iHealthgr. blogspot.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΥΑΞΙΑ- ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ

Μία μελλοντική πανδημία παρόμοια της Covid-19 είναι «αναπόφευκτη»

Μία νέα πανδημία τόσο μεγάλη όσο αυτή της Covid-19 που σκότωσε 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι «βέβαιη»

Πόσες φορές χτυπάει η καρδιά μας όσο ζούμε ανθρώπινα

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος, η καρδιά εμπνέει τη φαντασία

Πως να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού με χρήσιμες συμβουλές

Οι κρίσεις πανικού δεν κάνουν διακρίσεις σε φύλο, ηλικία(αν και οι έρευνες δείχνουν μεγαλύτερη συχνότητα στους άνω των 30 ετών) έχουν αρκετά κοινά στοιχεία,

Ο μειωμένος ύπνος κάνει κακό στον εγκέφαλο και τι να προσέχετε

Ο ύπνος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της υγείας, αλλά και εκείνος που υποτιμάμε περισσότερο απ’ όλους. Μια νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει έναν ακόμα λόγο για τον οποίο πρέπει να κοιμόμαστε καλά και επαρκώς από νωρίς στη ζωή.

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Μείωση θνητότητας με νέα θεραπεία για τον COVID 19

 


Μείωση της θνητότητας κατά 52% στους βαριά νοσούντες από κορωνοϊό και ταχύτερη ανάρρωση δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης για τη νέα θεραπεία με τα Τ-λεμφοκύτταρα, δίνοντας ελπίδες για αποτελεσματική και γρηγορότερη ανάρρωση νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19.

Για να δοθούν ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα σε άλλον ασθενή, πέραν της μελέτης, απαιτείται ειδική έγκριση από τον ΕΟΦ.

Την κλινική μελέτη εκπόνησε η Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γεώργιος Παπανικολάου με τη συνδρομή Covid κλινικών και ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου και το Ανοσολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα έκανε γνωστά με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο συντονιστής διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής κατά την περίοδο διενέργειας της μελέτης, Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος.

Στην έρευνα συμμετείχαν 90 ασθενείς, από τους οποίους οι 60 έλαβαν τα Τ-λεμφοκύτταρα που αναγνωρίζουν τον κορωνοϊό (ομάδα Α) και οι 30 έλαβαν μόνο την πρότυπη φροντίδα (η καθιερωμένη αγωγή που χορηγείται σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς, ομάδα Β). Η θεραπεία μετατρέπει σε «ζωντανό φάρμακο» εντός του ασθενή τα Τ-λεμφοκύτταρα που ελήφθησαν από δότες που ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό και πολλαπλασιάστηκαν στη συνέχεια στο εργαστήριο. Όταν εισέλθουν στην κυκλοφορία του ασθενούς, αυτά τα ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα αναγνωρίζουν τον ιό ως «εισβολέα», πολλαπλασιάζονται και τον εξαλείφουν.

Όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στην τυχαιοποιημένη μελέτη πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια σοβαρής νόσησης και ενδεχομένως δυσμενούς έκβασης, π.χ είχαν λεμφοπενία, βιοδείκτες κακής πρόγνωσης και πνευμονία. Όπως έδειξε η προκαταρκτική ανάλυση των αποτελεσμάτων, 60 ημέρες μετά την ένταξη στη μελέτη, οι ασθενείς που έλαβαν το κυτταρικό προϊόν είχαν σημαντικά καλύτερη επιβίωση (76%) σε σχέση με την ομάδα των ασθενών που έλαβε μόνο την πρότυπη φροντίδα (48%) και αποδεσμεύτηκαν από την ανάγκη χορήγησης οξυγόνου κατά 9 ημέρες νωρίτερα. Είναι σημαντικό ότι η χορήγηση υπήρξε απόλυτα ασφαλής χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις και πολύ καλά ανεκτή από τους λήπτες.

Τα κυτταρικά προϊόντα των Τ-λεμφοκυττάρων παράχθηκαν από 30 υγειονομικούς δότες οι οποίοι είχαν νοσήσει και αναρρώσει. Από κάθε δότη προέκυψαν περίπου 10-15 δόσεις κυττάρων. Αυτές αποθηκεύτηκαν σε τράπεζα κυτταρικών προϊόντων και συντηρήθηκαν στο υγρό άζωτο ώστε να είναι έτοιμες για τους ασθενείς που θα ήταν επιλέξιμοι για την κλινική μελέτη. Σήμερα το νοσοκομείο διαθέτει μεγάλο αριθμό κυτταρικών προϊόντων που ξεπερνά τις 300 δόσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Νέα μέτρα: Τι ισχύει στην εστίαση και διασκέδαση – ΤΙ επιβάλλει το νέο ΦΕΚ

 


Χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου

Στo ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση για τα νέα μέτρα κατά του κοροναϊού σε εστίαση και διασκέδαση που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου και ώρα 6:00.

Τα μέτρα ισχύουν έως και τις 7 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με το ΦΕΚ, η είσοδος για το κοινό σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εκκλησίες θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται με την επίδειξη:

-Πιστοποιητικού εμβολιασμού,
-Πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κοροναϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)

Οι ανήλικοι από 4-17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

Τα μέτρα για τη διασκέδαση

Λειτουργία αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων των σημείων 1, 3, 4 και 5 από τα μέτρα για όλες τις δραστηριότητες, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 2 έως 4, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:

Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών των μέτρων για όλες τις δραστηριότητες, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

-Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.
-Οι μουσικοί τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός (1) μέτρου.
-Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες

Χρήση προστατευτικής μάσκας

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Long Covid: Οι παράγοντες που ευνοούν την πολύμηνη παρουσία συμπτωμάτων

 


Σε κάθε οργανισμό υπάρχουν βιολογικοί παράγοντες που μπορεί να ευνοούν την παραμονή των συνεπειών της Covid-19 για μήνες, μια κατάσταση γνωστή ως Μακρά Covid (Long Covid), που αφορά χιλιάδες αναρρώσαντες από τον κορωνοϊό. Το σχετικό συμπέρασμα προκύπτει από αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell.

Μια ομάδα ερευνητών ακολούθησε την πορεία περισσοτέρων των 200 ασθενών επί δύο με τρεις μήνες μετά την αρχική τους διάγνωση με κορωνοϊό, και εντόπισε ότι όντως υφίστανται τέσσερις παράγοντες που βοηθούν στην πρόβλεψη για το εάν κάποιος θα έχει επί μακρόν συνέπειες από τη νόσησή του με Covid-19.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι υφίσταται σύνδεση μεταξύ των παραγόντων αυτών και της Long Covid (η οποία ιατρικά περιγράφεται με τα αρχικά PASC) είτε ήταν ήπια είτε ήταν σοβαρή η αρχική νόσηση. Τα ευρήματα μπορεί μάλιστα να δείχνουν και τον τρόπο για την αποτροπή ή τη θεραπεία κάποιων περιπτώσεων Long Covid, περιλαμβανομένης της πιθανότητας χορήγησης αντιικών σκευασμάτων λίγο μετά την αρχική διάγνωση της μόλυνσης.

Ο ένας από τους τέσσερις παράγοντες είναι το επίπεδο RNA του κορωνοϊού στο αίμα στην αρχή της μόλυνσης, που αποτελεί σαφή ένδειξη του ιικού φορτίου. Άλλος παράγοντας είναι η παρουσία κάποιων αντισωμάτων που λανθασμένα επιτίθενται σε ιστούς του σώματος σε καταστάσεις όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Τρίτος παράγοντας είναι τυχόν επαναδραστηριοποίηση του ιού Epstein-Barr, ενός ιού που μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους, κυρίως σε μικρή ηλικία, και συνήθως παραμένει εν υπνώσει στον οργανισμό.

Ο τελευταίος παράγοντας είναι η παρουσία διαβήτη Τύπου 2, αν και οι επιστήμονες της έρευνας και άλλοι ειδικοί λένε ότι σε μελέτες που αφορούν μεγάλος αριθμούς ασθενών είναι πιθανόν ο διαβήτης να είναι μόνο μία από τις παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο για τη Long Covid.

«Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια εντοπισμού βιολογικών μηχανισμών έναντι της Μακράς Covid», παρατήρησε ο Δρ Στίβεν Ντικς, καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, που δεν είχα κάποια ανάμειξη με την έρευνα αυτή.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι τα ευρήματα αυτά είναι στο στάδιο της ανίχνευσης και θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από περαιτέρω έρευνα. Την ίδια άποψη εξέφρασαν και άλλοι επιστήμονες.

Πηγή: kathimerini.gr

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Αποτελεσματικά κατά της Όμικρον αντιικά χάπια


 Δύο αντιικά χάπια (το molnupiravir της Merck και η ρεμδεσιβίρη), καθώς και ένα νέο ενδοφλέβιο αντιικό φάρμακο (το PF-07304814 της Pfizer που δρα παρόμοια με το νέο αντιικό χάπι της, το Paxlovid) είναι αποτελεσματικά κατά της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού, σύμφωνα με μια νέα εργαστηριακή έρευνα επιστημόνων στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τα μονοκλωνικά αντισώματα, που είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά κατά της Όμικρον σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, με πολλά από αυτά να χάνουν τελείως την ικανότητα εξουδετέρωσης του ιού, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, κάτι που είχαν δείξει και άλλες έρευνες.

Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να δημιουργηθούν νέα μονοκλωνικά αντισώματα ειδικά κατά της Όμικρον, όμως η διαδικασία θα απαιτήσει πολλούς μήνες, οπότε είναι αμφίβολο κατά πόσο θα βοηθήσει τελικά κάτι τέτοιο στην πράξη, όσον τουλάχιστον αφορά το τρέχον πανδημικό κύμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διακεκριμένο ιολόγο Γιοσιχίρο Καβαόκα των πανεπιστημίων Ουισκόνσιν-Μάντισον και Τόκιο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», δήλωσαν ότι εφόσον, πέρα από τα εργαστηριακά τεστ, η ικανότητα των αντιικών χαπιών κατά της Όμικρον επιβεβαιωθεί και σε ασθενείς, θα πρόκειται για ευχάριστο νέο. Οι υγειονομικές αρχές σε πολλές χώρες ευελπιστούν ότι τα αντιικά χάπια θα χρησιμοποιηθούν ευρέως ως θεραπεία της Covid-19, μειώνοντας τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και κατά συνέπεια τον κίνδυνο νοσηλείας, κάτι που θα αποφορτίσει τα πιεσμένα συστήματα υγείας. Προς το παρόν πάντως η προσφορά των χαπιών είναι περιορισμένη.

«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι έχουμε αντίμετρα κατά της Όμικρον. Αυτό είναι καλό νέο. Όμως πρόκειται για εργαστηριακές μελέτες. Κατά πόσο αυτό θα «μεταφραστεί» και στους ανθρώπους, δεν το ξέρουμε ακόμη», δήλωσε ο δρ Καβαόκα.

Όλα τα διαθέσιμα χάπια και τα μονοκλωνικά αντισώματα είχαν σχεδιαστεί και δοκιμαστεί πριν την εμφάνιση της Όμικρον, η οποία διαφέρει σημαντικά από τις προηγούμενες παραλλαγές από άποψη μεταλλάξεων, με συνέπεια οι επιστήμονες να έχουν εκφράσει ανησυχίες κατά πόσο στην περίπτωση της νέας παραλλαγής τα νέα φάρμακα είναι αναποτελεσματικά. Τελικά, φαίνεται πως αυτό ισχύει μόνο για τα αντισώματα, αλλά τα αντιικά χάπια συνεχίζουν να «δουλεύουν».

Αυτό ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο, επειδή η Όμικρον έχει δεκάδες διαφορετικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα με την οποία ο κορονοϊός εισδύει στα κύτταρα και τα μολύνει και την οποία έχουν σχεδιαστεί να στοχεύουν τα μονοκλωνικά αντισώματα. Οι όποιες μείζονες αλλαγές στην ακίδα αυτή, όπως έχει συμβεί στην Όμικρον, αναπόφευκτα καθιστούν από δύσκολο έως αδύνατο να προσδεθούν τα μονοκλωνικά αντισώματα σε αυτήν. Από την άλλη, τα αντιικά χάπια στοχεύουν όχι στην πρωτεΐνη ακίδα, αλλά στον μοριακό μηχανισμό που ο ιός χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα. Η Όμικρον έχει λίγες αλλαγές σε αυτόν τον βιολογικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα τα αντιικά χάπια να διατηρούν την ικανότητα να τον μπλοκάρουν.

Το φάρμακο PF-07304814 της Pfizer δεν λαμβάνεται από το στόμα όπως το Paxlovid, αλλά χορηγείται ενδοφλέβια. Όμως και τα δύο «στοχεύουν» στον ίδιο βιολογικό μηχανισμό του κοροναϊού. Το ενδοφλέβιο φάρμακο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση κλινικών δοκιμών.

Από τα μονοκλωνικά αντισώματα που δοκιμάστηκαν, μόνο το sotrovimab της GlaxoSmithKline και το Evusheld της AstraZeneca βρέθηκαν να διατηρούν κάποια εξουδετερωτική ικανότητα κατά της Όμικρον, αλλά σε δοσολογίες τρεις έως 100 φορές μεγαλύτερες σε σύγκριση με τις αναγκαίες σε προηγούμενες παραλλαγές του ιού. Τα μονοκλωνικά αντισώματα των Lilly και Regeneron αποδείχτηκαν πλήρως αναποτελεσματικά κατά της Όμικρον στην κοινή δοσολογία τους.

Πηγή: ΑΠΕ

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

5 φορές πάνω ο κίνδυνος θανάτου 10 μήνες μετά από νοσηλεία για κορωνοϊό



Τα άτομα που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 και επέζησαν για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά το εξιτήριο, έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν ή να εισαχθούν ξανά στο νοσοκομείο για οποιαδήποτε αιτία, μέσα στους επόμενους 10 μήνες.

Το εύρημα προκύπτει από μεγάλη μελέτη που διεξήχθη στην Αγγλία και η οποία συμπεριέλαβε περίπου 25.000 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί με COVID-19 και πήραν εξιτήρια. Οι ασθενείς αυτοί συγκρίθηκαν με περίπου 16.000 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί για γρίπη και άλλες 123.000 ασθενείς από τον γενικό πληθυσμό, ως ομάδες ελέγχου. Τα στοιχεία των ασθενών αντλήθηκαν από σχετική βάση δεδομένων.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Medicine από τον Κρίσναν Μπάσκαραν και τους συνεργάτες του από το London School of Hygiene and Tropical Medicine, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ο πάροχος κλινικού λογισμικού TPP.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα άτομα με COVID-19 μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας για αρκετούς μήνες μετά την αρχική τους μόλυνση, αν και τα δεδομένα μέχρι στιγμής παραμένουν περιορισμένα.

Οι ερευνητές προχώρησαν στη στατιστική ανάλυση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας των ασθενών εστιάζοντας στην αποσαφήνιση των μακροπρόθεσμων κινδύνων στην υγεία των ατόμων που πέρασαν COVID-19.

Κοροναϊός στο μικροσκόπιο

Η ανάλυση έδειξε ότι, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, τα άτομα που είχαν νοσηλευτεί για COVID-19 και έζησαν για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά το εξιτήριο, είχαν διπλάσιο συνολικό κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο ή θανάτου τους επόμενους μήνες. Αντιμετώπισαν επίσης σχεδόν πενταπλάσιο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Οι ερευνητές συνέκριναν τους κινδύνους αυτούς σε σύγκριση με τη νοσηλεία από γρίπη, δημιουργώντας μια ομάδα ελέγχου σχεδόν 16.000 ασθενών με γρίπη που είχαν νοσηλευτεί κατά τα έτη 2017-2019. Η στατιστική ανάλυση διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με τους ασθενείς με γρίπη, οι ασθενείς με COVID-19 αντιμετώπιζαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου συνδυαστικά.

Ωστόσο, τα άτομα που είχαν νοσηλευτεί για COVID-19 είχαν κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία πάνω από μιάμιση φορά μεγαλύτερο (1,75), σε σύγκριση τους ασθενείς της γρίπης και σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, εξαιτίας της αρχικής μόλυνσης με κοροναϊό.

Γρίπη στο μικροσκόπιο

Εντούτοις, οι νοσηλευθέντες με COVID ήταν πιο πιθανό από τους ασθενείς της γρίπης να επιστρέψουν στο νοσοκομείο ή να πεθάνουν εξαιτίας της αρχικής μόλυνσης ή εξαιτίας λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού κατά 1,37 φορές. Επίσης, σε σύγκριση με τους ασθενείς της γρίπης είχαν πάνω από μιάμιση φορά μεγαλύτερο κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο ή θανάτου εξαιτίας της αρχικής τους μόλυνσης, αλλά και 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου λόγω άνοιας, αν η άνοια προϋπήρχε της λοίμωξης.

Τα ευρήματα, είναι αντίστοιχα με αποτελέσματα άλλων ερευνών οι οποίες δείχνουν αυξημένο κίνδυνο από προβλήματα υγείας που ακολουθούν μετά την COVID-19. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να μειωθούν με την στενή παρακολούθηση των ασθενών με COVID-19 μετά το εξιτήριο και την ενημέρωση των ασθενών για τις πιθανές επιπλοκές.

Ο Μπάσκαραν προσθέτει, «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα άτομα που είχαν σοβαρή νόσηση από COVID-19 και χρειάστηκαν νοσηλεία, διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν περαιτέρω προβλήματα υγείας τους μήνες μετά τη νοσηλεία τους. Είναι σημαντικό οι ασθενείς και οι γιατροί τους να το γνωρίζουν, ώστε τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν νωρίτερα. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία του εμβολιασμού, που είναι το καλύτερο εργαλείο που διαθέτουμε για την πρόληψη του σοβαρού COVID-19 εξαρχής».

Πηγή: in.gr

ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ



Yποχωρούν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ευνοϊκές.

Παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει διεθνώς η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, για την ελληνική οικονομία παραμένουν ευνοϊκές οι προοπτικές για την αναβάθμισή της από τους οίκους αξιολόγησης. Αυτό επηρεάζει και τις αποδόσεις των ομολόγων.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προβλέπει ότι το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης θα εκπλήξει πλησιάζοντας το 9%. Για το 2022, τα υποδείγματα της ΤτΕ, δείχνουν ότι μία αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως 4,5% με 5% είναι εφικτή. Ο ίδιος εκτιμά συνακόλουθα, ότι η χώρα μπορεί να ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα προς το τέλος του 2022 και σίγουρα το 2023.

Σημειώνεται ότι σήμερα το ΔΝΤ, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης, «κατεβάζοντας τον πήχη» κατά 0,4% στο 3,9% για φέτος, ενώ για το 2022 προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση στο 2,5%. Παράλληλα προβλέπει τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.

Παρά ταύτα, η ΕΚΤ, όπως υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο Μega και προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (24/1), δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της εντός του 2022, καθώς ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται από τα μέσα του έτους φέτος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η απόφαση της ΕΚΤ για την συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων αποτελεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αποκτήσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα. «Πρέπει όμως να σπεύσουμε να την αποκτήσουμε, διότι τα οφέλη της ξεπερνούν τα οφέλη που θα έχουμε λόγω ελληνικών ομολόγων και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς θα προσελκυστούν κεφάλαια.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Αυτή τη στιγμή γύρω στα 100 περίπου funds – κεφαλαιακοί οργανισμοί – ασχολούνται με την Ελλάδα. Όταν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, θα γίνουν 1.000. Άρα, καταλαβαίνετε ότι θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για την προσέλκυση επενδύσεων, τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων, και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 20 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 1,63% από 1,64% χθες, έναντι -0,08% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,71% από 1,74%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στο 1,1281 δολάρια από το 1,1323 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1268 δολάρια.

Πηγή:iefimerida.gτ

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

840 εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5-11 ετών στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο



Επίσκεψη στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Ευαγγελίστρια» πραγματοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Περιφέρειας Πελοποννήσου Άγγελος Χρονάς, την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του ως αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του είχε συνάντηση με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Αναστάσιο Τζανή με τον οποίο συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με την λειτουργικότητα του νοσοκομείου, κάτι για το οποίο ο κ. Χρονάς λόγω και του επαγγέλματός του ως Ιατρός, γνωρίζει πολύ καλά.

Μεταξύ άλλων  επισκέφθηκε τα ιατρεία του τμήματος των επειγόντων περιστατικών, την κλινική Covid και τα εμβολιαστικά κέντρα και συνομίλησε με συναδέλφους του Ιατρούς. Ακόμα ενημερώθηκε για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας που έχει λάβει το Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε, στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο έχει διαμορφωθεί κλινική Covid χωρητικότητας 15 ασθενών, με την δυνατότητα επέκτασής της  σε χωρητικότητα κλινών 16 επιπλέον ασθενών (στην Ουρολογική Κλινική) και 24 επιπλέον ασθενών (στην Παθολογική Κλινική).

Ο κ. Χρονάς ενημερώθηκε ότι νοσηλεύονται 57 ασθενείς με Covid. Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, όπως διαπιστώθηκε εξελίσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς στο πλαίσιος λειτουργίας πέντε εμβολιαστικών κέντρων για ενήλικες και 1 εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά. Μέχρι σήμερα, έχουν εμβολιαστεί 840 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.

Επιπλέον αναφέρθηκαν σε τρία σημαντικά έργα αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Τρίπολης τα οποία χρηματοδοτούνται από τη Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αναλυτικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει:

  • 000.000 € για Ιατροτεχνολογικό Εξοπλισμό. Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και αξιολογείται.
  • 240.000 € για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του κτιρίου. Στο πλαίσιο αυτό έχει υπογραφεί σύμβαση για το ποσό των 384.000 € καθώς και για το κυρίως έργο έχει προγραμματισθεί η υπογραφή της σύμβασης.
  • 000 € για την κάθ’ ύψος επέκταση 3ου ορόφου πάνω από το ΤΕΠ. Η μελέτη έχει πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου και είναι χρηματοδοτούμενη και εκπονούμενη εξ’ ολοκλήρου από αυτή. Αναμένεται να υπαχθεί στο 3ο πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α.. Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Χρονάς εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες καθώς και τις ευχαριστίες του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα στο Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Διοικητικό προσωπικό για την συνδρομή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τόνισε ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν το έργο τους και να παρέχουν κάθε μορφή βοήθειας, ειδικά μέσα σε αυτές τις δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες που βιώνουμε.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στα νοσοκομεία της χώρας

 


Ημέρα κινητοποιήσεων η Τετάρτη και στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης για την υγεία με στάσης εργασίας από την ΑΔΕΔΥ αναμένεται και η παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας με την συμμετοχή του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ του Νομού Μεσσηνίας που προχωρά και σε κάλεσμα:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ Ν.ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ      

                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

        Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου συμμετέχουμε στην Πανελλαδική ημέρα δράσης για την υγεία με στάση εργασίας, που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ,  12:00-15:00 και καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας  13:30 έξω από την κεντρική πύλη του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Καλούμε τα σωματεία-φορείς της πόλης και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και συλλογικά  να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και  να ενισχύσουν τις διεκδικήσεις των μαχόμενων υγειονομικών.

Διεκδικούμε:

  • Αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν κλείσει.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων.
  • Διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων, όλων των υποψήφιων γιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και των μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων, χωρίς παζάρια και χωρίς καμία αποζημίωση.
  • Ουσιαστική, στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους και με εξασφάλιση δωρεάν διαγνωστικών τεστ. 
  • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα ΜΜΜ.
  • Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και των σχολών.
  • Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό. Δημιουργία εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της ΠΦΥ. Ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά για τις κλειστές δομές, τις δομές προσφύγων και μεταναστών, τους καταυλισμούς.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Επιβραδύνεται η αποκλιμάκωση της Όμικρον σύμφωνα με ειδικούς


 “Η πτώση του κύματος της Όμικρον βρίσκεται σε μια φάση επιβράδυνσης” ανέφερε για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρας μας ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή “Καλημέρα”

Όπως εξήγησε η επιβράδυνση αυτή οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που ευνοούν την μετάδοση του ιού αλλά κυρίως, είπε, στη μείωση του ρυθμού του εμβολιασμού με την τρίτη δόση.

“Αν θέλουμε να δούμε μια γρήγορη αποκλιμάκωση της Όμικρον θα πρέπει να ανεβεί ξανά ο εμβολιαστικός ρυθμός της τρίτης δόσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά .

Μάλιστα τόνισε ότι σε πολλές περιοχές της χώρας υπάρχει “αναστροφή” προς αυξητική πορεία όπως στην Κρήτη, στην Θράκη στη Μύκονο και στη Σαντορίνη.

Πηγή: capital.gr

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Ρεκόρ εισαγωγών παιδιών στα νοσοκομεία με Όμικρον

 


Χώρες με υψηλή έκθεση στην παραλλαγή Όμικρον καταγράφουν αριθμούς ρεκόρ στις νοσηλείες παιδιών λόγω κοροναϊού, εξέλιξη που αυξάνει την πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αν και ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν τονίσει ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ήταν ήπιες.

Τα δεδομένα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ δείχνουν περισσότερες εισαγωγές παιδιών τις τελευταίες ημέρες από οποιαδήποτε άλλη περίοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά τα σοβαρά περιστατικα είναι σπάνια στις νεότερες ηλικιακές ομάδες και οι λοιμώξεις από την Όμικρον γενικά έμοιαζαν με άλλες κοινές ασθένειες του αναπνευστικού.

Εξαπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στη Γαλλία

Σύμφωνα με άρθρο στους FT, οι εισαγωγές σε παιδιατρικά νοσοκομεία στη Γαλλία είναι σχεδόν έξι φορές περισσότερες από το προηγούμενο υψηλό του Αυγούστου 2021, ενώ τα ποσοστά κρουσμάτων στην Αγγλία στις ηλικίες κάτω των 5 ετών είναι πάνω από τρεις φορές υψηλότερα από την κορύφωση του περασμένου χειμώνα.

Περίπου 80 παιδιά κάτω των 5 ετών εισάγονται καθημερινά σε νοσοκομείο στην Αγγλία, σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ των 24 το περασμένο καλοκαίρι. Το ποσοστό νοσηλείας κάτω των 5 ετών στις ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί σε πάνω από τέσσερα ανά 100.000 εισαγωγές, από 2,5 ανά 100.000 τον Δεκέμβριο, και είναι μακράν το υψηλότερο ποσοστό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τυπική λοίμωξη του αναπνευστικού

Ο Alasdair Munro, ειδικός παιδιατρικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας (NIHR) του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η Covid-19 εμφανίζεται πλέον ως επί το πλείστον στα παιδιά ως μια σχετικά τυπική λοίμωξη του αναπνευστικού.

«Πριν από την Όμικρον, τα παιδιά [με κοροναϊό] έρχονταν με πραγματική αναπνευστική δυσχέρεια και πνευμονία. Η διαφορά είναι ότι η Όμικρον προκαλεί πολύ πιο κοινές παθήσεις του αναπνευστικού. Τα κρούσματα μοιάζουν με άλλα αδιάθετα παιδιά και μέσα σε μια μέρα περίπου – υπό παρακολούθηση και αποκλείοντας άλλες, πιο σοβαρές λοιμώξεις – φαίνονται πολύ καλύτερα», είπε, προσθέτοντας ότι τα συμπτώματα της Covid-19 μοιάζουν τώρα με αυτά των ιών όπως π.χ. η βρογχιολίτιδα.

Ο κίνδυνος από το σύνδρομο PIMS

Στη Γαλλία, το 73-80% των ατόμων κάτω των 18 ετών που νοσηλεύονται με Covid-19 έχουν πλέον την μετάλλαξη Όμικρον. Ωστόσο, η Christèle Gras-Le Guen, παιδίατρος στη Nantes, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κρίση Covid στα παιδιά». Περιμένει ωστόσο να δεν εάν η Όμικρον αυξάνει τον κίνδυνο του παιδιατρικού πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου ή PIMS, μιας σπάνιας, αλλά επικίνδυνης επιπλοκής που μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά που έχουν αρρωστήσει πολύ λόγω κοροναϊού.

Μπορεί να χρειαστούν τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση για να αναπτύξουν τα παιδιά PIMS, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί εάν η παραλλαγή θα οδηγούσε σε αύξηση των κρουσμάτων. «Θα γνωρίζουμε περισσότερα σε λίγες εβδομάδες και εργαζόμαστε με συναδέλφους παιδιάτρους στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ελέγξουμε τα δεδομένα», δήλωσε.

Πώς επιδρά το ποσοστό των εμβολιασμών στην αύξηση των εισαγωγών

Η εκστρατεία της Γαλλίας για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς, επειδή αρχικά δεν υπήρχαν πολλά κέντρα εμβολιασμού που μπορούσαν να δεχτούν παιδιά και τα γραφεία των παιδίατρων έπρεπε να εφοδιαστούν. Η απαίτηση για έγκριση και από τους δύο γονείς περιέπλεξε επίσης τα πράγματα.

Ο Alain Fischer, σύμβουλος της κυβέρνησης για τη στρατηγική εμβολιασμού, δήλωσε ότι το μέτρο στη Γαλλία ήταν «ατυχές», διότι έδινε την εντύπωση ότι υπήρχαν αδικαιολόγητοι κίνδυνοι για τη λήψη του εμβολίου Covid.

Η Camilla Kingdon, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής και Υγείας του Παιδιού στη Βρετανία, σημείωσε ότι λίγοι έφηβοι εισήχθησαν, γεγονός που ίσως αντανακλά το γεγονός ότι σε αντίθεση με τα μικρότερα παιδιά -για τα οποία η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εγκρίνει πρόγραμμα εμβολιασμών- περισσότεροι από τους μισούς 12 έως 15 ετών έχουν εμβολιαστεί.

Ο Munro του NIHR προειδοποίησε ότι η Όμικρον θα μπορούσε ακόμη να προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές σε παιδιά με άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας, «ακόμη και αν ο ιός δεν ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο γι’ αυτά από ό,τι άλλοι αναπνευστικοί ιοί».

Η Όμικρον αντικαθιστά άλλες ασθένειες;

Στις ΗΠΑ, οι απότομες αυξήσεις των νοσηλειών για τα μικρότερα παιδιά σημειώθηκαν στη Τζόρτζια, το Κονέκτικατ, το Τενεσί, την Καλιφόρνια και το Όρεγκον, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας στην Πενσυλβάνια, ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 έφτασε σε πανδημικό υψηλό 70 έως 80 κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της Όμικρον, η οποία, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι πλέον σε φάση υποχώρησης. Ωστόσο μια ανασκόπηση των παιδιατρικών δεδομένων δείχνει ότι η σοβαρότητα της νόσου έτεινε να είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα Covid.

«Το φάσμα της ασθένειας μας θυμίζει άλλες εποχικές εμφανίσεις ασθενειών που συνήθως φροντίζουμε – άσθμα και βρογχιολίτιδα. Είναι σχεδόν σαν η Covid να έχει αντικαταστήσει ορισμένους από τους συνήθεις παράγοντες», δήλωσε ο David Rubin, διευθυντής του PolicyLab του νοσοκομείου. «Υπάρχει μικρότερο ποσοστό παιδιών που χρειάζονται υπηρεσίες εντατικής θεραπείας [στο κύμα Όμικρον]».

Περίπου το ένα τέταρτο των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDC, και περίπου το ήμισυ των παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών είναι διπλά εμβολιασμένα. Ωστόσο, ο Richard Malley, ανώτερος ιατρός παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, δήλωσε ότι η Όμικρον εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς μεταξύ ανεμβολίαστων παιδιών και βρεφών που είναι πολύ μικρά για να κάνουν το εμβόλιο.

«Έχουμε αυτόν τον πληθυσμό παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη και ορισμένα από αυτά δεν έχουν δικαίωμα εμβολιασμού», δήλωσε ο Malley. «Αυτοί, φυσικά, διατρέχουν κάποιο κίνδυνο».

Πηγή:

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Όμικρον: Οι ενισχυτικές δόσεις προσφέρουν προστασία μέχρι και 90% σε μια νοσηλεί

 


Η μετάλλαξη Όμικρον είναι περισσότερο μεταδοτική από τη Δέλτα αλλά με ηπιότερα συμπτώματα. Αυτές είναι οι πρώτες διαπιστώσεις των επιστημόνων, που λένε ότι σε λίγο καιρό θα είναι η κυρίαρχη μετάλλαξη.

Και ενώ πληθαίνουν οι φωνές από επιστήμονες για την ανάγκη παρασκευής εμβολίου (ενέσιμου σκευάσματος) για την αντιμετώπιση της, το CDC καθησυχάζει αφού από τις μελέτες του προκύπτει πως όποιος έχει κάνει ενισχυτική δόση Moderna ή Pfizer, έχει θωράκιση μέχρι και 90% από την μετάλλαξη.

Με άλλα λόγια όσοι έχουν κάνει ενισχυτική δόση από τα δυο αυτά εμβόλια έχουν εξαιρετικά λιγότερες πιθανότητες να την περάσουν βαριά ή ακόμη και να πεθάνουν από τις επιπλοκές της Όμικρον.

Η ενισχυτική δόση, θωρακίζει

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων μελέτησε τα αποτελέσματα τριών μεγάλων μελετών. Στην πρώτη μελέτη εξετάστηκαν 88.000 νοσηλευόμενοι με κοροναϊό από 10 πολιτείες των ΗΠΑ. Διαπίστωσαν λοιπόν πως ο εμβολιασμός με ενισχυτική δόση προστατεύει έως και 90% απέναντι στο ενδεχόμενο νοσηλείας.

Μάλιστα διαπιστώθηκε πως όσοι έχουν κάνει μόνο την αναμνηστική (δηλαδή μόνο τις δυο δόσεις) τότε το ποσοστό προστασίας απέναντι σε ενδεχόμενη νοσηλεία από Όμικρον πέφτει στο 57%

Πηγή:

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Ποιά είναι η νέα… πανδημία που βρίσκεται προ των πυλών

 


Τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να εφησυχάζουμε από την ήπια νοσηρότητα που φέρεται να καταγράφεται στο πλαίσιο της μετάλλαξης Όμικρον που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ανέλυσαν σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου με πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας, διακεκριμένοι επιστήμονες.

Γιαμαρέλος και Παρασκευής στάθηκαν στην ανάγκη εμβολιασμού και τον κίνδυνο μιας νέας… πανδημίας που θα αφορά στα προβλήματα που θα συνεχίσουν να έχουν πολλοί από εκείνους που έχουν νοσήσει, ενώ ξεκαθάρισαν πως ειδικά στη Μεσσηνία, υπάρχει ακόμη στο πλάνο και η μετάλλαξη Ομικρον....

Θ. Πλεύρης: Αύξηση κατά 15% των εμβιολιασμών στους άνω των 60 ετών

Στη σημαντική αυτή ημερίδα συμμετείχε και ο υπουργός Υγείας Θάνος πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης στάθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού και την αυξητική τάση που καταγράφηκε μετά το μέτρο για τους άνω των 60 ετών

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Πότε ολοκληρώνεται σύμφωνα με ερευνητή ο πρώτος κύκλος της πανδημίας;



Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού από το μακρινό Τορόντο αναφέρεται ο Γιάννης Πρασσάς τονίζοντας πως τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο μιλά για …”πολύ ζόρικο δρόμο ακόμη” -προμηνύοντας νέες παραλλαγές- και για μελλοντική συμβίωση με τον ιό που θα έχει (εποχιακες) αναταραξεις!

Επέστησε την προσοχή για μια ακόμη φορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην ανάγκη ενίσχυσής του. Οι μάσκες θα παραμείνουν στα συρτάρια, όπως λέει, ενώ η αφθονία των τεστ, ο καλύτερος έλεγχος και η ετοιμότητα του εμβολιαστικού προγράμματος θα έχουν καθοριστικό ρόλο για τη συνέχεια.

Διαβάστε τι λέει ο διδάκτωρ μοριακής βιολογίας:
1. Ο πρώτος (και ο πλέον δύσκολος) κύκλος της πανδημιας θα ολοκληρωθει από ότι φαίνεται με το πέρας του εκρηκτικού αυτού κυματος (εχουμε πολυ ζορικο δρομο ακομη). Μαζί με τα συντρίμμια στο ΕΣΥ θα αφησει επιτελους πισω του και την πολυπόθητη πρώτη στρώση πληθυσμιακής ανοσιας, αφού οι δεξαμενες των ανοσιακα ευάλωτων θα έχουν πλέον μειωθει παρα πολυ.
2. Οταν φτασουμε εκει θα έχουμε μπροστά μας πολυτιμο χρονο να σχεδιάσουμε με μεγαλύτερη νηφαλιότητα την μακριά συμβιωση μας με τον ιο. Μια συμβιωση που θα εχει (εποχιακες) αναταραξεις. Αρκεί να τον εκμεταλλευτούμε τον χρόνο και να μην επαναπαυτούμε θεωρώντας ότι όλα έληξαν. Όχι, σε καμμια περιπτωση δεν θα έχουμε τελειωσει με τον ιο και θα ειναι τραγικο λαθος να παμε μοιρολατρικα σε ‘let it rip’ στρατηγικη.
3. Είπαμε αυτός ο ιος θα μείνει μαζί μας και σε κάθε περιπτωση θα προσθέσει το δικο του εξτρα βαρος στο ήδη τεραστιο κόστος (σε υγεία, οικονομία και ποιότητα ζωής) που πληρωνουν οι κοινωνιες μας ετησιως στο ονομα της ανεξελεγκτης συμβίωσής μας με τους αλλους ιούς. Το ποσο ακριβως θα ειναι το προστιθεμενο κοστος του SARS-COV2 δεν το ξερουμε ακόμη. Μπορεί να παίζει από χρονια σε χρονια (οπως της γρίπης) ή μπορεί να γίνει πιο προβλέψιμο. Θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικες μεταλλάξεις που θα προκύψουν και απο την αντοχη των ανοσιακων γραμμων μας (κατα βαση της κυτταρικης ανοσιας) στον χρονο. Μας λειπουν ακομη σημαντικα κομματια γνωσης.
4. Η όμικρον δεν θα είναι η τελευταία παραλλαγή που θα δούμε. Σχεδον σιγουρα θα έρθουν και άλλες. Το ποτε ακριβώς δεν το ξέρουμε. Ούτε το τι χαρακτηριστικά θα έχουν. Αλλά δεν ισχυει αυτο που λενε διαφοροι ότι θα γίνεται ολοενα και ηπιότερος ο ιος. Είναι πιθανότατο να έρθουν παραλλαγές με μεγαλύτερη εγγενή παθολογικοτητα από αυτή της όμικρον (οπως είχε γίνει με την έλευση της αλφα και της δελτα – που ήταν πιο παθολογικές από τις προηγούμενες παραλλαγές). Και μπορει στην περιπτωση αυτη να ξαναχρειαστουν πιο επιθετικα μετρα προστασιας της δημοσιας υγειας. Αλλά, οπως ξαναειπαμε, είναι πολύ απίθανο να έρθει μια παραλλαγή που να μπορεί να σβήσει ολες τις γραμμές ανοσιας που έχουμε χτίσει. Άρα στο ανοσιακο σημείο μηδεν μάλλον δεν θα ξαναπάμε. Και αυτό είναι το σημείο στο οποίο μπορούμε να ακουμπήσουμε την αισιοδοξια μας για την επόμενη μέρα.
5. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει, αμεσως μετα τις πρωτες ανασες, να γίνουν προσαρμογές. Να ενισχύσουμε το ΕΣΥ μας κατάλληλα (ώστε να μπορεί να σηκώσει το προστιθέμενο βάρος) και να αναβαθμίσουμε τους μηχανισμους επιδημιολογικης επιτηρησης ώστε να έχουμε καλύτερο ελεγχο και εποπτεία (data data data). Το εμβολιαστικο προγραμμα θα πρεπει να παραμένει σε ετοιμότητα (δεν ξέρουμε ακόμη ποιοι και κάθε ποτε θα χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις). Οι μασκες θα πρεπει να μεινουν στα συρταρια ολων μας, θα πρεπει να διατηρουμε αφθονια τεστ για καθε περιπτωση και εύχομαι να ξεκινήσουμε αμεσως τη συστηματική ανανεωση εξαερισμών δημοσίων χωρών (ειναι ο ελαχιστος φορος τιμης στις χιλιαδες απωλειες που ζησαμε).
6. Στην όλη αυτή μετέπειτα πορεία θα έρθουν και καινούργια εργαλεία. Νέα θεραπευτικά (ίσως όχι σε αφθονία τον πρώτο χρόνο) αλλά πιθανώς και νέα εμβόλια (πχ αναβαθμισμένα με βάση νεες παραλλαγές, εισπνεομενα εμβολια, είτε εμβόλια γενικής δρασης εναντι σε όλους τους κορονοϊούς). Πιθανοτατα θα βοηθήσουν και αυτά στο να γίνει ακομη πιο ομαλή η συμβίωση μας με τον SAS COV2.
7. Ο επόμενος μεγάλος στόχος παραμένει ο εμβολιασμός ολου του πλανήτη. Θα μπορουσαμε να το πετύχουμε αυτό μέσα στο 2022. Βασικός αντίπαλος στον μεγάλο αυτο στόχο η παραπληροφόρηση και οι δεισιδαιμονίες. Φαντάζομαι ξέρεις καλά τι εννοώ.
– Μάλιστα. Και είσαι σίγουρος για όλα αυτά;
– Οχι. Για το μονο που ειμαι σιγουρος ειναι οτι για την ώρα η πανδημία ακόμη καίει. Το ΕΣΥ μας ειναι σε βαθυ κόκκινο, οι υγειονομικοί υπάλληλοι στα όρια τους και θα συνεχισουμε δυστυχως να εχουμε τραγικα πολλους θανατους για καιρο ακομη. Ας κανουμε τωρα ολοι οτι μπορουμε να κλεισει ο πρώτος γυρος και το ξαναζυγιζουμε μετα.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

ΕΜΑ: Ασφαλή τα εμβόλια mRNA κατά της Covid-19 για τις εγκύους

 


Τα εμβόλια κατά της Covid-19 που παρασκευάζονται με την τεχνολογία mRNA δεν προκαλούν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη στις εγκυμονούσες και τα μωρά τους, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά από λεπτομερή εξέταση πολυάριθμων μελετών.

Η εξέταση, που βασίστηκε σε αναλύσεις στις οποίες μελετήθηκαν περίπου 65.000 εγκυμοσύνες σε διαφορετικά στάδια, δεν βρήκε σημάδια υψηλότερου κινδύνου επιπλοκών, αποβολών, πρόωρων τοκετών ή σοβαρών παρενεργειών σε έμβρυα από εμβόλια mRNA, ανέφερε ο ΕΜΑ.

Η Pfizer και η Moderna, προμηθεύουν επί του παρόντος εμβόλια αυτής της τεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ ο EMA αναγνώρισε ορισμένους περιορισμούς στα δεδομένα, τόνισε ότι τα αποτελέσματα ήταν συνεπή σε όλες τις μελέτες.

«Τα οφέλη από τη λήψη εμβολίων mRNA κατά της Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπερτερούν των πιθανών κινδύνων για τις μέλλουσες μητέρες και τα έμβρυα», συμπλήρωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Η εξέταση από μια εσωτερική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι εξίσου αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου σε εγκυμονούσες όσο και σε μη έγκυες.

Πολλές χώρες της ΕΕ έχουν ήδη εγκρίνει τη χορήγηση εμβολίων κατά της Covid-19 σε εγκύους και η στήριξη του EMA για τα εμβόλια mRNA είναι πιθανό να ενισχύσει τις εκστρατείες εμβολιασμού σε μικρότερες χώρες που βασίζονται στην επιστημονική τεχνογνωσία των ρυθμιστικών τους αρχών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ