Pages - Menu

Παρασκευή 30 Μαΐου 2025

Τροφική αλλεργία: Ο καθημερινός τρόμος για τα παιδιά και τις οικογένειές τους

 


Πώς είναι να μεγαλώνεις ένα παιδί που κινδυνεύει από την ίδια του την τροφή; Τι σημαίνει για την ψυχική υγεία ενός παιδιού και ενός γονιού να ζουν καθημερινά με τον φόβο μιας αναφυλαξίας; Πως είναι να ζουν παιδιά και γονείς μέσα στο άγχος;

Οι απαντήσεις έρχονται μέσα από μια νέα έρευνα του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Αλλεργίες και της ψυχολόγου Μαρίας Δάρα, η οποία παρουσιάστηκε στο 10ο Σχολείο Παιδοαλλεργιολογίας της Ελληνικής Παιδοαλλεργιολογικής Εταιρείας.

Τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά: Οι τροφικές αλλεργίες δεν περιορίζονται μόνο στα φυσικά συμπτώματα – επηρεάζουν βαθιά την ψυχική υγεία, την κοινωνική ζωή και τη συνοχή των οικογενειών.

Η έρευνα καταγράφει το άγχος, την απομόνωση, την ενοχή και την εξουθένωση που βιώνουν γονείς και παιδιά, φέρνοντας στο προσκήνιο μια πραγματικότητα που συχνά παραμένει αθέατη – και την επιτακτική ανάγκη για θεσμική υποστήριξη.

Βασικά Ευρήματα της Έρευνας

Παιδιά & Έφηβοι: Τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα άγχους, φόβου κοινωνικών καταστάσεων και μειωμένη ποιότητα ζωής. Οι έφηβοι, ιδιαίτερα, είναι ευάλωτοι σε άγχος αποχωρισμού, χαμηλή αυτοεκτίμηση και συναισθηματική απόσυρση, χωρίς όμως αυξημένα ποσοστά διαγνωσμένων ψυχιατρικών διαταραχών.

Γονείς: Αναφέρθηκαν υψηλά επίπεδα χρόνιας ανησυχίας, φόβου για αναφυλαξία, συναισθήματα ενοχής και εξάντλησης. Ορισμένοι γονείς παρουσίασαν ακόμη και συμπτώματα μετατραυματικού στρες (PTSD).

Συγκεκριμένα:

– το 91,9% των γονέων δήλωσε ότι βιώνει άγχος όταν το παιδί του βρίσκεται εκτός σπιτιού,

– το 46% ότι η τροφική αλλεργία του παιδιού του επηρεάζει την ψυχική του υγεία και το 62,1% ότι σκέφτεται καθημερινά την τροφική αλλεργία του παιδιού του.

Κοινωνικός Αποκλεισμός: Σημαντικές δυσκολίες καταγράφηκαν σε σχολικές και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως αποκλεισμοί από παιδικά πάρτι, κατασκηνώσεις και αθλήματα, καθώς και έλλειψη κατανόησης από δασκάλους και άλλους γονείς.

Διατροφικές Διαταραχές: Ο φόβος γύρω από την τροφή ενισχύει την επιλεκτική διατροφή και αυξάνει τον κίνδυνο για διαταραχές όπως η ARFID (Αποφευκτική-Περιοριστική Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής).

Ψυχαναγκασμοί και Διαχείριση: Ορισμένοι γονείς εμφανίζουν τελετουργικά και ελέγχους που προσομοιάζουν σε Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD), ιδιαίτερα σε περιπτώσεις σοβαρών αλλεργιών.

Οικογενειακή Δυναμική: Η υπερπροστατευτικότητα οδηγεί σε συγκρούσεις και περιορισμό της αυτονομίας του παιδιού, ενώ και τα αδέλφια επηρεάζονται αρνητικά.

Ανάγκες και Προτάσεις:

Η έρευνα ανέδειξε την ανάγκη για:

Θεσμική υποστήριξη σε σχολεία και δομές ψυχικής υγείας.

Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και του κοινωνικού συνόλου.

Ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά και γονείς.

Διασύνδεση κλινικών ιατρών με ψυχολόγους και ενσωμάτωση ερωτήσεων ψυχικής υγείας στην παρακολούθηση αλλεργικών παιδιών. Ακόμα η παρουσία ειδικών ψυχικής υγείας σε κλινικές που αντιμετωπίζουν ή διαχειρίζονται τροφικές αλλεργίες θεωρείται  πολύ βοηθητική.

Ενίσχυση της κοινότητας μέσω ομάδων υποστήριξης, ενημερωτικού υλικού και δικτύωσης γονέων.

Ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με Αλλεργίες, ιδρύθηκε το 2021 με αφορμή ένα τραγικό περιστατικό σε σχολείο στον Βόλο και αριθμεί πλέον μέλη από όλη την Ελλάδα. Δραστηριοποιείται στην υποστήριξη των οικογενειών, στην ενημέρωση της κοινής γνώμης και στην προώθηση θεσμικών αλλαγών για τη διαχείριση των τροφικών αλλεργιών.

Τετάρτη 28 Μαΐου 2025

Η συνήθεια που γεμίζει άγχος τους εφήβους – Θέμα ο χρόνος έκθεσης σε ψηφιακά μέσα

 


Η αυξημένη συναισθηματική φόρτιση, η θλίψη, η επιθετικότητα και οι παρορμητικές αντιδράσεις σε ψυχικά ευάλωτους εφήβους  συνδέονται με τον παρατεταμένο χρόνο έκθεσης σε ψηφιακά μέσα -ιδίως με την παθητική κατανάλωση περιεχομένου, γνωστή ως «scrolling». Αυτό το εύρημα αποτελεί κεντρικό άξονα μιας πρόσφατης μελέτης στο Computers in Human Behavior που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Δυτικού Πανεπιστημίου του Καναδά, η οποία φωτίζει τις επιπτώσεις της σύγχρονης ψηφιακής ζωής στην ψυχική υγεία των εφήβων.

Η μελέτη που διεξήχθη σε 580 εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, καταγράφει μια πραγματικότητα, όπου η αλληλεπίδραση με τις οθόνες έχει ενσωματωθεί πλήρως στην καθημερινότητα των νέων. Παρόλο που μόνο 9% των συμμετεχόντων ανέφερε προϋπάρχουσες ψυχικές ή νευροαναπτυξιακές δυσκολίες (όπως ΔΕΠΥ ή αυτισμός), περίπου το 45% των εφήβων, χωρίς τέτοιο ιστορικό, εμφάνισε άγχος.
Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του ygeiamou.gr πατώντας εδώ 

Τρίτη 27 Μαΐου 2025

Το 40% των Ελλήνων έχει υπέρταση και οι περισσότεροι το αγνοούν ή το παραβλέπουν…

 


Κάθε άνθρωπος που έχει σταθερά πάνω από 140/80 πίεση σε μετρήσεις που κάνει τακτικά στο σπίτι του ή επίσης τακτικά σε φαρμακείο ή γιατρό, θεωρείται ότι έχει αρρύθμιστη υπέρταση.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει σύμφωνα με μεγάλη έρευνα, το 40% των ενήλικων Ελλήνων. Μεγαλύτερο θεωρείται το πρόβλημα στους νεότερους άνδρες καθώς όχι μόνο αμελούν να μετρηθούν αλλά και έχουν μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας και καπνίζουν περισσότερο.

Αυτά αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων σε ενημέρωση εκπροσώπων του Τύπου από τον ο καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης Γεώργιο Στεργίου, ο οποίος είναι πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης και τον καθηγητή Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνο Τσιούφη που έχει διατελέσει στο παρελθόν επίσης πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας.

Η 17η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης στο πλαίσιο της οποίας διοργανώνονται εκδηλώσεις και δραστηριότητες για την υπέρταση σε πολλές χώρες. Το 2017 η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης ξεκίνησε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα ΜΜΜ (May Measurement Month) στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται δράσεις με μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στον γενικό πληθυσμό, κάθε Μάιο σε περισσότερες από 100 χώρες. Το ΜΜΜ έχει σκοπό να ενημερώσει τον γενικό πληθυσμό αναφορικά με τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της υπέρτασης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισής της.

Στα προγράμματα ΜΜΜ 2019-2024 πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις πίεσης σε πάνω από 8 εκατομμύρια άτομα. Κύριο μήνυμα του ΜΜΜ: «ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΑΣ» ενώ στόχος του ΜΜΜ: «ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ»

Η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και έναν από τους ισχυρότερους για στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και άνοια. Στην Ευρώπη σχεδόν το 50% των θανάτων σε άνδρες και γυναίκες αποδίδονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η διάγνωση γίνεται μόνο με τη μέτρηση της πίεσης, ενώ απαιτεί σχολαστική μεθοδολογία και επιβεβαίωση με επανάληψη μετρήσεων της πίεσης, συχνά και εκτός ιατρείου (στο σπίτι ή με 24ωρη καταγραφή).

Υπάρχουν διάφορα μέσα για να μειωθεί η πίεση χωρίς φάρμακα, αλλά και καλά μελετημένα δραστικά φάρμακα ώστε η υπέρταση να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της.

Η υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (πχ. γρήγορο βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση σωματικού βάρους σε φυσιολογικό επίπεδο και η αποφυγή μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της. Επιπλέον, η διακοπή του καπνίσματος και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης και του σακχάρου (όταν συνυπάρχουν) είναι απαραίτητα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Η στρατηγική της θεραπείας προσαρμόζεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή (εξατομίκευση). Η θεραπεία είναι καθημερινή (συνήθως πρωινή) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της πίεσης που βρίσκει ο ασθενής στο σπίτι.

Η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης της πίεσης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Με τα θεραπευτικά όπλα που διατίθενται σήμερα, πάνω από 95% των ασθενών με υπέρταση μπορούν να ρυθμιστούν άριστα χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ (2016) σε 6.000 ενήλικες στην Ελλάδα έδειξε:

•Σχεδόν 40% έχουν υπέρταση (περίπου 3.000.000 άτομα) και πάνω από 50% των ηλικιωμένων.

•30% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι (περίπου 1.000.000).

•30% έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με θεραπεία (περίπου 2.000.000 είναι αρρύθμιστοι).

•Οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση

Με στόχο τη βελτίωση της ενημέρωσης για την υπέρταση στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα ΜΜΜ το 2019, 2022, 2023 και 2024 σε 18 αστικά κέντρα και πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις πίεσης σε συνολικά 24.000 ενήλικες. Από τα δεδομένα που προέκυψαν φάνηκε ότι το 40% αυτών που μετρήθηκαν είχαν υπέρταση. Από τους υπερτασικούς ασθενείς, το 25% ήταν αδιάγνωστοι και λιγότεροι από τους μισούς ήταν καλά ρυθμισμένοι με θεραπεία.

Το πρόγραμμα ΜΜΜ 2025 θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Ελλάδα τον Μάιο 2025 με στόχο να πραγματοποιηθούν μετρήσεις πίεσης σε πάνω από 10.000 άτομα σε 33 σημεία μέτρησης σε 20 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Άργος, Βέροια, Βόλος, Δράμα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Λάρισα, Μολάοι, Πάτρα, Πτολεμαΐδα, Ρόδος, Σέρρες, Σπάρτη, Τρίπολη, Χανιά). Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε ειδικά διαμορφωμένους δημόσιους χώρους με την χρήση πιστοποιημένων πιεσόμετρων.

Συντονιστής του προγράμματος ΜΜΜ στην Ελλάδα είναι ο καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης Γεώργιος Στεργίου, στο Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7, Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Νοσοκομείο Σωτηρία, Αθήνα, ο οποίος είναι πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης.

Το ΜΜΜ στην Ελλάδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης με Προέδρο τον καθηγητή Καρδιολογίας Κωσταντίνο Τσιούφη, ο οποίος είναι διευθυντής της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο και διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης. Στην διεξαγωγή του ΜΜΜ 2025 στην Αθήνα συμμετέχουν πολλά μέλη Ιατρικών Σχολών και γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και πολλοί φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί.

ieidiseis.gr

Δευτέρα 26 Μαΐου 2025

ΒΡΕΘΗΚΕ ο καλύτερος χυμός για την υγεία του εντέρου, σύμφωνα με γαστρεντερολόγο

 


Ο γαστρεντερολόγος Joseph Salhab, σε ανάρτησή του στο Instagram, εξηγεί γιατί αυτός ο χυμός ξεχωρίζει και πώς συμβάλλει σημαντικά στην υγεία του πεπτικού συστήματος.

«Δεν προτιμώ τους περισσότερους φρουτοχυμούς, καθώς συχνά χάνουν τις πολύτιμες ενώσεις και τις φυτικές ίνες που περιέχουν τα φρούτα,» λέει ο Salhab.

«Ωστόσο, κάνω εξαίρεση για χυμούς πλούσιους σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες», προσθέτει. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι χυμοί βύσσινου, κράνμπερι και μύρτιλου, με τον χυμό βύσσινου να ξεχωρίζει στην κορυφή.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι συμβάλλει στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών σε άτομα με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Αυτό οφείλεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες και χλωρογενικά οξέα — ισχυρές φυσικές ενώσεις με αντιφλεγμονώδη δράση.

«Τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πολυφαινόλες για να παράγουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις μέσα στο έντερο» εξηγεί ο γιατρός στο σχετικό βίντεο που ανάρτησε στα social media.Ιδανική επιλογή για καλύτερο ύπνο
Κι αυτό δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα.

Ο Salhab τονίζει ότι ο χυμός από βύσσινο είναι και φυσική πηγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Γι’ αυτό και τον προτείνει ως νυχτερινό ρόφημα, διαλυμένο με παγωμένο νερό, για έναν πιο ήρεμο και ενυδατωμένο ύπνο.

Προσοχή: Για να επωφεληθείτε πραγματικά από τον χυμό βύσσινο, όπως επισημαίνει και ο Joseph Salhab, θα πρέπει να είναι 100% φυσικός χυμός, όχι συμπυκνωμένος και χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

«Οι χυμοί μπορεί να είναι πλούσιοι σε θερμίδες, γι’ αυτό δεν χρειάζεται υπερβολή—φτιάξτε τον μόνοι σας ή διαλέξτε έναν χωρίς προσθήκη ζάχαρης», αναφέρει χαρακτηριστικά και εξηγεί πως η υπερβολική πρόσληψη προστιθέμενης ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, έντονη δίψα και αύξηση βάρους.

Αντίθετα, τα φυσικά σάκχαρα που προέρχονται από τα φρούτα έχουν διαφορετική επίδραση, χάρη στην υψηλή θρεπτική τους αξία.

Κυριακή 25 Μαΐου 2025

Νέα έρευνα για τα ενεργειακά ποτά συνδέει την ταυρίνη με την λευχαιμία

 


Μια πρόσφατη πανεπιστημιακή μελέτη φέρνει στο «φως» ανησυχητικά στοιχεία για την ταυρίνη, τη γνωστή ουσία που περιέχεται σε πολλά ενεργειακά ποτά. Σύμφωνα με την έρευνα, ενδέχεται να σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε ορισμένες μορφές λευχαιμίας.

Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται φυσικά από το σώμα, κυρίως στο ήπαρ και τα νεφρά. Τη λαμβάνουμε επίσης μέσω της διατροφής, κυρίως από τρόφιμα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα θαλασσινά. Ωστόσο, αποτελεί και βασικό συστατικό σε πολλά ενεργειακά ποτά και συμπληρώματα.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature, η ταυρίνη φαίνεται να ενισχύει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε σοβαρές μορφές λευχαιμίας, όπως η οξεία και η χρονία μυελογενής λευχαιμία (AML, CML) και τα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα (MDS).

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, αποκάλυψε ότι τα καρκινικά κύτταρα στο μυελό των οστών απορροφούν την ταυρίνη μέσω ενός μεταφορέα (γνωστού ως γονίδιο SLC6A6), καθώς δεν μπορούν να την παράγουν μόνα τους.

Η ταυρίνη τροφοδοτεί μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκόλυση, η οποία βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν γρηγορότερα και να γίνουν πιο ανθεκτικά. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα κύτταρα του μυελού των οστών, γνωστά ως οστεολινάδες, αναγνωρίστηκαν ως νέα πηγή ταυρίνης στο περιβάλλον της λευχαιμίας, μια ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το μικροπεριβάλλον του καρκίνου.

Ενεργειακά ποτά: κίνδυνος για ασθενείς με λευχαιμία;

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν συνήθως 1.000 έως 3.000 mg ταυρίνης ανά μερίδα, ποσότητα που υπερβαίνει κατά πολύ την ημερήσια φυσική παραγωγή του σώματος, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 50 και 125 mg. Ενώ η ταυρίνη έχει συνδεθεί με οφέλη όπως η αντιοξειδωτική της δράση και η μείωση της φλεγμονής, η υπερβολική πρόσληψή της από εξωτερικές πηγές, όπως τα ενεργειακά ποτά ή τα συμπληρώματα πρωτεΐνης, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από λευχαιμία. Συγκεκριμένα, η έρευνα υποδεικνύει ότι η επιπλέον ταυρίνη μπορεί να «τροφοδοτήσει» τα καρκινικά κύτταρα, επιταχύνοντας την εξέλιξη της νόσου.

Η έρευνα τονίζει ότι τα ενεργειακά ποτά δεν προκαλούν λευχαιμία, αλλά ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση αν η νόσος υπάρχει ήδη. Αυτό εγείρει ερωτήματα για την ασφάλεια των προϊόντων αυτών, ιδιαίτερα για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Η ιστορία της ταυρίνης

Η ταυρίνη πήρε το όνομά της από την ελληνική λέξη ταύρος, καθώς απομονώθηκε για πρώτη φορά από τη χολή ταύρου το 1827. Παρά το γεγονός ότι η σύγχρονη ταυρίνη που χρησιμοποιείται στα ενεργειακά ποτά είναι συνθετική, ο αστικός μύθος επιμένει ότι προέρχεται από όρχεις ταύρου. Αυτή η παρανόηση ενισχύθηκε από την έντονη διαφημιστική καμπάνια της Red Bull τη δεκαετία του 1990, η οποία εκμεταλλεύτηκε την «εξωτική» προέλευση της ταυρίνης για να προσελκύσει το κοινό. Στην πραγματικότητα, η ταυρίνη που χρησιμοποιείται σήμερα παράγεται σε εργαστήρια για λόγους ποιότητας και κόστους.

Σύμφωνα με το Memorial Sloan Kettering Cancer Center, η ταυρίνη μπορεί να προσφέρει οφέλη, όπως τη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά ο ρόλος της σε ασθενείς με καρκίνο απαιτεί προσοχή, ειδικά για όσους πάσχουν από μυελογενείς κακοήθειες. Παράλληλα, το Wilmot Cancer Institute, που εδώ και μια δεκαετία χαρτογραφεί το μικροπεριβάλλον του μυελού των οστών, υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των ευρημάτων για την ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά των αιματολογικών καρκίνων.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι η διακοπή της πρόσβασης των καρκινικών κυττάρων στην ταυρίνη, για παράδειγμα μέσω της αναστολής του μεταφορέα SLC6A6, θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου. Αν και οι κλινικές δοκιμές που στοχεύουν στον μεταβολισμό της ταυρίνης βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, τα προκλινικά δεδομένα είναι πολλά υποσχόμενα.

Οι επιπτώσεις στην υγεία

Τα ευρήματα αυτά δεν αφορούν μόνο τον καρκίνο. Η ταυρίνη μπορεί να παίζει ρόλο και σε διαταραχές που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως τα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα (MDS), ανοίγοντας νέους δρόμους έρευνας για το πώς τα καρκινικά σήματα επηρεάζουν ευρύτερες παθήσεις υγείας.

Αν είστε υγιείς, η κατανάλωση ενεργειακών ποτών με μέτρο δεν φαίνεται να αποτελεί άμεσο κίνδυνο. Ωστόσο, αν έχετε ιστορικό λευχαιμίας ή άλλων αιματολογικών παθήσεων, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ταυρίνη. Η έρευνα συνεχίζεται, και στο μέλλον ίσως έχουμε πιο ξεκάθαρες απαντήσεις για το πώς μπορούμε να προστατευτούμε καλύτερα.

Η σύνδεση της ταυρίνης με την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα και ενημέρωση σχετικά με τα συστατικά που καταναλώνουμε καθημερινά. Ενώ τα ενεργειακά ποτά παραμένουν δημοφιλή για την ενίσχυση της ενέργειας, η προσοχή είναι απαραίτητη, ειδικά για όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. Η επιστήμη συνεχίζει να αποκαλύπτει τις κρυφές πτυχές της υγείας μας, και εμείς οφείλουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας.

Παρασκευή 23 Μαΐου 2025

Ποιες τροφές μπορείτε να καταναλώνετε το βράδυ για χαμηλό σάκχαρο το πρωί


 ΕΜΕΙΣ για το βράδυ μετά τις 9 πάντως προτιμούμε πράσινο τσάι με μέλι και φρυγανιές για ελαφρύ ύπνο...

Πώς αλλάζουν τα επίπεδα σακχάρου στη διάρκεια της νύχτας

Υπάρχουν δύο βασικοί μηχανισμοί:

  • Φαινόμενο της αυγής: Μεταξύ 3:00 και 8:00 π.μ., το σάκχαρο αυξάνεται φυσικά για να σας ξυπνήσει.
  • Φαινόμενο Somogyi: Το σάκχαρο πέφτει υπερβολικά μεταξύ 2:00 και 3:00 π.μ., και το σώμα αντιδρά απελευθερώνοντας ορμόνες που το αυξάνουν απότομα.

Ένα σνακ πριν τον ύπνο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νυχτερινής υπογλυκαιμίας, σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου.

Τι να φάτε πριν τον ύπνο

Η επιλογή του κατάλληλου σνακ εξαρτάται από τους στόχους βάρους και πώς αντιδρά ο οργανισμός στη γλυκόζη μέσα στη νύχτα. Η συνεργασία με έναν διαιτολόγο μπορεί να βοηθήσει στο σχεδιασμό του κατάλληλου πλάνου.

Σύμφωνα με ειδικούς στο Medical News Today, τα καλύτερα σνακ για το βράδυ περιέχουν:

  • υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
  • υγιεινά λιπαρά
  • περιορισμένους υδατάνθρακες

Αυτός ο συνδυασμός μειώνει τον κίνδυνο για απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου και βοηθά να ξυπνήσετε με πιο χαμηλό σάκχαρο.

10 ιδέες για υγιεινά βραδινά σνακ

  • Μια χούφτα ξηροί καρποί. Αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκια είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και καλά λιπαρά. Τα καρύδια περιέχουν άφθονα ω-3 λιπαρά οξέα.
  • Ένα βραστό αυγό. Υψηλή πρωτεΐνη, ελάχιστοι υδατάνθρακες. Συνδυάστε με 2-3 κράκερ ολικής άλεσης για επιπλέον φυτικές ίνες.
  • Τυρί με λίγα λιπαρά και κράκερ ολικής άλεσης. Πρωτεΐνη από το τυρί και φυτικές ίνες από τους κράκερ. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τυριά.
  • Καρότα, ντοματίνια ή φέτες αγγουριού. Μη αμυλούχα λαχανικά με λίγες θερμίδες και πολλή διατροφική αξία. Συνδυάστε με λίγο τυρί για πρωτεΐνη.
  • Στικς σέλερι με χούμους. Το σέλερι έχει λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες. Ο χούμους προσθέτει πρωτεΐνη. Φτιάξτε τον στο σπίτι για να αποφύγετε πρόσθετα.
  • Ποπ κορν χωρίς λάδι ή βούτυρο. Αν ετοιμαστεί σωστά, είναι ελαφρύ και θρεπτικό. Προσθέστε λίγους ανάμεικτους ξηρούς καρπούς.
  • Ρεβύθια ψητά. Πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Ψήστε τα με μπαχαρικά για γευστικό σνακ.
  • Φέτες μήλου με φυστικοβούτυρο. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης, φυτικών ινών και καλών λιπαρών βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου. Δοκιμάστε και βούτυρο από αμύγδαλο ή κάσιους.
  • Γιαούρτι στραγγιστό χωρίς ζάχαρη. Το γιαούρτι είναι καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης. Προτιμήστε τις άπαχες εκδοχές.
  • Μια χούφτα σπόροι. Ηλιόσποροι, σουσάμι ή κολοκυθόσποροι προσφέρουν πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά.

Πρακτικές συμβουλές για υγιεινό σνακ το βράδυ

  • Τρώτε συνειδητά, χωρίς περισπασμούς (π.χ. τηλεόραση).
  • Προγραμματίστε από πριν τα γεύματα και τα σνακ.
  • Επιλέξτε σνακ με διατροφική αξία, όχι θερμίδες χωρίς ουσία.
  • Προσέξτε τις ποσότητες.
  • Συνεργαστείτε με ειδικό για εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο.

Ειδικά αν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς μεταβάλλεται το σάκχαρό σας τη νύχτα. Ένα ισορροπημένο βραδινό σνακ μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά το πρωί.

Οι τροφές με πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά είναι ιδανικές επιλογές για να ξυπνάτε με καλύτερα επίπεδα σακχάρου και περισσότερη ενέργεια.

Πέμπτη 22 Μαΐου 2025

ΟΙ καλές τροφές να καταναλώνετε το βράδυ για να έχετε χαμηλό σάκχαρο το πρωί


 Ένα σωστά στοχευμένο βραδινό σνακ, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου.

Πώς αλλάζουν τα επίπεδα σακχάρου στη διάρκεια της νύχτας

Υπάρχουν δύο βασικοί μηχανισμοί:

  • Φαινόμενο της αυγής: Μεταξύ 3:00 και 8:00 π.μ., το σάκχαρο αυξάνεται φυσικά για να σας ξυπνήσει.
  • Φαινόμενο Somogyi: Το σάκχαρο πέφτει υπερβολικά μεταξύ 2:00 και 3:00 π.μ., και το σώμα αντιδρά απελευθερώνοντας ορμόνες που το αυξάνουν απότομα.

Ένα σνακ πριν τον ύπνο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νυχτερινής υπογλυκαιμίας, σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου.

Τι να φάτε πριν τον ύπνο

Η επιλογή του κατάλληλου σνακ εξαρτάται από τους στόχους βάρους και πώς αντιδρά ο οργανισμός στη γλυκόζη μέσα στη νύχτα. Η συνεργασία με έναν διαιτολόγο μπορεί να βοηθήσει στο σχεδιασμό του κατάλληλου πλάνου.

Σύμφωνα με ειδικούς στο Medical News Today, τα καλύτερα σνακ για το βράδυ περιέχουν:

  • υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
  • υγιεινά λιπαρά
  • περιορισμένους υδατάνθρακες

Αυτός ο συνδυασμός μειώνει τον κίνδυνο για απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου και βοηθά να ξυπνήσετε με πιο χαμηλό σάκχαρο.

10 ιδέες για υγιεινά βραδινά σνακ

  • Μια χούφτα ξηροί καρποί. Αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκια είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και καλά λιπαρά. Τα καρύδια περιέχουν άφθονα ω-3 λιπαρά οξέα.
  • Ένα βραστό αυγό. Υψηλή πρωτεΐνη, ελάχιστοι υδατάνθρακες. Συνδυάστε με 2-3 κράκερ ολικής άλεσης για επιπλέον φυτικές ίνες.
  • Τυρί με λίγα λιπαρά και κράκερ ολικής άλεσης. Πρωτεΐνη από το τυρί και φυτικές ίνες από τους κράκερ. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τυριά.
  • Καρότα, ντοματίνια ή φέτες αγγουριού. Μη αμυλούχα λαχανικά με λίγες θερμίδες και πολλή διατροφική αξία. Συνδυάστε με λίγο τυρί για πρωτεΐνη.
  • Στικς σέλερι με χούμους. Το σέλερι έχει λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες. Ο χούμους προσθέτει πρωτεΐνη. Φτιάξτε τον στο σπίτι για να αποφύγετε πρόσθετα.
  • Ποπ κορν χωρίς λάδι ή βούτυρο. Αν ετοιμαστεί σωστά, είναι ελαφρύ και θρεπτικό. Προσθέστε λίγους ανάμεικτους ξηρούς καρπούς.
  • Ρεβύθια ψητά. Πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Ψήστε τα με μπαχαρικά για γευστικό σνακ.
  • Φέτες μήλου με φυστικοβούτυρο. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης, φυτικών ινών και καλών λιπαρών βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου. Δοκιμάστε και βούτυρο από αμύγδαλο ή κάσιους.
  • Γιαούρτι στραγγιστό χωρίς ζάχαρη. Το γιαούρτι είναι καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης. Προτιμήστε τις άπαχες εκδοχές.
  • Μια χούφτα σπόροι. Ηλιόσποροι, σουσάμι ή κολοκυθόσποροι προσφέρουν πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά.

Πρακτικές συμβουλές για υγιεινό σνακ το βράδυ

  • Τρώτε συνειδητά, χωρίς περισπασμούς (π.χ. τηλεόραση).
  • Προγραμματίστε από πριν τα γεύματα και τα σνακ.
  • Επιλέξτε σνακ με διατροφική αξία, όχι θερμίδες χωρίς ουσία.
  • Προσέξτε τις ποσότητες.
  • Συνεργαστείτε με ειδικό για εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο.

Ειδικά αν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς μεταβάλλεται το σάκχαρό σας τη νύχτα. Ένα ισορροπημένο βραδινό σνακ μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά το πρωί.

Οι τροφές με πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά είναι ιδανικές επιλογές για να ξυπνάτε με καλύτερα επίπεδα σακχάρου και περισσότερη ενέργεια.

Τετάρτη 21 Μαΐου 2025

Τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο


 Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά τα οποία περιέχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο.

Το μαγνήσιο θεωρείται «κλειδί» για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη λειτουργία των νεύρων, την υγεία των οστών και πολλές άλλες λειτουργίες.

Το σπανάκι και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, καθώς και φρούτα όπως οι μπανάνες, τα μήλα και τα αβοκάντο, αποτελούν σταθερές πηγές μαγνησίου.

Ποια είναι, λοιπόν, τα φρούτα και τα λαχανικά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο;

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μαγνήσιο, γεμάτα με υγιή λίπη, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Περίπου 100 γρ αβοκάντο περιέχουν 43,6 mg μαγνησίου, ή περίπου το 10% των ημερήσιων αναγκών σας σε μαγνήσιο (DV).

Σπανάκι

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Ένα φλιτζάνι σπανάκι περιέχει 157 mg μαγνησίου (37% DV) όταν μαγειρευτεί Ωστόσο, όταν καταναλώνεται ωμό, το σπανάκι έχει χαμηλότερη ποσότητα μαγνησίου (24 mg) λόγω του τρόπου με τον οποίο το σώμα απορροφά το θρεπτικό συστατικό σε αυτή τη μορφή.

Μπανάνες

Οι μπανάνες, πέρα από τα άλλα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει, στα 100 γρ περιέχει περίπου 40 mg μαγνησίου (9,6% της DV).

Οι μπανάνες είναι επίσης πλούσιες σε κάλιο και αυτοί οι δύο ηλεκτρολύτες είναι το «κλειδί» για την ενυδάτωση και την αναπλήρωση των αποθεμάτων, αφού το σώμα χάσει νερό μέσω δραστηριοτήτων όπως η εφίδρωση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μπανάνες, συνιστώνται συχνά για την αποκατάσταση μετά την προπόνηση.

Μήλα

Αυτό το δημοφιλές φρούτο περιέχει τουλάχιστον 80% νερό. Η περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να παραμένετε ενυδατωμένοι και είναι μόνο ένας από τους τέσσερις ηλεκτρολύτες που βρίσκονται στα μήλα. Ένα μεσαίου μεγέθους μήλο με τη φλούδα περιέχει περίπου 9 mg μαγνησίου.

Αγκινάρα

Η αγκινάρα είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε μαγνήσιο με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες αγκινάρες περιέχει 71,4 mg μαγνησίου (17% DV). Οι αγκινάρες είναι επίσης πλούσιες σε κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνες C και K.

Παντζάρια

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα παντζάρια παρέχει 39 mg μαγνησίου (9% DV).

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα πολύ γνωστό λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο περιέχει 32,8 mg μαγνησίου (8% DV).

Τρίτη 20 Μαΐου 2025

Μελέτη έδειξε πως η καθημερινή κατανάλωση φραουλών συνδέεται με βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας

 


Μελέτη έδειξε πως η καθημερινή κατανάλωση φραουλών συνδέεται με βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα που καταδεικνύει τα καρδιαγγειακά, μεταβολικά και γνωστικά οφέλη των φραουλών για την υγεία.

Στη διπλά τυφλή, ελεγχόμενη μελέτη συμμετείχαν 35 υγιείς άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 66 έως 78 ετών. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 26 γραμμάρια σκόνης φράουλας, που ισοδυναμεί με δύο μερίδες φραουλών ημερησίως ή εικονικό σκεύασμα για οκτώ εβδομάδες.

Μετά την κατανάλωση σκόνης φράουλας, η ταχύτητα γνωστικής επεξεργασίας αυξήθηκε κατά 5,2%, η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 3,6% και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα αυξήθηκε κατά 10,2%.

Η περίμετρος της μέσης μειώθηκε κατά 1,1% και στις δύο ομάδες.

Αντίθετα, η κατανάλωση του εικονικού σκευάσματος προκάλεσε αύξηση των τριγλυκεριδίων ορού.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση φραουλών μπορεί να προάγει τη γνωστική λειτουργία και να βελτιώσει τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση», δήλωσε η Shirin Hooshmand, καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών Άσκησης και Διατροφής στο Σαν Ντιέγκο και κύρια ερευνήτρια της μελέτης.

«Τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά καθώς δείχνουν ότι μια απλή διατροφική αλλαγή, όπως η προσθήκη φραουλών στην καθημερινή διατροφή, μπορεί να βελτιώσει αυτούς τους δείκτες στους ηλικιωμένους» πρόσθεσε.

Οι φράουλες είναι πηγή πολλών βιοδραστικών ενώσεων. Εκτός από βιταμίνη C, περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως φολικό οξύ, κάλιο, φυτικές ίνες, φυτοστερόλες και πολυφαινόλες, που ωφελούν την καρδιά.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση φραουλών με βελτιώσεις σε αρκετούς δείκτες καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ολικής και LDL χοληστερόλης και της μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

pronews.gr

Δευτέρα 19 Μαΐου 2025

Διαβήτης: Τα 10 πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

 


Αν και υπάρχουν αρκετές γνώσεις για τον διαβήτη, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, αν και αυτά μπορούν να κρίνουν τη διαφορά μεταξύ μιας έγκαιρης διάγνωσης και σοβαρών επιπλοκών.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια κατάσταση που προκαλείται από υπερβολικά υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι: ο διαβήτης τύπου 1, όπου το πάγκρεας παράγει πολύ λίγη ή καθόλου ινσουλίνη, και ο διαβήτης τύπου 2, όπου η ινσουλίνη είτε είναι ανεπαρκής είτε δεν χρησιμοποιείται σωστά από τον οργανισμό.

Η αναγνώριση των πρώτων συμπτωμάτων έχει ζωτική σημασία.

Ειδικά στον διαβήτη τύπου 2, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και να περάσουν απαρατήρητα, καθώς συχνά η διάγνωση γίνεται τυχαία, μέσω εξετάσεων αίματος ή ιατρικών ελέγχων.

Εάν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιοπάθειες, νεφρική ανεπάρκεια, νευροπάθειες και βλάβες στην όραση. Έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου.

Τα 10 πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα του διαβήτη

  1. Έντονη δίψα (πολυδιψία): Η συχνή ούρηση οδηγεί σε αφυδάτωση και, κατά συνέπεια, σε αυξημένη ανάγκη για νερό.
  2. Κόπωση και έλλειψη ενέργειας: Οι κυτταρικές ανάγκες για ενέργεια δεν καλύπτονται λόγω μειωμένης δράσης της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή ενέργειας.
  3. Απώλεια βάρους: Ιδιαίτερα συχνή στον τύπο 1, καθώς η απουσία ινσουλίνης αποτρέπει την αποθήκευση λίπους και μυϊκής μάζας.
  4. Αυξημένη πείνα (πολυφαγία): Ο οργανισμός αντιδρά σαν να βρίσκεται σε κατάσταση λιμοκτονίας, αναζητώντας ενέργεια μέσω της τροφής.
  5. Θολή όραση: Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης επηρεάζουν τον φακό του ματιού. Το σύμπτωμα συνήθως υποχωρεί με τον έλεγχο του σακχάρου.
  6. Αργή επούλωση πληγών: Η γλυκόζη παρεμβαίνει στην αναγέννηση των ιστών και στην κυτταρική επιδιόρθωση.
  7. Συχνές λοιμώξεις: Η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού κάνει τον οργανισμό ευάλωτο σε λοιμώξεις όπως μυκητιάσεις, ουρολοιμώξεις και δερματικές φλεγμονές.
  8. Κακοσμία στόματος: Η καύση λίπους λόγω έλλειψης ινσουλίνης δημιουργεί κετόνες, οι οποίες προκαλούν χαρακτηριστική οσμή στην αναπνοή.
  9. Διαβητική κετοξέωση: Ιδιαίτερα στον τύπο 1, είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό, σύγχυση και δύσπνοια.
  10. Παρουσία κετονών στα ούρα: Δείκτης σοβαρής διαταραχής του μεταβολισμού της γλυκόζης.

Οι διαφορετικοί τύποι διαβήτη

Διαβήτης τύπου 1

Αυτοάνοση πάθηση όπου το ανοσοποιητικό καταστρέφει τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Συνήθως διαγιγνώσκεται σε παιδιά ή νέους ενήλικες. Απαιτεί καθημερινή χορήγηση ινσουλίνης.

Διαβήτης τύπου 2

Ο πιο συχνός τύπος, αφορά περίπου το 90–95% των περιπτώσεων. Οφείλεται σε αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη ή/και σε ανεπαρκή παραγωγή της. Συνδέεται άμεσα με καθιστική ζωή και παχυσαρκία, ενώ τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να αγνοηθούν για χρόνια.

Διαβήτης κύησης

Εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη και συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό. Ωστόσο, αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί.

Προδιαβήτης

Ενδιάμεση κατάσταση όπου τα επίπεδα σακχάρου είναι αυξημένα αλλά όχι σε επίπεδο διαβήτη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2 και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών.

Η έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση του διαβήτη είναι καθοριστική για την αποτροπή σοβαρών επιπλοκών.

Κυριακή 18 Μαΐου 2025

Η διατροφική αξία του μελιού αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο


 Οι ειδικοί απαντούν «ναι» αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Ακόμα καλύτερα εάν συνδυαστεί με λεμόνι, τζίντζερ ή κανέλα.

Η διατροφική αξία του μελιού

Μία κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει:

  • Θερμίδες: 64 kcal
  • Λιπαρά: 0 g
  • Νάτριο: 0 mg
  • Υδατάνθρακες: 17 g
  • Φυτικές ίνες: 0 g
  • Φυσικά σάκχαρα: 17 g
  • Πρωτεΐνη: 0,1 g

Πώς βοηθά το μέλι στην απώλεια βάρους;

Το μέλι είναι θρεπτικό και έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Στην απώλεια βάρους μπορεί να σας βοηθήσει με ποικίλους τρόπους.

Λειτουργεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης

Προσπαθήστε να περιορίσετε όσο γίνεται την κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης. Σε πολλές περιπτώσεις μπορείτε να τη αντικαταστήσετε με το μέλι, όπως σε συνταγές για σνακ και γλυκά.

Το μέλι έχει αντίστοιχη αν όχι μεγαλύτερη θερμιδική αξία από τη ζάχαρη, ωστόσο υπερτερεί πολύ σε σχέση ως προς τη διατροφική αξία.

Είναι συνεπώς πολύ πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό και επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο την απώλεια βάρους.

Βελτιώνει την πέψη

Το μέλι περιέχει συστατικά τα οποία βοηθούν στη διαδικασία της πέψης και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Γενικά ενισχύει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος το οποία βοηθά στη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Το φυσικό μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία έχουν μία σειρά από οφέλη για την υγεία όπως ότι προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τον διαβήτη και τον καρκίνο.

Απώλεια βάρους: Τρεις τρόποι να εντάξετε το μέλι στη διατροφή σας

Μέλι και ζεστό νερό

Βάλτε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό λίγο μέλι και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Θα ικανοποιήσει την επιθυμία σας για γλυκό, θα σας δώσει ενέργεια και παράλληλα θα επωφεληθείτε από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει.

Μέλι και χυμός λεμονιού

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ένα ποτήρι με νερό, λεμόνι και μέλι βοηθά στην απώλεια βάρους και αυτό λόγω των ιδιοτήτων του λεμονιού και του μελιού αλλά και το πώς δρουν συνδυαστικά. Επιπλέον, θεωρείται ένα ρόφημα detox που «καθαρίζει» τον οργανισμό.

Μέλι και κανέλα

Το μέλι ταιριάζει τέλεια με την κανέλα και είναι ένας συνδυασμός που ικανοποιεί τις λιγούρες για κάτι γλυκό. Η κανέλα επίσης σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου αποτρέποντας έτσι την αποθήκευση του περιττού λίπους στο σώμα.