iHealthgr. blogspot.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΥΑΞΙΑ- ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ

Μία μελλοντική πανδημία παρόμοια της Covid-19 είναι «αναπόφευκτη»

Μία νέα πανδημία τόσο μεγάλη όσο αυτή της Covid-19 που σκότωσε 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι «βέβαιη»

Πόσες φορές χτυπάει η καρδιά μας όσο ζούμε ανθρώπινα

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος, η καρδιά εμπνέει τη φαντασία

Πως να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού με χρήσιμες συμβουλές

Οι κρίσεις πανικού δεν κάνουν διακρίσεις σε φύλο, ηλικία(αν και οι έρευνες δείχνουν μεγαλύτερη συχνότητα στους άνω των 30 ετών) έχουν αρκετά κοινά στοιχεία,

Ο μειωμένος ύπνος κάνει κακό στον εγκέφαλο και τι να προσέχετε

Ο ύπνος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της υγείας, αλλά και εκείνος που υποτιμάμε περισσότερο απ’ όλους. Μια νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει έναν ακόμα λόγο για τον οποίο πρέπει να κοιμόμαστε καλά και επαρκώς από νωρίς στη ζωή.

Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για την οξεία ηπατίτιδα


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για την οξεία ηπατίτιδα και επισημαίνουν στους γονείς ότι πρέπει να προσέχουν τους κανόνες ατομικής υγιεινής και πως η έγκαιρη παρατήρηση των ύποπτων συμπτωμάτων στα παιδιά, είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Σε όλο τον κόσμο έχουν τώρα καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC). Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό τον μήνα και έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο, 40 εκ των οποίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

«Οφείλεται σε έναν αδενοϊό, με πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, σε έναν τύπο ιού που προσβάλει κυρίως τα παιδιά, ηλικίες κάτω των 16 ετών και τα περιστατικά τα οποία παγκοσμίως έχουν καταγραφεί αφορούν με επίκεντρο τις ηλικίες 2 έως 5 ετών. Δεν σχετίζονται άμεσα με την ιστορία της πανδημίας. Δεν σημαίνει ότι παιδάκια που πιμολύνθηκαν από covid έχουν αυξημένο κίνδυνο να περάσουν αυτή την ηπατίτιδα. Σχετίζεται με την πανδημία με έναν πάρα πολύ συγκεκριμένο λόγο: αυτή τη διετία η κοινωνικοποίηση των παιδιών δεν επιτεύχθηκε. Ο πρώτος χρόνος είχε ένα σκληρό lockdown με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην περάσουν γρίπες, γαστρεντερίτιδες οι άλλες ασθένειες και σε έναν βαθμό το ανοσοποιητικό τους σύστημα έμεινε μείνει λίγο πίσω ….» σημείωσε ο Βασίλης Ψυχογυιός εξηγώντας τους λόγους για την έξαρση της μεταδοτικής αυτής νόσου της οποίας στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημα κανένα καταγεγραμμένο γεγονός.

Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την πανδημία, η τάση αποκλιμάκωσης της οποίας ναι μεν επιβεβαιώνεται ωστόσο αναμένεται καθυστέρηση λόγω των διακοπών του Πάσχα και του μεγάλου συγχρωτισμού και χαλάρωσης των μέτρων ατομικής προστασίας. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας τα δεδομένα αυτά είναι πιθανό να επιφέρουν αύξηση των αριθμών τις επόμενες ημέρες εφιστώντας την προσοχή όλων

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Αναστέλλεται το Covid pass από την Πρωτομαγιά – Τι θα ισχύει για τα rapid test


 Αναστέλλεται το Covid pass από την Πρωτομαγιά – Τι θα ισχύει για τα rapid test. Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα:

  • Αναστολή Covid pass από 1η Μαϊου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.
  • Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • 1 rapid τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
  • 1 rapid τεστ (από 2 που ηταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις σπο το υπουργείο Παιδείας.Με ικανοποίηση είδαν την εξέλιξη οι επαγγελματίες της εστίασης

Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Η χαλάρωση των περιορισμών και οι πασχαλινές εξορμήσεις τόνωσαν την πανδημία

 


Η χαλάρωση των περιορισμών και οι πασχαλινές εξορμήσεις αποτυπώνονται στη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ. 11.487 νέα κρούσματα, 43 θάνατοι και 267 διασωληνωμένοι.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 11.487. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.302.382 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 48.9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 311 ενώ από την αρχή της πανδημία SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 121.743(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).1

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.77 (95% ΔΕ: 0.62 – 0.92)

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας:

Στο Διάγραμμα 1 παρουσιάζεται η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων(ατόμων) και ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος του αριθμού των κρουσμάτων. 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.022 θάνατοι.

Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 267 (65.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 92.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 144 (53.93%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (46.07%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.599 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 188 (ημερήσια μεταβολή +12.57%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 176 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κοροναϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 10.962.927 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 68.369.948 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 128.896 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 26 Απριλίου 2022, πραγματοποιήθηκαν 141 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 15.112 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 2.087 θετικά (13.81%).

Γεωγραφική διασπορά:

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων COVID-19 των τελευταίων 14 ημερών ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση. 

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

10% των παιδιών που νόσησαν με ηπατίτδα χρειάστηκαν μεταμόσχευση

 


Ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η οξεία ηπατίτιδα που εμφανίζεται σε μικρά παιδιά.

Αυτό δήλωσε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

«Η ηπατίτιδα σε μικρά παιδιά, κυρίως έως την ηλικία των 5-6 ετών, μας ανησυχεί, γιατί στο 10% των παιδιών που νόσησαν έγιναν μεταμοσχεύσεις. Βέβαια ήταν πετυχημένες όλες, όμως είχαμε έναν θάνατο, όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ», δήλωσε η κ. Παγώνη.

Όπως είπε, ακόμα διερευνάται η αιτία έξαρσης της ηπατίτιδας σημειώνοντας ότι «πιστεύουμε ότι αφορά σε κάποιον αδενοϊό». Υπενθυμίζεται ότι χθες σε ανάρτησή του ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε σχετικά με τον αδενοϊό ότι παραμένει το πιο πιθανό αίτιο. «Το πιο πιθανό αίτιο μέχρι στιγμής παραμένει ο Αδενοϊός 41, ένας ιός που έχει κυρίως συμπτώματα από το γαστρεντερικό και λιγότερο από το αναπνευστικό», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης τονίζοντας ότι «πρόκειται για παλιό και συχνό παθογόνο».

Παράλληλα, η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε ότι η οξεία ηπατίτιδα δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια, καθώς κανένα από τα παιδιά που νόσησαν δεν είχε εμβολιαστεί, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζεται με τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, η κ. Παγώνη υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται πανικός, καθώς οι γιατροί ξέρουν πως θεραπεύονται και πως αντιμετωπίζεται η ηπατίτιδα.

Παγώνη για οξεία ηπατίτιδα: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς
«Οι γονείς πρέπει να προσέχουν το θέμα των συμπτωμάτων. Επειδή παραπέμπει σε γαστρεντερικές διαταραχές με εμετούς και διάρροιες, πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρό τους», συμπλήρωσε και κάλεσε για αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής, καθώς η ηπατίτιδα είναι μεταδοτική.

«Κολλάνε και οι μεγάλοι, αλλά αυτή τη στιγμή περιορίζεται μέχρι την ηλικία 16 ετών», επισήμανε.

Ανησυχία Παγώνη για την πανδημία του κορωνοϊού μετά το Πάσχα
Σε ό,τι αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξέφρασε την ανησυχία της για το τι θα ακολουθήσει μετά τις γιορτές του Πάσχα. «Φοβάμαι μετά την Ανάσταση και τους Επιταφίους γιατί ο κόσμος ήταν χωρίς μάσκες. Θα δούμε τα αποτελέσματα σε 10-15 μέρες», ανέφερε.

Πηγή: iefimerida.gr

Τρίτη 26 Απριλίου 2022

TO ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ LOCKDOWN ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΡΧΕΤΑΙ...



Στα σούπερ μάρκετ σπεύδουν οι πολίτες του Πεκίνου για προμήθειες, υπό τον φόβο ενός lockdown τύπου Σανγκάης.

Το Πεκίνο βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού σήμερα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με μια εκστρατεία διενέργειας τεστ να έχει ξεκινήσει στην κινεζική πρωτεύουσα και τους κατοίκους να κάνουν προμήθειες ανησυχώντας για την επιβολή lockdown.

Ανησυχία για lockdown τύπου Σανγκάης στο Πεκίνο
Οι κάτοικοι του Πεκίνου φαίνεται να φοβούνται για το ενδεχόμενο επιβολής lockdown όπως αυτό που ισχύει στη Σανγκάη, με τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης να βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους από τις αρχές Απριλίου.Τις τελευταίες 24 ώρες το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε 51 νέους θανάτους από covid-19 στη Σανγκάη, αριθμός ρεκόρ για την οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας. Συνολικά στην πόλη έχουν εντοπιστεί από την 1η Μαρτίου μισό εκατομμύριο κρούσματα.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει το αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί στη Σανγκάη, το οποίο έχει αρχίσει να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των κατοίκων της πόλης και να επηρεάζει αρνητικά την κινεζική οικονομία.

Αντιδράσεις για τα μέτρα στη Σανγκάη
Σε κάποιες συνοικίες είχαν τοποθετηθεί ψηλοί, μεταλλικοί φράκτες έξω από τις πόρτες κτιρίων κατοικιών για να εμποδίζουν τους ενοίκους να βγαίνουν έξω.

Ωστόσο οι κάτοικοι εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους σε αυτό το μέτρο, το οποίο επικρίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φοβούμενοι ότι θα παγιδευτούν στα κτίρια. Η αγανάκτησή τους και η ανησυχία τους ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο όταν το Σάββατο ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα κτίριο κατοικιών.

Η Κίνα είναι αντιμέτωπη από τις αρχές Μαρτίου με μια έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού, που έχει επεκταθεί σχεδόν σε όλη τη χώρα και η οποία θέτει σε δοκιμασία την πολιτική της μηδενικής ανοχής έναντι στην covid-19.

Ουρές πολιτών για τεστ κορωνοϊού στο Πεκίνο
Σήμερα το πρωί στο Πεκίνο σχηματίζονταν ουρές εκατοντάδων ανθρώπων οι οποίοι περίμεναν για να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 19 νέα κρούσματα covid-19 στο Πεκίνο. Από την Παρασκευή έχουν εντοπιστεί στην κινεζική πρωτεύουσα 47 κρούσματα, περισσότερα από τα μισά στη συνοικία Τσαογιάνγκ.

Οι Αρχές της συνοικίας αυτής, όπου ζουν περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ζήτησαν από τους κατοίκους να περιορίσουν τις δημόσιες δραστηριότητές τους και να αναβάλουν τα ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια. Τα περισσότερα σχολεία, καταστήματα και γραφεία παραμένουν ανοικτά.

Στη Τσαογιάνγκ ζουν κυρίως πλούσιοι Κινέζοι, ενώ εκεί βρίσκονται ξένες πρεσβείες, γραφεία πολυεθνικών και μεγάλοι χώροι διασκέδασης.

«Το τρέχον ξέσπασμα στο Πεκίνο εξαπλώνεται σιωπηλά από άγνωστες ακόμη πηγές και μεταδίδεται γρήγορα», προειδοποίησε χθες Κυριακή αξιωματούχος των δημοτικών αρχών.

Μαζικά στα σούπερ μάρκετ οι κάτοικοι του Πεκίνου
Οι αρχές της Τσοαγιάνγκ τόνισαν χθες ότι η κατάσταση είναι «σοβαρή και δύσκολη» και ότι πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα για να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Περισσότερα από δέκα κτίρια στη συνοικία έχουν τεθεί σε lockdown, ενώ όλοι οι κάτοικοι θα υποβληθούν ξανά σε διαγνωστικό τεστ την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Οι κάτοικοι του Πεκίνου, φοβούμενοι μια επανάληψη του σεναρίου της Σανγκάης, σπεύδουν μαζικά στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης ή κάνουν μαζικές παραγγελίες στο διαδίκτυο.

Προς το παρόν στην κινεζική πρωτεύουσα δεν παρατηρείται έλλειψη φρέσκων προϊόντων ή ειδών πρώτης ανάγκης.

Πηγή: iefimerida.gr

Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Το πρώτο θύμα ηπατίτιδας σε παιδιά ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

 


Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει λόγω των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας από άγνωστη αιτία που εμφανίστηκαν σε παιδιά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε το Μεγάλο Σάββατο, το πρώτο θύμα από την νέα αυτή υγειονομική κρίση, ο οποίος έχει ενημερωθεί για 169 κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδία από συνολικά 12 χώρες, χωρίς, όμως, να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το παιδί που έχασε τη ζωή του από την αιτία αυτή.

Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Ανησυχία επικρατεί για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στα παιδι

 


Ανησυχία επικρατεί για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά.

Πριν από πέντε ημέρες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, με ανακοίνωσή του, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ο οποίος σε δηλώσεις του εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία, υπογραμμίζοντας «βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης αναφέρθηκε στην πιθανότητα κρούσματος ηπατίτιδας σε παιδιά και στην Ελλάδα, τονίζοντας πως ίσως «να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας. Δεν έχουμε ακόμα».

Ηπατίτιδα: Πού φαίνεται το πρώτο σημάδι στα παιδιά

Στο μεταξύ, τα συμπτώματα που μπορεί να κάνει η ηπατίτιδα είναι πολλαπλά αλλά ο ίκτερος είναι εκείνο που πρέπει να αναγνωρίσουν οι γονείς στα παιδιά τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Με νέα ματιά», επισημαίνοντας ότι ο ίκτερος «φαίνεται στο ασπράδι του ματιού με το φως της ημέρας. Αν φτάσει σε υψηλά επίπεδα, είναι ορατός στο δέρμα και τότε είναι αργά».

«Οι γονείς δεν πρέπει να τρέχουν για αιμοτολογικό έλεγχο αν δεν έχουν δει το πρώτο σημάδι που είναι ο ίκτερος», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, καθησυχάζοντας: «Ηπατίτιδες έχουμε κάθε χρόνο, αφού λοιμώξεις όπως η μονοπυρήνωση προσβάλλουν το συκώτι χωρίς να τις βαπτίζουμε ως ηπατίτιδα. Έχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση καθώς επιβάλλεται ανάπαυση και αποχή του παιδιού από δραστηριότητες».

Ηπατίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα

Στα συμπτώματα που εμφανίζονται στα παιδιά από την ηπατίτιδα, αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι έχουν κόπωση, μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό, να έχουν ικτερική χροιά στα μάτια αλλά και στο δέρμα τους, τα ούρα τους να είναι έντονα χρωματισμένα και τα κόπρανά τους αποχρωματισμένα. «Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γαστρεντερικού, όπως εμετούς, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά», υπογράμμισε.

Επίσης, είπε πως υπάρχουν διάφορες εικασίες σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία αυτής της έξαρσης της ασθένειας. Και συμπλήρωσε ότι, όπως φαίνεται, αυτή η έξαρση οφείλεται σε έναν αδενοϊό, ο οποίος μέχρι πρότινος προκαλούσε ένα κοινό κρυολόγημα.

«Έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος σε 13 παιδιά στη Σκωτία. Στα 3 από αυτά αποδείχτηκε ότι νοσούν με κορωνοϊό, τα 5 ήταν αρνητικά, τα 2 φαίνεται ότι έπασχαν πριν μερικούς μήνες από κορωνοϊό. Στα 11 που έγιναν ειδικές εξετάσεις για αδενοϊό, τα 5 ήταν θετικά. Ενδεχομένως, αυτός ο αδενοϊός που στο παρελθόν δεν προκαλούσε ηπατίτιδα φαίνεται να είναι ο ένοχος», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Επίσης, ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, μιλώντας στο ΟΡΕΝ, εξήγησε τι συμβαίνει με αυτή τη νέα μορφή ηπατίτιδας, υπογραμμίζοντας πως «ηπατίτιδες έχουμε όλο τον χρόνο αλλά τώρα μιλάμε για οξεία ηπατίτιδα και αυτό μας θορύβησε και η βλάβη στο συκώτι προκαλεί σοβαρά προβλήματα».

Πηγή: iefimerida.gr

Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Οι διατροφικές παγίδες του πασχαλινού τραπεζιού

 

Το φετινό Πάσχα δεν θα θυμίζει σε τίποτα τα δύο προηγούμενα. Φίλοι και συγγενείς θα κάτσουν γύρω από το εορταστικό τραπέζι – λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας -, βιώνοντας στιγμές… ξεχασμένες. Ομως, ύστερα από δύο χρόνια «νηστείας» από συντροφιά, εγκυμονεί ο κίνδυνος να ξεφύγουμε από τον έλεγχο καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού και αλκοόλ.

Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο Λαϊκό, Χάρης Δημοσθενόπουλος, αναγνωρίζοντας τις παγίδες του Πάσχα, δημιουργεί για το «Ενθετο Υγεία» έναν πολύτιμο χάρτη με ασφαλείς διατροφικές διαδρομές.

Οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες διαιτολογικές καταστάσεις που ορίζει το Πάσχα – δηλαδή ύστερα από μια μακρά (40 ημερών) ή μικρότερη (μίας εβδομάδας) περίοδο νηστείας ακολουθεί μια περίοδος γαστρονομικού «βομβαρδισμού» – θέτουν τον οργανισμό σε… δοκιμασία.

Ακόμη όμως και εκείνοι που δεν ακολουθούν τη νηστεία, είναι καλό, σύμφωνα με τον κ. Δημοσθενόπουλο, να μην παραβλέπουν τις συστάσεις ώστε οι εορταστικές αυτές ημέρες να περάσουν χωρίς γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Ειδικότερα, το έθιμο θέλει αμέσως μετά την Ανάσταση να καθίσει η οικογένεια γύρω από το τραπέζι, όπου θα κυριαρχεί και πάλι το κρέας έπειτα από μικρή ή μεγαλύτερη αποχή. «Για να μην αποτελέσει αυτό ένα δυναμικό σοκ για τον οργανισμό, φροντίστε να γίνει αργά και ήρεμα. Ετσι, στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης περιοριστείτε μόνο στην κατανάλωση της σούπας και μιας σαλάτας. Η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και στα φαγητά του Πάσχα. Μην καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα και το κόκκινο αβγό ή έστω μικρή ποσότητα κρέατος, για να μην κάνετε την πέψη σας ακόμα πιο δύσκολη. Συνοδέψτε τη μόνο με σαλάτα και ψωμί».

Αλλωστε, οι φυτικές ίνες από τα λαχανικά και τις σαλάτες, τόσο στο βραδινό δείπνο όσο και στο πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Και αυτό διότι έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν και να συμπαρασύρουν μέσα από το έντερο ποσότητα λίπους και χοληστερόλης και να τα απομακρύνουν από τον οργανισμό μας, εμποδίζοντας την απορρόφησή τους.

Παράλληλα, όμως, καταναλώνοντας σαλάτα φτάνει κανείς πιο γρήγορα στο στάδιο του κορεσμού με μικρότερη ποσότητα φαγητού.

Το πρωί της Κυριακής πάλι, όπως άλλωστε και σε κάθε ξεκίνημα της ημέρας, είναι σημαντικό να μην παραλειφθεί το πρωινό. Καθώς εντούτοις θα ακολουθήσει ένα χορταστικό γεύμα, καλό θα ήταν το πρωινό να είναι «φτωχό». Γάλα, δημητριακά ή μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο αποτελούν καλές επιλογές, σύμφωνα πάντα με τον ειδικό.

Η μεγαλύτερη, όμως, πρόκληση είναι το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα. Γι’ αυτό ο πρώτος κανόνας που δίνει ο Χάρης Δημοσθενόπουλος είναι να αποφεύγει κανείς το συνεχές τσιμπολόγημα που φορτώνει τον οργανισμό με πολλές θερμίδες (αλλά δεν καταγράφονται από τον εγκέφαλο σαν φαγητό ώστε να επέλθει ο κορεσμός).

Τι πρέπει να κάνουμε; «Να γεμίσουμε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας. Οι υδατάνθρακες με τη μορφή της πατάτας, του ρυζιού ή του ψωμιού πρέπει να κατέχουν σημαντική θέση στο πιάτο μας, αφού είναι πηγή ενέργειας αλλά δίνουν λιγότερη ενέργεια από τα λιπαρά κρέατα του Πάσχα και αδιάλυτες φυτικές ίνες που τονώνουν τη λειτουργία του εντέρου. Τέλος, το βραδινό μας μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης (ίσως μέσα από λεπτοκομμένα ασπράδια αβγών που θα μας δώσουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας που στερηθήκαμε με τη νηστεία, αλλά χωρίς τη χοληστερίνη του κρόκου), μια απαλή χορτόσουπα, είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο λόγω των ζυμομηκύτων που περιέχει θα διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι μας».

Προσοχή στην… υπερκατανάλωση

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στις εφημερίες των νοσοκομείων η προσέλευση είναι αυξημένη τις εορταστικές αυτές ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό ο Χάρης Δημοσθενόπουλος εξηγεί πώς μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό η υπερφαγία.

– Η δυσπεψίαείναι ίσως από τα πρώτα προβλήματα που πολλοί από εμάς θα νιώσουμε. Είναι ίσως η πιο ήπια επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ήπια αφεψήματα όπως χαμομήλι, ελαφριά άσκηση, π.χ. περπάτημα, και αποφυγή κατάκλισης αμέσως μετά το φαγητό, επιπλέον επιβάρυνσης του στομαχιού με φαγητό ή χρήσης αντιόξινων και ανθρακούχων ποτών.

– Ατομα με προβλήματα στομάχου όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας μπορούν επίσης να βρουν εξαιρετικά δύσκολο να πέψουν τις παραδοσιακές τροφές του πασχαλινού τραπεζιού.

– Η περιεκτικότητα σε πουρίνες των νεαρών ζώων που τρώμε στον πασχαλινό οβελία δημιουργεί προβλήματα σε άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος.

– Τέλος ενοχλήσεις της χολής είναι επίσης πιθανές, ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό λιθίασης. Η μεγάλη συσσώρευση λίπους και κυρίως η παρουσία ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της χολής, με καταστάσεις όπως οξεία χολοκυστίτιδα, οξεία παγκρεατίτιδα ή και κωλικούς. Σε αυτές τις καταστάσεις, που είναι σαφώς πιο σοβαρές από τη δυσπεψία, είναι συχνά απαραίτητη η μετακομιδή στο νοσοκομείο.

Πόσο «φορτωμένο» είναι το πασχαλινό τραπέζι

Οι επιλογές στο πασχαλινό τραπέζι είναι κατά κανόνα πολλές, εξ ου και είναι σημαντικό να έχει κανείς στη διάθεσή του έναν οδηγό, ώστε να γνωρίζει τι προσθέτει στο πιάτο του.

Μάλιστα, ένα από τα συχνότερα διλήμματα είναι αρνί ή κατσίκι, με τον Χάρη Δημοσθενόπουλο να «ψηφίζει» το κατσίκι μια και είναι λιγότερο λιπαρό, αν και πιο σκληρό κρέας. Τα 100 γραμμάρια άψητου κρέατος (αρνιού ή κατσικού) δίνουν περίπου 370 θερμίδες, με μεγάλη όμως συμμετοχή σε αυτές από λίπος. Είναι και τα δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου. Επειδή όμως είναι νεαρά ζώα, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, από τις οποίες παράγεται ποσοστό του ουρικού οξέος, το οποίο προκαλεί την ουρική αρθρίτιδα.

– Επιπλέον, κάθε αβγό μέτριου μεγέθους δίνει στον οργανισμό περίπου 75-80 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και κυρίως 215-230 mg χοληστερίνης. Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωσή τους θα πρέπει να είναι περιορισμένη, δεδομένου ότι στα ίδια γεύματα υπάρχουν επίσης και άλλες πηγές αυτών των διατροφικών στοιχείων.

– Ακόμη όμως και η μαγειρίτσα έχει τα… μυστικά της. Μία μερίδα αντιστοιχεί σε έως και 580 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Η χρησιμοποίηση μόνο των ασπραδιών και όχι ολόκληρου του κρόκου ή μόνο ενός κρόκου μπορεί σαφώς να μειώσει αυτή την ποσότητα (κατά 213 χιλιοστόγραμμα ανά κρόκο). Ακόμα υπάρχει μια πιο «υγιεινή» πρόταση για αντικατάσταση του αβγολέμονου με γιαούρτι, που θα κάνει τη σούπα πιο ευκολόπεπτη και ελαφριά.

Πάντως, η μεγαλύτερη ίσως παγίδα του παραδοσιακού πασχαλινού τραπεζιού είναι τα συκώτια και τα εντόσθια, καθώς αποτελούν υψηλές πηγές χοληστερόλης και λίπους. Και, βέβαια, εκτός από τις αλμυρές… αμαρτίες υπάρχουν και οι γλυκές, όπως τα κουλούρια και το τσουρέκι, που μας φορτώνουν με έξτρα θερμίδες.

πηγή: www.in.gr

Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης η πανδημία του κορωνοϊου

 


Καλύτερη είναι η εικόνα των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα με την κατάσταση να φαίνεται πως βελτιώνεται.

Η χρήση της μάσκας πρέπει πάντα να αποτελεί ένα από τα βασικά όπλα στη φαρέτρα για την προστασίας μας, σημειώνουν οι ειδικοί που δεν παύουν να εστιάζουν στον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών.

Μεγάλη Πέμπτη 21/4/2022 στην κλινική COVID 19 νοσηλεύονται δέκα επτά (17) ασθενείς καθώς δόθηκαν τρία (3) εξιτήρια. Την ίδια ώρα που στη ΜΕΘ COVID νοσηλεύονται δύο (2) ασθενείς διασωληνωμένοι.

Επίσης, στις 20/4/2022 αξιολογήθηκαν έξι (6) επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Υποχώρηση των κρουσμάτων για μια ακόμη ημέρα καταγράφεται και στην Πελοπόννησο με 669 κρούσματα συνολικά. Ειδικότερα το τελευταίο 24ωρο εντοπίζονται στην Κορινθία 109 νέα κρούσματα, στη Λακωνία 53, στη Μεσσηνία 120, στην Αχαϊα 157, στην Αργολίδα 71, στην Ηλεία 88 και στην Αρκαδία 71.

Συνολικά 11 περιοχές της χώρας κατέγραψαν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία για αυτές.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, υπό διερεύνηση είναι 118 κρούσματα.

Έρευνα: Ο τύπος αίματος σχετίζεται με τη σοβαρότητα της νόσου COVID19

 Έρευνα: Ο τύπος αίματος σχετίζεται με τη σοβαρότητα της νόσου COVID19

Από την αρχή της πανδημίας, επιστήμονες σε όλον τον κόσμο παρακολουθούν τη συσχέτιση μεταξύ διαφόρων πρωτεϊνών που συναντώνται στο αίμα ενός ασθενούς και της σοβαρότητας της νόσου COVID-19. Πλέον όλο και περισσότερες έρευνες έρχονται για να επιβεβαιώσουν τις πρώτες παρατηρήσεις που συνδέουν συγκεκριμένες ομάδες αίματος με αυξημένες ή όχι πιθανότητες νοσηλείας, αναπνευστικής υποστήριξης και θανάτου από την ασθένεια.

Για μία νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Genetics, ερευνητές από το πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου εξέτασαν τη συσχέτιση πάνω από 3.000 πρωτεϊνών του αίματος ασθενών με την έκβαση της νόσου COVID-19 χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται Μεντελική τυχαιοποίηση, αναλύοντας την έκφραση συγκεκριμένων γονιδιακών παραλλαγών και τα επίπεδα των αντίστοιχων πρωτεϊνών, και αποφεύγοντας ταυτόχρονα την επίδραση περιβαλλοντολογικών παραγόντων. Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα έχει να κάνει με την αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας της COVID και του ενζύμου που καθορίζει την ομάδα αίματος κάθε ανθρώπου. Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι άτομα με ομάδα αίματος Α φαίνεται να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, σε αντίθεση με την ομάδα αίματος Ο, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί παραπάνω παράγοντες κινδύνου - πέρα από την ομάδα αίματος - που επηρεάζουν τη σοβαρότητα της νόσου, που περιλαμβάνουν την ηλικία ή την παρουσία προϋπάρχουσας ασθένειας. Αυτό που τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας έρχονται να κάνουν είναι όχι να ανησυχήσουν όσους έχουν ομάδα αίματος Α, αλλά να ανοίξουν τον δρόμο για περαιτέρω μελέτες.

Επιπλέον, η παρουσία συγκεκριμένων πρωτεϊνών γνωστών ως μόρια προσκόλλησης βρέθηκε να μετριάζει την τελική έκβαση της νόσου, γεγονός που τις καθιστά υποψήφιες για θεραπεία με στόχο την αποτροπή της επιδείνωσης της υγείας των νοσηλευόμενων ασθενών. Οι πρωτεΐνες αυτές επηρεάζουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και των αιμοφόρων αγγείων.

Από τις χιλιάδες των πρωτεϊνών που αναλύθηκαν, με ανίχνευση στο αίμα, μόλις 14 παρουσίασαν κάποιας μορφής αιτιολογική σύνδεση με την επικινδυνότητα για σοβαρή COVID-19 νόσο. Η λίστα με τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες αποτελεί πιθανώς κλειδί για την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από τη νόσο COVID, για την ανάπτυξη νέων θεραπειών κι ενδεχομένως προληπτικών θεραπειών.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Τι γνωρίζουν οι επιστήμονες και τι να προσέξουν οι γονείς

 


Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω των αυξημένων περιστατικών σοβαρής ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά. Κανένα περιστατικό σοβαρής ηπατίτιδας (φλεγμονής του ήπατος) σε μικρά παιδιά δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα.

Ωστόσο, υπάρχει αυξημένη εγρήγορση και για τον λόγο αυτό, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με έκτακτη ανακοίνωσή του εφιστά την προσοχή στους παιδίατρους και τις Επιστημονικές Ενώσεις των Γιατρών, για την έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στο iatropedia.gr, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους συναδέλφους του:

“Ο παιδίατρος μπορεί να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, να κάνει αμέσως βιοχημικό έλεγχο για να δει τη λειτουργικότητα του ήπατος με τις τρανσαμινάσες και ορισμένα άλλα ένζυμα. Κι από κει και πέρα αν όλοι αυτοί οι δείκτες είναι ανεβασμένοι στα 500 ή τα 1.000, τότε θα πρέπει να στείλει έγκαιρα το παιδί στο νοσοκομείο”, τονίζει.

Σχετικές ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις έχουν ήδη εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC και ECDC), καθώς και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (HSA) της Βρετανίας.

Τα περισσότερα περιστατικά ηπατίτιδας εντοπίστηκαν στη Βρετανία και την Αλαμπάμα

Τα περιστατικά σοβαρής ηπατίτιδας που εμφανίστηκαν σε παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών (και σε λιγότερα έως 16 ετών), συνέβησαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Ιρλανδία, Δανία, Ολλανδία), αλλά και στις ΗΠΑ (Αλαμπάμα).

Το ECDC σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να γνωστοποιήσει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά χώρα, όμως, έχουν ήδη αναφερθεί «λιγότερα από 5 κρούσματα» στην Ιρλανδία, 3 στην Ισπανία, πάνω από 75 περιστατικά στη Βρετανία, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Ακόμη 9 περιστατικά εντοπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας από 1 έως 6 ετών στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό CDC.

“Αυτά είναι σποραδικά κρούσματα. Ούτε ιδιαίτερα αυξημένα είναι”, λέει ο Καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και εξηγεί:

“Εβδομήντα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε τόσο μεγάλο πληθυσμό, δεν νομίζω ότι είναι πολλά. Ούτε τα 9 περιστατικά στην Αλαμπάμα σε ολόκληρη Αμερική. Μπορεί να είναι κάποιος ιός, ο οποίος με τη βελτίωση του καιρού να εξαφανιστεί και να μας ξεχάσει”, σημειώνει ο ίδιος.

«Άγνωστος μέχρι σήμερα ο ιός που προκαλεί σοβαρή ηπατίτιδα»

Η αιτία χαρακτηρίζεται “άγνωστη” καθώς δεν έχει ταυτιστεί μέχρι στιγμής ο ιός που προκαλεί αυτή τη σοβαρή φλεγμονή στο ήπαρ των παιδιών. Το σίγουρο είναι πως δεν ανήκει στους ιούς της ηπατίτιδας Α, Β, C, D ή Ε, που προκαλούν συνήθως ηπατίτιδα στον άνθρωπο.

“Το αίτιο της ηπατίτιδας αυτής είναι τελείως καινούργιο. Οφείλεται, δηλαδή, σε κάτι που ακόμα δεν το γνωρίζουμε. Δεν είναι κανένας από τους πέντε γνωστούς ιούς των ηπατιτίδων, Α, Β, C, D, E. Δεν έχουν αναγνωριστεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις. Είναι κάποιος άλλος ιός και είναι δύσκολο να εντοπιστεί γιατί ιοί υπάρχουν 200 και βάλε… Πιθανόν να είναι κάποιος τοπικός ιός στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, στη Δανία, Ολλανδία κλπ και σιγά – σιγά θα επεκταθεί και θα εντοπιστεί και αλλού”, τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, δεν αποκλείεται να οφείλεται σε κάποιο μεγαλοκυτταροϊό, ή αδενοϊό.

“Δεν ξέρει κανείς εάν είναι από τους γνωστούς ιούς ή είναι κάποιος νέος ιός. Υποψίες υπάρχουν, αλλά είναι πολλοί οι ιοί που κάνουν ηπατίτιδα. Μπορεί να είναι μεγαλοκυτταροϊός, αλλά το πιο πιθανό είναι να είναι ανδενοϊός, αυτός δηλαδή του κρυολογήματος. Αυτός είναι ο πιο συχνός και μπορεί να κάνει ηπατίτιδα”, λέει ο ίδιος.

«Τα υπάρχοντα εμβόλια δεν καλύπτουν αυτή τη νέα νόσο»

“Δεν καλύπτουν, γιατί τα εμβόλια καλύπτουν ή την Α ή τη Β ηπατίτιδα, δηλαδή τους ιούς Α και Β της ηπατίτιδας. Αφού δεν ξέρουμε το αίτιο, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για εμβόλια. Πρέπει να βρούμε πρώτα το αίτιο”, εξηγεί.

Ανδρέας Κωνσταντόπουλος: Ανησυχούν οι περιπτώσεις που χρήζουν μεταμόσχευσης

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και οι ιοί μπορεί να προκαλέσουν ηπατίτιδα, τα υγιή παιδιά σπάνια αρρωσταίνουν σοβαρά. Θάνατος παιδιού δεν έχει αναφερθεί, όμως, σε πολλά περιστατικά προκλήθηκε οξεία ηπατική ανεπάρκεια, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στους επιστήμονες.

Κάποια παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία και κάποια ακόμη και και μεταμόσχευση ήπατος.

“Εμείς δεν έχουμε δει στα παιδιά ηπατίτιδες κεραυνοβόλες και θανατηφόρες. Στους ενήλικες ναι, στα παιδιά όχι. Το ότι έφτασαν στη μεταμόσχευση αυτά τα παιδιά, πιθανολογούμε ότι πρέπει να παραμελήθηκαν. Να μην το πήραν είδηση έγκαιρα δηλαδή οι γονείς, να το άφησαν, να έπαιζαν τα παιδιά, να έτρεχαν, να πήγαιναν σχολείο και να μην το κατάλαβαν. Κι αυτό γιατί στην περίπτωση αυτή, αυτό που συνιστούμε είναι ξεκούραση”, λέει ο Καθηγητής Παιδιατρικής.

Η πιθανότητα της μεταμόσχευσης ήπατος μοιάζει τρομακτική, λέει ο ίδιος. Ειδικά στη χώρα μας, όπου δεν υπάρχει εξελιγμένο σύστημα μεταμοσχεύσεων και ειδικά στα παιδιά και πιο συγκεκριμένα στις μεταμοσχεύσεις ήπατος.

“Εδώ όποιο παιδάκι χρειαστεί μεταμόσχευση θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Ούτε μόσχευμα υπάρχει, ούτε έτοιμοι είμαστε να κάνουμε μια τόσο δύσκολη διαδικασία. Γι’ αυτό χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση και να είμαστε ευαισθητοποιημένοι στο τι θα πρέπει να κάνουμε”, λέει ο Καθηγητής Α. Κωνσταντόπουλος.

Τι να προσέξουν οι γονείς

Ανάμεσα στα συμπτώματα που παρουσίασαν τα περισσότερα παιδιά, περιλαμβάνονται οι εμετοί, η διάρροια, η επιπεφυκίτιδα, αλλά και συμπτώματα απλού κρυολογήματος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας συστήνει στους γονείς να βρίσκονται σε εγρήγορση και να απευθύνονται έγκαιρα στον παιδίατρό τους.

“Εκτός από την εμφάνιση του ίκτερου, μπορεί και τα ούρα του παιδιού να είναι σκουρόχρωμα. Και τον ίκτερο πρέπει να τον παρακολουθήσουμε στο φως της ημέρας, δηλαδή να βγούμε στο παράθυρο και να κοιτάξουμε το ασπράδι στο μάτι του παιδιού πως είναι. Αν είναι κίτρινο δηλαδή. Όχι, όμως, στο τεχνητό φως σε κλειστό χώρο, γιατί το φως αυτό κιτρινίζει και μας φαίνεται ότι είναι κίτρινο το μάτι. Επίσης, στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο κνησμός (φαγούρα), οι γαστρεντερικές διαταραχές, η κόπωση και η ανορεξία. Αυτά είναι τα κύρια συμπτώματα που κάνει μια ηπατίτιδα”, αναφέρει ο ειδικός.

Η ηπατίτιδα συνήθως μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της με ξεκούραση και υγρά, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις το παιδί θα χρειαστεί να λάβει αγωγή. Αν το πρόβλημα εντοπιστεί έγκαιρα, είναι κατά κανόνα άμεσα αναστρέψιμο, λέει ο Καθηγητής:

“Η ξεκούραση βοηθά στην ηπατίτιδα και αυτή περνά κατά κανόνα μόνη της. Αν δούμε ότι γρήγορα ανεβαίνουν οι τρανσαμινάσες και έχουμε επίδραση στον οργανισμό έντονη, τότε αρχίζει κορτιζόνη το παιδί, ως αντιφλεγμονώδες φάρμακο και το ξεπερνάει κατά κανόνα. Ξεκούραση και ενυδάτωση χρειάζεται κυρίως, τίποτε άλλο”, αναφέρει.

Μπορεί να υποκρύπτεται το σύνδρομο Long Covid;

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το φαινόμενο μπορεί να έχει εξήγηση: Η απομόνωση των μικρών παιδιών με τα lockdown της πανδημίας μπορεί να τα κατέστησε πιο ευάλωτα ανοσολογικά, επειδή δεν εκτέθηκαν στη συνήθη ποικιλία ιών, μεταξύ των οποίων στους αδενοϊούς.

«Βλέπουμε μια έξαρση στις τυπικές παιδικές ιογενείς λοιμώξεις, καθώς τα παιδιά βγαίνουν από το lockdown, καθώς και μια έξαρση στις λοιμώξεις από αδενοϊό, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το ένα προκαλεί το άλλο», δήλωσε ο κλινικός ιολόγος Γουίλ Ίρβινγκ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το ζήτημα, χωρίς να αποκλείουν είτε την εμπλοκή μιας άγνωστης έως τώρα τοξίνης, ή ακόμα και την πιθανότητα να πρόκειται για επιπλοκή τής μακρόχρονης COVID-19.

Θεωρείται πιθανό, επίσης, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Τζιμ ΜακΜέναμιν του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, να μην έχουν όλες οι περιπτώσεις την ίδια αιτία.

“Εγώ προσωπικά δεν νομίζω ότι εμπλέκεται ο Covid-19”, τονίζει ο Καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και εξηγεί:

“Ήταν λίγα τα παιδιά με ηπατίτιδα που είχαν Covid. Και τα περισσότερα από τα παιδιά που νόσησαν με ηπατίτιδα δεν είχαν εμβολιαστεί, οπότε δεν εμπλέκονται ούτε τα εμβόλια του κορονοϊού. Έχουν νοσήσει εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο με Covid-19. Δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο λίγα τα περιστατικά. Κάτι που υπάρχει σαν θεωρητικό σενάριο -αλλά δεν έχει αποδειχθεί έως τώρα- είναι να σχετίζονται τα κρούσματα ηπατίτιδας με τη long Covid. Αλλά τα παιδιά που νόσησαν, δεν έχει αναφερθεί μέχρι τώρα ότι είχαν συμπτώματα long Covid”, καταλήγει ο ειδικός.

Πηγη iatropedia.gr

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

΄ΔΥΝΑΤΟ “μυστικό” για να κρατήσουμε μακριά το Αλτσχάιμερ

 


Ο υγιεινός τρόπος ζωής – σωστή διατροφή, σωματική και νοητική άσκηση κ.α.- σχετίζεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής αλλά και με περισσότερα χρόνια ζωής χωρίς Αλτσχάιμερ τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Κλόντιαν Ντάνα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal” (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 2.449 ανθρώπους άνω των 65 ετών (μέση ηλικία 76 έτη) χωρίς ιστορικό άνοιας. Για καθέναν υπολογίστηκε μια βαθμολογία υγιεινής ζωής με βάση αναλυτικά ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους, τη σωματική δραστηριότητά τους, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και άλλες δραστηριότητες που ενεργοποιούν τον νου (διάβασμα, σταυρόλεξα, επισκέψεις σε μουσεία κ.α.).

Διαπιστώθηκε ότι στην ηλικία των 65 ετών το προσδόκιμο υπόλοιπης ζωής ήταν κατά μέσο όρο 24,2 έτη για τις γυναίκες και 23,1 για τους άνδρες που έκαναν την πιο υγιεινή ζωή και είχαν συγκεντρώσει το υψηλότερο “σκορ”. Αντίθετα για τις γυναίκες και τους άνδρες με τη χειρότερη βαθμολογία λόγω του πιο ανθυγιεινού τρόπου ζωής τους το προσδόκιμο υπολειπόμενης ζωής ήταν αρκετά μικρότερο, τα 21,1 και 17,4 έτη αντίστοιχα.

Για τις γυναίκες και τους άνδρες με πολύ υγιεινό τρόπο ζωής, από τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής τους κατά μέσο όρο το 10,8% (2,6 έτη) και το 6,1% (1,4 έτη) αντίστοιχα έπρεπε να τα ζήσουν με νόσο Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με μεγαλύτερο διάστημα 19,3% (4,1 έτη) και 12% (2,1 έτη) των ανθρώπων με ανθυγιεινή ζωή. Στην ηλικία των 85 ετών η “ψαλίδα” ανάμεσα σε όσους έκαναν υγιεινή και ανθυγιεινή ζωή, ήταν ακόμη μεγαλύτερη, όσον αφορά πόσο χρόνο από την υπόλοιπη ζωή τους θα έπρεπε να ζήσουν με Αλτσχάιμερ.

Ο αριθμός των ανθρώπων με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας αναμένεται να τριπλασιαστεί παγκοσμίως μέχρι το 2050, από περίπου 57 εκατομμύρια το 2019 σε 152 εκατομμύρια. Όσο πιο προχωρημένη είναι η ηλικία, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να επιβραδύνει την εμφάνιση της άνοιας, αλλά από την άλλη θα μπορούσε να αυξήσει και τα χρόνια ζωής με Αλτσχάιμερ. Φαίνεται πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, πως “η προσδοκία μιας μακροβιότερης ζωής, χάρη σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δεν συνοδεύεται από αυξημένο αριθμό ετών ζωής με Αλτσχάιμερ”.

πηγή: www.capital.gr

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Πάσχα στο χωριό, αλλά με… μάσκες, αποστάσεις και μεγάλη προσοχή

 



Την προσοχή των πολιτών ενόψει του Πάσχα εφιστά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό φέτος, τόνισε μιλώντας στο ΑΝΤ1, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή και τόνισε ότι πρέπει να πάμε στις εκκλησίες τη Μεγάλη Παρασκευή και την Ανάσταση, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, φορώντας μάσκες και με αποστάσεις.

Η κ. Παγώνη υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Όμικρον 2 του κοροναϊού είναι πολύ μεταδοτική και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να προστατέψουμε τις οικογένειες μας, γυρνώντας από τις διακοπές του Πάσχα.

Ο κοροναϊός είναι εδώ, θα συνεχίσει να είναι εδώ και πρέπει να προσέξουμε πολύ, είπε τέλος η κ. Παγώνη.

Πηγή: tanea.gr

Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ


Κανονικά και χωρίς περιορισμούς θα γίνουν φέτος οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι στην εκκλησία θα πρέπει να φοράμε την μάσκα μας, ενώ πριν την επαφή μας με ευάλωτους πολίτες θα πρέπει να έχουμε κάνει self test.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 5.673. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.238.169 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 49.0% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 115 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 120.150(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας:

Στο Διάγραμμα 1 παρουσιάζεται η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων(ατόμων) και ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος
όρος του αριθμού των κρουσμάτων. 

Στο Διάγραμμα 2 παρουσιάζεται ο αριθμός των επαναλοιμώξεων ανά ημερομηνία λήψης δείγματος και ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των
επαναλοιμώξεων. 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 50, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.588 θάνατοι.

Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στο Διάγραμμα 3 παρουσιάζεται η ημερήσια κατανομή των θανάτων και ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος του αριθμού των θανάτων.  

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 313 (66.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 93.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 169 (53.99%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 144 (46.01%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.564 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 217 (ημερήσια μεταβολή -11.79%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 266 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).  

Γεωγραφική διασπορά:

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων COVID-19 των τελευταίων 14 ημερών ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.