Pages - Menu

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

ΠΟΥ: «Κάποια στιγμή μπορεί να εμφανιστεί ένας ιός που δεν θα περιορίζεται»



Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται «κάποια στιγμή» να κάνει την εμφάνισή του ένας νέος ιός, που δεν θα μπορεί να «περιοριστεί», απευθύνοντας έκκληση να ενισχυθεί ο ΠΟΥ.

«Είναι βιολογική βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή, θα εμφανιστεί κάποιος νέος ιός, τον οποίο απλούστατα δεν θα μπορούμε να περιορίσουμε», επέμεινε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών Υγείας και Οικονομικών των είκοσι πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου (G20).

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επανέλαβε πως είναι ανάγκη η διεθνής κοινότητα να μάθει από την τρέχουσα πανδημία του νέου κορωνοϊού ώστε να προετοιμαστεί για την επόμενη.

Αυτός είναι ο λόγος, συνέχισε, που ο κόσμος χρειάζεται να «ενισχυθεί» ο ΠΟΥ, να εξασφαλίσει περισσότερη, «βιώσιμη χρηματοδότηση» και να εγκαθιδρυθεί νέος μηχανισμός χρηματοδότησης που θα εγγυάται ταχεία αντίδραση όταν ξεσπούν πανδημίες και καλύτερη αντιμετώπισή τους.

Τέλος, κάλεσε τα κράτη μέλη της G20 να υποστηρίξουν τη δημιουργία Συμβουλίου Χρηματοδότησης για την Αντιμετώπιση Υγειονομικών Απειλών και τη σύναψη νομικά δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας αφιερωμένης στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες και στην αντιμετώπισή τους.

ΠΗΓΗ – Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Sputnik

Η τρίτη δόση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο Covid και θανάτου, τι έδειξε μελέτη

 


Η μεγαλύτερη έως τώρα στον κόσμο μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα μιας ενισχυτικής τρίτης δόσης εμβολίου Pfizer/BioNTech δείχνει τη μεγάλη διαφορά αποτελεσματικότητας σε σχέση με τις δύο δόσεις, σύμφωνα με Ισραηλινούς επιστήμονες.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τρίτη δόση μειώνει σημαντικά, κατά 92% έως 93%, τον κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρής Covid-19, σε σχέση με τις δύο δόσεις στους ανθρώπους στους οποίους έχει περάσει τουλάχιστον πεντάμηνο από τη δεύτερη δόση.

Οι ερευνητές του ισραηλινού Ινστιτούτου Ερευνών Clalit και του αμερικανικού Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ανέλυσαν στοιχεία για 728.321 ανθρώπους άνω των 12 ετών με μέση ηλικία 52 ετών, οι οποίοι έκαναν τρίτη αναμνηστική δόση μεταξύ Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και για ισάριθμους ανθρώπους με παρόμοια δημογραφικά και ιατρικά χαρακτηριστικά, που είχαν κάνει δύο δόσεις τουλάχιστον πριν πέντε μήνες.

93% μικρότερος ο κίνδυνος νοσηλείας μετά την τρίτη δόση εμβολίου
Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους είχαν κάνει μόνο δύο δόσεις, εκείνοι που έκαναν και τρίτη, επτά μέρες ή περισσότερες μετά είχαν 93% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας λόγω Covid-19, 92% μικρότερο κίνδυνο βαριάς Covid-19 και 81% μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης ήταν παρόμοια ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και συννοσηροτήτων.

Ο καθηγητής Ραν Μπάλιτσερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Clalit, δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πειστικά ότι η τρίτη δόση του εμβολίου είναι άκρως αποτελεσματική κατά της σοβαρής Covid-19 σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και υποομάδες του πληθυσμού, μία εβδομάδα μετά την τρίτη δόση».

Ο καθηγητής Μπεν Ρέις της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ανέφερε ότι «αυτή η προσεκτική επιδημιολογική μελέτη παρέχει αξιόπιστη πληροφόρηση για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου, κάτι που ελπίζουμε θα βοηθήσει όσους δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τον εμβολιασμό τους με τρίτη δόση».

Πηγή: iefimerida.gr

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Καρκίνος Μαστού: Η έγκαιρη διάγνωση δημιουργεί πιθανότητα ίασης έως 97%


Ο Παγκόσμιος εορτασμός του Οκτωβρίου ως μήνα Ευαισθητοποίησης και Πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, επαναφέρει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο την ανάγκη για τη σημασία του ετήσιου προληπτικού μαστολογικού ελέγχου, τον οποίο καμία γυναίκα δεν πρέπει να αναβάλλει για οποιαδήποτε αιτία ή λόγο. Στα πλαίσια της επιστημονικής διημερίδ
ας με τίτλο «Προλαμβάνω τον Καρκίνο του Μαστού», η οποία διεξηχθη 29 και 30 Οκτωβρίου και διοργανώνεται από την από την Περιφέρεια Πελοποννήσου Π.Ε. Μεσσηνίας, την Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ ΓΝΑ Ιπποκράτειο και τον Σύλλογο Ατόμων με εμπειρία Καρκίνου «Ξαναρχίζω», πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 29-10-2021, συνέντευξη τύπου στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, κ. Στάθη Αναστασόπουλου, με την συμμετοχή του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη θεμάτων Υγείας, κ. Άγγελου Χρονά και της προέδρου του Συλλόγου «Ξαναρχίζω», κα. Πολυτίμη Κυπραίου

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έρχεται να αλλάξει την υγεία


 Για «προκλήσεις όπως η γήρανση του πληθυσμού, οι χρόνιες παθήσεις, οι αυξανόμενες απαιτήσεις εξυπηρέτησης των ασθενών αλλά και απροσδόκητες κρίσεις όπως ο covid-19 που δοκιμάζουν την αντοχή του συστήματος υγείας», έκανε λόγο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς στο πλαίσιο του συνεδρίου Health world 2021: «η κρίση της πανδημίας - η επόμενη μέρα».


Όπως επεσήμανε «ο ψηφιακός μετασχηματισμός έρχεται να επιφέρει στην υγεία ό,τι επέφερε και στις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες. Μια ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες εξυπηρετούν τις ανάγκες. Μια αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο με τον οποίο το κράτος αντιλαμβάνεται την ευθύνη του έναντι των πολιτών. Η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί μια ισχυρή εργαλειοθήκη που αξιοποιείται με στόχο την διευκόλυνση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών» είπε ο κ. Γεωργαντάς και τόνισε ότι «θέτει τον πολίτη στο επίκεντρο. Η κρίση στην υγεία έδωσε ώθηση στην επέκταση του ψηφιακού κράτους. Τώρα το ψηφιακό κράτος θα δώσει ώθηση στην βελτίωση του συστήματος υγείας».

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που υπήρχε πριν από την έναρξη της πανδημίας. «Το πρώτο βήμα ήταν η ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης, η ίδια διαδικασία τους επόμενους μήνες εφαρμόστηκε και για τα παραπεμπτικά. Αποτέλεσμα είναι σε λιγότερο από 18 μήνες να έχουν δηλώσει να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση μέσω του gov.gr περισσότεροι από 2,5 εκατ. πολίτες».

Ο κ. Γεωργαντάς συνέχισε μιλώντας για τις δυο νέες δράσεις, την αποϋλοποίηση και των ιατρικών βεβαιώσεων και την ενεργοποίηση του myHealth app, η εφαρμογή που επιτρέπει σε όσους την ενεργοποιήσουν να έχουν πρόσβαση σε ιατρικά τους δεδομένα η οποία αποτελεί το πρόπλασμα του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου υγείας. «Όλες αυτές οι ραγδαίες ψηφιακές εξελίξεις σε συνδυασμό με την ψηφιακή ωρίμανση του πληθυσμού έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις προσδοκίες των πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών υγείας.

Ο κ. Γεωργαντάς μιλώντας για την τηλεϊατρική τόνισε ότι «θα εξεταστούν η διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για σύγχρονα και καινοτόμα μοντέλα παροχής υπηρεσιών υγείας», ενώ υπογράμμισε ότι «θα καταφέρουμε να κάνουμε πράξη την αναβάθμιση των υποδομών ηλεκτρονικής υγείας στα σημεία παροχής υπηρεσιών υγείας μέσα από την αναβάθμιση της ψηφιακής ωριμότητας των μονάδων υγείας με σκοπό την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, την διασφάλιση της ιδιωτικότητας και προστασίας των δεδομένων υγείας και την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην ηλεκτρονική υγεία μέσα από την εισαγωγή νέων καινοτόμων τεχνολογιών στο εθνικό σύστημα υγείας. Σημαντική μεταρρύθμιση αποτελεί η στροφή προς ψηφιακές διαδικασίες και την οργάνωση του συστήματος υγείας». Όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι συνθήκες είναι ώριμες «είναι μια ευκαιρία να βοηθήσουμε έτσι ώστε οι υπηρεσίες υγείας να περάσουν σε ένα διαφορετικό επίπεδο».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης, επικεφαλής, ομάδα Foresight υπό τον πρωθυπουργό μίλησε για μια «εξαιρετικά σημαντική αλλαγή που ήδη φάνηκε στον χώρο της υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα είναι κατακλυσμιαία τα επόμενα δέκα χρόνια», τονίζοντας ότι «ο κλάδος της υγείας κι όχι μόνο σε συνεργασία με την τεχνολογία θα παρουσιάσει τόσο καινοτόμες κι εξελισσόμενες τεχνολογίες για τον πολίτη». Όπως σημείωσε ο κ. Μαστρογεωργίου «ο άνθρωπος έχει επηρεάσει τόσο πολύ την εξέλιξή του και την εξέλιξη του πλανήτη που από μόνος του έχει ορίσει μια καινούργια εποχή, η οποία ήρθε και θα εξελιχθεί πατώντας πάνω στην εξέλιξη της τεχνολογίας και την εξέλιξη της βιολογίας και βιοτεχνολογίας». Ο κ. Μαστρογεωργίου πρόσθεσε ότι η κλιματική κρίση θα επηρεάσει τον άνθρωπο και κατ' επέκταση την υγεία του. Όπως χαρακτηριστικά είπε «θα βρεθούμε σε εξελίξεις κι επιδράσεις των διαγνωστικών τεστ, θα δημιουργήσουμε μόνοι μας στο σπίτι μας μέσω της υψηλής τεχνολογίας ένα at home medical κέντρο, θα μπορούμε να έχουμε καθημερινά έναν εξοπλισμό στο μπάνιο μας που θα εξετάζει μέσα από ένα «έξυπνο» καθρέφτη πώς είμαστε, αν έχουμε κάποια διαφορά από χθες. Προφανώς η τηλειατρική θα είναι μέσα στο μενού για την ατζέντα της επόμενης δεκαετίας αλλά και η συνθετική βιολογία. «Η δυνατότητα που θα έχουμε να επηρεάσουμε το software του δικού μας εαυτού».

Όλα αυτά όμως θα έχουν συνάρτηση με την δεοντολογία της χρήσης της τεχνολογίας. «Εδώ υπάρχει ένα πρόσφορο έδαφος συνεργασίας υπερκρατικών δομών όπως η ΕΕ, παγκόσμιων δομών κράτους κι επιχειρήσεων για να φτιαχτεί ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης αυτών των κατακλυσμιαίων αλλαγών που θα έρθουν. Οι ευκαιρίες για τον κλάδο της υγείας είναι μεγάλες και σε επίπεδο έρευνας και τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο». Ο κ. Μαστρογεωργίου ορμώμενος από την έκθεση του ευρωπαϊκού Foresight έκανε λόγο για την εξάρτηση της Ευρώπης από πρώτες ύλες και προϊόντα κυρίως στον χώρο του φαρμάκου. «Πρέπει να δούμε πώς θα αρχίσουμε να αποκτούμε μια στρατηγική αυτονομία σε αυτού του είδους τις πρώτες ύλες και προϊόντα» δήλωσε ο κ. Μαστρογεωργίου και κατέληξε ότι «τα επόμενα δέκα χρόνια η επανάσταση της βιοτεχνολογίας του φαρμάκου και του κλάδου της υγείας θα είναι στο μάτι του κυκλώνα κι είναι τεράστια ευκαιρία και για εθνικό επίπεδο και για τις επιχειρήσεις αλλά και συνολικά για μια επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο ο άνθρωπος αντιμετωπίζει την υγεία του και συνολικά όλο αυτό το οικοσύστημα της υγειονομικής περίθαλψης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο «κόκκινο» Μεσσηνία, Αρκαδία και Αχαϊα


 Σε επίπεδο «αυξημένου κινδύνου» εντάχθηκαν 5 ακόμη περιοχές της χώρας, έπειτα από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που ακολούθησε την τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης.  Ειδικότερα, στο «κόκκινο» εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Αχαΐας ενώ εκτός Πελοποννήσου «κοκκινίζουν» η Ζάκυνθος και τα Ιωάννινα.

Εν τω μεταξύ σήμερα, 70 νέες μολύνσεις καταγράφονται στην περιοχή μας, την ώρα που στην Αρκαδία ο αριθμός των κρουσμάτων σήμερα ανέρχεται σε 41.

Η Αχαϊα σήμερα όπως και χθες “δίνει” τριψήφιο αριθμό, με 102 νέα κρούσματα.

Η Αργολίδα έχει 26 νέα κρούσματα, η Ηλεία 11, η Κορινθία 25  και η Λακωνία 13.

Αναλυτικά:

katanomi1-16-572x600

katanomi2-16-554x600

Σήμερα Πέμπτη 28/10/2021 στην κλινική COVID 19 νοσηλεύονται τριάντα εννέα (39) ασθενείς.

Έγιναν έξι (6) εισαγωγές. Δόθηκαν τέσσερα (4) εξιτήρια.

Στη ΜΕΘ COVID νοσηλεύονται τρεις (3) ασθενείς, διασωληνωμένοι.

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

19% των Ελλήνων δηλώνουν διστακτικοί ή αρνητικοί για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊο

 



Στο 81% έφτασε η αναλογία των Ελλήνων που έχουν κάνει ή οπωσδήποτε θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με την τελευταία πανελλαδική έρευνα της «Focus Bari | YouGov», που έγινε τον Οκτώβριο σε δείγμα 635 Ελλήνων 18-74 ετών.

Από τους υπόλοιπους Έλληνες, ένας στους δέκα (11%) δηλώνουν σήμερα διστακτικότητα / δεν το έχουν αποφασίσει ακόμα, ενώ 8% δηλώνουν «αρνητές» και δεν σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο.

Οι διστακτικοί είναι περισσότεροι στις νεαρότερες ηλικίες (18-44 ετών), ενώ οι αρνητές εμφανίζονται με σχετικά σταθερό ποσοστό σε όλες τις δημογραφικές υπο-ομάδες.

Το ποσοστό των «αρνητών» εμφανίζει διαχρονική υποχώρηση από 20% κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021, σε 15% τον Απρίλιο, 13% τον Ιούνιο και 8% τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα, έχει συρρικνωθεί το ποσοστό των διστακτικών από 43% τον Φεβρουάριο, σε 31% τον Απρίλιο, 20% τον Ιούνιο και 8% τον Οκτώβριο.

Οι γυναίκες εμφανίζονται πιο διστακτικές (13%) από ό,τι οι άνδρες (9%) και ελαφρώς πιο αρνητικές (8% έναντι 7%).

Το ποσοστό αρνητών και διστακτικών είναι μεγαλύτερο στη Θεσσαλονίκη (20%), σε σχέση με την Αττική (15%).

Σύμφωνα με τη δειγματοληπτική έρευνα, το 77% δηλώνουν ότι έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο ή έχουν ήδη κλείσει ραντεβού και το 4% ότι θα το κάνουν οπωσδήποτε. Η αναλογία αυτή είναι πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο 2021 (62%).

Η Ελλάδα παραμένει, ωστόσο, μεταξύ των χωρών με τη χαμηλότερη αναλογία εμβολιασμένων, σύμφωνα με τη Focus Bari | YouGov.

Πηγή: iefimerida

Υψηλό πενταμήνου στους θανάτους από τον κορωνοϊό σε 1 εβδομάδα

 



Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 μηνών ανήλθαν οι ημερήσιοι θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 63 θάνατοι, αριθμός που αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τις 18 Μαΐου, όταν και είχαν χάσει τη ζωή τους πάλι 63 άνθρωποι.

kroysmata-i-cheiroteri-evdomada-apo-tin-archi-tis-pandimias-ypsilo-pentaminoy-stoys-thanatoys0

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και χθες ανακοινώθηκε «έκρηξη» κρουσμάτων με 4.165 νέες μολύνσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον μ.ο. κρουσμάτων ανά εβδομάδα, το τελευταίο 7ήμερο καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός νέων μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας.

kroysmata-i-cheiroteri-evdomada-apo-tin-archi-tis-pandimias-ypsilo-pentaminoy-stoys-thanatoys2
Εβδομαδιαίος μ.ο. κρουσμάτων

Σημαντικές εξάρσεις της πανδημίας είχαν σημειωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τον περασμένο Αύγουστο και τον Μάιο, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν άνοδο στα κρούσματα κορωνοϊού τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκο Θωμαΐδης αναμένεται δραματική κορύφωση στα κρούσματα.

Νέα έκκληση για αντιγριπικό εμβολιασμότων ευπαθών ομάδων πληθυσμού απηύθυνε χθες η κ. Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι έως προχθές είχαν εμβολιαστεί λίγο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες, αριθμός που υπολείπεται σε σύγκριση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο. «Το μήνυμα δεν έχει περάσει», τόνισε, λέγοντας ότι αντιγριπικό εμβόλιο είχαν κάνει έως τη Δευτέρα μόλις 20.000 υγειονομικοί, 4.000 έγκυοι και 5.000 παχύσαρκα άτομα. Μετέφερε δε και το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων, σύμφωνα με το οποίο, με βάση ενδείξεις από την Κροατία, είναι πιθανή μια επιδημία γρίπης φέτος με το στέλεχος A(H3N2) που προκαλεί σοβαρή νόσηση σε ηλικιωμένα άτομα.

πηγη

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Αυτοκτονικές τάσεις και διαταραχές διατροφής στην ψυχική υγεία των παιδιών από την πανδημία

 


Αυξημένα συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς, υπερκινητικότητα και μειωμένη κοινωνική συμπεριφορά είναι ανάμεσα στις επιπτώσεις που είχε η πανδημία του κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που διεξήγε η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε 282 παιδιά και 490 εφήβους και τις οικογένειές τους, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε σήμερα σε συνάντηση του Δικτύου Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», Γεράσιμος Κολαΐτης.

Όπως καταδεικνύεται στην έρευνα, η αυξημένη ψυχοπαθολογία των παιδιών σχετίζεται με ορισμένους παράγοντες, όπως η ηλικία (τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα στους εφήβους), το φύλο (αυξημένα ποσοστά σε αγόρια), η ψυχολογική ή σωματική ευημερία τους, η κοινωνική υποστήριξή τους, η οικογενειακή δυσλειτουργία και το ιστορικό τραύματος και ανθεκτικότητας των φροντιστών τους.

Την ίδια ώρα, σε έρευνα που διεξήγε η Ευρωπαϊκή Παιδοψυχιατρική Εταιρεία διαπιστώθηκε ότι η επίπτωση της πανδημίας στην ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων αυξήθηκε δραματικά από το 50% το 2020 στο 80% το 2021 με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στις αυτοκτονικές τάσεις, τις διαταραχές άγχους και διατροφής και τα σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια. Από την άλλη πλευρά, εντοπίστηκε ότι η παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς και τις οικογένειές τους επηρεάστηκε περισσότερο στην αρχή της πανδημίας, παρά στο δεύτερο κύμα της.

Ο κ. Κολαΐτης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πολλές έρευνες γύρω από τις επιπτώσεις της πανδημίας κυρίως σε παιδιά και εφήβους, αλλά οι πρώτες έρευνες σε Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία, καταδεικνύουν, όπως και η ελληνική, αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τους και αυξημένα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης. Σημείωσε πάντως ότι χρειάζεται να ερευνηθεί περισσότερο το ζήτημα σε βάθος χρόνου.

Ανισότητες και διακρίσεις

Σε έκθεση που έγινε για λογαριασμό των Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού, προκειμένου να χαρτογραφηθούν οι επιπτώσεις των μέτρων κατά της πανδημίας στα δικαιώματα των παιδιών στα κράτη μέλη του Δικτύου παρατηρήθηκε ότι τα ευάλωτα παιδιά βίωσαν μεγαλύτερες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων τα παιδιά με επιπλέον μαθησιακές ανάγκες, τα παιδιά με αναπηρία ή με ψυχική ασθένεια, τα παιδιά αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, τα παιδιά χωρισμένων γονιών και τα παιδιά σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Μάλιστα, τονίζεται ότι η πανδημία ανέδειξε και ανισότητες μεταξύ ομάδων παιδιών. Στην ίδια έκθεση υπογραμμίζεται ότι τα παιδιά και οι ειδικοί γύρω από τα παιδιά έχουν αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών κρατών γύρω από τα επείγοντα μέτρα.

Ανάμεσα στις επιπτώσεις της πανδημίας που καταγράφονται στη συγκεκριμένη έκθεση είναι: το ψηφιακό χάσμα (κάποια παιδιά δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο), ο περιορισμός στη μετακίνηση των παιδιών που έθεσε ρίσκο στην ψυχική υγεία των παιδιών, ο αυξημένος κίνδυνος να βιώσουν τα παιδιά ενδοοικογενειακή ή διαδικτυακή εκμετάλλευση, εκφοβισμό ή παραμέληση, καθώς και ο περιορισμός στην πρόσβαση των παιδιών σε ιατρικές και ψυχιατρικές υπηρεσίες. Επιπλέον, ανησυχία υπάρχει για την ψυχική υγεία των παιδιών εξαιτίας του περιορισμού της μετακίνησης, του κλεισίματος των σχολείων, του εγκλεισμού στο σπίτι και των περιορισμένων δυνατοτήτων παιχνιδιού και συνάντησης με φίλους.

«Τα παιδιά επηρεάστηκαν πολύ από τα μέτρα και τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας. Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός παραπόνων και αιτημάτων για παρέμβαση έχουν κατατεθεί στον συνήγορο του πολίτη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και είναι κοινό φαινόμενο σε όλους τους Ευρωπαίους Συνηγόρους του Παιδιού», παρατήρησε ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του 25ου ετήσιου συνεδρίου του Δικτύου Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού, που γίνεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Ο κ. Ποττάκης τόνισε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά «ήταν σαφώς πολύπλευρες και πολυεπίπεδες τόσο στη σωματική και την ψυχική τους υγεία, στις συναισθηματικές τους ανάγκες, στα εκπαιδευτικά τους δικαιώματα με τα αυξημένα επίπεδα εγκατάλειψης και αποκλεισμού από την εκπαιδευτική διαδικασία, στην κοινωνικοποίηση, καθώς και στις οικογενειακές σχέσεις, όπου υπήρξε μια αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Δυστυχώς οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι ευρείες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, και επίσης αρκετά επίμονες».

Μάλιστα, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του παιδιού, Γιώργος Νικολαΐδης, επισήμανε ότι ένας μεγάλος αριθμός υποθέσεων και περιστατικών δεν θα αναφερθούν ποτέ και πάντα οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν ένα μικρό ποσοστό του φαινομένου.

Κατά την περίοδο αυτή της πανδημίας, «η ασυνέπεια των συστημάτων παιδικής προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο έγινε ακόμα πιο εμφανής υπό την πίεση αυτής της χωρίς προηγούμενο κατάστασης έκτακτης ανάγκης», σημείωσε η βοηθός Συνήγορος του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου, η οποία αναλαμβάνει μετά το συνέδριο την προεδρία του ευρωπαϊκού Δικτύου.

Ο σημερινός πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού και Επίτροπος για τα Παιδιά και τους Νέους στη Σκωτία, Μπρους Άνταμσον, επισήμανε ότι η πανδημία δεν δημιουργεί μόνο μια επείγουσα κατάσταση για την υγεία, αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ «τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση, την υγεία την οικογενειακή ζωή, στο παιχνίδι και στην κοινωνικοποίηση έχουν επηρεαστεί».

Τέλος, εκπροσωπώντας την αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία, Ντουμπράβκα Σουίτσα, ο Κόλιν Σικλούνα εξήγησε ότι στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Παιδιών που υιοθέτησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις των ίδιων των παιδιών, καθώς περισσότερα από 10.000 παιδιά συμμετείχαν στη σχετική διαβούλευση.

lifo.gr

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Ο ΕΜΑ σε λειτουργία αξιολόγησης φαρμάκου κατά της Covid-19

 


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε την έναρξη επιταχυνόμενης αξιολόγησης του φαρμάκου της αμερικανικής Merck κατά της Covid-19, υπό μορφή χαπιού που λαμβάνεται από το στόμα και έχει συμπληρωματικό προς τα εμβόλια ρόλο.

«Η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του EMA ξεκίνησε κυλιόμενη αξιολόγηση του από του στόματος λαμβανόμενου αντιιικού molnupiravir […] που έχει αναπτυχθεί από την Merck για την αντιμετώπιση της Covid-19 στους ενήλικες», γεγονός που επιτρέπει την επιτάχυνση της διαδικασίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών και κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι «το φάρμακο μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του SARS-CoV-2 […] να πολλαπλασιαστεί στον οργανισμό, αποτρέποντας έτσι την ανάγκη νοσηλείας και τον θάνατο των ασθενών που έχουν προσβληθεί από την Covid-19», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του EMA.

Αν εγκριθεί, το φάρκαμο αυτό θα σημάνει σημαντική πρόοδο επιτρέποντας τον περιορισμό αρκετά εύκολα των σοβαρών μορφών της νόσου.

Τα αντιιικά όπως το molnupiravir δρουν μειώνοντας την ικανότητα του ιού να αναπαραχθεί και φρενάροντας έτσι την νόσο.

Όταν το φάρμακο δόθηκε σε ασθενείς λίγες ημέρες μετά από θετικό τεστ, μείωσε κατά δύο φορές τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, σύμφωνα με κλινική δοκιμή που πραγματοποίησε η φαρμακευτική εταιρεία Merck, η οποία ονομάζεται MSD εκτός των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
lifo.gr

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Εκτόξευση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, με αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία

 

Η επιστροφή στην κανονικότητα, ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές, ο χαμηλός ρυθμός των εμβολιασμών και ο χειμώνας που βρίσκεται προ των πυλών, έφεραν εκτόξευση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, αλλά και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Εξάλλου, οι ενισχυμένες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους, μαζί με την άρση των mini lockdowns, που συνοδεύτηκαν από αύξηση κρουσμάτων, έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία των ειδικών, οι οποίοι προειδοποιούν – το ίδιο έπραξε στις αρχές της εβδομάδας και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας – για ένα δύσκολο χειμώνα.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι επιστήμονες διαφωνούσαν με τη διεξαγωγή των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, αλλά η επιμονή της κυβέρνησης τους οδήγησε, τελικά, στο να υποχωρήσουν, «επιβάλλοντας» ωστόσο το μέτρο της μάσκας για τους θεατές.

Οι «σκληροί δείκτες» της νόσου, πάντως, μαρτυρούν μια δυναμική άνοδο και σε εισαγωγές στα νοσοκομεία, της τάξεως του 30%.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας, το επικίνδυνο υποστέλεχος της Δέλτα, ΑΥ. 4.2, πέρασε τα σύνορα της χώρας μας, αφού εντοπίστηκαν ήδη 11 κρούσματα διάσπαρτα στην επικράτεια.

Πρόκειται για μία παραλλαγή, που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι, στη Βρετανία, όπου εντοπίστηκε αρχικά, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι είναι κατά 10%-15% πιο μεταδοτική.

Το τέταρτο κύμα και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Βήμα – βήμα πορεύεται η κυβέρνηση στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, αλλά και η στασιμότητα των εμβολιασμών, προκαλούν ανησυχία για τη συνέχεια.

Στόχος είναι να υπάρξουν σταδιακές παρεμβάσεις, ανάλογα με την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας, με το βάρος εστιάζεται στη Βόρεια Ελλάδα (όπου είναι χαμηλότερα τα ποσοστά εμβολιασμού).

Παραμένει ως δεδομένο, ωστόσο, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει νέους περιορισμούς στην οικονομική και κοινωνική ζωή των εμβολιασμένων, με το καθολικό lockdown να ανήκει στο παρελθόν. Ωστόσο, στο τραπέζι έχει ήδη «πέσει» η πρόταση για λήψη αυστηρότερων μέτρων για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ανάλογα πάντοτε με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Πάντως, προβληματισμό προκαλεί το ότι οι εμβολιασμοί προχωράνε με ρυθμούς… «χελώνας», ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι λιγότεροι από 8.000 πολίτες κάνουν κάθε μέρα την πρώτη δόση.

Σε αυτή τη συγκυρία, το βάρος πέφτει στην εκστρατεία πειθούς – έτσι εξηγείται, άλλωστε, η έκτακτη επανεμφάνιση του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση για την πανδημία.

Έμφαση δίνεται σε δύο μεγάλες ομάδες: στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά και στους νέους κάτω των 25 ετών, που ανήκουν σε μία ηλικιακή ομάδα, η οποία εκτιμάται ότι είναι πιο εύκολο να πειστεί, αλλά προς το παρόν εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια για τη βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού σε περιοχές που βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο. Στο επίκεντρο βρίσκονται: Ευρυτανία, Κιλκίς, Δυτική Αττική, Πιερία, Δράμα, Φωκίδα, Ηλεία, Σέρρες, Πέλλα, Ξάνθη και Φλώρινα.

Ο κλοιός σφίγγει για τους ανεμβολίαστους

Με τους ειδικούς να έχουν ήδη σημάνει συναγερμό για την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα, λόγω της επιστροφής στους κλειστούς χώρους, εξετάζονται πρόσθετα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Πάντως, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, δεν εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε μεγάλες ομάδες του Δημοσίου. Ωστόσο, έχει «φουντώσει» η συζήτηση για το ενδεχόμενο ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ευαίσθητους τομείς – π.χ. βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς – να κάνουν δύο εβδομαδιαία rapid tests,  κάτι που ισχύει ήδη για τους εκπαιδευτικούς.

Επιπλέον, με πρόσφατη υπουργική απόφαση, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που δεν διενεργούν εβδομαδιαίο rapid test – το οποίο γίνεται με δικά τους έξοδα – θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο  300 ευρώ (600 ευρώ, αν είναι υποχρεωμένοι σε δύο τεστ).

Διαβάστε επίσης: Γκάγκα – «Μάχη» ενημέρωσης για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί – Ανοίγει online forum και τηλεφωνική γραμμή

Πυρά από την αντιπολίτευση στους κυβερνητικούς χειρισμούς

Κριτική στην κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει «με ελαφρότητα» την πανδημία, για να αποκομίσει μικροκομματικά πολιτικά οφέλη, ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η Ελλάδα βρίσκεται μακράν τελευταία ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σε εμβολιαστική κάλυψη, ενώ είναι πίσω ακόμα και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε πρόσφατα στη Βουλή, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ότι «από τον Αύγουστο και μετά, η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Κάθε εβδομάδα, χάνουμε περίπου 300 ανθρώπους, δηλαδή ένα μικρό χωριό. Και εσείς συμπεριφέρεστε σα να μην υπάρχει πια ο κοροναϊός. Έχετε από μόνοι σας αποφασίσει τη λήξη της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι πέταξε «λευκή πετσέτα» στην πανδημία και άφησε τη χώρα να πορεύεται στα τυφλά.

Η αγωνία των γιατρών για «νοσοκομεία μιας νόσου»

Μία άλλη, πολύ σημαντική πτυχή των επιπτώσεων της πανδημίας αναδεικνύουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι εκφράζουν μια παράλληλη αγωνία για το ενδεχόμενο το ΕΣΥ να μετατραπεί εκ νέου σε σύστημα διαχείρισης μίας νόσου, παραμελώντας τη φροντίδα των υπόλοιπων ασθενών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», δύο πρόσφατες έρευνες για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν ασθενείς με καρκίνο – τα ευρήματα των οποίων ανακοίνωσε η πλατφόρμα διαλόγου All. Can Greece – δείχνουν ματαίωση ή αναβολή για το 90% περίπου των επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων, μεγάλες καθυστερήσεις στις διαγνωστικές απεικονίσεις και τις διαγνωστικές εξετάσεις, μεγάλες καθυστερήσεις και αναβολές προγραμματισμένων ραντεβού.

Επιπλέον και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τα προγραμματισμένα χειρουργεία μειώθηκαν κατά 29% το 2020 σε σύγκριση με το 2019 (σημειώνεται πως δεν καταγράφτηκε αντίστοιχη πτώση στα επείγοντα περιστατικά που έχρηζαν άμεσης επέμβασης), ενώ αντίστοιχα για τα τακτικά ραντεβού στα ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων διαπιστώθηκε μείωση της τάξεως του 35%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Και όλα αυτά, όταν τα συστήματα υγείας παγκόσμια έχουν πληγεί θανάσιμα από τον κοροναϊό. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΠΟΥ, η πανδημία έχει αποδεκατίσει το υγειονομικό προσωπικό. Υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους, στην καθημερινή μάχη με τον ιό, έως 180.000 γιατροί και νοσηλευτές.

in.gr