Pages - Menu

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Το καλοκαιρινό φρούτο που μειώνει την πίεση και προστατεύει την καρδιά

 


Στο φρούτο αυτό, γευόμαστε όλη τη δροσιά του καλοκαιριού. Ας ανακαλύψουμε τα πολλά ευεργετικά οφέλη του καρπουζιού στην υγεία με τη βοήθεια της Lara Whitson, πιστοποιημένης διαιτολόγου στην Κλινική Cleveland.

Αρχικά, το καρπούζι περιέχει άφθονο νερό ( 92%)  και ελάχιστες θερμίδες – μόλις 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι.

Είναι πλούσιο σε κάλιο (170 χιλιοστόγραμμα),  ένα απαραίτητο μέταλλο για την υποστήριξη και λειτουργία των νεύρων, των μυών και την ισορροπία των υγρών στο σώμα μας. Επιπλέον, είναι πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C και της  βιταμίνης Α.

Το καρπούζι συμβάλει στο αίσθημα κορεσμούΜελέτη του 2019 σε 33 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν καθημερινά καρπούζι αντί για μπισκότα χαμηλών λιπαρών για τέσσερις εβδομάδες, ανέφεραν λιγότερη πείνα.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καρπουζιού προάγει την καλή υγεία και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται, εν μέρει, στα αντιοξειδωτικά του, τα οποία βοηθούν στην προστασία του σώματος από το στρες και στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της κυτταρικής βλάβης. Μάλιστα σε μικρή μελέτη, διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα καρπουζιού συμβάλλει στη  μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες μέσης ηλικίας με υπέρταση και παχυσαρκία.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά συστατικά του καρπουζιού όπως το λυκοπένιο συσχετίζονται με την προστασία των ματιών και την πρόληψη ή καθυστέρηση της εμφάνισης καταρράκτη.

Ιδιαίτερα αναφορά πρέπει να γίνει στην κιτρουλίνη του καρπουζιού, ένα αμινοξύ που συνδέεται με ταχύτερη αποκατάσταση των μυών μετά από την άσκηση.

Τέλος η βιταμίνη C ωθεί στην παραγωγή κολλαγόνου, την επούλωση από τραυματισμούς και την προστασία από την ξηροδερμία.

Πηγή: ygeiamou

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Νόσος του Πάρκινσον: Εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει τη νόσο πριν τα συμπτώματα

 


Η νόσος του Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευροεκφυλιστική διαταραχή και επηρεάζει σήμερα σχεδόν δέκα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο

Μια απλή εξέταση αίματος που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη της νόσου Πάρκινσον έως και επτά χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ανέπτυξε μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής επιστήμονες του University College London και του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Γκέτινγκεν.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η νόσος του Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευροεκφυλιστική διαταραχή στον κόσμο και επηρεάζει σήμερα σχεδόν δέκα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σήμερα η θεραπεία γίνεται αφού έχουν ήδη εμφανιστεί συμπτώματα, όπως βραδύτητα στην κίνηση και προβλήματα μνήμης. Όμως, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έγκαιρη πρόβλεψη και διάγνωση θα ήταν πολύτιμη για την εξεύρεση θεραπειών που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν τη νόσο προστατεύοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Κατά την έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Communications», οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 99 άτομα που είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με Πάρκινσον, 72 άτομα με διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου, αλλά χωρίς κινητικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο, και 36 υγιείς συμμετέχοντες, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εντόπισαν 23 πρωτεΐνες οι οποίες ήταν σταθερά απορρυθμισμένες στο αίμα των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον. Από αυτές τις πρωτεΐνες, έξι αποδείχθηκε ότι ήταν επίσης απορρυθμισμένες σε άτομα με διαταραχή της συμπεριφοράς του ύπνου REM.

Στη συνέχεια, οι συγγραφείς εφάρμοσαν ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης για την πρόβλεψη της διάγνωσης με βάση τη σύνθεση των πρωτεϊνών του αίματος. Το μοντέλο μπόρεσε να αναγνωρίσει το 100% των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον με βάση οκτώ πρωτεΐνες. Επίσης, εξέτασαν αν το μοντέλο θα μπορούσε να προβλέψει αν ένα άτομο με διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο REM θα εξελισσόταν σε νόσο του Πάρκινσον. Πράγματι, το μοντέλο μπόρεσε να προβλέψει ποια άτομα που θα εμφάνιζαν στη συνέχεια τη νόσο με ακρίβεια 79% έως και επτά χρόνια πριν από την έναρξη των κινητικών συμπτωμάτων.

Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για δέκα χρόνια και συνεχίζεται η παρακολούθηση για όσους προβλέφθηκε ότι θα αναπτύξουν Πάρκινσον, ώστε να επαληθευθεί περαιτέρω η ακρίβεια του τεστ. Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι απαιτείται περαιτέρω επαλήθευση του τεστ σε μεγαλύτερες ομάδες συμμετεχόντων.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Το συστατικό που προτείνουν οι γιατροί να βάζουμε στο καφέ μας

 


Ο περισσότερος κόσμος το πρωί ξεκινάει με ένα ποτήρι καφέ και από ότι δείχνουν τα αποτελέσμα των ερευνών, είναι μια ευεργετική συνήθεια.

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο Johns Hopkins η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα ωφέλη σύμφωνα με την τελευταία έρευνα πολλαπλασιάζονται αν προσθέσεις στον καφέ σου, το γνωστό και αγαπημένο μας κακάο.

Αν προσθέσουμε και την έρευνα του  Ευρωπαϊκού Περιοδικού Προληπτικής Καρδιολογίας, ότι τρεις κούπες καφέ ημερησίως, μειώνουν το κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου τότε ήρθε η ώρα να γεμίσετε τα ράφια με καφέ.

Σε νούμερα τα πράγματα είναι απλά, όσοι είχαν καθημερινά μια μέτρια κατανάλωση καφέ μείωσαν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακά προβλήματα κατά 15%.

Για έξτρα ωφέλη στη καρδιά τότε πρέπει να προσθέσουμε κακάο στο καφέ μας, αφού το δημοφιλές σε όλους συστατικό μειώνει τις φλεγμονές και προστατεύει τη καρδιά από ζημιές, λόγω τρόπου ζωής.

Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι ο συνδυασμός καφέ και κακάο βοηθάει στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό.

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Αλκοόλ στην παραλία: ΠΟΣΟ επικίνδυνο είναι να πίνεις ποτά κάτω από τον ήλιο

 


Το αλκοόλ δεν είναι ιδανική επιλογή για να πιείτε στην παραλία, όσο κι αν μια μπύρα ή ένα κοκτέιλ ακούγονται πολύ δροσιστικά…

Όταν είστε στην παραλία με φίλους και απολαμβάνετε μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού, καλό θα ήταν να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα αλκοολούχα ποτά, σε συνδυασμό με τον ήλιο και την ζέστη μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στην υγεία μας.

«Το αλκοόλ όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων, αλλά όταν συνδυάζεται με αυξημένη εφίδρωση στη ζέστη και τον ήλιο και τη συχνή ούρηση, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και θερμοπληξία», όπως τονίζει ο επικεφαλής του αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Κατάχρησης Αλκοόλ & Αλκοολισμού (ΝΙΑΑΑ).

Το αλκοόλ είναι διουρητικό και αναγκάζει το σώμα μας να αποβάλλει τα υγρά με πιο γρήγορο ρυθμό, οδηγώντας σε αφυδάτωση. Όταν συνδυάζουμε αυτές τις διουρητικές ιδιότητες με έντονη ηλιοφάνεια μπορεί εύκολα να μας οδηγήσει σε θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία. Τα συμπτώματα αυτών των καταστάσεων περιλαμβάνουν ζάλη, λιποθυμία και πονοκεφάλους.

Πέρα από την αφυδάτωση και την θερμοπληξία, τα ποτά επιβραδύνουν τα αντανακλαστικά μας, και όπως και στην οδήγηση, πρέπει να αποφεύγουμε και την κολύμβηση, καθώς πολλά είναι τα περιστατικά πνιγμού ατόμων που είχαν κάνει υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Επίσης, αποφύγετε τα ποτά αν πηγαίνετε βόλτα με σκάφος, καθώς υπάρχουν επίσης υπάρχουν πολλά καταγεγραμμένα περιστατικά τραυματισμών σε σκάφη που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Για να μείνετε ασφαλείς, όταν είστε στην παραλία ενυδατωθείτε με αρκετό νερό, φάτε ένα καλό (αλλά όχι πολύ βαρύ) γεύμα και αν πιείτε κάποιο ποτό, το προτιμότερο είναι να κάτσετε κάτω από μια σκιά, για να αποφύγετε τα ατυχήματα και την αφυδάτωση.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Μπύρα, κρασί ή αναψυκτικό; Ποιο έχει λιγότερες θερμίδες και γιατί

 Μπύρα, κρασί και αναψυκτικά. Και τα τρία μπορούν να συνοδεύσουν το μεσημεριανό ή


το βραδινό γεύμα, αλλά τα επιλέγουμε και μόνα τους, στην έξοδό μας ή όταν χαλαρώνουμε στο σπίτι μας. Ειδικά όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία και ζητάμε κάτι για να ξεδιψάσουμε, μια παγωμένη μπύρα ή ένα παγωμένο αναψυκτικό είναι στις επιλογές μας. Συχνά δε, πίνουμε περισσότερο από ένα ποτήρι.

Τι γίνεται όμως με τις λεγόμενες “υγρές” θερμίδες, τις θερμίδες δηλαδή που προσλαμβάνουμε μέσω των ποτών;

Πόσες θερμίδες έχουν;

Ένα ποτήρι λευκό κρασί τύπου chardonnay έχει περίπου 120 θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι γλυκό κρασί έχει 160 θερμίδες.

-Ένα κουτάκι μπύρα περιέχει περίπου 153 θερμίδες, αν και η ποσότητα αυτή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα.

Ένα ποτήρι αναψυκτικού με ζάχαρη μας δίνει περίπου 100 θερμίδες (και κάθε κουτάκι 330ml περίπου 140 θερμίδες). Αντίθετα υπάρχει και η επιλογή με γλυκαντικά, χωρίς θερμίδες.

Μία δόση βότκα, τζιν, ρούμι και ουίσκι περιέχει περίπου 97 θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι τσίπουρο, ούζο ή ρακή έχει περίπου 120 – 150 θερμίδες ανάλογα την απόσταξη που έχει υποστεί.

Παρά το γεγονός πως θερμίδες που περιέχει ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα δεν είναι αυτές που θα αυξήσουν το βάρος μας, η συχνή ή μεγάλη κατανάλωση μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση.

Τα υπέρ και τα κατά

Ένα ποτήρι κρασί, κόκκινο κατά προτίμηση, σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν γίνει, μπορεί να ωφελήσει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, ενώ αποτελεί μέρος και της μεσογειακής διατροφής.

Το κρασί είναι πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά από την μπύρα, καθώς περιέχει και σημαντική ποσότητα φυτικών ινών. Επιπλέον, τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο κρασί έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και προστατεύσουν το δέρμα από τις επιβλαβείς ακτίνες UV. Η συνιστώμενη έως μέτρια κατανάλωση (1-2 ποτήρια την ημέρα) σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης, διαβήτη, και ορισμένων τύπων καρκίνου (π.x. παχέος εντέρου, ωοθηκών), κατάθλιψης και άνοιας.

Όσον αφορά τη μπύρα, πολλές μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχουν οφέλη από τη μέτρια κατανάλωση. Θεωρείται πως μειώνει κατά τέσσερις φορές τις πιθανότητες κάποιος να εμφανίσει πέτρα στα νεφρά. Εξάλλου η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό της μπύρας (γύρω
στο 93%) βοηθάει στη σωστή λειτουργία των νεφρών και την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό, ενώ φαίνεται να βοηθά και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Περιέχει υδατάνθρακες, αμινοξέα, μέταλλα (φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο)και βιταμίνες και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τις πολυφαινόλες.

Υπάρχει όμως και η αρνητική πλευρά. Μπορεί να νομίζουμε πως μας ξεδιψά, στην πραγματικότητα όμως αφυδατώνει τον οργανισμό. Υπερβολικές ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε αδιαθεσία, εξάρτηση και βλάβη στο ήπαρ, όπως και αύξηση σωματικού βάρους και κοιλιακού λίπους (το γνωστό σωσίβιο γύρω από την μέση).

Την ίδια ώρα, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης από αναψυκτικά σχετίζεται με κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2. Αλλά και αυτά χωρίς ζάχαρη δεν είναι αθώα σε καμία περίπτωση. Μελέτες έχουν δείξει ακόμη πως η κατανάλωση δύο λίτρων αναψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά την εβδομάδα ή άλλων παρόμοιων ποτών με γλυκαντικές ουσίες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής κατά 20%.

thetoc.gr

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Αυτές είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το συκώτι, και τι να προσέχετε

 


Το ήπαρ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο του σώματος, και η κύρια λειτουργία του είναι να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα.

Επεξεργάζεται επίσης τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα, φιλτράρει το αίμα και μεταβολίζει τα φάρμακα που παίρνετε, αποθηκεύει γλυκογόνο, παράγει χημικές ουσίες που βοηθούν στην πήξη του αίματος, παράγει τη χολή και βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Δείτε 12 δημοφιλείς τροφές που βοηθούν ή δυσκολεύουν το ήπαρ να λειτουργήσει σωστά.

Πλιγούρι βρώμης

Τα τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν το συκώτι σας να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Δοκιμάστε πλιγούρι βρώμης. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε μερικά επιπλέον κιλά και λίπος στην κοιλιά, κάτι που είναι ένας καλός τρόπος για να κρατήσετε μακριά την ηπατική νόσο.

Μπρόκολο

Προσθέστε πολλά λαχανικά στη διατροφή σας εάν θέλετε να διατηρήσετε το ήπαρ σας υγιές. Το μπρόκολο μπορεί να είναι μέρος αυτής της στρατηγικής. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτό το τραγανό φαγητό μπορεί να σας προστατεύσει από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Εάν το μπρόκολο στον ατμό ακούγεται πολύ βαρετό, κόψτε το σε μια σαλατιέρα και ρίξτε αμύγδαλα, αποξηραμένα cranberries και μια πικάντικη βινεγκρέτ. Είναι επίσης νόστιμο ψητό με σκόρδο και λίγο βαλσάμικο ξύδι.

Καφές

Εάν δεν μπορείτε να αντέξετε μία μέρα χωρίς καφέ, θα χαρείτε να ακούσετε ότι μπορεί να έχει κάποια οφέλη για το ήπαρ σας. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών την ημέρα μπορεί να προστατεύσει το ήπαρ σας από βλάβες που προκαλούνται από το πολύ αλκοόλ ή ανθυγιεινή διατροφή. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Πράσινο τσάι

Είναι γεμάτο με ένα είδος αντιοξειδωτικού που ονομάζεται κατεχίνες. Έρευνα δείχνει ότι μπορεί να προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος. Θα πάρετε περισσότερες κατεχίνες αν φτιάξετε μόνοι σας τσάι και το πιείτε ζεστό. Το παγωμένο τσάι έχει πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Νερό

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το ήπαρ σας είναι να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Συνηθίστε να πίνετε νερό αντί για ζαχαρούχα ποτά όπως αναψυκτικά ή αθλητικά ποτά. Θα εκπλαγείτε με το πόσες θερμίδες θα σας εξοικονομήσει κάθε μέρα.

Αμύγδαλα

Οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε, μιας θρεπτικής ουσίας που σύμφωνα με έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη λιπώδη νόσο του ήπατος. Τα αμύγδαλα κάνουν καλό και στην καρδιά σας, γι’ αυτό πάρτε μια χούφτα την επόμενη φορά που θέλετε να τσιμπολογήσετε.

Σπανάκι

Τα φυλλώδη λαχανικά έχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται γλουταθειόνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη σωστή λειτουργία του ήπατος. Και το σπανάκι είναι πιο εύκολο στην προετοιμασία. Αποτελεί εξαιρετική βάση για βραδινή σαλάτα και είναι επίσης νόστιμο σοταρισμένο με σκόρδο και ελαιόλαδο. Όταν μαραθεί, πασπαλίζουμε με φρέσκια παρμεζάνα.

Βατόμουρα

Έχουν θρεπτικά συστατικά που ονομάζονται πολυφαινόλες που μπορεί να σας προστατεύσουν από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, η οποία συχνά συμβαδίζει με την παχυσαρκία και την υψηλή χοληστερόλη. Εάν τα βατόμουρα δεν σας αρέσουν, άλλες τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες περιλαμβάνουν τη μαύρη σοκολάτα, τις ελιές και τα δαμάσκηνα.

Βότανα και μπαχαρικά

Θέλετε να προστατέψετε το ήπαρ και την καρδιά σας ταυτόχρονα; Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη, φασκόμηλο ή δεντρολίβανο. Αποτελούν καλή πηγή υγιεινών πολυφαινολών. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα: σας βοηθούν να μειώσετε το αλάτι. Η κανέλα, το κάρυ και το κύμινο είναι επίσης καλά για να τα δοκιμάσετε.

Μείνετε μακριά από λιπαρές τροφές

Οι τηγανιτές πατάτες και τα μπιφτέκια είναι μια κακή επιλογή για να διατηρήσετε το ήπαρ σας υγιές. Αυτά είναι τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και μπορεί να δυσκολέψει το ήπαρ σας να κάνει τη δουλειά του. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να προκαλέσει ουλές στο ήπαρ, τη γνωστή κίρρωση.

Μειώστε τη ζάχαρη

Τα πολλά γλυκά μπορεί να βλάψουν το ήπαρ σας. Αυτό συμβαίνει επειδή μέρος της δουλειάς του είναι να μετατρέπει τη ζάχαρη σε λίπος. Μακροπρόθεσμα, θα μπορούσατε να πάθετε λιπώδη νόσο του ήπατος. Κάντε τα γλυκά μια περιστασιακή απόλαυση.

Περιορίστε το αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να καταστρέψει το ήπαρ σας. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση. Ακόμη και η περιστασιακή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ – τέσσερα ποτά σε μια ημέρα για τις γυναίκες και πέντε για τους άνδρες – μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής. Προσπαθήστε να περιορίσετε τον εαυτό σας σε ένα ποτό την ημέρα εάν είστε γυναίκα ή σε δύο ποτά την ημέρα εάν είστε άνδρας.

Με πληροφορίες από webmd.com

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Περπάτημα μετά το φαγητό: Τα 7 οφέλη για την υγεία και το σώμα

 


Το περπάτημα μετά το φαγητό ακούγεται απλό, αλλά μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία μας. Πολλοί από εμάς έχουν ακούσει ότι το περπάτημα μετά το φαγητό είναι καλό, αλλά λίγοι ξέρουν το γιατί. Ας δούμε 7 λόγους που αυτή η απλή συνήθεια μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά μας.

Οφέλη του περπατήματος μετά το φαγητό

Βελτίωση της πέψης

Το περπάτημα μετά το γεύμα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης. Η ήπια άσκηση προωθεί την κίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο δυσπεψίας και άλλων πεπτικών προβλημάτων.

Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Μία από τις σημαντικότερες επιδράσεις του περπατήματος μετά το φαγητό είναι η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το περπάτημα μετά τα γεύματα μπορεί να μειώσει τις αιχμές σακχάρου στο αίμα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Μείωση της πίεσης του αίματος

Μελέτες έχουν αναδείξει ότι η ήπια άσκηση όπως το περπάτημα μετά το φαγητό μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αυτή η μείωση είναι σημαντική για την καρδιαγγειακή υγεία και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης.

Μείωση του άγχους

Το περπάτημα βοηθά στη μείωση του άγχους, καθώς η ήπια άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες και μειώνει την παραγωγή των ορμονών του στρες.

Βελτίωση της ψυχικής διάθεσης

Μετά το φαγητο ή ενα γεύμα αν πάμε να περπατήσουμε, ιδιαίτερα σε φυσικά τοπία, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Περπάτημα μετά το γεύμα και αδυνάτισμα

Ενεργειακή κατανάλωση

Το περπάτημα μετά το φαγητό συμβάλλει στην καύση θερμίδων και μπορεί να είναι μέρος μιας στρατηγικής για την απώλεια βάρους και το αδυνατισμα. Έρευνες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μετά από γεύματα αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και την καύση λίπους.

Έλεγχος της όρεξης

Μια άλλη σημαντική επίδραση του περπατήματος είναι η μείωση της όρεξης. Το περπάτημα μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξης και στη μείωση της επιθυμίας για υπερκατανάλωση φαγητού.

Διάρκεια και ένταση

Οι ειδικοί προτείνουν ότι το περπάτημα μετά το φαγητό θα πρέπει να διαρκεί περίπου 15-30 λεπτά και να είναι σε ήπια προς μέτρια ένταση. Αυτή η διάρκεια είναι αρκετή για να αποκομίσουμε τα οφέλη χωρίς να επιβαρύνουμε το πεπτικό σύστημα.

Συμπέρασμα

Το περπάτημα μετά το φαγητό προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της πέψης, της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα και της μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, μπορεί να συμβάλει στο αδυνάτισμα και στη μείωση της όρεξης. Με βάση τις επιστημονικές έρευνες, η καθιέρωση αυτής της συνήθειας μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα για τη γενική μας ευημερία και υγεία.

huffingtonpost.gr

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

H τροφή που «ρυθμίζει» τη χοληστερόλη και θωρακίζει το μικροβίωμα του εντέρου


 Δεν είναι λίγοι όσοι θα στραβοκοιτάξουν ένα πιάτο με φασόλια, ούτε όμως και εκείνοι που θα τα καταναλώσουν με ευχαρίστηση ή θα τους έχουν ακόμα μια μόνιμη θέση στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιο. Διόλου απίθανο σε αυτούς τους τελευταίους οι γαστρεντερολόγοι να έδιναν «συγχαρητήρια».

Και, αν αναρωτιέστε γιατί -με την ίδια ίσως έκφραση απορίας που θα είχαν και οι λάτρεις του οσπρίου-, διαβάστε παρακάτω τους τέσσερις βασικούς λόγους που οι γαστρεντερολόγοι συστήνουν τα φασόλια ως τρόφιμο που προάγει την υγεία του πεπτικού και τα προκρίνουν ως ιδανική πηγή πρωτεΐνης.

1. Πλούσια σε ποιοτική πρωτεΐνη

«Η πρωτεΐνη αποτελείται από αλυσίδες αμινοξέων που συνδέονται μεταξύ τους. Τα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης» εξηγεί ο Niket Sonpal, MD, γαστρεντερολόγος, παθολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Touro College της Νέα Υόρκη.

Μιλώντας με αριθμούς, τα φασόλια είναι ένα είδος υπερτροφής που μπορεί να εξασφαλίσει το 30% έως 60% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνης και περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που θωρακίζουν το εντερικό μικροβίωμα, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Ένα ακόμα σημαντικό τους πλεονέκτημα: σε αντίθεση με πρωτεϊνούχες τροφές όπως το κρέας, δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν τη χοληστερόλη στο αίμα.

2. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Χάρη στην αφθονία τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, τα φασόλια αναδεικνύονται σε φύλακα του γαστρεντερικού συστήματος συμβάλλοντας στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης, βελτιώνοντας τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) και μειώνοντας τον κίνδυνο:

  • για λιπώδη νόσο του ήπατος
  • για εκκολπώματα εντέρου, «σακουλάκια» που κρέμονται στο εξωτερικό του εντέρου αλλά επικοινωνούν με τον αυλό του
  • δυσμενών επιπτώσεων του αυξημένου σακχάρου στο γαστρεντερικό σωλήνα όπως η γαστροπάρεση, μια διαταραχή που επιβραδύνει ή σταματά την διαδρομή της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο, και η δυσκοιλιότητα.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών επεκτείνονται στη συνολική υγεία, μειώνοντας τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μέσα από τον περιορισμό της «κακής» LDL χοληστερόλης, καθώς και την αρτηριακή πίεση και τη φλεγμονή. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στο European Journal of Clinical Nutrition, η πρόσληψη φυτικών ινών μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, με κάθε αύξηση των φυτικών ινών κατά 10 γραμμάρια ημερησίως να οδηγούν σε 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιοπάθεια.

3. Σύμμαχοι στο αδυνάτισμα

Σύμφωνα με ειδικούς από την κορυφαία Κλινική Mayo και ευρήματα ερευνών, κάποιοι μηχανισμοί με τους οποίους τα φασόλια μας βοηθούν να αδυνατίσουμε και να διατηρήσουμε το μικρότερο βάρος είναι:

  • η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που συνοδεύεται συνήθως από λιγότερες θερμίδες και ετσι καταναλώνουμε τον ίδιο όγκο τροφής με λιγότερες θερμίδες και νιώθουμε κορεσμό χωρίς την επιθυμία για σνακ. Μόλις 4 γραμμάρια παραπάνω φυτικές ίνες την ημέρα οδηγούν σε απώλεια 1,5 σχεδόν κιλού εντός έξι μηνών (The Journal of Nutrition, 2019)
  • η καλύτερη ρύθμιση του εντερικού μικροβιώματος, καθώς τα φασόλια μπορούν να βοηθήσουν στον πολλαπλασιασμό «καλών» εντερικών βακτηρίων, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στην αποτροπή καταστάσεων όπως η φλεγμονή, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

4. Άφθονα σε αντιοξειδωτικά

Κατά τη γυμναστική, τη χώνεψη του φαγητού, το κάπνισμα ή την έκθεση στο ηλιακό φως και την ατμοσφαιρική ρύπανση, το σώμα σχηματίζει ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία που οδηγεί σε κυτταρική βλάβη και συμμετέχει στην εκδήλωση διάφορων ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και ο γεροντικός καταρράκτης.

Εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά όπως και το φυλλικό οξύ που αφθονούν στα φασόλια δρουν ενάντια στο οξειδωτικό στρες και μπορούν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν ορισμένους τύπους κυτταρικής βλάβης.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Τα φασόλια μπορεί να αποτελέσουν δυσάρεστη εμπειρία για άτομα με ευαισθησίες στο πεπτικό σύστημα, στα οποία μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές ή άλλα προβλήματα.

Έπειτα, κάποιες ενώσεις στα φασόλια μπορεί να επιδεινώσουν καταστάσεις υγείας, όπως η τυραμίνη στη φάβα που ίσως θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με χρόνιες και συχνές κεφαλαλγίες ή υπέρταση.

Πηγή: ygeiamou

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Αντιηλιακά : Πότε δεν είναι αποτελεσματικά – Προσοχή στην χρήση τους


 Το αντιηλιακό μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, που προκαλεί εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος, γι΄αυτό και δεν λείπει ποτέ από την τσάντα της θαλάσσης. Πότε όμως δεν είναι αποτελεσματικό και μας αφήνει εκτεθειμένους;

Η συνήθεια αποθήκευσής τους στο πορτμπαγκάζ, ή στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου μέχρι την επόμενη φορά που θα χρειαστεί, υποβαθμίζει τα συστατικά και τις χημικές ουσίες που περιέχουν. Το ίδιο ισχύει και όταν παραμένουν κάτω από τον ήλιο στην παραλία επί ώρες.

Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ένα αντηλιακό εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες για πολλές ώρες, τότε η ζέστη αποδομεί τα ενεργά συστατικά του γρηγορότερα, με συνέπεια να χάνει την αποτελεσματικότητα του. Η μείωση της αποτελεσματικότητάς τους κάτω από αυτές τις συνθήκες, έχει επιβεβαιωθεί άλλωστε και από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Academy of Dermatology.
«Αν και δεν “χαλάνε” τα αντιηλικά σε μια μέρα, η επαναλαμβανόμενη αυτή πρακτική δεν τα διατηρεί στην καλή κατάσταση που έχουν κατά την αγορά τους», τονίζει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Πώς να διατηρήσω το αντηλιακό μου περισσότερο;

Για να συντηρηθούν τα συστατικά του αντηλιακού πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Εξάλλου η ημερομηνία λήξης ισχύει μόνο όταν ακολουθούνται αυτές τις οδηγίες.
Η αποθήκευσή του μέσα στο αυτοκίνητο, στο οποίο αναπτύσσονται θερμοκρασίες πάνω από 60 βαθμούς Κελσίου δεν ενδείκνυται. Είναι καλύτερο να τοποθετείται στην τσάντα χειρός, ώστε να είναι ευχερής η τακτική χρήση και επανάληψη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στην παραλία, το αντηλιακό πρέπει να τυλίγεται σε μια βρεγμένη, κατά προτίμηση, πετσέτα και να παραμένει στη σκιά, π.χ. κάτω από ομπρέλα. Εναλλακτικά, μπορεί να μπει σε ισοθερμική σακούλα τροφίμων μαζί με μια παγοκύστη.

Εάν υπάρχει φορητό ψυγείο, η τοποθέτησή του μέσα σε αυτό είναι ακόμα καλύτερη λύση για τη διατήρηση στην αρχική του κατάσταση.

Πώς είναι ένα αλλοιωμένο αντηλιακό;

Η διάρκεια ζωής των αντηλιακών δεν ξεπερνά συνήθως τα 2 έτη και είναι ασφαλή για χρήση όταν διατηρούν το χρώμα, την οσμή και την υφή τους αναλλοίωτη.

Όταν δεν συντηρούνται όπως πρέπει, το χρώμα γίνεται σκουρότερο και μυρίζουν δυσάρεστα. Τα συστατικά τους διασπώνται, χάνεται η ενιαία υφή τους (ορυκτά αντηλιακά) και γίνονται υδαρή (χημικά αντηλιακά).

Επομένως, όταν ένα ή περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά μεταβληθούν, το αντηλιακό όχι μόνο είναι αναποτελεσματικό αλλά και επιβλαβές και πρέπει να αντικαθίσταται αμέσως.
«Η επιλογή του αντηλιακού είναι προσωπική υπόθεση. Πρέπει να επιλέγεται αυτό που ταιριάζει στο δέρμα και δεν του δημιουργεί πρόβλημα. Αλλά το σημαντικότερο είναι να ταιριάζει στις προτιμήσεις του χρήστη, προκειμένου να το χρησιμοποιεί τακτικά και σωστά, καθημερινά!
Μόνο έτσι διατηρείται το δέρμα υγιές, λαμπερό και προστατευμένο, στο μέτρο του δυνατού.

Τα ύποπτα σημάδια

Πρέπει να τονισθεί ότι η εφαρμογή αντηλιακού περιορίζει τον κίνδυνο φωτογήρανσης και καρκίνου, αλλά δεν τον εξαλείφει. Επομένως, οποιοδήποτε σημάδι εμφανιστεί στο δέρμα που μοιάζει ύποπτο, ή μια υπάρχουσα ελιά αλλάξει μέγεθος, σχήμα, χρώμα, υφή θα πρέπει να ελέγχεται αμέσως από δερματολόγο, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση.

Με τη βοήθεια του δερματοσκοπίου εξετάζεται ένας-ένας σε μεγέθυνση, ώστε να αναγνωριστούν αμέσως οι σπίλοι που παρουσιάζουν αλλοιώσεις και να αντιμετωπιστεί ταχύτατα η τυχόν κακοήθεια.
«Είναι μια ανώδυνη εξέταση που δε πρέπει να γίνεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, αλλά και προληπτικά, αφού με τη δυνατότητα αποθήκευσης των δεδομένων και σύγκρισης που παρέχει εντοπίζονται αλλοιώσεις που με γυμνό μάτι δεν θα γίνονταν αντιληπτές και έτσι αποφεύγονται δυσάρεστες εξελίξεις», καταλήγει ο δρ Στάμου.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Τα φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο της αφυδάτωσης την περίοδo του καύσωνα

 


Ο υδράργυρος  έχει πάρει την ανήφορα και πολλοί είναι οι χρόνιοι πάσχοντες που γνωρίζουν πολύ καλά τι να κάνουν.

Έχουν μειώσει τις μετακινήσεις έξω, πίνουν πολύ νερό και χυμούς και βρίσκονται σε δροσερά μέρη. Τι γίνεται, όμως, με τα φάρμακα που λαμβάνουν;

Σύμφωνα με τους ειδικούς του South Western Sydney PHN ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο νοσημάτων της ζέστης, ενώ άλλα  γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι η πιο σοβαρή απειλή το Καλοκαίρι και ιδιαίτερα στις περιόδους καύσωνα είναι η αφυδάτωση, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα των φαρμάκων, επιδεινώνοντας:

  • Τις νοητικές λειτουργίες
  • Τα καρδιαγγειακά προβλήματα
  • Τη λειτουργία των νεφρών

Τα φάρμακα

Τα φάρμακα που ενδέχεται να μας δημιουργήσουν προβλήματα στη ζέστη είναι πολλά. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα και οι συνέπειες που ενδέχεται να έχουν είναι:

  1. Επιπτώσεις στην εφίδρωση. Μπορεί να προκληθούν από αντιχολινεργικά (π.χ. τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά), βήτα-αναστολείς, αντιισταμινικά, φαινοθειαζίνες, αγγειοσυσταλτικά
  2. Επιπτώσεις στη ρύθμιση της σωματικής θερμοκρασίας: Μπορεί να έχουν αντιψυχωσικά ή νευροληπτικά, αγωνιστές σεροτονίνης, διεγερτικά (π.χ. αμφεταμίνη), θυροξίνη
  3. Μείωση της δίψας: Μπορεί να την προκαλέσουν αναστολείς του ACE (α-ΜΕΑ), βουτυροφαινόνες
  4. Αφυδάτωση ή διαταραχή των ηλεκτρολυτών: Μπορεί να προκληθούν από διουρητικά (ιδίως διουρητικά της αγκύλης), φάρμακα που προξενούν διάρροια ή εμέτους (π.χ. αντιβιοτικά, κωδεΐνη, κολχικίνες)
  5. Μείωση της νεφρικής λειτουργίας: Μπορεί να προκληθεί από μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ), σουλφοναμίδες, κυκλοσπορίνη, ινδιναβίρη

Ποια φάρμακα επηρεάζονται από την αφυδάτωση

  • Διγοξίνη
  • Λίθιο
  • Βαρφαρίνη
  • Αντιεπιληπτικά
  • Διγουανίδια όπως η μετφορμίνη (για τον διαβήτη)
  • Στατίνες (για τη χοληστερίνη)

Υπάρχουν επίσης φάρμακα (π.χ. βενζοδιαζεπίνες, ισχυρά παυσίπονα/ναρκωτικά) που επηρεάζουν το επίπεδο της πνευματικής εγρήγορσης. Η δράση τους μπορεί να ενταθεί στους αφυδατωμένους ασθενείς.

Ποια επιδεινώνουν τα νοσήματα της ζέστης

Επιπλέον ορισμένα φάρμακα μπορεί να επιδεινώσουν τα νοσήματα που προκαλεί η ζέστη (π.χ. την θερμική εξάντληση) επειδή προκαλούν υπόταση. Αυτό ενδέχεται να συμβεί με:

  • Αντιυπερτασικά φάρμακα
  • Αγγειοδιασταλτικά (π.χ. νιτρώδη, αναστολείς διαύλων ασβεστίου).