Pages - Menu

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Εγκεφαλικό: Ο καύσωνας αυξάνει τον κίνδυνο για όλους

 


Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με υψηλή υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο προβλημάτων που σχετίζονται με τη ζέστη, όπως η αφυδάτωση και η θερμοπληξία.

Αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού για μερικούς ανθρώπους.

Ο δρ. Robert Brown, νευρολόγος της Mayo Clinic, λέει ότι εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε εμφανίσει συμπτώματα εγκεφαλικού στη ζέστη, καλέστε το 166, καθώς το εγκεφαλικό είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Επηρεάζει ο καιρός τον κίνδυνο να πάθετε εγκεφαλικό;

“Υπάρχει κάποια επίδραση του καιρού και της θερμοκρασίας στην εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου και πολλές φορές οφείλεται στις ακραίες θερμοκρασίες: πολύ, πολύ ζέστη ή πολύ, πολύ κρύο”, λέει ο δρ. Brown.

Ή και πολύ, πολύ… υγρασία. Ο ίδιος προσθέτει ότι ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού μπορεί να έχει να κάνει με τον αντίκτυπο που έχουν στο σώμα η υπερβολική ζέστη, η υγρασία και το κρύο:

«Αυτοί είναι παράγοντες που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση και ορισμένοι σχετίζονται με ορισμένες καρδιακές παθήσεις».

Το εγκεφαλικό είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση. Όσο πιο γρήγορα λάβετε θεραπεία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητές σας για ανάκαμψη:

“Υπάρχει μια σειρά από θεραπείες που είναι διαθέσιμες τη στιγμή των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το εγκεφαλικό. Αυτές αφορούν την αντιμετώπιση του θρόμβου που προκαλεί το πρόβλημα, δηλαδή φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να διαλύσουν τον θρόμβο που βρίσκεται σε μια αρτηρία και εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο”.

Υπάρχουν επίσης θεραπείες που μερικές φορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άμεση αφαίρεση της απόφραξης στην αρτηρία.

Εγκεφαλικό: Συμπτώματα και άμεσες σωτήριες κινήσεις

Αν πρέπει να θυμάστε ένα πράγμα για να αναγνωρίσετε άμεσα τα συμπτώματα και για την έγκαιρη αντιμετώπιση εγκεφαλικού επεισοδίου, αυτό είναι το αρκτικόλεξο ΠΑΔΩ:

  • Πτώση προσώπου (συνήθως από την μία πλευρά)
  • Αδυναμία του χεριού (το χέρι μπορεί να κρέμεται ή να το αισθάνεστε μουδιασμένο)
  • Δυσκολία ομιλίας (δυσκολία στο να μιλήστε αλλά και στο να καταλάβετε τι σας λένε)
  • Ώρα να καλέσετε το 166!

Το να ξέρετε τι σημαίνει ΠΑΔΩ μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στην ανάκαμψη και την επιβίωση από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 166 και σημειώστε την ώρα που παρατηρήσατε τα συμπτώματα. Γνωρίζοντας το πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματα (ιδεατά με ακρίβεια λεπτού) βοηθάει στην λήψη γρήγορων, δύσκολων αποφάσεων στην Εντατική.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο πιο γρήγορα μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, τόσο πιο πιθανό είναι να επιστρέψετε στον κανονικό εαυτό σας. Θυμηθείτε, ένα εγκεφαλικό είναι σαν μια καρδιακή προσβολή στον εγκέφαλό σας.

Πηγή: iatropedia

Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Αλτσχάιμερ: Νέες ελπίδες για την καταπολέμηση της νόσου


 Ένα νέο φάρμακο, η δονανεμάμπη (donanemab), χαρακτηρίζεται ως σημείο καμπής στην μάχη κατά του Αλτσχάιμερ, αφού μια παγκόσμια δοκιμή επιβεβαίωσε ότι επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση.

Το φάρμακο αντισωμάτων βοηθά στα αρχικά στάδια της νόσου, καθαρίζοντας μια πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στους εγκεφάλους των ατόμων με Αλτσχάιμερ.

Αν και δεν είναι θεραπεία, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις λένε ότι τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο JAMA σηματοδοτούν μια νέα εποχή όπου το Αλτσχάιμερ μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Η δονανεμάμπη λειτουργεί στη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά όχι σε άλλους τύπους άνοιας, όπως η αγγειακή άνοια.

Στις δοκιμές, φαίνεται ότι επιβράδυνε τον ρυθμό της νόσου κατά περίπου 30%, επιτρέποντας στους ασθενείς να διατηρήσουν περισσότερο την καθημερινή τους ζωή και τις εργασίες τους, όπως το να μαγειρεύουν και να κάνουν κάποιο χόμπι.

Η δονανεμάμπη παρασκευάζεται από την φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως η λεκανεμάμπη (lecanemab), που αναπτύχθηκε από τις εταιρείες Eisai και Biogen και που είχε προκαλέσει αντίστοιχο ενθουσιασμό σε όλο τον κόσμο πέρυσι, όταν αποδείχθηκε ότι επιβραδύνει το Αλτσχάιμερ.

Αν και εξαιρετικά ελπιδοφόρα, αυτά τα φάρμακα δεν είναι θεραπείες χωρίς κίνδυνο.

Το πρήξιμο του εγκεφάλου ήταν μια συχνή παρενέργεια σε έως και το ένα τρίτο των ασθενών στη δοκιμή της δονανεμάμπης. Για τους περισσότερους, αυτό επιλύθηκε χωρίς να προκαλέσει συμπτώματα. Ωστόσο, δύο εθελοντές, και πιθανώς ένας τρίτος, πέθαναν ως αποτέλεσμα επικίνδυνου οιδήματος στον εγκέφαλο.

Ένα άλλο φάρμακο αντισωμάτων για το Αλτσχάιμερ, που ονομάζεται αδουκανουμάμπη (aducanumab), απορρίφθηκε πρόσφατα από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και έλλειψη αποδείξεων ότι ήταν αρκετά αποτελεσματικό για τους ασθενείς.

Τι έδειξε η δοκιμή του νέου φαρμάκου για το Αλτσχάιμερ

Στη δοκιμή της δονανεμάμπης, οι ερευνητές εξέτασαν 1.736 άτομα ηλικίας 60 έως 85 ετών με νόσο Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο.

Σε διάστημα 18 μηνών οι μισοί από αυτούς έλαβαν μια μηνιαία έγχυση της θεραπείας και στους άλλους μισούς χορηγήθηκε ένα εικονικό φάρμακο.

Τα ευρήματα έδειξαν τα εξής:

  • Η δονανεμάμπη φαίνεται να έχει σημαντικό όφελος, τουλάχιστον για ορισμένους ασθενείς
  • Όσοι είχαν νωρίτερα Αλτσχάιμερ και λιγότερο αμυλοειδές εγκεφάλου κατά την έναρξη, είχαν μεγαλύτερο όφελος, όσον αφορά την κάθαρση που παρατηρήθηκε στις σαρώσεις εγκεφάλου
  • Όσοι έλαβαν τη δονανεμάμπη διατήρησαν επίσης σε μεγαλύτερο βαθμό την καθημερινή τους ζωή, όπως το να μπορούν να συζητούν τρέχοντα γεγονότα, να απαντούν στο τηλέφωνο ή να ασχολούνται με χόμπι
  • Ο ρυθμός προόδου της νόσου, που κρίθηκε από το τι μπορούσαν ακόμα να κάνουν οι άνθρωποι καθημερινά, επιβραδύνθηκε κατά περίπου 20-30% συνολικά και κατά 30-40% σε ένα σύνολο ασθενών που οι ερευνητές θεωρούσαν πιο πιθανό να ανταποκριθούν στο φάρμακο
  • Υπήρχαν σημαντικές παρενέργειες και οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους της θεραπείας
  • Οι μισοί από τους ασθενείς που έλαβαν δονανεμάμπη μπόρεσαν να σταματήσουν τη θεραπεία μετά από ένα χρόνο, επειδή είχε καθαρίσει επαρκώς τις εναποθέσεις στον εγκέφαλο

Το αμυλοειδές είναι μόνο ένα μέρος της περίπλοκης εικόνας του Αλτσχάιμερ και δεν είναι σαφές εάν η θεραπεία με δονανεμάμπη θα μπορούσε να συνεχίσει να κάνει μεγαλύτερη διαφορά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η επίδραση του φαρμάκου μπορεί να είναι μέτρια, αλλά τα αποτελέσματα παρέχουν περαιτέρω επιβεβαίωση ότι η αφαίρεση του αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο μπορεί να αλλάξει την πορεία του Αλτσχάιμερ και να βοηθήσει τους ασθενείς εάν λάβουν θεραπεία την κατάλληλη στιγμή, λένε οι ερευνητές.

Ο καθηγητής Giles Hardingham από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Άνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε: “Είναι φοβερό να βλέπεις αυτά τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται πλήρως. Περιμέναμε πολύ καιρό για τις θεραπείες για το Αλτσχάιμερ, επομένως είναι πραγματικά ενθαρρυντικό να βλέπουμε απτή πρόοδο να συνεχίζει να επιταχύνεται στον τομέα”.

Η δρ. Susan Kohlhaas, από το Alzheimer’s Research UK, δήλωσε: Αυτή η ανακοίνωση σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο. Χάρη σε δεκαετίες έρευνας, οι προοπτικές για την άνοια και οι επιπτώσεις της στους ανθρώπους και την κοινωνία αλλάζουν επιτέλους και εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή όπου η νόσος του Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να γίνει θεραπεύσιμη.

Μιλώντας στην εκπομπή PM του BBC Radio 4, ο πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, David Cameron, είπε ότι πρέπει να διατεθούν πόροι για περαιτέρω έρευνα για αυτό που παρομοίωσε με “στατίνη για τον εγκέφαλο”:

“Θέλουμε ένα χάπι που οι άνθρωποι που έχουν συσσώρευση αυτών των πρωτεϊνών στον εγκέφαλο μπορούν να παίρνουν κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα για να καθαρίσουν αυτές τις πρωτεΐνες από τον εγκέφαλο και επομένως να μειώσουν τις πιθανότητες να πάθουν μια ασθένεια που προκαλεί άνοια”.

Η Alzheimer’s Society δήλωσε: “Αυτό είναι πραγματικά ένα σημείο καμπής στον αγώνα κατά του Αλτσχάιμερ και η επιστήμη αποδεικνύει ότι είναι δυνατό να επιβραδυνθεί η νόσος”.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Κατεψυγμένα προϊόντα: Πότε είναι επικίνδυνο για την κατανάλωση


 Εάν παρατηρήσετε ότι η ημερομηνία λήξης στη συσκευασία κατεψυγμένων τροφίμων έχει ήδη παρέλθει, μπορεί να αναρωτιέστε εάν αυτό το τρόφιμο εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να φάτε κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης τους, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, η γεύση, το χρώμα και η υφή μπορεί να έχουν επηρεαστεί σημαντικά.

Τι σημαίνει η ημερομηνία λήξης στα κατεψυγμένα τρόφιμα

Οι κανονισμοί για τη χρονολόγηση προϊόντων διατροφής διαφέρουν ανά χώρα, με ορισμένες χώρες να απαγορεύουν την πώληση τροφίμων μετά την ημερομηνία προϊόντος.

Ακολουθούν ορισμένοι τύποι ημερομηνιών προϊόντων που μπορεί να δείτε στο φαγητό σας:

  • “Κατανάλωση πριν από” ή “Χρήση έως”: Η ημερομηνία κατά την οποία το προϊόν αναμένεται να διατηρήσει την βέλτιστη ποιότητά του
  • «Πώληση έως»: Η ημερομηνία κατά την οποία ένα κατάστημα πρέπει να προσπαθήσει να πουλήσει το προϊόν, ώστε να αγοραστεί όσο αυτό εξακολουθεί να έχει την βέλτιστη γεύση και ποιότητα
  • “Κατάψυξη έως”: Πότε ένα τρόφιμο πρέπει να καταψυχθεί για να διατηρήσει κορυφαία γεύση και ποιότητα

Καμία από αυτές τις ημερομηνίες δεν είναι πραγματικές ημερομηνίες λήξης, ούτε υποδηλώνουν ότι το προϊόν δεν θα είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση εκείνη τη στιγμή.

Η κατάψυξη των τροφίμων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρηθεί η θρεπτική αξία, η ποιότητα και η γεύση τους.

Σε αντίθεση με τα ευπαθή τρόφιμα που αποθηκεύονται στο ψυγείο, τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι συχνά ασφαλή πολύ μετά την ημερομηνία λήξης. Η αποθήκευση τροφίμων στους -18°C απενεργοποιεί τα μικρόβια (βακτήρια) που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλοίωση.

Ωστόσο, εάν ο καταψύκτης ανοίγει συχνά και αφήνονται τα τρόφιμα να φτάσουν σε θερμοκρασίες υψηλότερες από -18°C, οι πιθανότητες αλλοίωσης αυξάνονται.

Αν και τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια μετά την ημερομηνία λήξης τους, ορισμένα ενδέχεται να μειωθούν σε ποιότητα και γεύση μετά από πολύ χρόνο στην κατάψυξη.

Πόσο διαρκούν τα κατεψυγμένα τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης

Αν και το φαγητό είναι συχνά ασφαλές για κατανάλωση μετά την ημερομηνία λήξης του, αυτό δεν σημαίνει ότι θα θέλετε να το φάτε.

Η παρατεταμένη αποθήκευση ορισμένων τροφίμων μπορεί να τα κάνει να φαίνονται ή να έχουν αλλοιωμένη γεύση λόγω καύσης ή ξήρανσης στον καταψύκτη. Για να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων, γίνετε δημιουργικοί στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα τρόφιμα, που μπορεί να έχουν στεγνώσει, χρησιμοποιώντας τα σε φαγητά κατσαρόλας, ψητά, ή smoothies.

Εάν τα τρόφιμα έχουν αποθηκευτεί ακατάλληλα, ή έχουν αφεθεί να φτάσουν σε θερμοκρασίες πάνω από -18°C, μπορεί να μην είναι ασφαλές να καταναλωθούν, ακόμη και αν το προϊόν δεν έχει λήξει. Εάν ένα τρόφιμο έχει μια σχεδόν ουδέτερη, ή σάπια μυρωδιά μετά την απόψυξη, είναι σώφρον να το πετάξετε επιτόπου.

Ακολουθούν ορισμένα βήματα, που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να βεβαιωθείτε ότι τα κατεψυγμένα σας τρόφιμα παραμένουν ασφαλή:

  • Κρατήστε ένα θερμόμετρο στην κατάψυξή σας για να ελέγξετε ότι η θερμοκρασία παραμένει στους -18°C.
  • Αποφύγετε να τοποθετείτε ζεστά τρόφιμα στην κατάψυξή σας. Πάντα να κρυώνετε πρώτα στο ψυγείο προτού τοποθετήσετε τα μαγειρεμένα προϊόντα στην κατάψυξη.
  • Περιορίστε την συχνότητα με την οποία ανοίγετε την κατάψυξη.

Ακολουθεί μια λίστα με κοινά τρόφιμα και πόσο καιρό θα διατηρήσουν την ποιότητα και τη φρεσκάδα τους σε μια κατάψυξη στους -18°C:

Το κρέας, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών και των ψαριών, διατηρεί την ποιότητά του πολύ περισσότερο, όταν είναι κατεψυγμένο σε ωμή κατάσταση, έναντι όταν είναι μαγειρεμένο. Αυτό οφείλεται στην υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία στο ωμό κρέας. Μόλις μαγειρευτεί, είναι πιο πιθανό να στεγνώσει αφότου καταψυχθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο χρόνος κατάψυξης των φρούτων και των λαχανικών ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής, συσκευασίας και αποθήκευσής τους. Μερικά λαχανικά, όπως το λάχανο, οι πατάτες, το σέλινο και τα αγγούρια δεν παγώνουν καθόλου καλά. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε νερό τα κάνει να γίνονται σαν πολτός μόλις αποψυχθούν.

Σημάδια ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν χαλάσει

Αν και τα τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί είναι ασφαλή για κατανάλωση (με την προϋπόθεση ότι έχουν καταψυχθεί σωστά και σε ποιοτική κατάσταση), ακολουθούν ορισμένα προφανή σημάδια ότι μπορεί να έχουν χαλάσει:

  • Έγκαυμα κατάψυξης. Αυτό συμβαίνει όταν τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν εκτεθεί στον αέρα. Το φαγητό είναι ασφαλές για κατανάλωση, αλλά μπορεί να είναι ξηρό και να έχει ανεπιθύμητη υφή. Εάν μόνο μικρά τμήματα του φαγητού έχουν καεί στην κατάψυξη, μπορείτε απλώς να τα κόψετε και να φάτε το υπόλοιπο.
  • Μυρωδιά. Μόλις αποψυχθεί, κάντε μια δοκιμή όσφρησης. Εάν μυρίζει άσχημα, τότε είναι καλύτερο να το πετάξετε.
  • Υφή. Μια χυλώδης ή γλοιώδης υφή είναι ένας δείκτης αλλοίωσης που προκαλείται από βακτήρια.
  • Χρ

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Με τι νοθεύονται τα ποτά και πόσο επικίνδυνα γίνονται για την υγεία

 


Η νόθευση των αλκοολούχων ποτών, βρίσκεται σε άνθηση και μας βάζει σε κινδύνους.

Οι υγειονομικές επιπτώσεις από τη χρήση νοθευμένων ποτών είναι τεράστιες όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης σχολιάζοντας το γεγονός της κατάσχεσης από την ΑΑΔΕ 21 τόνων αιθυλικής αλκοόλης.

«Υπάρχουν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις στη νοθεία. Η πιο επικίνδυνη είναι η παρασκευή αλκοολούχων ποτών σε παράνομα εργαστήρια με χρήση αλκοόλης, η οποία δεν προέρχεται από τρόφιμα και φυσική διεργασία αλλά είναι βιομηχανικού τύπου» ανέφερε στις «Συνδέσεις» ο κ. Θωμαϊδης.

Σύμφωνα με τον ειδικό αυτή η πιο οικονομική αιθυλική αλκοόλη ενδέχεται να περιέχει τοξικές προσμίξεις όπως η μεθανόλη. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ύπαρξη μεθανόλης. Σε αυτή την χαμηλού τύπου αιθανόλη, οινόπνευμα και φυσικά και άλλες αλκοόλες», είπε προσθέτοντας ότι αυτή την μέθοδο συναντάμε στα ποτά «μπόμπες».

Όπως τόνισε υπάρχουν και άλλου είδους νοθείες που δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία, αλλά έχουν να κάνουν με τη διαφυγή κερδών για το κράτος και τις επιχειρήσεις.

Μιλώντας για την ποσότητα που κατέσχεση ΑΑΔΕ τόνισε ότι ήταν βιομηχανικού τύπου που παρασκευάζονταν για άλλες χρήσεις.

«Το οινόπνευμα το χρησιμοποιούμε σε νοσοκομεία, στις ιατρικές πρακτικές, ως αντισηπτικό. Είναι απαραίτητο συστατικό σε πάρα πολλές ιατρικές πράξεις. Αυτή η αιθανόλη προορίζοντας γι’ αυτά και όχι για κατανάλωση σε ποτά», πρόσθεσε ο κ. Θωμαΐδης.

Τοξικές επιδράσεις από τη χρήση μεθανόλης

Ερωτηθείς τι παθαίνει κάποιος έφηβος που θα καταναλώσει νοθευμένο ποτό τόνισε ότι θα έχει τοξικές επιδράσεις.

«Η επικινδυνότητα της μεθανόλης είναι γνωστή. Τα ποτά μπόμπες, ανάλογα με πόσο θα καταναλώσουμε μπορούν να προκαλέσουν έως και θάνατο. Αρχικά όμως προκαλούν ίλιγγο, ζαλάδες, πονοκέφαλο, διαταραχές στο γαστρεντερικό, στο νευρικό σύστημα και στην όραση. Όταν λοιπόν κάποιο παιδί, κάποιος νέος έχει διαταραχές στην όραση μετά από κατανάλωση ποτού, είναι σίγουρο ότι έχει καταναλώσει ποτό μπόμπα» σημείωσε ο ειδικός.

Και όπως τόνισε όταν βγαίνουμε να διασκεδάσουμε σε κάποιο κλαμπ, καλό είναι να επιλέγουμε ποτό «καθαρό» που δεν είναι τύπου κοκτέιλ και να επιλέγουμε πάντα το ίδιο ποτό που γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το ποσοστό νοθείας στα ποτά αγγίζει το 10% λέγοντας ότι το ΣΔΟΕ και το Γενικό Χημείο του Κράτους κάνουν τις δειγματοληψίες

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Πνιγμός: Πόση ώρα μετά το φαγητό μπορώ να κολυμπήσω ώστε να μπορώ να σώσω κάποιον;


 
Σοκ έχουν προκαλέσει οι δεκάδες πνιγμοί που έχουν καταγραφεί τους φετινούς καλοκαιρινούς μήνες και αφορούν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους και παιδιά. Σύμφωνα δε με μελέτες, ο πνιγμός στη θάλασσα, αποτελεί διεθνώς την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων και τη δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα για τους ανήλικους.

Τι είναι όμως ο πνιγμός; Πόση ώρα μετά το φαγητό μπορώ να κολυμπήσω και πώς μπορώ να σώσω κάποιον;

Πνιγμός, όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας σε σχετική του ενημέρωση ονομάζεται η διαδικασία αναπνευστικής διαταραχής έπειτα από βύθιση ή εμβάπτιση σε κάποιο υγρό που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, τραυματισμό ή επιβίωση.

Όροι όπως «δευτεροβάθμιος πνιγμός», «ξηρός πνιγμός», «υγρός πνιγμός» και «παρολίγο πνιγμός» έχουν εγκαταλειφθεί.

Στην πλειοψηφία των θανατηφόρων περιστατικών πνιγμού, υπάρχει μια μικρή ποσότητα υγρού στους πνεύμονες του θύματος. Αν δεν υπάρχει νερό, τότε το θύμα πέθανε πιθανότατα από κάποια άλλη αιτία πριν εισέλθει στο νερό.

Βασικά μοντέλα του πνιγμού

Με βάση το «Μοντέλο 4Ο του Πνιγμού» (στα Αγγλικά ονομάζεται «The 4W Model of Drowning»), οι παράγοντες που καθορίζουν την επιβίωση του ατόμου, είναι το θύμα, ο διασώστης, οι συνθήκες και η τοποθεσία του πνιγμού. Πνιγμός μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, οπουδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, με υπαιτιότητα του θύματος ή του ναυαγοσώστη. Κάθε χρόνο, πεθαίνουν από πνιγμό τόσο τα ίδια τα θύματα όσο και οι διασώστες τους που επιχείρησαν να τους σώσουν υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους.

Με βάση την «Ενστικτώδη Αντίδραση του Πνιγμού» (Instinctive Drowning Response), το θύμα του πνιγμού εμφανίζει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Η προσπάθειά του να κρατηθεί στην επιφάνεια του νερού, θα διαρκέσει περίπου 20-60 δευτερόλεπτα. Σπάνια είναι σε θέση να φωνάξει «βοήθεια», επειδή όταν το κεφάλι του βγει στην επιφάνεια του νερού, θα προσπαθήσει να εισπνεύσει οξυγόνο. Τα χέρια και τα πόδια του εκτελούν κινήσεις ανίκανες να τον κρατήσουν στην επιφάνεια του νερού, σύμφωνα με το newsbeast.gr.

Τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από τη στεριά. Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές ώρες. Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν κολύμπι και υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, όσοι καταναλώνουν αλκοόλ/ναρκωτικά.

Πόσες ώρες μετά το φαγητό επιτρέπεται το κολύμπι και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Για την αποτροπή του πνιγμού, εφάρμοσε τα παρακάτω μέτρα ασφαλείας:

  • Παρακολούθησε οργανωμένα μαθήματα κολύμβησης.
  • Κολύμπησε πάντα με παρέα και ιδανικά κάτω από την επίβλεψη ναυαγοσώστη.
  • Τα παιδιά να επιτηρούνται πάντα από ενήλικο κοντά στο νερό.
  • Κολύμπησε 3 ώρες μετά το φαγητό.
  • Μην μπαίνεις απότομα και μην μένεις αρκετή ώρα σε κρύο νερό.
  • Μην απομακρύνεσαι από τα ρηχά. Κολύμπησε παράλληλα με την ακτή.
  • Μην υπερεκτιμάς και μην κάνεις επίδειξη των δυνάμεών σου στους άλλους.
  • Μην κάνεις επικίνδυνα παιχνίδια που θέτουν την ατομική ή την ασφάλεια άλλων σε κίνδυνο.
  • Αν κάποιος κινδυνεύει και δεν μπορείς να βοηθήσεις, ειδοποίησε τον ναυαγοσώστη.
  • Ακολούθησε τα μέτρα ασφαλείας της λουτρικής εγκατάστασης.
  • Αν επισκεφτείς μια λουτρική περιοχή για πρώτη φορά, ενημερώσου για τους κινδύνους της από τους ντόπιους κατοίκους.
  • Αν παρασύρεσαι στα βαθιά από κάποιο ρεύμα, κολύμπησε παράλληλα με την ακτογραμμή για να απεγκλωβιστείς και μετά κάθετα για να επιστρέψεις στην ακτή.

Πώς θα βοηθήσεις κάποιον που κινδυνεύει

Για να σώσεις κάποιον που κινδυνεύει, ακολούθησε μια από τις παρακάτω μεθόδους:

  • 1.Διάσωση με φωνή. Κάθισε στην άκρη της στεριάς και καθοδήγησε το θύμα ώστε να κολυμπήσει προς την στεριά. Μπορείς να του πεις: «χτύπα τα πόδια σου, κράτησε το κεφάλι σου ψηλά, κολύμπησε προς την στεριά».
  • 2.Διάσωση με έκταση άκρου. Ξάπλωσε στο έδαφος και άπλωσέ του το χέρι ή το πόδι σου. Δώσε του προφορικές οδηγίες για να πιαστεί από αυτό και να τον τραβήξεις έξω.
  • 3.Διάσωση με πέταγμα αντικειμένου. Πέταξε στο θύμα ένα σκοινί, σωστικό σάκο (σάκος που περιέχει σκοινί που ξετυλίγεται καθώς πετιέται προς το θύμα), κυκλικό σωσίβιο, μπάλα, ατομική συσκευή επίπλευσης, την ρεζέρβα ρόδα του αυτοκινήτου σου κτλ. Αφού πιάσει το βοήθημα επίπλευσης, ενθάρρυνε το θύμα να κρατήσει το κεφάλι του πάνω από την επιφάνεια του νερού και να χτυπήσει τα πόδια του μέχρι να φτάσει στην στεριά.
  • 4.Διάσωση με υδροβασία. Περπάτησε μέσα στο νερό μέχρι το σημείο που πατώνεις. Άπλωσε το χέρι σου ή κάποιο αντικείμενο στο θύμα (πχ ξύλο, σωσίβιο). Δώσε του προφορικές οδηγίες για να πιαστεί από αυτό. Τράβηξέ τον έξω.
  • 5.Διάσωση με πλωτό μέσο. Η χρήση πλωτού μέσου, με την προϋπόθεση ότι γνωρίζεις πώς να το χρησιμοποιήσεις, εξασφαλίζει ταχεία προσέγγιση του θύματος και ασφαλή/ξεκούραστη επιστροφή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ταχύπλοο, τζετ σκι, βάρκα με κουπιά, κανό, σωστική σανίδα, φουσκωτό στρώμα θαλάσσης.
  • 6.Διάσωση με κολύμβηση και χρήση σωστικού αντικειμένου. Πριν μπεις στο νερό, πάρε μαζί σου ένα βοήθημα επίπλευσης. Προσέγγισε και άπλωσε το βοήθημα επίπλευσης, χωρίς να έρθεις εσύ σε επαφή με το θύμα. Το βοήθημα μπορεί να είναι οτιδήποτε επιπλέει (πχ ναυαγοσωστικό σωσίβιο, μπάλα, ατομική συσκευή επίπλευσης) ή οτιδήποτε εξασφαλίζει απόσταση ασφαλείας ανάμεσα σε σένα και το θύμα (πχ μπλούζα, ομπρέλα, κομμάτι ξύλο κτλ).
  • 7.Διάσωση με άμεση σωματική επαφή. Αποτελεί την πιο δύσκολη και απαιτητική τεχνική διάσωσης. Για αυτό να εκτελείται μόνο από εκπαιδευμένα άτομα. Ο διασώστης προσεγγίζει το θύμα από πίσω, ώστε να αποφύγει πιθανό εναγκαλισμό. Πιάνει το θύμα από τον ώμο και την μέση και τον οριζοντιώνει, ώστε το σώμα του να «ξαπλώσει» στην επιφάνεια του νερού και να είναι ευκολότερη η μεταφορά του.

Χρησιμοποίησε μια μορφή ρυμούλκησης πιάνοντας το θύμα από το σαγόνι (με το ένα ή τα δύο σου χέρια), από τις μασχάλες (με τα δύο σου χέρια), από το στήθος, τα ρούχα ή τον καρπό του χεριού του. Ρυμούλκησέ τον μέχρι την ασφάλεια. Αν έχει τις αισθήσεις του, ενθάρρυνέ τον συστηματικά. Αν βουλιάζει το σώμα του, οριζοντίωσέ τον και συνέχισε την ρυμούλκηση. Αν δεν αναπνέει και μπορείς, κάνε του τεχνητή αναπνοή φυσώντας του στην μύτη.

Οι πιο ασφαλείς τρόποι για κάποιον που δεν έχει εκπαιδευτεί στην διάσωση, είναι οι 4 πρώτοι τρόποι.

Ο «χρυσός κανόνας της ασφάλειας» λέει ότι η ζωή του διασώστη είναι σημαντικότερη από του θύματος. Αν τίθεται σε κίνδυνο για οποιοδήποτε λόγο (πχ κύματα, ρεύματα, μεγάλη απόσταση από την στεριά κτλ), δεν πρέπει να επιχειρήσει την διάσωση.

Φροντίδα

Το θύμα του πνιγμού, μετά την διάσωση μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω φροντίδα.

  • Αν δεν αναπνέει, είναι απαραίτητη η κλήση ασθενοφόρου και η παροχή βασικής υποστήριξης ζωής (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, τοποθέτηση σε θέση ανάνηψης), ενδεχομένως η παροχή απινιδισμού και προχωρημένης υποστήριξης ζωής (όταν φθάσει το ασθενοφόρο).
  • Αν αναπνέει, θα χρειαστεί ψυχολογική υποστήριξη για να ξεπεράσει τον φόβο.
  • Αν κρυώνει, θα πρέπει να σκεπαστεί με κάτι ζεστό.
  • Αν ανησυχεί για τα προσωπικά του αντικείμενα, να εντοπιστούν και να ειδοποιηθούν τα συγγενικά του πρόσωπα.

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Το γάλα τελικά είναι πιο ενυδατικό από το νερό...

 

Πιστεύετε πως όταν διψάτε, η καλύτερη λύση για να έχετε τη μεγαλύτερη δυνατή ενυδάτωση είναι να πιείτε ένα ποτήρι νερό; Η απάντηση είναι όχι!
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου St. Andrews της Σκωτίας, το γάλα είναι το ρόφημα που παρέχει μεγαλύτερη και με περισσότερη διάρκεια ενυδάτωση στον οργανισμό.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το νερό - τόσο το μη ανθρακούχο όσο και το ανθρακούχο - κάνει αρκετά καλή δουλειά στο να ενυδατώνει γρήγορα τον οργανισμό αλλά τα ροφήματα με λίγη ζάχαρη, λίπος ή πρωτεΐνη κάνουν ακόμη καλύτερη δουλειά στο να μας κρατούν ενυδατωμένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το γάλα είναι πιο ενυδατικό από το νερό
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το γάλα ενυδατώνει ακόμη περισσότερο από το σκέτο νερό, καθώς περιέχει λακτόζη, πρωτεΐνη και λίπος, τα οποία βοηθούν στην επιβράδυνση της κένωσης των υγρών από το στομάχι και διατηρούν την ενυδάτωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το γάλα έχει επίσης νάτριο, το οποίο δρα σαν σφουγγάρι και συγκρατεί το νερό στο σώμα με αποτέλεσμα να παράγονται λιγότερα ούρα.

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Οι δύο βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας στον καύσωνα

 


Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά είναι ακόμα πιο σημαντική όταν υπάρχει καύσωνας, καθώς η έντονη εφίδρωση και η κόπωση που αυτός προκαλεί μπορεί να προκαλέσει απώλεια βιταμινών.

Όπως αναφέρει η ιατρική ιστοσελίδα «Healthstat.gr», δύο είναι οι βιταμίνες που πρέπει να προσλαμβάνετε σε άφθονες ποσότητες κάθε καλοκαίρι και ιδίως όταν έχει καύσωνα.

Βιταμίνη C

Σύμφωνα με έρευνες, η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει καλύτερα τις υψηλές θερμοκρασίες, αποτρέποντας σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται από την υπερβολική ζέστη, όπως θερμοπληξία και εξανθήματα. Το ασκορβικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην υποστήριξη των ιδρωτοποιών αδένων και στην πρόληψη της εξουθένωσης σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Η βιταμίνη C, ένα βασικό αντιοξειδωτικό, προστατεύει επίσης το δέρμα από τις βλάβες του ήλιου και βελτιώνει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα. Το καλοκαίρι, η προσθήκη φρούτων στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C. Επίσης, μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνη C μέσω κάποιου συμπληρώματος.

Σύμπλεγμα Βιταμινών Β

Οι βιταμίνες Β είναι απαραίτητες όλο το χρόνο, αλλά υπάρχουν επιπλέον λόγοι που έχουν αξία τους καλοκαιρινούς μήνες. Θυμηθείτε, ότι αν και μπορείτε να λαμβάνετε βιταμίνες Β ανεξάρτητα, είναι καλύτερο να τις λαμβάνετε ως σύμπλεγμα για την υποστήριξη του οργανισμού σας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η θειαμίνη (Β1) βοηθά στην πέψη και την παραγωγή ενέργειας. Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερη θειαμίνη όταν καταναλώνουμε περισσότερο αλκοόλ. Η ριβοφλαβίνη (Β2) είναι πολύτιμη για την υποστήριξη των ματιών, του δέρματος και των νυχιών όταν περνάμε περισσότερο χρόνο στον ήλιο. Το παντοθενικό οξύ (Β5) είναι χρήσιμο κατά τη διάρκεια του στρες και όπως πολλές βιταμίνες Β παίζει ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Τα συμπληρώματα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β έχουν μεγαλύτερη ζήτηση το καλοκαίρι αφού δίνουν ενέργεια και χάνονται εύκολα με τον ιδρώτα.

Παράλληλα, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικά οφέλη που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας όταν τη χρησιμοποιείτε τοπικά πριν από την εφαρμογή αντηλιακού, τόσο πριν από την έκθεση στον ήλιο όσο και μετά την έκθεσή σας στον ήλιο.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Έμφραγμα- Εγκεφαλικό: Ποιες τροφές προστατεύουν την καρδιά


 Η κατανάλωση έξι τροφών αποτελεί «κλειδί» για χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «European Heart Journal».

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση φρούτωνλαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά συντελεί στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων στους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Την ίδια ώρα, η μη κατανάλωση αρκετών συνδυασμών από τα έξι αυτά τρόφιμα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Στη μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου Μακμάστερ, του νοσοκομείου «Hamilton Health Sciences» και του Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία του Πληθυσμού του Καναδά, περιγράφεται επίσης ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως η συμπερίληψη μέτριας ποσότητας δημητριακών ολικής άλεσης ή μη επεξεργασμένων κρεάτων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από καρδιαγγειακά νοσήματα το 2019, που αντιπροσωπεύουν το 32% όλων των θανάτων παγκοσμίως. Το 85% αυτών των θανάτων οφειλόταν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από πολλαπλές μελέτες που αφορούσαν σε 245.000 άτομα σε 80 χώρες. Έτσι, περιλαμβάνεται εκπροσώπηση από χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, Άντριου Μέντε, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακμάστερ και ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία του Πληθυσμού, επισημαίνει ότι «εξαιρώντας τις μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων, οι ερευνητές κατέδειξαν ότι η κατανάλωση των φυσικών τροφών με μέτρο είναι το κλειδί. Οι μέτριες ποσότητες ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας. Τα ίδια αποτελέσματα στην υγεία μπορούν να επιτευχθούν με τη μέτρια κατανάλωση δημητριακών και κρεάτων, αρκεί να πρόκειται για μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής άλεσης και μη επεξεργασμένα κρέατα».

Οι ερευνητές συνιστούν μια μέση ημερήσια πρόσληψη από δύο έως τρεις μερίδες φρούτων, δύο έως τρεις μερίδες λαχανικών, μία μερίδα ξηρών καρπών και δύο μερίδες γαλακτοκομικών. Επίσης, τρεις έως τέσσερις μερίδες οσπρίων εβδομαδιαίως και δύο έως τρεις μερίδες ψαριών εβδομαδιαίως. Τα πιθανά υποκατάστατα περιλαμβάνουν μία μερίδα δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά και μία μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ή πουλερικών καθημερινά.

Πηγή: ygeiamou

Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Καύσωνας: Πώς θα καταλάβετε ότι πάθατε θερμοπληξία

 


Πότε θα καταλάβουμε ότι πάσχουμε από θερμοπληξία και θερμική εξάντληση.

Να μην κυκλοφορούν ώρες με υψηλές θερμοκρασίες, να έχουν πρόσβαση σε κλιματιζόμενο χώρο, να ανοίγουν το βράδυ για να αερίζεται το σπίτι και να λαμβάνουν πολλά υγρά είναι μερικε΄ς από τις οδηγίες του υπουργείο Υγείας για την εντιμετώπιση της θερμοπληξίας .

Πιο συγκεκριμένα τα συπτώματα στα οποία οι πολίτες θα πρέπει να δώσουν προσοχή προκειμένου να καταλάβουν ότι έχουν υποστή θερμοπληξία ειναι τα ακόλουθα:

  • Ναυτία ή έμετος
  • Μυϊκές κράμπες
  • Κούραση ή αδυναμία
  • Ζαλάδα
  • Πονοκέφαλος
  • Λιποθυμία

Τι πρέπει να κάνετε

Μετακινηθείτε σε δροσερή τοποθεσία

Χαλαρώστε τα ρούχα σας

Εφαρμόστε δροσερά, υγρά ρούχα στο σώμα ή κάντε ένα δροσερό μπάνιο

Πιείτε μερικές γουλιές νερό

Αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που:

Θερμοπληξία

Υψηλή θερμοκρασία σώματος

Ερεθισμένο, ερυθρό, ξηρό ή υγρό δέρμα

Γρήγορος και δυνατός καρδιακός παλμός

Πονοκέφαλος

Ζάλη

Ναυτία

Σύγχυση

Λιποθυμία

Τι πρέπει να κάνετε

Καλέστε ασθενοφόρο

Μετακινείστε το άτομο σε πιο δροσερό μέρος

Εξασφαλίστε την πτώση της θερμοκρασίας του σώματος του ατόμου, παρέχοντάς του δροσερά ρούχα ή κάνοντάς του ένα δροσερό μπάνιο

Μην δώσετε στο άτομο να πιει νερό από το στόμα

Αναφέρθηκε επίσης στην προστασία των ηλικιωμένων και των ατόμων με χρόνια προβλήματα αναπνευστικά και καρδιολογικά. Όπως είπε, οι ασθενείς πρέπει να τροποποιήσουν την φαρμακευτική αγωγή τους και αφού πρώτα επικοινωνήσουμε με τον θεράποντα γιατρό.

WhatsApp Image 2023 07 21 at 16.41.29

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Το καλοκαιρινό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και κάνει το δέρμα να… λάμπει!


 Τα ροδάκινα σχετίζονται με τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα αμύγδαλα. Πιστεύεται ότι προέρχονται από την Κίνα πριν από περισσότερα από 8.000 χρόνια.

Ροδάκινο: Θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά

Ένα μεσαίου μεγέθους ροδάκινο (150 γραμμάρια) παρέχει περίπου:

  • Θερμίδες: 58
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Λίπος: λιγότερο από 1 γραμμάριο
  • Υδατάνθρακες: 14 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 17% της Ημερήσιας Απαραίτητης Ποσότητας (DV)
  • Βιταμίνη Α: 10% DV
  • Κάλιο: 8% DV
  • Βιταμίνη Β3 (νιασίνη): 6% του DV
  • Βιταμίνη Ε: 5% DV
  • Βιταμίνη Κ: 5% DV
  • Χαλκός: 5% DV
  • Μαγγάνιο: 5% DV

Τα ροδάκινα προσφέρουν επίσης μικρότερες ποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και ορισμένων ακόμα βιταμινών Β.

Επιπλέον, είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά: ευεργετικές φυτικές ενώσεις που καταπολεμούν την οξειδωτική βλάβη και βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από τη γήρανση και τις ασθένειες. Όσο πιο φρέσκο και ώριμο είναι το ροδάκινο, τόσα περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει.

Σε μια μελέτη, ο χυμός από φρέσκα ροδάκινα έδειξε αντιοξειδωτική δράση σε υγιείς άνδρες εντός 30 λεπτών από την κατανάλωση.

Τα φρέσκα και τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα φαίνεται να έχουν παρόμοιες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, αρκεί οι ποικιλίες σε κονσέρβα να είναι χωρίς φλούδα.

Ωστόσο, τα φρέσκα ροδάκινα έχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικά στην προστασία από την οξειδωτική βλάβη.

Ροδάκινο: Οφέλη για την υγεία

Μπορεί να βοηθήσει την πέψη

Τα ροδάκινα περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή πέψη και σε χαμηλότερο κίνδυνο εντερικών διαταραχών. Τα άνθη από το ροδάκινο παρέχουν επίσης ορισμένες ενώσεις που φαίνεται να υποστηρίζουν ένα υγιές έντερο.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Τα ροδάκινα περιέχουν ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υπέρταση, καθώς και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.

Μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας

Οι ενώσεις στους καρπούς και τα άνθη της ροδακινιάς συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος, διατηρώντας την υγρασία του και προστατεύοντας από τις βλάβες από τον ήλιο. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες επιβεβαίωσης.

Μπορεί να αποτρέψει ορισμένους τύπους καρκίνου

Οι ενώσεις στο ροδάκινο προσφέρουν κάποια προστασία κατά του καρκίνου, περιορίζοντας τον σχηματισμό, την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, και πάλι, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη.

Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα αλλεργίας

Τα ροδάκινα μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της απόκρισης του ανοσοποιητικού σας συστήματος στα αλλεργιογόνα, μειώνοντας έτσι τα συμπτώματα αλλεργίας. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες – ιδιαίτερα σε ανθρώπους.

Μπορεί να ενισχύσει την ανοσία

Το ροδάκινο είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό και αντιοξειδωτικά. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί επίσης να καταπολεμήσει ορισμένους τύπους βακτηρίων.

Μπορεί να προστατεύσει από ορισμένες τοξίνες

Σε μια μελέτη, τα εκχυλίσματα ροδάκινου που χορηγήθηκαν σε καπνιστές αύξησαν την απομάκρυνση της νικοτίνης μέσω των ούρων.

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μελέτες σε παχύσαρκους αρουραίους έχουν δείξει, ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στο ροδάκινο μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Τούτου λεχθέντος, όλες αυτές οι μελέτες ήταν μικρής έκτασης και τα περισσότερα από αυτά τα οφέλη δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους.

Πηγή: iatropedia