Pages - Menu

Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ η πλατφόρμα εμβολιασμού για τα παιδιά 12-15 ετών


 Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών ηλικία 12-15 ετών. Τι ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Γιώργος Σακκάς
Τη θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης. Η πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού ανοίγει στις 30 Ιουλίου.
Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία. Τα παιδιά θεωρούνται πηγή διασποράς του ιού στο περιβάλλον και κινδυνεύουν τα ευάλωτα άτομα.Επίσης τα παιδιά αποτελούν και αίτιο επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία και εμποδίζει τη δια ζώσης σχολική διαδικασία. Οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις

Για τους παραπάνω λόγους θεωρείται αναγκαίος ο εμβολιασμός των παιδιών, και συστήνεται στους γονείς.
Σημειώνεται ότι έχει εγκριθεί για τις ηλικίες αυτές το εμβόλιο της Pfizer ενώ πριν 3 μέρες ο ΕΜΑ ενέκρινε και το Moderna για ηλικίες 12-17 ετών.

Από τις μελέτες των Pfizer και Moderna σε περίπου 6000 παιδιά, προέκυψε ότι τα εμβόλια μπορούν να παράγουν αντισώματα στα παιδιά ανάλογα με αυτά που παράγονται στις μεγαλύτερες ηλικίες, είναι αποτελεσματικά και ασφαλή και οι αντιδράσεις είναι ανάλογες των ενηλίκων. Πάντως δεν ήταν δυνατόν να καταγραφούν παρενέργειες όπως μυοκαρδίτιδες ή περικαρδίτιδες οι οποίες εκτιμώνται σε 18 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασμών.
Η λήψη της απόφασης

Η απόφαση για την εισήγηση της Επιτροπής, πάρθηκε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, την αυξανόμενη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα και με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, τα οποίο είναι ανοσογόνα, ασφαλή και αποτελεσματικά.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες , τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν των κινδύνων» σχολίασε χαρακτηριστικά, η κ. Θεοδωρίδου.

«Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από τον Covid», επεσήμανε ενώ συμπλήρωσε πως "οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων" επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου.

Τόνισε ακόμη ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών 12 ως 15 ετών με στόχο την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών, την διατήρηση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό περιβάλλον».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού τόνισε πάντως ότι το φετινό καλοκαίρι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ενώ θέλησε να υπογραμμίσει ότι η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει, αλλά και για τους συμπολίτες μας που ακόμη παραμένουν ανεμβολίαστοι και κινδυνεύουν.
Στις 30/7 τα ραντεβού εμβολίων για παιδιά 12-15 ετών

Όπως προσδιόρισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, την Παρασκευή 30 Ιουλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για να κλείσουν το εμβόλιο τα παιδιά 12-15 ετών. Ο εμβολιασμός των παιδιών είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των γονιών.

Τα ραντεβού θα μπορούν να κλείσουν με κωδικούς taxisnet, όποιος από τους γονείς ανήκει στην ιδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.

Ας σημειωθεί ότι τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα με το γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Αντιεμβολιαστές γιατροί: τσαρλατάνοι

Για το θέμα των αντί εμβολιαστών η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι ότι δεν θα έλεγε τίποτα "διότι δεν έχουν αυτιά να ακούσουν. Αυτό είναι ένα γεγονός και μάλιστα προσπαθούν πολύ να πείσουν κι αυτόν που πρεσβεύει υπέρ του εμβολιασμού. Νομίζω ότι τους έχουμε δώσει πάρα πολύ χώρο και αν έχουν συνέπειες οι συναθροίσεις που κάνουν για τις διαμαρτυρίες, πιστεύω ότι κάποιοι θα κατανοήσουν πόσο λάθος ήτανε όταν βρεθούν στο νοσοκομείο".

Για το ίδιο θέμα ο κύριος Θεμιστοκλέους, είπε ότι προβληματίζει η συμμετοχή γιατρών και οι διαφορετικές απόψεις γιατρών οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

"Εδώ δεν είναι θέμα ελευθερίες ούτε Δημοκρατίας ούτε η ελεύθερη έκφραση της άποψης. Κάποιος που είναι υγειονομικός είναι επιστήμονας και είναι υποχρεωμένος με βάση την ιατρική δεοντολογία και με βάση τη νομοθεσία αλλά όπως σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα του κόσμου, να ακολουθεί κάποιους κανόνες. Είναι πολύ εύκολο κάποιος όποιος έχει ονομαστεί από την ιστορία ως τσαρλατάνος ή οτιδήποτε άλλο, σε μια πολύ μεγάλη δυσκολία με πρόβλημα υγείας να θέλει να εκμεταλλευτεί αυτό, με μια διαφορετική άποψη. Η διαφορετική άποψη στο επιστημονικό πεδίο που δεν είναι πολιτικό, δεν έχει κανένα έρεισμα κανένα δημοκρατικό δικαίωμα ή ελευθερία έκφρασης. Είναι υποχρέωση το συνταγμένο όργανο της πολιτείας είτε είναι δημόσια διοίκηση είτε ιατρικοί σύλλογοι, να αποσιωπήσουν και να περιθωριοποιήσουν και να τιμωρήσουν τους γιατρούς αυτούς".

Η πανδημία διογκώνει περισσότερο την "ψαλίδα" των ανισοτήτων


 Η διεύρυνση των ανισοτήτων είναι ένα από τα βασικά αποτελέσματα που επέφερε η πανδημία. Μάλιστα αναλυτές και διεθνείς οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και κάνουν λόγο για την ανάγκη παρεμβάσεων.

Tο βάρος της πανδημικής κρίσης κατανέμεται δυσανάλογα στις κοινωνικές ομάδες σύμφωνα με όσα αναφέρει στο τελευταίο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank. Παράλληλα σημειώνει ότι η πανδημική κρίση σηματοδότησε την αρχή μίας νέας εποχής για την απασχόληση, ενώ εμβάθυνε περαιτέρω τις διαφορές μεταξύ των ατόμων με υψηλές δεξιότητες και υψηλά εισοδήματα έναντι εκείνων με χαμηλές δεξιότητες και χαμηλά εισοδήματα, καθώς και μεταξύ των ατόμων με καλές θέσεις εργασίας και εκείνων με επισφαλείς θέσεις εργασίας ή ανέργων.Σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Bank η ιδιομορφία της οικονομικής κρίσης και η διαφορετικότητα των θέσεων εργασίας είχαν ως αποτέλεσμα ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων να επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος των συνεπειών (χαμηλόμισθοι, εργαζόμενοι με χαμηλή εκπαίδευση, νέοι).
Ποιοι πληρώνουν την κρίση;

Αξίζει να τονιστεί ότι οι νέοι ήταν από τις πληθυσμιακές ομάδες που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημική κρίση, με το ποσοστό της ανεργίας στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ να έχει αυξηθεί από την έναρξη της πανδημίας και οι ώρες εργασίας τους να έχουν μειωθεί περισσότερο από 26%, καθώς πολλοί εξ αυτών είτε εργάζονταν σε τομείς που δέχθηκαν σφοδρό πλήγμα από την υγειονομική κρίση, είτε απασχολούνταν με μορφές εργασίας που χαρακτηρίζονται από επισφάλεια και ελαστικότητα.

Όσον αφορά εκείνους που πρόκειται να εισέλθουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους, έχουν δυσκολίες στην επαγγελματική τους αποκατάσταση, εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού διαθέσιμών θέσεων απασχόλησης.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, εκτιμάται ότι, το 2020, οι εργαζόμενοι απώλεσαν το 8,8% των συνολικών ωρών εργασίας, ήτοι οι ετήσιες ώρες εργασίας 255 εκατ. εργαζομένων πλήρους απασχόλησης. Παράλληλα, μέσα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν να δίνουν έμφαση στην αυτοματοποίηση και στην ψηφιοποίηση.

Όπως αναφέρει η ανάλυση της Alpha Bank, οι προαναφερθείσες επιδράσεις θα έχουν επιπτώσεις τόσο στην ένταση, όσο και στην έκταση της οικονομικής ανάκαμψης. Κατά συνέπεια, η παγκόσμια ανεργία αναμένεται, σύμφωνα με την εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO-WESO Trends 2021), να ανέλθει σε 205 εκατ. άτομα το 2022, ξεπερνώντας σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο των 187 εκατ. το 2019. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό της ανεργίας 5,7%. Εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημικής κρίσης, ένα τέτοιο ποσοστό παρατηρήθηκε για τελευταία φορά το 2013.
Η ανεργία

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την πανδημία, πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμη εισέλθει σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Ταυτόχρονα, εργαζόμενοι που απώλεσαν την εργασία τους, στους πρώτους μήνες της πανδημίας, ενδεχομένως να αδυνατούν να ανταγωνιστούν εκείνους των οποίων οι θέσεις εργασίας ήταν σε καθεστώς προστασίας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος ανόδου του ποσοστού των μακροχρόνιων ανέργων. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στο τέλος του 2020, υπήρχαν 60% περισσότεροι άνεργοι, για τουλάχιστον έξι μήνες, ποσοστό που συνέχισε να αυξάνεται και στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2020, στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ είχαν χαθεί περίπου 22 εκατ. θέσεις εργασίας σε σύγκριση με το 2019. Ωστόσο, το ποσοστό της ανεργίας άρχισε να υποχωρεί σταδιακά από τις αρχές του 2021, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται, τον Μάιο του 2021, σε 6,6% από 6,9%, τον Δεκέμβριο του 2020, παραμένοντας, ωστόσο, 1,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το προ της πανδημίας επίπεδο (Φεβρουάριος 2020). Ο αντίστοιχος αριθμός ανέργων στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ διαμορφωνόταν σε 43,5 εκατ., τον Μάιο του 2021, ήτοι 8,1 εκατ. υψηλότερα από τον Φεβρουάριο του 2020. Όσον αφορά στην ανεργία των νέων, διαμορφωνόταν στο 13,6%, τον Μάιο του 2021, ήτοι 2,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το επίπεδο πριν την πανδημία. Αξίζει να τονιστεί ότι υπάρχουν σημαντικές ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών στο μέγεθος της οικονομικής διαταραχής και του ρυθμού της οικονομικής ανάκαμψης, μεταξύ Μαΐου 2021 και Φεβρουαρίου 2020, με τα ποσοστά της ανεργίας να κυμαίνονται από 0 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Ανάγκη για πρωτοβουλίες

Πολλές χώρες, σύμφωνα με την Αlpha Bank, ενδεχομένως, δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα της οικονομικής μεγέθυνσης πριν την εμφάνιση της νόσου Covid-19, νωρίτερα από το 2022, ενώ για πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες ο συγκεκριμένος στόχος θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο. Οι εθνικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να αναλάβουν πρωτοβουλίες, προκειμένου η οικονομική ανάκαμψη να επικεντρωθεί στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες -νέοι, γυναίκες, άτομα χαμηλής ειδίκευσης και αυτοαπασχολούμενοι.

Στο πλαίσιο των πολιτικών απασχόλησης, σύμφωνα με την Alpha Bank. αποτελεί βαρύνουσας σημασίας η προτεραιότητα για αναβάθμιση και απόκτηση δεξιοτήτων από τις συγκεκριμένες κατηγορίες του εργατικού δυναμικού, προκειμένου να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας ή να υπάρξει η δυνατότητα μετακίνησης σε νέες, πιο παραγωγικές θέσεις εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως τονίζει η μελέτη Alpha Bank, η αποτυχία αντιμετώπισης της ανισότητας είναι πιθανό να οδηγήσει όχι μόνο σε βαθύτερες κοινωνικές διαφορές, αλλά να επιδράσει αρνητικά στην παραγωγικότητα και γενικότερα στην οικονομική ανάκαμψη. Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής θα ενισχύσει το αίσθημα εμπιστοσύνης και θα επηρεάσει θετικά την καταναλωτική συμπεριφορά, συμβάλλοντας στην ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη.

Ποσοστά εργασίας εξ αποστάσεως ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, Μάρτιος-Απρίλιος 2020, μ.ο. ΟΟΣΑ
Κλειδί η εξάλειψη των ανισοτήτων

Όπως αναφέρεται από την ανάλυση της Alpha Bank η πανδημική κρίση Covid-19 έχει εντείνει τις οικονομικές και κοινωνικές διαφορές, ενώ έχει ενισχύσει τις υπάρχουσες ανισότητες στις δεξιότητες και στις ευκαιρίες απασχόλησης. Στην αρχή της κρίσης, οι εργαζόμενοι με χαμηλή ειδίκευση είχαν μεγάλες πιθανότητες να απωλέσουν την εργασία τους, ενώ οι εργαζόμενοι με υψηλή ειδίκευση είχαν περισσότερες πιθανότητες να μειώσουν το χρόνο απασχόλησής τους.

Παράλληλα, η πανδημική κρίση επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον αυτοματισμό, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλά άτομα να εργαστούν εξ αποστάσεως. Η τηλεργασία αποτελεί την επικρατούσα τάση για πολλούς εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης, χωρίς, ωστόσο, να έχει μεγάλη εφαρμογή σε επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης (Γράφημα 6), ενώ ανατρέπει δομές και πρότυπα που αποτέλεσαν τη βάση της κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης τις τελευταίες δεκαετίες.

Η οικονομική μεγέθυνση αναμένεται να επιταχυνθεί στους προσεχείς μήνες, λόγω της συνέχισης των προγραμμάτων εμβολιασμού ανά τον κόσμο και της σταδιακής άρσης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που πολλές χώρες επέβαλλαν για την ανάσχεση της υγειονομικής κρίσης Covid-19. Τα άνευ προηγουμένου προγράμματα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης και εισοδηματικής στήριξης, που εφάρμοσαν οι εθνικές κυβερνήσεις, συνέβαλαν στη διάσωση 21 εκατ. θέσεων εργασίας ανά τον κόσμο το 2020. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, στο πρώτο εξάμηνο του 2020, παρότι το ΑΕΠ στα κράτη-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) μειώθηκε κατά 12,4%, το πραγματικό ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 3,7%, λόγω της κρατικής στήριξης (OECD-Employment Outlook 2021).

Ωστόσο, σύμφωνα με την Alpha Bank. η πανδημική κρίση σηματοδότησε την αρχή μίας νέας εποχής για την απασχόληση, ενώ εμβάθυνε περαιτέρω τις διαφορές μεταξύ των ατόμων με υψηλές δεξιότητες και υψηλά εισοδήματα έναντι εκείνων με χαμηλές δεξιότητες και χαμηλά εισοδήματα, καθώς και μεταξύ των ατόμων με καλές θέσεις εργασίας και εκείνων με επισφαλείς θέσεις εργασίας ή ανέργων. Ως εκ τούτου, σημαντικές αλλαγές άρχισαν να παρατηρούνται τόσο στον τρόπο εργασίας, όσο και στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Η εξ αποστάσεως εργασία, η ψηφιοποίηση των εργασιών και ο επανακαθορισμός της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, με έμφαση στις εθνικές προμηθευτικές μονάδες, είναι μερικές από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που υιοθετήθηκαν προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς να προκληθούν μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η κρίση που προκλήθηκε στην αγορά εργασίας από την πανδημία Covid-19 δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ η αύξηση της απασχόλησης δεν αξιολογείται ως επαρκής, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες των θέσεων εργασίας, τουλάχιστον μέχρι το 2023. Κατά συνέπεια, το νέο εργασιακό περιβάλλον θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση για τις εθνικές κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Χρόνος επιστροφής στα προ-πανδημίας επίπεδα απασχόλησης

Γιώργος Αλεξάκης

Οι χώρες με τις καλύτερες και χειρότερες επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας

 


Ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα για πολλές ισχυρές δυτικές κυβερνήσεις συνιστά η νέα μηνιαία λίστα του Covid Resilience Ranking του πρακτορείου Bloomberg, η οποία ουσιαστικά καταγράφει ποιες χώρες έχουν σταθεί πιο αποτελεσματικές απέναντι στην πανδημία και τους τριγμούς που προκαλεί τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η λίστα καταρτίζεται με βάση δώδεκα διαφορετικούς παράγοντες/δείκτες, από τη διασπορά του ιού και τα επίπεδα των εμβολιασμών και των θανάτων έως την ποιότητα του συστήματος υγείας και το άνοιγμα των οικονομιών.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκει κανείς τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη Νέα Ζηλανδία, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες με δυσκολία κρατούν την πέμπτη θέση και η Γερμανία δεν βρίσκεται καν στην πρώτη δεκάδα, αλλά στην 12η θέση, μόλις τέσσερις θέσεις πάνω από την Τουρκία, που είναι στην 16η θέση.

Η χώρα μας βρίσκεται στην 21η θέση, έχοντας πέσει κατά δύο θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξη, και λαμβάνοντας σκορ ύψους 68,1 και ποσοστό εμβολιασμών (σύμφωνα με τη λίστα) στο 47,4%.

Σε γενικές γραμμές η Ευρώπη κατάφερε να «πιάσει» αλλά και να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο σε επίπεδα εμβολιασμών και ανοίγματος των αγορών όσο και συνολικά επιστροφής στην κανονικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προηγούμενη λίστα οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν την πρώτη θέση! Επίσης, ανάμεσα στις πρώτες θέσεις βρίσκει κανείς πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία ανέβηκε στην τέταρτη θέση, ενώ μέσα στην πρώτη δεκάδα βρίσκεται επίσης η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο.

Ίσως η πιο… ιδιαίτερη περίπτωση της λίστας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχασε συνολικά 16(!) θέσεις και προσγειώθηκε στην 25η , παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των εμβολιασμών της βρίσκεται, σύμφωνα με τη λίστα, στο 62,8%. Η επιδείνωση αυτή αντανακλά την κάθετη εκτίναξη των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα σε συνδυασμό με την εμμονή της βρετανικής κυβέρνησης να διατηρήσει τη χαλαρότητα και μάλιστα μόλις πρόσφατα να γιορτάσει τη «Μέρα Ελευθερίας» με την άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων. Το αν η τακτική της κυβέρνησης θα λειτουργήσει ή θα αποδειχτεί ένα τεράστιο και λίαν επώδυνο λάθος, θα φανεί στην πορεία…

Εντύπωση προκαλεί και η σταθερά πολύ χαμηλή επίδοση της Ιαπωνίας, μιας ισχυρής οικονομικά χώρας που θα περίμενε κανείς να έχει ανεβάσει από νωρίς στροφές στο μέτωπο των εμβολιασμών λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και τελικά κατέληξε… ουραγός. Συγκεκριμένα, η Ιαπωνία εμφανίζεται στην 26η θέση και μάλιστα έχει χάσει άλλες τρεις θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξη.

Στις τελευταίες θέσεις, από τις συνολικά 53 χώρες της λίστας, περιλαμβάνονται κυρίως χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Τελευταία των τελευταίων είναι η Ινδονησία με επίδοση 40,2 και ποσοστό εμβολιασμών στο 11,9%(!), ενώ την τελευταία πεντάδα απαρτίζουν επίσης οι Φιλιππίνες (49η θέση), η Αργεντινή (50η), η Νότιος Αφρική (51η) και η Μαλαισία (52η).

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Επελαύνει η «Δέλτα» στη Πελοπόννησο και Αττική- Ανησυχία για τον Αυίγουστο

 


Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 2.024 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 12 Μαΐου 2021 έως 20 Ιουλίου 2021. Από τον έλεγχο των 2.024 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 1.879 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC), 80 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).

Εκ των 1.879 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.339 αφορούν στο στέλεχος Delta, 440 αφορούν στο Alpha, 99 αφορούν στο Βeta και 1 αφορούν στο Gamma. Εκ των 80 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, τα 77 αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K) και 3 αφορούν στο C.36. Επιπλέον, ανιχνεύθηκαν 4 στελέχη Β.1.1 (Variant E484K) και 1 στέλεχος B.1.620. (Πίνακας 3).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 24.996 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 21.254 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 2.948 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 794 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Μεταξύ των 21.254 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 71,07%, ακολουθούμενο από το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 10,54%, το Delta με ποσοστό 7,27% και το Beta με ποσοστό 1,08%.

Από τα 2.948 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.786 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 44,37% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 27,07% στο Delta, 16,04% στο Alpha, 6,78% στο Beta, 0,14% στο C.36 και 0,10% στο Gamma.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 202 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 111 αφορούν στο Alpha, 75 στο Delta, 6 στο Beta, 4 στο Β.1.1.318 (Variant E484K), 2 στο B.1.621 (VOI), 1 στο Eta, 1 στο Kappa, 1 στο C.36 και 1 στο B.1.623.

Δείτε τους πίνακες:

www.in.gr

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ τελικά τρίτη δόση του εμβολίου μέχρι τις αρχές του 2022

 


Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης μίλησε για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι όλοι θα χρειαστεί να κάνουμε τρίτη ή αλλιώς αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο καθηγητής χαρακτηριστικά είπε: «Ανοσοκατεσταλμένοι, μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε θεραπεία, είναι οι πληθυσμοί που έχουν προτεραιότητα για χορήγηση αναμνηστικής δόσης και θα ακολουθήσουμε όλοι μέχρι την αρχή του επόμενου χρόνου».

Ο ίδιος εξήγησε πως ο έλεγχος των αντισωμάτων δεν δείχνει την πραγματική εικόνα, γιατί εάν δεν έρθει ο οργανισμός των εμβολιασμένων αντιμέτωπος με τον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα ελαχιστοποιεί την ανοσία, καθώς δεν υπάρχει λόγος, να παράγει αντισώματα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε μια εν υπνώσει ανοσολογική προστασία από τα κύτταρα μνήμης.

Ο χρόνος στον οποίο υποδιπλασιάζονται τα αντισώματα που αδρανοποιούν τον ιό στους εμβολιασμένους, αλλά και αυτούς που νόσησαν, δείχνουν ότι χρειάζεται αναμνηστική δόση στο να επανενεργοποιήσουμε σε κάποιο επίπεδο την ανοσία μας και αυτό θα συμβεί με μαθηματική ακρίβεια και στον κοροναϊό.

«Λόγω της ύπαρξης της παραλλαγής Δέλτα και λόγω της πολύ ισχυρής λοιμογόνου δράσης της, δεν μπορούμε να πάρουμε το ρίσκο, να μείνουμε μόνο στην υπάρχουσα ανοσία μας, καθώς δεν ξέρουμε αν η ανοσία μας θα κρατήσει πέρα των 6 μηνών, γι’ αυτό εμβολιαζόμαστε με την τρίτη δόση, όπως γνωρίζουμε πλέον τεκμηριωμένα και δημοσιευμένα. Ειδικά σε αυτούς που έχουν νοσήσει, η τρίτη δόση αυξάνει 11 φορές αυξάνει την ανοσολογική τους απάντηση», σημείωσε.

Για τους εμβολιασμούς των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών

Ο κ. Γραβάνης στις δηλώσεις του τόνισε ότι είναι αδιανόητο να μην εμβολιάζονται υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί. «Δεν μπορώ να διανοηθώ, συναδέλφους μου στις ιατρικές επιστήμες, εξίσου δεν μπορώ να διανοηθώ συναδέλφους μου εκπαιδευτικούς, όλων των βαθμίδων, να μην εμβολιάζονται. Το μήνυμα που δίνουν αυτοί οι συνάδελφοι είναι πολύ στενάχωρο. Είναι οι ιατροί, οι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας αλλά και οι εκπαιδευτικοί, αυτοί που σε θέματα δημόσια υγείας, τροχοδρομούμε προς τον στόχο, δεν μας επιτρέπεται λοιπόν να μην εμβολιαστούμε.

Ο εμβολιασμός γινόταν είτε στον παιδίατρο ή στα σχολεία, μου είναι αδιανόητο σήμερα, με την επιστήμη, την μόρφωση και την ενημέρωση που έχουμε και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, όταν έχουμε χάσει πάνω από 4 εκατομμύρια συνανθρώπους μας, οι γονείς οι ίδιοι να σκέφτονται αν θα χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια, τα πιο ασφαλή, τα πιο ραφιναρισμένα, τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια που έφτιαξε ποτέ η ιατρική επιστήμη», είπε χαρακτηριστικά.

Η εξήγηση για τους αρνητές των εμβολίων

«Υπάρχουν άνθρωποι που επιτηδεύονται τη δυσκολία της πανδημίας και προπαγανδίζουν εναντίον των εμβολίων γιατί αυτό τους τρέφει πολιτικά και οικονομικά και δεν θέλουν να βγούμε από αυτή την κατάσταση», παρατήρησε ο καθηγητής.

Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΤ

Ο ρόλος του ίντερνετ

Επίσης, ο κ. Γραβάνης σημειώνει ως αιτία που υπονομεύει τον εμβολιασμό, το διαδίκτυο και την ευκολία του καθενός να μιλάει για κάθε θέμα, για το οποίο δεν έχει την παραμικρή ιδέα, άλλα έχει ισχυρή άποψη.

Επιπλέον, κάποια μέσα ενημέρωσης εστιάζουν στα αρνητικά και όχι στα θετικά. «Τις ημέρες αυτές έχουμε κατά μέσο όρο 3000 κρούσματα ημερησίως, όπως είχαμε και πριν μερικούς μήνες. Η διαφορά είναι ότι έχουμε 80% λιγότερες νοσηλείες και 90% λιγότερους θανάτους και ο λόγος είναι η παρουσία του εμβολίου», κάτι που δεν αναφέρεται όσο θα έπρεπε, υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Ενώ στην αρχή της πανδημίας, η πολιτεία αντέδρασε με πολύ ευαίσθητα και ισχυρά αντανακλαστικά, και πήρε αποφάσεις που άλλες πιο προηγμένες χώρες, δίστασαν να πάρουν, σε αυτή την συγκυρία, βλέπω μια διστακτικότητα. Αν χαϊδέψουμε αυτιά και διευκολύνουμε τους ανεύθυνους, θα έρθει μπούμερανγκ αυτή η διστακτικότητα σε 2-3 μήνες. Όταν θα έχουμε τέτοια διασπορά μέσα στην κοινότητα από τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και με το άνοιγμα της οικονομίας, που από κει πέρα θα ζητηθεί ο λόγος και δεν θα μαζεύεται η κατάσταση. Η πολιτεία θα πρέπει να επανεξετάσει τις αποφάσεις που είναι πιο εύκολο να παρθούν αλλά που δεν έχουν την αποτελεσματικότητα που κατά την γνώμη μου θα έχει μια υπεύθυνη στάση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε κάποιες συγκεκριμένες ομάδες», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Τέλος, ο κ. Γραβάνης τόνισε ότι πρέπει οι γονείς να εμπιστευτούν την επιστήμη και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Εμπιστευτείτε επιτέλους την επιστήμη. Ζούμε και έχουμε παραγωγική ζωή στην κοινότητα λόγω των εμβολίων», προέτρεψε τους πάντες ο καθηγητής.

πηγη

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ αναψυκτικά με ζάχαρη, θα ανακουφιστείτε...

 


To Βέλγιο, η Μάλτα, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Βουλγαρία κατέχουν τα «πρωτεία» σε ό,τι αφορά τη συχνότητα κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη στην Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.poioi-eyropaioi-katanalonoyn-pio-sychna-anapsyktika-me-zachari0

Ειδικότερα, το 2019, το 9% των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω στην Ε.Ε. κατανάλωνε καθημερινά αναψυκτικά με ζάχαρη, ενώ το 6% έπινε ζαχαρούχα αναψυκτικά 4-6 φορές την εβδομάδα και το 19% 1-3 φορές την εβδομάδα.

Το ποσοστό των ατόμων που ανέφεραν ότι έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ήταν υψηλότερο στο Βέλγιο (20%), και έπονταν η Μάλτα, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Βουλγαρία (περίπου 12%). Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Εσθονία (2%) και στη Λιθουανία, τη Φινλανδία, τη Λετονία και τη Ρουμανία (περίπου 3%). Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, κάτω από το 5% ανέφερε ότι κατανάλωνε αναψυκτικά με ζάχαρη τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

poioi-eyropaioi-katanalonoyn-pio-sychna-anapsyktika-me-zachari1

moneyreview.gr

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή εργαστηριακό τεστ η επιστροφή δασκάλων και καθηγητών

 


Την υποχρέωση να προσκομίσουν κατά την είσοδό τους σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό εργαστηριακό τεστ ή και πιστοποιητικό νόσησης Covid-19 θα έχουν οι εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, τη νέα σχολική χρονιά.

Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο -που ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή-, κάνοντας ουσιαστικά πράξη τη χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο κτίριο, ενώ θα βρεθούν άμεσα υπό το μέτρο της αναστολής καθηκόντων.

«Για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης επιβάλλεται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής και ειδικής διάταξης το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με όμοια απόφαση αίρεται η αναστολή εφόσον προσκομίζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρώτο άρθρο της τροπολογίας.

Η τροπολογία επίσης προβλέπει και την πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών καθηγητών με συμβάσεις εργασίας τρίμηνης διάρκειας, προκειμένου να καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε περίπτωση που μόνιμοι εκπαιδευτικοί ή προσωρινοί αναπληρωτές αδυνατούν για λόγο συναφή με τη διάγνωση, μετάδοση και διασπορά του κορωνοϊού να παρέχουν διδακτικό ή υποστηρικτικό έργο ή δεν προσκομίζουν ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 ή βεβαίωση εμβολιασμού ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου.

Οι προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι κατά την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας τους δεν προσκομίζουν στον διευθυντή/προϊστάμενο της οικείας σχολικής μονάδας βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Δείτε την τροπολογία εδώ.

Πηγή 

Ηνωμένα ‘Εθνη: Ανησυχητική αύξηση της πείνας σαν αποτέλεσμα της πανδημίας

 


Τεράστια αύξηση σημειώθηκε στον αριθμό υποσιτισμένων παγκοσμίως ως αποτέλεσμα των οικονομικών επιβαρύνσεων της πανδημίας, καθώς και της αύξησης στις τιμές των τροφίμων. Σύμφωνα με σχετική έκθεση των Ηνωμενων Εθνών, ο αριθμός των υποσιτισμένων αυξήθηκε πέρυσι κατά 320 εκατομμύρια, αγγίζοντας συνολικά τους 2,4 δισ. ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιο πληθυσμού. Η εν λόγω άνοδος ισούται με το την αύξηση που σημειώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια αθροιστικά.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωνμένων Εθνών, ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρότατη αβεβαιότητα ως προς τη διατροφή τους έχει αυξηθεί σε ανησυχητικά επίπεδα, προκαλώντας προβληματισμούς σχετικά με το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών ή αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Το 2020 σχεδόν 1 δισ. άνθρωποι αντιμετώπιζαν τέτοιου είδους αβεβαιότητα, αριθμός αυξημένος κατά το ένα πέμπτο σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με τον Αρίφ Χουσαΐν, επικεφαλής οικονομολόγο σε σχετικό τμήμα των Ηνωμένων Εθνών, οι βασικές αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση είναι η αύξηση των τιμών των τροφίμων, καθώς και η πτώση των εισοδημάτων στα νοικοκουρία. «Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ένα σοκ στις τιμές και ταυτόχρονα μία πτώση στα εισοδήματα, και αυτή η σύμπτωση είναι καταστροφική», σχολίασε ο Χουσαΐν. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή ακριβώς είναι και η διαφορά μεταξύ των προηγούμενων κρίσεων στον χώρο των τροφίμων, δηλαδή το 2008 και το 2011, καθώς σε εκείνες τις χρονικές περιόδους υπήρχε μόνον ένας καταλυτικός παράγοντας, όχι δύο ταχυτόχρονα.

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης και για τις επιπτώσεις της κατάστασης σε γεωπολιτικό επίπεδο. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τη διατροφή θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση στις μεταναστευτικές ροές, αφού πολλοί θα αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον σε πλουσιότερες χώρες. «Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η πείνα προκαλεί τριβές, και οι τριβές προκαλούν αστάθεια, η οποία ανοίγει το δρόμο για καταστάσεις, όπως η τρομοκρατία, και τροφοδοτείται από την υποχρεωτική μετανάστευση όχι μόνον εντός των συνόρων, αλλά και εκτός», τόνισε ο Χουσαΐν.

inomena-ethni-anisychitiki-ayxisi-tis-peinas-os-apotelesma-tis-pandimias0

Πηγή: Financial Times

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Τι να προσέχετε κατά τη διάρκεια του καύσωνα το τριήμερο

 


Οδηγίες πρόληψης των επιπτώσεων του καύσωνα, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, επισημαίνεται πως η θερμοκρασία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλή από την Πέμπτη έως και την ερχόμενη Τρίτη σε ολόκληρη τη χώρα.

Ως καύσωνας μπορεί να οριστεί μία περίοδος με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και πολύ χαμηλή ή πολύ υψηλή (ανάλογα με την περιοχή) σχετική υγρασία, χωρίς σαφώς καθορισμένη στιγμή έναρξης και παύσης, διάρκειας τουλάχιστον 2-3 ημέρες και σημαντική επίδραση στην ανθρώπινη δραστηριότητα και στα οικοσυστήματα.

Στον ανθρώπινο οργανισμό ο κυριότερος μηχανισμός ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος είναι μέσω της εξάτμισης του ιδρώτα (~75%) και έπονται η αναπνοή και η άμεση εκπομπή θερμότητας. Αντίστοιχα, ο κύριος μηχανισμός πρόσληψης θερμικής ενέργειας παραμένει η άμεση και έμμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Όταν η εξωτερική θερμοκρασία και η θερμοκρασία του σώματος έχουν μικρή διαφορά, η μείωση της θερμοβαθμίδας (διαφορά θερμοκρασίας σώματος και εξωτερικής θερμοκρασίας) μειώνει και τον ρυθμό ανταλλαγής θερμότητας με το εξωτερικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η αποτελεσματική ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας, το οποίο ενδέχεται
να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Παθολογικές καταστάσεις και οδηγίες αντιμετώπισής τους

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στο θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί και ταχυπαλμία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5ο C ), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος:

Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο, πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί.

Ομάδες κινδύνου

Οι ακόλουθες ομάδες πληθυσμού κινδυνεύουν περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες:

  • Ηλικιωμένοι.
  • Μωρά και μικρά παιδιά.
  • Έγκυες και θηλάζουσες.
  • Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
  • Άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον.
  • Άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών).
  • Άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή και εμετό).
  • Άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης
    της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).
  • Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Οδηγίες προφύλαξης του κοινού

  • Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται. Ειδικότερα κατά το χρονικό διάστημα που ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας SARS-CoV-2, να τηρούνται σε όλους τους χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς.
  • Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται η αναγκαιότητα για τον συνεχή ή τουλάχιστο συστηματικό φυσικό αερισμό του χώρου μέσω ανοιγμάτων (παράθυρα, εξωτερικές θύρες) ακόμη και με την παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων.
  • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
  • Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
  • Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
  • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
  • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
  • Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
  • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους, καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
  • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
  • Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει
    και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Οι υπεύθυνοι των μέσων μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους.

Καύσωνας και αιωρούμενα σωματίδια

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Για την περίπτωση υπέρβασης των ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, το υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ειδικά των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, οι οποίες έχουν ως εξής:

“Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να
προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα”.

Κλιματιστικά και πανδημία

Λαμβάνοντας υπόψη ότι για λόγους προστασίας ευπαθών ομάδων ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν δημόσιες αίθουσες που διαθέτουν υποδομές κλιματισμού, υπενθυμίζεται η εξελισσόμενη πανδημία του κορωνοϊού SARS CoV-2.

Επισημαίνεται ότι και οι Δήμοι, που συμμετέχουν στη συνολική προσπάθεια μεριμνώντας εγκαίρως για την οργάνωση και διάθεση δροσερών και κλιματιζόμενων χώρων για το κοινό,
πρέπει να ακολουθούν τις ισχύουσες οδηγίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας SARS-CoV-2 για την αποφυγή του συγχρωτισμού και την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Επίσης, συστήνεται γενικότερα να συνεργάζονται με τις Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων για την ενημέρωση του κοινού και για τη λήψη των αναγκαίων
μέτρων.

Οδηγίες στο κοινό

Συστήνεται στο κοινό να ακολουθεί τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών, οι οποίες φροντίζουν για την έγκαιρη και άμεση πληροφόρηση του κοινού με κάθε πρόσφορο μέσο.

Επικοινωνία

Τα τηλέφωνα των υπηρεσιών που βρίσκονται σε 24ωρη επιφυλακή και με τις οποίες μπορούν να επικοινωνήσουν οι πολίτες είναι τα ακόλουθα:

  • Άμεση Δράση ΕΛΑΣ: 100.
  • Πυροσβεστικό Σώμα: 199.
  • Υπηρεσία Επικοινωνιών Έκτακτης Ανάγκης: 112.
  • ΕΚΑΒ: 166.
  • ΚΕΠΙΧ Πολιτικής Προστασίας 210-3359002.

Επιπλέον Πληροφορίες

πηγη

ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ η αύξηση νοσηλειών και οι ανεμβολίαστοι 30 έως 50 ετών

 


Δεν είναι μόνο η νέα εκτόξευση στον αριθμό των κρουσμάτων που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ- με 3.593 διαγνώσεις. Η αύξηση των νοσηλειών, που συμπεριλαμβάνεται στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων στις ηλικιακές ομάδες 30-50 ετών, επιτείνουν την αγωνία για τις διαστάσεις που λαμβάνει πλέον το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν τις 153, όταν ενδεικτικά στις 15 Ιουλίου ήταν 101 και την 1η Ιουλίου μόλις 38.

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 162 ασθενείς (όταν στις αρχές του μήνα ήταν 41 ασθενείς), ενώ η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων έχει μειωθεί στα 41 έτη.

Μικρή πρόοδος στις κρίσιμες ηλικίες

Τον πιο έντονο προβληματισμό προκαλούν τα τελευταία δεδομένα για τα ποσοστά των ανεμβολίαστων πολιτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στην ηλιακή ομάδα 50 – 54 ετών, το 67,6% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και με τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει το 68,4%. Στην ομάδα 45 – 49, το 64% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, και με τα ραντεβού θα ανέλθει στο 65%. Στους 40 – 44 το 58% έχει εμβολιαστεί, στους 35 – 30 μόλις το 51%, στους 30 – 34 το 48% έχει εμβολιαστεί και στους 25 – 29 το 45%.

Πού υπάρχει άνοδος του ιικού φορτίου στα λύματα

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουλίου, σε σχέση με την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου, παρατηρήθηκε άνοδος του ιικού φορτίου στα λύματα στην Πάτρα (+65%), στα Χανιά (+106%), στην Αλεξανδρούπολη (+141%) και στο Βόλο (+218%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στην Περιφέρεια Αττικής (+12%), στο Ηράκλειο (+19%) και στη Λάρισα (+25%). Σταθερό παρέμεινε το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη (+5%).

thetoc.gr

επιβαλλεται ο εμβολιασμός των 50ρηδων για να μην πιεστούν τα νοσοκομεία

 


Υπό διαρκή επαγρύπνηση βρίσκονται οι λοιμωξιολόγοι μετά τις αυξητικές τάσεις των κρουσμάτων και τη σταδιακή άνοδο των διασωληνωμένων. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε πως πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ανεμβολίαστοι είναι απροστάτευτοι απέναντι στον ιό με δική τους ευθύνη.

Παράλληλα το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε ότι η αύξηση των διασωληνωμένων θα έχει αντίκτυπο στους άνω των 50 ετών λέγοντας χαρακτηριστικά πως “όλοι θα συναντηθούμε με τον ιό”.

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί προειδοποίηση για τα χειρότερα που έπονται


 Η πανδημία του κορονοϊού είναι «μια προειδοποίηση από τον πλανήτη ότι τα πολύ χειρότερα έρχονται εκτός εάν αλλάξουμε τους τρόπους μας», τονίζει μια κορυφαία προσωπικότητα του ΟΗΕ για το περιβάλλον, λίγο πριν από τη δημοσίευση της μεγαλύτερης έκθεσης για το κλίμα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

«Ενώ η κλιματική κρίση, μαζί με την απώλεια της βιοποικιλότητας και τη ρύπανση, βρίσκεται πράγματι σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες, η πανδημία της COVID-19 έφερε αυτήν την τριπλή πλανητική κρίση στο επίκεντρο», εξηγεί η Τζόυς Μσούγια, βοηθός γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP).

Η Μσούγια αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της πιο εμπεριστατωμένης αξιολόγησης για την υπερθέρμανση του πλανήτη από το 2013.

Η Ομάδα Εργασίας της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) συνέταξε την τελευταία ενημέρωσή της σχετικά με την επιστήμη πίσω από την κλιματική αλλαγή, εκτιμώντας τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και προειδοποιώντας για μελλοντικές απειλές. Οι ερευνητές του θα περάσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες μιλώντας σε  εκπροσώπους 195 κυβερνήσεων για τα ευρήματά τους, προτού δημοσιευθεί η έκθεση στις 9 Αυγούστου.

Η ανάγκη για μια τόσο ευρεία μελέτη έχει γίνει επιτακτική μετά από μια σειρά περιβαλλοντικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική παγκοσμίως, από τις πλημμύρες στην Ευρώπη έως τον λιμό στη Μαδαγασκάρη. Η Σιβηρία καίγεται ενώ περιοχές των ΗΠΑ και της Βραζιλίας είναι αντιμέτωπος με υπερβολική θερμότητα και ξηρασία.

Η έκθεση στρώνει το έδαφος για την πολύ σημαντική επικείμενη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP26, που θα πραγματοποιηθεί τρεις μήνες αργότερα στη Γλασκώβη. Στόχος των συνομιλιών αυτών είναι να πείσουν τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν στους τρόπους περιορισμού των εκπομπών ρύπων και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη ιδανικά σε 1,5 C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

«Μετά από χρόνια υποσχέσεων αλλά όχι αρκετή δράση, είναι μια προειδοποίηση ότι πρέπει να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση που απειλεί το συλλογικό μας μέλλον» λέει η Μσούγια.

Και προσθέτει: «Την ώρα που τα λέω αυτά,είναι σαφές ότι ο ακραίος καιρός είναι το νέο φυσιολογικό. Από τη Γερμανία έως την Κίνα και τον Καναδά ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουμε πυρκαγιές, πλημμύρες, ακραία κύματα ζέστης. Είναι ένας συνεχώς αυξανόμενος τραγικός κατάλογος. Και καθώς οι χώρες επενδύουν πρωτοφανή ποσά για να επανεκκινήσουν την παγκόσμια οικονομία, καθώς όλοι ζητούμε αυτήν η ανάκαμψη να είναι ″πράσινη″, χρειαζόμαστε την IPCC περισσότερο από ποτέ».

Τα «καυτά» θέματα στην έκθεση αναμένονται να είναι ο αντίκτυπος της ανθρωπότητας στο κλίμα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που συμβαίνουν ήδη, ο ρόλος των δασών και των ωκεανών ως ″νεροχύτες″ άνθρακα.

Τι είναι η IPCC

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, το όργανο της κλιματικής επιστήμης του ΟΗΕ, η IPCC, παρέχει στους πολιτικούς εκτιμήσεις σχετικά με το παγκόσμιο κλίμα, δημοσιεύοντας μια σειρά εκθέσεων κάθε επτά χρόνια, καθώς και ειδικές ενδιάμεσες εκθέσεις.

Οι αναφορές της IPCC υποστηρίζουν ιστορικά τη δράση του πλανήτη για το κλίμα και έχουν επηρεάσει τις αποφάσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η εκτίμησή της το 2013 ότι οι άνθρωποι ήταν η «κυρίαρχη αιτία» της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τη δεκαετία του 1950 έθεσε τις βάσεις για τη συμφωνία-ορόσημο για το κλίμα, γνωστή ως Συμφωνία του Παρισιού το 2015.

Το 2018, η IPCC δημοσίευσε μια ειδική έκθεση για τη συγκράτηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 C, η οποία άλλαξε τη δημόσια συζήτηση για το κλίμα.

Η παγκόσμια ατμόσφαιρα είναι ήδη 1,2 C θερμότερη από τον προ-βιομηχανικό μέσο όρο.

Δύο ακόμη εκθέσεις σε αυτόν τον κύκλο αξιολόγησης βρίσκονται προ των πυλών και θα δημοσιευθούν το επόμενο έτος.

Η Ομάδα Εργασίας II, που προορίζεται για τον ερχόμενο Φεβρουάριο, θα υπολογίσει την ευπάθεια των ανθρώπων και της φύσης στην κλιματική κρίση και την επακόλουθη προσαρμογή.

Η Ομάδα Εργασίας III, που θα ακολουθήσει τον Μάρτιο, θα αξιολογήσει τους τρόπους τήρησης των παγκόσμιων στόχων για τη θερμοκρασία, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών στην ανανεώσιμη ενέργεια ή τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.

https://www.huffingtonpost.gr/