Pages - Menu

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Ο καύσωνας μπορεί να επηρεάσει δραματικά το μυαλό και το σώμα μας

 


Ο καύσωνας μπορεί να επηρεάσει δραματικά το μυαλό και το σώμα μας, με προβλήματα τα οποία ενδέχεται να χρειαστούν ακόμα και νοσηλεία.

Αν ψάχνεις συγκεκριμένο ορισμό για το τι είναι καύσωνας, δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι οι μετρήσεις που δείχνουν αν μια περίοδος έχει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, δηλαδή τουλάχιστον 5 βαθμούς Κελσίου περισσότερο από ό,τι έχει οριστεί ως «κανονικό» σε κάθε χώρα ή περιοχή. Συνήθως, περιλαμβάνει και υψηλό ποσοστό υγρασίας.

Για παράδειγμα, για την Ολλανδία και τη Σουηδία οι τουλάχιστον πέντε ημέρες με θερμοκρασία 25°C είναι καύσωνας. Για τη Δανία καύσωνας είναι οι τουλάχιστον τρεις ημέρες με τη μέση θερμοκρασία στο 50% των περιοχών της χώρας να ξεπερνά τους 28°C.

Στα της Ελλάδας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το κύμα καύσωνα αφορά τρεις συνεχόμενες ημέρες με τουλάχιστον 39°C ως υψηλότερη θερμοκρασία και 26°C ως χαμηλότερη.

Καύσωνας, αφυδάτωση και υπερθερμία

Πάμε να δούμε τι συμβαίνει στο σώμα και –κυρίως– στο μυαλό μας όταν ζούμε υπ’ αυτήν τη συνθήκη και γιατί είναι σημαντικό να μας βλέπει ο ήλιος όσο λιγότερο γίνεται, να πίνουμε πολύ νερό και να βρίσκουμε καταφύγιο σε μέρη που είναι δροσερά όταν δεν αισθανόμαστε καλά.

Οι πολύ ζεστές μέρες μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και σε υπερθερμία, η οποία εμφανίζεται όταν το σώμα μας δέχεται περισσότερη θερμότητα από αυτήν που απελευθερώνει μέσω του ιδρώτα.

Η υπερθερμία εκδηλώνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Περισσότερο ευάλωτοι σε αυτοί είναι:

  • όσοι δεν ενυδατώνονται,
  • οι ηλικίες κάτω των 4 και άνω των 65 ετών,
  • όσοι γυμνάζονται έντονα κατά τις καυτές ημέρες,
  • όσοι καταναλώνουν πολύ αλκοόλ,
  • όσοι έχουν ασθένειες οι οποίες επηρεάζουν την ικανότητα εφίδρωσης,
  • όσοι έχουν συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις (στην καρδιά, στους πνεύμονες, τους νεφρούς, το συκώτι, τον θυρεοειδή),
  • οι υπέρβαροι,
  • οι ελλιποβαρείς,
  • όσοι παίρνουν διουρητικά, διεγερτικά, ηρεμιστικά και χάπια για την καρδιακή και την αρτηριακή πίεση. Βλέπεις, κάποια φάρμακα λειτουργούν ανάλογα με το πόσο ενυδατωμένος είναι αυτός που τα παίρνει και τη θερμοκρασία του σώματος του. Μεταξύ τους είναι αυτά που σταθεροποιούν τη διάθεση.

Για τη διάγνωση υπερθερμίας χρειάζεται να μετρήσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας (για την πιο ακριβή μέτρηση ενδείκνυται να χρησιμοποιείται θερμόμετρο ορθού). Αν είναι κοντά στους 37°C, είναι φυσιολογική. Από τους 37,3°C και πάνω υπάρχει πρόβλημα. Στους 40°C έχουμε θερμοπληξία.

Να διευκρινιστεί πως η υπερθερμία δεν έχει σχέση με τον πυρετό. Η θερμοκρασία του σώματός μας ελέγχεται από τον υποθάλαμο (το μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις λειτουργίες του σώματος). Όταν έχουμε πυρετό, ο υποθάλαμος αυξάνει τη θερμοκρασία στην προσπάθεια που κάνει το σώμα να καταπολεμήσει μια ασθένεια ή μια μόλυνση.

Μεταξύ καύσωνα και θερμοπληξίας

Στο ενδιάμεσο, δηλαδή από τους 37°C έως τους 40°C, μπορεί να εκδηλωθούν:

  • Θερμικές κράμπες: μυϊκές κράμπες σε πέλματα, γάμπες, μηρούς και χέρια, που οφείλονται στην απώλεια πολλών ηλεκτρολυτών (πρόκειται για άλατα και άλλες ουσίες στα υγρά του σώματός μας) μέσω της εφίδρωσης).
  • Θερμική εξάντληση: αφορά αδυναμία των μυών, κράμπες, γρήγορο αλλά αδύναμο παλμό, ναυτία, εμετό, ζάλη, πονοκέφαλο, χλωμό δέρμα και υπερβολική εφίδρωση.
  • Εξάνθημα από τη ζέστη: είναι ο ερεθισμός που εμφανίζεται στο δέρμα, αν ιδρώνουμε πολύ από τη ζέστη – πολλά μικρά κόκκινα σπυράκια ή φουσκάλες, συνήθως στην πτυχή του αγκώνα, κάτω από το στήθος, στη βουβωνική χώρα ή στο πάνω μέρος του στήθους και του λαιμού.
  • Θερμικό στρες: εμφανίζεται σε όσους εργάζονται σε συνθήκες ζέστης, όπως οι πυροσβέστες και οι εργάτες οικοδομών, και μπορεί να οδηγήσει σε θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.
  • Θερμοπληξία: είναι κατάσταση απειλητική για τη ζωή μας και προκαλεί προβλήματα στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι:

  • ξαφνική αλλαγή στη ψυχική κατάσταση,
  • γρήγοροι παλμοί,
  • γρήγορη αναπνοή,
  • κόκκινο και ξηρό δέρμα (που δεν ιδρώνει),
  • ντελίριο,
  • παλμικός πονοκέφαλος,
  • ναυτία,
  • εμετός.

Αν καταφέρουμε να «ρίξουμε» τη θερμοκρασία μας σε μισή ώρα, η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική. Αν δεν τα καταφέρουμε, πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο. Πιο ευάλωτοι είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με μακροχρόνιες παθήσεις (βλ. διαβήτης και καρδιακά προβλήματα).

Καταρρέει ο εγκέφαλος μας

Μελέτες έχουν δείξει πως ο καύσωνας προκαλεί μειωμένη γνωστική λειτουργία. Έχει αποδειχθεί πως οδηγεί σε χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ.

Έρευνα έχει αποκαλύψει επίσης ότι οι καύσωνες οδηγούν σε μείωση των νοητικών λειτουργιών που μπορεί να φτάσει στο 10 με 13%. Αυτό το ποσοστό αυξάνει τον κίνδυνο επαγγελματικών τραυματισμών και τις πιθανότητες λαθών κρίσης, αφού δεν έχουμε την ιδεατή «ταχύτητα επεξεργασίας» των δεδομένων, πριν αποφασίσουμε για κάτι.

Σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, αρχίζει να καταρρέει ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός (κυτταρικός φραγμός που περιορίζει την είσοδο ουσιών στον εγκέφαλο με το να παρεμβάλλεται μεταξύ του αίματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος, για να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή λειτουργικότητα των νευρώνων). Πρωτεΐνες και ιόντα συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και προκαλείται φλεγμονή.

Ο καύσωνας, τέλος, έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα στα νεφρά, δερματικές λοιμώξεις και πρόωρο τοκετό.

Τις καυτές ημέρες αυξάνεται η επιθετική συμπεριφορά και τα περιστατικά βίαιης εγκληματικότητας

Δεν είναι λίγοι αυτοί που νιώθουν πιο ευερέθιστοι τις ζεστές μέρες. Στοιχεία μελετών δείχνουν ότι η υπερβολική ζέστη επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία.

Έρευνα έχει γίνει και για το ποσοστό αύξησης των περιστατικών βίαιης εγκληματικότητας: ακόμα και ένας βαθμός διαφοράς στη θερμοκρασία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιθέσεων κατά 3,5%.

Έχει εκτιμηθεί πως –δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, που είναι ανθρώπινο έργο– έως το 2090 θα έχουν αυξηθεί κατά 5% όλες οι κατηγορίες των εγκλημάτων, παγκοσμίως. Οι λόγοι περιλαμβάνουν μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση ψυχολογικών, κοινωνικών και βιολογικών παραγόντων. Παράδειγμα: Η χημική ουσία του εγκεφάλου που ονομάζεται σεροτονίνη και κρατά μεταξύ άλλων τα επίπεδα επιθετικότητας υπό έλεγχο, επηρεάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Πρόσφατη μελέτη που έγινε στη Νέα Υόρκη διαπίστωσε ότι τις ζεστές μέρες υπήρχαν περισσότερες επείγουσες επισκέψεις στο νοσοκομείο, λόγω κατάχρησης ουσιών, διαταραχών διάθεσης και άγχους, σχιζοφρένειας και άνοιας. Για κάθε αύξηση της τάξεως του 5% στη θερμοκρασία, αυξάνονται 10% οι επισκέψεις στα επείγοντα των νοσοκομείων.

Μια άλλη μελέτη συνέδεσε την αύξηση της θερμοκρασίας με υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών. Για κάθε 1°C αύξησης στη μέση μηνιαία θερμοκρασία, αυξάνονται κατά 2,2% οι θάνατοι που σχετίζονται με θέματα ψυχικής υγείας. Έχει διαπιστωθεί πως οι απόπειρες αυτοκτονίας αυξάνονται και όταν αυξάνεται η υγρασία. Μαζί με τη ζέστη αυξάνουν τα επεισόδια των διαγνωσμένων με διπολική διαταραχή, που μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία για ψυχωτικό σοκ ή για αυτοκτονικό ιδεασμό.

Η ζέστη επηρεάζει τη ψυχική υγεία και ανθρώπων που δεν έχουν διαγνωστεί με διαταραχή ή πάθηση. Νευροεπιστήμονες έχουν δείξει πώς βλάπτει το θερμικό στρες τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τον εντοπισμό και την επίλυση πολύπλοκων γνωστικών εργασιών.

Πηγη ow.gr

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Ο ΕΟΔΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας

 


Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας. Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ενημέρωση των πολιτών και η ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων για τις ιογενείς ηπατίτιδες, την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους. Παγκοσμίως δίνεται προτεραιότητα στην εξάλειψη των λοιμώξεων από ηπατίτιδα B και C, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια ηπατίτιδα με αυξημένο κίνδυνο κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου, επιπλοκές που είναι υπεύθυνες για ένα εκατομμύριο (1.000.000) θανάτους ετησίως.

Ιδιαίτερο γνώρισμα της χρόνιας ηπατίτιδας είναι ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας της, με αποτέλεσμα πολλά από τα άτομα που έχουν μολυνθεί να μην το γνωρίζουν.

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι είναι χρόνιοι φορείς της ηπατίτιδας Β

και 70.000 άτομα της ηπατίτιδας C.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες, έχει παρατηρηθεί, παγκοσμίως, μια ανεξήγητη αύξηση περιστατικών οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά. Η επιστημονική κοινότητα εργάζεται για τον εντοπισμό της αιτίας της, καθώς δεν πρόκειται για κανέναν από τους γνωστούς 5 τύπους ιών ηπατίτιδας: A,B,C,D και E.

Για το έτος 2022, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει τη σημασία της εύκολης πρόσβασης των ατόμων στη διάγνωση και τη θεραπεία. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα διάγνωσης και θεραπείας σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και όχι μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων. Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας Β.

Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα, ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο, στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C.

Τα νέα φάρμακα, χορηγούνται ως δισκία, έχουν ισχυρή αντι-ιική δράση και αυξάνουν το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία με ταυτόχρονη μείωση της διάρκειάς της.

Σήμερα, όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα που οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού και την ίαση της λοίμωξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, από το έτος 2014 μέχρι σήμερα, έχουν λάβει αγωγή με τα νέα θεραπευτικά σχήματα, 13.322 άτομα. Στην Ελλάδα, στρατηγικός στόχος είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C, μέχρι το έτος 2030 (στρατηγική Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας).

Η σωστή ενημέρωση αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για την εξάλειψη της αδικαιολόγητης ανησυχίας, του φόβου και των προκαταλήψεων που οδηγούν στη συναισθηματική και κοινωνική απομόνωση των ατόμων που έχουν μολυνθεί από ιογενείς ηπατίτιδες.

Την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022 (10:00 π.μ-12:00 μ.), κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται στην Πλατεία Κοραή (Αθήνα), για την ενημέρωση του κοινού.

Το Τμήμα Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή και πληροφορία στα τηλέφωνα: 210 5212178 και 210 5212183, ΚΕΠΙΧ: 210 5212054, καθώς και στο διαδίκτυο: www.eody.gov.gr

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό για την ευλογιά των πιθήκων

 



Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε σήμερα την ευλογιά των πιθήκων ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Η παγκόσμια επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων κηρύχθηκε ως έκτακτη ανάγκη διεθνούς ανησυχίας για τη δημόσια υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), απευθύνοντας την ισχυρότερη έκκληση για δράση που μπορεί να κάνει ο οργανισμός.

Είναι η έβδομη φορά που γίνεται μια τέτοια δήλωση από το 2009, με την πιο πρόσφατη περίπτωση να είναι αυτή για την Covid-19, στην οποίο δόθηκε το ίδιο επίπεδο συναγερμού το 2020, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η προειδοποίηση του ΠΟΥ για «επείγουσα ανάγκη διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία» έχει σχεδιαστεί για να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι απαιτείται συντονισμένη διεθνής απάντηση και θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση και τις παγκόσμιες προσπάθειες συνεργασίας για την κοινή χρήση εμβολίων και θεραπειών.

Η δήλωση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει πλήξει 17.000 ανθρώπους σε 74 χώρες στον κόσμο, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.

«Αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι ο κίνδυνος για τον κόσμο είναι σχετικά χαμηλός, εκτός της Ευρώπης, όπου είναι αυξημένος.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ διευκρίνισε ότι η επιτροπή των ειδικών δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει και παρέμεινε διχασμένη σχετικά με την αναγκαιότητα κήρυξης του ανώτατου επιπέδου συναγερμού και για τον λόγο αυτόν ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έλαβε την απόφαση.

«Είναι μία έκκληση για ανάληψη δράση, αλλά δεν είναι η πρώτη», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, υπεύθυνος καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ προσθέτοντας ότι ελπίζει πως αυτό θα οδηγήσει σε ανάληψη συλλογικής δράσης κατά της νόσου.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων
Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής λοίμωξη που απαντάται συνήθως σε ζώα στην κεντρική και δυτική Αφρική, αν και μπορεί να μολύνει και τους ανθρώπους. Ενώ περιστασιακά εντοπίζονται κρούσματα σε χώρες όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός, το τελευταίο ξέσπασμα προκάλεσε έντονη ανησυχία στους επιστήμονες.

Περιστατικά έχουν αναφερθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης -και στην Ελλάδα- ενώ αρκετά κρούσματα έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νιγηρία, το Ισραήλ, τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ομοφυλόφιλους άνδρες, ωστόσο οι ειδικοί τόνισαν ότι ο οποισδήποτε μπορεί να νοσήσει από τη συγκεκριμένη ασθένεια, καθώς μεταδίδεται με τη στενή επαφή.

Ο ΟΗΕ, πάντως, έχει προειδοποιήσει ότι ορισμένα ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης που στοχοποιούν Αφρικανούς και άτομα της LGBTQ+ κοινότητας «ενισχύουν τα ομοφοβικά και ρατσιστικά στερεότυπα και επιδεινώνουν το στίγμα».

Πηγή: iefimerida.gr

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


Ανησυχητικά είναι τα ποσοστά παχυσαρκίας στη χώρα μας που κατέχει αρνητικές πρωτιές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εξάπλωση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη λαμβάνει πλέον επιδημικά χαρακτηριστικά με τις προγνώσεις των ειδικών να προβληματίζουν ιδίως σε ό,τι αφορά στα παιδιά

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Οδηγός επιβίωσης στον καύσωνα: Εύκολοι και φθηνοί τρόποι για να δροσιστείτε

 


Όταν η θερμοκρασία φτάσει σε μη ανεκτά επίπεδα από τον ανθρώπινο οργανισμό και σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (π.χ. υγρασία), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στον θάνατο

Σε καμίνι έχει αρχίσει να μετατρέπεται η Ελλάδα, καθώς ο πιο… βαρβάτος -μέχρι στιγμής- καύσωνας έκανε σήμερα την εμφάνισή του στη χώρα μας και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα.

Καθώς, δε, ο καύσωνας θα είναι –σύμφωνα πάντα με τις προγνώσεις– παρατεταμένος οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους που διατρέχουμε όλοι, αλλά ιδιαιτέρως τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου.

Αναλυτικότερα, όταν η θερμοκρασία φτάσει σε μη ανεκτά επίπεδα από τον ανθρώπινο οργανισμό και σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (π.χ. υγρασία), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στον θάνατο.

Τα αρχικά συμπτώματα που μας προειδοποιούν ότι… κάτι δεν πάει καλά είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (>40.5 ο C), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: Μεταφορά του θερμόπληκτου σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό – κατά προτίμηση κλιματιζόμενο -,  πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι οι ηλικιωμένοι, μωρά και μικρά παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον, χρονίως πάσχοντες (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λπ.) αλλά και ασθενείς  με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα.

Υπογραμμίζεται ότι στην παραπάνω λίστα συμπεριλαμβάνονται και όσοι λαμβάνουν για καθαρά ιατρικούς λόγους φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Γι’ αυτό και  κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της  δοσολογίας.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης:

  • Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
  • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
  • Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
  • Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
  • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δεν διαθέτουν κλιματισμό.
  • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
  • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στον λαιμό.
  • Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
  • Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
  • Ατομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
  • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
  • Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

«Ανάσες» δροσιάς μέσα και έξω από το σπίτι

Ένα πολύ σημαντικό βήμα είναι ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως τόσο μέσα, όσο και έξω από το σπίτι μας θα έχουμε κάποιες ανάσες δροσιάς.

Για παράδειγμα, οι ανεμιστήρες βοηθούν στην ανακύκλωση του αέρα και μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε ακόμα πιο δροσεροί ακόμα και σε ένα σπίτι με πολύ καλό κλιματισμό.

Επίσης, δεν είναι κακή ιδέα να κρατήσετε στο ψυγείο την τονωτική σας λοσιόν για να την χρησιμοποιήσετε στα ταλαιπωρημένα σας πόδια. Το νερό είναι απαραίτητο, για αυτό φροντίστε να κρατήσετε τα πλαστικά μπουκάλια στο ψυγείο και πάρτε ένα όταν θα είστε έτοιμοι να βγείτε έξω.

Συχνά ντους ή και μπάνια με κρύο ή χλιαρό νερό είναι επίσης πολύ σημαντικά το καλοκαίρι.

Μεγάλη προσοχή στο φαγητό

Μπορεί να μην το περιμένατε, ωστόσο καλό θα είναι επίσης να αποφύγετε την καφεΐνη γιατί δημιουργεί αφυδάτωση. Επίσης, αντί για ζεστά φαγητά προτιμήστε πιο ελαφριά γεύματα και μικρότερες μερίδες ή σκανκ με παγωμένα φρούτα και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.

Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να μαγειρέψετε και να «βράσετε» και σεις μαζί με την κατσαρόλα από τη ζέστη.

Πάνω απ’ όλα κοινή λογική…

Αν δεν έχετε κλιματισμό καλό θα ήταν να περάσετε τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας σε ένα mall, μια δημόσια βιβλιοθήκη, ένα σινεμά ή να πάτε κάπου που να έχει δροσιά. Πολλές πόλεις έχουν σημεία με κλιματισμό ανοικτά για τους πολίτες τις μέρες που έχει καύσωνα.

Σε γενικές γραμμές, χρησιμοποιείστε κοινή λογική: Αν η ζέστη δεν είναι υποφερτή μπορείτε να μείνει σπίτι και να αποφύγετε δραστηριότητες κατά τις οποίες έρχεστε σε επαφή με τον ήλιο ή με τη ζεστή επιφάνεια της ασφάλτου.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε στους ηλικιωμένους, τα βρέφη και σε όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Επίσης, τα κατοικίδια ζώα χρειάζονται καλή ενυδάτωση καθώς κινδυνεύουν από ηλίαση.

Οι πιο απλοί και φθηνοί τρόποι να δροσιστείτε

Το Business Insider ζήτησε από δύο επιστήμονες «φθηνές» συμβουλές αντιμετώπισης του καύσωνα.

Να βάζετε το χέρια ή τα πόδια σας σε κρύο νερό

Στην υπερβολική ζέστη, το σώμα ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στο δέρμα. Το αίμα μεταφέρει τη θερμότητα από το εσωτερικό του σώματος στην επιφάνεια, όπου ο άνθρωπος δροσίζεται με τον ιδρώτα που εξατμίζεται.

Για να δροσιστείτε εύκολα, παγώστε τα μέρη του σώματος που έχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία: Χέρια, καρπούς, πόδια, αστραγάλους και μασχάλες.

Το κολύμπι ή ένα δροσερό ντους είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό. Ακόμα μπορείτε να ψεκάσετε το δέρμα σας με νερό ή να βρέξετε το μπλουζάκι σας, καθώς αυτό δροσίζει το δέρμα όπως ο ιδρώτας, αλλά χωρίς να χάνει το σώμα τη δική του υγρασία.

Αν δεν ασκείστε, πιείτε γάλα αντί για ενεργειακά ποτά

Σύμφωνα με έρευνα του 2016, τα ενεργειακά ποτά, το ανθρακούχο νερό και η κόκα κόλα δεν ενυδατώνουν τον οργανισμό καλύτερα από το νερό.

Από την άλλη πλευρά, το γάλα και ο χυμός πορτοκαλιού είναι οριακά καλύτερα στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Το μειονέκτημα των ενεργειακών ποτών είναι ότι περιέχουν μια τεράστια ποσότητα ζάχαρης. Αν δεν ασκείστε, αυτή η ζάχαρη θα μετατραπεί σε λίπος.

Ο καφές είναι καλός για την ενυδάτωση σε μικρές ποσότητες, όμως το νερό της βρύσης κάνει τη δουλειά και είναι μακράν η φθηνότερη λύση.

Πιείτε νερό πριν αισθανθείτε δίψα

Οι άνθρωποι αρχίζουν να διψούν αφού έχουν χάσει το 2% των σωματικών τους υγρών. Είναι καλύτερα να πίνετε νερό πριν συμβεί αυτό.

Τα ούρα σας θα σας δείξουν εάν είστε αφυδατωμένοι. Αν το χρώμα τους γίνει πιο σκούρο, αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι δεν πίνετε αρκετό νερό.

Είναι καλύτερα να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας παρά να πίνετε μεγάλες ποσότητες κάθε φορά.

Τα πολύ κρύα ποτά σας δροσίζουν, αλλά μπορούν και να σας αρρωστήσουν

Μελέτες δείχνουν ότι πολύ κρύα ποτά, όπως οι γρανίτες μπορούν να δροσίσουν το σώμα. Αλλά μπορεί να είναι αντιπαραγωγικά εάν το σώμα αντιδράσει άσχημα στην ξαφνική μεταβολή της θερμοκρασίας.

Αν πίνετε κρύο νερό, πρέπει πάντα να βεβαιωθείτε ότι το στομάχι σας το αντέχει και τα έντερά σας δεν αναστατώνονται, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, εμετό και  απώλεια πολλών ηλεκτρολυτών.

πηγη: in.gr

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

ΦΟΥΛΑΡΟΥΝ τα νοσοκομεία από ασθενείς άνω των 65 ετών

 


Με το σύνολο των ειδικών να συμφωνούν πως βρισκόμαστε στην κορύφωνα του 6ου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, το μεγάλο ερώτημα είναι, πλέον, πότε και πόση πίεση θα δεχτούν τα νοσοκομεία και αν αυτή θα είναι διαχειρίσιμη.

Την Ελλάδα «σαρώνουν» η Όμικρον 5 και οι υπόλοιπες παραλλαγές της με τους ειδικούς να συστήνουν για πολλοστή φορά τη χρήση της μάσκας όπου χρειάζεται και εν όψει του νέου εμβολίου τη συμμετοχή των πολιτών στην εμβολιαστική διαδικασία.

Η ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών βρίσκεται στο στόχαστρο της Όμικρον 5, την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για στοιχεία που περιλαμβάνονται στην τελευταία επιδημιολογική του έκθεση το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση (10 Ιουλίου) τα κρούσματα στις χώρες της ΕΕ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και δείχνουν αυξητικές τάσεις τις τελευταίες βδομάδες. Στην ηλικιακή ομάδα δε, των 65 ετών και πάνω, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη. Από τις 10 Ιουλίου, 12 χώρες έχουν αναφέρει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

STOP χωρίς να αγχωνόμαστε υπερβολικά για ένα λάθος στη δουλειά



Λάθη συμβαίνει να κάνουμε όλες και όλοι στην καριέρα μας, αλλά μερικοί ανάμεσα μας «κολλάμε» περισσότερο σ’ αυτά.

Ίσως κάποιοι μένουμε ξάγρυπνοι όλη νύχτα νιώθοντας ακόμη ζαλάδα και άγχος για τον τρόπο που απογοητεύσαμε έναν πελάτη δίνοντας του άθελά μας λάθος πληροφορίες. Ίσως αποφεύγουμε συναδέλφους στην ομάδα μας γιατί νιώθουμε ότι μας κρίνουν για αυτό το λάθος, αν και έχουν περάσει μέρες έκτοτε. Αν οποιοδήποτε από τα παραπάνω σενάρια μοιάζει γνώριμο, ίσως είμαστε επιρρεπείς στο να παθαίνουμε εμμονή με τα λάθη.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.huffingtonpost.gr πατώντας εδώ

Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Ανοδική πορεία πανδημίας: Πολύ μεταδοτική η νέα μετάλλαξη «Κένταυρος»


 Στην κορύφωσή της βρίσκεται η ανοδική πορεία της πανδημίας, σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Ανάργυρος Μαριόλης.

«Αυτή η παραλλαγή που έχει επικρατήσει μας έχει ξαφνιάσει. Έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα μολύνσεων με κορονοϊό. Αυτό που όμως προκαλεί μεγάλη εντύπωση, είναι η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται ο ιός. Τα κρούσματα φαίνεται ωστόσο να έχουν, ευτυχώς, μικρό αποτύπωμα σε νοσηλείες σε ΜΕΘ και σε θανάτους» σημείωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.ertnews.gr πατώντας εδώ

Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

“Παράθυρο” για έκτακτες εισαγωγές φαρμάκων ως λύση στις ελλείψεις

 


Στενό «μαρκάρισμα» σε ολόκληρη την αγορά φαρμάκου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων προτείνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)

Στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων αποδίδει η φαρμακευτική βιομηχανία τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται τελευταία, κάνοντας φαρμακοποιούς και ασθενείς να ταλαιπωρούνται για την εκτέλεση των συνταγών των ασφαλισμένων.

Παρότι νόμιμη πρακτική, η φαρμακοβιομηχανία είναι σαφώς αντίθετη με τις παράλληλες εξαγωγές που πραγματοποιούνται από τις φαρμακαποθήκες, με αποτέλεσμα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) να ζητά τη δυνατότητα παράλληλων εισαγωγών, προκειμένου να αντισταθμιστεί το πρόβλημα.

Μέχρι να συμβεί αυτό όμως, ζητά αυστηρότερο έλεγχο στις φαρμακαποθήκες.

Οι παραπάνω προτάσεις περιλαμβάνονται σε επιστολή του ΣΦΕΕ προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον πρόεδρο του ΕΟΦ καθ. Δημήτρη Φιλίππου, με την οποία επισημαίνεται ότι το θέμα αφορά ελλείψεις στα φαρμακεία και όχι στα νοσοκομειακά φάρμακα, φωτογραφίζοντας εμμέσως τις παράλληλες εξαγωγές. Με την επιστολή τους, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής πρόεδρος Κων. Παναγούλιας και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Μιχάλης Χειμώνας, ζητούν συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Στην πρότασή τους προτείνουν σε πρώτη φάση τη δήλωση των ημερήσιων πωλήσεων των φαρμακαποθηκών ανά κωδικό φαρμάκου και ΑΦΜ φαρμακαποθήκης, όπως συμβαίνει ήδη με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε ο ΕΟΦ να μπορεί να ελέγξει τη διακίνηση των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη.

Παράλληλα, ο ΕΟΦ θα πρέπει να γνωστοποιεί στις φαρμακευτικές, τις εξαγωγές των φαρμάκων τους που πραγματοποιούν οι φαρμακαποθήκες, σε μηνιαία βάση.

Στη συνέχεια θα πρέπει να δημιουργηθεί αρχείο ακυρωμένων συνταγών, σε συνεργασία με ΗΔΙΚΑ, το οποίο θα εποπτεύεται.

Λειτουργία φαρμακαποθηκών

Ο έλεγχος θα πρέπει να επεκταθεί και στη λειτουργία των φαρμακαποθηκών, κάτι που έχει προταθεί και από την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ), με επανεξέταση των προδιαγραφών λειτουργίας των φαρμακαποθηκών ως προς το αρχικό κεφάλαιο επένδυσης, το μέγεθος της αποθήκης, τον αριθμό κωδικών κλπ.

Ο ΣΦΕΕ προτείνει ακόμη το ενδεχόμενο να τεθούν όρια πωλήσεων μεταξύ φαρμακαποθηκών, καθώς επίσης και να υπάρξει δυνατότητα ελέγχου των φαρμακαποθηκών από τις φαρμακευτικές εταιρείες – μέσω τρίτων παρόχων – για την τήρηση των συμφωνημένων ποιοτικών προδιαγραφών και την ενημέρωση του ΕΟΦ σχετικά.

Νομοθεσία

Καταλήγοντας ο ΣΦΕΕ προτείνει αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την αλυσίδα φαρμάκου, ζητώντας επίσπευση της ίδρυσης του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO) για την σειριοποίηση και ιχνηλάτηση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων (Coding & Serialization Directive), πριν από το 2025, καθώς η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που ζήτησαν και πήραν παράταση στην εφαρμογή της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής οδηγίας, όταν στις υπόλοιπες χώρες εφαρμόζεται ήδη από το 2019. Η εφαρμογή της οδηγίας θα επιτρέψει την παρακολούθηση κάθε κουτιού φαρμάκων σε κάθε σημείο της διαδρομής του από την παρασκευάστρια φαρμακευτική μέχρι τον ασθενή στον οποίο χορηγήθηκε.

Τέλος, ζητά την απλοποίηση της διαδικασίας εισαγωγής φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη, ώστε να μπορεί η φαρμακευτική εταιρεία να τα εισάγει εκτάκτως από άλλη χώρα.

Πηγή: in.gr 

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Πνιγμοί στη θάλασσα: Βασικοί κανόνες για την αποφυγή τους

 



Ο κίνδυνος πνιγμού στη θάλασσα παραμένει πάντα μεγάλος και όταν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, είναι πιθανό να οδηγήσει στην απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό παγκοσμίως περίπου κάθε 90 δευτερόλεπτα, ενώ πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο είναι ακόμη συχνότερο (ένας άνθρωπος κάθε 30 δευτερόλεπτα), δεδομένου ότι δεν δηλώνονται/καταγράφονται όλα τα περιστατικά.

Διαβάστε περισσότερα από το www.newsit.gr πατώντας εδώ

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

ΠΟΥ: Αφρικανικές ασθένειες μεταπηδούν και συχνότερα από τα ζώα στον άνθρωπο

 



Από τον Έμπολα μέχρι την ευλογιά των πιθήκων, οι επιδημίες ασθενειών που μεταπηδούν από ζώα στον άνθρωπο έχουν αυξηθεί δραματικά στην Αφρική την τελευταία δεκαετία, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ένα φαινόμενο που απειλεί τον πλανήτη ζωονόσους όλο τον πλανήτη.

Από το 2012 έως το 2012, οι επιδημίες ζωονόσων σε αφρικανικές κοινότητες έχει αυξηθεί κατά 63% σε σχέση με μια δεκαετία νωρίτερα, αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του, καθώς η αστυφιλία, η καταστροφή βιοτόπων και αύξηση των διασυνοριακών μετακινήσεων ευνοούν την εξάπλωση παθογόνων παραγόντων.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμάται εξάλλου ότι έπαιξαν ρόλο στο ξέσπασμα της πανδημίας, διευκολύνοντας την επαφή ανθρώπινων πληθυσμών με άγρια ζώα όπως οι νυχτερίδες.

Απότομη αύξηση καταγράφηκε το διάστημα 2019-20, όταν οι επιδημίες ζωονόσων αντιστοιχούσαν στο 50% των «σημαντικών συμβάντων δημόσιας υγείας». Ο ιός του Έμπολα και άλλοι ιοί αιμορραγικού πυρετού ευθύνονταν για το 70% αυτών των επιδημιών, με το υπόλοιπο να αφορά λοιμώξεις όπως η ευλογιά των πιθήκων, ο άνθρακας και η πανώλη.

Κρούσματα Έμπολα καταγράφηκαν στην Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη διάρκεια της μεγάλης επιδημίας Έμπολα στη δυτική Αφρική (Reuters)

«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να περιορίσουμε τις ζωονόσους πριν προκαλέσουν εκτεταμένες λοιμώξεις και καταστήσουν την Αφρική εστία αναδυόμενων λοιμωδών νοσημάτων» δήλωσε η δρ Ματσχιντίσο Μοέτι, διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική.

Ασθένειες των ζώων μεταπηδούν στον άνθρωπο εδώ και αιώνες στην αφρικανική ήπειρο, όμως η αύξηση των μετακινήσεων διευκολύνει τώρα την διασυνοριακή εξάπλωση ιών. Επιπλέον, η Αφρική είναι η ήπειρος με τον ταχύτερα αυξανόμενο πληθυσμό, κάτι που ενθαρρύνει τη μετακίνηση προς τα αστικά κέντρα και περιορίζει τον χώρο όπου τα ζώα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα, χωρίς επαφές με τον άνθρωπο.

Στη διάρκεια της επιδημίας Έμπολα που ξέσπασε στη Δυτική Αφρική το 2014, ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται με εκρηκτικό ρυθμό όταν έφτασε σε μεγάλες πόλεις. Σκότωσε τελικά περισσότερους από 10.000 ανθρώπους και προκάλεσε κρούσματα σε αρκετές ευρωπαϊκές και αμερικανικές πόλεις.

Μέχρι τον Μάιο, ουδέποτε είχε καταγραφεί επιδημία ευλογιάς των πιθήκων της κεντρικής και δυτικής Αφρικής, όπου ενδημεί εδώ και δεκαετίες.

Έκτοτε έχουν καταγραφεί περισσότερα από 11.000 κρούσματα σε 65 χώρες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Την επόμενη εβδομάδα, ο ΠΟΥ θα πραγματοποιήσει νέα έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να επανεξετάσει αν θα κηρύξει παγκόσμια έκτακτη κατάσταση για την ευλογιά των πιθήκων.

Τον περασμένο μήνα έκρινε ότι δεν υπήρχε ακόμα λόγος να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, διευκρίνισε όμως ότι θα συνεχίσει να αξιολογεί την κατάσταση παρακολουθώντας αν πλήττονται ευάλωτες ομάδες όπως τα παιδιά ή αν η ασθένεια έχει αλλάξει συμπεριφορά.

ΠΗΓΗ in.gr

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Κορωνοϊός – Υποπαραλλαγή «Κένταυρος»: Πιο μεταδοτική αλλά όχι θανατηφόρα

 


Η εξάπλωσή της στην Ευρώπη προβληματίζει αλλά δεν ανησυχεί – Στην Ινδία η υποπαραλλαγή σταδιακά προκαλεί λιγότερους θανάτους – Δείτε βίντεο

Η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού η οποία κερδίζει ταχύτατα έδαφος στην Ινδία, έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη ενώ αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.

Η εξάπλωση της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προβληματίζει- αλλά δεν ανησυχεί, τουλάχιστον ακόμα- τους ειδικούς. Αυτό που θέλουν να δουν οι επιστήμονες, είναι κατά πόσο είναι μεταδοτική η υποπαραλλαγή και αν προκαλεί σοβαρή νόσηση. Σημειώνεται πως η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία, τον Μάιο, και μεταδόθηκε εύκολα.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.protothema.gr πατώντας εδώ

Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Κορονοϊός: Μπάχαλο στα νοσοκομεία με ασθενείς covid - Στοιβαγμένοι στα επείγοντα

 


Το αδιαχώρητο επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, καθώς δεκάδες περιστατικά covid δεν νοσηλεύονται σε θαλάμους λόγω έλλειψης κλινών αλλά στα Επείγοντα.
Δεκάδες ασθενείς βρίσκονται σε μία σχεδόν …μόνιμη αναμονή στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αφού περνούν ακόμη και τα βράδια τους εκεί, έως ότου βρεθεί κρεβάτι σε άλλο νοσοκομείο και μεταφερθούν. Η εικόνα θυμίζει τα πρώτα κύματα της πανδημίας όπου οι εισαγωγές ήταν χιλιάδες λόγω της έξαρσης του κορονοϊού.
Σήμερα ωστόσο που με βάση τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης το ΕΣΥ δεν πιέζεται πολύ, τα λιγοστά κρεβάτια που διατίθενται για covid δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο.
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι εισαγωγές σε απλές κλίνες covid, στα δημόσια νοσοκομεία ξεπερνούν το 40%.
Με βάση μάλιστα την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ ο μέσος όρος των καθημερινών εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι 327.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούνται έκτακτες συσκέψεις για να λυθεί το πρόβλημα, ενώ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 500 κλίνες covid το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του έκτακτου σχεδίου.
Μέχρι τότε όμως τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας ασφυκτιούν και οι ασθενείς με κορονοϊό βασανίζονται περιμένοντας στα Επείγοντα να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία όπου μπορεί να υπάρχει χώρος για να νοσηλευτούν.
Γιατί επικρατεί χάος
Η κατάσταση δεν έχει διαμορφωθεί τυχαία έτσι. Το υπουργείο Υγείας καθυστέρησε όπως φαίνεται να ανοίξει απλές κλίνες covid κυρίως επειδή, όπως μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos δεν πιέστηκαν οι Διευθυντές των κλινικών να διαθέσουν τα κρεβάτια τους για τον κορονοϊό. Πολλοί εξ αυτών αρνούνται να ασχοληθούν και πάλι μόνο με την πανδημία, όπως αντίστοιχα και οι πανεπιστημιακές κλινικές.
Ταυτόχρονα οι καλοκαιρινές άδειες του προσωπικού δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες, αφού δεν υπάρχουν εργαζόμενοι να συμβάλλουν στους πάσχοντες, σε νοσοκομεία που είναι ήδη υποστελεχωμένα.
Είναι ενδεικτικό ότι το Νοσοκομείο Σωτηρία που εξειδικεύεται σε πνευμονολογικά περιστατικά και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας ήταν Νοσοκομείο covid, πλέον ίσα που διαθέτει 100 κλίνες για τον κορονοϊό.
Από την άλλη στην πρόσφατη εφημερία του ο Ευαγγελισμός ξεκίνησε να λειτουργεί με μόλις δύο άδειες κλίνες, αφού όλα τα ελεύθερα κρεβάτια είχαν καταληφθεί το βράδυ από περιστατικά covid. Συνέπεια ήταν να χρειασθεί να μετακινηθούν με ασθενοφόρα από τα Επείγοντα 30 περιστατικά, που διακομίσθηκαν τελικά στο Σισμανόγλειο και την Παμμακάριστο.
Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο αφόρητη το επόμεν
ο διάστημα οπότε και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση της θετικότητας.