Pages - Menu

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Τι είναι το καστορέλαιο – Τα 4 μεγάλα οφέλη για την υγεία


 Ένα από τα «φάρμακα της φύσης» που ο άνθρωπος χρησιμοποιεί εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι το καστορέλαιο, ένα φυτικό έλαιο που παρασκευάζεται από τους σπόρους του φυτού Ricinus communis, όπως αναφέρει το «Healthstat.gr».

Αυτοί οι σπόροι, οι οποίοι είναι γνωστοί ως καστορόσποροι, περιέχουν ένα τοξικό ένζυμο που ονομάζεται ρικίνη. Ωστόσο, η διαδικασία θέρμανσης που υφίσταται το καστορέλαιο κατά την παραγωγή του απενεργοποιεί τη ρικίνη, επιτρέποντας την ασφαλή χρήση του ελαίου.

Όπως αναφέρει το healthline το καστορέλαιο έχει διάφορες βιομηχανικές και φαρμακευτικές χρήσεις. Χρησιμοποιείται συνήθως ως πρόσθετο σε τρόφιμα, φάρμακα και προϊόντα περιποίησης του δέρματος, καθώς και ως βιομηχανικό λιπαντικό και συστατικό καυσίμου βιοντίζελ.

Στην αρχαία Αίγυπτο, οι άνθρωποι έκαιγαν το καστορέλαιο ως καύσιμο σε λυχνάρια, το χρησιμοποιούσαν ως φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία παθήσεων όπως ο ερεθισμός των ματιών και το έπαιρναν ακόμη και για να διεγείρουν τον τοκετό στην εγκυμοσύνη.

4 πιθανά οφέλη και χρήσεις του καστορέλαιου

1. Ισχυρό καθαρτικό

Μία από τις γνωστές χρήσεις του καστορέλαιου είναι ως φυσικό καθαρτικό. Κατά την κατάποση, το καστορέλαιο μπορεί να τονώσει τους μύες στα έντερα, προάγοντας τις κινήσεις του εντέρου.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να το χρησιμοποιείτε με προσοχή και να ακολουθείτε τις σωστές οδηγίες δοσολογίας καθώς η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως διάρροια, ναυτία και αφυδάτωση.

2. Μια φυσική ενυδατική κρέμα

Το καστορέλαιο χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής περιποίησης λόγω των ενυδατικών και θρεπτικών ιδιοτήτων του. Μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματος, να προωθήσει την επούλωση των πληγών, να μειώσει τη φλεγμονή και να καταπραΰνει τις ξηρές και ερεθισμένες δερματικές παθήσεις. Επιπλέον, πιστεύεται ότι προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών και βελτιώνει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής.

Το καστορέλαιο είναι ένα φυσικό μαλακτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να διεισδύσει βαθιά στο δέρμα και να εγκλωβίσει την υγρασία του. Αυτό το καθιστά ένα αποτελεσματικό συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος, όπως κρέμες, λοσιόν και βάλσαμα. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος, κάνοντάς το να φαίνεται πιο λείο και νεανικό.

Επιπλέον, το καστορέλαιο είναι ευεργετικό για τα μαλλιά. Μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών διεγείροντας τους θύλακες της τρίχας και μειώνοντας τη φλεγμονή. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση του σπασίματος των μαλλιών και των σχισμένων άκρων (ψαλίδα), κάνοντας τα μαλλιά να φαίνονται πιο υγιή και λαμπερά.

3. Βοηθά στην επούλωση πληγών

Η εφαρμογή καστορέλαιου στις πληγές δημιουργεί ένα υγρό περιβάλλον που μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της επούλωσης και στην αποτροπή της ξήρανσης των πληγών.

Το Venelex, μια δημοφιλής αλοιφή που χρησιμοποιείται σε κλινικά περιβάλλοντα για τη θεραπεία τραυμάτων, περιέχει ένα μείγμα καστορέλαιου και βάλσαμο Περού, ένα βάλσαμο που προέρχεται από το δέντρο Myroxylon balsamum.

Το Venelex χρησιμοποιείται ως επίδεσμος τραυμάτων για χρόνιες και οξείες πληγές και δερματικά έλκη.

Επιπλέον, το ρικινολεϊκό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ που βρίσκεται στο καστορέλαιο, έχει αντιφλεγμονώδεις και ανακουφιστικές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος, να υποστηρίξει την επούλωση και να βοηθήσει στη μείωση του πόνου σε άτομα με πληγές.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι αλοιφές που περιέχουν καστορέλαιο μπορεί να είναι αποτελεσματικές για τη θεραπεία πολλών διαφορετικών πληγών.

4. Μπορεί να είναι χρήσιμο για τον καθαρισμό και την αποθήκευση των τεχνητών οδοντοστοιχιών

Ορισμένα βακτήρια και μύκητες, συμπεριλαμβανομένων των μυκήτων Candida, αναπτύσσονται συνήθως στις τεχνητές οδοντοστοιχίες. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει στοματικές ανησυχίες εάν οι οδοντοστοιχίες δεν καθαρίζονται και δεν αποθηκεύονται σωστά.

Τα είδη Candida, όπως η C. albicans, είναι ιδιαίτερα προβληματικά για τα άτομα που φορούν οδοντοστοιχίες, επειδή προσκολλώνται εύκολα στις επιφάνειες των οδοντοστοιχιών και στους ιστούς του στόματος.

Η υπερανάπτυξη των μυκήτων Candida μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται οδοντοστοιχειοτροφική στοματίτιδα, μια λοίμωξη που οδηγεί σε φλεγμονή, ερυθρότητα και ερεθισμό στο στόμα.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο καθαρισμός των οδοντοστοιχιών με καστορέλαιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης στοματίτιδας οδοντοστοιχίας, επειδή το καστορέλαιο μπορεί να βοηθήσει στην εξόντωση των βακτηρίων και των μυκήτων.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Μαγνήσιο: Οι 6 πιο «πλούσιες» τροφές – Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα


 Το μαγνήσιο βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας και πρωταγωνιστεί σε εκατοντάδες βιοχημικές εργασίες. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο «Healthstat.gr», έως και το 30% των ανθρώπων στη Δύση δε λαμβάνουν αρκετό μαγνήσιο από τη διατροφή τους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σειράς προβλημάτων υγείας.

Αξίζει, επίσης, να υπογραμμίσουμε ότι εάν έχουμε για πολύ καιρό χαμηλά επίπεδα σε μαγνήσιο, αυτό μπορεί ως επακόλουθο να «ρίξει» το ασβέστιο και το κάλιο στο αίμα μας, θρεπτικές ουσίες που είναι εξίσου σημαντικές για την υγεία μας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η αμερικανική κλινική «Mayo Clinic», οι άνθρωποι που έχουν χρόνια ανεπάρκεια μαγνησίου, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν τα παρακάτω προβλήματα υγείας:

  • Υψηλή πίεση αίματος
  • Καρδιαγγειακές νόσους
  • Εγκεφαλικό
  • Διαβήτη τύπου 2
  • Οστεοπόρωση
  • Ημικρανίες

Που κάνει καλό το μαγνήσιο

Μερικά από τα βασικότερα οφέλη του μαγνησίου είναι τα παρακάτω, με βάση το άρθρο του «Healthline», που επιμελήθηκε η Αμερικανίδα διατροφολόγος Adrienne Seitz:
νικολοπουλου

  • Δρα κατά των φλεγμονών: Οι φλεγμονές ευθύνονται για την εμφάνιση χρόνιων προβλημάτων υγείας (π.χ.: καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα), ενώ είναι γνωστό ότι επισπεύδουν και τη γήρανση. Μεγάλη ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν συμπληρώματα μαγνησίου είχαν χαμηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) στο αίμα, η οποία είναι σημαντικός δείκτης φλεγμονής.
  • Δημιουργία ενέργειας: Βοηθά στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και ιδίως στη δημιουργία της πρωτεΐνης από τον οργανισμό.
  • Ρύθμιση του νευρικού συστήματος: Ρυθμίζει τους νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο και το νευρικό μας σύστημα.
  • «Μάχεται» κατά του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου: Μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες που λάμβαναν συμπληρώματα μαγνησίου παρατήρησαν μείωση των συμπτωμάτων τους πριν από την περίοδο (π.χ.: ημικρανίες, κόπωση κ.ά), αλλά και κατά τη διάρκεια (πόνος, κατακράτηση υγρών κ.ά).
  • Υποστηρίζει το καρδιαγγειακό σύστημα: Όπως είπαμε και στην προηγούμενη ενότητα, τα άτομα που εμφανίζουν έλλειψη σε μαγνήσιο, εμφανίζουν πιο συχνά καρδιαγγειακές νόσους. Αντίστοιχα, ανάλυση έδειξε ότι άτομα που ακολουθούσαν πρόγραμμα διατροφής πλούσιας σε μαγνήσιο είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό, υψηλή πίεση αίματος και άλλες νόσους του καρδιαγγειακού συστήματος.
  • Κινητικότητα των μυών: Βοηθά στη σύσπαση και στη χαλάρωση των μυών, ενώ βελτιώνει την απόδοση κατά τη σωματική άσκηση.
  • Προωθεί την καλύτερη ψυχική υγεία και διάθεση: Το μαγνήσιο παίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και της διάθεσης. Μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με ανεπάρκεια σε μαγνήσιο είχαν πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης αυξημένη κατά 22%. Παράλληλα, άλλες έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που λάμβαναν συμπληρώματα μαγνησίου εμφάνισαν βελτίωση των συμπτωμάτων όχι μόνο της κατάθλιψης, αλλά και της αγχώδους διαταραχής.
  • «Χτίζει» γερά οστά: Ανάλυση 12 μελετών έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο συνδέεται με αυξημένη οστική πυκνότητα στους γοφούς και στο μηριαίο οστό, οστά που είναι επιρρεπή στα κατάγματα.

Πόσο μαγνήσιο πρέπει να παίρνω καθημερινά

Σύμφωνα με την κυβερνητική ιστοσελίδα της Αυστραλίας «Healthdirect», οι ημερήσιες ανάγκες των ανθρώπων σε μαγνήσιο ανάλογα με το βιολογικό φύλο και την ηλικία τους είναι οι παρακάτω:

  • Παιδιά 1 – 2 ετών: 80 mg
  • Παιδιά 4 – 8 ετών: 130mg
  • Παιδιά 9 – 13 ετών: 240mg
  • Έφηβοι (αγόρια 14 – 18 ετών): 410mg
  • Έφηβοι (κορίτσια 14 – 18 ετών): 360mg
  • Άνδρες κάτω των 30 ετών: 400 mg
  • Γυναίκες κάτω των 30 ετών: 310mg
  • Άνδρες άνω των 30 ετών: 420mg
  • Γυναίκες άνω των 30 ετών: 320mg
  • Έγκυες και θηλάζουσες: 350 – 360mg

Ποιες τροφές έχουν μαγνήσιο

Δείτε παρακάτω τις 7 κυριότερες τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο:

  • Μαύρη σοκολάτα: Τα 28 γρ. μαύρης σοκολάτας περιέχουν το 15% της ημερήσιας συνιστάμενης ποσότητας σε μαγνήσιο.
  • Αμύγδαλα: Τα 28 γρ. αμυγδάλων περιέχουν το 19% της ημερήσιας συνιστάμενης ποσότητας σε μαγνήσιο.
  • Σπανάκι, βρασμένο: Τα 90 γρ. βρασμένου σπανακιού περιέχουν το 19% της ημερήσιας συνιστάμενης ποσότητας σε μαγνήσιο.
  • Κάσιους: Τα 28 γρ. αμυγδάλων περιέχουν το 18% της ημερήσιας συνιστάμενης ποσότητας σε μαγνήσιο.
  • Φακές: Μια μερίδα (200 γρ.) φακές περιέχει το 17% της ημερήσιας συνιστάμενης ποσότητας σε μαγνήσιο.
  • Καστανό ρύζι: Μισή κούπα (100 γρ.) βρασμένο, καστανό ρύζι, περιέχει το 10% της ημερήσιας συνιστάμενης ποσότητας σε μαγνήσιο.
  • Μπανάνα: Μια μπανάνα μετρίου μεγέθους περιέχει το 8% της ημερήσιας συνιστάμενης ποσότητας σε μαγνήσιο.

Μαγνήσιο, φάρμακα και συμπληρώματα – Ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο σημαντικό είναι να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες μαγνησίου, εξίσου σημαντικό είναι να μην ξεπερνάμε συστηματικά τις συνιστάμενες ποσότητες, καθώς μπορούν να προκαλέσουν πόνους στο στομάχι, ναυτία και διάρροια. Υπερβολικά υψηλά επίπεδα μαγνησίου (ιδίως μέσω των συμπληρωμάτων) μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε αρρυθμίες στην καρδιά ή ανακοπή.

Παράλληλα, τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να αντιδράσουν αρνητικά με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντιβιώσεων, διουρητικών, αγωγών για την οστεοπόρωση, φαρμάκων κατά της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και των ελκών στομάχου.

Σε περίπτωση που σκέφτεστε να λάβετε συμπληρώματα μαγνησίου είναι σημαντικό να το συζητήσετε πρώτα με το γιατρό σας.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Αυτοί οι χυμοί «ρίχνουν» την πίεση και προστατεύουν την καρδιά

 


Η υπέρταση είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας, καθώς σχετίζεται με εμφράγματα, εγκεφαλικά και άλλα δεινά.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία της. Ωστόσο, δεν αρκεί να περιορίσουμε το αλάτι (νάτριο) για να έχουμε υπό έλεγχο την αρτηριακή πίεση. Εξίσου σημαντικό είναι να καταναλώνουμε αρκετό κάλιο.

Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης, που συμβάλλει στην ισορροπία υγρών στον οργανισμό μας. Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι εκ φύσεως πλούσια σε κάλιο. Το ίδιο και το κρέας, το γάλα, το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί, αλλά και ο καφές και το τσάι.

Μία διατροφή πλούσια σε κάλιο και φτωχή σε νάτριο είναι απαραίτητη για υγιή αρτηριακή πίεση, αναφέρουν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Η επαρκής πρόσληψη καλίου είναι τα 3.400 mg ημερησίως για τους άνδρες, σύμφωνα με το Γραφείο Διατροφικών Συμπληρωμάτων (ODS) των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ. Η αντίστοιχη ποσότητα στις γυναίκες είναι 2.600 mg. Στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό απαιτούνται καθημερινά 2.900 και 2.800 mg αντιστοίχως. Οι ανήλικοι χρειάζονται από 400 έως 3.000 mg, αναλόγως με το φύλο και την ηλικία τους.

Υπολογίζεται ότι από το κάλιο που περιέχουν τα τρόφιμα, ο οργανισμός μας απορροφά το περίπου 85-90%. Επομένως είναι εύκολο να προσλαμβάνουμε αρκετό, ώστε να έχουμε καλή πίεση. Πώς μπορεί, όμως, να την επηρεάζει το κάλιο;

Πώς δρα

Όπως εξηγούν ειδικοί από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (HSPH), το κάλιο δρα με δύο τρόπους, που μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Ο πρώτος είναι ότι διεγείρει την αποβολή νατρίου (δηλαδή άλατος) από τον οργανισμό. Μάλιστα, όσο περισσότερο κάλιο τρώει κάποιος, τόσο περισσότερο νάτριο αποβάλλει ο οργανισμός μέσω των ούρων.

Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών, η οποία ευνοεί την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επομένως η αποβολή του, την μειώνει. Το κάλιο χαλαρώνει επίσης τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, ελαττώνοντας ακόμα περισσότερο την αρτηριακή πίεση.

«Το νάτριο και το κάλιο είναι δύο αλληλένδετα ιχνοστοιχεία τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης», τονίζουν οι ειδικοί. «Είναι επίσης σημαντικά για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο η κατανάλωση νατρίου πρέπει να είναι μετρημένη, για να διαφυλαχθεί η καρδιαγγειακή υγεία. Αντίστοιχα, εκείνη του καλίου πρέπει να είναι σε επαρκή επίπεδα».

Δυστυχώς, όμως, η σύγχρονη διατροφή περιέχει πάρα πολύ αλάτι. Όχι μόνο προσθέτουμε αλόγιστες ποσότητες στο φαγητό που μαγειρεύουμε στο σπίτι, αλλά το περιέχουν σχεδόν όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα (ακόμα και το ψωμί και τα δημητριακά για πρωινό). Στις συσκευασίες τους αναγράφεται ως «νάτριο». Όσο λιγότερο αναγράφεται στη συσκευασία (ιδανικά κάτω από 1 γραμμάριο ανά 100 γρ. τροφίμου), τόσο το καλύτερο για την υγεία.

Πόσο κάλιο περιέχουν οι φυσικοί χυμοί

Αν και πολλά τρόφιμα περιέχουν πολύ κάλιο, ορισμένα είναι πιο πλούσια. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται πολλοί φυσικοί χυμοί χωρίς προσθήκη ζάχαρης, που έχουν περισσότερο απ’ όσο μία από τις πιο γνωστές πηγές του: οι μπανάνες (ανά μέτριο φρούτο περιέχουν 422 mg κάλιο).

Οι χυμοί που ακολουθούν είναι ιδιαιτέρως πλούσιοι σε κάλιο, καθώς ανά 1 φλιτζάνι παρέχουν:

  • Χυμός δαμάσκηνων (συσκευασμένος): 707 mg κάλιο
  • Καροτοχυμός (συσκευασμένος): 689 mg
  • Χυμός από φρούτα του πάθους: 687 mg
  • Χυμός ροδιού: 533 mg
  • Τοματοχυμός: 527 mg
  • Φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι: 496 mg
  • Χυμός λαχανικών (συσκευασμένος): 468 mg
  • Φρεσκοστυμμένος χυμός μανταρινιών: 440 mg

Πηγή: iatropedia

Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Ποιες τροφές ρίχνουν την πίεση και προστατεύουν από αρρυθμίες


 Όπως οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά σε γενικό πλαίσιο, το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για την κατάσταση της υγείας μας.

Και ενώ επικρατεί η πεποίθηση ότι τα λιπαρά σε γενικό πλαίσιο θα πρέπει να αποφεύγονται, υπάρχουν και τα «καλά» λιπαρά που δε θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας.

Πιο συγκεκριμένα, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα -που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά και κορεσμένα λίπη- έχουν συσχετιστεί, μεταξύ άλλων, με την αύξηση του βάρους αλλά και πλήθος άλλων προβλημάτων, προσβάλλοντας και την καρδιά. Από την άλλη, τα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα είναι τα «καλά» λιπαρά που συστήνουν οι καρδιολόγοι για περισσότερα και υγιή χρόνια ζωής και καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), συνιστώνται δύο μερίδες ψαριών, όπως ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος ή οι σαρδέλες την εβδομάδα.

Εκτός όμως από τις ζωικές πηγές των ωμέγα -3, πλούσιες πηγές αποτελούν και φυτικά τρόφιμα, όπως οι ξηροί καρποί και συγκεκριμένα τα καρύδια, οι σπόροι chia και ο λιναρόσποροςΤι κερδίζετε, όμως, με την αύξηση των ωμέγα – 3 στη διατροφή σας, σύμφωνα με τους καρδιολόγους;

Χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακής προσβολής

Μια συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Circulation αποκάλυψε τα οφέλη για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς. Ειδικότερα, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 3.000 ανθρώπους με καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη για 5 χρόνια. Ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο και σε όσους έλαβαν μια αγωγή για την καρδιά με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι τελευταίοι διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης 

Αντίστοιχα, πολλά είναι και τα οφέλη στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μια ανασκόπηση στο Journal of the American Heart Association εκτιμά ότι 2 έως 3 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων την ημέρα θα ήταν ιδανικά για τον οργανισμό. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι ακόμα και μεγαλύτερες ποσότητες θα μπορούσα να ωφελήσουν τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Λιγότερη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες

Ο υπερβολικός σχηματισμός πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών θα μπορούσε να οδηγήσει σε θανατηφόρες συνέπειες για την καρδιά. Τα ωμέγα-3 λιπαρά, όμως, επιβραδύνουν αυτή τη συσσώρευση, όπως διαπίστωσε και μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, που εξέτασε την επίδραση του εικοσιπενταενοϊκού αιθυλίου ενός φαρμάκου για την καρδιά που περιέχει ωμέγα – 3, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Μικρότερος κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής 

Σε μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Circulation, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 3.000 ενήλικες άνω των 65 ετών για 14 χρόνια. Εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα τους είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, σε σύγκριση με τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3.

Πηγή: ygeiamou

Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Υγεία -«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ για στέβια, ασπαρτάμη και γλυκαντικά

 


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έδωσε στη δημοσιότητα νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη (NSS), συνιστώντας την αποφυγή της χρήσης τους για τον έλεγχο του σωματικού βάρους ή τη μείωση του κινδύνου μη μεταδοτικών ασθενειών (NCD).

Η σύσταση βασίζεται στα ευρήματα συστηματικής ανασκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων, τα οποία υποδηλώνουν ότι η χρήση των γλυκαντικών δεν παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά.

Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση των γλυκαντικών, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και θνησιμότητας στους ενήλικες.

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφίμων με φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα ή μη ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά», αναφέρει ο Francesco Branca, Διευθυντής Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ.

«Τα γλυκαντικά δεν είναι βασικοί διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν διατροφική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν συνολικά τη γλυκύτητα της διατροφής, ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους», προσφέτει.

Για ποια τρόφιμα ισχύει η σύσταση

Η σύσταση ισχύει για όλους τους ανθρώπους εκτός από τα άτομα με διαβήτη και περιλαμβάνει τα συνθετικά και φυσικά ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που δεν ταξινομούνται ως σάκχαρα και βρίσκονται σε βιομηχανικά τρόφιμα και ποτά ή πωλούνται μόνα τους για να προστεθούν σε τρόφιμα και ποτά από τους καταναλωτές.

Τα συνήθη γλυκαντικά περιλαμβάνουν την ακεσουλφάμη Κ, την ασπαρτάμη, την αντβαντάμη, τα κυκλαμικά, τη νεοτάμη, τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη, τη στέβια και τα παράγωγα της στέβιας.

Η σύσταση δεν ισχύει για τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής που περιέχουν γλυκαντικά, όπως οδοντόκρεμες, κρέμες δέρματος και φάρμακα, ούτε για τα χαμηλής θερμιδικής αξίας σάκχαρα και τις αλκοόλες ζάχαρης (πολυόλες), τα οποία είναι σάκχαρα ή παράγωγα σακχάρων που περιέχουν θερμίδες και δεν θεωρούνται γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη.

Ο ΠΟΥ αναφέρει πως η σύσταση έχει αξιολογηθεί ως υπό όρους, προσθέτοντας ότι «αυτό σηματοδοτεί ότι οι αποφάσεις πολιτικής που βασίζονται σε αυτήν τη σύσταση ενδέχεται να απαιτούν ουσιαστική συζήτηση σε συγκεκριμένα πλαίσια χωρών».

«Η κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ σχετικά με τα γλυκαντικά αποτελεί μέρος μιας σειράς υφιστάμενων και επικείμενων κατευθυντήριων γραμμών για την υγιεινή διατροφή που αποσκοπούν στην καθιέρωση δια βίου υγιεινών διατροφικών συνηθειών, στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μη μεταδοτικών ασθενειών παγκοσμίως», καταλήγει.

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τρώμε σαλάτα κάθε μέρα


 Τι συμβαίνει, όμως, στο σώμα σας όταν τρώτε σαλάτα κάθε μέρα; Το eatthis.com μίλησε με την Gina Keatley, πιστοποιημένη διαιτολόγο και διατροφολόγο στο Keatley Medical Nutrition Therapy στη Νέα Υόρκη, για να μάθει τα πάντα.

Θα απορροφήσετε πολλές βιταμίνες

Εφόσον ενσωματώνετε μια μεγάλη ποικιλία συστατικών (διαφορετικά είδη λαχανικών, φρούτων, φασόλια, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, πηγές πρωτεϊνών κ.λπ.) και αλλάζετε τακτικά τα πράγματα, αυτή η καθημερινή κατανάλωση σαλάτας μπορεί εύκολα να γίνει μια διατροφική δύναμη που παρέχει πολλές από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Ακόμα καλύτερα, έρευνες έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο στο ντρέσινγκ της σαλάτας σας μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει πιο αποτελεσματικά τα λιποδιαλυτά μικροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν το άλφα και βήτα καροτένιο, το λυκοπένιο, τη λουτεΐνη, τη βιταμίνη Ε, τη βιταμίνη Κ και τη βιταμίνη Α.

Έξτρα συμβουλή: Μπορείτε να φτιάξετε μια σαλάτα για να συμπεριλάβετε χρήσιμες βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Για παράδειγμα, το σπανάκι, το λάχανο και ο σολομός περιέχουν βιταμίνη C και πολλοί ξηροί καρποί και σπόροι -όπως τα αμύγδαλα και οι ηλιόσποροι- περιέχουν βιταμίνη Ε, και οι δύο είναι βιταμίνες που έχει βρεθεί ότι βοηθούν στη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος υγιούς.

Μπορεί να χάσετε βάρος ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης λιγότερων ανθυγιεινών τροφών

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η σαλάτα θεωρείται υγιεινή επιλογή όταν στοχεύετε να διατηρήσετε το βάρος σας ή να χάσετε κιλά είναι ότι συνήθως είναι γεμάτη φυτικές ίνες -οι οποίες θεωρούνται χρήσιμες για την υποβοήθηση της απώλειας βάρους. Σύμφωνα με μια μελέτη από το The Journal of Nutrition, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοήθησε ενήλικες που θεωρούνταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι να χάσουν βάρος.

Το όφελος των φυτικών ινών στην απώλεια βάρους είναι πολύπλευρο. Πρώτον, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση του ρυθμού της πέψης και να σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι πολύ περισσότερο από ό,τι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες ή πρόσθετη ζάχαρη. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τις λιγούρες και να σταματήσετε την υπερβολική κατανάλωση σνακ με υψηλή θερμιδική αξία. Ένας άλλος τρόπος που μπορεί να βοηθήσει στους στόχους σας για απώλεια βάρους είναι η προώθηση ενός υγιέστερου μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Όσον αφορά την κατανάλωση σαλάτας συγκεκριμένα, μια μελέτη του 2004 διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι έτρωγαν μια μικρή σαλάτα στο πρώτο πιάτο πριν από το υπόλοιπο γεύμα τους, κατανάλωναν 7% λιγότερες θερμίδες, ενώ όταν έτρωγαν μια μεγάλη σαλάτα πριν από το γεύμα, κατανάλωναν 12% λιγότερες θερμίδες. Έτσι, ξεκινώντας πάντα το γεύμα σας με μια σαλάτα, μπορεί να αποφύγετε την υπερκατανάλωση άλλων πιο θερμιδοφόρων τροφών.

Θα διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας νέο

Ο στόχος να τρώτε σαλάτα κάθε μέρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι ο εγκέφαλός σας παραμένει σε άριστη κατάσταση. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση μίας σαλάτας βελτίωσε τη μνήμη των ηλικιωμένων κατά 11 χρόνια. Ακόμη και μισό φλιτζάνι σαλάτα ήταν αρκετό για να επιβραδύνει το ρυθμό της γνωστικής παρακμής. Αλλά, να έχετε αυτό κατά νου: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν συγκεκριμένα φυλλώδη λαχανικά είχαν τη λειτουργία της μνήμης ανθρώπων σημαντικά νεότερων. Έτσι, λοιπόν, πάρτε λίγο λάχανο, σπανάκι ή μαρούλι και φτιάξτε την ιδανική σας δημιουργία σαλάτας για καλύτερη υγεία του εγκεφάλου.

Μπορεί να ζήσετε περισσότερο

Σύμφωνα με το Harvard Health, ενώ «κανένα φρούτο ή λαχανικό» δεν μπορεί να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας, μια ποικιλία προϊόντων μπορεί να αποτρέψει πλήθος ασθενειών. Αυτό καθιστά τη σαλάτα μια εξαιρετική επιλογή για να ζήσετε μια μακρά, υγιή ζωή. Χρειάζεστε αποδείξεις; Μια μετα-ανάλυση του 2016 που δημοσιεύθηκε στο JRSM Cardiovascular Disease καθόρισε ότι η κατανάλωση περισσότερων πράσινων λαχανικών σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2017 πρότεινε, επίσης, ότι το να απολαμβάνεις λαχανικά κάθε μέρα μπορεί να αποτρέψει τον πρόωρο θάνατο. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 10 μερίδων την ημέρα σχετίζεται με 24% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, 33% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, 28% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 13% μειωμένο κίνδυνο συνολικού καρκίνου. Αυτός είναι αρκετός λόγος για να τρώτε μια σαλάτα κάθε μέρα, αν μας ρωτάτε.

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Ξαφνικό φούσκωμα: 5 αιτίες που δεν σας περνούν από το μυαλό


 Αν φάγατε όσπρια για μεσημεριανό ή αν ήπιατε πολύ νερό είναι λογικό το στομάχι σας να έχει γίνει σαν… μπαλόνι!

Το φούσκωμα προκαλείται συχνά από την κατανάλωση ενός γεύματος με πολλές φυτικές ίνες (βλέπε όσπρια, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης), από την υπερκατανάλωση φαγητού ή υγρών ή από τη γρήγορη κατάποση. Ωστόσο, πέρα από αυτές τις κάπως προφανείς αιτίες υπάρχουν και άλλες που μάλλον θα σας εκπλήξουν!

1. Ήπιατε ανθρακούχο νερό

Αν το καλοσκεφτείτε είναι λογικό ένα ποτό –έστω κι αν είναι απλό νερό– με ανθρακικό να προκαλεί φούσκωμα. Αυτό ισχύει γενικώς για όλα τα αφρώδη ποτά (αναψυκτικά, σαμπάνια κ.λπ.).

2. Χρησιμοποιήσατε καλαμάκι

Όταν πίνετε με το καλαμάκι καταπίνετε έξτρα αέρα, ο οποίος φτάνει στο στομάχι και σας φουσκώνει.

3. Φάγατε τυρί

Μήπως έχετε ευαισθησία στη λακτόζη και δεν το έχετε αντιληφθεί; Αν και η δυσανεξία εκδηλώνεται συνήθως με εμφανή συμπτώματα (π.χ. διάρροια, ναυτία, κράμπες στην κοιλιά), άρα είναι και πιο εύκολο να διαγνωστεί, η ευαισθησία είναι πιο ήπια, άρα και πιο εύκολο να περάσει απαρατήρητη.

4. Φάγατε τσίχλα

Ορισμένες τσίχλες περιέχουν σορβιτόλη, ένα σάκχαρο που σε πολλά άτομα προκαλεί φούσκωμα και άλλες γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Η σορβιτόλη βρίσκεται επίσης ως πρόσθετο σε ορισμένα επιδόρπια.

5. Φάγατε μήλο

Η υγιεινή σας επιλογή μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ! Το μήλο είναι φυσικά εξαιρετικά θρεπτικό, όμως ο συνδυασμός πολλών φυτικών ινών και φρουκτόζης που περιέχει συνεπάγεται ότι μεταβολίζεται με αρκετά αργό ρυθμό. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην πεινάσετε, μπορεί όμως να σας προκαλέσει και ένα ελαφρύ φούσκωμα για κάποια ώρα.

Πηγή: onmed.gr

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Υγεία Πέτρες στα νεφρά: Τι πρέπει να γνωρίζετε και χρήσιμες συμβουλές

 


Οι πέτρες στα νεφρά ή νεφρικοί λίθοι, είναι συμπαγείς μάζες από κρυστάλλους.

Οι πέτρες συνήθως προέρχονται από τα νεφρά, ωστόσο μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε κατά μήκος του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο αποτελείται από τα εξής μέρη:

  • νεφρά
  • ουρητήρες
  • κύστη
  • ουρήθρα

Οι πέτρες στα νεφρά είναι μια από τις πιο επώδυνες καταστάσεις, ενώ οι αιτίες της δημιουργίας τους ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της πέτρας.

Δεν αποτελούνται όλες οι πέτρες στα νεφρά από τους ίδιους κρυστάλλους.

Οι διάφοροι τύποι περιλαμβάνουν:

1. Ασβέστιο

Οι πέτρες ασβεστίου είναι οι πιο συνήθεις. Συχνά αποτελούνται από οξαλικό ασβέστιο (αν και μπορεί να αποτελούνται και από φωσφορικό ή μηλεϊνικό ασβέστιο). Η κατανάλωση λιγότερων τροφών πλούσιων σε οξαλικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτού του τύπου πέτρας.

Στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό περιλαμβάνονται:

  • πατατάκια
  • φιστίκια
  • σοκολάτα
  • παντζάρια
  • σπανάκι

Παρά το γεγονός ότι κάποιες πέτρες στα νεφρά αποτελούνται από ασβέστιο, η πρόσληψη ασβεστίου στη διατροφή μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία λίθων.

2. Ουρικό οξύ

Αυτός ο τύπος πέτρας στα νεφρά είναι πιο κοινός στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα ή σε άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Αναπτύσσεται όταν τα ούρα είναι πολύ όξινα. Μια διατροφή πλούσια σε πουρίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Η πουρίνη είναι μια άχρωμη ουσία στις ζωικές πρωτεΐνες, όπως τα ψάρια, τα οστρακοειδή και τα κρέατα.

3. Στρουβίτης

Αυτός ο τύπος λίθου δημιουργείται κυρίως σε γυναίκες με ουρολοιμώξεις. Οι πέτρες μπορεί να είναι μεγάλες και να προκαλέσουν απόφραξη του ουροποιητικού. Προκύπτουν από λοίμωξη των νεφρών. Η θεραπεία μιας υποκείμενης λοίμωξης μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη λίθων στρουβίτη.

4. Κυστίνη

Οι πέτρες κυστίνης είναι σπάνιες. Εμφανίζονται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες που έχουν τη γενετική διαταραχή κυστινουρία. Με αυτόν τον τύπο πέτρας, η κυστίνη – ένα οξύ που εμφανίζεται φυσικά στο σώμα – διαρρέει από τα νεφρά στα ούρα.

Παράγοντες κινδύνου

Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τη δημιουργία λίθων στα νεφρά είναι η παραγωγή ούρων σε ποσότητα μικρότερη του 1 λίτρου την ημέρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πέτρες στα νεφρά είναι συχνές σε πρόωρα βρέφη που έχουν προβλήματα στα νεφρά. Είναι πιθανότερο ωστόσο, να εμφανιστούν σε άτομα μεταξύ 20 και 50 ετών.

Διαφορετικοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο δημιουργίας πέτρας. Οι λευκοί είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν πέτρες στα νεφρά από τους μαύρους. Η σεξουαλική ζωή παίζει επίσης ρόλο. Περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες αναπτύσσουν πέτρες στα νεφρά.

Ακόμη και το επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι οι:

  • αφυδάτωση
  • παχυσαρκία
  • διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, αλάτι ή σάκχαρα

Πώς αντιμετωπίζονται οι πέτρες στα νεφρά

Η θεραπεία προσαρμόζεται ανάλογα με τον τύπο της πέτρας. Η κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού την ημέρα αυξάνει τη ροή των ούρων. Τα άτομα που είναι αφυδατωμένα ή έχουν σοβαρή ναυτία και έμετο μπορεί να χρειαστούν ενδοφλέβια υγρά.

Άλλες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Λιθοτριψία
  • Διαδερμική νεφρολιθοτομή
  • Ουρητηροσκόπηση

Πρόληψη της πέτρας στα νεφρά

Η σωστή ενυδάτωση είναι βασικό προληπτικό μέτρο, μιας και η αύξηση της ποσότητας των ούρων που αποβάλλετε από τον οργανισμό σας, βοηθά στην έκπλυση των νεφρών.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε την μπύρα, τα αναψυκτικά και τους χυμούς με νερό για να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών. Εάν οι πέτρες σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα κιτρικών, οι χυμοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού λίθων.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε οξαλικά με μέτρο και η μείωση της πρόσληψης αλατιού και ζωικών πρωτεϊνών μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.

Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που θα βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού λίθων ασβεστίου και ουρικού οξέος. Εάν είχατε πέτρα στα νεφρά ή διατρέχετε κίνδυνο για πέτρα στα νεφρά, μιλήστε με το γιατρό σας και συζητήστε τις καλύτερες μεθόδους πρόληψης.

Πηγή: onmed.gr