Pages - Menu

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Μακροζωία: 6 συνήθειες που «χαρίζουν» περισσότερα χρόνια!

 


Πολλοί αναζητούν το μυστικό ή τα μυστικά της μακροζωίας. Είναι άραγε ένα αμινοξύ ή ένα συνολικό πρόγραμμα διατροφής που θα μας εξασφαλίσει τα πολλά και καλά χρόνια ζωής;

Είναι μήπως μια άσκηση ή περιλαμβάνει τη φροντίδα και για την ψυχική υγεία; «Οι συζητήσεις σχετικά με το προσδόκιμο ζωής και την ποιότητα υγείας έχουν παραδοσιακά επικεντρωθεί στη σωματική υγεία. Όμως η σημασία της ψυχικής ευεξίας αναγνωρίζεται πλέον ως καθοριστική για την μακροζωία και ευζωία», επισημαίνει η νευροψυχολόγος δρ Diane Roberts Stoler και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στην Εκπαίδευση (Ed.D.).

Τα συναισθήματά μας, οι σκέψεις μας και ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε με τους άλλους αλλά και αρνητικές εμπειρίες όπως η κατάθλιψη, η μοναξιά και το άγχος είναι στοιχεία που επηρεάζουν το μήκος και την ποιότητα της ζωής, σημειώνει η ειδικός και εξηγεί πώς η βελτίωση της ψυχικής υγείας μπορεί να οδηγήσει στη μακροζωία, χάρη:

  • στη μείωση του κινδύνου ασθενειών. Οι διαταραχές της ψυχικής υγείας ενισχύουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Επί παραδείγματι, η κατάθλιψη προάγει τη φλεγμονή και διαταράσσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, τα άτομα με κατάθλιψη καθίστανται ευάλωτα σε ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνος και διαβήτης.
  • στη βελτίωση της συμμόρφωσης στα φάρμακα. Τα άτομα με διαταραχές από την ψυχική σφαίρα δυσκολεύονται συχνά να συμμορφωθούν με τις φαρμακευτικές αγωγές και άλλες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, καθώς δεν έχουν κίνητρο ή νιώθουν ανίσχυρα. Η καλή ψυχική υγεία βοηθά στην αυτοφροντίδα.
  • στον περιορισμό των ανθυγιεινών συμπεριφορών: Οι επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνήθειες είναι συχνές σε άτομα με ψυχικές διαταραχές και νόσους. Κάπνισμα, κακή διατροφή και καθιστική ζωή ενδεικτικά, είναι συνήθειες με αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής.
  • την αποφυγή της κοινωνικής απομόνωσης. Το αίσθημα της μοναξιάς και οι μειωμένες κοινωνικές σχέσεις αναδεικνύονται σε όλο και πιο ανησυχητικές απειλές για την υγεία. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να οδηγήσουν στην αυτοαπομόνωση, με συνέπεια την επιδείνωσή τους αλλά και τον κίνδυνο σωματικών εκδηλώσεων.

6 βήματα για καλύτερη ψυχική υγεία και μακροζωία

Η Δρ Stoler προτείνει έξι αποδεδειγμένα αποτελεσματικές στρατηγικές για καλύτερη ψυχική υγεία που εγγυώνται μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία:

  1. Παραμείνετε δραστήριοι. Η αερόβια άσκηση ενεργοποιεί νευροδιαβιβαστές που ανεβάζουν τη διάθεση και καταπολεμούν το στρες. Βάλτε στόχο τα 20 έως 30′ μέτριας έντασης άσκησης καθημερινά.
  2. Διατηρήστε την κοινωνικότητά σας. Περάστε χρόνο με φίλους, οικογένεια ή άλλους κοινωνικούς κύκλους ώστε να καταπολεμήσετε το αίσθημα της μοναξιάς.
  3. Χαλαρώστε. Τεχνικές χαλάρωσης όπως οι βαθιές αναπνοές, η ενσυνειδητότητα, ο διαλογισμός, η γιόγκα και το τάι τσι, είναι αποτελεσματικές στη διαχείριση του καθημερινού στρες και του χρόνιου άγχους.
  4. Βγείτε έξω: Η παραμονή στη φύση, η έκθεση στο ηλιακό φως και η εισπνοή καθαρού αέρα μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας.
  5. Εξασκείστε το μυαλό σας: Το διάβασμα, τα παζλ, οι χειροτεχνίες ή ενασχόληση με μουσικά όργανα είναι κάποιες από τις πνευματικές δραστηριότητες που βοηθούν να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση καθώς μεγαλώνετε.
  6. Προσφέρετε: Ο εθελοντισμός και η βοήθεια προς τους άλλους μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τη διάθεση και να ενισχύσει την αίσθηση κοινωνικής συμμετοχής.

«Δίνοντας προτεραιότητα στη συναισθηματική ευημερία σας θα έχετε σημαντικά οφέλη ως προς τη μακροζωία. Μια ολιστική προσέγγιση είναι ιδανική· συνδυάστε τις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωή με βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας, εάν είναι απαραίτητο» καταλήγει η ειδικός.

Πηγή: ygeiamou

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Aϋπνία: Το νόστιμο φαγητό που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα

 


Ένα κόλπο για καλύτερο ύπνο είναι να αφήσετε να παίζουν στο παρασκήνιο ήχοι της φύσης όπως οι παφλασμοί της θάλασσας. Ένα δεύτερο κόλπο είναι να βάλετε τη θάλασσα στο πιάτο σας ή, για την ακρίβεια, να ετοιμάσετε σολομό με κρούστα ξηρών καρπών για το βραδινό σας.

Όπως επισημαίνει και ο Δρ Raj Dasgupta, πνευμονολόγος, ιατρός ύπνου, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου, η διατροφή είναι ένα από τα πολλά κομμάτια του παζλ για την καταπολέμηση της αϋπνίας και άλλων διαταραχών του ύπνου. Έτσι, αν δεν σας εμποδίζει κάποια αλλεργία -και σας αρέσει φυσικά το ψάρι- έχετε πολλούς λόγους να δοκιμάστε το δείπνο του ύπνου, μια συνταγή με ισχυρά επιστημονικά ερείσματα.

  1. Περισσότερη φυσική μελατονίνη

Οι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα φιστίκια, σύμφωνα με ανασκόπηση του 2017 στο Nutrients‌‌, αποτελούν πλούσιες πηγές μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου που φυσιολογικά απελευθερώνεται κυρίως το βράδυ με το σκοτάδι από την επίφυση του εγκεφάλου. Η κατανάλωση τροφών όπως τα καρύδια και τα φιστίκια είναι ένας φυσικός τρόπος ενίσχυσης της φυσιολογικής διεργασίας του οργανισμού που οδηγεί στον ύπνο, αποφεύγοντας κινδύνους που ενέχουν τα συμπληρώματα μελατονίνης, όπως αλληλεπίδραση με διάφορα φάρμακα (αντιπηκτικά, αντιαιμοπεταλιακά κ.α.).

5 TRENDS NEW COLLEGE GRADS NEED TO KNOW TO LAND A GREAT JOB

  1. Και περισσότερο «χαλαρωτικό» μαγνήσιο

Αν και η υπναγωγός δράση του μαγνησίου χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, οι μυοχαλαρωτικές του ιδιότητες σχετίζονται πιθανώς με τον καλύτερο ύπνο, σύμφωνα με τον Δρ Dasgupta. Τόσοι οι καρποί όσο και ψάρια όπως ο σολομός έχουν υψηλή περιεκτικότητα στο πολύτιμο μέταλλο που, συν τοις άλλοις, σχετίστηκε με μεγαλύτερη συγκέντρωση μελατονίνης και ρενίνης και κατά συνέπεια καλύτερο ύπνο των συμμετεχόντων σε μια μελέτη του 2012 (Journal of Research in Medical Sciences).

  1. Μια εναλλακτική για το κρέας

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 στο Journal of Clinical Sleep Medicine, οι συμμετέχοντες της ομάδας που κατανάλωνε τρεις φορές την εβδομάδα σολομό για έξι μήνες είχαν καλύτερες επιδόσεις στην καθημερινή τους λειτουργικότητα και πιο ποιοτικό ύπνο συγκριτικά με την ομάδα που κατανάλωνε κοτόπουλο, χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας, με την ίδια θρεπτική αξία με την κανονική της διατροφή, λόγω των υψηλότερων επιπέδων βιταμίνης D και καλύτερων τιμών στον δείκτη μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού (HRV).

Μια κίνηση για να το απογειώσετε

«Τα μανιτάρια είναι τα αγαπημένα μου μυστικά υπνωτικά χάπια» σχολιάζει ο Δρ Michael Breus, ειδικός στον ύπνο και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου, εξηγώντας γιατί η προσθήκη των… μυκήτων στο πιάτο μπορεί να απογειώσει τη συνταγή χάρη στην αφθονία τους σε σελήνιο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη D, μικροθρεπτικά που θεωρούνται ότι διευκολύνουν τον ύπνο όπως και τα ιχνοστοιχεία μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο και η βιταμίνη Ε. (Βρείτε εδώ επιπλέον διατροφικές πηγές τους).

‌Τρία ακόμα διατροφικά tips:

Προσθέστε στη συνταγή βότανα με ηρεμιστική δράση όπως το φασκόμηλο

Αποφύγετε να συνοδεύσετε το φαγητό με αλκοόλ όπως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, καθώς το οινόπνευμα αν και έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, εντείνει τον φαύλο κύκλο: διούρηση-αφυδάτωση-εφίδρωση-κατανάλωση νερού-διακοπή του ύπνου και τελικά, δεν βοηθά στη χαλάρωση και την ξεκούραση

Μετά το δείπνο, προτιμήστε κάποιο ρόφημα βοτάνων με χαλαρωτικές ιδιότητες που βοηθούν την ποιότητα ενός καλού ύπνου όπως το χαμομήλι, το τίλιο, ο λυκίσκος, η βαλεριάνα και το μελισσόχορτο.

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Υπέρταση: Ρίξτε τη με δύο προβιοτικά για καλή υγεία

 


Η υπέρταση θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων επικίνδυνων καταστάσεων υγείας. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορεί να προσφέρουν προστατευτική δράση, αλλά οι ερευνητές έχουν περιορισμένη κατανόηση του γιατί η διαμόρφωση της μικροχλωρίδας του εντέρου μπορεί να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο mSystems προσθέτει δύο νέα στελέχη στην λίστα των πιθανών αντιυπερτασικών προβιοτικών.

Τα δύο προβιοτικά που βρέθηκε να βοηθούν στη μείωση της υπέρτασης

Σε πειράματα σε υπερτασικά ποντίκια, η θεραπεία με τα δύο προβιοτικάBifidobacterium lactis και Lactobacillus rhamnosus, επανέφερε την αρτηριακή τους πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης το πώς αυτά τα προβιοτικά άλλαξαν το μικροβίωμα του εντέρου των πειραματόζωων σε διάστημα 4 μηνών, εντοπίζοντας συγκεκριμένα μικρόβια και μεταβολικές οδούς που μπορεί να εξηγήσουν αυτήν την προστατευτική επίδραση.

«Ολοένα και περισσότερα στοιχεία υποστηρίζουν την αντιυπερτασική δράση των προβιοτικών και των τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση τόσο σε πειράματα in vitro όσο και in vivo. Έτσι πιστεύαμε ότι η διαιτητική πρόσληψη προβιοτικών τροφών θα συμπλήρωνε καλά την παραδοσιακή θεραπεία της υπέρτασης», δήλωσε η βιολόγος δρ. Jun Li, από το City University του Χονγκ Κονγκ. Η ομάδα της συνεργάστηκε με εκείνη του μικροβιολόγου δρ. Zhihong Sun από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Inner Mongolia, για τη μελέτη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα αυξανόμενα ποσοστά υπέρτασης παγκοσμίως με την αυξανόμενη κατανάλωση ζάχαρης. Πιθανότατα ενισχύει την αρτηριακή πίεση μέσω πολλών μηχανισμών (π.χ. αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη ή κατακράτηση αλατιού) αλλά τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν ερευνήσει την επίδραση της ζάχαρης και στο μικροβίωμα του εντέρου.

Πώς έγινε η νέα έρευνα

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα δύο προβιοτικά στελέχη σε ποντίκια που ανέπτυξαν υπέρταση μετά την κατανάλωση νερού αναμεμειγμένου με φρουκτόζη. Για διάστημα 4 μηνών μετρούσαν την αρτηριακή πίεση των ζώων κάθε μήνα. Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με φρουκτόζη και που έλαβαν οποιοδήποτε προβιοτικό εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από εκείνα που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής φρουκτόζης αλλά δεν έλαβαν θεραπεία με προβιοτικά.

Επιπλέον, οι ερευνητές δεν βρήκαν διαφορά μεταξύ των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης ποντικών που τρέφονταν με φρουκτόζη και έλαβαν προβιοτικά με εκείνα της ομάδας ελέγχου που έπιναν μόνο νερό. Αυτό υποδηλώνει ότι οι παρεμβάσεις με προβιοτικά θα διατηρήσουν την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, είπε η δρ. Li.

Οι ερευνητές διερεύνησαν και τις συνδέσεις μεταξύ της αλλοιωμένης μικροχλωρίδας του εντέρου και της αλλαγής της αρτηριακής πίεσης. Διαπίστωσαν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη οδήγησε σε αύξηση των βακτηρίων Bacteroidetes και μείωση στα βακτήρια Firmicutes. Ωστόσο, η θεραπεία με προβιοτικά επανέφερε αυτούς τους πληθυσμούς βακτηρίων στα επίπεδα των ποντικιών στην ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, η ανάλυση εντόπισε νέες μικροβιακές υπογραφές που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση: Τα αυξημένα επίπεδα βακτηρίων Lawsonia και Pyrolobus και τα μειωμένα επίπεδα Alistipes και Alloprevotella, συσχετίστηκαν με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα μια μεγάλη κλινική δοκιμή για να δουν εάν η προστατευτική δράση των προβιοτικών επεκτείνεται και στα άτομα με υπέρταση: «Τα προβιοτικά αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη οδό στην προληπτική ιατρική, προσφέροντας δυνατότητες στη ρύθμιση της υπέρτασης και στην αναμόρφωση της προσέγγισής μας για την καρδιαγγειακή υγεία», είπε ο δρ. Sun.

Πηγή: onmed.gr

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Κοιμάσαι λίγες ώρες την ημέρα; Από τι κινδυνεύεις σύμφωνα με τους επιστήμονες


 Αν πάσχετε από κατάθλιψη και δυσκολεύεστε να αντιληφθείτε το γιατί, ίσως πρέπει να ελέγξετε πόσες ώρες κοιμάστε κάθε βράδυ.

Μια νέα γενετική μελέτη αποκαλύπτει πως ο συστηματικά ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τις πιθανότητες εκδηλώσεώς της.

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι κατάθλιψη και ύπνος συσχετίζονται. Δεν ήξεραν όμως ποιο προηγείται του άλλου. Την απάντηση δίνει η νέα μελέτη, που έδειξε πως ο ανεπαρκής ύπνος είναι αυτός που συνήθως εκδηλώνεται πρώτος.

Η μελέτη έδειξε επίσης πόσες ώρες ύπνου το βράδυ είναι αυτές που αυξάνουν περισσότερο τις πιθανότητες κατάθλιψης.

«Ο ανεπαρκής ύπνος και η κατάθλιψη είναι κλασικό παράδειγμα της συνθήκες «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα». Εξετάζοντας τη γενετική επιρρέπεια και στα δύο καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πιθανότερο είναι να ευθύνεται ο ανεπαρκής ύπνος για την κατάθλιψη, παρά το αντίστροφο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Odessa S. Hamilton, υποψήφια διδάκτωρ Επιδημιολογίας στο University College του Λονδίνου (UCL).

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ψυχιατρική επιθεώρηση Nature Translational Psychiatry. Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από 7.146 εθελοντές, ηλικίας 50 ετών και άνω.

Την γενετική ανάλυση πραγματοποίησαν επειδή τόσο η διάρκεια του ύπνου όσο και η κατάθλιψη είναι εν μέρει γενετικά καθορισμένες. Στην πραγματικότητα, προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει πως:

  • Η κατάθλιψη είναι κατά περίπου 35% κληρονομική
  • Οι γενετικές διαφορές ευθύνονται για το 40% της διακύμανσης στη διάρκεια του ύπνου από άτομο σε άτομο

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους εθελοντές τους σε βάθος χρόνου. Όσοι είχαν γενετική προδιάθεση για μειωμένο ύπνο είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε διάστημα 4-12 ετών.

Αντιθέτως, όσοι είχαν γενετική προδιάθεση στην κατάθλιψη δεν είχαν αυξημένες πιθανότητες μειωμένου ύπνου το βράδυ.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος

Κατά την έναρξη της μελέτης, περισσότερο από το 10% των συμμετεχόντων κοιμόντουσαν 5 ώρες ή λιγότερο το βράδυ. Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί σε 15%. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι ασθενείς με συμπτώματα κατάθλιψης αυξήθηκαν από το 9% στο 11%.

Οι ερευνητές υπολόγισαν πως όσοι κοιμούνται λιγότερες από 5 ώρες κάθε βράδυ έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους κοιμούνται 7-8 ώρες.

Διαπίστωσαν επίσης πως οι πάσχοντες από κατάθλιψη έχουν σχεδόν ένα τρίτο περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από έλλειψη ύπνου.

Τα ευρήματα αυτά μοιάζουν δυσοίωνα για όσους ήδη κοιμούνται ανεπαρκώς (ιδανικά πρέπει να κοιμόμαστε 7-8 ώρες το βράδυ). Ωστόσο η κυρία Hamilton επισήμανε πως κανένα από τα δύο δεν είναι αναπόφευκτα.

«Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι τα γονίδια γεμίζουν το όπλο και οι συνήθειές μας πατάνε την σκανδάλη», είπε. «Μπορεί να είναι κάποιος γενετικά προδιατεθειμένος στην κατάθλιψη ή στον λιγοστό ύπνο, αλλά μπορεί να λάβει μέτρα για να προστατευθεί. Θα συνιστούσα λοιπόν να τεθεί ως προτεραιότητα ο ύπνος και να αποφεύγεται η καθυστέρησή του για οποιονδήποτε λόγο».

Πηγή: iatropedia

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Junk food: Τι το κάνει τόσο νόστιμο – Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσει


 Το γεγονός ότι το γευστικό, αλλά ανθυγιεινό φαγητό, που περιέχει πολλές θερμίδες είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή και σε πολλά σημεία της πόλης, δεν βοηθά καθόλου, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ερευνητές προσδιόρισαν για πρώτη φορά γιατί ορισμένες χημικές ουσίες που περιέχονται σε μαγειρεμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα, (ονομάζονται τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης ή αλλιώς AGEs) αυξάνουν την πείνα και δοκιμάζουν την δύναμη της θέλησής μας να κάνουμε υγιεινές επιλογές όσον αφορά στο φαγητό.

Ο καθηγητής Buck Pankaj Kapahi, συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Οι επεξεργασμένες σύγχρονες δίαιτες εμπλουτισμένες με προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης, είναι δελεαστικές για κατανάλωση, αλλά γνωρίζουμε πολύ λίγα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειές τους στην υγεία μας».

«Ως ανθρώπινο είδος έχουμε εξελίξει κάποιους μηχανισμούς, που μας ενθαρρύνουν να τρώμε όσο το δυνατόν περισσότερο φαγητό σε περιόδους αφθονίας. Αποθηκεύουμε έτσι υπερβολικές θερμίδες ως λίπος, το οποίο χρησιμοποιούμε στη συνέχεια για να επιβιώσουμε σε περιόδους νηστείας«, εξήγησε ο Dr. Muniesh Muthaiyan Shanmugam, συνεργάτης στο εργαστήριο Kapahi και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στο eLife.

Ανθυγιεινό φαγητό: Τι είναι τα AGEs και πώς παράγονται

Τα AGEs είναι μεταβολικά παραπροϊόντα που εμφανίζονται όταν ένα σάκχαρο συνδυάζεται με μέρος μιας πρωτεΐνης, λιπιδίου ή νουκλεϊκού οξέος.

Εμφανίζονται με φυσικό τρόπο στον οργανισμό μας όταν μεταβολίζουμε τα σάκχαρα σε ένα κύτταρο, αλλά δημιουργούνται επίσης και κατά το ψήσιμο της τροφής, το τηγάνισμα, το ψήσιμο στη σχάρα, ενώ βρίσκονται και σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

«Το καφέ χρώμα που εμφανίζεται κατά το μαγείρεμα, το οποίο κάνει τα τρόφιμα να φαίνονται και να μυρίζουν νόστιμα είναι αποτέλεσμα των AGEs», είπε ο Shanmugam.

Η χημική αντίδραση που παράγεται όταν η ζάχαρη και η πρωτεΐνη αλληλεπιδρούν με τη θερμότητα – κάτι που αποτελεί αγαπημένη συνήθεια των σεφ- ονομάζεται αντίδραση Maillard.

Αυτή έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό εκατοντάδων έως χιλιάδων “δελεαστικών” AGEs.

Πώς η αντίδραση Maillard συμβάλλει στην καταστροφή του οργανισμού

Η αντίδραση Maillard έχει την “ικανότητα” να κάνει τα τρόφιμα νόστιμα, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και χημικές ουσίες που έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του οργανισμού.

Για παράδειγμα, προκαλεί φλεγμονή και οξειδωτική βλάβη, συμβάλλοντας στη σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων, την εμφάνιση υπέρτασηςνεφρικής νόσουκαρκίνου και πολλών νευρολογικών προβλημάτων.

Η συσσώρευση αυτών των μεταβολικών παραπροϊόντων σε πολλά όργανα είναι πιθανώς ένας από τους κύριους παράγοντες γήρανσης διαφόρων οργάνων και του οργανισμού συνολικά.

«Όταν σχηματιστούν τα προηγμένα προϊόντα γλυκοζυλίωσης, δεν μπορούν να μεταβολιστούν», είπε ο Shanmugam. Ακριβώς όπως, όταν το φρυγανισμένο λευκό ψωμί γίνεται καφέ, η διαδικασία δεν μπορεί να αντιστραφεί για να γίνει ξανά λευκό.

«Ομοίως, δεν υπάρχει τρόπος να αντιστραφούν τα AGEs», αναφέρει προσθέτοντας ότι η ικανότητα του σώματος να εκκαθαρίζει τα AGEs μειώνεται με την ηλικία.

Τι έδειξε το πείραμα με τα σκουλήκια για την υπερφαγία

Πείραμα με μικροσκοπικά σκουλήκια τα οποία εξετάστηκαν στο εργαστήριο, απέδειξε πως ακόμη κι αυτά δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από τη “νοστιμιά” και ταυτόχρονα από τις βλάβες που τους προκάλεσαν τα AGEs.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επιπροσθέτως πως αυτές οι χημικές ουσίες, εκτός από το ότι προκαλούν ασθένειες και μειώνουν τη μακροζωία, αύξησαν επίσης την όρεξη των σκουληκιών για περισσότερη τροφή.

Στη συνέχεια οι ερευνητές επιχείρησαν να μάθουν περισσότερα για τον μηχανισμό με τον οποίο τα AGEs υποκινούν την υπερφαγία.

Για να ανακαλύψουν ποια είναι η βιοχημική οδός που είναι υπεύθυνη για την υπερκατανάλωση τροφής σε φυσιολογικά υγιή σκουλήκια, οι ερευνητές τους χορήγησαν επεξεργασμένες τροφές με AGEs.

Αποδείχθηκε ότι δύο από αυτές συνέβαλλαν στην αύξηση της κατανάλωσης τροφής.

Προσπαθώντας να προσδιορίσουν περαιτέρω μία από τις ενώσεις αυτές, για να ανακαλύψουν τον μηχανισμό, παρατήρησαν ότι μια συγκεκριμένη μετάλλαξη (που ονομάζεται glod-4) αύξησε την πρόσληψη τροφής, με τη μεσολάβηση μιας συγκεκριμένης AGE που ονομάζεται MG-H1.

Η συγκεκριμένη επιστημονική εργασία είναι η πρώτη που εντόπισε το “μονοπάτι” που ακολουθούν συγκεκριμένα μόρια AGEs για την ενίσχυση της διάθεσης για κατανάλωση τροφής, αλλά και του νευροεκφυλισμού που ακολουθεί.

Απέδειξαν, επίσης, ότι τα μεταλλαγμένα σκουλήκια που δεν έχουν τρόπο να επεξεργαστούν φυσικά τα AGEs είχαν περίπου 25-30% μικρότερη διάρκεια ζωής.

Η εργασία βρίσκεται σε εξέλιξη και επεκτάθηκε σε ποντίκια, στα οποία οι ερευνητές θα εξετάσουν τη σύνδεση μεταξύ των AGEs και του μεταβολισμού του λίπους.

«Μας ελέγχει το φαγητό;»

Το μήνυμα από την παραπάνω μελέτη, σύμφωνα με τον Shanmugam είναι σημαντικό: «Δεν ελέγχουμε εμείς την πρόσληψη τροφής, αλλά αντίθετα το φαγητό είναι αυτό που προσπαθεί να μας ελέγξει», τόνισε.

Υπάρχουν απλά πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας, σημείωσε ο Kapahi, συμπεριλαμβανομένης της διαλείπουσας νηστείας και της κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως (οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης).

Επίσης βοηθά το μαγείρεμα με υγρή θερμότητα (στον ατμό) έναντι του ξηρού μαγειρέματος (τηγάνισμα ή ψήσιμο).

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Καφές: Με ποια φάρμακα δεν πρέπει να τον συνδυάζετε


 Ένας καφές το πρωί προσφέρει την εγρήγορση που χρειαζόμαστε, μαζί με συνολικά πλεονεκτήματα στην υγεία, όπως ο μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης νευροεκφυλιστικών διαταραχών, η νόσος Πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Αντίστοιχα είναι και τα πλεονεκτήματα στο ήπαρ και στους νεφρούς, αλλά και στη ρύθμιση του σακχάρου και στην ψυχική υγεία.

Παρόλα αυτά, η κατανάλωση καφεΐνης χρειάζεται προσοχή, σύμφωνα με την οικογενειακή γιατρό δρ. Faith Coleman όταν συνδυάζεται με διαφορετικές φαρμακευτικές αγωγές. Ας δούμε ποια φάρμακα ενδεχομένως δεν πρέπει να λαμβάνονται ταυτόχρονα με το αγαπημένο μας καφεδάκι.

  • Φάρμακα για τον θυρεοειδή όπως η λεβοθυροξίνη. Μελέτες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του θυρεοειδικού φαρμάκου κατά περισσότερο από 50%, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά του.
  • Φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη. Η ανάμειξη του καφέ σας με ζάχαρη ή γάλα μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα, επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για τον διαβήτη. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν πως οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη, μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα.
  • Μελατονίνη. Η μελατονίνη, που χρησιμοποιείται για τις διαταραχές ύπνου, προκαλεί υπνηλία, ωστόσο σε συνδυασμό με τον καφέ, οι επιδράσεις και των δύο ακυρώνονται. Πρόκειται για μια λογική συνέπεια δεδομένου ότι η δράση της καφεΐνης είναι διεγερτική.
  • Φάρμακα για την οστεοπόρωση. Για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, συχνά χρησιμοποιούνται αγωγές, όπως η ρισδρονάτη ή η ιμπανδρονάτη, η αποτελεσματικότητα των οποίων, όμως, φθίνει όταν συνδυάζονται με τον καφέ. Συνιστάται να παίρνετε αυτά τα φάρμακα με άδειο στομάχι.
  • Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Η κατανάλωση καφέ ταυτόχρονα με τη λήψη αντιυπερτασικών όπως η φελοδιπίνη, η βεραπαμίλη ή η προπρανολόλη μπορεί να προκαλέσει μειωμένη απορρόφηση του φαρμάκου από τον οργανισμό.
  • Αντικαταθλιπτικά. Ορισμένα φάρμακα, όπως η φλουβοξαμίνη, η αμιτριπτυλίνη, η εσκιταλοπράμη και η ιμιπραμίνη μπορεί να μεταβολίζονται διαφορετικά αν λαμβάνονται ταυτόχρονα με καφέ, ιδιαίτερα σε μεγάλες ποσότητες, καθώς θα μπορούσε να μειωθεί η ποσότητα του φαρμάκου που απορροφάται από το σώμα. Μελέτες δείχνουν ότι η φλουβοξαμίνη ειδικότερα έχει βρεθεί ότι ενισχύει τις συνήθεις παρενέργειες της καφεΐνης, προκαλώντας συμπτώματα όπως η αϋπνία και το αίσθημα παλμών.
  • Αγωγή για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως η δονεπεζίλη και η ριβαστιγμίνη, επηρεάζονται από την καφεΐνη, καθώς συστέλλεται ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποσότητα του φαρμάκου που φτάνει στον εγκέφαλο. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων καφέ έχει αποδειχθεί βάσει ερευνών ότι μειώνει αυτή την προστατευτική δράση.
  • Θεραπείες για το άσθμα. Τα βρογχοδιασταλτικά όπως η αμινοφυλλίνη ή η θεοφυλλίνη λειτουργούν χαλαρώνοντας τους αεραγωγούς, αλλά συνοδεύονται από παρενέργειες όπως ανησυχία, πόνο στο στομάχι και ευερεθιστότητα. Η κατανάλωση καφέ ή άλλων ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη μπορεί να εντείνει τις ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά και την απορρόφηση του φαρμάκου.
  • Αντιψυχωσικά. Ο καφές μπορεί να μειώσει την απορρόφηση αντιψυχωσικών φαρμάκων όπως η φαινοθειαζίνη, η κλοζαπίνη, η αλοπεριδόλη και η ολανζαπίνη. Είναι προτιμότερο να μη λαμβάνονται με καφεΐνη, αλλά να περιμένετε λίγο πριν πιείτε το αγαπημένο σας φλιτζάνι καφέ.

Πηγή: ygeiamou

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Έχεις έλλειψη μαγνησίου; 5 τροφές που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου

 


Το μαγνήσιο είναι από τα πολυτιμότερα μέταλλα για την ανθρώπινη υγεία. Διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πλήθος λειτουργιών του οργανισμού, από τους μύες μέχρι τον εγκέφαλο, τα νεφρά και την καρδιά.

Αποτελεί, επίσης, βασικό στοιχείο του μεταβολισμού κύριων θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη D, ρυθμίζοντας παράλληλα και τα επίπεδα άλλων μετάλλων, όπως το νάτριο και το κάλιο. Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει, επιπροσθέτως, το μαγνήσιο με καλύτερη ποιότητα ύπνου, η οποία αποτελεί, με τη σειρά της, βασικό δείκτη υγείας. Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες, συνιστάται να καταναλώνετε περίπου 400 mg την ημέρα.

Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ένα μέταλλο που παρουσιάζει εύκολα ελλείψεις από τον οργανισμό, εξαιτίας παραγόντων όπως το έντονο στρες ή οι διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι περισσότεροι στρέφονται στα συμπληρώματα μαγνησίου, για να αναπληρώσουν τις ελλείψεις που παρουσιάζονται.

Προτού ανατρέξετε στα φαρμακευτικά σκευάσματα, ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να εστιάσετε στη διατροφή σας, ώστε να διαπιστώσετε εάν περιέχει τις απαραίτητες τροφές για να αναπληρώσετε τα επίπεδα μαγνησίου που λείπουν από τον οργανισμό σας.

Εντάξτε στη διατροφή σας αυτές τις πέντε τροφές, που θεωρούνται κορυφαίες πηγές μαγνησίου:

Μαύρη σοκολάτα

Αυτά είναι καλά νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας, οι οποίοι έψαχναν ένα επιχείρημα για να την καταναλώνουν χωρίς τύψεις. Μόλις 28 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας περιέχουν τη σημαντική ποσότητα των 65mg μαγνησίου. Η αγαπημένη λιχουδιά αποτελεί επίσης πολύτιμη πηγή σιδήρου, χαλκού, αλλά και αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.

Αβοκάντο

Αυτό το εξωτικό φρούτο βρίσκεται στο προσκήνιο κυρίως εξαιτίας των ωφέλιμων ιδιοτήτων του στην ανθρώπινη υγεία. Ένα αβοκάντο μεσαίου μεγέθους περιέχει σχεδόν 60 mg μαγνησίου. Το φρούτο με το ζωηρό πράσινο χρώμα έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ενώ είναι πλούσιο και σε υγιή λίπη, φυτικές ίνες και βιταμίνες Β, όλα πολύτιμα συστατικά για τον οργανισμό.

Φασόλια

Τα φασόλια είναι μια πολύτιμη φυτική τροφή, καθώς δεν αποτελούν μόνο μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, αλλά προσφέρουν επίσης σημαντικές ποσότητες μαγνησίου (35-60mg).

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά οφείλουν το χρώμα τους στη χλωροφύλλη, το βασικό στοιχείο της οποίας είναι το μαγνήσιο. Εξαιτίας αυτού, λοιπόν, τροφές όπως το λάχανο, το σπανάκι και τα χόρτα αποτελούν εξαιρετικές πηγές μαγνησίου. Μόλις ένα φλιτζάνι λαχανικών περικλείει περίπου 160 mg μαγνησίου, αλλά και πολλών ακόμη χρήσιμων θρεπτικών συστατικών, όπως αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων, καθώς και βιταμινών C, A και K.

Μπανάνες

Η μπανάνα αποτελεί το αγαπημένο φρούτο πολλών και έχει κατεξοχήν ταυτιστεί με το κάλιο. Παρ’ όλα αυτά, εμπεριέχει και σημαντική ποσότητα μαγνησίου, (περίπου 40 mg μαγνησίου σε μια μεγάλη μπανάνα), αλλά και συστατικών, όπως οι φυτικές ίνες και οι βιταμίνες Β6 και C.

Πηγή: ygeiamou

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Τα κατοικίδια ως «σούπερ αγχολυτικό»: Σκύλος ή γάτα;

 


Η επαφή με τις γάτες αποδεικνύεται ευεργετική για την ψυχική υγεία ατόμων με ανεπτυγμένη συναισθηματικότητα, ένα από τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας το οποίο ταυτίζεται με τον νευρωτισμό, χωρίς όμως το αρνητικό φορτίο που φέρει ο τελευταίος.

Πρόκειται για την ιδιότητα του ατόμου να βιώνει έντονα συναισθήματα και αποκρίνεται σε αυτά, «ένα αρκετά σταθερό χαρακτηριστικό που δεν παρουσιάζει διακυμάνσεις» όπως το περιγράφει η Patricia Pendry, καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσίευσε το σχετικό εύρημα στο Anthrozoös.

Σκύλοι ή γάτες

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν την επίδραση που θα είχαν τα οικόσιτα αιλουροειδή στους συμμετέχοντες ειδικά διαμορφωμένων προγραμμάτων που εκπονούν τα Πανεπιστήμια για την καταπολέμηση του άγχους σε φοιτητές. Οι συγκεκριμένες δράσεις αξιοποιούν τις αγχολυτικές ιδιότητες της επαφής με τα κατοικίδια, η οποία ωστόσο έχει περιοριστεί σε ποσοστό άνω του 85% στη χρήση σκυλιών καθώς «οι περισσότεροι φοιτητές δεν ενδιαφέρονται για αλληλεπίδραση με γάτες» σχολίασε σκωπτικά η επικεφαλής ερευνήτρια Joni Delanoeije από το Πανεπιστήμιο του Λέβεν στο Βέλγιο για την τη θεωρία που αποδεικνύεται ανεδαφική.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μια μεγάλη δημοσκόπηση σε περισσότερους από 1.400 φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό από 20 πανεπιστήμια, η οποία ανέδειξε τη σύνδεση του συγκεκριμένου τύπου προσωπικότητας με την προθυμία αλληλεπίδρασης με γάτες ανεξαρτήτως παραγόντων όπως η προθυμία για συμμετοχή σε πρόγραμμα επίσκεψης σκύλων ή η υφιστάμενη κηδεμονία γάτας και το φύλο του κηδεμόνα. Οι ερευνητές συνυπολόγισαν τέλος παράγοντες αρνητικής επιρροής όπως η αλλεργία ή η φοβία στις γάτες.

Περισσότερες επιλογές, μεγαλύτερη συμμετοχή

Η μεγάλη διαθεσιμότητα σκύλων για τα ψυχοθεραπευτικά προγράμματα και η πεποίθηση ότι οι γάτες είναι ακατάλληλες για τέτοιες παρεμβάσεις, εξηγούν σύμφωνα με τη Δρ Pendry την απουσία των αιλουροειδών από τις θεραπευτικές δράσεις. «Υπάρχει η αντίληψη ότι οι σκύλοι υπάρχουν για να ευχαριστούν τους ανθρώπους» αναφέρει και προσθέτει πως οι γάτες μπορεί να είναι απαιτητικές και να θεωρούνται εν πολλοίς απρόβλεπτες, απόμακρες ή ιδιότροπες, γεγονός που αποθαρρύνει τη συνύπαρξη μαζί τους.

Οι ιδιαιτερότητες του ζώου εντούτοις δεν έχουν σταθεί εμπόδιο για πολλούς συμμετέχοντες σε προηγούμενες μελέτες που σχημάτισαν ουρές για να περάσουν χρόνο με τις γάτες του προγράμματος, ανακαλεί η Δρ Pendry και σημειώνει πως ήταν ένας λόγος για την εκπόνηση της πρόσφατης έρευνας.

Η δυνατότητα επιλογής μεταξύ γάτας ή σκύλου ή και με τα δύο ίσως αυξήσει τον αριθμό εθελοντών για τις θεραπευτικές συνεδρίες με ζώα, οι οποίες αποδεικνύονται αποτελεσματικό εργαλείο για μείωση του στρες και καλύτερη ψυχική διάθεση.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε μεγαλύτερο κοινό προσφέροντας παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν σκύλους και γάτες. Άτομα με υψηλότερη συναισθηματικότητα ενδεχομένως να προτιμούν τη συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα. Η προσθήκη περισσότερων γατών ενδεχομένως να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου για ευρύτερη συμμετοχή» καταλήγει η καθηγήτρια.

Πηγή: ygeia mou

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Νεφρά: Το δημοφιλές ρόφημα που τα θωρακίζει

 


Στα υπέρ και τα κατά της κατανάλωσης του καφέ, η ζυγαριά φαίνεται πως γέρνει προς τα θετικά, στα οποία προστίθεται πλέον και η εύρυθμη λειτουργία των νεφρών

Δεν υπάρχει ίσως ρόφημα που να έχει μελετηθεί περισσότερο από τον καφέ, με τις περισσότερες έρευνες να συγκλίνουν στα οφέλη που προσφέρει η μέτρια κατανάλωσή του σε όλα τα επίπεδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και πρόσφατη μελέτη από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Johns Hopkins, που αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση ακόμα και ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οξείας νεφρικής βλάβης.Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Kidney International Reports, όσοι έπιναν οποιαδήποτε ποσότητα καφέ κάθε μέρα είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο με τις μεγαλύτερες μειώσεις να παρατηρούνται στην ομάδα που έπινε δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, μειώνοντας τον κίνδυνο κατά 22%-23%. Ακόμα όμως και τα άτομα με συννοσηρότητες, όπως η αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), ο σακχαρώδης διαβήτη, είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν ποτέ καφέ.

«Ήδη γνωρίζουμε ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με την πρόληψη χρόνιων και εκφυλιστικών ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι ηπατικές νόσοι», επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Chirag Parikh, διευθυντής του Τμήματος Νεφρολογίας και καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Μελέτη Κινδύνου Αθηροσκλήρωσης στις Κοινότητες, μια συνεχιζόμενη έρευνα καρδιαγγειακών παθήσεων σε τέσσερις κοινότητες των ΗΠΑ, οι ερευνητές αξιολόγησαν 14.207 ενήλικες με διάμεση ηλικία τα 54 έτη. Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τα φλιτζάνια καφέ που έπιναν ημερησίως για 24 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν 1.694 περιπτώσεις οξείας νεφρικής βλάβης.

Ποια είναι όμως εκείνη η λειτουργία του καφέ που τον καθιστά σύμμαχο για τα νεφρά; Σύμφωνα με τον δρ. Chirag Parikh, αυτό οφείλεται «είτε στις βιολογικά ενεργές ενώσεις σε συνδυασμό με την καφεΐνη είτε απλώς στην ίδια την καφεΐνη, η οποία βελτιώνει την αιμάτωση και τη χρήση οξυγόνου από τα νεφρά».
Η ερευνητική ομάδα σημειώνει επίσης ότι τα πρόσθετα του καφέ, όπως το γάλα, η κρέμα σαντιγύ, η ζάχαρη ή τα γλυκαντικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο και να δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα, που κρίνεται απαραίτητη ούτως ή άλλως, έτσι ώστε να καθοριστούν οι δραστικοί μηχανισμοί του καφέ που προστατεύουν τα νεφρά και ειδικότερα σε κυτταρικό επίπεδο.

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Δουλεύεις σε γραφείο; Tι να προσέχεις με την υγεία σου

 


Αν θέλετε να έχετε υγιή κυκλοφορία αίματος, μην μένετε με τις ώρες ακίνητοι στην καρέκλα, ακόμα κι αν κάνετε επάγγελμα γραφείου.

Είναι σημαντικό να σηκώνεστε και να περπατάτε όσο το δυνατόν συχνότερα, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος για θρόμβωση, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Όπως εξηγούν, η μειωμένη κινητικότητα ευνοεί την πήξη του αίματος, που με τη σειρά της ευνοεί τη θρόμβωση. Οι θρόμβοι αίματος μπορεί να σχηματιστούν στα αιμοφόρα αγγεία:

  • Των χεριών και των ποδιών
  • Των πνευμόνων
  • Του εγκεφάλου
  • Της καρδιάς
  • Άλλων οργάνων

Τα ύποπτα συμπτώματα

Όταν ο θρόμβος δημιουργηθεί στο πόδι (η κατάσταση λέγεται εν τω βάθει φλεβική  θρόμβωση ή DVT) μπορεί να εκδηλωθούν:

  • Πόνος ή ευαισθησία στη γάμπα
  • Πρήξιμο του αστραγάλου ή του ποδιού
  • Ερυθρότητα ή αισθητός αποχρωματισμός και/ή
  • Αίσθημα καύσου («κάψιμο»)

Αντίστοιχα, ένας θρόμβος αίματος στους πνεύμονες προκαλεί πνευμονική εμβολή (ΠΕ). Αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με:

  • Ανεξήγητη δύσπνοια
  • Γρήγορη αναπνοή (ταχύπνοια)
  • Πόνο στο στήθος
  • Γρήγορο καρδιακό ρυθμό (ταχυπαλμία) και/ή
  • Ζάλη ή λιποθυμία

Και σε νοσηλευόμενους ασθενείς

Η θρόμβωση είναι συχνή σε όλες τις περιστάσεις παρατεταμένης ακινησίας, ακόμα και σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Στην πραγματικότητα, το 60% των φλεβικών θρόμβων εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ή μετά από νοσηλεία. Το γεγονός αυτό τους καθιστά κύρια αιτία θανάτου στο νοσοκομείο, που όμως μπορεί να προληφθεί.

Εκτιμάται ότι ετησίως καταγράφονται σε όλο τον κόσμο 10 εκατομμύρια περιπτώσεις θρόμβων που σχετίζονται με νοσοκομεία.

Στις θρομβώσεις, εξ άλλου, οφείλονται κυρίως οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως:

  1. Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
  2. Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
  3. Η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος (ΦΘΝ)

Μπορεί να προληφθεί

Τα δεδομένα αυτά έδωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική αγωγή (ΙΜΕΘΑ). Όπως εξήγησαν, η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί. Δυστυχώς, όμως, έως σήμερα δεν έχει τύχει της απαιτούμενης προσοχής από την ιατρική κοινότητα και την πολιτεία.

«Το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Σε όλες σχεδόν τις εποχές, το χαρακτηριστικό του τρόπου ζωής του ήταν η λίγη τροφή και η άσκηση», είπε ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ, αντιπρόεδρος του ΙΜΕΘΑ. «Ελλείψει αμαξιών οι άνθρωποι περπατούσαν κάθε μέρα πολλά χιλιόμετρα για να μετακινηθούν, ενώ η τροφή ήταν ένα αγαθό που δεν ανευρισκόταν υποχρεωτικά κάθε ημέρα».

Μετά τη βιομηχανική επανάσταση όμως το σκηνικό άλλαξε δραματικά. «Τα αυτοκίνητα με μηδενική προσπάθεια καλύπτουν τις αποστάσεις και σήμερα πολλοί, ακόμη και για 100 μέτρα, χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο αντί να περπατήσουν. Αν δεν αλλάξουμε αυτή τη πορεία, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, η θρόμβωση και ως συνέπεια τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα συνεχίσουν να είναι παγκοσμίως η πρώτη αιτία θανάτου», προειδοποίησε ο κ. Ρίχτερ.

«Η γνώση για τη θρόμβωση είναι απαραίτητη. Η θρόμβωση ανευρίσκεται σε πλήθος νοσημάτων που συναντάμε καθημερινά, απλώς δεν το γνωρίζουμε», επισήμανε ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Μιλτιάδης Ματσάγκας, πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι θρόμβωση, συνέχισε. Τα περισσότερα εγκεφαλικά είναι θρομβωτικά, η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί θρόμβωση, οι θρομβωμένες φλέβες των ποδιών προκαλούν πνευμονική εμβολή και πάρα πολλά άλλα νοσήματα και καταστάσεις συνδέονται με αυτήν.

«Γεγονός παραμένει ότι, αν γνωρίζουμε για την θρόμβωση και τι την προκαλεί, θα μπορέσουμε να προφυλαχτούμε από αυτήν. Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με μείωση του σωματικού βάρους, τροποποίηση της διατροφής μας (μείωση λιπαρών και εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής) και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας (π.χ. περπάτημα κάθε ημέρα), θα μας προφυλάξουν σημαντικά από την θρόμβωση σε πολλές περιπτώσεις», πρόσθεσε.

Πηγή: iatropedia