Pages - Menu

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Διάβασμα στο σπίτι: Τα 5 μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία μας


 Ακόμη και αν το πρόγραμμά είναι φορτωμένο έρευνες αποδεικνύουν ότι αξίζει τον κόπο να ξεκλέψετε λίγο χρόνο για διάβασμα ενός βιβλίου. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι έχετε τουλάχιστον 5 καλούς λόγους για να το πράξετε.

1. Εκπαιδεύει τον εγκέφαλο μας

Ένα από τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων είναι ότι βοηθάει τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί σωστά. Το διάβασμα αποτελεί μια καλή άσκηση για το μυαλό και το νου μας. Μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο μας να εκτελεί όλες τις λειτουργίες του πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν διαβάζουμε, αναγκάζουμε το μυαλό μας να σκέφτεται περισσότερο και αυτό μπορεί να μας κάνει πιο οξυδερκείς. Αλλά για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας με το διάβασμα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να διαβάζετε βιβλία σε τακτική βάση.

2. Προσφέρει ανακούφιση από το στρες

Το άγχος αποτελεί ένα παράγοντα κινδύνου που προδιαθέτει σε διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις. Το διάβασμα όμως μας δίνει την ευκαιρία να ηρεμήσουμε και να περιορίσουμε το άγχος. Ειδικά η ανάγνωση βιβλίων φαντασίας πριν τον ύπνο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί μια δραστηριότητα που μας χαλαρώνει και μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε ο,τι μας στρεσάρει. Η μέθοδος αυτή μάλιστα θεωρείται πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του άγχους.

3. Βοηθάει στην πρόληψη της άνοιας

Σύμφωνα με τους ειδικούς το διάβασμα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Με το ουσιαστικό και προσεκτικό διάβασμα ενός εντύπου ή βιβλίου, βελτιώνεται αμέσως η ποιότητα του εγκεφαλικού ιστού. Κατά την ανάγνωση, ο εγκέφαλος τονώνεται και διεγείρεται. Η διέγερση αυτή που προκαλείται στον εγκέφαλό μας από τη μελέτη, αν συμβαίνει τακτικά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εγκεφαλικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

4. Καταπολεμά την αϋπνία

Το διάβασμα μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία και να υιοθετήσουμε υγιείς συνήθειες ύπνου. Αν έχετε συνηθίσει να διαβάζετε βιβλία πριν κοιμηθείτε, τότε η συνήθεια αυτή συμβάλλει στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού του σώματος σας και στέλνει το σήμα στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να κοιμηθεί. Το διάβασμα λοιπόν μπορεί να σας βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο να κοιμηθείτε ήσυχα και να ξυπνήσετε ανανεωμένοι το πρωί.

5. Βοηθάει στη συγκέντρωση

Οι άνθρωποι που αγαπούν να διαβάζουν εκπαιδεύουν το μυαλό τους να συγκεντρώνεται και να εστιάζει πιο εύκολα. Ο τακτικός αναγνώστης βιβλίων αποκτά σταδιακά την ικανότητα να έχει πλήρη προσοχή σε ο,τι κάνει, αλλά και να σκέφτεται πρακτικά, με αποτελεσματικό και αντικειμενικό τρόπο. Αναπτύσσει επίσης την ικανότητα λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων.

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

Μία μελλοντική πανδημία παρόμοια της Covid-19 είναι «αναπόφευκτη»

 


Μία νέα πανδημία τόσο μεγάλη όσο αυτή της Covid-19 που σκότωσε 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι «βέβαιη», προειδοποίησε ο καθηγητής Sir Chris Whitty, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

To Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) αντιμετώπισε μια «απόλυτη καταστροφή» όταν χτύπησε για πρώτη φορά ο ιός το 2020, αλλά θα μπορούσε να ήταν «πολύ χειρότερη» εάν η χώρα δεν είχε μπει σε καραντίνα, εξήγησε ο Whitty.

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του in.gr πατώντας εδώ 

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Πόσες φορές χτυπάει η καρδιά μας όσο ζούμε ανθρώπινα

 


Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος, η καρδιά εμπνέει τη φαντασία. Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν γράψει, μιλήσει και τραγουδήσει για την καρδιά σε χιλιάδες γλώσσες, περιγράφοντάς την ως έδρα της αγάπης, της καλοσύνης και του θάρρους.

Αλλά η πρωταρχική λειτουργία της καρδιάς είναι να μας κρατά ζωντανούς. Αυτό το μυϊκό όργανο μεγέθους γροθιάς οδηγεί το κυκλοφορικό σύστημα, αντλώντας οξυγονωμένο αίμα σε όλο το σώμα. Μπορεί να επιταχυνθεί ή να επιβραδυνθεί ανάλογα με τα συναισθήματα ή τη σωματική μας προσπάθεια ή λόγω τραυματισμού ή ασθένειας. Αλλά γενικά, μια υγιής καρδιά χτυπάει σταθερά και αξιόπιστα.

Πόσους καρδιακούς παλμούς αθροίζονται λοιπόν σε μια μέρα ή κατά τη διάρκεια μιας ανθρώπινης ζωής;

Υπάρχουν πολλές διαφορές στο πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά μας σε μια μέρα. είτε κάθεστε σε ένα γραφείο, περπατάτε στο κατάστημα ή τρέχετε σε διάδρομο, η καρδιά μας ανταποκρίνεται σε διαφορετικές ενεργειακές απαιτήσεις χτυπώντας πιο γρήγορα ή πιο αργά. Τα διαστήματα των καρδιακών παλμών επιβραδύνονται και επιταχύνονται κατά περίπου 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε φορά που εισπνέουμε και εκπνέουμε, είπε ο Δρ. Partho Sengupta , επικεφαλής καρδιαγγειακής ιατρικής για την Ιατρική Σχολή Robert Wood Johnson στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Jersey.

«Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της καρδιάς είναι η ικανότητά της να ρυθμίζει τον ρυθμό και τη λειτουργία της ανάλογα με τις μεταβολικές ανάγκες του σώματος», είπε στο Live Science. «Η φυσιολογία προσαρμόζεται συνεχώς – έχει σχεδόν τον δικό της εγκέφαλο για να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του σώματος».

Ο καρδιακός ρυθμός μετριέται σε παλμούς ανά λεπτό (BPM).

Το εύρος για έναν υγιή ενήλικα είναι 60 έως 100 BPM σε κατάσταση ηρεμίας, αν και το ποσοστό για τους περισσότερους ενήλικες είναι μεταξύ 55 και 85 BPM, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Συγκριτικά, ο μέσος καρδιακός ρυθμός ηρεμίας για ένα νεογέννητο είναι 70 έως 190 παλμοί ανά λεπτό, σύμφωνα με τα Νοσοκομεία Παίδων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια San Francisco Benioff , για να καλύψει τις ενεργειακές απαιτήσεις ενός ταχύτερου μεταβολισμού.

Ο καρδιακός ρυθμός ενός ατόμου συνήθως επιβραδύνεται κάπως με την ηλικία, καθώς ο χρόνος επιβαρύνει τους καρδιακούς μύες, είπε ο Δρ. Salvatore Savona , ειδικός στις καρδιαγγειακές παθήσεις και κλινικός βοηθός καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο στο Κολόμπους.

Για παράδειγμα, η γήρανση μπορεί να φέρει την ανάπτυξη ίνωσης – ανάπτυξη περίσσειας ιστού που εμποδίζει τον καρδιακό ρυθμό – ή ανώμαλου καρδιακού ρυθμού όπως η κολπική μαρμαρυγή, η πιο κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, είπε ο Savona στο Live Science. «Αυτό μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα και πόσο αργά πηγαίνει η καρδιά», είπε ο Savona.

Ακούστε την καρδιά σας

Πώς προστίθενται οι καρδιακοί παλμοί με την πάροδο του χρόνου; Ένα άτομο με μέσο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας 70 BPM, για παράδειγμα, θα δημιουργούσε 100.800 καρδιακούς παλμούς σε μια μέραΣε ένα χρόνο, αυτό θα ανερχόταν σε περίπου 36,8 εκατομμύρια παλμούς. Το μέσο προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ (από το 2022) είναι 77,5 χρόνια, σύμφωνα με μια έκθεση του 2022 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αυτό σημαίνει ότι σε μια ζωή, η καρδιά αυτού του ατόμου χτυπά περίπου 2,85 δισεκατομμύρια φορές.

Παράγοντες όπως η ηλικία, η γενετική, ο τραυματισμός και η ασθένεια μπορούν σταδιακά να διαβρώσουν την απόδοση της καρδιάς. Αλλά όσο καλύτερα φροντίζουμε αυτό το εργατικό όργανο, τόσο περισσότερο και πιο αποτελεσματικά θα λειτουργεί, είπε ο Sengupta.

Ενώ η γήρανση είναι γεγονός της ζωής και όλες οι δυνατότητες του σώματός μας μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, «έχουμε την ικανότητα τουλάχιστον να μειώσουμε τη φθορά που συμβαίνει λόγω του στρες», είπε στο Live Science.

Για παράδειγμα, είναι προτεραιότητα ο ξεκούραστος ύπνος; Τι θα λέγατε για μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση; «Αυτές είναι ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε, σχετικά με το πώς ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του σώματός μας και αν φροντίζουμε τον εαυτό μας», είπε ο Sengupta.

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Πως να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού με χρήσιμες συμβουλές

 


Οι κρίσεις πανικού δεν κάνουν διακρίσεις σε φύλο, ηλικία(αν και οι έρευνες δείχνουν μεγαλύτερη συχνότητα στους άνω των 30 ετών) έχουν αρκετά κοινά στοιχεία, όμως μπορούν να εκδηλωθούν με εντελώς διαφορετικά συμπτώματα σε κάποιους.

Είναι καλό να ξέρουμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση πανικού, ώστε να μειώσουμε τη σοβαρότητά τους ή ακόμα και να την εξαλείψουμε εντελώς.

15% των ενηλίκων λέει ότι έχει βιώσει μια κρίση πανικού τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.

Τα συμπτώματα της κρίσης πανικού στο σώμα είναι η έντονη εφίδρωση, η αύξηση του καρδιακού ρυθμού και η αλλαγή του ρυθμού αναπνοής. Συχνότερα αυξάνεται ο ρυθμός αναπνοής, αλλά έχει παρατηρηθεί και μείωση.

Ψυχολογικά τα συμπτώματα συμήθως είναι ο φόβος, η έλλειψη καθαρής σκέψης, οι ψευδαισθήσεις και το αίσθημα επικείμενης καταστροφής.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι κρίσεις πανικού φτάνουν στο αποκορύφωμά τους στα δέκα λεπτά, για αυτό και είναι σημαντικό μέσα σε αυτά τα δέκα λεπτά να δράσετε.

Τι κάνουμε σε περίπτωση κρίσης πανικού

Είναι πολύ σημαντικό να σιγουρευτούμε ότι η κρίση πανικού δεν θα χει επίπτωση στη σωματική μας ακεραιότητα. Για αυτό και σε περίπτωση που σας πιάσει κρίση πανικού την ώρα που οδηγείτε πρέπει να σταθμεύσετε εκτός δρόμου και να παραμείνετε εντός του αυτοκινήτου.

Προσπαθήστε να ελέγξετε την αναπνοή σας. Όταν δείτε ότι ο ρυθμός αυξάνεται προσπαθήστε να εισπνέετε αέρα βαθιά από την κοιλιά, και να εκπνέετε αφού πρώτα μετρήσετε μέχρι το 4. Όμοίως και η εισπνοή σας πρέπει να κρατάει μέχρι το 4.

Αποφύγετε να είστε σε μέρος με θορύβους που μπορεί να σας τρομάξουν, ή σε μέρη με εναλλαγές φωτός. Αν είστε κοντά σε κάποιο τοίχο ακουμπήστε με τη πλάτη σας σε αυτόν.

Προσπαθείστε να εστιάσετε το βλέμμα σε ένα αντικείμενο και μην κοιτάξετε πουθενά αλλού μέχρι να περάσει η κρίση πανικού. Τέλος να έχετε μαζί σας πάντα αιθέριο έλαιο λεβάντας, ακόμα καλύτερα κάποιο μαλακό ύφασμα ποτισμένο με το άρωμα λεβάντας. Έχει παρατηρηθεί ότι έχει καταπραϋντικές ιδιότητες.

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Ο μειωμένος ύπνος κάνει κακό στον εγκέφαλο και τι να προσέχετε

 


Ο ύπνος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της υγείας, αλλά και εκείνος που υποτιμάμε περισσότερο απ’ όλους. Μια νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει έναν ακόμα λόγο για τον οποίο πρέπει να κοιμόμαστε καλά και επαρκώς από νωρίς στη ζωή.

Όπως δείχνει, ο ανεπαρκής ή κακής ποιότητας ύπνος στη μέση ηλικία μπορεί να γεράσει τον εγκέφαλό μας πριν την ώρα του. Η συνέπεια μπορεί να είναι νοητικά προβλήματα, τα οποία επίσης μπορεί να αρχίσουν να εκδηλώνονται πρόωρα.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν στη μελέτη τους 589 εθελοντές, μέσης ηλικίας 40 ετών. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς (το 53%) ήταν γυναίκες.

Ο ύπνος τους αξιολογήθηκε με τη βοήθεια ειδικών ερωτηματολογίων, τα οποία συμπλήρωσαν κατά την έναρξη της μελέτης και πέντε χρόνια αργότερα. Τα ερωτηματολόγια αφορούσαν έξι βασικά χαρακτηριστικά που έχει ο φτωχός ύπνος. Αυτά ήταν:

  1. Η μικρή διάρκεια
  2. Η κακή ποιότητα
  3. Η δυσκολία στην έναρξη του ύπνου
  4. Η δυσκολία στην διατήρηση του ύπνου
  5. Η πρόωρη αφύπνιση
  6. Η υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας

Κατά την έναρξη της μελέτης, το σχεδόν 70% των συμμετεχόντων είχαν κανένα ή το πολύ ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά. Περισσότεροι από ένας στους πέντε (το 22%) είχαν 2-3 από αυτά. Ο ύπνος του υπόλοιπου 8% είχε πάνω από 3 τέτοιου είδους χαρακτηριστικά.

Τα ευρήματα

Κατά την έναρξη της μελέτης και 15 χρόνια αργότερα οι εθελοντές έκαναν επίσης απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο περισσότερα προβλήματα είχε ο ύπνος των εθελοντών όταν ήταν 40άρηδες, τόσο πιο γερασμένος φαινόταν ο εγκέφαλός τους.

Η γήρανση, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν κανένα ή έστω είχαν ένα από τα χαρακτηριστικά του κακού ύπνου, ήταν:

  • Κατά 1,6 χρόνια σε όσους είχαν 2 ή 3 χαρακτηριστικά κακού ύπνου
  • Κατά περισσότερο από 2,6 χρόνια σε όσους είχαν πάνω από 3 χαρακτηριστικά κακού ύπνου

Η γήρανση αυτή παρατηρήθηκε κυρίως σε όσους έκαναν χρονίως κακό ύπνο. Οι εθελοντές αυτοί είχαν πολλά χαρακτηριστικά φτωχού ύπνου κατά την έναρξη της μελέτης, αλλά και στον επανέλεγχο των 5 ετών.

Η πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου σημαίνει ότι ήταν εμφανείς αλλαγές στη δομή του. «Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη διαφύλαξη της υγείας του εγκεφάλου. Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα προβλήματα ύπνου με φτωχή σκέψη και μνήμη αργότερα στη ζωή. Οι επιπτώσεις αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας», σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Clemence Cavailles, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αυτές οι αρνητικές αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί να αρχίζουν από τη μέση ηλικία».

Πηγή: iatropedia

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Το φυσικό «φάρμακο» του φθινοπώρου παραμένει το αγαπημένο μήλο




 Το μήλο αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του φθινοπώρου και του χειμώνα. Στην Ελλάδα οι γνωστότερες ποικιλίες είναι τα φιρίκια, τα ντελίσια, τα γκόλντεν, και τα ξινόμηλα.

Τα καταναλώνουμε ολόκληρα, σε μορφή χυμού, τα βάζουμε σε γκουρμέ σαλάτες, τα κάνουμε κομπόστα και πολλά άλλα. Πέρα όμως από τη γεύση του ένα μήλο έχει υψηλή θρεπτική αξία και για αυτό ο λαός λέει «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα». Η γνωστή αυτή λαϊκή ρύση επιβεβαιώνεται ολοένα και περισσότερο από σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, που δείχνουν ότι το μήλο αποτελεί ένα εξαιρετικής θρεπτικής αξίας τρόφιμο.

Πώς μας ωφελεί το μήλο;
Αποτελεί μια πηγή ενέργειας, λόγω των υδατανθράκων που περιέχει και για αυτό μπορεί να είναι ένα ιδανικό σνακ για μικρούς και μεγάλους στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο.

Παράλληλα εμπεριέχει σημαντικά ποσό φυτικών ινών που συμβάλλουν στην καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και μας χορταίνουν καλύτερα.

Οι ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία σχετίζονται με τα μέταλλα που περιέχει, εκ των οποίων πολύ σημαντικό είναι το κάλιο. Αποτελεί βασικό ηλεκτρολύτη του οργανισμού μας και είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών του σώματος.

Παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία μια διατροφή με αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα συστολικής και διαστολικής πίεσης.

Γεμάτο αντιοξειδωτικά
Ίσως όμως το πιο σημαντικό διατροφικό πλεονέκτημα ενός μήλου είναι οι πολλές αντιοξειδωτικές του ουσίες. Περιέχει σημαντικά ποσά πολυφαινολών, ουσιών που έχουν συσχετιστεί με ποικίλα και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Μια από τις πιο σημαντικές που βρίσκουμε κυρίως στη φλούδα του μήλου είναι η κερκετίνη. Μελέτες δείχνουν ότι είναι το πιο ενεργό από τα φλαβονοειδή και πολλά από τα φαρμακευτικά φυτά οφείλουν τις ιδιότητές τους στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε κερκετίνη.

Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, ανστέλλοντας την παραγωγή αλλά και την απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων αλλεργικών-φλεγμονωδών παραγόντων.

Παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη καρκίνου, στη βέλτιστη καρδιαγγειακή μας υγεία και στην πρόληψη και ανακούφιση αναπνευστικών παθήσεων όπως η βρογχίτιδα και το άσθμα.

Προσθέστε λοιπόν στο διαιτολόγιο σας το μήλο. Συνιστάται, να το καταναλώνετε ολόκληρο, μαζί με τη φλούδα του, διότι στο εξωτερικό περίβλημα βρίσκονται κυρίως οι φυτικές ίνες και πολλά αντιοξειδωτικά.

Αγοράζετε όσα έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος, χωρίς εμφανή χτυπήματα και αλλοιώσεις, με καθαρή μυρωδιά.

Τέλος, προτιμήστε τα κόκκινα μήλα καθώς είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Όσον αφορά τη συντήρησή τους διατηρούνται για πολλές ημέρες εκτός ψυγείου, όταν δεν έχουν κοπεί και είναι ολόκληρα μαζί με τη φλούδα τους. Επιλέγετε να τα έχετε σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος.

ΠΗΓΗ in.gr

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024

Ποια φάρμακα δεν πρέπει ποτε να λαμβάνονται με τον καφέ

 


Οι περισσότεροι απολαμβάνουμε καθημερινά ένα φλιτζάνι καφέ, για να ενισχύσουμε την ενέργειά μας και να παραμείνουμε σε εγρήγορση.

Ωστόσο, η καφεΐνη, ένα κύριο συστατικό του καφέ, μπορεί να αλληλεπιδράσει με διάφορα φάρμακα, επηρεάζοντας δυνητικά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους. Η κατανόηση των φαρμάκων, που πρέπει να ΜΗΝ λαμβάνονται με καφεΐνη, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις θεραπείες σας.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι κάνει η καφεΐνη στον οργανισμό, γιατί μπορεί να επηρεάσει φαρμακευτικές ουσίες και ποια φάρμακα πρέπει να αποφεύγετε να παίρνετε μαζί με καφεϊνούχα ποτά.

Τι κάνει η καφεΐνη στο σώμα

Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό, που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Λειτουργεί, αναστέλλοντας την αδενοσίνη, έναν νευροδιαβιβαστή υπεύθυνο για την προώθηση της χαλάρωσης και του ύπνου. Αυτή η δράση έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη εγρήγορση και προσωρινή τόνωση της ενέργειας. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να διεγείρει την απελευθέρωση αδρεναλίνης, οδηγώντας σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση.

Άλλες επιδράσεις της καφεΐνης στον οργανισμό:

  • Αυξημένος μεταβολισμός: Μπορεί να αυξήσει τους μεταβολικούς ρυθμούς, ενισχύοντας προσωρινά την καύση θερμίδων.
  • Βελτιωμένη σωματική απόδοση: Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την απελευθέρωση λιπαρών οξέων από τους λιπώδεις ιστούς, παρέχοντας ενέργεια για δραστηριότητες αντοχής.
  • Διουρητικές επιδράσεις: Μπορεί να λειτουργήσει ως διουρητικό, οδηγώντας σε αυξημένη ούρηση.

Γιατί τα ροφήματα με καφεΐνη επηρεάζουν τα φάρμακα

Τα αποτελέσματα της καφεΐνης εκτείνονται πέρα από την προσωρινή διέγερση. Η καφεΐνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα με τρόπους, που μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους. Μερικοί πιθανοί λόγοι γι’ αυτές τις αλληλεπιδράσεις είναι:

  • Αλλαγή του μεταβολισμού: Η καφεΐνη μεταβολίζεται στο ήπαρ και μπορεί να επιταχύνει ή να επιβραδύνει τον μεταβολισμό ορισμένων φαρμάκων, οδηγώντας σε υψηλότερα ή χαμηλότερα -από τα προβλεπόμενα- επίπεδα στην κυκλοφορία του αίματος.
  • Αυξημένες διεγερτικές επιδράσεις: Όταν συνδυάζεται με άλλα διεγερτικά, η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει επιδράσεις, όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό και άγχος.
  • Μειωμένη απορρόφηση φαρμάκων: Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά.

Ποια φάρμακα πρέπει να ΜΗΝ λαμβάνονται με τον καφέ

Ορισμένα φάρμακα πρέπει να αποφεύγονται μαζί με κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη, λόγω πιθανών αλληλεπιδράσεων. Ακολουθούν ορισμένα φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με την καφεΐνη:

1. Αντικαταθλιπτικά (π.χ., ΜΑΟΙ)

Οι αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟΙ), μια κατηγορία αντικαταθλιπτικών, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με την καφεΐνη και να αυξήσουν επικίνδυνα την αρτηριακή πίεση. Ο συνδυασμός αυτών των φαρμάκων με καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως έντονους πονοκεφάλους, τρέμουλο και αίσθημα παλμών της καρδιάς.

2. Αντιβιοτικά (π.χ. σιπροφλοξασίνη, νορφλοξασίνη και ενοξακίνη)

Αντιβιοτικά όπως η σιπροφλοξασίνη, η νορφλοξασίνη και η ενοξακίνη μπορούν να επιβραδύνουν τη διάσπαση της καφεΐνης στο ήπαρ, οδηγώντας σε αυξημένα αποτελέσματα όπως νευρικότητα, αϋπνία και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.

3. Βρογχοδιασταλτικά (π.χ. θεοφυλλίνη)

Η θεοφυλλίνη, που χρησιμοποιείται για αναπνευστικές παθήσεις όπως το άσθμα, είναι χημικά παρόμοια με την καφεΐνη. Η κατανάλωση καφεΐνης κατά την λήψη θεοφυλλίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως ναυτία, έμετο, νευρικότητα και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.

4. Αντιψυχωσικά (π.χ., κλοζαπίνη)

Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κλοζαπίνης στο αίμα, οδηγώντας δυνητικά σε παρενέργειες όπως ζάλη, υπνηλία και ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

5. Αραιωτικά αίματος (π.χ. βαρφαρίνη)

Αν και καθαυτός ο καφές δεν αλληλεπιδρά άμεσα με τα αραιωτικά του αίματος, ορισμένα συστατικά του καφέ, όπως η βιταμίνη Κ, μπορεί να επηρεάσουν την πήξη του αίματος. Τα άτομα που λαμβάνουν βαρφαρίνη θα πρέπει να συζητήσουν την κατανάλωση καφέ με τον γιατρό τους, για να αποφύγουν πιθανές επιπλοκές.

6. Διεγερτικά (π.χ. εφεδρίνη, ψευδοεφεδρίνη και αμφεταμίνες)

Ο συνδυασμός της καφεΐνης με άλλα διεγερτικά, όπως η εφεδρίνη, η ψευδοεφεδρίνη (που βρίσκεται σε ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα) και οι αμφεταμίνες (που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ), μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπερβολικής διέγερσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, γρήγορο καρδιακό παλμό, άγχος και αϋπνία.

7. Φάρμακα για τον θυρεοειδή (π.χ. λεβοθυροξίνη)

Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση θυρεοειδικών φαρμάκων, όπως η λεβοθυροξίνη. Συνιστάται να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την λήψη φαρμάκων για τον θυρεοειδή, προτού καταναλώσετε ροφήματα με καφεΐνη.

8. Αντιπηκτικά (π.χ. ασπιρίνη)

Η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει τις επιδράσεις της ασπιρίνης στην αραίωση του αίματος, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο αιμορραγίας. Είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε για τυχόν ασυνήθιστους μώλωπες ή αιμορραγία, εάν καταναλώνετε καφεΐνη, ενώ παίρνετε ασπιρίνη.

9. Φάρμακα οστικής πυκνότητας (π.χ. αλενδρονάτη)

Η αλενδρονάτη, που χρησιμοποιείται για την οστεοπόρωση, μπορεί να μην απορροφηθεί το ίδιο αποτελεσματικά εάν ληφθεί με καφεΐνη. Συνιστάται να αποφεύγετε τον καφέ για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την λήψη αυτού του φαρμάκου.

10. Διουρητικά (π.χ. φουροσεμίδη)

Δεδομένου ότι από μόνη της η καφεΐνη έχει διουρητικά αποτελέσματα, ο συνδυασμός της με διουρητικά όπως η φουροσεμίδη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι, εάν καταναλώνετε καφεΐνη ενώ λαμβάνετε διουρητικά.

Συχνές Ερωτήσεις

“Επηρεάζει η καφεΐνη την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων;”

Ναι, η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση ορισμένων βιταμινών και μετάλλων, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Για να μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, είναι καλύτερο να αποφεύγετε την κατανάλωση καφεΐνης κοντά σε γεύματα, που είναι πλούσια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

“Πόση ώρα μετά την κατανάλωση καφεΐνης πρέπει να περιμένω πριν πάρω φάρμακα;”

Ο χρόνος αναμονής μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φάρμακο. Για ορισμένα φάρμακα, μπορεί να είναι σκόπιμο να περιμένετε 30-60 λεπτά, ενώ άλλα μπορεί να απαιτούν μεγαλύτερη περίοδο. Συνιστάται να συμβουλευτείτε γιατρό για συγκεκριμένες συμβουλές.

Πηγή: onmed.gr

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ την φρέσκια σαλάτα στην καθημερινή διατροφή σου


 Με μία σαλάτα τη μέρα αυξάνουμε την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων και εφοδιαζόμαστε με αντιοξειδωτικά συστατικά

Αν μάθαμε ένα πράγμα από την πανδημία και τα απανωτά lockdown είναι ότι με την υγεία μας δεν παίζουμε!,

Δεν είναι τυχαίο που το «well-being» είναι ένας όρος που ακούμε όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Η ευεξία μας έχει μπει (και πρέπει να είναι) σε πρώτο πλάνο.

Είναι σημαντικό να φροντίζουμε το σώμα αλλά και το πνεύμα μας:

– αφιερώνοντας χρόνο για αυτοφροντίδα,
– κάνοντας γυμναστική και
– «επενδύοντας» στην υγιεινή διατροφή.

Η διατροφή αποτελεί βασικό πυλώνα της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας.

Επιστήμονες υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί σε ένα βαθμό να επηρεάσει ακόμα και την έκφραση γονιδίων, προστατεύοντας μας από την εκδήλωση και εξέλιξη ασθενειών.

Τρέφομαι υγιεινά σημαίνει:

– επιλέγω τρόφιμα τα οποία είναι άκρως ωφέλιμα για την υγεία, θωρακίζουν και την άμυνα του οργανισμού μου και ενισχύουν το μεταβολισμό μου, όπως τα φρούτα και λαχανικά,
– ενώ περιορίζω άλλα τα οποία είναι επιβλαβή ή λιγότερο ωφέλιμα, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Με μία σαλάτα τη μέρα αυξάνουμε την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων και εφοδιαζόμαστε με αντιοξειδωτικά συστατικά.

Η αξία μιας σαλάτας εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα των υλικών.

Γι’ αυτό η Α. Βεζύρογλου & ΣΙΑ ΕΕ φέρνει στο τραπέζι μας, από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, μια ποικιλία εξαιρετικών φυλλωδών λαχανικών (baby φύλλων):

– πράσινα, κόκκινα, σγουρά ή τραγανά μαρούλια,
– βαλεριάνα,
– μουστάρδα,
– ρόκα,
– kale,
– σπανάκι,
– mizuna,
– παντζάρι και
– tatsoi.

Και φυσικά, κάθε πράγμα στην… εποχή του!

Γιατί, άλλωστε το τοπικό φρέσκο προϊόν είναι πάντα πιο υγιεινό.

* Πηγή: Vita

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Στυτική Δυσλειτουργία: Ποια φάρμακα επιδεινώνουν το πρόβλημα


 Η υψηλή αρτηριακή πίεση οδηγεί σε μείωση της ροής του αίματος και έτσι θα μειώσει την ποσότητα τεστοστερόνης που κυκλοφορεί στο σώμα, με αποτέλεσμα πολλές φορές τη στυτική δυσλειτουργία.

Αν ένας άνδρας δεν μπορεί να «ρίξει» την πίεσή του με αλλαγές στον τρόπο ζωής και την διατροφή, θα πρέπει να λάβει φαρμακευτική αγωγή. Τα πρώτα φάρμακα που μπορεί να γράψει ο γιατρός είναι τα διουρητικά και οι αναστολείς.

Δυστυχώς, αυτά είναι επίσης τα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στύσης και σεξουαλικής λειτουργίας.

Ποια φάρμακα για την υπέρταση βλάπτουν τη σεξουαλική ζωή

Ορισμένα αντιυπερτασικά φάρμακα μπορεί να μειώσουν την ερωτική επιθυμία και λειτουργικότητα:

Τα διουρητικά μειώνουν την ισχυρή ροή αίματος στο πέος, που θα έπρεπε να προκαλέσει η ερωτική διέγερση. Έτσι δυσχεραίνουν την επίτευξη στύσης, με αποτέλεσμα τη στυτική δυσλειτουργία. Απομακρύνουν επίσης από τον οργανισμό τον ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την παραγωγή τεστοστερόνης.

Οι β-αναστολείς είναι μία άλλη κατηγορία φαρμάκων για την υπέρταση. Ειδικά οι παλαιότερης γενιάς αναστολείς, όπως η προπρανολόλη, σχετίζονταν συχνά με τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Αναστολείς ACE και αναστολείς διαύλων ασβεστίου: Αν και γενικά είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν σεξουαλικές παρενέργειες, κάποια άτομα μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη λίμπιντο ή δυσκολίες στην απόδοση.

Ωστόσο, αυτές οι παρενέργειες είναι συνήθως λιγότερο σοβαρές από εκείνες που προκαλούν οι β-αναστολείς ή τα διουρητικά.

Πηγή: iatropedia

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

ΕΟΔΥ: Ανησυχία από την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας


 Ανησυχία έχει προκαλέσει η έξαρση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας από νοροϊό στην Κρήτη με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να διερευνά τα αίτια της εξάπλωσης της νόσου και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τα κρούσματα στην Κρήτη δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, καθώς διάσπαρτες τοπικές επιδημίες ιογενούς  γαστρεντερίτιδας εντοπίζουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του iatropedia.gr, ανάμεσα στα πιθανά σενάρια που διερευνούν οι υγειονομικές αρχές είναι και αυτό της κυκλοφορίας ενός νέου στελέχους του ιού που προκαλεί γαστρεντερίτιδα, για τον οποίο ο πληθυσμός δεν έχει αναπτύξει ακόμη αντισώματα.

Έτσι, εκτός από τα 70 κρούσματα που εντοπίστηκαν στα Χανιά της Κρήτης, έως το βράδυ της Τετάρτης (16/08/24), οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει διάχυτη έξαρση του νοσήματος και σε άλλες περιοχές.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αναλύσεις επιβεβαίωσαν τον νοροϊό, έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό που μεταδίδεται μέσω τροφίμων, νερού, αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Κρήτη: Στα 70 τα κρούσματα της γαστρεντερίτιδας – Σήμερα τα αποτελέσματα από το νερό

Η τροφιμογενής αιτία έχει σχεδόν αποκλειστεί για τα 70 νεαρά -ως επί το πλείστον- άτομα που νόσησαν από ιογενή γαστρεντερίτιδα στα Χανιά, καθώς οι απαντήσεις στα ειδικά ερωτηματολόγια τα οποία συμπλήρωσαν 20 από τα άτομα που νόσησαν, απομακρύνουν από αυτό το ενδεχόμενο.

Τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν συρροές κρουσμάτων (clusters) από την ίδια οικογένεια, κάτι που «δείχνει» προς τον νοροϊό, ο οποίος χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή μεταδοτικότητα μεταξύ ατόμων και μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες.

Ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εξέταση το δίκτυο ύδρευσης, καθώς κάποια clusters προέρχονταν από διαφορετικές περιοχές των Χανίων. Γι’ αυτό έχουν ληφθεί δείγματα νερού, ώστε να διερευνηθούν οι δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης, αλλά και η πιθανότητα μόλυνσης από νοροϊό.

Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα της εργαστηριακής εξέτασης των δειγμάτων του νερού από το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας.

Γαστρεντερίτιδα: Έξαρση σε όλη την Ελλάδα

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας εντοπίζονται κατά τον τελευταίο μήνα σε διάφορες περιοχές της χώρας και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, δηλαδή και σε παιδιά και σε ενήλικες.

Εκδηλώνεται κυρίως με διάρροιες και εμέτους, ενώ δεν αποκλείεται και ο πυρετός, αν και δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Οι επιστήμονες προβληματίζονται ιδιαίτερα, καθώς τα περιστατικά φαίνεται να είναι μεν ιογενούς προέλευσης και να αποδίδονται στον νοροϊό, όμως, η εποχή που διανύουμε δεν είναι εποχή έξαρσης του νοροϊού.

Τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται χειμώνα προς την άνοιξη.

Έτσι, σύμφωνα με πηγές του ΕΟΔΥ, η έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας δεν αποκλείεται να προέρχεται ακόμη και από την κυκλοφορία ενός νέου στελέχους, για το οποίο δεν έχει αναπτύξει ακόμη ανοσία ο πληθυσμός.

Πώς μεταδίδεται ο νοροϊός

Ο νοροϊός κάνει επιδημικές εξάρσεις γαστρεντερίτιδας, όμως, δεν ανήκει στα υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα.

Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο, από τον αέρα, τα σταγονίδια και ενδεχομένως και από τον έμετο. Υπάρχει, επίσης, τροφιμογενής και υδατογενής μετάδοση του ιού.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο νοροϊός μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άψυχες επιφάνειες, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα μεταδοτικό σε κλειστούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό ατόμων.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν από 12 έως 60 ώρες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροιες και εμέτους. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να εμφανίσουν ναυτία, κοιλιακό πόνο και κράμπες, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη, και σπανιότερα χαμηλό πυρετό.

Περίπου το 10% των περιστατικών χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση, που μπορεί να περιλαμβάνει νοσηλεία.

Οι περισσότεροι ασθενείς, ωστόσο, αναρρώνουν σε 2-3 ημέρες, χωρίς αντιβιοτικά ή φάρμακα, παρά μόνο με ξεκούραση, καλή διατροφή και ενυδάτωση. Κίνδυνο ζωής διατρέχουν μόνο τα άτομα με σοβαρές υποκείμενες νόσους.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει σχολαστική τήρηση της υγιεινής των χεριών, η οποία αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσής του νοροϊού.