Pages - Menu

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Oλο και περισσότερα χρήματα δαπανούν οι Ελληνες για την υγεία και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη

 


Oλο και περισσότερα χρήματα δαπανούν οι Ελληνες για την υγεία και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, γεγονός που τοποθετεί την Ελλάδα σημαντικά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ό,τι αφορά την ιδιωτική κατά κεφαλήν δαπάνη για φάρμακα και για άλλα υγειονομικά αναλώσιμα (οροί, επίδεσμοι κ.λπ.). Την ίδια στιγμή, μέτρα όπως το clawback, τα οποία έχουν ληφθεί από το 2012 με στόχο τη συγκράτηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης –η οποία είχε εκτοξευτεί τα χρόνια πριν από την κρίση λόγω της πλήρους έλλειψης μηχανισμών για τον έλεγχό της– δεν συνέβαλαν στον εξορθολογισμό της αλλά στη διακοπή της «αιμορραγίας» του Δημοσίου.

Οπως ανέφεραν στελέχη του ΣΦΕΕ, η φαρμακευτική δαπάνη κάθε χρόνο αυξάνεται στην Ελλάδα κατά 3,5% εξαιτίας της εισόδου νέων θεραπειών με ίσως μεγαλύτερο κόστος, του σταθερά αυξανόμενου νοσολογικού φορτίου, λόγω της αύξησης των χρόνιων νοσημάτων (διαβήτης, υπέρταση, παχυσαρκία) και του γεγονότος ότι το κράτος δεν έχει περιορίσει τη χρήση κάποιων θεραπειών «που μπορεί να μην είναι χρήσιμες σε όλους όσοι τις παίρνουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Αν και η ανάγκη για νέες θεραπείες λόγω και της γήρανσης του πληθυσμού είναι μια πρόκληση που καλούνται όλες οι χώρες να αντιμετωπίσουν, το πρόβλημα στην Ελλάδα εντοπίζεται πολλές φορές στην υπερσυνταγογράφηση και ειδικότερα στη συνταγογράφηση ακριβών θεραπειών έναντι φθηνότερων που ενδεχομένως να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης του ΙΟΒΕ με τη συνεργασία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με τίτλο «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: γεγονότα και στοιχεία 2021», η μέση μηνιαία δαπάνη υγείας των νοικοκυριών σημείωσε άνοδο το 2020 στα 105,9 ευρώ από 104,6 ευρώ το 2019 και διαμορφώθηκε στο 8% της συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών το 2020 από 7,1% την προηγούμενη χρονιά. Την ίδια στιγμή, βάσει στοιχείων του 2019, η δημόσια κατά κεφαλήν δαπάνη στην Ελλάδα για φαρμακευτικά και άλλα υγειονομικά αναλώσιμα διαμορφώθηκε στα 226 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ανήλθε στα 319 ευρώ. Οσον αφορά την ιδιωτική κατά κεφαλήν δαπάνη, η Ελλάδα μεταξύ 22 ευρωπαϊκών χωρών κατέλαβε την 7η θέση, ξεπερνώντας χώρες όπως το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, αλλά και τον μέσο όρο της Ευρώπης κ.ά. Στην Ελλάδα η ιδιωτική κατά κεφαλήν δαπάνη ανήλθε το 2019 στα 172 ευρώ, με την Αυστρία (175 ευρώ), το Βέλγιο (176 ευρώ), την Ιταλία (179 ευρώ), τη Δανία (209 ευρώ), τη Φινλανδία (212 ευρώ) και τη Σουηδία (227 ευρώ) να προηγούνται. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώθηκε στα 132 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΥΠΝΟ

 


Ακόμη και το αμυδρό φως μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι επιστήμονες συστήνουν να αποφεύγουμε κάθε πηγή φωτός, κάτι που σημαίνει, μεταξύ άλλων, να μην αφήνουμε την τηλεόραση  να παίζει και να μην φορτίζουμε κινητά ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μέσα στο υπνοδωμάτιο. 

«Η έκθεση σε οποιαδήποτε ποσότητα φωτός κατά την περίοδο του ύπνου συσχετίστηκε με τις υψηλότερες πιθανότητες του διαβήτη, της παχυσαρκίας και της υπέρτασης τόσο στους ηλικιωμένους άνδρες όσο και στις γυναίκες», δήλωσε στο CNN η Phyllis Zee, επικεφαλής της ιατρικής ύπνου στο Northwestern University Feinberg School of Medicine στο Σικάγο.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν ή να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα φωτός στην οποία εκτίθενται κατά τη διάρκεια του ύπνου», πρόσθεσε.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος από τη Zee και την ομάδα της εξέτασε τον ρόλο του φωτός στον ύπνο για υγιείς ενήλικες στα 20 τους. Ο ύπνος μόνο για μία νύχτα με χαμηλό φως, όπως μια τηλεόραση με σβηστό ήχο, αύξησε το σάκχαρο στο αίμα και τον καρδιακό ρυθμό των νέων κατά τη διάρκεια του πειράματος στο εργαστήριο ύπνου.

Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός τη νύχτα είναι παράγοντας κινδύνου για μελλοντικές καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο έχουν δείξει έρευνες, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σημάδι αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.

Το αμυδρό φως πέρασε τα βλέφαρα και διέκοψε τον ύπνο στους νεαρούς ενήλικες παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν με κλειστά μάτια, είπε η Zee. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η μικροσκοπική ποσότητα φωτός δημιούργησε ένα έλλειμμα βαθύ ύπνου (REM), κατά τη διάρκεια του οποίου γίνεται η ανανέωση των κυττάρων.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Sleep, επικεντρώθηκε σε ηλικιωμένους που «ήδη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε ένας από τους συντάκτες της, ο δρ. Minjee Kim, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Η μελέτη εξέτασε τους εθελοντές σε πραγματικό περιβάλλον και όχι σε εργαστήριο ύπνου, με την Zee και την ομάδα της να δηλώνουν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ότι λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες κοιμούνταν στο σκοτάδι για τουλάχιστον πέντε ώρες κάθε μέρα.

«Περισσότερο από το 53% είχε λίγο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας στο δωμάτιο», είπε. «Σε μια δευτερεύουσα ανάλυση, βρήκαμε ότι όσοι είχαν υψηλότερες ποσότητες φωτός τη νύχτα ήταν επίσης οι πιο πιθανό να έχουν διαβήτη, παχυσαρκία ή υπέρταση».

Επιπλέον, οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν με υψηλότερα επίπεδα φωτός είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάνε για ύπνο αργότερα και να σηκωθούν αργότερα, και «ξέρουμε ότι όσοι κοιμούνται αργά τείνουν να έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές και μεταβολικές διαταραχές».

Τι να κάνετε

Για να μειώσετε τα επίπεδα του φωτός τη νύχτα μπορείτε να τοποθετήσετε το κρεβάτι σας μακριά από τα παράθυρα ή να χρησιμοποιήσετε κουρτίνες που μπλοκάρουν το φως. Μην φορτίζετε φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα στην κρεβατοκάμαρά σας, καθώς το μπλε φως μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Εάν τα επίπεδα φωτός επιμένουν, δοκιμάστε μια μάσκα ύπνου για να προστατέψετε τα μάτια σας.

Εάν πρέπει να σηκωθείτε, μην ανάψετε τα φώτα, εάν δεν χρειάζεται. Εάν το κάνετε, κρατήστε τα όσο το δυνατόν πιο αμυδρά και για μικρό χρονικό διάστημα.

πηγη: moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Προκήρυξη για 700 γιατρούς και διαδικασίες για 4.000 νοσηλευτές από το Υπουργείο Υγείας

 


Η μετά την πανδημία εποχή είναι εκείνη που απασχολεί πλέον σημαντικά την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που καλείται να δομήσει και να αναδομήσει το Εθνικό Σύστημα. Για να συμβεί αυτό όπως ανέφερε και ο ίδιος ο υπουργός Θάνος Πλεύρης στην επίσκεψή του σε δομές της Πελοποννήσου, χρειάζονται κίνητρα και ενίσχυση σε προσωπικό. Μάλιστα προχωρά η προκήρυξη για 700 γιατρούς και οι διαδικασίες για την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

ΗΠΑ: Αποκαλυπτική μελέτη για τη «μακρά Covid» – Με συμπτώματα ο 1 στους 5 ενηλίκους

 


Σχεδόν ο ένας στους πέντε ενηλίκους Αμερικανούς οι οποίοι είχαν τη λοίμωξη Covid-19 στο παρελθόν παρουσίασε συμπτώματα της λεγόμενης «μακράς Covid», δείχνουν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουνίου, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη οι υγειονομικές αρχές (φωτογραφία, επάνω, Reuters).

Τα συμπτώματα

Ο ένας στους δεκατρείς ενηλίκους στις ΗΠΑ συνέχισε να έχει συμπτώματα της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός για 3 μήνες ή περισσότερο αφού ασθένησε.

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από την 1η ως τη 13η Ιουνίου από την ομοσπονδιακή υπηρεσία απογραφής πληθυσμού (US Census Bureau) και αναλύθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), την κυριότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.

Συμπτώματα της λεγόμενης μακράς COVID είναι η ανεξήγητη κόπωση, η ταχυκαρδία, η δυσκολία στην αναπνοή, τα γνωστικά προβλήματα, οι χρόνιοι πόνοι, οι διαταραχές των αισθήσεων, η μυική αδυναμία.

Μπορούν να είναι εξαιρετικά έντονα και διαρκούν από εβδομάδες ως μήνες μετά την ανάρρωση από τη λοίμωξη.

Κατά την ανάλυση των CDC, οι νεότεροι ενήλικοι είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν επίμονα συμπτώματα από τους μεγαλύτερους.

Κατά φύλο, καταγωγή και πολιτεία

Οι γυναίκες είναι επίσης πιθανότερο να παρουσιάσουν τη λεγόμενη «μακρά COVID» από τους άνδρες, σύμφωνα με τη μελέτη. Το 9,4% των γυναικών ανέφερε πως είχε επίμονα συμπτώματα, έναντι 5,5% των ανδρών.

Σύμφωνα με την ανάλυση, σχεδόν το 9% των ανθρώπων με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική είχε «μακρά COVID», υψηλότερο ποσοστό από τους λευκούς και τους μαύρους, σχεδόν διπλάσιο από τους ασιατικής καταγωγής ενηλίκους.

Διαπιστώθηκαν επίσης μεγάλες αποκλίσεις ανά πολιτεία, με το Κεντάκι και την Αλαμπάμα να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά ενηλίκων με «μακρά COVID», και απεναντίας τη Χαβάη, το Μέριλαντ και τη Βιρτζίνια τα χαμηλότερα.

Πηγή: ΑΠΕ

Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Από που προήλθαν τα μεταδοτικά στελέχη του κορωνοϊού;

 


Μεταδοτικά στελέχη του κορωνοϊού όπως η παραλλαγή Όμικρον δεν αποκλείεται να προήλθαν από ανοσοεξασθενημένους ασθενείς στους οποίους η λοίμωξη διήρκεσε για εβδομάδες ή μήνες, καταλήγει ισραηλινή μελέτη, η οποία δείχνει να ενισχύει τις υποψίες για την απότομη εξέλιξη του SARS-CoV-2.

Η αδύναμη ανοσιακή αντίδραση ασθενών που πάσχουν από καρκίνο ή HIV ή λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα επιτρέπει στον ιό να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα και να εξελίσσεται σε νέα στελέχη, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ στην έγκριτη επιθεώρηση Nature Medicine.

Η εξέταση 27 ανοσοεξασθενημένων ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο Τελ Αβίβ έδειξε ότι πολλοί έφεραν μια ποικιλία νέων μεταλλαγμένων στελεχών, ορισμένα από τα οποία εμφανίζουν τις ίδιες μεταλλάξεις με στελέχη που έχουν αναγνωριστεί ως παραλλαγές ανησυχίας, και ειδικά μεταλλάξεις που επιτρέπουν στον ιό να διαφεύγει των αντισωμάτων.

Στελέχη με το δυναμικό να εξαπλωθούν ραγδαία ήταν σπάνια μεταξύ των ασθενών της μελέτης, ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων στελεχών σε ανοσοεξασθενημένα άτομα γίνεται πιο πιθανή όταν αυξάνονται τα παγκόσμια κρούσματα Covid-19.

Το γεγονός ότι οι ανοσοεξασθενημένοι ασθενείς παράγουν αντισώματα, όχι όμως σε επαρκή επίπεδα για να καθαρίσουν τη λοίμωξη, φαίνεται πως ασκεί εξελικτική πίεση που ενθαρρύνει την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό νέων, ανθεκτικών στελεχών, γράφουν οι ερευνητές.

Κάτι ανάλογο έχει παρατηρηθεί εξάλλου σε ασθενείς με HIV που ακολούθησαν ανεπαρκή προστασία και επέτρεψαν στον ιό να πολλαπλασιαστεί και να μεταλλαχθεί σε νέα στελέχη.

Σιωπηλή λοίμωξη

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Άντι Στερν, ο ρυθμός με τον οποίο εμφανίζονται νέες παραλλαγές του ιού προβληματίζει τους ειδικούς εδώ και καιρό. Στη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας παρατηρήθηκε ένας αργός αλλά σταθερός ρυθμός συσσώρευσης μεταλλάξεων, ωστόσο από τα τέλη του 2020 έχουν εμφανιστεί στελέχη που φέρουν μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ρυθμό που καταγραφόταν το πρώτο έτος.

Αρκετές ερευνητικές ομάδες έχουν προτείνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις νέες παραλλαγές και τους ανισοεξασθενημένους ασθενείς, μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει αποδειχθεί. Η νέα μελέτη «ρίχνει πώς σε ορισμένα κομμάτια αυτού του σύνθετου παζλ και προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα του πώς εμφανίστηκαν νέες παραλλαγές» αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι ο ιός μπορεί να μεταλλάσσεται ταχύτερα σε ασθενείς που έδειχναν να αναρρώνουν από τη λοίμωξη αλλά αργότερα επιδεινώθηκαν και βρέθηκαν ξανά θετικοί. Η ερευνητική ομάδα βρήκε ενδείξεις ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν υπήρχε πραγματική ανάρρωση και ο κορωνοϊός απλώς κρυβόταν στους πνεύμονες και στη συνέχεα ανέβηκε ξανά στο ανώτερο αναπνευστικό.

«Πιστεύω ότι η έρευνά μας πέτυχε να αφαιρέσει ένα στρώμα της ευρύτερης εικόνας και άνοιξε την πόρτα για περαιτέρω έρευνες προκειμένου να προσδιορίσουμε την προέλευση των διαφόρων παραλλαγών» κατέληξε ο δρ Στερν.

«Η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη προστασίας των ανοσοεξασθενημένων ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αλλά παράλληλα μπορεί να λειτουργούν ως επωαστήρες για την εμφάνιση της επόμενης παραλλαγής και να εγκυμονούν κινδύνους για όλους μας».

Πηγή: in.gr 

Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Μήπως έχετε έλλειψη στη Βιταμίνη D; Αυτά τα σημάδια πρέπει να προσέξουμε

 


Τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Η βιταμίνη D συντίθεται στον οργανισμό μας κυρίως κατά την έκθεση στον ήλιο, γι’ αυτό και είναι γνωστή ως «βιταμίνη του ήλιου».

Είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη διατήρηση ενός γερού σκελετού ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο μηχανισμό της όρασης.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι στην ηλιόλουστη Ελλάδα οι άνθρωποι δε θα αντιμετώπιζαν θέμα με την έλλειψή της, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, το 50% του ελληνικού πληθυσμού έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ το ποσοστό μπορεί να φτάσει και το 80% στους ηλικιωμένους.

Η έλλειψή της από τον οργανισμό δεν διακρίνεται τόσο εύκολα.

Εάν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Αδυναμία στους μυς

«Μια μυϊκή αδυναμία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μειωμένης πρόσληψης βιταμίνης D στους μυς και στους νευρικούς ιστούς», λέει η Kimberly Mueller, R.D. Οπότε, εάν παρατηρήσετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τόσες επαναλήψεις στις ασκήσεις σας όσες στο παρελθόν, μπορεί να έχετε έλλειψη.

Θλίψη

Έρευνα του περιοδικού The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, αναφέρει ότι οι γυναίκες που παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι δύο φορές πιο πιθανό να έρθουν κοντά στην κατάθλιψη.

Μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο

Η έλλειψη της βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με χρόνιο πόνο.

Κατάγματα

Η βιταμίνη D προάγει την ανάπτυξη των οστών. Όταν υπάρχει κάποια έλλειψη τα οστά αδυνατίζουν και παθαίνουμε πιο εύκολα κατάγματα.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η βιταμίνη D βοηθά και στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος.

Υπνηλία

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine, αναφέρει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα υπνηλίας.

Γκρίνια

Η βιταμίνη D επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τη διάθεση.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να πάρετε τη βιταμίνη D που χρειάζεστε;

Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας εύκολος και αξιόπιστος τρόπος. Ο χρόνος της έκθεσης όμως διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο του δέρματος, την εποχή, την ώρα της ημέρας.

Επίσης προτιμήστε τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D όπως ο σολομός, το σκουμπρί, τα μανιτάρια, το μουρουνέλαιο, ο τόνος, οι σαρδέλες, οι κρόκοι αυγών και το τυρί.

Πηγή: in.gr 

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Όμικρον 4: Η υποπαραλλαγή που κάνει 40 πυρετό – Τα 8 συμπτώματα

 


Ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ και οι επαναλοιμώξεις παρούσες. Η επικράτηση της Όμικρον 2 είναι καθολική αλλά φαίνεται πως και οι υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5 βρίσκονται επίσης στην κοινότητα.

Επίσης, επιμένει στην χρήση μάσκας και δηλώνει πως ήταν παντελώς αντίθετη για κατάργησή της. Ωστόσο, θεωρεί αναμενόμενη την αύξηση των κρουσμάτων.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» εξήγησε ότι οι εξάρσεις και οι υφέσεις θα συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες και πως αυτό που έχει σημασία είναι πως θα κινηθούν οι δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων.
Οι παραλλαγές 4 και 5 – Οι διαφορές τους

Η κ. Παγώνη εξήγησε ότι τις τελευταίες ημέρες, εντοπίζονται οι παραλλαγές 4 και 5 του κορωνοϊού στην Αττική αλλά και σε πολλές πόλεις της Κρήτης.

Η παραλλαγή 4 είναι πιο μεταδοτική και ενδέχεται να έχει πιο βαριά συμπτώματα, καθώς ασθενείς στους οποίους χορηγείται αντιική αγωγή και επιστρέφουν στα σπίτια τους, κάνουν πυρετούς ακόμα και 39 με 40 με αποτέλεσμα να φοβούνται και αμέσως να επικοινωνούν με τους γιατρούς τους.

Σύμφωνα με το TIME, όσοι νόσησαν στο παρελθόν είναι επιρρεπείς σε επαναμόλυνση από την υποπαραλλαγή.

«Και κάθε φορά που μολυνόμαστε, είναι στην καλύτερη περίπτωση μια ταλαιπωρία. Και στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε εξουθενωτικά συμπτώματα», ανέφερε ο επιστήμονας Shishi Luo, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο της long-Covid, ο οποίος, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, είναι κοινός ακόμη και μεταξύ των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί.

Τα 8 συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον

  • Βήχας
  • Καταρροή
  • Κούραση
  • Πονόλαιμος
  • Πονοκέφαλος
  • Μυϊκός πόνος
  • Πυρετός
  • Φτάρνισμα

Βγάλαμε νωρίς τις μάσκες

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εκτίμησε ότι «βγάλαμε νωρίς τις μάσκες» και πως θα έπρεπε να έχουν διατηρηθεί υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους έως τις 10 Ιουλίου.

Κάλεσε τους πολίτες να φορούν μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός. Πρόσθεσε ότι πλέον υπάρχει εμπειρία δύο ετών πλέον και πως η μάσκα προστάτευσε το προηγούμενο διάστημα όχι μόνο από τον κορωνοϊό αλλά και από την γρίπη.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ


Μπορεί αυτά να συμβαίνουν και να είναι απτή η επαναφορά στην κανονικότητα, όμως, η πανδημία είναι εδώ και επιμένει και η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων έκανε τους ειδικούς να ανησυχούν. Στην αλλαγή της διαχείρισης που καταγράφεται με μια έκκληση στους πολίτες να προσέχουν στάθηκε από την Καλαμάτα, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαού
της

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

«Επιδημία» κατάθλιψης στις γυναίκες εξαιτίας του… Covid

 



Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες να επενδύσουν περισσότερο στην ψυχική υγεία, επισημαίνοντας ότι “ο πόνος είναι τεράστιος” και επιδεινώθηκε από την πανδημία Covid-19.

Ακόμη και πριν την πανδημία σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετώπιζαν κάποια ψυχική ασθένεια, υπογράμμισε ο ΠΟΥ στη μεγαλύτερη έρευνά του για την παγκόσμια ψυχική υγεία.

Στη διάρκεια της πρώτης χρονιάς της πανδημίας το ποσοστό της κατάθλιψης και του άγχους αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο. Αλλά δεν αυξήθηκαν οι επενδύσεις: μόνο το 2% των εθνικών προϋπολογισμών υγείας και το 1% οποιασδήποτε διεθνούς βοήθειας για την υγεία αφιερώνεται στην ψυχική υγεία, τόνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

“Όλοι αυτοί οι αριθμοί είναι πάρα πολύ χαμηλοί”, δήλωσε ο Μαρκ Βαν Όμερεν της υπηρεσίας ψυχικής υγείας του ΠΟΥ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η έκθεση υπογραμμίζει σε ποιο βαθμό “ο πόνος είναι τεράστιος” σε όλο τον κόσμο, επεσήμανε.

Σύμφωνα με αυτή, περίπου 1 άνθρωπος στους 8 παγκοσμίως πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια, με την κατάσταση να είναι χειρότερη για όσους ζουν σε εμπόλεμες περιοχές, όπου εκτιμάται ότι το ποσοστό ανέρχεται σε 1 στους 5.

Ποιοι επηρεάστηκαν από την πανδημία

Οι νέοι, οι γυναίκες και όσοι ήδη έπασχαν από κάποια ψυχική ασθένεια επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν, δήλωσε ο Βαν Όμερεν.

Η “Παγκόσμια Έκθεση για την Ψυχική Υγεία” έφερε στο φως και τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των χωρών σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε θεραπείες: την ώρα που περισσότερο από το 70% των ανθρώπων που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες λαμβάνουν θεραπεία στις χώρες με υψηλό εισόδημα, το ποσοστό πέφτει στο 12% στις χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Εξάλλου η έκθεση ζητεί να εξαλειφθεί το στίγμα που συνδέεται με τις ψυχικές ασθένειες, υπογραμμίζοντας ότι σε 20 χώρες ακόμη θεωρείται ποινικό αδίκημα η απόπειρα αυτοκτονίας.

Επίσης σημειώνει ότι αν και μόνο μία απόπειρα αυτοκτονίας στις 20 καταλήγει στον θάνατο, ένας στους 100 θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε αυτοκτονία.

“Η επένδυση στην ψυχική υγεία είναι επένδυση για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Πηγη: vita.gr

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Eurostat: ΜΕΤΡΙΟ το προσδόκιμο υγιούς ζωής για άνδρες και γυναίκες στην Ελλάδα

 


Η Eurostat δημοσίευσε μια έρευνα που αφορά στο προσδόκιμο υγιούς ζωής ανδρών και γυναικών στην ΕΕ, με την Ελλάδα να σκαρφαλώνει ψηλά στη σχετική λίστα.

Το 2020, ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής ενός ανθρώπου στην ΕΕ, από τη γέννησή του, ήταν τα 64,5 έτη για τις γυναίκες και τα 63,5 έτη για τους άνδρες.

Οι γυναίκες, σύμφωνα με το δεδομένα του 2020, έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από τους άνδρες.

Το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην ΕΕ ήταν, κατά μέσο όρο, 5,7 χρόνια μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών το 2020 (83,2 έτη έναντι 77,5 ετών).

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.iefimerida.gr πατώντας εδώ

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

5 καθημερινές συνήθειες που γερνάνε το δέμα σου πρόωρα


Η γήρανση του δέρματος είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Έχεις σκεφτεί, όμως, ότι ορισμένες από τις καθημερινές μας συνήθειες μπορεί να την επιταχύνουν;

Έχεις παρατηρήσει ότι όταν δεν κοιμάσαι επαρκώς το δέρμα σου φαίνεται κουρασμένο και ταλαιπωρημένο; Ότι όταν δεν τρέφεσαι σωστά μπορεί να εμφανίσεις σπυράκια και η επιδερμίδα να μην δείχνει τόσο λεία; Δεν είναι η ιδέα σου. Χωρίς να θέλω να σε τρομάξω, μπορεί να πρόκειται για σημάδια πρόωρης γήρανσης. Μερικές φορές παραμελούμε τον εαυτό μας και ξεχνάμε ότι για να μας «φροντίσει» πρέπει να τον φροντίζουμε κι εμείς.

Τα προϊόντα περιποίησης είναι συχνά μια εναλλακτική λύση ή μια λύση στην οποία καταφεύγουμε όταν δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Μπορούν να μας τονώσουν και να μας βοηθήσουμε να δείχνουμε πιο «φρέσκοι». Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν περνάμε ατελείωτες ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή, δεν κοιμόμαστε αρκετά, δεν τρώμε υγιεινά, τότε σίγουρα θα υπάρξουν συνέπειες για τον οργανισμό μας. Μία από αυτές είναι η πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Μιλήσαμε με τον Χαράλαμπο Αγγελακόπουλο, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, για ορισμένες από τις συνήθειες που προκαλούν πρόωρη γήρανση στο δέρμα. Υπάρχουν πράγματα που κάνουμε στην καθημερινότητά μας τα οποία βλάπτουν το δέρμα μας και εάν γίνονται συχνά έχουν αρνητικές συνέπειες.

1. Δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακό

Το αντηλιακό δεν προστατεύει μόνο το δέρμα μας από τον ήλιο, αλλά επιβραδύνει και τον ρυθμό γήρανσής του. Όπως εξηγεί ο κ. Αγγελακόπουλος, «η χρήστη αντηλιακού παρεμποδίζει την βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία είναι υπεύθυνη σε ποσοστό 80% για παθήσεις δερματικές και γήρανση δέρματος. Επαναλαμβανόμενη έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία οδηγεί σε αποδόμηση του κολλαγόνου».

Γι’ αυτό πρέπει να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας συχνά, ώστε να προστατέψουμε το δέρμα μας. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε αυτό που συνήθως ξεχνάμε ή αμελούμε: η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη όλο τον χρόνο – ναι, και τον χειμώνα, ακόμα κι αν χιονίζει!

2. Καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη

Η ζάχαρη κρύβει πολλούς κινδύνους. Μεταξύ άλλων είναι εθιστική, δεν έχει θρεπτική αξία και, όταν την καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες. μπορεί να γίνει τοξική. Αν αναλογιστούμε τις ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνουμε καθημερινά, είναι πολύ πιθανό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι υπολογίζαμε. Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή η ζάχαρη έχει την τάση να «κρύβεται» σε ορισμένα προϊόντα και τροφές, όπως για παράδειγμα τα αναψυκτικά ή το αλκοόλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Αν έχετε κολλήσει την ευλογιά των πιθήκων – “Η νόσος κρατάει 4 εβδομάδες, χρειάζεται καραντίνα”

 


Ο ΕΟΔΥ κάθε Πέμπτη θα κάνει μια ενημέρωση για το πόσα κρούσματα υπάρχουν και την προσοχή που θα πρέπει να έχει ο κόσμος ειδικά στις μετακινήσεις του και τις διακοπές

Για τη μεταδοτικότητα της ευλογιάς των πιθήκων μίλησε  η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

«Την ξέραμε ως ενδημική νόσο στην κεντρική Αφρική», είπε η γιατρός ενώ τόνισε ότι κολλάει πάρα πολύ πιο δύσκολα.

Εξήγησε, όμως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι η νόσος κρατάει περίπου 4 εβδομάδες και μετά είναι σε αποδρομή, γι’ αυτό χρειάζεται καραντίνα για όσο διαρκεί.

Όπως είπε, ο ΕΟΔΥ κάθε Πέμπτη θα κάνει μια ενημέρωση για το πόσα κρούσματα υπάρχουν και την προσοχή που θα πρέπει να έχει ο κόσμος ειδικά στις μετακινήσεις του και τις διακοπές.

Τόνισε ότι δεν έχει τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού και πως το χαρακτηριστικό της νόσου είναι η διόγκωση των λεμφαδένων και τα εξανθήματα.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι με τα σωματίδια δια της αναπνευστικής οδού είναι ακόμα πιο σπάνια η μετάδοση.

Για όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο, επεσήμανε ότι «δεν κολλάς αν κάθεσαι δίπλα με τον άλλον, εκτός αν αγκαλιαστείς και φιληθείς».

Πηγή: in.gr 

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Αναμένουμε ένα θερινό κύμα κρουσμάτων Covid χωρίς μέτρα


 
Ερωτηθείς για τους αριθμούς των κρουσμάτων στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα, ο κ. Πλεύρης είπε ότι αυτή η τάση συνδέεται με την αύξηση της κινητικότητας αλλά και τις μεταλλάξεις που είναι πιο μεταδοτικές. «Ήταν αναμενόμενο ότι θα υπάρξει αύξηση στα κρούσματα» σημείωσε, λέγοντας ότι σε αυτή τη φάση τα περιοριστικά μέτρα είναι ανούσια.

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι παρατηρείται ένα σημαντικό ποσοστό επαναλοιμώξεων και πως σιγά σιγά εμφανίζονται και στην Ελλάδα, σε έντονο βαθμό, οι υπομεταλλάξεις της Όμικρον. Πλέον, τόνισε, «αυτός που έχει περάσει την Όμικρον δεν σημαίνει ότι δεν θα νοσήσει άμεσα. Ο εμβολιασμός και η νόσηση δημιουργούν μια ανοσία, αλλά όχι για 5-6 μήνες που λέγαμε πιο παλιά». Σε εκείνο το σημείο, πάντως, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι σε ό,τι αφορά «τη βαριά νόσηση υπάρχει ασφάλεια», από το εμβόλιο και τη νόσηση.

Αναμένουμε ένα θερινό κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού -Τυχόν μέτρα από Σεπτέμβρη
Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «φαίνεται πως θα υπάρξει ένα θερινό κύμα», διευκρινίζοντας ότι
«σε όλα τα μοντέλα που τρέχουμε δεν φαίνονται δυναμικές που θα πιέσουν το σύστημα Υγείας ώστε να πάρουμε μέτρα».

Παρά ταύτα, είπε ότι οι πιο ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να τηρούν κάποια μέτρα αυτοπροστασίας, υπενθυμίζοντας ότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την 4η δόση του εμβολίου. «Το θερινό κύμα είναι ένα κύμα που θα έχει αυξομειώσεις, δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει πίεση» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το τι θα πρέπει να αναμένουν οι πολίτες από τον Σεπτέμβρη, είπε ότι σε εκείνο το διάστημα θα γίνει κουβέντα για τυχόν μέτρα. «Αυτό συζητούσαμε χθες στο Λουξεμβούργο. Είμαστε όλες οι χώρες προετοιμασμένες. Ακόμη και με αυτές τις μεταλλάξεις να πάμε το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει ένας σχεδιασμός, γιατί θα δούμε άνοδο κρουσμάτων. Αναλόγως της πίεσης που θα έχουμε στα νοσοκομεία θα δούμε και τα μέτρα. Μπορεί να είναι πολλά, μπορεί και τίποτα» υπογράμμισε καταλήγοντας.

Πηγή: iefimerida.gr

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

6ο κύμα κορωνοϊού – “Τα στελέχη Ο4 και Ο5 που επικρατούν είναι εξαιρετικά νοσογόνα”

 



Τι λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, και για την άρση των μέτρων.
Ο κ. Τζανάκης μίλησε για τα νέα στελέχη του κορωνοϊού που έχουν επικρατήσει.

«Εδώ και μέρες έχουμε προειδοποιήσει ότι επίκειται μία έξαρση, η οποία οφείλεται στο ότι έχουμε χαλαρώσει και ότι στο δυναμικό των επαφών μας συμμετέχοντας σε κοινωνικές εκδηλώσεις και στις διακοπές. Υπάρχουν δυνατότητες επαφών που δεν υπάρχει η κατάλληλη προφύλαξη, οι οποίες οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα», ανέφερε αρχικά.

«Για τα στελέχη Ο4 και Ο5, ο κ. Τζανάκης είπε πως «τα δύο αυτά στελέχη έχουν επικρατήσει σχεδόν πλήρως πλέον, και αυτή τη στιγμή το 30 – 40% του πληθυσμού, υπάρχει μία εικόνα αυξανόμενου δείκτη μεταδοτικότητας, και είναι ο κεντρικός τομέας Αθηνών, όλη σχεδόν η Αττική, ο Πειραιάς, η Κρήτη. Μιλάμε για ένα ποσοστό που έχει ανοδική τάση. Πολλά κρούσματα δεν προσμετρώνται , λόγω  ότι δεν πάνε να το δηλώσουν. Εάν αυτά τα στελέχη ακολουθήσουν το μοτίβο της Ο2 τότε δεν θα έχουμε πίεση στο υγειονομικό σύστημα», πρόσθεσε.

«Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μία εξισορρόπηση ως προς τους διασωληνωμένους. Όσο αφορά στα μέτρα, κανείς δεν μπορεί να προδιαγράφει τι μπορεί να γίνει, ωστόσο, ότι αν όλοι τηρήσουμε το μέτρο της ατομικής ευθύνης και διατηρήσουμε τη μάσκα όπου πιστεύουμε ότι υπάρχει ανασφαλές επιδημιολογικό περιβάλλον, δεν θα χρειαστεί να παρθούν οριζόντια μέτρα απομόνωσης. Πρέπει να δείξουμε την στοιχειώδη ατομική ευθύνη», κατέληξε.

Πηγή: in.gr 

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

ΕΠΙΣΤΗΜΗ- Βλαστοκύτταρα εναντίον οστεοαρθρίτιδας


 
Μια νέα κυτταρική θεραπεία για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, νόσου που αφορά περίπου έναν στους οκτώ ενηλίκους στη χώρα μας, αναπτύχθηκε στο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη – Ελπίδα», στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Ερευνητές του Κέντρου, με επιστημονικό υπεύθυνο τον διευθυντή ΕΣΥ Ευγένιο Γουσέτη, σε συνεργασία με το εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής του ΕΚΠΑ και το εργαστήριο Κυτταρογενετικής και Μοριακής Γενετικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πέτυχαν την παραγωγή αποτελεσματικών «νεαρών» βλαστοκυττάρων στην αναγέννηση εκφυλισμένων από την οστεοαρθρίτιδα αρθρώσεων.

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί την πιο κοινή μορφή εκφυλιστικής νόσου των αρθρώσεων, καθώς αφορά το 13,1% των ενηλίκων στην Ελλάδα. Τα διαθέσιμα φάρμακα καταπραΰνουν τον πόνο, ενώ η χειρουργική αντικατάσταση της άρθρωσης απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα αποκατάστασης.
Μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση για την οστεοαρθρίτιδα είναι η κυτταρική θεραπεία. Εως τώρα έχουν προταθεί διάφοροι κυτταρικοί τύποι, των οποίων η τοπική έγχυση θα μπορούσε να συμβάλει στην αναγέννηση της άρθρωσης. Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, που έχουν την ικανότητα να μειώνουν τη φλεγμονή και να αναγεννούν την άρθρωση με τη δημιουργία νέου, υγιούς αρθρικού χόνδρου, αποτελούν τα πιο καλά μελετημένα κύτταρα. Αυτά απομονώνονται από τον ασθενή (με παρακέντηση του μυελού των οστών ή με λιποαναρρόφηση συσσωρευμένου λίπους της κοιλιάς), πολλαπλασιάζονται στο εργαστήριο και χορηγούνται στην πάσχουσα άρθρωση.
Το αποτέλεσμα του ερευνητικού έργου ήταν η αναγέννηση της άρθρωσης και η δραστική μείωση της φλεγμονής.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επιτυχία του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου είναι η κυτταρική γήρανση που παρατηρείται κατά τον πολλαπλασιασμό των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων στο εργαστήριο και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή κυττάρων με περιορισμένη ικανότητα αναγέννησης της άρθρωσης και ελαττωμένη αντιφλεγμονώδη δράση. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι Ελληνες ερευνητές του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας χρησιμοποίησαν επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα ως πηγή παρασκευής νεαρών και δραστικών μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων. Τα επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα προέρχονται από επιτυχή κυτταρικό επαναπρογραμματισμό ώριμων κυττάρων, ο οποίος γίνεται με την εισαγωγή τεσσάρων γονιδίων νεότητας. Εχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται στο εργαστήριο απεριόριστα και είναι ικανά να σχηματίζουν κάθε είδους ιστό. Για την τεχνική αυτή, το 2012, ο ερευνητής Shinya Yamanaka τιμήθηκε με βραβείο Νομπέλ.
Οι Ελληνες ερευνητές απομόνωσαν κύτταρα από τον μυελό των οστών αρθρώσεων ασθενών με οστεοαρθρίτιδα, τα οποία επαναπρογραμματίσθηκαν σε επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα. Στη συνέχεια, αυτά διαφοροποιήθηκαν σε επαγόμενα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, πολλαπλασιάσθηκαν σε εργαστηριακές συνθήκες ορθής παρασκευής φαρμάκων και εγχύθηκαν σε ζωικό μοντέλο οστεοαρθρίτιδας. Το αποτέλεσμα ήταν η αναγέννηση της άρθρωσης και η δραστική μείωση της φλεγμονής.
Τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης εθνικής εμβέλειας «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» (ΕΣΠΑ 2014-2020), δημοσιεύθηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Histology and Histopathology», ενώ επιβεβαιώθηκαν και από δημοσιεύσεις άλλων διεθνών ερευνητικών ομάδων. Το επόμενο βήμα είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση κλινικής μελέτης σ
ε ανθρώπους για την ανάδειξη του θεραπευτικού αποτελέσματος και πιθανών επιπλοκών της θεραπείας.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Μωβ μέδουσες: Πώς σταματά η τοξίνη σε περίπτωση τσιμπήματος


 Με τις μωβ μέδουσες πρέπει να μάθουμε να ζούμε φέτος το καλοκαίρι, αφού τα θαλάσσια πλάσματα βρίσκονται σχεδόν παντού. Μέχρι στιγμής, η μωβ μέδουσα έχει εντοπιστεί στο Ιόνιο, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, το Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις παραλίες της Αττικής και νότια της Πελοποννήσου.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου και ωκεανολόγος, Επαμεινώνδας Χρήστου, η μωβ μέδουσα αναπτύσσεται σε ανοιχτά νερά, στα βαθιά, ωστόσο με τα ανεμογενή θαλάσσια ρεύματα μεταφέρεται στις παραλίες.
«Στο Αιγαίο έχει εντοπιστεί ένας πληθυσμός από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παραλίες που επικοινωνούν με το Αιγαίο έχουν πιθανότητα να εμφανίσουν ένα άτομο. Συνήθως δεν είναι σε σμήνη, αλλά 1-2 άτομα», επισημαίνει.
Τι κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος
Όπως εξηγεί ο κ. Χρήστου σε περίπτωση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουμε, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι είναι το καλύτερο σαν πρώτη βοήθεια.
«Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης. 
Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος», υπογράμμισε ο ωκεανολόγος και πρόσθεσε ότι απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και νερό.
Υπογράμμισε ότι αν δούμε μωβ μέδουσα, δεν τη βγάζουμε ποτέ έξω στην παραλία γιατί θα γίνει διασπορά των κνιδοκυτάρρων, ενώ συνέστησε την προσοχή των λουόμενων επισημαίνοντας ότι μπορεί να μας τσιμπήσει ακόμα και στα δύο μέτρα.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

To υψηλό κόστος ζωής πληγώνει ανεπανόρθωτα τη ψυχική υγεία


 Πάνω από τα 2/3 - το 69% - των ιδιωτών ενοικιαστών χαμηλού εισοδήματος στην Αγγλία, θα είναι ανήμποροι να φάνε και να ζεστάνουν τα σπίτια τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, προειδοποίησε πρόσφατα η φιλανθρωπική οργάνωση Crisis.

Το φτωχότερο 10% των νοικοκυριών ξοδεύει έως και τρεις φορές περισσότερο από τον οικογενειακό του προϋπολογισμό σε λογαριασμούς τροφίμων και ενέργειας σε σύγκριση με το πιο πλούσιο 10%, σύμφωνα με το Resolution Foundation, μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών εκτιμά ότι τα ποσοστά πληθωρισμού για αυτές τις φτωχότερες οικογένειες θα μπορούσαν να φτάσουν πάνω από 10% το 2022.

Αυτό έχει προφανείς πρακτικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων που υποδηλώνουν ότι οι πολιτικές λιτότητας ευθύνονται τουλάχιστον εν μέρει για την στασιμότητα του προσδόκιμου ζωής στην Αγγλία και την Ουαλία. Αλλά όπως δείχνει μία έρευνα για την κοινωνική ανισότητα και την ψυχική δυσφορία, ο ψυχολογικός αντίκτυπος είναι εξίσου βαθύς.

Πώς η φτώχεια επηρεάζει την ευημερία και τη ψυχική υγεία

Η έρευνα έχει δείξει ότι η φτώχεια και η εξαθλίωση προκαλούν στρες και αυτό που αποκαλούν οι ψυχολόγοι ως αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις ή συναισθήματα: φόβο θυμό, αηδία και λύπη. Ευνοεί συμπεριφορές συνήθειας σε βάρος συμπεριφορών που έχουν κάποιο στόχο.

Χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης αυξάνουν την πιθανότητα διάγνωσης με κατάθλιψη σχεδόν κατά 50%. Η ανασφάλεια για τη δουλειά είναι εξίσου ζημιογόνα για την πνευματική υγεία όσο και η ανεργία.

Τέλος, η φτώχεια είναι ταπεινωτική. Κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι δεν έχουν αξία ως άτομα. Η έρευνα δείχνει ότι η παρατεταμένη ταπείνωση μετά από μία σοβαρή απώλεια τριπλασιάζει την πιθανότητα διάγνωσης με κλινική κατάθλιψη.

Πώς η φτώχεια και η εξαθλίωση είναι συστημικά προβλήματα

Η έρευνα δείχνει ότι η αγωνία που προέρχεται από τη στέρηση δεν είναι αδυναμία: δεν αφορά ένα άτομο που αντιμετωπίζει προβλήματα και χρειάζεται επανεκπαίδευση. Αντίθετα, η φτώχεια είναι ένα συστημικό πρόβλημα. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που πλήττονται από την εμπειρία της φτώχειας προκύπτουν από τη βαθιά ριζωμένη ανισότητα που στηρίζεται σε ένα ελαττωματικό σύστημα.

Το 2018, καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ετοιμαζόταν να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της μεταρρύθμισης της πρόνοιας με την εισαγωγή της καθολικής πίστωσης, η Επιτροπή Δημόσιων Λογαριασμών της Βουλής των Κοινοτήτων δημοσίευσε μια ανάλυση (δεν είναι πλέον διαθέσιμη στον ιστότοπο του βρετανικού κοινοβουλίου) της προσέγγισης της κυβέρνησης. Η επιτροπή φέρεται να κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τμήμα εργασίας και συντάξεων (DWP) είχε μια «νοοτροπία φρουρίου», καθιστώντας το να μην ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες εμπειρίες των διεκδικητών πίστωσης.

Μία άλλη έρευνα υποστηρίζει αυτήν την ανάλυση. Οι συνεντεύξεις με διεκδικητές καθολικής πίστωσης δείχνουν έλλειψη κατανόησης εκ μέρους των υπευθύνων χάραξης πολιτικής των βιωμένων εμπειριών ανθρώπων που επηρεάζονται από τις πολιτικές τους. Όταν ψηφιοποιήθηκε το σύστημα παροχών, οι άνθρωποι αντιμετώπισαν καθυστερήσεις στη λήψη πληρωμών. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι δε μπόρεσαν να πληρώσουν το ενοίκιο. Η χρήση τραπεζών τροφίμων και τα ποσοστά φτώχειας και αστέγων αυξήθηκαν επίσης, γεγονός που επηρέασε περαιτέρω την ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων.

Όπως είπε ένας από τους συμμετέχοντες: «Με καθολική πίστωση, όταν μπαίνουν τα χρήματα και μερικές φορές δεν ξέρεις, υπάρχουν καθυστερήσεις και όλα αυτά. Άρα, υπάρχει ένα κενό και τότε έχετε περισσότερους άστεγους ή ανθρώπους που χρησιμοποιούν τράπεζες τροφίμων, που αγωνίζονται».

Στο βιβλίο τους, The Violence of Austerity, οι συντάκτες Vickie Cooper και David Whyte συγκέντρωσαν πολλαπλές αναφορές από ακαδημαϊκούς, συμπεριλαμβανομένου του Danny Dorling , οι οποίοι υπογράμμισαν τον βαθμό στον οποίο τα μέτρα λιτότητας είχαν παραβιάσει την ευημερία των ανθρώπων σε ολόκληρη τη Βρετανία. Η λιτότητα, φυσικά, κυριάρχησε στον πολιτικό και δημόσιο λόγο για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 2010. Το αντικαθιστά τώρα η κρίση κόστους ζωής.

Οι κοντόφθαλμες και σκληρές προσεγγίσεις πολιτικής για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών τείνουν να έχουν επιζήμιο αντίκτυπο στους πιο ευάλωτους οικονομικά. Το να ακούγονται οι φωνές αυτών των ανθρώπων, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται οι ζωές τους, τα μέσα διαβίωσής τους και η ευημερία τους, είναι ζωτικής σημασίας.

 

ΠΗΓΗ: theconversation