Pages - Menu

Παρασκευή 16 Μαΐου 2025

Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σας η ανεξήγητη απώλεια βάρους


 Διαιτολόγος επισημαίνει ότι δεν είναι λογικό να έχει κανείς αξιοσημείωτη απώλεια βάρους χωρίς να έχει αλλάξει το πόσο τρώει, χωρίς να έχει αυξήσει τη σωματική δραστηριότητά του ή χωρίς να προσπαθεί να χάσει βάρος.

«Η ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι «καμπανάκι κινδύνου», αναφέρει.

Το βάρος μας μπορεί από μέρα σε μέρα να παρουσιάζει μικρές αυξομειώσεις κατά ένα ή δύο κιλά, λόγω ορμονών, κατακράτησης υγρών και άλλων παραγόντων. Οτιδήποτε περισσότερο μπορεί να σηματοδοτεί ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας – από καρκίνο και γαστρεντερικές έως ψυχικές διαταραχές.

«Η απώλεια βάρους γίνεται ανησυχητική όταν είναι 10 κιλά ή σε ποσοστό τουλάχιστον 5% του αρχικού σας βάρους κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έξι έως 12 μηνών», λέει διαιτολόγος στο Τμήμα Κλινικής Διατροφής του UCLA.

Και οι ηλικιωμένοι ενήλικες, ειδικά όσοι ζουν σε κοινότητα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Μέχρι και 2 στους 10 χάνουν βάρος απροσδόκητα – μία αναλογία που αυξάνεται σε 6 στους 10 στις επιδοτούμενες κατοικίες, όπου οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα υγείας που οδηγούν σε ακούσια απώλεια βάρους.

Πάνω από το 30% των ατόμων που συμβουλεύονται τον γιατρό τους επειδή χάνουν βάρος χωρίς να το προσπαθήσουν, έχουν αδιάγνωστο καρκίνο.

Είναι, σύμφωνα με το UCLA, ο «νούμερο 1» λόγος ακούσιας απώλειας βάρους και περίπου 4 στις 10 διαγνώσεις καρκίνου ξεκινούν με αυτόν τον τρόπο. Και η απώλεια βάρους δεν είναι μόνο σημάδι προχωρημένου καρκίνου. Έχει αναφερθεί απώλεια βάρους σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του πνεύμονα σε αρχικό στάδιο, οπότε είναι σημαντικό να πηγαίνετε στον γιατρό κάθε φορά που χάνετε βάρος χωρίς να το περιμένετε.

Μεταξύ 10% και 20% της απροσδόκητης απώλειας βάρους οφείλεται σε γαστρεντερικά (GI) προβλήματα, όπως χρόνια διάρροια, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, κοιλιοκάκη ή υπερβολική χρήση καθαρτικών (συχνά λόγω διατροφικής διαταραχής).

Εκτός από τις διατροφικές διαταραχές, θέματα ψυχικής υγείας όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και το στρες μπορεί επίσης να επηρεάσουν την όρεξη.

«Εάν δεν έχετε μεγάλο ενδιαφέρον για φαγητό ή κοιμάστε τόσο πολύ που χάνετε γεύματα, θα χάσετε βάρος», λέει η ειδικός, προσθέτοντας ότι ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαταραχών ψυχικής υγείας μπορεί να επηρεάσουν την όρεξη, τη γεύση και την όσφρηση και να προκαλέσουν ναυτία.

Ωστόσο, αυτοί δεν είναι οι μοναδικοί ένοχοι, λέει. Άλλοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους είναι η άνοια, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, ο διαβήτης, προβλήματα στα ούλα, καθώς και προβλήματα κατάποσης ή κάθε κατάσταση που δυσκολεύει το φαγητό.

Τα οικονομικά προβλήματα ή ενδεχόμενη δυσκολία εξασφάλισης αρκετού φαγητού μπορεί επίσης να οδηγήσουν στην απώλεια βάρους.

Δεν οφείλεται κάθε απώλεια βάρους σε κάποια απειλητική για τη ζωή ασθένεια

Ωστόσο, «δεν οφείλεται κάθε απώλεια βάρους σε κάποια απειλητική για τη ζωή ασθένεια», λέει η ειδικός. «Πολλές φορές η υποκείμενη αιτία είναι θεραπεύσιμη ή διαχειρίσιμη».

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα άτομα που έχουν χάσει σημαντικό βάρος θα πρέπει να ενημερώνουν τον γιατρό τους. Αυτός μπορεί να κάνει μια εξέταση σωματικής και ψυχικής υγείας, εξετάσεις αίματος και ούρων και απεικονιστικές εξετάσεις για να αποκλείσει πιθανές αιτίες.

«Ο εντοπισμός της υποκείμενης αιτίας για μια ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να είναι δύσκολος και μπορεί να απαιτήσει πολλές διαγνωστικές εξετάσεις και χρόνο», λέει η ειδικός. «Αλλά το σημαντικό είναι να δίνετε σημασία στην πρόληψη και προσοχή στο σώμα σας».

pronews.gr

Πέμπτη 15 Μαΐου 2025

ΔΕΙΤΕ ποιες είναι οι τροφές που βλάπτουν τον εγκέφαλο

 


Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, ανέπτυξαν έναν οδηγό με τις τροφές που πρέπει να αποκλείσετε από την καθημερινή σας διατροφή, καθώς βλάπτουν τον εγκέφαλο.

Πολλές από τις ίδιες τροφές που είναι επιβλαβείς για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία μπορούν επίσης να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με το Χάρβαρντ.

Κόκκινο κρέας, βούτυρο, πλήρες γάλα και κρέμα γάλακτος

Όλες οι τροφές ζωικής προέλευσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά , επομένως μακροπρόθεσμα τείνουν να αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, γνωστής ως LDL.

Όταν συσσωρεύεται στις αρτηρίες μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η διατροφή που βασίζεται σε αυτά προκαλεί κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ ή άνοιας

Πρόσθετα σάκχαρα

Τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα, όπως μπισκότα, αναψυκτικά, τεχνητοί χυμοί, σάλτσες κ.λπ., εμπίπτουν σε αυτήν την ομάδα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.

Αυτή η ένωση ενεργοποιεί την κεντρική ζώνη ανταμοιβής του εγκεφάλου, όπως ένα φάρμακο, αλλά είναι η αιτία ασθενειών όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία , οι οποίες είναι πολύ επιβλαβείς για την υγεία του εγκεφάλου. Δοκιμάστε να τα αντικαταστήσετε με πιο υγιεινές, σπιτικές επιλογές.

Λευκό αλεύρι

Όταν οι κόκκοι σιταριού ραφινάρονται στο μέγιστο, αφαιρούνται δύο βασικά και θρεπτικά συστατικά: οι φυτικές ίνες και το φύτρο. Ταυτόχρονα, προστίθενται και άλλες βιταμίνες.

Αυτή η διαδικασία δημιουργεί τροφή που είναι εύπεπτη και σας χορταίνει γρήγορα, αλλά με αυτόν τον τρόπο, δημιουργεί αιχμές γλυκόζης , με αποτέλεσμα αφού το φάτε να πεινάτε.

Μακροπρόθεσμα, έχει επιβλαβή επίδραση στο σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση και παχυσαρκία. Επομένως, είναι καλύτερο να επιλέγετε ψωμιά, ζυμαρικά και χειροποίητα παρασκευάσματα με βάση το αλεύρι ολικής αλέσεως .

Diet αναψυκτικά

Μια μελέτη στο περιοδικό Stroke συνέδεσε την τακτική κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας.

Ωστόσο, οι λόγοι της συσχέτισης δεν είναι σαφείς και η μελέτη δεν αποδεικνύει την αιτία και το αποτέλεσμα, οπότε η προειδοποίηση είναι προκαταρκτική, σημειώνει το αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Τετάρτη 14 Μαΐου 2025

9+1 ξηροί καρποί που σάς χορταίνουν και αυξάνουν τη μυϊκή μάζα


 Κάθε είδος ξηρών καρπών περιέχει διαφορετική ποσότητα πρωτεΐνης, καθώς και πολλές άλλες θρεπτικές ουσίες, όπως βιταμίνες, μέταλλα και υγιεινά λιπαρά.

Η πρωτεΐνη που παρέχουν οι ξηροί καρποί συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη συντήρηση της μυϊκής μάζας, ενώ έχει και τονωτική επίδραση στον οργανισμό.

Επιπλέον, λόγω της πρωτεΐνης, οι ξηροί καρποί μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με τους υδατάνθρακες.

Η πρωτεΐνη ενισχύει και τις ορμόνες που μειώνουν την όρεξη, ενώ βοηθά στο να περιοριστεί η δραστηριότητα των ορμονών που την αυξάνουν.

Φιστίκια

Περιέχουν την περισσότερη πρωτεΐνη από όλους τους ξηρούς καρπούς με 9,5 γραμμάρια ανά 1/4 του φλιτζανιού.

Τα φιστίκια είναι στην πραγματικότητα όσπρια και όχι ξηροί καρποί. Επειδή παρασκευάζονται και καταναλώνονται όμως, όπως οι ξηροί καρποί, μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό υποκατάστατο των ξηρών καρπών ως φυτική πηγή πρωτεϊνών.

Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά και είναι καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνης Ε, νιασίνης και θειαμίνης. Η θειαμίνη βοηθά στη σύσπαση των σκελετικών μυών, των μυών που εμπλέκονται στην κίνηση και τη δραστηριότητα.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα περιέχουν περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 1/4 του φλιτζανιού και έχουν λιγότερους υδατάνθρακες από άλλους ξηρούς καρπούς. Αυτή η ποσότητα δίνει περίπου 170 θερμίδες.

Τα αμύγδαλα περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από τους άλλους καρπούς, κάτι που είναι σημαντικό για τη λειτουργία των μυών και των οστών.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε, που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη βλάβη των κυττάρων.

Τα υγιεινά για την καρδιά λιπαρά στα αμύγδαλα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL «κακής» χοληστερόλης και στη διατήρηση της «καλής» HDL χοληστερόλης.

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεστε;

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρωτεΐνης ποικίλλει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος και το επίπεδο δραστηριότητας. Η πρόσληψη πρωτεΐνης πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10% και 35% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Εάν θέλετε να αυξήσετε τη μυϊκή μάζα σας, προσπαθήστε να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης.

Φιστίκια Αιγίνης

Τα φιστίκια περιέχουν περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 1/4 του φλιτζανιού. Έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από πολλούς άλλους καρπούς και περιέχουν περίπου 170 θερμίδες σε αυτή την ποσότητα.

Τα φιστίκια έχουν μια ιδιαίτερη ιδιότητα: είναι τα μόνα ξηρά φρούτα που περιέχουν πλήρεις πρωτεΐνες, με τις καλύτερες αναλογίες και των εννέα απαραίτητων αμινοξέων που ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει και πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής.11

Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, ενώ μερικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Κάσιους

Τα κάσιους περιέχουν περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ένα τέταρτο του φλιτζανιού. Είναι πλούσια σε διάφορα σημαντικά μέταλλα, όπως το μαγνήσιο, το οποίο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που συμμετέχει σε περίπου 800 βιοχημικές αντιδράσεις στον οργανισμό. Σταθεροποιεί τη λειτουργία των κυττάρων και μπορεί να βοηθήσει τους μυς να διατηρήσουν τη δύναμή τους καθώς γερνάτε.

Ένα άλλο σημαντικό μέταλλο που περιέχουν τα κάσιους είναι ο σίδηρος, ο οποίος είναι απαραίτητος για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια, που μεταφέρει το απαραίτητο οξυγόνο στους μυς. Είναι επίσης καλή πηγή μαγγανίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου.

Καρύδια

Μια μερίδα 1/4 φλιτζανιού καρύδια χωρίς κέλυφος περιέχει περίπου 4,5 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιά, σας χορταίνουν και αυξάνουν τη μυϊκή μάζα.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να αυξήσουν τη μυϊκή τους δύναμη και να μειώσουν την απώλεια μυϊκής μάζας. Τα καρύδια είναι ο μόνος ξηρός καρπός με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ονομάζονται άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.

Κουκουνάρι

Οι σπόροι κουκουναριού περιέχουν περίπου 4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά τέταρτο φλιτζανιού.

Έχουν περισσότερες θερμίδες από άλλους ξηρούς καρπούς, με περίπου 229 θερμίδες ανά 1/4 φλιτζανιού, αλλά είναι επίσης πλούσιοι σε μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνη Ε.

Οι κουκουρανόσποροι περιέχουν πινολενικό οξύ, που βοηθά στον έλεγχο του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου 1 (GLP-1), το οποίο εμπλέκεται στην όρεξη, το βάρος και το μεταβολισμό του σακχάρου. Το πινολενικό οξύ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη μείωση της φλεγμονής.

Καρύδια Βραζιλίας

Τα καρύδια Βραζιλίας περιέχουν περίπου 4,75 γραμμάρια πρωτεΐνης σε μια μερίδα ενός τετάρτου φλιτζανιού. Έχουν περισσότερες θερμίδες από άλλους ξηρούς καρπούς, αλλά επειδή προέρχονται από μια πηγή με λίγους υδατάνθρακες και πολλές πρωτεΐνες, μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την πείνα.

Τα καρύδια Βραζιλίας έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα. Τα άτομα με έλλειψη σεληνίου μπορεί να έχουν εξασθενημένους μύες. Αρκεί ένα καρύδι Βραζιλίας για να πάρετε την αναγκαία ημερήσια ποσότητα σεληνίου.

Φουντούκια

Τα φουντούκια περιέχουν περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 1/4 φλιτζανιού. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά και είναι καλή πηγή χαλκού.

Είναι επίσης πλούσια σε μαγγάνιο, το οποίο βοηθά στο μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων, καθώς και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Καρύδια pecan

Περιέχουν 3 γραμμάρια πρωτεΐνης και 200 θερμίδες ανά τέταρτο του φλιτζανιού.

Έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά παρέχουν καλά λιπαρά, όπως το ελαϊκό οξύ, το οποίο βρίσκεται στο ελαιόλαδο και συνιστάται για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από πολλά άλλα καρύδια, συμπεριλαμβανομένης της γ-τοκοφερόλης, μιας ισχυρής μορφής βιταμίνης Ε.

Καρύδια macadamia

Τα καρύδια μακαντάμια περιέχουν περίπου 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, καθώς και 21 γραμμάρια υγιεινών λιπαρών. Έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες από άλλα καρύδια, αν και είναι πλούσια σε θερμίδες, με 200 θερμίδες ανά μερίδα.

Παρά τις θερμίδες τους, μελέτη έδειξε ότι όταν καταλαμβάνουν το 15% των ημερήσιων θερμίδων σε μια διατροφή περίπου 1.800 θερμίδων, δεν οδηγούν σε αύξηση βάρους.

Είναι καλή πηγή θειαμίνης και μπορούν να μειώσουν το χοληστερόλη. Περίπου το 47% του λίπους στα καρύδια μακαντάμια είναι ελαϊκό οξύ, το οποίο βρίσκεται επίσης στα πεκάν και στο ελαιόλαδο.


Τρίτη 13 Μαΐου 2025

Πότε πρέπει να προσέξετε αν έχετε αβιταμίνωση– Τα 8 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε


 Οι βιταμίνες είναι ουσίες που δεν συνθέτει ο οργανισμός, είναι όμως 
απαραίτητες σε μικρές ποσότητες για το φυσιολογικό μεταβολισμό.

Διακρίνονται σε λιποδιαλυτές (A, D, E, K) και υδατοδιαλυτές (βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνη C).

Η ανεπάρκεια των βιταμινών παρατηρείται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ωστόσο, ανεπάρκειες (π.χ. θειαμίνης, βιταμινών D και C) παρουσιάζονται και στις ανεπτυγμένες χώρες.

Δείτε τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι λείπουν από τον οργανισμό σας συγκεκριμένες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά:

Χείλη που «σκάνε» και ματώνουν

Συνήθως οφείλεται στην έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Αρρωσταίνετε συχνά

Είναι πιθανό να έχετε έλλειψη σε βιταμίνες Α και C και ψευδάργυρο, που είναι ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τον σχηματισμό των λευκών αιμοσφαιρίων.

Κακή νυχτερινή όραση

Οι δυσκολίες στη όραση υποδηλώνουν έλλειψη βιταμίνης Α. Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που για να την προσλάβετε πρέπει να καταναλώνετε βερίκοκα, καρότα, πατάτες, αβοκάντο και ντομάτα.

Πόνοι στις αρθρώσεις

Ίσως οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών Β, C και D, που είναι καίριας σημασίας για την ενδυνάμωση των τριχοειδών αγγείων, των οστών και των συνδέσμων.

Τριχόπτωση

Αν δεν είναι αποτέλεσμα ορμονικής διαταραχής, ίσως έχετε έλλειψη σε σίδηρο, πρωτεΐνες και ψευδάργυρο.

Μαύρες κηλίδες στην επιδερμίδα

Αν δεν είναι αντίδραση σε κάποια ουσία, πρόκειται για ένδειξη ανεπάρκειας σε βιταμίνες C, K, Β12 ή φολικό οξύ.

Κρυώνετε διαρκώς

Πρόκειται για χαρακτηριστικό σημάδι αναιμίας. Καλό θα είναι να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα.

Η γλώσσα σας είναι λεία και ωχρή

Σύμπτωμα που φανερώνει έλλειψη σε σίδηρο, φολικό οξύ και βιταμίνη Β12.

Κυριακή 11 Μαΐου 2025

Ποια είναι πιο υγιεινά; – Τα φρέσκα ή τα αποξηραμένα φρούτα;

 


Το πιο σημαντικό ίσως πλεονέκτημά των φρούτων, σε σχέση με άλλα τρόφιμα είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργεία του εντέρου και προστατεύουν από παθήσεις στην καρδιά, διαβήτη και άλλες ασθένειες.

Επιπλέον, τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά για αυτό και όσο μεγαλύτερη είναι ποικιλία των φρούτων που καταναλώνετε τόσο το καλύτερο.

Το καλοκαίρι υπάρχει πληθώρα αυτών και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε smoothies, φρουτοσαλάτες, πρωινά μπολ με βρόμη και άλλα θρεπτικά και χορταστικά σνακ.

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένας ακόμα τρόπος να αυξήσετε την κατανάλωση σε φρούτα στην καθημερινότητά σας.

Ποια είναι όμως τα πιο υγιεινά; Τα φρέσκα ή τα αποξηραμένα φρούτα;

Η απάντηση δεν είναι τόσο προφανής όσο νομίζετε και η αλήθεια είναι ότι η κάθε κατηγορία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα.

Τα πλεονεκτήματα των φρέσκων φρούτων

Πρώτο πλεονέκτημα των φρέσκων φρούτων έναντι των αποξηραμένων είναι η περιεκτικότητά τους σε νερό. Τα αποξηραμένα δεν περιέχουν καθόλου, ενώ η περιεκτικότητα των περισσότερων φρέσκων φρούτων σε νερό φτάνει το 80%. Αυτό συνεπάγεται τα εξής:

Η θερμιδική αξία των αποξηραμένων φρούτων είναι πολύ μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, ενώ ένα φλιτζάνι σταφύλια έχει περίπου 65 θερμίδες, ένα φλιτζάνι σταφίδες έχει 435.

Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Στο ίδιο παράδειγμα, με παραπάνω τα σταφύλια έχουν 15 γραμμάρια σάκχαρα, ενώ οι σταφίδες 115.

Η υψηλή περιεκτικότητα των φρέσκων φρούτων σε νερό παρατείνει την αίσθηση κορεσμού.

Τα φρέσκα φρούτα περιέχουν ένζυμα τα οποία λειτουργούν βοηθητικά στην πεπτική διαδικασία και υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως είναι η βιταμίνη C και μερικοί τύπου βιταμίνης Β.

Τα πλεονεκτήματα των αποξηραμένων φρούτων

Τα πλεονεκτήματα των αποξηραμένων φρούτων δεν είναι μόνο ότι είναι παντός καιρού και εποχής, ούτε ότι μπορείτε να τα έχετε πάντα στην τσάντα σας. Έχουν και σημαντικά διατροφικά οφέλη. Το πρώτο είναι ότι λόγω της συμπύκνωσης τους συγκεντρώνουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών και φαινολών.

Ένα δεύτερο είναι ότι σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021 στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, έχουν συνδεθεί με μία συνολικά καλύτερης ποιότητας διατροφή. Τα άτομα επίσης που καταναλώνουν τακτικά αποξηραμένα φρούτα φαίνεται ότι προσλαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών, καλίου και μονακόρεστων λιπαρών.

Σημαντικό είναι βέβαια να προτιμήσετε τα αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη.

Παρασκευή 9 Μαΐου 2025

Η αϋπνία είναι κάτι που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως,

 


Η αϋπνία είναι κάτι που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ωστόσο υπάρχει μια στρατιωτική τεχνική που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί Πεζοναύτες που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε μέσα σε δύο λεπτά.

Με τη βοήθειά της μπορούν να κοιμηθούν σε μόλις δύο λεπτά ακολουθώντας τα εξής βήματα: χαλάρωση των μυών του προσώπου, απελευθέρωση της έντασης από τους ώμους και τα χέρια, έλεγχος της αναπνοής και άδειασμα του μυαλού για 10 δευτερόλεπτα.

Η μέθοδος αυτή για να κοιμηθεί κανείς γρήγορα, μ καταγράφεται στο βιβλίο «Relax and Win: Championship Performance In Whatever You Do», που γράφτηκε από τον Lloyd Bud Winter και εκδόθηκε το 1981.

Πώς να σας πάρει ο ύπνος σε δυο λεπτά:

Χαλαρώστε τους μύες του προσώπου σας

Είναι σημαντικό να απελευθερώσετε την ένταση από το πρόσωπό σας, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας, της γνάθου, των ζυγωματικών και του μετώπου σας, καθώς και από άλλους μύες που περιβάλλουν τις κόγχες των ματιών σας.

Δεν πρέπει να συνοφρυώνεστε όταν πηγαίνετε για ύπνο και δεν πρέπει να κλείνετε τα μάτια σας πολύ σφιχτά. Είναι σημαντικό να χαλαρώσετε όλους αυτούς τους μύες για να δημιουργήσετε ένα άμεσο αίσθημα ανακούφισης.

Απελευθερώστε την ένταση από τους ώμους και τα χέρια

Όπως ακριβώς και με το πρόσωπό σας, είναι επίσης απαραίτητο να χαλαρώσετε τους ώμους σας και θα πρέπει να προσπαθήσετε να τους αφήσετε να πέσουν όσο το δυνατόν χαμηλότερα.

Θα πρέπει να κάνετε το ίδιο με τα χέρια σας. Ξεκινήστε με το ένα και μετά προχωρήστε στο άλλο.

Ελέγξτε την αναπνοή σας

Είναι το βασικό βήμα για κάθε τεχνική για να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε νωρίτερα. Το κλειδί είναι να εισπνέετε και να εκπνέετε συνειδητά και βαθιά και να επιτρέπετε στο στήθος να χαλαρώσει εντελώς.

Ταυτόχρονα, η ίδια τεχνική χαλάρωσης που έγινε με τους ώμους και τα χέρια πρέπει να εφαρμοστεί και στα πόδια. Πρώτα το ένα και μετά το άλλο.

Αδειάστε το μυαλό σας για 10 δευτερόλεπτα

Φαίνεται σαν κάτι περίπλοκο στην επίτευξη, αλλά είναι επίσης ένα θεμελιώδες βήμα για την επίτευξη του στόχου.

Σύμφωνα με τον Bud Winter, μπορείτε να φανταστείτε τρεις διαφορετικές σκηνές: να επιπλέετε σε ένα κανό μέσα σε έναν ατελείωτο, γαλήνιο και έντονα γαλάζιο ουρανό, να κουλουριάζεστε σε μια μαύρη βελούδινη αιώρα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ή να επαναλαμβάνετε τη φράση «μην σκέφτεστε, μην σκέφτεστε, μην σκέφτεστε» στον εαυτό σας ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα δευτερολέπτων.

Δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται, επομένως ο χρόνος και η εξάσκηση είναι απαραίτητα για να γίνει αυτή η διαδικασία μια αυτόματη ρουτίνα χαλάρωσης και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Τετάρτη 7 Μαΐου 2025

Το υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία τριπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης


 Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στο αίμα και η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο λειτουργικής και δομικής καρδιακής βλάβης κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης από την εφηβεία στη νεαρή ενήλικη ζωή.

Αυτό διαπιστώνει μελέτη επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Ελβετία, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Φινλανδία, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Diabetes Care».
Στη μελέτη παρακολουθήθηκαν 1.595 έφηβοι από την ηλικία των 17 έως 24 ετών. Για την αξιολόγηση της συχνότητας εμφάνισης προδιαβήτη, που αναφέρεται σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης νηστείας στο αίμα, χρησιμοποιήθηκαν δύο εναλλακτικά όρια, ένα αυστηρότερο όριο τιμής μεγαλύτερης ή ίσης με 5,6 mmol/L που συνιστάται από την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, και το όριο πάνω από 6,1 mmol/L, το οποίο είναι η τρέχουσα σύσταση σε πολλές χώρες.
Συνολικά, το 6,2% των 17χρονων εφήβων είχαν σάκχαρο νηστείας πάνω από 5,6 mmol/L, το οποίο αυξήθηκε σχεδόν πενταπλάσια σε 26,9% έως την ηλικία των 24 ετών. Μόνο το 1,1% των εφήβων είχαν επίπεδο πάνω από 6,1 mmol/L, αλλά η συχνότητα εμφάνισης αυξήθηκε πενταπλάσια σε 5,6% έως την ηλικία των 24 ετών.
Η συχνότητα εμφάνισης υπερβολικής αύξησης των τοιχωμάτων της καρδιάς (υπερτροφία αριστερής κοιλίας) αυξήθηκε τριπλάσια από 2,4% στην ηλικία των 17 ετών σε 7,1% στην ηλικία των 24 ετών, ενώ η συχνότητα εμφάνισης καρδιακής δυσλειτουργίας αυξήθηκε από 9,2% στην εφηβεία σε 15,8% στη νεαρή ενήλικη ζωή.
Το επίμονα υψηλό σάκχαρο νηστείας πάνω από 5,6 mmol/L από την ηλικία των 17 έως τα 24 έτη συσχετίστηκε με 46% αυξημένο κίνδυνο υπερτροφίας αριστερής κοιλίας. Ο κίνδυνος ήταν τριπλάσιος εάν το σάκχαρο νηστείας ήταν επίμονα πάνω από 6,1 mmol/L. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μείωσε επίσης τη χαλάρωση του καρδιακού μυός, αλλοίωσε τη φυσιολογική καρδιακή λειτουργία και αύξησε υπερβολικά την πίεση της ροής του αίματος που επέστρεφε στην καρδιά. Η επίμονη αντίσταση στην ινσουλίνη συσχετίστηκε με 10% αυξημένο κίνδυνο πρόωρης και επιδεινούμενης καρδιακής βλάβης, περισσότερο στις γυναίκες.
«Η πενταπλάσια αύξηση της συχνότητας εμφάνισης προδιαβήτη εντός επτά ετών ανάπτυξης από την εφηβεία στη νεαρή ενήλικη ζωή υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία της συμπεριφοράς του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών, ειδικά μετά την ανεξαρτητοποίηση των εφήβων από την οικογένειά τους», λέει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Άντριου Άγκμπατζε, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας και Παιδικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.     ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τρίτη 6 Μαΐου 2025

Πολλοί άνθρωποι αγαπούν το τυρί και το απολαμβάνουν καθημερινά- Οφέλη και κίνδυνοι


 Πολλοί άνθρωποι αγαπούν το τυρί και το απολαμβάνουν καθημερινά.

Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σας αν καταναλώνετε τυρί κάθε μέρα;

Το τυρί διατίθεται σε άπειρες ποικιλίες: από κρεμώδες τυρί μέχρι μοτσαρέλα, Camembert, τυρί του βουνού και παρμεζάνα. Η αγάπη για το τυρί είναι μεγάλη, αλλά πόσο σωστό είναι να το τρώμε καθημερινά; Ποια είναι τα οφέλη και ποια τα μειονεκτήματα;

Τι είναι το τυρί και πώς παρασκευάζεται
Υπάρχουν περισσότερα από 4.000 διαφορετικά είδη τυριών στον κόσμο. Βασικά, το τυρί είναι ένα προϊόν που παράγεται από πηγμένο γάλα, συνήθως αγελαδινό, αν και υπάρχουν και εκδοχές από κατσικίσιο, πρόβειο ή βουβαλίσιο γάλα.

Στην παραγωγή του, το γάλα «πήζει» μέσω της πρωτεΐνης του και στη συνέχεια διαχωρίζεται ο ορός γάλακτος από το υπόλοιπο μίγμα. Η μάζα που μένει – το τυρόπηγμα – τοποθετείται σε καλούπια, αλατίζεται και αφήνεται να ωριμάσει υπό ειδικές συνθήκες. Η διάρκεια ωρίμανσης μπορεί να κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως αρκετά χρόνια.

Το τι μπορεί να προστεθεί στο τυρί καθορίζεται αυστηρά: εκτός από γάλα, επιτρέπονται πυτιά, καλλιέργειες βακτηρίων και μυκήτων, αρωματικά βότανα και αλάτι. Σημειώνεται ότι πολλά τυριά δεν είναι κατάλληλα για χορτοφάγους, καθώς χρησιμοποιείται ζωική πυτιά από το στομάχι μόσχων.

Θρεπτική αξία του τυριού
Η διατροφική αξία του τυριού ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την ποικιλία. Για παράδειγμα, 100 γραμμάρια μοτσαρέλας περιέχουν περίπου 263 θερμίδες και 21 γραμμάρια λίπους, ενώ η ίδια ποσότητα Gouda φτάνει τις 364 θερμίδες και 31 γραμμάρια λίπους.

Παράλληλα με τα λιπαρά, το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες Β2, Β12 και Α. Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και αλάτι, η κατανάλωση πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Οφέλη και κίνδυνοι από την καθημερινή κατανάλωση τυριού
Το είδος και η ποσότητα του τυριού που καταναλώνετε καθημερινά παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Οφέλη:

Το τυρί αποτελεί πλούσια πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

Κίνδυνοι:

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και αλατιού, ενισχύοντας τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και δυσανεξιών. Επιπλέον, το πολύ επεξεργασμένο τυρί μπορεί να έχει εθιστικές ιδιότητες, ενώ υπάρχει συζήτηση για τη σχέση του με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Πόσο τυρί είναι ασφαλές να καταναλώνετε καθημερινά
Σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE), συνιστώνται δύο μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα. Μία φέτα τυρί περίπου 30 γραμμαρίων θεωρείται μία μερίδα. Αν δεν καταναλώνετε άλλα γαλακτοκομικά μέσα στην ημέρα, μπορείτε να φάτε έως και 60 γραμμάρια τυρί.

Πότε πρέπει να αποφεύγεται το τυρί

Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να προσέχουν, καθώς το σώμα τους δεν διασπά επαρκώς τη λακτόζη, προκαλώντας συμπτώματα όπως μετεωρισμό και διάρροια. Αντίστοιχα, όσοι έχουν δυσανεξία στην ισταμίνη πρέπει να αποφεύγουν τα ώριμα τυριά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παλαιωμένα τυριά, όπως η παρμεζάνα, έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη και είναι καλύτερα ανεκτά.

Η παραγωγή τυριού έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η εκτροφή αγελάδων υψηλής απόδοσης για τη βιομηχανική παραγωγή γάλακτος επιβαρύνει το περιβάλλον μέσω εκπομπών μεθανίου και υπερβολικής χρήσης πόρων όπως νερό και γη. Η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων μολύνει το έδαφος και τα νερά, ενώ η εργοστασιακή γεωργία θεωρείται σημαντικός παράγοντας της κλιματικής κρίσης.

Δευτέρα 5 Μαΐου 2025

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ τις τροφές που θα «καθαρίσετε» το αίμα σας από τις τοξίνες

 


Το αίμα αποτελεί το 7% του βάρους μας και ανάμεσα στις άλλες λειτουργίες που επιτελεί, μεταφέρει θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες, ορμόνες, θερμότητα και οξυγόνο στους ιστούς και απομακρύνει άχρηστες ουσίες που παράγονται κατά τον μεταβολισμό.

Είναι λοιπόν σημαντικό να είναι όσο το δυνατόν καθαρότερο.

Οι τοξίνες στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο δέρμα, τα νεφρά και το συκώτι, αλλά και διαταραχές αίματος.

Μία διατροφή αποτοξίνωσης, πρέπει να περιλαμβάνει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην εξάλειψη των τοξινών από τον οργανισμό.

Δείτε κάποιες από αυτές:

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Βάλτε στη διατροφή σας σπανάκι, κέιλ, μαρούλι. Είναι καλύτερο να τα καταναλώνετε φρέσκα σε σαλάτα. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αυξάνουν τα ένζυμα, τα οποία βοηθούν στην αποτοξίνωση του αίματος και μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης.

Νερό με λεμόνι ή / και αγγούρι: Το νερό είναι γενικά πολύ σημαντικό για τον καθαρισμό του αίματος και πρέπει να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα καθημερινά. Η προσθήκη λεμονιού ή αγγουριών κάνει το νερό πιο υγιεινό και πιο γευστικό. Τόσο το λεμόνι όσο και το αγγούρι βοηθούν επίσης στην πέψη, η οποία αποτελεί το «κλειδί» σε όλες τις δίαιτες αποτοξίνωσης. Απλά προσθέστε λίγα κομμάτια λεμονιού και αγγουριού στο νερό σας ή πίνετε κάθε πρωί χλιαρό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει χυμό λεμονιού.

Αβοκάντο: Είναι πολύ πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν την πέψη και καταπολεμούν τη φλεγμονή. Είναι προτιμότερο να το τρώτε ωμό και όχι μαγειρεμένο, καθώς η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει τα ωμέγα-3 αλλά και τη γεύση του.

Σταυρανθή λαχανικά: Ο μακρύς κατάλογος με τα οφέλη που έχουν τα σταυρανθή λαχανικά για την υγεία, περιλαμβάνει και την αποτοξίνωση του αίματος. Μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών και λάχανο, έχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών ασθενειών, όπως του καρκίνου.

Φρέσκα φρούτα: Προσπαθείτε να καταναλώνετε τουλάχιστον τρεις μερίδες φρέσκων φρούτων καθημερινά. Τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και πηκτίνη. Είναι προτιμότερο να τρώτε φρούτα εποχής. Θα σας βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του αίματος, ενώ λόγω της περιεκτικότητάς τους σε νερό, ενυδατώνουν τον οργανισμό.

pronews.gr

Σάββατο 3 Μαΐου 2025

Η μεσογειακή δίαιτα και η άσκηση «ασπίδα» προστασίας των οστών όταν χάνουμε βάρος


 
Η απώλεια βάρους μπορεί να ενισχύει την υγεία, αλλά ειδικά για τις ηλικιωμένες γυναίκες μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά. Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η μεσογειακή δίαιτα χαμηλών θερμίδων, σε συνδυασμό με τακτική άσκηση, είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος και παράλληλα να  προστατεύσετε τα οστά.

Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι ο σωστός συνδυασμός υγιεινής διατροφής και σωματικής δραστηριότητας μπορεί να ενισχύσει ειδικά την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή το κάτω μέρος της πλάτης, κάτι που είναι απαραίτητο για τη στήριξη της σπονδυλικής στήλης, τη σταθερότητα και την κινητικότητα.

«Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, χάνουν φυσικά την οστική τους πυκνότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων, ιδιαίτερα στο ισχίο και τη σπονδυλική στήλη», λέει η Jesús Francisco García-Gavilán, PhD , βιοστατολόγος στο Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili στην Ταραγόνα της Ισπανίας.

«Τα κατάγματα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας συχνά οδηγούν σε μειωμένη κινητικότηταχαμηλότερη ποιότητα ζωής και ακόμη και αυξημένη θνησιμότητα», εξηγεί η ίδια επισημαίνοντας ότι η διατήρηση της υγείας των οστών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και τη μείωση της επιβάρυνσης της υγειονομικής περίθαλψης στους γηράσκοντες πληθυσμούς.

Για τους ηλικιωμένους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, η απώλεια κιλών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία της καρδιάςτην αναπνοήτον ύπνο και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και άλλων καταστάσεων.

Παρά όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, η απώλεια βάρους σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει ένα μειονέκτημα – επηρεάζοντας αρνητικά την αντοχή των οστών.

«Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει το μηχανικό φορτίο στα οστά, οδηγώντας σε μειωμένη διέγερση για τη συντήρηση των οστών», λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jordi Salas-Salvadó, MD , καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili. «Επιπλέον, η μείωση των θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών – για παράδειγμα, ασβεστίου , βιταμίνης D και πρωτεΐνης – εάν δεν αντιμετωπιστεί προσεκτικά, συμβάλλοντας περαιτέρω στην επιδείνωση των οστών. Οι ορμονικές αλλαγές και η απώλεια μυϊκής μάζας παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.»

Οι επιπτώσεις της απώλειας βάρους στην υγεία των οστών είναι «αποχρώσεις», σύμφωνα με την Andrea Singer, MD , επικεφαλής ιατρό του Ιδρύματος για την υγεία των οστών και την οστεοπόρωση και επικεφαλής του τμήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας γυναικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο MedStar Georgetown στην Ουάσιγκτον, DC.

«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να γενικεύσουμε», λέει ο Δρ Σίνγκερ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Συζητώ για το υγιές βάρος με τους ασθενείς μου όσον αφορά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, τον διαβήτη και άλλες ασθένειες. Εάν πρέπει να προτείνουμε απώλεια βάρους, μπορεί να υπάρχουν τρόποι να μετριαστούν τουλάχιστον μερικά από τα μειονεκτήματα, όπως δείχνει αυτή η μελέτη».

Η μελέτη

Σε αυτή την ανάλυση, οι ερευνητές εστίασαν σε μια ομάδα 924 ενηλίκωνηλικίας 55 έως 75 ετών, που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ήταν περίπου ομοιόμορφα χωρισμένα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης τουλάχιστον τρία από τα χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου , μια ομάδα καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο  καρδιακών παθήσεων , εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2. Αυτές οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν:

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Υψηλό σάκχαρο στο αίμα
  • Πάρα πολύ λίπος γύρω από τη μέση
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Η μία, η ομάδα ελέγχου, δεν είχε συγκεκριμένες συστάσεις για σωματική δραστηριότητα και έλαβαν οδηγίες να ακολουθήσουν μια μεσογειακή διατροφή, η οποία δίνει έμφαση σε φυτικές τροφές και υγιεινά λίπη, χωρίς περιορισμούς στις θερμίδες.

Στην ομάδα παρέμβασης, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν επίσης μεσογειακή διατροφή, αλλά έπρεπε να μειώσουν την κανονική πρόσληψη θερμίδων κατά 30%. Επίσης, ενθαρρύνθηκαν να επιτύχουν τους τυπικούς στόχους άσκησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

  • 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έως έντονης δραστηριότητας, ειδικά καθημερινό περπάτημα (45 λεπτά, έξι ημέρες την εβδομάδα)
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης, ευλυγισίας και ισορροπίας τρεις ημέρες την εβδομάδα
  • Προπόνηση με αντιστάσεις διάρκειας 30 έως 40 λεπτών δύο ημέρες την εβδομάδα

Οι ερευνητές μέτρησαν την οστική πυκνότητα και την περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα των συμμετεχόντων στην αρχή, στη μέση και στο τέλος της μελέτης.

 Τα ευρήματα

Μετά από τρία χρόνια παρακολούθησης, οι γυναίκες στην ομάδα παρέμβασης είχαν 1,8% αύξηση στην οστική πυκνότητα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (κάτω πλάτη). Είχαν επίσης αυξημένη οστική πυκνότητα στα μηριαία οστά τους (οστά των μηρών).

Οι γυναίκες στην ομάδα παρέμβασης έχασαν 2,5% του σωματικού τους βάρους κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 0,9% απώλεια για τις γυναίκες στην ομάδα ελέγχου.

Οι άνδρες στην ομάδα παρέμβασης έχασαν 3,4% του σωματικού τους βάρους, σε σύγκριση με 0,5% στην ομάδα ελέγχου.

Συμπέρασμα

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για τους ηλικιωμένους που προσπαθούν να χάσουν βάρος, ιδιαίτερα για τις γυναίκες με παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο, ακολουθώντας ένα δομημένο πρόγραμμα που συνδυάζει μεσογειακή δίαιτα με μειωμένες θερμίδες, άσκηση και υποστήριξη συμπεριφοράς μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ή ενίσχυση της οστικής πυκνότητας, ειδικά στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

topontiki.gr