Η πανδημία του κορωνοϊού είναι ακόμη εδώ αν και στην αποκλιμάκωσή της, κάποια πράγματα ωστόσο αλλάζουν, καθώς από την Τετάρτη οι μάσκες πέφτουν!
Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε σα να μην υπάρχει ο ιός.
Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε σα να μην υπάρχει ο ιός.
Την κακή υγεία τους (43,3%), την έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης και την απομόνωσή τους (27%), ορισμένα νευρωτικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους που ευνοούν τη μοναξιά (10,4%), καθώς επίσης τις αρνητικές συνθήκες και προσωπικές εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία (7,5%).
Είναι γνωστό από προηγούμενες έρευνες ότι η μοναξιά σχετίζεται σαφώς με αυξημένο κίνδυνο για επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας, μεγαλύτερη ανάγκη για ιατρική-νοσοκομειακή φροντίδα και μειωμένο προσδόκιμο ζωής.
Η νέα έρευνα, με επικεφαλής τη Σόφι Γκουθμούλερ του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One», ανέλυσε στοιχεία, που προήλθαν από την μεγάλη διεθνή Έρευνα για την Υγεία, τη Γήρανση και τη Συνταξιοδότηση στην Ευρώπη (SHARE), που αφορά άτομα άνω των 50 ετών.
Η μελέτη συμπέρανε ότι παράγοντες όπως η ύπαρξη λίγων φίλων στην παιδική ηλικία, η ανυπαρξία αδελφών, οι κακές σχέσεις με τους γονείς, η ανατροφή σε φτωχό νοικοκυριό κ.α. αυξάνουν την πιθανότητα μοναξιάς, όταν κανείς μεγαλώσει.
Η πιθανότητα μοναξιάς μετά τα 50 είναι 1,24 φορές μεγαλύτερη για όσους είχαν ελάχιστους ή καθόλου καλούς φίλους στην παιδική ηλικία, 1,34 φορές μεγαλύτερη για όσους είχαν κακή σχέση με τη μητέρα τους ως παιδιά και 1,21 φορές μεγαλύτερη για όσους μεγάλωσαν σε οικογένεια που είχε οικονομικές δυσκολίες.
Επίσης η μοναξιά είναι 1,20 φορές πιθανότερη σε όσους έχουν χαρακτηριστικά νευρωτικής προσωπικότητας και λιγότερο πιθανή σε όσους έχουν σε μεγάλο βαθμό άλλα χαρακτηριστικά (ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, φιλικότητα, διάθεση για νέες εμπειρίες).
Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, επιβεβαιώνουν τη σημασία των κοινωνικών δικτύων και της υποστήριξης από άλλους κατά την τρίτη ηλικία, καθώς επίσης της προσωπικότητας και του τρόπου που έχει διαμορφωθεί κατά την παιδική ηλικία.
Η διεύθυνση για την επιστημονική δημοσίευση:
Κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα για την παραμονή τους οι υπάλληλοι οι οποίοι είχαν προσληφθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας της covid-19.
Με την επίδοση της σχετικής απόφασης του δικαστηρίου θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή για την επαναπρόσληψη των εν λόγω υπαλλήλων που προσέφυγαν.
Δίδεται στη δημοσιότητα η άποψη της Περιφέρειας και του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία κατατέθηκε στο δικαστήριο:
Οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας διαμαρτυρόμενοι για τις υποχρεωτικές επιστροφές, το λεγόμενο clawback, που επιβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε αρχικά να γίνει αίτημα στον κοινό ευρωπαϊκό οργανισμό ετοιμότητας για προμήθεια εμβολίων ανάλογα με τις εκτιμώμενες ανάγκες.
Σε ό,τι αφορά το ποιος θα εμβολιαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτη φάση θα εμβολιάζονται μόνο όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων καθώς και το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που θα φροντίσει επιβεβαιωμένα κρούσματα και όσοι εργάζονται σε ερευνητικά εργαστήρια και επεξεργαστούν δείγματα φορέων του ιού.
Σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει μαζικός εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων.
πηγή: iefimerida.gr
Με την εμφάνιση των νέων παραλλαγών, εξελίσσονται και τα συμπτώματα της Covid.
Στα κύρια συμπτώματα που υποδεικνύουν λοίμωξη από κορονοϊό, περιλήφθηκαν αρχικά ο πυρετός, ο βήχας, η απώλεια ή/και οι αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση. Στη συνέχεια προστέθηκαν ο πονόλαιμος, η καταρροή και ο πονοκέφαλος.
Υπάρχουν όμως και κάποια πιο «σκοτεινά» σημεία και συμπτώματα που ενδέχεται να συνδέονται με την Covid και επιβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται απλά για γρίπη ή κοινό κρυολόγημα.
Δερματικά εξανθήματα:
Με την εξάπλωση της λοίμωξης, αυξήθηκαν και οι αναφορές για την εκδήλωση συμπτωμάτων από το δέρμα σε συχνότητα που φαίνεται να κυμαίνεται μεταξύ 7,7% και 20,4%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας στους δώδεκα ως ένας στους πέντε ασθενείς με λοίμωξη από SARS-CoV-2 θα εκδηλώσει συμπτώματα από το δέρμα. Μελέτη υπό την εποπτεία του King’s College στο Λονδίνο, έδειξε ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 8,8% των ανθρώπων που θα νοσήσουν από τον ιό, θα εκδηλώσουν συμπτώματα από το δέρμα. Ιδιαίτερα για την παραλλαγή Όμικρον αναφέρονται πολύ συχνά συμπτώματα όπως τα «δάκτυλα covid», ξηρά και συχνά επώδυνα χείλη, ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα που μοιάζει με αυτό του εκζέματος στο λαιμό και θώρακα σε σημεία που εκτίθενται στο ηλιακό φως.
Απώλεια ακοής και εμβοές:
Η ανάπτυξη απώλειας ακοής ή εμβοών ως επιπλοκή της λοίμωξης, δεν ανήκει στα αρχικά συμπτώματα αλλά αναπτύσσεται αργότερα. Τον Οκτώβριο του 2020, καταγράφηκε η περίπτωση ενός 45χρονου Βρετανού που εμφάνισε εμβοές και ξαφνική απώλεια ακοής στο ένα αυτί, αφού αρρώστησε σοβαρά από COVID-19. Έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2020 σημείωσε ότι αρκετοί Ιρανοί ασθενείς ανέφεραν απώλεια ακοής στο ένα αυτί, καθώς και ίλιγγο.
Τριχόπτωση:
Ήταν μια από τις επιπτώσεις της COVID-19 στους ασθενείς, τα συμπτώματα των οποίων είτε υποχώρησαν σε μερικές εβδομάδες ή συνέχισαν και μετά κατά την νόσηση με long COVID. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο διαδεδομένη είναι η τριχόπτωση μεταξύ των ασθενών, μελέτη ωστόσο διαπίστωσε ότι μεταξύ εκείνων που νοσηλεύτηκαν, το 22% εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν τριχόπτωση έως και έξι μήνες αργότερα. Ακόμη και για όσους δεν μολύνθηκαν όμως, το άγχος ήταν ένας επιβαρυντικός παράγοντας που θα μπορούσε να ενισχύσει την τριχόπτωση.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Conversation, σε έναν μικρό αριθμό ασθενών με λοίμωξη Covid-19, τα νύχια των χεριών εμφανίζονται αποχρωματισμένα ή παραμορφωμένα λίγες εβδομάδες αργότερα -φαινόμενο που αποκαλείται συχνά «νύχια COVID». Ένα σύμπτωμα είναι ένα μοτίβο κόκκινου μισοφέγγαρου που σχηματίζει μια καμπύλη πάνω από τη λευκή περιοχή στη βάση των νυχιών. Το φαινόμενο αυτό φαίνεται πως υπάρχει πριν από άλλα συμπτώματα της COVID-19, με τους ασθενείς να το παρατηρούν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη διάγνωσή τους. Kάποιοι ασθενείς έχουν παρατηρήσει νέες οριζόντιες ραβδώσεις στη βάση των νυχιών των χεριών και των ποδιών τους, γνωστές ως γραμμές Beau, οι οποίες τείνουν να εμφανίζονται τέσσερις ή και περισσότερες εβδομάδες μετά την λοίμωξη από COVID-19.
Πηγή: aftodioikisi.gr
Η εφαρμογή αξιοποιεί αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος συστήνει ώρες ύπνου σύμφωνα με τον κιρκαδικό ρυθμό του χρήστη. Παράλληλα με την εφαρμογή, οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε ψυχιατρική βοήθεια, προκειμένου να εντοπίσουν συγκεκριμένα άγχη ή ανησυχίες, που τους κρατούν ξύπνιους τη νύχτα. Οι ασθενείς θα πρέπει να τηρούν ημερολόγιο ύπνου, στο οποίο θα καταγράφουν την πρόοδό τους, με τους προγραμματιστές να διαμορφώνουν τις θεραπείες και τη λειτουργία της εφαρμογής ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή Sleepio είναι πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της αϋπνίας από τα συμβατικά χάπια. Οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να αντιμετωπισθούν επίσης με εναλλακτικές μεθόδους, όπως ο διαλογισμός και η βραδινή χαλαρωτική γυμναστική ή με παραδοσιακές μεθόδους, όπως το ζεστό γάλα.
πηγη: kathimerini.gr
Επιστήμονες έκαναν ανασκόπηση 12 παλαιότερων ερευνών, οι οποίες σχετίζονταν με το νέο μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας: τις νευροεκφυλιστικές νόσους. Πιο συγκεκριμένα, με το Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν και την παράμετρο των συνεπειών που έχουν για τον εγκέφαλό μας τα κινητά τηλέφωνα και τo Wi-Fi.
Θα ήθελα να προετοιμαστείς, καθώς τα νέα δεν είναι ιδιαίτερα καλά. Πόσο άσχημα είναι; Οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως το 2050 τα περιστατικά ασθενών με Αλτσχάιμερ θα έχουν τριπλασιαστεί συγκριτικά με σήμερα. Και ένας από τους βασικούς λόγους είναι το κινητό τηλέφωνο.
Στην πιο βασική του μορφή, ένα κινητό τηλέφωνο είναι ουσιαστικά ένα αμφίδρομο ραδιόφωνο, που αποτελείται από έναν ραδιοπομπό και έναν ραδιοφωνικό δέκτη.
Στις κλήσεις, το τηλέφωνο μετατρέπει τη φωνή μας σε ηλεκτρικό σήμα, που στη συνέχεια μεταδίδεται, μέσω ραδιοκυμάτων, στον πλησιέστερο πύργο κινητής τηλεφωνίας.
διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ του www.ow.gr πατώντας εδώ
Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.kathimerini.gr πατώντας εδώ
Η συνάντηση είναι των μελών της Στρατηγικής και Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδα για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητα Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), επιβεβαίωσε.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ο περιφερειάρχης, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Αγγελο Χρονά, ενημέρωσε τον υπουργό για τα θέματα που διαπιστώνονται στον τομέα των υπηρεσιών παροχής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου -με τον τελευταίο να γνωστοποιεί ότι θα βρεθεί σε αυτή τον ερχόμενο Ιούνιο προκειμένου να επισκεφθεί τα δημόσια νοσοκομεία ώστε να καταγράψει την κατάσταση και να διαπιστώσει ενδεχόμενα προβλήματα που υπάρχουν.
Από την πλευρά του ο υπουργός διαβεβαίωσε τον περιφερειάρχη -όταν του έθεσε το σχετικό ζήτημα- ότι αυτή την στιγμή δεν συζητείται θέμα κατάργησης νοσοκομείων -“αυτό που επιζητείται και αποτελεί βούληση του υπουργείου είναι η αναβάθμιση των νοσοκομείων, αυτό απασχολεί άμεσα το υπουργείο” επισημάνθηκε στη συνάντηση.
Στον υπουργό, ο Π. Νίκας παρέδωσε πίνακα με το σύνολο των πιστώσεων -ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ- που έχει διαθέσει η Περιφέρεια στο εθνικό σύστημα υγείας και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες.
Παράλληλα, τον ενημέρωσε για το μέτριο -όπως το χαρακτήρισε- επίπεδο του τομέα υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το οποίο ως συνέπεια έχει “πολλοί πολίτες με σοβαρά ή και μέτριας σοβαρότητας νοσήματα να υποχρεώνονται για την παροχή υπηρεσιών υγείας να φεύγουν από την Περιφέρεια, είτε προς Αθήνα, είτε προς Πάτρα” όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας προς τον υπουργό ότι “επιβάλλεται να υπάρξει πάση θυσία αναβάθμιση των νοσοκομείων” στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, σημείωσε εξ άλλου ότι το ίδιο επιβεβλημένο είναι να υπάρχουν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης στις διοικήσεις των νοσοκομείων -“ήδη η ΕΝΠΕ, με ομόφωνη απόφασή της, ζητεί να μετέχουν εκπρόσωποι των Περιφερειών στα Δ.Σ. των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, από τα οποία δεν νοείται να απουσιάζουν οι αιρετοί των τοπικών κοινωνιών” επισήμανε ο Π. Νίκας.
Στο συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε θετική αντιμετώπιση από την πλευρά του υπουργού, δήλωσε ο περιφερειάρχης.
Σημειώνεται, ακόμα, ότι στη σημερινή συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και στο θέμα που αφορά στην υγειονομική περίθαλψη στην Αργολίδα για το οποίο -όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης- θα κάνει αναφορά ο υπουργός στην διάρκεια της επικείμενης έλευσής του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Τέλος, στην ίδια συνάντηση, ο υπουργός ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Αγγ. Χρονά σχετικά το θέμα του προγράμματος “Η Ελλάδα κατά του καρκίνου” που υλοποιείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους και το Ελληνικό Ιδρυμα Ογκολογίας (ΕΙΟ), στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη εξεταστεί πάνω από 12.000 γυναίκες, ενώ καταγράφηκε η ανάγκη να υπάρχει συνέχεια και επέκτασή του.
Τις επιπτώσεις από την νόσηση με κορονοϊό στον πληθυσμό, επιχειρεί να καταγράψει η επιστημονική κοινότητα, έχοντας διαπιστώσει ότι αυτές μπορεί να έχουν ιδιαίτερα σημαντική επίπτωση ακόμη και στην οικονομία μιας χώρας. Να επισημάνουμε ότι μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, καταγράψαμε στην Ελλάδα, 3 εκατομμύρια κρούσματα από τα οποία πάνω από 350 χιλιάδες θα έχουν συμπτώματα της νόσου για ένα μεγάλο διάστημα.
Σύμφωνα με μελέτες, τουλάχιστον 1 στους 8 που έχουν νοσήσει με κορονοϊό, εξακολουθεί να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ακόμη και μετά από μήνες που το τεστ του βγήκε αρνητικό. Θα πάσχει δηλαδή από το ονομαζόμενο σύνδρομο long covid, που σημαίνει ότι θα έχει συμπτώματα της νόσου, αν και θα έχει τυπικά αναρρώσει.
Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.news247.gr πατώντας εδώ
O μύκητας Candida auris, ένας γνώριμος εχθρός που… στοίχειωσε πρόσφατα τις ζωές μας όταν έγινε γνωστό πως έχει ανιχνευθεί σε μεγάλα νοσοκομεία της επικράτειας, επανέφερε στο προσκήνιο το μείζον θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που αντιμετωπίζει (και) η χώρα μας. Οι ειδικοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι το πρόβλημα έχει διογκωθεί στα χρόνια της πανδημίας, επιμένοντας πως πρόκειται για τη διαχρονικότερη και ενδεχομένως απειλητικότερη υγειονομική κρίση.
Λαμβάνοντας, δε, υπόψη ότι σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις εκεί κατέγραψαν αύξηση 50% τα τελευταία δυόμισι χρόνια, τα επίπεδα συναγερμού έχουν αυξηθεί. Αντίστοιχα, ευρωπαϊκή μελέτη, που ανακοινώθηκε πέρυσι με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών, έδειξε ότι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κατά τον πρώτο και πλέον χρόνο της πανδημίας αντιπροσώπευαν την κύρια αιτία θανάτου, σε ποσοστό 33%, των COVID-19 ασθενών που έχασαν τη ζωή τους σε Μονάδα. Ως βασικές αιτίες οι συγγραφείς «δείχνουν» την πρωτόγνωρη πίεση που δέχθηκαν τα νοσοκομεία αλλά και το γεγονός ότι οι ασθενείς παρέμεναν νοσηλευόμενοι (με έμφαση τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ) για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Υπό τα δεδομένα αυτά, ακόμα και οι πιο συντηρητικές επιστημονικές φωνές υπολογίζουν πως η χώρα μας το πιθανότερο είναι να έχει καταγράψει μία από τις χειρότερες επιδόσεις στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Πρόκειται, άλλωστε, για μια «μαύρη σελίδα» που σκίαζε την Ελλάδα και πριν από την πανδημία. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «Lancet», προτού ξεσπάσει η πανδημία καταγράφονταν στη Γηραιά Ηπειρο ετησίως 33.000 θάνατοι λόγω λοιμώξεων από ανθεκτικά στις αντιβιώσεις μικρόβια. Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, ήταν η δεύτερη (μετά την Ιταλία) χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αναλογία με τον πληθυσμό της (1.626 απώλειες ετησίως). Μάλιστα, αντίστοιχα ερευνητικά δεδομένα που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από την πανδημία ήδη προειδοποιούσαν πως, ενώ στην ΕΕ το ποσοστό των ασθενών που εκδηλώνουν λοιμώξεις κατά τη νοσηλεία τους είναι κατά μέσο όρο στο 5,5%, στην Ελλάδα ανερχόταν στο 10%-11%.
Το συμπέρασμα εντούτοις δεν προκαλεί εντύπωση εάν συνυπολογίσει κανείς πως, κατά το ECDC, η Ελλάδα το 2019 ήταν πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών πανευρωπαϊκά. Στο διάστημα δε που μεσολάβησε, εντάθηκαν οι εκκλήσεις των λοιμωξιολόγων να μη γίνεται αλόγιστη χρήση τους, λόγω της λοίμωξης COVID-19 στην κοινότητα.
Κοιτάζοντας κανείς τη μεγαλύτερη εικόνα, διαπιστώνει ότι παγκοσμίως και έως το 2019 υπολογιζόταν πως πάνω από 700.000 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους ετησίως λόγω της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά. Τότε, όπως και σήμερα, οι επιστήμονες επέμεναν πως χωρίς συντονισμένη δράση ο αριθμός αυτός μπορεί να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ετησίως έως το 2050. Για να γίνει αντιληπτή η τάξη μεγέθους του τραγικού αποτυπώματος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αρκεί να αναλογιστούμε πως ο SARS-CoV-2 έχει, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, στερήσει τη ζωή σε περίπου 6,26 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως από τα τέλη του 2019 έως και σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική ηγεσία αναγνωρίζοντας το πρόβλημα – υπενθυμίζεται πως το 2016 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε νοσηλευθεί σε κρίσιμη κατάσταση σε ΜΕΘ λόγω ενδονοσοκομειακής λοίμωξης έπειτα από επέμβαση – σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ έχουν δρομολογήσει σχετικές δράσεις για να αναχαιτίσουν τη δυναμική παρουσία των ανθεκτικών μικροβίων στο ΕΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό και μεταξύ άλλων εκπαιδευτικών δράσεων, αποτελεί μείζον «στοίχημα» η χρήση μιας κοινής βάσης ηλεκτρονικής καταχώρισης δεδομένων επιτήρησης νοσοκομειακών λοιμώξεων ανά την επικράτεια. Μάλιστα, η βάση αυτή έχει ήδη δημιουργηθεί, ενώ εφαρμόζεται επιτήρηση μέσω αυτής πιλοτικά σε 10 ελληνικά νοσοκομεία, όπως είναι ο «Ευαγγελισμός», ο «Αγιος Σάββας» και το Παίδων «Αγία Σοφία» (πρόγραμμα GRIPP-SNF). Παράλληλα, όμως, σχεδιάζεται και η σταδιακή επέκταση της εγκατάστασής της και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της επικράτειας, την ώρα που γίνεται εκτίμηση των βέλτιστων πρακτικών πρόληψης των συχνότερων και σημαντικότερων νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Πηγή: in.gr
Τη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων και πιο συγκεκριμένα της χρήσης μάσκας, τόσο στα αεροδρόμια όσο και κατά τη διάρκεια της πτήσης, συστήνουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).
Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.protothema.gr πατώντας εδώ
Δύο ανεξήγητοι θάνατοι μικρών παιδιών, που συνέβησαν λίγες ώρες αφότου εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματα, σπέρνουν έντονη ανησυχία σε όλη τη χώρα.
Το ένα παιδί ήταν κοριτσάκι 3 χρονών, το άλλο, αγοράκι 7 χρονών.
Ο ιατρικός φάκελλος του κοριτσιού είναι 101 σελίδες. Περισσότερες από το ημερολόγιο της ζωής που δεν έζησε.
Η σύνδεση των θανάτων με την μάστιγα της εποχής, τον κοροναϊό, δεν έχει αποδειχτεί ή δεν επιχειρήθηκε, καθώς οι απόψεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, σκιαγραφούν κάποιο είδος καλπάζουσας λοίμωξης με άγνωστη αφόρμηση.
Μπορεί να είναι πειστική η εξήγηση ότι η συχνή του έκθεση σε αντιβιοτικά τον μεταστοιχείωσε σε έναν ανθεκτικότερο οργανισμό;
Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.in.gr πατώντας εδώ
Ενας εχθρός από τα παλιά ο οποίος κατάφερε να ορθώσει ξανά απειλητικό ανάστημα κατά την εποχή της πανδημίας, ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες.
Η ανησυχία αυτή εδράζεται στα τελευταία δεδομένα που εντοπίζουν την ύπαρξή του στα νοσοκομεία της χώρας μας, ακόμη και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με αιχμή του δόρατος τον περιβόητο μύκητα Candida auris ο οποίος εικάζεται ότι άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, αποτελούν τη διαχρονικότερη και ενδεχομένως απειλητικότερη υγειονομική κρίση.
Υπάρχει ο φόβος ότι η μολυσματικότητα από αυτόν τον μύκητα, ίσως και από άλλους μικροβιακούς οργανισμούς, μπορεί να αποδειχτούν εφιάλτης για την ανθρωπότητα.
Κι αυτό γιατί ενώ ο κορωνοϊός, χαρακτηρίζεται από κύκλους ζωής μέσω της περιοδικής εμφάνισης μεταλλάξεων και παραλλαγών, ο συγκεκριμένος μύκητας δεν αφήνει λιγότερο ή περισσότερο μολυσματικούς απογόνους, συνεχίζει να διαβιοί ανέπαφος από τα αντιβιοτικά φάρμακα.
Κι ενώ για τον κορωνοϊό, που αυτή την εποχή βρίσκεται σε παγκόσμια ύφεση, τα εμβόλια συνέβαλαν στο να σωθούν εκατομμύρια ζωές, στην περίπτωση του απειλητικού μύκητα, η χρήση αντιοβιοτικών τις περασμένες δεκαετίες, όχι μόνο δεν κατάφεραν να τον εξαλείψουν αλλά αντιθέτως τον ενδυνάμωσαν προσδίδοντάς του ανησυχητικές ικανότητες επιβίωσης.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις εκεί κατέγραψαν αύξηση 50% τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Αντίστοιχα, ευρωπαϊκή μελέτη, που ανακοινώθηκε πέρυσι με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών, έδειξε ότι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κατά τον πρώτο και πλέον χρόνο της πανδημίας αντιπροσώπευαν την κύρια αιτία θανάτου, σε ποσοστό 33%, των COVID-19 ασθενών που έχασαν τη ζωή τους σε Μονάδα.
Ως βασικές αιτίες οι συγγραφείς «δείχνουν» την πρωτόγνωρη πίεση που δέχθηκαν τα νοσοκομεία αλλά και το γεγονός ότι οι ασθενείς παρέμεναν νοσηλευόμενοι (με έμφαση τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ) για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Ο Candida auris προκάλεσε για πρώτη φορά ιατρική ανησυχία το 2011 συνοδευόμενη από σοβαρή νόσο σε διάφορες περιοχές του πλανήτη ενώ πλέον παρουσιάζει παγκόσμια διασπορά κυρίως εντός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, προκαλώντας συχνά τοπικές επιδημίες όπως σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης το 2017.
Θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο παθογόνο για την δημόσια υγεία για διαφόρους λόγους.
Επιστήμονες επισημαίνουν ότι προκαλεί ανησυχία η δυνατότητά του να διασπείρεται ενδονοσοκομειακά από ασθενή σε ασθενή, κάτι που παρατηρείται για πρώτη φορά σε μύκητα, καθώς και μέσω ιατρικών συσκευών, όπως τα ιατρικά θερμόμετρα
Η διάγνωση του Candida auris είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς με τις κλασσικές μεθόδους ταυτοποίησης των μυκήτων συγχέεται συχνά με άλλους σπάνιους μύκητες και απαιτείται η χρήση νεότερων μεθόδων ταυτοποίησης.
Παγκοσμίως, και έως το 2019, υπολογιζόταν πως πάνω από 700.000 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους ετησίως λόγω της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά. Τότε, όπως και σήμερα, οι επιστήμονες επέμεναν πως χωρίς συντονισμένη δράση ο αριθμός αυτός μπορεί να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ετησίως έως το 2050.
Για να γίνει αντιληπτή η τάξη μεγέθους του τραγικού αποτυπώματος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αρκεί να αναλογιστούμε πως ο SARS-CoV-2 έχει, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, στερήσει τη ζωή σε περίπου 6,26 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως από τα τέλη του 2019 έως και σήμερα.
Υπό τα δεδομένα αυτά, ακόμα και οι πιο συντηρητικές επιστημονικές φωνές υπολογίζουν πως η χώρα μας το πιθανότερο είναι να έχει καταγράψει μία από τις χειρότερες επιδόσεις στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Πρόκειται, άλλωστε, για μια «μαύρη σελίδα» που σκίαζε την Ελλάδα και πριν από την πανδημία. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «Lancet», προτού ξεσπάσει η πανδημία καταγράφονταν στη Γηραιά Ηπειρο ετησίως 33.000 θάνατοι λόγω λοιμώξεων από ανθεκτικά στις αντιβιώσεις μικρόβια.
Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, ήταν η δεύτερη (μετά την Ιταλία) χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αναλογία με τον πληθυσμό της (1.626 απώλειες ετησίως). Μάλιστα, αντίστοιχα ερευνητικά δεδομένα που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από την πανδημία ήδη προειδοποιούσαν πως, ενώ στην ΕΕ το ποσοστό των ασθενών που εκδηλώνουν λοιμώξεις κατά τη νοσηλεία τους είναι κατά μέσο όρο στο 5,5%, στην Ελλάδα ανερχόταν στο 10%-11%.
Το συμπέρασμα εντούτοις δεν προκαλεί εντύπωση εάν συνυπολογίσει κανείς πως, κατά το ECDC, η Ελλάδα το 2019 ήταν πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών πανευρωπαϊκά. Στο διάστημα δε που μεσολάβησε, εντάθηκαν οι εκκλήσεις των λοιμωξιολόγων να μη γίνεται αλόγιστη χρήση τους, λόγω της λοίμωξης COVID-19 στην κοινότητα.
Πηγή: in.gr
Συγκεκριμένα τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.324.
Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.389.306 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.
Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 407 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 128.726(3.7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 15, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.536 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 173 (67.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 92.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 91 (52.6%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 82 (47.4%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.652 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 127 (ημερήσια μεταβολή +7.63%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 117 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Από το σύνολο των 4.731 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 2 είναι εισαγόμενα. Η κατανομή των 4.729 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 11.162.779 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 70.022.946 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 93.915 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Στις 13 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκαν 166 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 9.661 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 901 θετικά (9.33%).
“Στη χώρα μας, μετά από ενεργή αναζήτηση των κρουσμάτων, εντοπίστηκαν τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του “πιθανού κρούσματος”, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΟΔΥ.
με την ανακοίνωση, τα δύο από τα παιδιά, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (πόνο στην κοιλιά και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).
Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.
Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά. Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2.
Το δύο από τα τρία παιδιά χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.
“Οι κλινικοί γιατροί είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, έχουν ενημερωθεί και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ δελτίο δήλωσης κρούσματος.
Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες, τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά. Επίσης, έχουν σταλεί οδηγίες για τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης”, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στις αρχές Απριλίου, παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά. Σε κανένα περιστατικό δεν τεκμηριώθηκε λοίμωξη από ιούς ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση με ταξίδια ή έκθεση σε τοξικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ηλικίας 2 έως 5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (εμέτους ως προεξάρχον σύμπτωμα), που προηγούνται του ικτέρου.
Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί ανάλογα περιστατικά σε 16 ευρωπαϊκές χώρες όπως και σε ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη. Ο συνολικός αριθμός περιστατικών παγκοσμίως είναι εξαιρετικά μικρός. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 300 περιστατικά, εκ των οποίων τα 163 έχουν δηλωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αν και προστίθενται χώρες με ύποπτα κρούσματα, δεν φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός των περιστατικών ανά χώρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διασπορά είναι περιορισμένη.
Τα περισσότερα από τα παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία, ορισμένα χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και ένα μικρό ποσοστό υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.
Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει εντοπιστεί αδενοϊός και/ή ιός SARS-CoV-2, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς, η υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες.
Πηγη: newsit.gr
Οι άνθρωποι που δουλεύουν τη νύχτα αποτελούν μία ειδική κατηγορία εργαζομένων. Κι αυτό γιατί είναι ξύπνιοι και δραστήριοι όταν όλοι οι υπόλοιποι κοιμόμαστε. Πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους καταλανώνουν γεύματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα, λειτουργεί αρνητικά για την υγεία.
Στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances εξετάστηκε η περίπτωση 19 νεαρών ατόμων που ακολούθησαν ένα εργαστηριακό πρωτόκολλο, στο οποίο οι ώρες εργασίας προσομοιώθηκαν στη νυχτερινή βάρδια. Στο πλαίσιο της έρευνας, η μισή ομάδα έτρωγε μερικά από τα γεύματά της κατά τη διάρκεια της ημέρας και μερικά τη νύχτα, όπως συνηθίζουν οι εργαζόμενοι της βραδινής βάρδιας. Η υπόλοιπη ομάδα έτρωγε όλα τα γεύματά της κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.ygeiamou.gr πατώντας εδώ