Pages - Menu

Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Οι 3 λόγοι που οδηγούν σε έκρηξη του διαβήτη τύπου 2

 


Η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων προϊόντων, μαζί με την κατανάλωση λίγων δημητριακών ολικής αλέσεως, τροφοδοτούν την ανάπτυξη νέων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας για την έκρηξη των περιστατικών διαβήτη: Οι άνθρωποι τρώνε πολύ κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα κρέατα, όπως μπέικον, λουκάνικο, σαλάμι και παρόμοια.

Αυτοί οι τρεις παράγοντες – η κατανάλωση πολύ λίγων δημητριακών ολικής αλέσεως, τα πολλά επεξεργασμένα δημητριακά και κρέατα – ήταν οι κύριοι οδηγοί για πάνω από 14 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 το 2018, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine.

Στην πραγματικότητα, η μελέτη υπολόγισε ότι 7 στις 10 περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως το 2018 συνδέονταν με κακές επιλογές τροφίμων.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι η κακή ποιότητα των υδατανθράκων είναι η κύρια “κινητήρια δύναμη” του διαβήτη τύπου 2 που αποδίδεται στη διατροφή παγκοσμίως”, λέει ο συγγραφέας Δρ. Dariush Mozaffarian, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts και καθηγητής ιατρικής στο Tufts School of Medicine στη Βοστώνη.

“Αυτά τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν κρίσιμους τομείς για την παγκόσμια εστίαση, για τη βελτίωση της διατροφής και τη μείωση των καταστροφικών επιβαρύνσεων του διαβήτη”, δήλωσε ο Mozaffarian.

Τι έδειξε η μέλετη

Ο Mozaffarian και η ομάδα του ανέπτυξαν ένα ερευνητικό μοντέλο διατροφικής πρόσληψης μεταξύ 1990 και 2018 και το εφάρμοσαν σε 184 χώρες. Σε σύγκριση με το 1990, υπήρχαν 8,6 εκατομμύρια περισσότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 λόγω κακής διατροφής το 2018, σύμφωνα με τη μελέτη

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Πέτρες στα νεφρά: Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα – Προσοχή στα αναψυκτικά


 Οι πέτρες στα νεφρά από την κατανάλωση αναψυκτικών είναι ένα αρκετά κοινό πρόβλημα υγείας σε πολλούς ενήλικες σήμερα.

Λάβετε υπόψη ότι δεν είναι όλα τα αναψυκτικά εξίσου ικανά να συμβάλλουν στην νεφρολιθίασηΤα σκούρα αναψυκτικά τύπου κόλα, τα τεχνητά φρουτοποτά και το γλυκό τσάι (π.χ. iced tea) είναι τα κορυφαία ποτά που συμβάλλουν στη νόσο.

Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα ποτά περιέχουν υψηλότερες ποσότητες φρουκτόζης ή φωσφορικού οξέος, τα οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στο να εμφανιστούν πέτρες στα νεφρά. Παρέχουν επίσης μηδενική θρεπτική αξία και δεν αποτελούν πρακτική εναλλακτική επιλογή στο νερό.

Γενικά, οι περισσότεροι από εμάς καταλαβαίνουμε πόσο ανθυγιεινά είναι τα αναψυκτικά, αλλά εξακολουθούμε να τα καταναλώνουμε σε τακτική βάση. Σήμερα, τα αναψυκτικά είναι μία από τις κύριες αιτίες για σοβαρές παθήσεις όπως:

  • διαβήτης
  • παχυσαρκία
  • καρδιακά νοσήματα
  • ουρική αρθρίτιδα
  • προβλήματα στα οστά

Τι κάνουν τα αναψυκτικά στην ουρολογική σας υγεία

Το ουροποιητικό σύστημα επηρεάζεται ιδιαίτερα. Οι πέτρες στα νεφρά από την κατανάλωση αναψυκτικών είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν ένα αναψυκτικό καθημερινά είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσουν πέτρες στα νεφρά.

Ο κύριος σκοπός του ουρολογικού συστήματος είναι να αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα. Αυτή η διαδικασία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά ενυδατωμένοι είμαστε. Δυστυχώς, όσοι πίνουν αναψυκτικά, γενικά δεν πίνουν αρκετό νερό. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα αναψυκτικά δεν είναι ποτέ μια βιώσιμη εναλλακτική επιλογή για το νερό και δεν είναι πολύ αποτελεσματικά στην ενυδάτωση του σώματός μας.

  • Στους άνδρες, η τακτική κατανάλωση αναψυκτικού είναι γνωστό ότι μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.
  • Οι γυναίκες που πίνουν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό την ημέρα έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες.

Τι είναι οι πέτρες στα νεφρά

Πρόκειται για σκληρυμένες εναποθέσεις αλάτων και άλλων μετάλλων που δεν φιλτράρονται σωστά μέσω των νεφρών. Αυτές οι εναποθέσεις έχουν ως αποτέλεσμα επώδυνες πέτρες που πρέπει να περάσουν από την ουροδόχο κύστη. Περίπου το 11% των ανδρών και το 7% των γυναικών πάσχουν από πέτρες στα νεφρά και τείνουν να τους εμφανίζονται περισσότερες από μία φορές.

Τέσσερις τύποι λίθων μπορούν να διέλθουν από το ουροποιητικό σύστημα, ανάλογα με τον τύπο της ουσίας που σχηματίζεται σε αυτό. Αυτοί είναι:

  1. πέτρες ασβεστίου
  2. πέτρες στρουβίτη
  3. πέτρες ουρικού οξέος και
  4. πέτρες κυστίνης

Ο κάθε ασθενής μπορεί να είναι πιο επιρρεπής σε ορισμένους τύπους ανάλογα με τους υποκείμενους παράγοντες υγείας του.

Πώς τα αναψυκτικά μπορεί να οδηγήσουν σε πέτρες στα νεφρά

Τα αναψυκτικά είναι γεμάτα με ανθυγιεινές χημικές ουσίες, όπως υψηλά επίπεδα επεξεργασμένης λευκής ζάχαρης, φωσφορικού οξέος, καφεΐνης και σιροπιού καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Αυτά τα συστατικά μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβή για το σώμα σας, ειδικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, συγκεκριμένα, μπορεί να μεταβολιστεί σε οξαλικό και να αυξήσει την απέκκριση ουρικού οξέος και ασβεστίου. Αυτός ο συνδυασμός υψηλού επιπέδου οξαλικού, ουρικού οξέος και ασβεστίου ευνοεί τον σχηματισμό λίθων στα νεφρά.

Το φωσφορικό οξύ είναι ένας άλλος “ένοχος” που βρίσκεται στα περισσότερα αναψυκτικά. Αυτή η χημική ουσία δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον στην οδό των νεφρών, επιτρέποντας να σχηματιστούν πιο εύκολα πέτρες.

Επιπλέον, πολλά αναψυκτικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Αυτή είναι μια διουρητική ουσία, που οδηγεί σε χρόνια αφυδάτωση, η οποία είναι ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου για τον σχηματισμό λίθων στα νεφρά.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της νεφρολιθίασης

Οι πέτρες στα νεφρά έχουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που μπορούν εύκολα να εκληφθούν λανθασμένα ως άλλη πάθηση υγείας. Έχετε στον νου σας τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Έντονος πόνος στο πλάι, στην πλάτη ή κάτω από τα πλευρά, ο οποίος «έρχεται και φεύγει κατά κύματα» και αυξομειώνεται σε ένταση
  • Πόνος που εξαπλώνεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στη βουβωνική περιοχή
  • Ξαφνικές αλλαγές στα ούρα (ροζ, κοκκινωπά, θολά, δύσοσμα ούρα)
  • Ούρηση με αυξημένη συχνότητα από το συνηθισμένο
  • Πόνος κατά την ούρηση
  • Ούρηση μικρών ποσοτήτων ούρων
  • Ναυτία και έμετος
  • Πυρετός και ρίγη

Πηγή: iatropedia

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Ελαιόλαδο: 4 βασικοί λόγοι που «επιβάλλουν» την καθημερινή κατανάλωσή του


 Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα σημαντικότερα δώρα της γης και στην Ελλάδα έχουμε το προνόμιο να παράγεται σε αφθονία και να αποτελεί το βασικό συστατικό μαγειρέματος.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (σε ποσοστό μέχρι και 83%) και αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες του ελαιόλαδου: ελαϊκό οξύ, ολευροπεΐνη, σκουαλένιο).

Οι ουσίες αυτές που περιέχει δρουν ευεργετικά στην υγεία του στομάχου, του δωδεκαδακτύλου και του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ βοηθούν επίσης και στη μείωση της «κακής» και στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης αντίστοιχα. Θεωρείται, επίσης, πως δρουν προληπτικά για κάποιες μορφές καρκίνου και για την οστεοπόρωση.

Δείτε τέσσερις βασικούς λόγους που «επιβάλλουν» την κατανάλωση ελαιόλαδου σε καθημερινή βάση:

Κατά του καρκίνου του μαστού

Ισπανική μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή με τακτική κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 4.300 γυναίκες με μέση ηλικία 67 ετών, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Μία που κατανάλωνε ένα λίτρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την εβδομάδα και μία ομάδα που έτρωγε 30 γραμμάρια ξηρών καρπών ημερησίως. Μία τρίτη ομάδα ελέγχου ακολουθούσε μία δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Στη διάρκεια πέντε ετών υπήρξαν 35 διαγνωσμένες περιπτώσεις καρκίνου των μαστών. Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας με το ελαιόλαδο είχαν κατά μέσο όρο 68% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου, σε σχέση με όσες έτρωγαν χαμηλά λιπαρά. Οι γυναίκες που έτρωγαν ξηρούς καρπούς, δεν εμφάνισαν κάποια αξιοσημείωτη μείωση του σχετικού κινδύνου.

Προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Το ελαιόλαδο είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μέσω της μείωσης των λιπιδίων στο αίμα και κατά συνέπεια της απόφραξης των αρτηριών.

Πολλά στοιχεία υποστηρίζουν το ρόλο του παρθένου ελαιόλαδου στην προστασία έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων. Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το ελαιόλαδο βοηθά στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την κατανάλωση δύο κουταλιών ελαιόλαδου την ημέρα για την προστασία της καρδιάς.

Ευνοεί την απώλεια βάρους

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθάνε στην απώλεια λίπους. Σας βοηθά να αισθάνεστε πληρότητα, στοχεύοντας παράλληλα και στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Βοηθάει στην πέψη

Μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία του πεπτικού και να μειώσει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Η κατανάλωση μίας κουταλιάς κάθε βράδι πριν τον ύπνο δρα ως ήπιο υπακτικό.

Πηγή: onmed.gr

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Καρκίνος του πνεύμονα: ΤΙ αυξάνει τον κίνδυνο ακόμα και στους μη καπνιστές


 Με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα συνδέουν την ατμοσφαιρική ρύπανση μελετητές σε νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature.

Ειδικότερα, οι ειδικοί τόνισαν ότι μόλις 3 χρόνια έκθεσης στον τοξικό αέρα που προκαλείται από την εκπομπή αερίων των οχημάτων είναι αρκετά για να ενεργοποιήσουν αδρανή, μεταλλαγμένα κύτταρα, που συνδέονται με αυτόν τον σοβαρό τύπο καρκίνου.

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα ευρήματα αυτής της μελέτης παρέχουν ικανοποιητικές εξηγήσεις σχετικά με το λόγο που τόσοι πολλοί άνθρωποι που δεν καπνίζουν νοσούν με καρκίνο του πνεύμονα, ενώ προσδοκούν ότι η νέα έρευνα θα συμβάλλει στην ανάπτυξη φαρμάκων, που θα προσομοιάζουν με τις στατίνες και θα εμποδίζουν την ανάπτυξη αυτών των κυττάρων στο σώμα.

Για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, οι επιστήμονες εξέτασαν τα δεδομένα περισσότερων από 400.000 ανθρώπων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, επικεντρώθηκαν σε έναν τύπο καρκίνου του πνεύμονα, που προκαλείται από μια μετάλλαξη στο γονίδιο υποδοχέα αυξητικού παράγοντα (EGFR), που εντοπίζεται συνήθως σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Πραγματοποιώντας δοκιμές σε ποντίκια, διαπιστώθηκε ότι τα σωματίδια PM2.5 προάγουν γρήγορες αλλαγές στα κύτταρα των αεραγωγών που παρουσίαζαν μεταλλάξεις του εν λόγω γονιδίου.

Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για σχεδόν 35.000 θανάτους κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότερους από 127.000 στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περισσότεροι από 4 στους 10 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα είναι άνω των 75 ετών.

Πηγή: ygeiamou

Photo By Pixabay

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Ελαιόλαδο: 4 βασικοί λόγοι που «επιβάλλουν» την καθημερινή κατανάλωσή του


 Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα σημαντικότερα δώρα της γης και στην Ελλάδα έχουμε το προνόμιο να παράγεται σε αφθονία και να αποτελεί το βασικό συστατικό μαγειρέματος.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (σε ποσοστό μέχρι και 83%) και αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες του ελαιόλαδου: ελαϊκό οξύ, ολευροπεΐνη, σκουαλένιο).

Οι ουσίες αυτές που περιέχει δρουν ευεργετικά στην υγεία του στομάχου, του δωδεκαδακτύλου και του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ βοηθούν επίσης και στη μείωση της «κακής» και στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης αντίστοιχα. Θεωρείται, επίσης, πως δρουν προληπτικά για κάποιες μορφές καρκίνου και για την οστεοπόρωση.

Δείτε τέσσερις βασικούς λόγους που «επιβάλλουν» την κατανάλωση ελαιόλαδου σε καθημερινή βάση:

Κατά του καρκίνου του μαστού

Ισπανική μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή με τακτική κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 4.300 γυναίκες με μέση ηλικία 67 ετών, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Μία που κατανάλωνε ένα λίτρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την εβδομάδα και μία ομάδα που έτρωγε 30 γραμμάρια ξηρών καρπών ημερησίως. Μία τρίτη ομάδα ελέγχου ακολουθούσε μία δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Στη διάρκεια πέντε ετών υπήρξαν 35 διαγνωσμένες περιπτώσεις καρκίνου των μαστών. Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας με το ελαιόλαδο είχαν κατά μέσο όρο 68% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου, σε σχέση με όσες έτρωγαν χαμηλά λιπαρά. Οι γυναίκες που έτρωγαν ξηρούς καρπούς, δεν εμφάνισαν κάποια αξιοσημείωτη μείωση του σχετικού κινδύνου.

Προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Το ελαιόλαδο είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μέσω της μείωσης των λιπιδίων στο αίμα και κατά συνέπεια της απόφραξης των αρτηριών.

Πολλά στοιχεία υποστηρίζουν το ρόλο του παρθένου ελαιόλαδου στην προστασία έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων. Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το ελαιόλαδο βοηθά στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την κατανάλωση δύο κουταλιών ελαιόλαδου την ημέρα για την προστασία της καρδιάς.

Ευνοεί την απώλεια βάρους

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθάνε στην απώλεια λίπους. Σας βοηθά να αισθάνεστε πληρότητα, στοχεύοντας παράλληλα και στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Βοηθάει στην πέψη

Μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία του πεπτικού και να μειώσει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Η κατανάλωση μίας κουταλιάς κάθε βράδι πριν τον ύπνο δρα ως ήπιο υπακτικό.

Πηγή: onmed.gr

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Η διατροφή που προστατεύει από έμφραγμα και εγκεφαλικό


 Τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα τρώνε λιγότερα λιπαρά, ούτε ότι θα περιορίσουν δραστικά τις ζωικές πρωτεΐνες.

Μια νέα ανάλυση αποκαλύπτει ότι το αποτελεσματικότερο διατροφικό πρόγραμμα για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας είναι η μεσογειακή διατροφή.

Η μελέτη είναι η πρώτη που συνέκρινε επτά διαφορετικά, δημοφιλή διατροφικά προγράμματα και τις επιδράσεις του στις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Αν και οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν ποικίλα διατροφικά προγράμματα στους ασθενείς υψηλού κινδύνου, γενικώς βασίζονται σε χαμηλής βεβαιότητας επιστημονικά δεδομένα, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα, στον Καναδά.

Η νέα ανάλυση δημοσιεύεται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ). Οι ερευνητές συνέκριναν μεταξύ τους:

  • Τη μεσογειακή διατροφή
  • Διάφορα διαιτολόγια λίγων ή πολύ λίγων λιπαρών
  • Συνδυασμένα διαιτολόγια μειωμένου άλατος και λιπαρών
  • Διαιτολόγια με ελάχιστες ζωικές πρωτεΐνες

Συνολικά εξέτασαν 40 προγενέστερες κλινικές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 35.548 εθελοντές. Η μέση διάρκεια παρακολούθησης των συμμετεχόντων ήταν 3 έτη (κυμαινόταν από 9 μήνες έως 17,5 χρόνια).

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η μεσογειακή διατροφή ήταν η καλύτερη για την προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Στην πραγματικότητα, στα άτομα μετρίου κινδύνου για έμφραγμα ή εγκεφαλικό μείωνε:

  • 18% τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία
  • 45% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια
  • 35% τον κίνδυνο για εγκεφαλικό
  • 52% τον κίνδυνο για μη-θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου

Αντίστοιχα, τα λίγων λιπαρών διατροφικά προγράμματα μείωναν κατά 16% τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία. Μείωναν επίσης κατά 23% τον κίνδυνο για μη-θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Τα οφέλη με τη μεσογειακή διατροφή και τη διατροφή λίγων λιπαρών ήταν ακόμα σημαντικότερα στους ασθενείς υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια.

Αντιθέτως, τα διατροφικά προγράμματα πολύ λίγων λιπαρών, τα συνδυασμένα και όσα απέκλειαν σχεδόν όλες τις ζωικές πρωτεΐνες δεν παρείχαν ιδιαίτερα οφέλη.

«Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι η μεσογειακή διατροφή ωφελεί πολύ την καρδιαγγειακή υγεία. Είναι σημαντικό όμως να αποδεικνύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και απώλεια της ζωής σε άτομα υψηλού κινδύνου», σχολίασε η Dr. Tracy Parker,διαιτολόγος στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF).

«Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη και η παχυσαρκία επίσης μειώνονται με τη μεσογειακή διατροφή», πρόσθεσε.

Πηγή: iatropedia

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Το νόστιμο σνακ που δυναμώνει την καρδιά και… αδυνατίζει!

 


Τα φιστίκια και το φυστικοβούτυρο περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορεί να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς και να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ανάλογα με το πώς χρησιμοποιούμε το φυστικοβούτυρο στη διατροφή μας, μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος ή να βάλουμε μυς στο πλαίσιο προπόνησης με βάρη ή bodybuilding.

Ωστόσο, το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά, επομένως πρέπει να το απολαμβάνουμε με μέτρο.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τα οφέλη της κατανάλωσης φυστικοβούτυρου και εξηγούμε τους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωσή του.

Φυστικοβούτυρο: Διατροφικά οφέλη

Παρέχει μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης, μαζί με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε μερίδα (2 κουταλιές της σούπας) απαλού φυστικοβούτυρου παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες:

Πρωτεΐνη

Περιέχει 7,02 γραμμάρια (g) πρωτεΐνης ανά μερίδα. Η συνιστώμενη ημερήσια λήψη (RDA) για τις γυναίκες είναι 46 g και για τους άνδρες είναι 56 g, αν και ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας.

Μαγνήσιο

Με 57 χιλιοστόγραμμα (mg) μαγνησίου, κάθε μερίδα βοηθά στην RDA των 400–420 mg στους άνδρες και 310–320 στις γυναίκες. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την υγεία, καθώς παίζει ρόλο σε περισσότερες από 300 χημικές διεργασίες στο σώμα.

Φώσφορος

Κάθε μερίδα περιέχει 107 mg φωσφόρου, που είναι περίπου το 15,3% της RDA των 700 mg για ενήλικες. Ο φώσφορος βοηθά το σώμα να χτίσει υγιή κύτταρα και οστά και βοηθά τα κύτταρα να παράγουν ενέργεια.

Ψευδάργυρος

Μια μερίδα φυστικοβούτυρου παρέχει 0,85 mg ψευδαργύρου. Αυτό είναι το 7,7% της RDA των 11 mg για τους άνδρες και το 10,6% των 8 mg για τις γυναίκες. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ανοσία, τη σύνθεση πρωτεϊνών και τον σχηματισμό DNA.

Νιασίνη (βιταμίνη Β3)

Το φυστικοβούτυρο περιέχει 4,21 mg νιασίνης ανά μερίδα, από τα 14-16 mg RDA ενός ενήλικα. Η νιασίνη ωφελεί την πέψη και την λειτουργία των νεύρων και βοηθά στην παραγωγή ενέργειας.

Βιταμίνη Β6

Με 0,17 g ανά μερίδα, το φυστικοβούτυρο παρέχει σχεδόν το 14% της RDA ενός ενήλικα που είναι 1,3 mg. Η βιταμίνη Β6 παίζει ρόλο σε περισσότερες από 100 ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα και είναι απαραίτητη για την υ

Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Υπνική άπνοια: Ποια τα «σημάδια» – Πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη

 Οι πάσχοντες από υπνική άπνοια, εμφανίζουν συμπτώματα όπως ανήσυχο ύπνο, δυνατό ροχαλητό και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Νεότερη μελέτη επισημαίνει ότι οι δυσλειτουργίες θα μπορούσαν να επεκταθούν και στη γενικότερη γνωστική λειτουργία


υπνική άπνοια θεωρείται μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση υγείας, η οποία, εκτός των άλλων, υποδιαγιγνώσκεται. Αν και υπάρχουν συγκεκριμένοι και αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως η μέση ή μεγάλη ηλικία, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η χρόνια ρινική απόφραξη, η υπέρταση, μια νεότερη μελέτη -η πρώτη στο είδος της- απέδειξε ότι θα μπορούσε να συμβάλλει στη γνωστική εξασθένιση, ακόμη και σε ασθενείς που κατά τα άλλα είναι υγιείς και διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος.

Οι ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Αυστραλία μελέτησαν μια ομάδα 27 ανδρών ηλικίας 35 έως 70 ετών με νέα διάγνωση ήπιας έως σοβαρής υπνικής άπνοιας, χωρίς όμως συννοσηρότητες, αν και αυτές οι περιπτώσεις θεωρούνται σπάνιες. Οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες που πάσχουν από τη νόσο έχουν επιβαρυμένη υγεία από παθήσεις, όπως καρδιαγγειακή και μεταβολική νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη, χρόνια συστηματική φλεγμονή ή κατάθλιψη.

Οι συμμετέχοντες δεν ήταν καπνιστές αλλά ούτε και παχύσαρκοι ή χρήστες αλκοόλ. Ως μέτρο ελέγχου, οι ερευνητές μελέτησαν και μια ομάδα υγειών επτά ανδρών που αντιστοιχούσαν σε ηλικία, ΔΜΣ και εκπαίδευση.

Όσο κοιμόντουσαν, οι ερευνητές μετρούσαν τα εγκεφαλικά κύματα με τη χρήση ενός ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, ενώ παράλληλα παρακολουθούσαν τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και τις κινήσεις των ματιών και των ποδιών, αλλά και τη γνωστική τους λειτουργία.

Όπως ανέδειξαν τα αποτελέσματα, οι ασθενείς με σοβαρή υπνική άπνοια είχαν μικρότερη εγρήγορση και εκτελεστική λειτουργικότητα, βραχυπρόθεσμη μνήμη οπτικής αναγνώρισης και φτωχότερη αναγνώριση κοινωνικών και συναισθημάτων σε σχέση με τους άντρες της ομάδας ελέγχου. Αντίστοιχα, αν και οι ασθενείς με ήπια υπνική άπνοια είχαν καλύτερες επιδόσεις σε αυτούς τους τομείς από τους ασθενείς με σοβαρότερα συμπτώματα της νόσου, είχαν χειρότερα αποτελέσματα από τους υγιείς άντρες.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η υπνική άπνοια είναι αρκετή για να προκαλέσει αυτά τα γνωστικά ελλείμματα, τα οποία προηγούμενες μελέτες είχαν αποδώσει στις πιο συχνές συννοσηρότητες της πάθησης, όπως η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα και ο διαβήτης τύπου 2.

Ποιος είναι όμως ο μηχανισμός που εμπλέκεται στη γνωστική εξασθένιση; Οι συγγραφείς της μελέτης υποθέτουν ότι τα προβλήματα μνήμης οφείλονται στο χαμηλό οξυγόνο και το υψηλό διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα, στις αλλαγές στη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, στον κατακερματισμό του ύπνου και στη νευροφλεγμονή των ασθενών.

«Αυτή η πολύπλοκη αλληλεπίδραση είναι ακόμη ελάχιστα κατανοητή, αλλά είναι πιθανό ότι οδηγεί σε εκτεταμένες νευροανατομικές και δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο και σε συναφή λειτουργικά γνωστικά και συναισθηματικά ελλείμματα», εξήγησε η Δρ Ivana Rosenzweig, νευροψυχίατρος που είναι επικεφαλής του Κέντρου Ύπνου και Εγκεφαλικής Πλαστικότητας στο King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Επιπλέον, δεν είναι σαφές το κατά πόσον οι συννοσηρότητες έχουν παρόμοιες αρνητικές επιπτώσεις στη νόηση πέραν αυτών που προκαλούνται άμεσα από την υπνική άπνοια.

«Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί σε μελλοντικές μελέτες είναι εάν οι συννοσηρότητες έχουν επιπρόσθετη ή συνθετική επίδραση στις διαταραχές της μνήμης και αν υπάρχει διαφορά στα εγκεφαλικά κυκλώματα σε ασθενείς με υπνική άπνοια με ή χωρίς συννοσηρότητες» καταλήγει η συγγραφέας.

Πηγή: ygeiamou

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Προσοχή στον μεσημεριανό ύπνο – Με ποιον τρόπο «ξυπνά» άγχη και φοβίες

 


Αν ανήκετε σε εκείνους που παίρνουν έναν υπνάκο μέσα στην ημέρα, ξανασκεφτείτε το! Οι αγχώδεις διαταραχές, όπως ο πανικός, η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) ή συγκεκριμένες φοβίες, εμφανίζονται ως απόκριση στο στρες.

Χαρακτηρίζονται από ένα συνεχές αίσθημα άγχους και φόβου, το οποίο μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Μια νέα μελέτη αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη καλύτερων στρατηγικών αποκατάστασης για άτομα που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές.

Ερευνητές από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Ural (UrFU) και το Πανεπιστήμιο του Tübingen (Γερμανία) ερεύνησαν την επίδραση του ύπνου στον σχηματισμό και την εδραίωση των αναμνήσεων φόβου στην μακροπρόθεσμη μνήμη.

Οι νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος βελτιώνει την μνήμη για ενοχλητικά και οδυνηρά γεγονότα, αλλά παρόμοιο αποτέλεσμα βελτίωσης της μνήμης παρατηρήθηκε επίσης μετά από μια περίοδο εγρήγορσης.

Τα ευρήματα της μελέτης θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών αποκατάστασης για όσους έχουν βιώσει συναισθηματικό τραύμα ως συνέπεια βίαιων ενεργειών, στρατιωτικών επιχειρήσεων ή φυσικών καταστροφών. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cognitive Affective & Behavioral Neuroscience.

Η παγίωση μνήμης είναι η διαδικασία μέσω της οποίας οι μνήμες μεταφέρονται από τη βραχυπρόθεσμη στην μακροπρόθεσμη μνήμη. Συνήθως συμβαίνει όταν κοιμάστε.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος μετά από κάτι νέο που μαθαίνουμε μπορεί να έχει οφέλη συγκριτικά με το να παραμείνουμε παθητικά ξύπνιοι. Αυτό συμβαίνει ως αποτέλεσμα της επανενεργοποίησης σημαντικών αναμνήσεων, οι οποίες μπορεί να αντικατοπτρίζονται και στα όνειρα. Η θετική επίδραση του ύπνου μπορεί να παρατηρηθεί ακόμη και χρόνια αργότερα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επί του παρόντος μελέτες που να έχουν εξετάσει εάν ο ύπνος βελτιώνει τις αναμνήσεις φόβου. Ως εκ τούτου, η νέα μελέτη επιχείρησε να ρίξει φως στο θέμα του τι συμβαίνει με τις αναμνήσεις του φόβου μετά από μια περίοδο ύπνου και μετά από μια περίοδο εγρήγορσης.

“Η κατανόηση της επίδρασης του ύπνου σε καταστάσεις όπου εμφανίζεται συναισθηματικό τραύμα είναι σημαντική για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για την αντιμετώπιση των θυμάτων καταστροφών, των ατόμων με διαταραχή πανικού ή μετατραυματικού στρες”, λέει ο Yuri Pavlov, συν-συγγραφέας του άρθρου και ερευνητής στο εργαστήριο Νευροτεχνολογίας του UrFU και του Ινστιτούτου Ιατρικής Ψυχολογίας και Συμπεριφορικής Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Tübingen.

Και συνεχίζει: “Αν διαπιστώναμε ότι η επίδραση του ύπνου στην μνήμη του φόβου είναι παρόμοια με άλλους τύπους μνήμης, όπως η επεισοδιακή μνήμη (μνήμη γεγονότων ζωής), τότε θα ήταν πιο ωφέλιμο για τα θύματα να μην κοιμούνται μετά από την τραυματική εμπειρία. Στα πειράματά μας, προσδιορίσαμε ότι ένας δίωρος μεσημεριανός ύπνος ενισχύει τις αναμνήσεις του φόβου που βιώσαμε λίγο πριν τον ύπνο. Ωστόσο, ένα παρόμοιο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε και με την εγρήγορση: η παρακολούθηση μιας συναισθηματικά ουδέτερης ταινίας ή ενός παιχνιδιού στον υπολογιστή ενισχύει παρομοίως τις αναμνήσεις φόβου”.

Πριν και μετά τον ύπνο, οι συμμετέχοντες πέρασαν από ένα πείραμα αντίδρασης στον φόβο. Οι συμμετέχοντες στο πείραμα άκουσαν πρώτα έναν ουδέτερο τόνο και στη συνέχεια συνδυαζόταν πάντα με έναν δυνατό θόρυβο, ενώ ένας άλλος τόνος δεν συνδυάστηκε ποτέ με τον θόρυβο, λέει ο ίδιος.

“Μετά από πολλαπλά ακουστικά ζευγαρώματα, το ουδέτερο ερέθισμα προκάλεσε από μόνο του μια εξίσου ισχυρή συναισθηματική απόκριση. Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι συνήθως βαθμολογούν τον δυνατό θόρυβο ως πιο δυσάρεστο ακόμη και από το ηλεκτροσόκ, που επίσης χρησιμοποιείται συχνά στις έρευνες για τον φόβο. Η σύγκριση μεταξύ των ήχων που συνδυάζονται με τον εξαιρετικά αποτρεπτικό θόρυβο και του άλλου τόνου (του ήπιου, ασφαλούς πόνου) μας επέτρεψε να διερευνήσουμε τις νευρικές διεργασίες πίσω από την μάθηση του φόβου. Βρήκαμε ότι οι νευρικές υπογραφές της μάθησης του φόβου ενισχύθηκαν μετά από έναν υπνάκο καθώς και εξίσου μετά από σύντομη ανάπαυση, εξηγεί ο Yuri Pavlov.

Οι τεχνητά επαγόμενες αντιδράσεις στον φόβο μελετήθηκαν με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα πριν και μετά από έναν 2ωρο ημερήσιο ύπνο ή μετά από ίση περίοδο εγρήγορσης σε 18 υγιείς νέους. Οι ερευνητές μεταφέρουν τώρα την μελέτη σε κλινικό επίπεδο, όπου σχεδιάζουν να τεστάρουν ασθενείς σε κατάσταση φυτού και σε κατάσταση ελάχιστης συνειδητότητας για να καθορίσουν πώς ο ύπνος θα επηρεάσει τα επίπεδα άγχους τους και τον σχηματισμό αναμνήσεων φόβου.

Σημειώνουν, ωστόσο, ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη της επίδρασης μιας μεγαλύτερης περιόδου ύπνου.

Πηγή: iatropedia

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Καρκίνος στο στόμα: Αυτά είναι τα πρώτα «αθώα» συμπτώματα


 Ο καρκίνος του στόματος περιλαμβάνει καρκίνους στα χείλη, στην γλώσσα, στα μάγουλα, στο έδαφος του στόματος, στην σκληρή και μαλακή υπερώα, στα ούλα και στον φάρυγγα.

Όταν διαγνωστεί νωρίς, ο καρκίνος του στόματος είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, οι περισσότεροι λαμβάνουν μια διάγνωση όταν η κατάστασή τους είναι πολύ προχωρημένη για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Καρκίνος του στόματος: Πρώιμα συμπτώματα

Τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του στόματος μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν και ως εκ τούτου μερικές φορές εύκολα παραβλέπονται. Ανάλογα με το πού στο στόμα αναπτύσσεται για πρώτη φορά ο καρκίνος, μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία προειδοποιητικών συμπτωμάτων.

Λόγω της συνεχούς εμπλοκής τους στη στοματική υγεία των ασθενών τους, πολλοί οδοντίατροι πραγματοποιούν έναν σύντομο προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του στόματος ως μέρος ενός συνήθους οδοντιατρικού ελέγχου. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει εξέταση ολόκληρου του στόματος και των χειλιών, καθώς και του προσώπου και του λαιμού, για πιθανά σημάδια καρκίνου.

Εκτός από τη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων σας, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά έναν οδοντίατρο. Για να προστατευτείτε περαιτέρω, θα πρέπει επίσης να εξοικειωθείτε με τα πρώτα σημάδια καρκίνου του στόματος, ώστε να μπορείτε να πάτε άμεσα σε γιατρό σε περίπτωση που εμφανιστούν.

Συνήθη συμπτώματα καρκίνου του στόματος

Γενικά, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα για τυχόν συμπτώματα καρκίνου του στόματος που διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Πληγή, ερεθισμός ή πάχυνση στο στόμα ή στον λαιμό
  • Ένα λευκό ή κόκκινο μπάλωμα στο εσωτερικό του στόματος
  • Μια αίσθηση ότι “κάτι κόλλησε στον λαιμό σας”
  • Βραχνάδα ή άλλες φωνητικές αλλαγές
  • Επίμονος βήχας
  • Δυσκολία στη μάσηση, στην κατάποση ή στην ομιλία
  • Δυσκολία στην κίνηση της γνάθου ή της γλώσσας
  • Μούδιασμα στο στόμα
  • Πρήξιμο στο σαγόνι ή στον λαιμό
  • Συχνές ρινορραγίες
  • Πόνος στο αυτί που δεν επηρεάζει την ακοή
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Μακροζωία: Πόσα βήματα την ημέρα απομακρύνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου


 Σε μια πολυάσχολη καθημερινότητα, όπως αυτή που ζούμε οι περισσότεροι, η σωματική άσκηση μοιάζει για πολλούς ως πολυτέλεια ή ως μια κουραστική «υποχρέωση», που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο στρες. Κι ενώ πλήθος μελετών έχει αναδείξει τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην ανθρώπινη υγεία, πολλοί εξακολουθούν να αναβάλλουν το ραντεβού τους με τη γυμναστική.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη σχέση των ανθρώπων με τη σωματική δραστηριότητα, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Kyoto και της California υποστήριξαν ότι έστω και η ελάχιστη κίνηση μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ειδικότερα, στη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open, καταγράφεται ότι 8.000 βήματα, που αντιστοιχούν περίπου σε 6,4 χιλιόμετρα, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Προκειμένου να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα 3.100 ενηλίκων από τις ΗΠΑ. Εστίασαν, ιδιαίτερα, στην ημερήσια καταγραφή των βημάτων που έκαναν, καθώς και στα δεδομένα θνησιμότητάς τους σε βάθος δεκαετίας.

Εκ των συμμετεχόντων, 632 δεν συμπλήρωναν καμία ημέρα την εβδομάδα αυτό τον αριθμό βημάτων, 532 έκαναν 8.000 ή περισσότερα βήματα μία ή δύο φορές την εβδομάδα και 1.937 έκαναν αυτά τα βήματα τρεις έως επτά φο

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Κοινά φάρμακα που μπορεί να βλάπτουν τα νεφρά χωρίς να το ξέρουμε


 
Ορισμένα φάρμακα που έχετε στο ντουλάπι σας, θα μπορούσαν να βλάψουν τα νεφρά σας εάν τα παίρνετε πολύ συχνά ή σε υψηλές δόσεις. Στην πραγματικότητα, το 20% των νεφρικών βλαβών που προκαλούνται από φάρμακα, αφορά τόσο τα συνταγογραφούμενα όσο και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δε σκέφτονται καθόλου τα νεφρά τους, αλλά στην πραγματικότητα, 1 στους 3 ανθρώπους στις ΗΠΑ κινδυνεύει από νεφρική νόσο. Η νεφρική νόσος που προκαλείται από φάρμακα είναι αναμφισβήτητα η πιο εύκολα να προληφθεί», δήλωσε η HaVy Ngo-Hamilton, PharmD και κλινική σύμβουλος.

Ποια είναι, λοιπόν, τα κοινά φάρμακα θα μπορούσαν να βλάψουν τα νεφρά;

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα αντιμετωπίζουν τον πόνο και τη φλεγμονή. Περιλαμβάνουν την ασπιρίνη, την ιβουπροφαίνη και τη ναπροξένη. Αυτά τα φάρμακα είναι από τους πιο κοινούς υπαίτιους της επαγόμενης από φάρμακα νεφρικής νόσου, στην οποία η μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική νόσο.

Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά, όπως η πενικιλλίνη και οι κεφαλοσπορίνες, χορηγούνται για την καταπολέμηση λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια. Ενώ, συνήθως, συνταγογραφούνται με την πρόθεση οι ασθενείς να τελειώσουν ολόκληρη τη συνταγή, πολλοί άνθρωποι δεν τα τελειώνουν και διατηρούν τα εναπομείναντα στο ντουλάπι τους.

Αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs)

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι φάρμακα που συμβάλλουν σημαντικά στη θεραπεία του έλκους και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Οι ουσίες που περιέχουν αυτά τα φάρμακα, όπως η ομεπραζόλη, η εσομεπραζόλη, η λανσοπραζόλη, η παντοπραζόλη και η ραμπεπραζόλη, τα κάνουν να έχουν ισχυρότατη ανασταλτική δράση στην έκκριση του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου, ελαττώνοντας σημαντικά το χρόνο επούλωσης του έλκους.

«Ενώ έχουν χαμηλό συνολικό κίνδυνο για νεφρική βλάβη, έχει διαπιστωθεί ότι η μακροχρόνια χρήση και οι συνεχείς υψηλότερες δόσεις αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης νεφρικής νόσου», δήλωσε η Ngo-Hamilton στο Healthline.

Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACEIs) και οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs) είναι αποτελεσματικοί στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Δεν πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε αυτά τα φάρμακα εκτός αν σας το πει ο γιατρός σας», δήλωσε η Ngo-Hamilton. «Ωστόσο, ενώ παίρνετε αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση για άλλα φάρμακα που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα νεφρά σας, ώστε να αποφύγετε την αύξηση του κινδύνου νεφρικής βλάβης».

Συμπληρώματα

Τα συμπληρώματα μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν τη λειτουργία των νεφρών.
Αν και δεν είναι όλα τα συμπληρώματα ανθυγιεινά, προτείνεται να μιλήσετε με τον γιατρό σας για καθοδήγηση, σχετικά με τον καλύτερο τρόπο λήψης συμπληρωμάτων ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου υγείας.

Ψυχιατρικά φάρμακα

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διάφορων θεμάτων ψυχικής υγείας μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν προβλήματα στα νεφρά, όπως το Prozac (φλουοξετίνη), το οποίο είναι ένα συχνά συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό.

«Το λίθιο και η αμιτριπτυλίνη, δύο σταθεροποιητές της διάθεσης, είναι επίσης δυνητικά επιβλαβή για τα νεφρά. Αυτά τα ψυχιατρικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μυϊκή διάσπαση, οδηγώντας στην απελευθέρωση μυοσφαιρίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Δεδομένου ότι τα νεφρά εργάζονται για να φιλτράρουν τη μυοσφαιρίνη, έχουν ως αποτέλεσμα κάποια νεφρική βλάβη», δήλωσε η Ngo-Hamilton