Pages - Menu

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε στη διατροφή μας για να μη νιώθουμε κουρασμένοι

 


Η κούραση που μπορεί να νιώθουμε μέσα στην ημέρα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Αν αποκλείσουμε κάποια πάθηση, ή την κατάθλιψη που απορροφά μεγάλα αποθέματα ενέργειας, τότε υπέθυνη είναι η διατροφή μας.

 

Θα έχεις προσέξει ότι αν ξεκινήσεις την ημέρα σου χωρίς να φας ή το αντίθετο, φας μεγάλες ποσότητες από φαγητό με πολλά λιπαρά, μέσα στην ημέρα νιώθεις την εξάντληση να σου χτυπάει την πόρτα.

Δες παρακάτω τι πρέπει να κάνεις και τι να αποφεύγεις αν θες τα επίπεδα ενέργειας σου αν είναι στο maximum!

Μη φύγεις από το σπίτι αν δεν φας

Ο καφές ή το κουλούρι στο δρόμο δεν είναι γεύμα. Ο οργανισμός στην προσπάθεια του να ισορροπήσει την έλλειψη θερμίδων, αυξάνει την γλυκόζη στο αίμα και νιώθεις κουρασμένος, ενώ και η υπνηλία θα σε βασανίσει για πολλές ώρες.

Πιες νερό

Μια καλή αναλογία είναι δύο ποτήρια νερό μέχρι το μεσημέρι. Η αίσθηση κόπωσης, ειδικά τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οφείλεται στην αφυδάτωση. Αν νιώθεις πιασμένος ή τους μύες σου δύσκαμπτους, τότε σίγουρα χρειάζεσαι το νερό περίσσοτερο από ποτέ.

Πρότιμησε για το πρώτο σου γεύμα δημητριακά

Είτε με γιαούρτι είτε με γάλα, τα δημητριακά είναι το ιδανικό γεύμα για να ξεκινήσεις την ημέρα σου. Αυτού του ειδους οι υδατάνθρακες είναι “βενζίνη” ηια τον εγκέφαλο και το σώμα και προσφέρουν και το αίσθημα του κορεσμού για πολλές ώρες, ώστε να αποφεύγεις τις προκλήσεις για κάποιο ενδιάμεσο γεύμα που θα σε γεμίσει με θερμίδες.

Απέφυγε την υπερβολική ποσότητα ζάχαρης

Είτε είναι κάποιο γλυκό είτε στον καφέ σου επιπλέει η ζάχαρη, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Θα εξαντληθείς νωρίτερα από κάποιον που δεν έβαλε στον οργανισμό του, κάποια γλυκαντική ουσία.

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Σνακ: Αυτή είναι η χειρότερη ώρα για διατροφικές… ατασθαλίες!


 Τα συσκευασμένο σνακ, όπως μπισκότα, κράκερ ή σοκολάτες, αποτελούν μια εύκολη λύση σε μια πολυάσχολη καθημερινότητα. Γι’ αυτό, είναι και μια δημοφιλής επιλογή για τους περισσότερους.

Ωστόσο, περίπου το 25% των ενηλίκων ενώ τρέφονται υγιεινά, χάνουν τα θετικά πλεονεκτήματα της ισορροπημένης διατροφής, επιλέγοντας κάποιο ανθυγιεινό σνακ. Τι κινδύνους κρύβει, όμως, μια τέτοια επιλογή;

Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκαν στο European Journal of Nutrition, όσοι ακολουθούν αυτή την πρακτική, κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου και της Σχολής Επιστημών Διαβίωσης και Πληθυσμού διερεύνησαν λεπτομερώς τις συνήθειες κατανάλωσης σνακ 854 ατόμων από τη μελέτη ZOE PREDICT. Όπως διαπίστωσαν, οι μισοί από τους συμμετέχοντες δεν αντιστοιχούσαν την υγιεινή ποιότητα των γευμάτων τους στα σνακ τους και το αντίστροφο. Αυτή η μικρή διαφορά είχε αρνητική επίδραση σε διαφορετικούς δείκτες υγείας, όπως στο σάκχαρο και τα επίπεδα λίπους στο αίμα, και η αντιμετώπισή της θα μπορούσε να αποτελέσει μια απλή στρατηγική διατροφής για τη βελτίωση της υγείας.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 95% από εμάς τρώμε σνακ και ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των θερμίδων μας προέρχεται από αυτά, η αντικατάσταση ανθυγιεινών σνακ, όπως μπισκότα, πατατάκια και κέικ, με υγιεινά σνακ, όπως φρούτα και ξηροί καρποί, είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να βελτιώσουμε την υγεία μας» παρατηρεί η Δρ Sarah Berry από το King’s College του Λονδίνου.

Όπως αποκάλυψε η ανάλυση για τους Βρετανούς, το 24% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης προέρχεται από σνακ, όπως μπάρες δημητριακών, γλυκά και φρούτα. Η μέση ημερήσια πρόσληψη σνακ για τους ανθρώπους που τσιμπολογούσαν στο 95% της ομάδας ήταν 2,28 σνακ την ημέρα, με το 47% των ανθρώπων να τρώνε δύο σνακ την ημέρα και το 29% των ανθρώπων να τρώνε περισσότερα από δύο.

Παρόλα αυτά, η υιοθέτηση των σνακ ανάμεσα στα γεύματα δε θεωρείται ως μια ανθυγιεινή συνήθεια, με την προϋπόθεση ότι οι διατροφικές επιλογές είναι υγιεινές. Για παράδειγμα, όσοι έτρωγαν ως ενδιάμεσα γεύματα σνακ υψηλής ποιότητας, όπως ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να διατηρούν υγιές το βάρος τους, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τσιμπολογούσαν καθόλου ή εκείνους που κατανάλωναν ανθυγιεινά τρόφιμα. Τα υγιεινά σνακ, μάλιστα, συσχετίστηκαν με καλύτερη μεταβολική υγεία και μειωμένο αίσθημα της πείνας.

Παρόλα αυτά, το ένα τέταρτο (26%) των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι κατανάλωναν υγιεινά κύρια γεύματα και σνακ κακής ποιότητας, όπως υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συσχέτισή τους με χειρότερους δείκτες υγείας, όπως υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), υψηλότερη μάζα σπλαχνικού λίπους και υψηλότερες μεταγευματικές – η περίοδος μετά την κατανάλωση ενός γεύματος – συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων, οι οποίες σχετίζονται με μεταβολικές παθήσεις όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιαγγειακά νοσήματα και παχυσαρκία. Ούτε όμως εξυπηρετούσαν το σκοπό τους, δηλαδή να μειώσουν το αίσθημα της πείνας ανάμεσα στα βασικά γεύματα.

Τη μεγαλύτερη συμβολή στην πρόσληψη θερμίδων είχαν τα κέικ και οι πίτες (14%), τα δημητριακά πρωινού (13%), το παγωτό και τα κατεψυγμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια (12%), τα ντόνατς και τα γλυκά (12%), τα ζαχαρωτά (11%), τα μπισκότα και τα brownies (11%), οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (11%). Η ώρα του σνακ έπαιζε επίσης ρόλο, καθώς σύμφωνα με την ανάλυση, τα σνακ μετά τις 9 το βράδυ σχετίζονταν εξίσου με χειρότερους δείκτες αίματος σε σύγκριση με όλες τις άλλες ώρες τσιμπολογήματος.

Πηγή: ygeiamou

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Λίπος στο συκώτι: Ποιες τροφές κάνουν καλό – Ποιες είναι «απαγορευμένες»


 Την ιδανική σύσταση που πρέπει να έχει η διατροφή μας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της μη-αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος (λίπος στο συκώτι), ανακοίνωσαν επιστήμονες από την Ισπανία.

Η μη-αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι η πιο συχνή αιτία χρόνια ηπατοπάθειας στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι το 20-30% των ενηλίκων παγκοσμίως παρουσιάζουν συσσώρευση λίπους στο ήπαρ τους, εξαιτίας της κακής διατροφής.

Το ποσοστό αυτό όμως αυξάνεται ασταμάτητα. Επιπλέον δεν συμπεριλαμβάνει μόνο ανθρώπους με περιττά κιλά, αλλά και ανθρώπους με κανονικό βάρος, αλλά πολύ κακή διατροφή.

Δυστυχώς, η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ δεν είναι άμοιρη κινδύνων. Το «λίπος στο συκώτι», όπως κοινώς αποκαλείται η πάθηση, είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για:

  • Κίρρωση του ήπατος (είναι η δημιουργία ουλών στο ήπαρ, αποτελεί δυνητικά καρκινική κατάσταση)
  • Καρκίνο του ήπατος

Αυτοί, όμως, δεν είναι οι μόνοι κίνδυνοι που απειλούν τους πάσχοντες. Είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσουν και άλλα προβλήματα υγείας, αφού το λίπος στο συκώτι σχετίζεται με:

  • Την παχυσαρκία
  • Τον τύπου 2 διαβήτη
  • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Την χρόνια νεφρική νόσο
  • Την υπέρταση

«Φάρμακο» η διατροφή

Για να αποφευχθούν αυτές οι εκβάσεις και να αναχαιτιστεί η βλάβη στο ήπαρ, είναι απαραίτητη η βελτίωση της διατροφής και του τρόπου ζωής.

Μια γενική σύσταση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι να χάνουν οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι πάσχοντες το 7-10% του αρχικού σωματικού βάρους τους. Αυτό πρέπει να επιτυγχάνεται με διατροφή που θα τους παρέχει 500-1000 θερμίδες λιγότερες την ημέρα, από αυτές που συνήθιζαν έως τώρα. Καλό είναι επίσης να γυμνάζονται συστηματικά.

Ανεξαρτήτως σωματικού βάρους, η διατροφή που θα ακολουθήσουν οι ασθενείς με λίπος στο συκώτι δεν πρέπει να περιλαμβάνει επεξεργασμένα τρόφιμα, ούτε προϊόντα με πρόσθετη φρουκτόζη.

Ποια ακριβώς, όμως, πρέπει να είναι η σύσταση της διατροφής που θα ακολουθήσουν; Συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα έως τώρα δεν υπήρχε και θέλησαν να την βρουν οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης. Έτσι, πραγματοποίησαν ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας, αναζητώντας μελέτες που είχαν εξετάσει τις επιδράσεις της διατροφής στην λιπώδη διήθηση του ήπατος. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην διατροφική επιθεώρηση Nutrients.

Τα καλύτερα και τα χειρότερα τρόφιμα

Όπως εξηγούν, οι έως τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ασθενείς. Τα ωφέλιμα τρόφιμα που συμβάλλουν στην πρόληψη και αναχαίτιση της εξέλιξης της λιπώδους διήθησης είναι:

  • Φρούτα και λαχανικά
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Παχιά (λιπαρά) ψάρια (όσα περιέχουν πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως σολομός, σαρδέλες, τόνος κ.λπ.)
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Αντιθέτως, υπάρχουν ορισμένα ιδιαιτέρως επιβαρυντικά τρόφιμα που προάγουν το λίπος στο συκώτι, ακόμα και στα αδύνατα άτομα. Αυτά είναι:

  • Το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρεατικά
  • Τα αναψυκτικά
  • Τα επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Τα κέικ και τα μπισκότα

Όσον αφορά τους υδατάνθρακες, η φρουκτόζη είναι αυτή που συμβάλλει καθοριστικά στην συσσώρευση του λίπους στο ήπαρ, τονίζουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Η ιδανική διατροφή

Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Υγείας Carlos III στη Μαδρίτη και άλλα ερευνητικά κέντρα, κατήρτισαν τη σύσταση του ιδανικού διαιτολογίου για τους ασθενείς με λίπος στο συκώτι και όσους θέλουν να το αποφύγουν. Οι ημερήσιες θερμίδες πρέπει να προέρχονται:

  • Κατά 40-45% από καλούς υδατάνθρακες
  • Κατά 30-35% από υγιεινά λίπη
  • Κατά 15-20% από πρωτεΐνες

Για να καταναλώνετε επαρκείς καλούς υδατάνθρακες χρειάζεστε:

  • Τουλάχιστον 3 φρούτα την ημέρα
  • Τουλάχιστον δύο σαλάτες λαχανικών (ωμών ή βρασμένων) των 200 γρ. η κάθε μία, την ημέρα
  • Τουλάχιστον 5 μερίδες δημητριακά ολικής αλέσεως την εβδομάδα

Τα υγιεινά λίπη είναι τα εξής:

  • 10 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τρεις φορές την ημέρα
  • 30 γρ. ξηρών καρπών, 1 ή 2 φορές την ημέρα

Οι πρωτεΐνες  που συνιστώνται είναι ως εξής:

  • Τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα όσπρια (150 γρ. την φορά)
  • Τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα παχιά ψάρια ή θαλασσινά. Κάθε φορά πρέπει να τρώτε ψάρι 100-150 γραμμάρια ή θαλασσινά 200 γρ.
  • 2-4 αυγά την εβδομάδα
  • Πουλερικά 2 φορές την εβδομάδα (από 100-150 γρ. την φορά)

Προσπαθήστε επίσης να πίνετε 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα (χωρίς ζάχαρη). Συμβουλευθείτε όμως πρώτα τον γιατρό σας γι’ αυτό, εάν δεν πίνετε ήδη καφέ. Να πίνετε ακόμα άφθονο νερό και να τρώτε καθημερινά λίγων λιπαρών ή άπαχα γαλακτοκομικά. Καλό είναι να τρώτε καθημερινά και γιαούρτι εμπλουτισμένο με προβιοτικά (ζωντανό γιαούρτι).

Για να μειώσετε το λίπος στο συκώτι σας, περιορίστε στο ελάχιστο ή εξαλείψτε την κατανάλωση απλών και επεξεργασμένων υδατανθράκων (συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης και του λευκού ψωμιού), των αναψυκτικών και των επεξεργασμένων τροφίμων. Περιορίστε, τέλος, την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεατικών σε έως μία μερίδα των 100-150 γρ. την εβδομάδα.

Πηγή: iatropedia

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Μακροζωία: Το φρούτο που δεν σε αφήνει να… γεράσεις!


 Ένα βήμα πιο κοντά στην αποκωδικοποίηση του γρίφου της μακροζωίας φαίνεται πως βρίσκονται ερευνητές από την Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς διαπίστωσαν ότι μια ουσία στους σπόρους των σταφυλιών μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο της ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, η έγχυση προκυανιδίνης C1 (PCC1), μιας χημικής ουσίας που βρίσκεται στο εκχύλισμα των σπόρων του σταφυλιού, επέκτεινε τη διάρκεια της ζωής των ηλικιωμένων ποντικιών. Η διαδικασία των πειραμάτων και η σύνδεση αυτής της ουσίας με την μακροζωία περιγράφεται εκτενέστερα στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism.

Στο νεότερο αυτό εγχείρημα με στόχο να κατανοηθεί η διαδικασία της γήρανσης, οι ερευνητές εξέτασαν 46 φυτικά εκχυλίσματα αναζητώντας το κατά πόσο μπορεί να παρουσιάζουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Στην αναζήτηση αυτή, ήρθαν αντιμέτωποι με την προκυανιδίνη C1 (PCC1) και οι αρχικές τους δοκιμές ανέδειξαν την επίδρασή τους στη μείωση του αριθμού των γηρασμένων κυττάρων στον ανθρώπινο προστάτη. Τέτοια κύτταρα είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη διαδικασία της γήρανσης.

Διερευνώντας περαιτέρω τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι σε μικρότερες δόσεις εμπόδιζε τα γηρασμένα κύτταρα να συμβάλουν στη φλεγμονή, ενώ σε υψηλότερες δόσεις τα εξουδετέρωναν εντελώς χωρίς να βλάψουν άλλα κύτταρα.

Έπειτα, οι ερευνητές χορήγησαν την ουσία σε 171 ποντίκια, 91 από τα οποία ήταν ηλικιωμένα. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι συνολικά αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής των ποντικιών κατά 9% και στην υπόλοιπη διάρκεια ζωής τους κατά 60% κατά μέσο όρο. Όσον αφορά τα νεότερα ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι βελτιώθηκε η φυσική τους κατάσταση.

Στη συνέχεια χορήγησαν τη χημική ουσία σε ποντίκια που είχαν καρκινικούς όγκους και διαπίστωσαν ότι συνέβαλλε στη συρρίκνωσή τους, όταν χορηγήθηκε σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία. Τέλος, συμπέραναν ότι το ίδιο συνέβη και σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα που εμφυτεύτηκαν σε ποντίκια.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι σε όλες τις δοκιμές τους, δεν βρήκαν βλάβες στα υγιή κύτταρα, πράγμα που σημαίνει ότι η προκυανιδίνη C1 θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη αντιγηραντική θεραπεία, μειώνοντας κάλλιστα ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης. Επισημαίνουν παρόλα αυτά ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να δοκιμαστεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητά της και να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχει παρενέργειες.

Πηγή: ygeiamou

Photo By Pixabay

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

1 στους τέσσερις αναιρεί τα οφέλη των υγιεινών γευμάτων με ανθυγιεινά σνακ



Το 24% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψής μας προέρχεται από σνακ, όπως μπάρες δημητριακών, γλυκά και φρούτα

Το ένα τέταρτο των ανθρώπων αναιρεί τα οφέλη των υγιεινών γευμάτων με ανθυγιεινά σνακ και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο «European Journal of Nutrition».

Ερευνητές του King’s College του Λονδίνου περιγράφουν λεπτομερώς τις συνήθειες κατανάλωσης σνακ 854 ατόμων. Όπως διαπιστώνουν, οι μισοί από τους συμμετέχοντες δεν αντιστοιχούν την υγιεινή ποιότητα των γευμάτων με τα σνακ, και το αντίστροφο. Αυτή η διαφορά έχει αρνητική επίδραση σε θέματα υγείας, όπως το σάκχαρο και τα επίπεδα λίπους στο αίμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 24% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψής μας προέρχεται από σνακ, όπως μπάρες δημητριακών, γλυκά και φρούτα. Η μέση ημερήσια πρόσληψη σνακ στα άτομα που τσιμπολογούν, δηλαδή το 95% της ομάδας, ήταν 2,28 σνακ την ημέρα, με το 29% των ατόμων να τρώνε περισσότερα από δύο.

Η ανάλυση έδειξε ότι το τσιμπολόγημα δεν είναι ανθυγιεινό, αρκεί τα σνακ να είναι υγιεινά. Όσοι έτρωγαν συχνά σνακ υψηλής ποιότητας, όπως ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιές βάρος σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου σνακ ή καταναλώνουν ανθυγιεινά σνακ. Επίσης, τα σνακ καλής ποιότητας μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη μεταβολική υγεία και μειωμένη πείνα.

Το 26% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι κατανάλωναν υγιεινά κύρια γεύματα, αλλά σνακ κακής ποιότητας. Τα σνακ αυτά, όπως τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και οι ζαχαρούχες λιχουδιές, συνδέονται με χειρότερους δείκτες υγείας και αφήνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πεινασμένοι. Επίσης, συνδέονται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, υψηλότερη μάζα σπλαχνικού λίπους και υψηλότερες συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, τα οποία σχετίζονται με εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακά νοσήματα και παχυσαρκία.

Τα πιο δημοφιλή σνακ που καταναλώθηκαν ήταν μπισκότα, φρούτα, ξηροί καρποί και σπόροι, τυρί και βούτυρο, κέικ και πίτες και μπάρες δημητριακών. Τη μεγαλύτερη συμβολή στην πρόσληψη θερμίδων είχαν τα κέικ και οι πίτες (14%), τα δημητριακά πρωινού (13%), το παγωτό και τα κατεψυγμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια (12%), τα γλυκά (12%), τα μπισκότα και τα μπράουνις (11%), οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (11%).

Ο χρόνος του τσιμπολογήματος μπορεί επίσης να είναι κρίσιμος για την υγεία, καθώς η ανάλυση έδειξε ότι το τσιμπολόγημα μετά τις 9 το βράδυ συνδέεται με χειρότερους αιματολογικούς δείκτες σε σύγκριση με όλες τις άλλες ώρες.

«Η αντικατάσταση ανθυγιεινών σνακ, όπως μπισκότα, πατατάκια και κέικ, με υγιεινά σνακ, όπως φρούτα και ξηροί καρποί, είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία σας», σημειώνει η δρ. Σάρα Μπέρι από το King’s College του Λονδίνου.

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Αυξημένη χοληστερόλη: Πώς να τη «ρίξεις» με φυσικό τρόπο


 Πολλές φορές, αρκούν μόλις μερικές καθημερινές κινήσεις για να διατηρήσουμε την υγεία μας σε καλά επίπεδα.

Όσον αφορά ειδικά τη ρύθμιση της χοληστερόλης, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί με τις συνήθειες που υιοθετούμε καθημερινά, αλλά και με τα τρόφιμα που βάζουμε στο πιάτο μας.

Ακολουθούν τέσσερις πολύτιμες συμβουλές με τη σφραγίδα των ειδικών του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS), για να διατηρήσετε τις τιμές της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς τη λήψη φαρμάκων.

Λιγότερα κακά λιπαρά

Τα λιπαρά τρόφιμα, και ειδικότερα όσα περιέχουν κορεσμένα λίπη, μπορούν να ανεβάσουν τις τιμές της χοληστερόλης. Σε αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνονται τα λιπαρά κρέατα, τα λουκάνικα, τρόφιμα που περιέχουν λάδι καρύδας ή φοινικέλαιο, κρέμα γάλακτος και σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ και το βούτυρο. Αντίθετα, τα τρόφιμα που περιέχουν πολυακόρεστα και ακόρεστα λίπη, μπορείτε να τα καταναλώνετε άφοβα (π.χ. καρποί, ελαιόλαδο).

Για τη μείωση της χοληστερόλης, μπορείτε, επίσης, να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί και ο σολομός, καστανό ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης και ζυμαρικά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και σπόρους καθώς και φρούτα και λαχανικά.

Περισσότερη άσκηση 

Οποιουδήποτε είδους κίνηση προστατεύει την καρδιά, ακόμα και οι πιο απλές, όπως το περπάτημα. Συνολικά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ιδανική εβδομαδιαία ποσότητα της άσκησης ανέρχεται στα 150 λεπτά την εβδομάδα. Μπορείτε να ξεκινήσετε από το περπάτημα, αυξάνοντας σταδιακά τον ρυθμό και την ταχύτητα. Αντίστοιχα, μπορείτε να δοκιμάσετε το κολύμπι ή την ποδηλασία.

Δοκιμάστε μερικές διαφορετικές ασκήσεις για να βρείτε αυτή σας ταιριάζει, έτσι ώστε να διατηρήσετε μια καλή συχνότητα χωρίς ιδιαίτερο ψυχικό κόπο.

Καθόλου κάπνισμα και αλκοόλ

Μέσα στις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος περιλαμβάνεται και η αύξηση των τιμών της χοληστερόλης, οδηγώντας σε σοβαρά προβλήματα όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνο. Εάν επιθυμείτε να το κόψετε, μπορείτε να απευθυνθείτε και σε κάποιον ειδικό ή στα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος, όπου παρέχεται ιατρική παρακολούθηση.

Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, προσπαθήστε να το μειώσετε στο ελάχιστο, υιοθετώντας αρκετές ημέρες χωρίς αλκοόλ κάθε εβδομάδα. Εάν πάλι θεωρείτε ότι το χρειάζεστε, συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να το μειώσετε αποτελεσματικά.

Πηγή: ygeiamou

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Διαλογισμός και άλλες χρήσιμες συμβουλές για να ρίξετε την αρτηριακή πίεση

 


Οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθούν να διαλογίζονται για περίπου 45 λεπτά κάθε μέρα για να μειώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση που σχετίζεται με το στρες, λένε τώρα οι ειδικοί. Μάλιστα σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεθνής Εταιρίας Υπέρτασης, θα πρέπει να αφιερώνουμε στον εαυτό μας τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα, για να ακούμε χαλαρή μουσική, να κάνουμε γιόγκα ή να αθλούμαστε.

Ωστόσο πάντα ισχύει η κλασική ιατρική συμβουλή «κόψτε το κάπνισμα και μειώστε το αλάτι!».

Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύεται στο Journal of Hypertension υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία για ορισμένες λιγότερο συμβατικές προσεγγίσεις.

Ένας από τους συγγραφείς, ο βρετανός ειδικός για την αρτηριακή πίεση, καθηγητής Bryan Williams, από University College του Λονδίνου, σε αποκλειστική συνέντευξη στο BBC επεσήμανε: «Όλοι μας πρέπει να βρούμε μισή ώρα τη μέρα για τον εαυτό μας, για να αποσυμπιεστούμε και απλά να χαλαρώνουμε. Μπορούμε, να ακούμε μουσική, να πηγαίνουμε μια βόλτα, να αθλούμαστε στο γυμναστήριο ή στο πάρκο».

Τι βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου. Επιβαρύνει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία, μακροπρόθεσμα, μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ή ένας στους τέσσερις ενήλικες παγκοσμίως έχει υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων από 18 χώρες συμβουλεύει:

-Δοκιμάστε καθημερινές στρατηγικές καταπολέμησης του στρες, όπως ο διαλογισμός, οι βαθιές αναπνοές, η γιόγκα.

-Εστιάστε στα θετικά πράγματα για τα οποία μπορείτε να είστε ευγνώμονες και κάνετε καλές πράξεις για να νιώσετε την υπέροχη αίσθηση της ικανοποίησης.

-Ακούστε χαλαρή μουσική για τουλάχιστον 25 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα.

-Άλλες καλές συνήθειες είναι να παραμένετε σωματικά δραστήριοι, ίσως θέλετε να χρησιμοποιήσετε gadget και εφαρμογές γυμναστικής για να παρακολουθείτε τα βήματα, τον ύπνο και την πρόοδό σας.

Επτά ώρες ποιοτικού ύπνου μειώνουν τα επίπεδα του άγχους

Ο καθηγητής Williams, δήλωσε: «Δεν είναι μόνο η διάρκεια του ύπνου, αλλά και η ποιότητα του ύπνου. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθούν να επιτύχουν επτά ώρες ύπνου καλής ποιότητας, για να μειώσουν τα συμπτώματα του άγχους. Επίσης προσπαθήστε να μην σκέπτεστε συνέχεια την καθημερινότητα. Αυτή η κίνηση έχει μια σημαντική και σωρευτική επίδραση καταπολέμησης του στρες στο μυαλό και την καρδιά σας», λέει ο καθηγητής.

Επίσης είναι θετικό για την ψυχολογία μας το τρέξιμο, το περπάτημα και γενικά η άθληση  στο πάρκο, μακριά από πολυσύχναστους δρόμους, επειδή η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι κακή για την καρδιά και τους πνεύμονες.

Διατροφή

Σημαντικός παράγοντας για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι επίσης και η σωστή διατροφή. Σύμφωνα με τους ειδικούς

-Η κατανάλωση ψαριών ή η λήψη συμπληρώματος ιχθυελαίου ωμέγα-3 μπορεί να είναι χρήσιμη.

-Η υγεία του εντέρου είναι επίσης σημαντική – και η λήψη προβιοτικών και η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών είναι μια
καλή ιδέα.

-Η κατανάλωση τσαγιού και καφέ είναι καλή, αλλά η κατανάλωση πολλών ενεργειακών ποτών που περιέχουν μεγάλες ποσότητες
καφεΐνης δεν συνιστάται.

-Να είστε προσεκτικοί με το τσάι γλυκόριζας – αυτό μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

ΠΗΓΗ: https://www.bbc.com/news/health-66807432

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί έχουμε αύξηση των πονοκεφάλων το Φθινόπωρο – Ποιοι ασθενείς υποφέρουν περισσότερο


 Εάν έχετε αρχίσει να παρατηρείτε αύξηση στους πονοκεφάλους σας καθώς ο καιρός γίνεται πιο δροσερός, δεν είστε οι μόνοι. Συμβαίνει πολύ συχνά, πολλοί άνθρωποι να αντιμετωπίζουν το φθινόπωρο περισσότερους πονοκεφάλους απ’ ό,τι σε άλλες περιόδους του έτους.

Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε και να αντιμετωπίσετε τους Φθινοπωρινούς πονοκεφάλους όπως αναφέρει ο Μιχάλης Βικελής Νευρολόγος, MSc in Headache
Medicine, PhD.

Φθινόπωρο Σημαίνει Αυξημένους Πονοκέφαλους

Μελέτες δείχνουν ότι, από τους μήνες Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο, οι άνθρωποι γενικά βιώνουν περισσότερο κάθε τύπο κεφαλαλγίας. Μια μελέτη δείχνει ότι οι κρίσεις ημικρανίας είναι πολύ πιο συχνές -τουλάχιστον στους ενήλικες- κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου από ό,τι τις άλλες
εποχές. Αυτό σημαίνει ότι το φθινόπωρο είναι η τέλεια στιγμή για να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις ημικρανίες σας ή άλλους επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους.

Γιατί το φθινόπωρο;

Οι αλλαγές του καιρού μπορεί να ευθύνονται για αυτή την αύξηση σε κάθε είδους πονοκέφαλο. Όσοι υποφέρουν από αθροιστικούς πονοκεφάλους είναι επίσης πιο πιθανό να τους εμφανίσουν το φθινόπωρο και μια μελέτη έδειξε σύνδεση μεταξύ των αλλαγών της θερμοκρασίας και τέτοιων
πονοκεφάλων, πιθανότατα όταν ο καιρός αλλάζει από κρύο σε ζέστη.

Προφανώς το να παραμείνετε ζεστοί κατά τη διάρκεια του κρύου και να παρακολουθείτε τα ερεθίσματα για να ξέρετε τι να περιμένετε και πότε να το περιμένετε, γίνεται πιο κρίσιμο όσο πλησιάζει το φθινόπωρο.

Οι αλλεργίες συμβάλλουν στους πονοκεφάλους

Με το φθινόπωρο έρχονται χειρότερες αλλεργίες για πολλούς εποχιακούς αλλεργικούς. Μερικοί αλλεργικοί εμφανίζουν επίσης πονοκεφάλους ή και ημικρανίες. Μια μελέτη δείχνει ότι το 50% των πασχόντων από αλλεργίες μπορεί επίσης να πάσχουν από ημικρανίες. Θα πρέπει να μιλήσετε με έναν
γιατρό εάν έχετε αλλεργίες και σοβαρούς πονοκεφάλους, καθώς αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί συχνά να διαγνωστούν λανθασμένα ως πονοκέφαλοι απο ιγμορίτιδα αντί για ημικρανίες.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε έτοιμα τα φάρμακα για την αλλεργία σας για να αποτρέψετε τις εξάρσεις των χειρότερων αλλεργικών συμπτωμάτων σας.

Η λιγότερη έκθεση στον ήλιο είναι μία από τις αιτίες

Καθώς η θερμοκρασία χαμηλώνει, έχουμε την τάση να μένουμε περισσότερο μέσα στο σπίτι μας. Λιγότερη έκθεση στον ήλιο σημαίνει λιγότερη βιταμίνη D. Ορισμένες έρευνες δείχνουν έναν σαφή παραλληλισμό μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και της αύξησης της συχνότητας των πονοκεφάλων, επομένως υπάρχει πιθανότητα αυτά τα δύο να σχετίζονται άμεσα. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν πάρετε συμπληρώματα, αλλά το να βγαίνετε έξω, να απολαμβάνετε τον ήλιο θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τους πονοκεφάλους.

Το άγχος επηρεάζει επίσης τους πονοκεφάλους

Είτε επιστρέφετε στο σχολείο είτε ο φόρτος εργασίας σας αυξάνεται, όσο περισσότερο άγχος έχετε και όσο λιγότερο κοιμάστε, μπορεί να είναι η αιτία που προκαλείται πονοκέφαλος. Οι διακοπές ή οι γιορτές είναι επίσης επιβαρυντικοί παράγοντες για τη παρουσία πονοκεφάλων.

Πάρτε αναλγητικά

Η πρώτη σας επιλογή αν έχετε διαγνωστεί με κεφαλαλγία τάσεως, είναι να κάνετε ορθολογική χρήση ενός αναλγητικού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κατάλληλο σκεύασμα θα πρέπει να δρα τόσο κεντρικά όσο και περιφερικά, να έχει γρήγορη δράση και να προσφέρει αποτελεσματική αντιμετώπιση της
κεφαλαλγίας (πονοκέφαλου τάσεως) καθώς και να είναι καλά ανεκτό.

Τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκέφαλου.

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΟΙΑ ΟΥΣΙΑ ΒΟΗΘΑΕΙ στον καφέ σου για να προστατεύσεις το έντερο


 Μια γερή και αντιοξειδωτική δόση ενέργειας, για να ξεκινήσει θετικά η μέρα, αποζητούν όσοι δεν μπορούν πλέον να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς μια γουλιά καφέ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον συνδυάζουν με γάλα, για να αποφύγουν τη ζάχαρη και να απαλύνουν την πικρή γεύση. Είχατε σκεφτεί, όμως, να τον δοκιμάσετε με μερικές κουταλιές κακάο;

Ο καφές είναι ήδη επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ευνοεί τη λειτουργία του εντέρου, καθώς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά.

«Οι πολυφαινόλες του καφέ μπορούν να τροφοδοτήσουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, προωθώντας την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα και περιορίζοντας τη δράση των βλαβερών βακτηρίων» σημειώνει ο δρ Joseph Salhab, γαστρεντερολόγος. Όταν μάλιστα συνδυάζεται με το κακάο, η αντιοξειδωτική δράση πολλαπλασιάζεται, καθώς και το κακάο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.

Το οξειδωτικό στρες και οι ανισορροπίες στο μικροβίωμα του εντέρου θεωρούνται βασικοί παράγοντες σε γαστρεντερικές παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, που προκαλεί συμπτώματα, όπως διάρροια, πόνο στο στομάχι, αιματηρά κόπρανα, απώλεια βάρους και κόπωση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Antioxidants‌, οι πολυφαινόλες μπορούν να μετριάσουν το οξειδωτικό στρες, να προωθήσουν τη βακτηριακή ποικιλομορφία στο έντερο και να βελτιώσουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις του οργανισμού.

Μια άλλη σημαντική ιδιότητα του καφέ με κακάο που βοηθά στη λειτουργία του εντέρου είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Μια κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών, καλύπτοντας ένα μέρος του στόχου των 25 έως 38 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα, προσθέτοντας μια ή δύο κουταλιές της σούπας κακάο στο πρωινό φλιτζάνι καφέ.

Άλλωστε, ο πεπτικός σωλήνας χρειάζεται φυτικές ίνες για να διατηρήσει υγιές το μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Microorganisms.

«Τα ωφέλιμα βακτήρια ζυμώνουν τις πρεβιοτικές ίνες για να παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας (SCFAs), τα οποία έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας ισορροπημένης ανοσολογικής απόκρισης στο έντερο» συμπληρώνει η γαστρεντερολόγος δρ Sarah Robbins.

Πηγή: ygeiamou

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Η «θαυματουργή» άσκηση που… εξαφανίζει την κοιλιά

 


Στο κλασικό ερώτημα του «πώς πέφτει η κοιλιά» η σωστή απάντηση δεν είναι με τους κοιλιακούς όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά με την αεροβική άσκηση όπως το τρέξιμο.

Η αεροβική προπόνηση βοηθά στην καύση του λίπους συνολικά καθώς και από τα επίμαχα σημεία, ενώ αυτό που προσφέρουν οι κοιλιακοί είναι οι σύσφιξη και ενδυνάμωση της περιοχής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενδυνάμωση της κοιλιάς χωρίς να χαθεί η ισορροπία του σώματος και η σωστή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης είναι ο συνδυασμός των κοιλιακών με τους ραχιαίους. Μια καλή συμβουλή είναι για κάθε τρεις ασκήσεις κοιλιακών να κάνουμε μία ραχαίων.

Το μυστικό

Για να έχουν αποτέλεσμα οι κοιλιακοί το μυστικό είναι να τους εκτελούμε σωστά, με ρυθμό, χωρίς να βιαζόμαστε και προσέχοντας την αναπνοή. Συνήθως εισπνέουμε στο κατέβασμα και εκπνέουμε στο ανέβασμα (στη σύσπαση της κοιλιάς). Η καλύτερη και πιο ασφαλής επιλογή κοιλιακών είναι τα ροκανίσματα

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Η σούπερ τροφή που μειώνει την πίεση και προστατεύει την καρδιά


 Οι τουρίστες τις ψάχνουν μανιωδώς ενώ ακόμα κι αν δεν τις είχαν δοκιμάσει ποτέ, σίγουρα θα το κάνουν όταν βρεθούν σε μια ταβέρνα και παραγγείλουν χωριάτικη σαλάτα.

Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και υγιή λίπη, οι ελιές προσφέρουν αρκετά οφέλη στον οργανισμό, με ένα από αυτά την προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σε αντίθεση με τα φρούτα, οι ελιές έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλότερη σε υδατάνθρακες. Μόλις πέντε ελιές, έχουν 88 θερμίδες ενώ περιέχουν 5 γραμμάρια πρωτεϊνη, 3 γραμμάρια φυτικές ίνες και 6 γραμμάρια λίπος. Παράλληλα, με αυτή την ποσότητα έχετε καλύψει το 53% της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου. Μπορεί να είναι πλούσιες σε λιπαρά, όμως το 75% των λιπαρών αυτών είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που θεωρούνται ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς αποτρέποντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ακόμα, οι ελιές αποτελούν μια πολύ καλή πηγή σιδήρου, ασβεστίου και χαλκού. Η πρόσληψή τους μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης αναιμίας, ενώ ενδυναμώνουν τα οστά και βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς. Οι βιταμίνες Α και Ε δρουν επίσης ευεργετικά για τον οργανισμό καθώς η βιταμίνη Α βοηθά να διατηρήσουμε υγιή την όρασή μας, ενώ η βιταμίνη Ε βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Ανάμεσα στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν οι ελιές βρίσκονται και οι πολυφαινόλες και συγκεκριμένα η ελαιοευρωπαΐνη, υπεύθυνη για την πικρή της γεύση, και η υδροξυτυροσόλη. Και οι δύο αυτές ουσίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και είναι ικανές ακόμα και να αποτρέψουν βλάβες στο DNA που προκαλεί ο καρκίνος. Τέλος, μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, μειώνουν τη φλεγμονή που συνδέεται με την παχυσαρκία αλλά και την πιθανότητα εμφάνισης αθηροσκλήρωσης, μια πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης αναστέλλουν την οξείδωση της κακής χοληστερόλης LDL, μια διαδικασία που σχετίζεται με τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας.

Πηγή: ygeiamou

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Υπνική άπνοια: Πώς μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου στους πάσχοντες


 
Οι πάσχοντες από αποφρακτική υπνική άπνοια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα που διατρέχουν, εάν χρησιμοποιούν τη συσκευή CPAP που παρέχει θετική πίεση στους πνεύμονες και βοηθάει να παραμένουν ανοιχτοί οι αεραγωγοί, αναφέρουν επιστήμονες από την Ισπανία.

Οι ασθενείς με άπνοια συχνά ροχαλίζουν δυνατά και η αναπνοή τους σταματά πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας. Αυτό μπορεί να μειώσει την οξυγόνωση του οργανισμού τους και να προκαλέσει κόπωση. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου 2.

Οι συσκευές CPAP παρέχονται στους ασθενείς για να αντιμετωπίσουν την άπνοια και να τους βοηθήσουν να κοιμηθούν καλύτερα.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας της Lleida (IRBLleida) παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 3.638 ασθενών οι οποίοι είχαν σταματήσει να χρησιμοποιούν τη συσκευή το 2011. Ύστερα τους συνέκριναν με ισάριθμους ασθενείς με άπνοια, οι οποίοι συνέχισαν να την χρησιμοποιούν έως το 2015 ή έως τον θάνατό τους.


Τα ευρήματά τους παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS 2023), στο Μιλάνο. Όπως διαπίστωσαν, όσοι συνέχισαν να χρησιμοποιούν τη συσκευή διέτρεχαν:

Κατά 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία
Κατά 36% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο
Κατά 18% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας σε νοσοκομείο για καρδιαγγειακή νόσο

Άλλη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St.Vincent και στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Δουβλίνου, στην Ιρλανδία, έδειξε ότι η συσκευή μπορεί να μειώνει περισσότερο την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες της καρδιάς, απ’ όσο ένα φάρμακο για την απώλεια βάρους.

Πηγή: iatropedia

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Έμφραγμα: Προσοχή στα «σιωπηλά» σημάδια για όλους


 Επικίνδυνη άγνοια για τα συμπτώματα που προκαλεί το έμφραγμα έχουν οι ενήλικες, ιδίως στις ηλικίες άνω των 55 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο να το εκδηλώσουν, αποκαλύπτει νέα δημοσκόπηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS England).

Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες (το 45%) όλων των ηλικιών δήλωσαν αβέβαιοι για τα ύποπτα συμπτώματά του. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες άνω των 55 ετών όμως έφθασε στο 51%.

Επιπλέον, το ένα τρίτο (33%) είπαν πως δεν θα καλούσαν αμέσως ασθενοφόρο εάν οι ίδιοι ή ένα αγαπημένο τους πρόσωπο παρουσίαζε ξαφνικά οξύ πόνο στο στήθος που δεν υποχωρούσε. Ο πόνος αυτός είναι το πιο συχνό σύμπτωμα που προκαλεί το έμφραγμα.

Άλλο ανακοπή καρδιάς κι άλλο έμφραγμα (ή καρδιακή προσβολή)

Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμα ότι επικρατεί αληθινή σύγχυση στο κοινό ανάμεσα στο έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή) και την ανακοπή καρδιάς. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων(το 72%) είπαν ότι δεν γνωρίζουν σε τι διαφέρουν μεταξύ τους. Το 51%, εξ άλλου, είπαν ότι εξ όσων γνωρίζουν είναι το ίδιο πράγμα!

Ωστόσο το έμφραγμα (ή καρδιακή προσβολή) αναπτύσσεται όταν παρεμποδίζεται η ροή αίματος στην καρδιά. Αυτό έχει ως συνέπεια βλάβη στον καρδιακό μυ, αλλά ο ασθενής έχει τις αισθήσεις του και αναπνέει.

Η ανακοπή καρδιάς, αντιθέτως, συνήθως εκδηλώνεται απότομα, χωρίς προειδοποίηση, με τον ασθενή να χάνει γρήγορα τις αισθήσεις του. Η καρδιά του σταματά, δεν έχει παλμό και η ζωή του κινδυνεύει άμεσα, εάν δεν υποβληθεί εντός λεπτών σε θεραπεία.

Επιπλέον, το έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή καρδιάς, αλλά όχι και το αντίστροφο.

Οι πρώτες ώρες

«Η καρδιοπάθεια είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου. Οι 9 στους 10 ασθενείς, όμως, θα επιζήσουν από το έμφραγμα, εάν φθάσουν εγκαίρως στο νοσοκομείο. Γι’ αυτό έχει ζωτική σημασία να γνωρίζουν τα ύποπτα συμπτώματα», δήλωσε ο καθηγητής Καρδιολογίας Dr. Nick Linker, κλινικός διευθυντής καρδιοπάθειας στο NHS England.

Όπως εξήγησε, κάθε λεπτό που περνά μετά την έναρξη του εμφράγματος, αυξάνει τις βλάβες στον καρδιακό μυ. Σχεδόν όλες οι βλάβες αναπτύσσονται τις πρώτες 1-2 ώρες από το έμφραγμα. Επομένως, «εάν νιώθετε πρωτόγνωρο πόνο ή σφίξιμο στον θώρακα και έχετε την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο», συνιστά.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Αν και ο πόνος στο στήθος είναι το πιο συχνό σύμπτωμα που προκαλεί το έμφραγμα, ακόμα κι αυτός εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο από ασθενή σε ασθενή. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν και ένα ή περισσότερα άλλα συμπτώματα. Συνεπώς, ένας ασθενής που παθαίνει έμφραγμα μπορεί να έχει ένα ή περισσότερα από τα εξής:

  • Αίσθημα πόνου, πίεσης, βάρους, σφιξίματος ή συμπίεσης στο θώρακα
  • Πόνο σε άλλα μέρη του σώματος. Μπορεί να εκδηλωθεί στο μπράτσο (συνήθως το αριστερό, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τα δύο χέρια), τη γνάθο, τον αυχένα, την πλάτη, την κοιλιά
  • Αίσθημα ζάλης
  • Εφίδρωση (κρύος ιδρώτας)
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία) ή έμετος
  • Ένα συντριπτικό αίσθημα άγχους (παρόμοιο με μία κρίση πανικού)
  • Βήχας ή συριγμός

Πηγή: iatropedia