Pages - Menu

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2025

Πώς θα μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου: 5 αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε

 


Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Στους άνδρες οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι του πνεύμονα, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του ήπατος, ενώ στις γυναίκες κυριαρχούν ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του τραχήλου της μήτρας και του θυρεοειδούς.

Στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 68.000 νέες διαγνώσεις και σχεδόν 33.000 θάνατοι. Παρά τα ανησυχητικά αυτά νούμερα, εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς ζουν πλέον πολλά χρόνια μετά τη διάγνωση, χάρη στις προόδους της ιατρικής, αλλά και τις νέες θεραπείες.

Το ενθαρρυντικό μήνυμα, σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι πως έως και το 40% των περιστατικών καρκίνου θα μπορούσαν να αποφευχθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Έτσι, ενώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως τον γενετικό ή τυχαίο παράγοντα, οι επιλογές μας στην καθημερινότητα επηρεάζουν καθοριστικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Τι μπορούμε να κάνουμε

  • Διακοπή καπνίσματος: Ο καπνός ευθύνεται όχι μόνο για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και για τουλάχιστον άλλους 12 τύπους, μεταξύ των οποίων του στομάχου, της ουροδόχου κύστης και του οισοφάγου.
  • Υγιεινή διατροφή και έλεγχος βάρους: Υπολογίζεται ότι το 20% του συνόλου των καρκίνων έχει άμεση σχέση με την συσσώρευση λίπους. Η μείωση των κορεσμένων λιπαρών και του έτοιμου φαγητού, ο περιορισμός της ζάχαρης και του αλατιού και η υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών μπορούν να θωρακίσουν με αποτελεσματικότητα τον οργανισμό μας. Συνίσταται λοιπόν, σύμφωνα με τους ειδικούς, η υψηλή πρόσληψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών και οσπρίων, το ελαιόλαδο ως βασική πηγή λίπους, η κατανάλωση ψαριών και πουλερικών και η χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών, κόκκινου κρέατος και γλυκών.
  • Περιορίζουμε την κατανάλωση αλλαντικών: Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, όπως αλλαντικά και λουκάνικα, τα οποία περιέχουν χημικές ουσίες όπως νιτρικά και νιτρώδη άλατα, μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου. Άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Ήπια καθημερινή άσκηση: Η φυσική δραστηριότητα καταπολεμά και ρυθμίζει τα λιπίδια στο αίμα, ενώ χαμηλώνει τα επίπεδα ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η ινσουλίνη που έχουν συσχετιστεί με καρκίνο. Στόχος, η ήπια φυσική άσκηση διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
  • Μέτρο στο αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση σχετίζεται με καρκίνο του ήπατος, του στόματος, του μαστού και άλλους.
  • Προληπτικός έλεγχος: Ετήσιες εξετάσεις είναι απαραίτητες. Οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν γυναικολογικές εξετάσεις ] και μαστογραφία στην κατάλληλη ηλικία, ενώ οι άνδρες έλεγχο προστάτη. Ο γιατρός μπορεί να προτείνει και άλλες εξετάσεις, ιδιαίτερα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.thetoc.gr πατώντας ΕΔΩ

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τις χημικές ουσίες στα ελληνικά αυγά: «Να μην ανησυχείτε»

 

Έντονη ανησυχία έχει δημιουργηθεί στο καταναλωτικό κοινό από τις χημικές ουσίες, τις οποίες εντόπισε δειγματοληπτικά σε αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής μία μεγάλη ομάδα ειδικών επιστημόνων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Την ίδια ώρα πάντως οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί.
«Να μην ανησυχείτε»
«Να μην ανησυχείτε. Αυτό που δημοσιεύτηκε είναι στα πλαίσια μιας μεγαλύτερης έρευνας που γίνεται πανευρωπαϊκά. Διερευνούμε την ύπαρξη όλων αυτών των χημικών και προσπαθούμε να κατανοήσουμε πού βρίσκεται το πρόβλημα της ρύπανσης απ’ αυτά τα χημικά σε όλη την Ευρώπη και φυσικά να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη μείωση της έκθεσης του πληθυσμού σε αυτές τις ουσίες» ανέφερε o καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
«Στη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, έχουμε πάρει τυχαία δείγματα από οικόσιτα κοτέτσια σε πέντε σημεία στην Ελλάδα για να δούμε τυχαία τι μπορεί να προσλαμβάνουν οι καταναλωτές και βρήκαμε ότι τα 8 από τα 17 δείγματα που είχαμε, έχουν υπερβεί τη νομοθεσία στο άθροισμα των υπερφθοριωμένων ενώσεων που υπάρχουν» λέει.
«Γι’ αυτό τον λόγο έχει γίνει μια μελέτη η οποία ουσιαστικά διοχετεύεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί και με άλλες, οι οποίες γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να δουν πώς μπορούν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό αυτών των ενώσεων».
Ερωτηθείς για το μεγάλο ποσοστό που προέκυψε, ο καθηγητής είπε ότι: «Και εμείς δεν το περιμέναμε (σ.σ. αυτό το ποσοστό). Η αλήθεια είναι ωστόσο αυτή η ουσία, μία από αυτές που είναι οι απαγορευμένες, υπάρχει παντού, η PFOS. Αν εμείς τώρα πάμε να δώσουμε αίμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρούμε PFOS στον οργανισμό μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.
Κατά πόσο αυτές οι ουσίες συνδέονται με τον καρκίνο
Ερωτηθείς εάν, όπως γράφεται σε άρθρα, συνδέονται πράγματι αυτές οι χημικές ουσίες με καρκίνο, με βλάβες στο συκώτι και με προβλήματα στο ανοσοποιητικό, κ. Θωμαΐδης απάντησε «τέτοιες μελέτες γίνονται σταδιακά και σίγουρα δεν αποτελούν μία τεκμηριωμένη αυτή τη στιγμή απάντηση στο τι συμβαίνει σε σχέση με αυτές τις ασθένειες, γιατί είναι αποσπασματικές και δεν μπορεί να γίνει ένα τελικό συμπέρασμα, να βγει δηλαδή μία τελική απάντηση αν δεν γίνει μία σοβαρή επιδημιολογική μελέτη για πάρα πολλά χρόνια».
«Σίγουρα, έχουν συσχετιστεί με κάποιες άλλες διαταραχές που λέγονται ενδοκρινικές διαταραχές και έχουν συσχετιστεί με προβλήματα στην αναπαραγωγή ή στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή στην παχυσαρκία, περισσότερο από ό,τι στην καρκινογένεση ή οτιδήποτε άλλο».
«Ό,τι είναι στην αγορά θα πρέπει να ελέγχεται»
Απαντώντας στο ερώτημα, αν υπάρχει κάτι να προσέξει κανείς αγοράζοντας αυγά, ο κ. Θωμαΐδης εξήγησε ότι πήρε δημοσιότητα η μελέτη αυτή για τα αυγά συγκεκριμένα, όμως αυτές οι ουσίες μπορεί να υπάρχουν και σε άλλα τρόφιμα και γενικότερα αυτές οι ουσίες από τη στιγμή που έχουν όρια, ελέγχονται.
«Άρα, το τι κυκλοφορεί σε πιστοποιημένα σημεία πώλησης είναι ελεγμένο κατά πλειοψηφία, δειγματοληπτικά πάντα. Δηλαδή, εμείς πήραμε τυχαία δείγματα τα οποία δεν πωλούνται στην ανοιχτή αγορά. Πήγαμε από την πλευρά της περιβαλλοντικής έκθεσης να δούμε. Επομένως, σε γενικές γραμμές αυτό το οποίο πρέπει να πούμε στους καταναλωτές είναι ότι δεν χρειάζεται κανένας λόγος ανησυχίας. Αυτές οι έρευνες θα συνεχίσουν να γίνονται και θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας» τόνισε, σημειώνοντας πως όπως ισχύει για όλα τα τρόφιμα πρέπει ο καταναλωτής να προτιμά τα πιστοποιημένα προϊόντα.
«Ό,τι είναι στην αγορά θα πρέπει να ελέγχεται, οπότε γενικότερα υπάρχει κάποια πρόνοια και γίνονται δειγματοληψίες» επισήμανε.
Από πού προέρχονται αυτά τα χημικά
«Πρέπει να αντιληφθούμε, ότι ζούμε σε έναν χημικό κόσμο. Χρησιμοποιούμε καθημερινά πάρα πολλά προϊόντα τα οποία περιέχουν χημικές ουσίες, άλλωστε αυτή είναι και η χρήση τους και η χρησιμότητά τους, έχουν διευκολύνει πολύ τη ζωή μας. Αυτά όμως τα χημικά τώρα που συζητάμε, οι λεγόμενες υπερφθοριωμένες ενώσεις, χρησιμοποιούνται από το 1940. Ήταν συστατικά των τεφλόν, των αντικολλητικών τηγανιών, είναι σε πάρα πολλά προϊόντα καθημερινής χρήσης γιατί είναι επιβραδυντές φλόγας, αντιδιαβρωτικά.
Αυτά τα χημικά από τη χρήση τους καταλήγουν στο περιβάλλον. Όμως είναι τέτοιες οι ιδιότητες τους, οι οποίες δεν μπορούν να διασπαστούν στο περιβάλλον με καμία διεργασία, είτε χημική είτε ακόμα και βιοτική, δηλαδή με κάποιο μικροοργανισμό. Καταλήγουν λοιπόν στο περιβάλλον, διαχέονται παντού και έχουν φτάσει από τον Αρκτικό Πόλο μέχρι την Ανταρκτική, αυτό έχει γίνει γνωστό τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τις αναλύσεις που κάνουμε και στην Ευρώπη και στην Αμερική. Υπήρξε ανησυχία και μελετήθηκε περαιτέρω η οικολογική τους δράση, απαγορεύτηκαν κάποιες από αυτές, μπήκαν όρια στα τρόφιμα και έτσι σήμερα διερευνούμε με διάφορες μελέτες και έρευνες πανευρωπαϊκά, πού βρίσκονται, ποια είναι τα επίπεδά τους και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν» περιέγραψε ο κ. Θωμαΐδης.

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2025

Καρκίνος: Γιατί η νόσος χτυπά όλο και πιο νέους; Δύο ογκολόγοι απαντούν

 


Για το θέμα μιλούν:

(Από αριστερά) Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, MD PhD, Παθολόγος Ογκολόγος, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Διευθύντρια στην Α᾽ Ογκολογική Κλινική Metropolitan Hospital, Αθήνα, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος «Ασκληπιός Διάγνωσις», Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννα Γαζούλη, MD Msc, Παθολόγος Ογκολόγος, Α’ Ογκολογική Κλινική Metropolitan Hospital, Αθήνα

Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, ενώ ο προληπτικός έλεγχος για τα περισσότερα νεοπλάσματα προτεινόταν μέχρι πριν από λίγο καιρό σε άτομα από 50 ετών και πάνω. Ωστόσο, αρκετά περιστατικά καρκίνου εμφανίζονται σε νεαρότερες ηλικίες, αναδεικνύοντας τη σημασία της έναρξης του προσυμπτωματικού ελέγχου σε μικρότερες ηλικίες, αλλά και της ευαισθητοποίησης ιατρών και ασθενών για την έγκαιρη αναγνώριση προειδοποιητικών ή ύποπτων συμπτωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του ygeiamou.gr πατώντας εδώ 

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2025

Γιατί οι άνθρωποι χρειάζονται και τη μοναξιά για να είναι ευτυχισμένοι

 


Στη νέα ταινία του Βιμ Βέντερς Perfect Days, ο πρωταγωνιστής -καθαριστής δημόσιων τουαλετών στο Τόκιο- περνά μεγάλο μέρος της μέρας του μόνος: ποτίζει φυτά, συλλογίζεται, ακούει μουσική, διαβάζει. Καθώς η ιστορία προχωρά, εμφανίζονται κι άλλοι χαρακτήρες, όμως για πολλούς θεατές οι πρώτες σκηνές είναι οι πιο γοητευτικές. Ο κριτικός του BBC, Nicholas Barber, τις περιέγραψε ως «διαλογισμό πάνω στη γαλήνη μιας ζωής περιορισμένης στα ουσιώδη». Δεν είναι τυχαίο που η ταινία συγκίνησε τόσο. Η θετική οπτική γύρω από τη μοναχικότητα κερδίζει έδαφος: podcasts, viral βίντεο στο TikTok, άρθρα και βιβλία απομακρύνουν την εικόνα της απομόνωσης και αναδεικνύουν τα οφέλη τού να περνά κανείς χρόνο μόνος. Φαίνεται ότι ποτέ δεν ήταν καλύτερη εποχή για να είσαι… μόνος.

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του newmoney.gr πατώντας εδώ 

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2025

«Ξεθωριάζει» ο κόσμος σου όσο μεγαλώνεις; Η επιστήμη εξηγεί το γιατί

 


Θυμάσαι τον κόσμο όπως τον έβλεπες μικρός – πλουμιστό, φωτεινό, σαν ένα καμβά γεμάτο ζωηρές πινελιές; Αν νιώθεις πως σήμερα τα χρώματα είναι πιο μουντά, δεν είσαι μόνος.

Η νοσταλγία συχνά αποδίδει αυτή την αλλαγή σε αναμνήσεις και αισθήματα. Ωστόσο, η επιστήμη αρχίζει να επιβεβαιώνει κάτι πιο συγκεκριμένο: η αντίληψη των χρωμάτων αλλάζει με την ηλικία – και όχι μόνο εξαιτίας της φθοράς των ματιών, αλλά και εξαιτίας βαθύτερων αλλαγών στον εγκέφαλό μας.

Όλο αυτό ξεκινάει από τα ίδια τα μάτια
Όλο αυτό ξεκινάει από τα ίδια τα μάτια. Με την πάροδο του χρόνου η ίδια η ίριδα «αποχρωματίζει» και ξεθωριάζει την εικόνα που βλέπουμε. Η ανάπτυξη καταρράκτη επίσης δημιουργεί μια κιτρινωπή ή καφετί απόχρωση ενόψει ενός κόσμου που κάποτε έμοιαζε πιο «ψυχρός» και καθαρός.

Μπλε χρώμα στα φανάρια -Τι σημαίνει, πού θα το συναντήσεις
Παράλληλα, παθήσεις όπως το γλαύκωμα ή η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορούν να μειώσουν την ευκρίνεια των χρωμάτων ή την ικανότητα διακριτικής τους αντιστοιχίας – για παράδειγμα στο μπλε και το πράσινο. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα, όπως το Viagra ή θεραπείες για φυματίωση, έχουν τεκμηριωμένα αποτελέσματα στην αλλαγή της αντίληψης αποχρώσεων – και πάλι, κυρίως μεταξύ μπλε και πράσινου.

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του iefimerida.gr πατώντας εδώ 

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2025

Έξαρση ιώσεων και κορονοϊού σε πολλές περιοχές λόγω διακοπών


 Ο Αύγουστος έφερε μαζί του σημαντική έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού, κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να σπεύδουν στα φαρμακεία αμέσως μετά τις διακοπές τους.
 Οι γιατροί τονίζουν ότι εκτός από τον κορονοϊό, κυκλοφορούν και άλλες εποχικές ιώσεις, οι οποίες απαιτούν υπομονή και προσοχή.

Η αυξημένη δραστηριότητα του ιού προκαλεί έντονη ανησυχία στους γονείς, καθώς σε λίγες ημέρες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, ενώ τη Δευτέρα ανοίγουν και οι παιδικοί σταθμοί. Εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι ενημερώνουν τους γονείς σε περίπτωση που κάποιο παιδί παρουσιάσει συμπτώματα, όχι μόνο για τον κορονοϊό αλλά και για κάθε ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί στην τάξη.

Συμπτώματα και πρόληψη

Καταρροή, βήχας, φτάρνισμα, πονόλαιμος, πονοκέφαλος και πυρετός είναι τα πιο συχνά συμπτώματα που εμφανίζονται μετά τις διακοπές, όπου πολλοί είχαν συγχρωτιστεί σε πλοία, πανηγύρια και χώρους διασκέδασης. Γιατροί επισημαίνουν ότι η απομόνωση για 4–5 ημέρες όσων παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα είναι σημαντική για την προστασία τόσο των ευάλωτων ομάδων όσο και των παιδιών.

Εκτός από τον κορονοϊό, οι παιδίατροι αναφέρουν πως ρινίτιδες, φαρυγγίτιδες, λαρυγγίτιδες, γαστρεντερίτιδες, στρεπτόκοκκος και γρίπη εμφανίζονται έντονα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ένα νήπιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να νοσήσει έως και 15 φορές μέσα στο σχολικό έτος.

Συστάσεις ειδικών

Οι γιατροί τονίζουν ότι η σωστή υγιεινή των χεριών είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης της μετάδοσης. Η έγκαιρη διενέργεια τεστ σε περίπτωση συμπτωμάτων παραμένει βασικό όπλο για την αποφυγή διασποράς.