Οι κρίσεις πανικού δεν κάνουν διακρίσεις σε φύλο, ηλικία(αν και οι έρευνες δείχνουν μεγαλύτερη συχνότητα στους άνω των 30 ετών) έχουν αρκετά κοινά στοιχεία,
Ο ύπνος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της υγείας, αλλά και εκείνος που υποτιμάμε περισσότερο απ’ όλους. Μια νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει έναν ακόμα λόγο για τον οποίο πρέπει να κοιμόμαστε καλά και επαρκώς από νωρίς στη ζωή.
Με τα επιδημιολογικά δεδομένα να επιδεινώνονται με γεωμετρική πρόοδο, η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία έχει λάβει ασφυκτικές διαστάσεις, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό δεδομένου ότι οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι ανεξάντλητες.
Το τελευταίο 24ωρο, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κατέγραψε 6.677 νέα κρούσματα. Επίσης, σημειώθηκαν 104 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχονται σε 657.
Πολλά κρούσματα, λίγα τεστ
Την ανησυχία πάντως από τα σημερινά στοιχεία επιτείνει το γεγονός ότι οι 6.677 κρούσματα συνοδεύονται από αρκετά χαμηλό αριθμό τεστ.
Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν μόλις 96.315 έλεγχοι για Covid-19. Αυτό σημαίνει πως το ποσοστό θετικότητας εκτοξεύτηκε στα ύψη, καθώς ανέρχεται στο 6.93%.
Συγκριτικά με το προηγούμενο 24ωρο, τα τεστ που είχαν διενεργηθεί ήταν 247.350 και η θετικότητα ανερχόταν στο 1,54%. Άρα, σε σχέση με χθες το ποσοστό θετικότητας σχεδόν πενταπλασιάστηκε.
Σχεδόν 3.000 νέα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Για ακόμα μια μέρα, η Αττική κατακτά την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί… από κοντά, τη στιγμή που και η Αχαΐα αλλά και αρκετές ακόμα περιοχές προκαλούν έντονη ανησυχία.
Για πολλοστή συνεχόμενη μέρα, τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη καταγράφουν τετραψήφιους αριθμούς μολύνσεων. Συγκεκριμένα, το λεκανοπέδιο «δίνει» 1.679 μολύνσεις, ενώ η συμπρωτεύουσα 1.135.
Όσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων στην Αττική, από τα 1.679 κρούσματα του Λεκανοπεδίου, τα 469 καταγράφονται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.
Την ίδια στιγμή, 13 ακόμα περιοχές καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Φρένο στη μετάλλαξη Όμικρον, του κορωνοϊού επιχειρούν να βάλουν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες.
Χώρες που έχουν ήδη εντοπίσει την «Ομικρον» στα εδάφη της, έχουν προχωρήσει σε περιορισμούς, κυρίως όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια.
Στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί ακόμη κρούσμα και η ελληνική κυβέρνηση περιμένει τα δεδομένα των επιστημόνων, ώστε να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της -εφόσον αυτές χρειαστούν- στο μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα (29/11), θα ξεκινήσει σειρά συσκέψεων για την αξιολόγηση των νεότερων στοιχείων. Άλλωστε, στο Μαξίμου βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή τους τελευταίους μήνες, καθώς τα δεδομένα συνεχώς μεταβάλλονται.
Η κυβέρνηση αναμένει -μαζί με τους ειδικούς- την ανάλυση του προφίλ της νέας μετάλλαξης, που θα δείξει κατά πόσο θα απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις για υγειονομικά ασφαλή Χριστούγεννα. Προς το παρόν, το Μαξίμου παραμένει σταθερό στο τρίπτυχο της ανόδου των εμβολιασμών, των αυστηρών ελέγχων για την τήρηση των μέτρων και της ενίσχυσης του συστήματος υγείας.
Πάντως, σε περίπτωση που απαιτηθούν νέα μέτρα, αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους.
Εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι χώροι που έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι είναι, κατά κύριο λόγο, οι ανοιχτοί της εστίασης, τότε γίνεται κατανοητό ότι, σε περίπτωση που έρθει στο προσκήνιο μία κίνηση που θα σφίξει κι άλλο τον κλοιό, αυτή θα αφορά στις συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Ωστόσο, ένα πιθανό σενάριο είναι η επαναφορά της μάσκας παντού και όχι μόνο σε καταστάσεις συγχρονισμού, που -έτσι κι αλλιώς- δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται σε ισχύ.
Οικονόμου: Δεν υπάρχει lockdown στα σχέδιά μας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν έχει στα πλάνα της, την επιβολή ενός lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο: προαγωγή της δημόσιας υγείας, διαρκής ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., διασφάλιση της πληρότητας λειτουργίας της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του κοινωνικού βίου. Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει» τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι τα Χριστούγεννα επιβάλλουν τη μέγιστη υπευθυνότητα στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αλλά και την τάχιστη επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης.
Επισημαίνει ότι η Εκκλησία θα κάνει το καθήκον της, ανθρωπιστικό και εθνικό και η πολιτεία θα κάνει τη δική της δουλειά. «Μένουμε προσανατολισμένοι στο στόχο και δεν αναζητούμε αχρείαστες εντάσεις» τονίζει.
Για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας ο κ. Οικονόμου απαντά ότι ο κ. Τσίπρας έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός στην Ευρώπη που αντιπολιτεύεται μέσω της πανδημίας, χωρίς εφαρμόσιμες προτάσεις. «Εγκλωβισμένος σε παρωχημένες λογικές και ερμηνευτικά εργαλεία, συμπεριφέρεται ανεύθυνα, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, σαν να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο» σημειώνει.
Στη συνέχεια αναφέρεται στην στρατηγική της κυβέρνησης η οποία, όπως σημειώνει, οργάνωσε σχέδιο ανάσχεσης της πανδημίας, που άφησε την Ελλάδα κατά το μάλλον αλώβητη σε μεγάλο μέρος του 2020.
«Προστατεύσαμε τους πολίτες και κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, που τον αξιοποιήσαμε για την πρωτοφανή ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.. Επίσης, στηρίξαμε έμπρακτα την πραγματική οικονομία, υπερβαίνοντας τις αρχικές προσδοκίες της κοινωνίας. Τέλος, σχεδιάσαμε ένα λειτουργικό, ασφαλές και δωρεάν εμβολιαστικό πρόγραμμα. Αφού χτίστηκε η άμυνα, προχωρήσαμε σε μια λελογισμένη άρση των περιορισμών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει περίκλειστη, παρότι η πανδημία δεν αφήνει καμία χώρα απρόσβλητη. Η Ελλάδα δοκιμάζεται σκληρά, αλλά αντέχει και ανθίσταται. Με απώλειες, που θα μπορούσαν να ήταν λιγότερες, αν όλοι είχαν στηρίξει ενεργά τον εμβολιασμό και τον ορθολογισμό. Και στη συνολική εικόνα, των δύο ετών, διατηρούμαστε σε καλύτερο επίπεδο από τις περισσότερες χώρες» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος .
Σε καραντίνα πέντε Έλληνες που ταξίδεψαν από τη νότια Αφρική
Υπενθυμίζεται ότι, πέντε Έλληνες τέθηκαν σε προληπτική καραντίνα σε ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων. Οι εν λόγω ταξιδιώτες έφτασαν αεροπορικώς στη χώρα ας από τη Νότια Αφρική και ενδιάμεσο σταθμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Όπως μετέδωσε ο Alpha, δεν είναι κρούσματα, ωστόσο εφαρμόζεται η 10ήμερη καραντίνα που ορίζουν οι νέες οδηγίες. Όταν έφτασαν επί ελληνικού εδάφους, τους διενεργήθηκε διαγνωστικός έλεγχος, στον οποίο βρέθηκαν αρνητικοί στη νόσο Covid- 19. Οι επιβάτες θα υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο όταν περάσουν δέκα ημέρες και αν το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου τους (PCR) είναι αρνητικό, θα λήξει η καραντίνα τους.
Οπως είχε γράψει το iefimerida.gr και είχε προαναγγείλει ο Θάνος Πλεύρης, το υπουργείο Υγείας έκανε αποδεκτές τις εισηγήσεις της επιτροπής και αποφάσισε να πάρει αυστηρά μέτρα προκειμένου να αποτρέψει τη διάδοση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας
Στο πλαίσιο των ενεργειών για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, από το υπουργείο Υγείας ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της κυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:
Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις, με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών, ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη xώρα μας, σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).
Θυμίζουμε πως το μπλοκ των «27» της ΕΕ έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις από τη Νότια Αφρική όπου και ξέσπασαν τα κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού.
Δεν υπάρχουν κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα
«Δεν έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη της Μποτσουάνα στην Ελλάδα, αλλά είμαστε σε επιφυλακή», δήλωσε χθες στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτρης Θάνος.
Οπως αποκάλυψε, στο Κέντρο Γονιδιωματικής Ανάλυσης του ΙΙΒΕΑΑ σήμανε συναγερμός μετά τις πρώτες αναφορές για την ύπαρξη της επικίνδυνης παραλλαγής του κορωνοϊού. Ετσι, επανελέγχθησαν οι πιο πρόσφατες βάσεις δεδομένων που υπάρχουν στο Κέντρο -αλληλουχίες από 40.000 δείγματα που είχαν προσδιοριστεί σε ποια παραλλαγή ανήκει το καθένα. Η επανεξέταση πήγε πίσω πολλούς μήνες, τουλάχιστον από την 1η ημέρα του τρέχοντος έτους και δεν εντοπίστηκε το παραμικρό.
Χωρίς τελειωμό συνεχίζεται η πανδημία – Σε τεντωμένο σχοινί τα εθνικά συστήματα Υγείας πολλών ευρωπαϊκών χωρών – Ο ρόλος των νέων μεταλλάξεων και των τρίτων δόσεων
Καλωσήρθατε στη νέα κανονικότητα: Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, είτε με εμβολιασμένους, είτε με ανεμβολίαστους. Οι δρόμοι, γεμάτοι με πορείες διαμαρτυρίας. Οι μάσκες είναι απαραίτητες για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές, αλλά πολλές φορές τα μαγαζιά παραμένουν κλειστά.
Μετά από μήνες χαλάρωσης των lockdown, ήρθε η αύξηση των κρουσμάτων.
Ύστερα, ήρθαν τα lockdown: μάσκες, ακόμη και σε περιοχές με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Πρόκειται για μια «δύσπεπτη» αλήθεια. Τα εμβόλια αποτελούν μεν θαύματα της ιατρικής αλλά δεν είναι πανάκεια. Με τη μετάλλαξη Delta, τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και μεγάλο αριθμό της κοινωνίας να μη δέχεται τον εμβολιασμό, η πανδημία έχει επιστρέψει για τα καλά στην Ευρώπη. Η μεταλλαξη Omicron έρχεται τώρα να σημάνει ξανά το καμπανάκι του κινδύνου.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, Γερμανία, άγγιξε νέο ρεκόρ αριθμού εβδομαδιαίων κρουσμάτων την περασμένη Τετάρτη: πάνω από 400 ανά 100.000 πολίτες. Καλείται να αντιμετωπίσει τις γεμάτες ΜΕΘ στο γερμανικό νότο, ενώ δέχεται Ολλανδούς νοσούντες από δυσμάς. Βέλγιο, Ολλανδία και Ιρλανδία προσπαθούν να ανταποκριθούν στο μεγάλο αριθμό των τεστ PCR, ενώ τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην ανατολική Ευρώπη έχουν αυξήσει δραματικά το ποσοστό θνησιμότητας.
Σύμφωνα με την Andrea Ammon του Εuropean Centre for Disease Prevention and Control (ΕCDC), «τα τωρινά ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι αρκετά για να περιορίσουν την εξάπλωση του Covid-19 τους χειμερινούς μήνες». Η ίδια τόνισε πως οποιαδήποτε μέτρα «πρέπει να ληφθούν και να εφαρμοστούν άμεσα».
Το πρόσφατο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί υπενθύμιση της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει η άκρατη και ανεξέλεγκτη επιστροφή στην προ-κορωνοϊό εποχή: «Κάθε φορά που αίρουμε τα μέτρα, ο ιός μας ξεγελά», ανέφερε ο Walter Ricciardi, στέλεχος του ιταλικού Υπουργείου Υγείας. «Αν δε χρησιμοποιήσουμε όλα τα “όπλα” στη διάθεσή μας, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Θα χρειαστεί να περάσουμε δύο ή τρία χρόνια ακόμα κατ’ αυτόν τον τρόπο».
Επιστροφή στα lockdown
Η Αυστρία επέστρεψε στα lockdown. Ο Καγκελάριος Alexander Schallenberg υποστήριξε πως το νέο 10ήμερο lockdown δεν είναι για να προστατεύσει το σύστημα Υγείας αλλά για να παρακινήσει τους ανεμβολίαστους Αυστριακούς να αλλάξουν γνώμη.
Ακόμη κι αν αυτοί δεν επιλέξουν να εμβολιαστούν, ο νέος νόμος όσον αφορά τον εμβολιασμό των Αυστριακών ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου.
Ακόμη και στην Πορτογαλία, η οποία έχει υψηλότατο ποσοστό εμβολιασμού (πάνω από το 86% του πληθυσμού), ειδήμονες υποστηρίζουν πως «η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα». Τα ποσοστά μεταδοτικότητας, εισαγωγής στα νοσοκομεία, και θανάτων στη χώρα καταγράφουν αύξηση, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέους περιορισμούς.
Για τους εμβολιασμένους, πολλοί εκ των οποίων πίστευαν πως η πανδημία τέλειωσε γι αυτούς, η επιστροφή στα lockdown αποτελεί ψυχρολουσία, σύμφωνα με τον Δήμαρχο της Αντβέρπης Bart de Wever. H εν λόγω περιοχή της Φλάνδρας έχει ποσοστό εμβολιασμού 80%, με 95% σε αυτούς άνω των 65 ετών. Παρ’ όλα αυτά, οι νέοι, εθνικοί περιορισμοί συμπεριλαμβάνουν την περιοχή.
Εμβολιασμένοι, αλλά μεταδοτικοί
Στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται το γεγονός πως το 70% των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία της Φλάνδρας είναι εμβολιασμένοι. Αν και οι ανεμβολίαστοι νοσηλεύονται και χάνουν της ζωή τους πολύ πιο συχνά, τα ποσοστά αποδεικνύουν πως ο εμβολιασμός δεν αποτελεί πανάκεια, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη Delta και τη μείωση των αντισωμάτων, αφού η πλειονότητα της Ευρώπης εμβολιάστηκε πριν από έξι μήνες.
Υπάρχει, επίσης, πιθανότητα πως ακόμη κι αν όλοι εμβολιαστούν, η πανδημία μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα για τους γηραιότερους ή ανοσοκατεσταλμένους.
Σύμφωνα με το ECDC «τα εμβόλια παρέχουν μεγαλύτερη προστασία ενάντια στη μετάλλαξη Alpha σε σχέση με τη Delta». Εάν συνδυάσει κανείς το φαινόμενο αυτό με το κρύο που οδηγεί σε συνωστισμό και το ξεκίνημα της εποχικής γρίπης, το «κοκτέιλ» μπορεί να αποδειχθεί εμπρηστικό για το σύστημα Υγείας.
Σύμφωνα με τον Schallenberg, όταν αρθεί το αυστριακό lockdown, οι ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν σε περιορισμό.
Η γειτονική Γερμανία μελετά κι αυτή την πιθανότητα νομοθεσίας που θα επιβάλλει τον εμβολιασμό για τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης. Αρκετές περιοχές της χώρας έχουν ήδη κάνει υποχρεωτικό το «πράσινο πάσο» με το οποίο κάθε πολίτης μπορεί να αποδείξει είτε τον εμβολιασμό του, είτε την ίαση από πρόσφατη νόσηση από κορωνοϊό.
Με τα δεδομένα να υποδεικνύουν πως ο εμβολιασμός δεν είναι αρκετός, αρκετές είναι οι χώρες οι οποίες μελετούν αύξηση των κριτηρίων για το «πράσινο πάσο» σε ό,τι αφορά την είσοδο σε εστιατόρια, κλαμπ και άλλες επιχειρήσεις όπου οι μάσκες δεν αποτελούν πρακτική λύση.
Στην Ολλανδία, πάνελ ειδικών υπολόγισε πως σε μέρη υψηλού ρίσκου όπου μπορούν να προσέλθουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή αυτοί που έχουν ιαθεί από κορωνοϊό, το ποσοστό νόσησης κυμαίνεται υπό του 50% ενώ το ποσοστό νοσηλείας είναι μειωμένο κατά 82%.
Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει την ανάγκη τρίτων (booster) δόσεων για την παροχή πιστοποιητικού ανοσίας.
Πολιτικό αδιέξοδο
Οι πολιτικοί, από την πλευρά τους, βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Σύμφωνα με την έρευνα του ECDC, τα μέτρα περιορισμού και εμβολιασμού λειτουργούν καλύτερα όταν έχουν την ευρεία υποστήριξη του κοινού.
Το πολιτικό κόστος αποδεικνύεται ιδιαίτερα αισθητό σε χώρες όπως η Πορτογαλία οι οποίες έχουν σύντομα γενικές εκλογές. Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Antonio Costa δέχεται πιέσεις για να χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού από την αντιπολίτευση. Το ίδιο αντιμετωπίζει και ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, αφού οι Γάλλοι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες τον Απρίλιο.
Σε χώρες όπως η Βρετανία και η Ιρλανδία, οι οποίες δεν επιδεικνύουν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων λόγω του προηγούμενο κύματος Delta και του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού, τα πράγματα μπορεί να μην επιστρέψουν ακόμα στην κανονικότητα. Αρκετοί είναι οι ειδικοί οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο κάθε πολίτης θα πρέπει να μειώσει τις προσωπικές επαφές κατά 30% έτσι ώστε να περιοριστεί η πανδημία, κάτι τα μάλα δύσκολο ενόψει των Χριστουγέννων.
Για τη Rebeiro, ακόμη και η Πορτογαλία η οποία έχει τεράστιο αριθμό εμβολιασμένων, το φως στο τέλος του τούνελ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο και κανείς δε γνωρίζει πότε και πως θα τελειώσει αυτός ο πανδημικός κυκεώνας.
Πρωτιά στην κατανάλωση αντιβιοτικών σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ διατηρεί η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχουμε 3,5-4% περισσότερες λοιμώξεις από τις άλλες χώρες.
Το 2015 πέθαναν 33.000 άνθρωποι από ανθεκτικά βακτήρια στην Ευρώπη, όταν στην Ελλάδα χάθηκαν κατ΄ αναλογία σχεδόν 2,5 φορές περισσότεροι, καθώς οι θάνατοι που καταγράφηκαν από ανθεκτικές λοιμώξεις έφτασαν τα 1.600 άτομα.
Η χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες από την εισβολή πολυανθεκτικών μικροβίων και γι΄ αυτό χρειάζεται να συνεργαστεί με τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και τους συναρμόδιους φορείς, καθώς γενικά στις χώρες της Μεσογείου γίνεται αυξημένη χρήση αντιβιοτικών, όμως στη χώρα μας τα ποσοστά είναι και εδώ υψηλότερα και μάλιστα σε εξειδικευμένα αντιβιοτικά.
Χαρακτηριστικά, το 10% των εισαγωγών στην Ελλάδα αφορούν ανθεκτικές λοιμώξεις όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. φτάνει το 6.5%.
Αυτό σημαίνει περίπου 400 έτη ποιότητας ζωής χαμένα κάθε χρόνο, δεδομένο υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Και οφείλεται στην κατανάλωση αντιβιοτικών πάνω από 34 ημερήσιες δόσεις ανά 1000 κατοίκους, όταν στην Ε.Ε. η αντίστοιχη κατανάλωση δεν ξεπερνά τις 18 δόσεις. Στα νοσοκομεία, η αναλογία είναι καλύτερη από την αντίστοιχη της Ε.Ε. (1,68 δόσεις την ημέρα ανά 1000 κατοίκους έναντι 1,77 δόσεων), όμως χρησιμοποιούμε πολύ πιο προωθημένα αντιβιοτικά.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα, με στόχο την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, η οποία λόγω της μη ορθολογικής χρήσης αντιβιοτικών, έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.
Το σχέδιο Προκρούστης
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ που παρουσίασε η ειδική λοιμωξιολόγος Σοφία Χατζηαναστασίου, με αφορμή το πρόβλημα, ήδη από το 2010 εφαρμόζεται στη χώρα το σχέδιο Προκρούστης, που προβλέπει την υποχρεωτική δήλωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων, την παρακολούθηση των πολυανθεκτικών λοιμώξεων στα νοσοκομεία, και την εφαρμογή μέτρων ελέγχου των λοιμώξεων με τον διαχωρισμό ασθενών, αλλά και την επικοινωνία μεταξύ νοσοκομείων και αρχών δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΟΔΙΠΥ Δάφνη Καϊτελίδου στη Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει προχωρήσει εκπαιδευτικό εξ΄ αποστάσεως πρόγραμμα σε νοσηλευτές για την πιστοποίησή τους στο πεδίο των λοιμώξεων.
Ο πρώτος κύκλος έχει δώσει ήδη 70 πιστοποιημένους νοσηλευτές, οι οποίοι απασχολούνται στα νοσοκομεία της χώρας πάνω στο αντικείμενο αυτό.
Δείκτες ελέγχου της ποιότητας
Ταυτόχρονα, ο ΟΔΙΠΥ έχει εισάγει σειρά δεικτών ελέγχου της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, με προτεραιότητα στην ασφάλεια των ασθενών.
Οι δείκτες αποτελούν εργαλεία αξιολόγησης, ενώ περιλαμβάνουν και προγράμματα επιμελητείας για την τεκμηριωμένη χρήση των αντιβιοτικών ανά περίπτωση.
Πρώτος στόχος του οργανισμού είναι αποτύπωση και αξιολόγηση της κατάστασης.
Στο μεταξύ από τις αρχές του 2020, απαιτείται για τη χορήγηση αντιβιοτικών από τα φαρμακεία, η προσκόμιση ιατρικής συνταγής, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η κατανάλωση κατά 18% σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρη Βαβουρανάκη, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη για προσεκτική χορήγηση των αντιβιοτικών στις χειρουργικές ειδικότητες, ενώ τόνισε και το όφελος στην οικονομία από την μειωμένη χορήγηση αντιβιοτικών.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γ. Παναγιωτακόπουλος, υπογράμμισε ότι οι βαθμοί ελευθερίας στη χορήγηση αντιβιοτικών παραμένουν πάνω από τα στάνταρντ του ανεπτυγμένου κόσμου και τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να χορηγούνται αντιβιοτικά 3ης γραμμής αντί για 1ης, ούτε είναι δυνατόν για χειρουργικές επεμβάσεις η χημειοπροφύλαξη να διαρκεί μια εβδομάδα, όταν χρειάζονται μία ή δύο δόσεις.
Σημαντική πάντως παράμετρος για την μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αποτελεί η δυνατότητα απομόνωσης των ασθενών με τα ανθεκτικά μικρόβια, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί σε δομές που λειτουργούν με πληρότητα πάνω από το 100%, οπότε αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ράντζα για την νοσηλεία των ασθενών.
Ταυτόχρονα, η χώρα φαίνεται ότι διαθέτει αρκετές κλίνες, ίσως και περισσότερες από την Σουηδία, όμως υπάρχει έλλειψη κλινών χρόνιας φροντίδας ή τελικής νοσηλείας, διαθέτουμε εξαιρετικά εξειδικευμένους γιατρούς και έχουμε έλλειμμα γενικών γιατρών επιβαρύνοντας έτσι τις νοσοκομειακές δομές, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες απέχουν από τις ζητούμενες υπηρεσίες ή τις υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται.
Ανήσυχοι είναι και οι Έλληνες επιστήμονες για τη μετάλλαξη από την Μποτσουάνα, εξαιτίας της οποίας η μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την άλλη έχει μπλοκάρει τα αεροπορικά ταξίδια από τη Νότια Αφρική. Εξαιτίας της μετάλλαξης, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιεί αυτήν την ώρα έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2.
Πρόκειται για μία παραλλαγή η οποία έχει τουλάχιστον 32 μεταλλάξεις και οι επιστήμονες προειδοποιούν πως έχει μια βασική διαφορά από το αρχικό στέλεχος, στο οποίο βασίστηκαν όλα τα εμβόλια. Ήδη άλλωστε η κατάσταση μετά τη μετάλλαξη Δέλτα κάθε άλλο παρά καλή μπορεί να χαρακτηριστεί με αυξημένους αριθμούς βαρειών νοσηλειών αλλά και θανάτων, γεγονός που αποτυπώνεται σε αριθμούς και στη ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνιστά να εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer κατά της covid-19 για τα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών.
Την έγριση του εμβολίου της Pfizer κατά της covid-19 για τα παιδιά ηλικίας 5 εως 11 ετών συνιστά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) μετά από συνεδρίασή του.
Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer, έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας 12 και άνω.
Σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών, η δόση θα είναι χαμηλότερη από αυτή που χρησιμοποιείται σε άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών . Όπως και στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα, χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων.
Η ανακοίνωση του EMA για την έγκριση του εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών
“Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του EMA (CHMP) συνέστησε τη χορήγηση επέκτασης της ένδειξης για το εμβόλιο COVID-19 Comirnaty, ώστε να συμπεριληφθεί η χρήση σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer, έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών.
Σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών, η δόση του Comirnaty θα είναι χαμηλότερη από αυτή που χρησιμοποιείται σε άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών (10 mg σε σύγκριση με 30 mg). Όπως και στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα, χορηγείται σε δύο δόσεις στους μύες του άνω βραχίονα, με διαφορά τριών εβδομάδων.
Μια κύρια μελέτη σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών έδειξε ότι η ανοσολογική απόκριση στο Comirnaty που χορηγήθηκε σε χαμηλότερη δόση (10 μg) σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν συγκρίσιμη με εκείνη που παρατηρήθηκε με την υψηλότερη δόση (30 μg) σε ηλικία 16 έως 25 ετών (όπως μετράται από το επίπεδο των αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2). Η αποτελεσματικότητα του Comirnaty υπολογίστηκε σε σχεδόν 2.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που δεν είχαν σημάδια προηγούμενης λοίμωξης. Αυτά τα παιδιά έλαβαν είτε το εμβόλιο είτε ένα εικονικό φάρμακο (εικονική ένεση). Από τα 1.305 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο, τρία ανέπτυξαν COVID-19 σε σύγκριση με 16 από τα 663 παιδιά που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτό σημαίνει ότι, σε αυτή τη μελέτη, το εμβόλιο ήταν 90,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη του συμπτωματικού COVID-19 (αν και το πραγματικό ποσοστό θα μπορούσε να είναι μεταξύ 67,7% και 98,3%).
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγη. Αυτές οι επιδράσεις είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών από τον εμβολιασμό.
Ως εκ τούτου, η CHMP κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του Comirnaty σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα σε εκείνα με καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρού COVID-19.
Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες θα συνεχίσει να παρακολουθείται στενά καθώς χρησιμοποιείται σε εκστρατείες εμβολιασμού στα κράτη μέλη της ΕΕ, μέσω του συστήματος φαρμακοεπαγρύπνησης της ΕΕ και συνεχών και πρόσθετων μελετών που διεξάγονται από την εταιρεία και τις ευρωπαϊκές αρχές.
Η CHMP θα στείλει τώρα τη σύστασή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εκδώσει τελική απόφαση”.
Πρόκειται για σπάνια και εν πολλοίς μυστηριώδη πάθηση που εκδηλώνεται ως υψηλός πυρετός και φλεγμονή οργάνων όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος, το δέρμα και το πεπτικό σύστημα.
Τα περισσότερα παιδιά που εμφανίζουν MIS χρειάζονται νοσηλεία στην εντατική και το 1-2% τελικά πεθαίνει.
Σπάνια επιπλοκή
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε το σύνδρομο μόλις τον Μάιο του 2020 και μέχρι σήμερα η συχνότητά του παραμένει άγνωστη.
Σύμφωνα πάντως με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, περίπου ένα στα 3.500 παιδιά που προσβάλλονται από κορωνοϊό θα εμφανίσουν αργότερα MIS.
Περίπου 230 κρούσματα είχαν καταγραφεί στην Ευρώπη μέχρι τον Μάιο του 2020, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σύμφωνα με το οποίο ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι «χαμηλός».
Παραμένει ωστόσο ασαφές αν το σύνδρομο επηρεάσει μόνο παιδιά ή και ενήλικες.
Σύμφωνα με το ECDC, τα περισσότερα, όχι όμως όλα, τα παιδιά που εκδηλώνουν το σύνδρομο είχαν προηγουμένως νοσήσει από Covid-19.
«Μέχρι σήμερα, η σύνδεση ανάμεσα στη λοίμωξη με SARS-CoV και αυτή τη νέα κλινική οντότητα δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί, αν και η σύνδεση αυτή δείχνει εύλογη» αναφέρουν τα ECDC.
Συμπτώματα
Το MIS προκαλεί μια πληθώρα συμπτωμάτων που παραπέμπουν σε συνδυασμό της νόσου του Καβασάκι (φλεγμονή των αγγείων) και του συνδρόμου τοξικού σοκ (το οποίο οφείλεται σε βακτηριακές τοξίνες).
Όλα τα παιδιά που προσβάλλονται από MIS εκδηλώνουν πυρετό, σύμφωνα με μελέτη του 2020.
Άλλα συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά, διάρροια, έμετος, μυαλγία, κόπωση και πτώση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή αιμάτωση του οργανισμού, κατάσταση γνωστή ως σοκ.
Ακόμα, το σύνδρομο συχνά προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια και ανευρύσματα των στεφανιαίων αγγείων, ενώ άλλα πιθανά συμπτώματα είναι πρήξιμο των λεμφαδένων και των άκρων, εξανθήματα και επιπεφυκίτιδα.
To σύνδρομο αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενώ ο ΠΟΥ εξέδωσε την Τρίτη νέες κατευθυντήριες γραμμές που προβλέπουν και τη χορήγηση κορτιζόνης.
Από την Παρασκευή ξεκινά η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο, σε 10 -αρχικά- νοσοκομεία, σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες.
Οπως μετέδωσε το ΟΡΕΝ, ανάμεσα σε αυτά τα νοσοκομεία είναι το ΑΧΕΠΑ και το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και γι’ αυτόν τον λόγο ετοιμάζεται πλατφόρμα στην ΗΔΙΚΑ, μέσω της οποίας οι θεράποντες γιατροί θα υποβάλλουν τις αιτήσεις, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει ειδική επιτροπή.
Δικαιούχοι της θεραπείας, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΟΡΕΝ, είναι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως μεταμοσχευμένοι, με νεφρική ανεπάρκεια και καρκινοπαθείς.
Την ανησυχία του εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για το ότι τα ραντεβού για εμβολιασμούς δεν είναι αντίστοιχα της έξαρσης του κοροναϊού. Ο κ. Πλεύρης μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή τόνισε ότι «στην πίεση του κύματος δεν έχουμε τους εμβολιασμούς που θέλουμε» ωστόσο πρόσθεσε ότι τρέχουν πλέον με ρυθμούς Μαρτίου, έχουμε 1 εκατομμύριο.
Θα αυξάνονται κρούσματα, θάνατοι και διασωληνωμένοι
Σε αντίθεση με τα ραντεβού για την τρίτη δόση που πάει πάρα πολύ καλά και θα κλείσει θετικά, δεν καταγράφεται ενδιαφέρον για την πρώτη δόση του εμβολίου στις μεγάλες ηλικίες, ανω των 60, οι οποίοι είναι περί τις 570.000 ανθρώπους είπε ο κ. Πλεύρης.
Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας από τα μέτρα «έχει τσιμπήσει η νεολαία που έχει νιώσει ασφυκτική πίεση».
Σε ότι αφορά την πορεία της πανδημίας ο υπουργός Υγείας έκανε δυσοίωνες προβλέψεις και σημείωσε ότι «τώρα θα αυξάνονται και τα νούμερα (σ.σ. κρούσματα, θάνατοι, διασωληνωμένοι)» ενώ τόνισε ότι υπάρχουν δύο σενάρια γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη το καλό σενάριο θέλει την κορύφωση αυτού του κύματος της πανδημίας στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ενώ το κακό σενάριο θέλει το πικ της έξαρσης του κοροναϊού μετά τα Χριστούγεννα.
Σε ότι αφορά τη γεωγραφική διάσταση της πανδημίας ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι υπάρχει σταθεροποίηση στις περιφέρειες που απασχολούν, λέγοντας ότι στη Θεσσαλία μπορούμε να μιλάμε για πτώση, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει σταθεροποίηση.
Όπως επεσήμανε ο κ. Πλεύρης, παρουσιάζουν ενδιαφέρον κάποια δεδομένα όπως το γεγονός ότι η Αθηνα με τα +300 κρούσματα παράγει λιγότερες ΜΕΘ από ότι στη Θεσσαλονίκη.
Δεν θα γίνει lockdown για επιστημονικούς λόγους
Ο υπουργός Υγείας απέκλεισε ένα νέο γενικό lockdown λέγοντας ότι «δεν θα γίνει για επιστημονικούς λόγους». Όπως εξήγησε έχει εμβολιαστεί το 73% του ενήλικου πληθυσμού και δεν κινδυνεύει με βαριά νοσηση. Μάλιστα πρόσθεσε πως «ούτε στην επιτροπή πλέον καταγράφεται τάση είσηγησης lockdown».
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης στους δημοσιογράφους, από τους εργαζόμενους στο υπουργείο Υγείας, υπάρχει ένα ποσοστό 25% ανεμβολίαστων! Και στον ΕΟΦ υπάρχουν ακόμα ανεμβολίαστοι σε μικρότερο ποσοστό.
Στις νέες οδηγίες του FDA, τα mRNA εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna έλαβαν έγκριση για μία ενισχυτική δόση σε όλους τους ενήλικες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με ένα εγκεκριμένο εμβόλιο κορωνοϊού.
Τι δείχνουν όμως για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε ο FDA; Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις σχετικές ανακοινώσεις. Η έγκριση της ενισχυτικής δόσης έχει ως στόχο την παροχή συνεχόμενης και καλύτερης προστασίας από τη σοβαρή νόσο, ειδικά όσο η ανοσία φθίνει με την πάροδο του χρόνου έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό των ατόμων με τα εμβόλια Pfizer ή Moderna, ή δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Johnson.
Η απόφαση για την ενισχυτική δόση για όλους βασίστηκε σε δεδομένα ανοσολογικής απάντησης που επιφέρουν τα εμβόλια. Στην περίπτωση της Moderna συγκρίθηκαν οι 149 συμμετέχοντες που έλαβαν την επιπλέον δόση στους 6 μήνες στην εγκριτική κλινική μελέτη, σε σχέση με τους 1.055 που απλά ολοκλήρωσαν το σχήμα εμβολιασμού, οι οποίοι ένα μήνα μετά τη δόση ενίσχυσης αύξησαν τον τίτλο των αντισωμάτων. Αντίστοιχα όσο αφορά τη Pfizer αναλύθηκαν τα δεδομένα από 200 άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση και είχαν καλύτερη αντισωματική απάντηση.
Οριστικό: Η τρίτη δόση προσφέρει ισχυρή προστασία
Παρουσιάστηκαν δεδομένα από προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη της Εταιρείας Pfizer στην οποία 10.000 εθελοντές που είχαν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου τυχαιοποιήθηκαν οι μισοί να λάβουν μία τρίτη δόση και οι άλλοι μισοί να λάβουν αδρανές έκδοχο (placebo). Νόσηση (χωρίς όμως την ανάγκη νοσηλείας) διαπιστώθηκε σε έξι άτομα από τα 5.000 άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου σε σχέση με 123 άτομα από τα 5.000 άτομα που έλαβαν placebo (δηλαδή δεν έλαβαν τρίτη δόση εμβολίου). Επομένως, η χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου ήταν κατά 95% αποτελεσματική στην πρόληψη της νόσησης από SARS-CoV-2. Σύμφωνα πάντως με την εταιρεία το εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό για διάστημα τουλάχιστον 9 μηνών.
Όσον αφορά τα περιστατικά περικαρδίτιδας/μυοκαρδίτιδας που έχουν περιγραφεί μετά τη χορήγηση εμβολίων mRNA, νεότερα δεδομένα αναφέρουν ότι πρόκειται για δύο περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων. Οι συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη δόση ενίσχυσης ήταν πόνος, ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο του εμβολίου, πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες και συχνότερα από τις αρχικές δόσεις μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια σύστοιχα με το σημείο του εμβολιασμού. Η σύσταση του CDC είναι ότι ενήλικες άνω των 18 ετών έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την ενισχυτική δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ για ενήλικες 50 ετών και άνω υπάρχει ισχυρή σύσταση να χορηγηθεί η ενισχυτική δόση.
«Γκαζώνουν» τα ραντεβού για εμβολιασμό στην Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, σημαντική αύξηση εμφανίζουν οι εμβολιασμοί κατά της covid-19, μετά την λήψη μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, τόσο για την πρώτη όσο και για την τρίτη δόση, ενώ αναμένεται νέα ώθηση τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, τα προγραμματισμένα ραντεβού (για όλες τις δόσεις εμβολίου) ξεπερνούν τις 900.000.
Ειδικά η τρίτη δόση κινείται σε πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και το μήνυμα που δίνεται με την επιλογή λήξης της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες για τους άνω των 60 ετών από 13 Δεκεμβρίου, είναι ότι αυτοί οι πληθυσμοί οι οποίοι βρίσκονται σε μια ηλικιακή ομάδα και κινδυνεύουν πολύ περισσότερο θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Καθημερινά την τελευταία εβδομάδα περίπου 70.000 πολίτες κατά μέσο όρο, κλείνουν ραντεβού για την τρίτη δόση. Αναμένεται περαιτέρω ώθηση μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας στο emvolio.gov.gr, για τον έγκαιρο προγραμματισμό ραντεβού για την αναμνηστική δόση 15 μέρες νωρίτερα από την συμπλήρωση 6μηνου από την δεύτερη δόση. Εκτιμάται ότι τα ραντεβού θα ξεπεράσουν τις 90.000. Ήδη έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση πάνω από 900.000 πολίτες.
Με τι εμβόλιο γίνεται η τρίτη δόση
Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση τρίτης δόσης θα γίνεται με την συμπλήρωση 6μηνου από την δεύτερη δόση με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna. Η αναμνηστική δόση γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna. Σε όσους εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους, με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Στην ειδική ομάδα των ανοσοκατασταλμένων η αναμνηστική δόση γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
Η αναγκαιότητα της τρίτης δόσης υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων της χυμικής ανοσίας, αλλά και την λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού. Η χορήγηση της ξεκίνησε στη χώρα μας το Σεπτέμβριο και στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας, η οποία μειώνεται μετά την πάροδο 6 μηνών και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας. Σύμφωνα με την ομάδα του ΕΚΠΑ, η τρίτη δόση του εμβολίου αυξάνει την αντισωματική απάντηση, ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μειώνει το ποσοστό της λοίμωξης από τον κορωνοϊό.
Τη νέα Μονάδα Εγκεφαλικών και Εμφραγμάτων στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο εγκαινίασε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Η Μονάδα ήρθε να αναβαθμίσει σημαντικά τις υπηρεσίες υγείας του ιδρύματος καθώς σε συνδυασμό με την λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου παρέχει πλέον στους ασθενείς ολοκληρωμένη και αποτελεσματική φροντίδα.
Νέα αμερικανική έρευνα προσπαθεί να ρίξει φως στην προέλευση του νέου κορωνοϊού.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science, το πρώτο γνωστό κρούσμα της covid-19 εντοπίστηκε σε μια πωλήτρια που εργαζόταν στην αγορά της Γουχάν στην Κίνα και όχι σε ένα λογιστή που δεν συνδεόταν με την εν λόγω αγορά, όπως πιστευόταν μέχρι τώρα, ένα γεγονός που είχε ενισχύσει τις εικασίες ότι ο νέος κορωνοϊός ενδεχομένως να διέρρευσε από εργαστήριο.
Τα συμπτώματα του λογιστή, που πιστεύεται ότι είναι το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού σύμφωνα και με μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ξεκίνησαν στην πραγματικότητα στις 16 Δεκεμβρίου και όχι στις 8 Δεκεμβρίου όπως είχε αναφερθεί αρχικά, επεσήμανε ο Μάικλ Γουόρομπι επικεφαλής του τμήματος Εξελικτικής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Η σύγχυση προκλήθηκε λόγω ενός οδοντιατρικού προβλήματος που αντιμετώπισε ο 41χρονος άνδρας.
«Τα συμπτώματά του εμφανίστηκαν έπειτα από πολλά κρούσματα σε εργαζόμενους στην αγορά Χουανάν, γεγονός που καθιστά μια πωλήτρια, που εργαζόταν σε ψαράδικο στην αγορά, το πρώτο γνωστό κρούσμα, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται σε αυτή στις 11 Δεκεμβρίου», πρόσθεσε.
Εξάλλου οι πρώτοι ασθενείς με συμπτώματα επίσης συνδέονταν με την αγορά και συγκεκριμένα με το δυτικό τμήμα της όπου κρατούνταν σε κλουβιά σκύλοι ρακούν (νυκτερευτές).
Σύμφωνα με τον Γουόρομπι, το γεγονός αυτό καθώς και η ανάλυση όλων των πρώτων κρουσμάτων covid-19 στην Γουχάν στηρίζουν ξεκάθαρα τη θεωρία ότι ο νέος κορωνοϊός προήλθε από τα ζώα.
Ερωτηθείς από τους New York Times ο Πίτερ Νταζάκ, μέλος της ομάδας ειδικών του ΠΟΥ που πήγαν στην Γουχάν τον Ιανουάριο του 2021 για να ερευνήσουν την προέλευση της πανδημίας, παραδέχθηκε ότι «η ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου ήταν λάθος».
Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η προέλευση του ιού SARS-CοV-2 παραμένει μυστήριο, ελλείψει ξεκάθαρων αποδείξεων, και πηγή μεγάλης έντασης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.
Κοινή έκθεση της Κίνας και του ΠΟΥ, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, ανέφερε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ο ιός να μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω των ζώων.
Ο Γουόρομπι ανήκε σε μια ομάδα 15 επιστημόνων οι οποίοι τον Μάιο είχαν δημοσιεύσει άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Science στο οποίο ζητούσαν να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο ο ιός να διέρρευσε από εργαστήριο στην Γουχάν .
Σήμερα ο ίδιος γράφει ότι οι έρευνές του «προσφέρουν στέρεες αποδείξεις ότι η πανδημία προήλθε από ένα ζωντανό ζώο» που βρισκόταν στην αγορά της Γουχάν.
Σημαντικές αλλαγές στον θεσμό του προσωπικού γιατρού φέρνει το νέο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις παρατηρήσεις και τα σχόλια που έγιναν από φορείς και πολίτες κατά τη διαδικασία της πρόσφατης δημόσιας διαβούλευσης.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Για την έκδοση πιστοποιητικού αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19 παρακαλούνται οι πολίτες να επισκεφθούν το gov.gr και να μεταβούν στην υπηρεσία “Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19” ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. Η σύνδεση με τη συγκεκριμένη υπηρεσία απαιτεί τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet.