυασμό του εμβολίου mRNA-4157/V940 και του μονοκλωνικού αντισώματος πεμπρολιζουμάμπη της MSD.
Ο συνδυασμός αυτός διαπιστώθηκε ότι πλεονεκτεί ένα χρόνο μετά την έναρξη της θεραπείας.
Σοβαρές παρενέργειες καταγράφηκαν στο 14,4% των ασθενών που έλαβαν τη συνδυαστική θεραπεία, συγκριτικά με 10% στην ομάδα που έλαβε μόνο πεμπρολιζουμάμπη.
Εξατομικευμένη θεραπεία
Το πειραματικό εμβόλιο εξατομικεύεται ανάλογα με τις μεταλλάξεις που ανιχνεύονται στους όγκους.
Το μόριο RNA του εμβολίου περιέχει τις γενετικές αλληλουχίες των μεταλλάξεων και αναγκάζει τα ανθρώπινα κύτταρα να παραγάγουν καρκινικές πρωτεΐνες, οι οποίες στη συνέχεια αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η διαδικασία εξατομίκευσης απαιτεί περίπου οκτώ εβδομάδες, ωστόσο η Moderna ελπίζει να μειώσει τον χρόνο στο μισό.
Όπως ανέφερε ο Μπαρ, οι δύο εταιρείες ελπίζουν να εφαρμόσουν την ίδια προσέγγιση για άλλες μορφές καρκίνου με πολλές μεταλλάξεις. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συχνά ο καρκίνος του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης και ορισμένες μορφές καρκίνου του μαστού.
Με αντικαρκινικές θεραπείες mRNA πειραματίζονται στο μεταξύ και άλλες εταιρείες, ανάμεσά τους η γερμανική BioNTech, η οποία αναπτύσσει εμβόλιο για τον καρκίνο του παγκρέατος που θα χορηγείται σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία της Roche.
Η Pfizer, η οποία έχει αγοράσει την τεχνογνωσία της BioNTech, έχει ανακοινώσει ότι επιχειρεί να αναπτύξει εμβόλια mRNA «για κάθε συμπαγή όγκο», συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, των ωοθηκών αλλά και του μελανώματος.
Από τη συνεργασία των Pfizer/ΒiοΝTech έχει προκύψει ακόμη ένα υποψήφιο εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης, ενώ άλλες ερευνητικές ομάδες πειραματίζονται με εμβόλια mRNA για το γλοιοβλάστωμα, έναν επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου.
πηγη: in.gr