Pages - Menu

Σάββατο 12 Απριλίου 2025

Νέο εμφύτευμα «μεταφράζει» την εγκεφαλική δραστηριότητα σε ήχο


 
Μια νέα συσκευή που έχει μορφή εμφυτέυματος έδωσε τη δυνατότητα σε μια 47χρονη τετραπληγική γυναίκα από τις Η.Π.Α, που είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να μιλήσει μετά από 18 χρόνια αφωνίας.

Όλα έγιναν χάρη στην βοήθεια του σύγχρονου εμφυτεύματος και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το νέο αυτό τεχνολογικό επίτευγμα που μπορεί να είναι διαθέσιμο στους ασθενείς μέσα στα επόμενα χρόνια, ανοίγει έναν νέον δρόμο στο χώρο της ιατρικής και δίνει ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ομιλία του.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 31/3/2025 στο περιοδικό Nature Neuroscience και όπως αναφέρει «μετατρέπει» την πρόθεσή να μιλήσει σε προτάσεις. Ο ήχος που αναπαράγεται είναι η φωνή της γυναίκας. «Μετατρέπει την πρόθεσή της να μιλήσει σε άρτιες προτάσεις», δήλωσε ο Gopala Anumanchipalli, ένς από τους συγγραφείς της μελέτης.
Η μελέτη

«Αυτό είναι μια αρκετά μεγάλη πρόοδος στον τομέα μας», δήλωσε ο Jonathan Brumberg από το Εργαστήριο Ομιλίας και Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Κάνσας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Μια ερευνητική ομάδα στην Καλιφόρνια κατέγραψε τη νευρική δραστηριότητα της γυναίκας χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια, ενώ εκείνη σχημάτιζε προτάσεις σιωπηλά στο μυαλό της.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύστημα σύνθεσης ομιλίας και ηχογραφήσεις της φωνής της γυναίκας πριν από τον τραυματισμό της για να δημιουργήσουν τη φωνή που παράγει το μηχάνημα. Στη συνέχεια, εκπαίδευσαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που μεταφράζει τη νευρική δραστηριότητα σε ήχο.

Το εμφύτευμα τοποθετείται στο κέντρο ομιλίας του εγκεφάλου, ώστε να «ακούει» και να μεταφράζει αυτά τα σήματα σε τμήματα λόγου που σχηματίζουν προτάσεις. Πρόκειται για μια «ροή επεξεργασίας», είπε ο Anumanchipalli, όπου κάθε τμήμα ομιλίας 80 χιλιοστών του δευτερολέπτου ( περίπου μισή συλλαβή) αποστέλλεται σε έναν εγγραφέα.

«Δεν περιμένει να ολοκληρωθεί η πρόταση», εξήγησε. «Το επεξεργάζεται άμεσα».

Άλλες διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή, ή BCIs, για την ομιλία έχουν συνήθως μια μικρή καθυστέρηση μεταξύ των σκέψεων των προτάσεων και της λεκτικής διατύπωσης από τον υπολογιστή. Τέτοιες καθυστερήσεις μπορούν να διαταράξουν τη φυσική ροή της συνομιλίας, οδηγώντας ενδεχομένως σε παρεξηγήσεις και απογοήτευση, δήλωσαν ωστόσο οι ερευνητές.

Πώς εκπαίδευσαν το μοντέλο ώστε να μεταφράζει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε ήχο

Η ερευνητική ομάδα από στην Καλιφόρνια κατάφερε να καταγράψει την εγκεφαλική δραστηριότητα της γυναίκας χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια, ενώ εκείνη σκέφτονταν διάφορες προτάσεις. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τον εμφύτευμα που κατασκεύασαν χρησιμοποιώντας τη φωνή της και στη συνέχεια εκπαίδευσαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που μεταφράζει τη νευρική δραστηριότητα σε μονάδες ήχου.

«Λειτουργεί παρόμοια με τα υπάρχοντα συστήματα που χρησιμοποιούνται για την απομαγνητοφώνηση συναντήσεων ή τηλεφωνικών κλήσεων σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε ο Anumanchipalli, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Το εμφύτευμα τοποθετείται στο κέντρο ομιλίας του εγκεφάλου, ώστε να ακούει, και τα σήματα αυτά μεταφράζονται σε κομμάτια ομιλίας που συνθέτουν προτάσεις. Πρόκειται για μια «προσέγγιση ροής», δήλωσε ο Anumanchipalli, με κάθε κομμάτι ομιλίας 80 χιλιοστών του δευτερολέπτου – περίπου μισή συλλαβή – να αποστέλλεται σε ένα καταγραφικό.

«Δεν περιμένουμε να τελειώσει μια πρόταση», δήλωσε ο Anumanchipalli.

Η αποκωδικοποίηση της ομιλίας τόσο γρήγορα έχει τη δυνατότητα να συμβαδίζει με τον γρήγορο ρυθμό της φυσικής ομιλίας, δήλωσε ο Brumberg. Η χρήση δειγμάτων φωνής, πρόσθεσε, «θα αποτελούσε σημαντική πρόοδο στη φυσικότητα της ομιλίας».

Αν και η εργασία χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, ο Anumanchipalli διευκρίνισε ότι δεν επηρεάστηκε από τις πρόσφατες περικοπές.

«Ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα προτού η τεχνολογία είναι έτοιμη για ευρεία χρήση, αλλά με συνεχείς επενδύσεις, θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη στους ασθενείς μέσα σε μια δεκαετία», εκτίμησε ο Anumanchipalli.

topontiki.gr

Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

Στεφανιαίες βλάβες: Νέα αναίμακτη μέθοδος εκτίμησης με επεμβατική καρδιολογία


 Η επεμβατική καρδιολογία εξελίσσεται διαρκώς, με στόχο την ασφαλέστερη και ακριβέστερη διάγνωση και θεραπεία των στεφανιαίων παθήσεων. Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, μια νέα τεχνολογία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην αξιολόγηση της βαρύτητας των αθηρωματικών στενώσεων: Η τεχνική μFR (Microcirculatory Flow Reserve).

«Πρόκειται για μια καινοτόμο, αναίμακτη μέθοδο που επιτρέπει την εκτίμηση της φυσιολογίας των στεφανιαίων αρτηριών, χωρίς την ανάγκη χρήσης οδηγού σύρματος ή φαρμακευτικής πρόκλησης με αδενοσίνη, όπως συμβαίνει με την κλασματική εφεδρεία ροής (FFR)», επισημαίνει ο κ. Βασίλειος Γκόγκας Επεμβατικός Καρδιολόγος, Επιμελητής του Τομέα Καρδιάς του Metropolitan General.

Η τεχνική παρουσιάστηκε πρόσφατα στις Ομάδες Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας λόγω της υψηλής ακρίβειάς της και των σημαντικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει σε σχέση με τις καθιερωμένες μεθόδους.

Η στεφανιογραφία και οι παραδοσιακές μέθοδοι αξιολόγησης των στεφανιαίων στενώσεων

Η κλασική στεφανιογραφία αποτελεί τη βασική διαγνωστική εξέταση για την ανίχνευση και εκτίμηση της στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο, η ακριβής ποσοτικοποίηση μιας στένωσης για τη ροή του αίματος στις αρτηρίες απαιτεί πιο εξειδικευμένες τεχνικές.

«Μέχρι σήμερα, η πιο αξιόπιστη μέθοδος αξιολόγησης των ενδιαμέσου βαρύτητας στεφανιαίων στενώσεων (με βαθμό στένωσης 50-70%) ήταν η κλασματική εφεδρεία ροής (FFR). Το FFR μετρά τη διαφορά πίεσης εκατέρωθεν της αθηρωματικής πλάκας μιας στεφανιαίας αρτηρίας, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό οδηγό σύρμα (pressure wire) και τη χορήγηση αδενοσίνης, ενός φαρμάκου που προκαλεί πλήρη διαστολή της μικροκυκλοφορίας, επιτρέποντας την εκτίμηση της ροής του αίματος.

Παρότι το FFR θεωρείται το “gold standard”, η χρήση του είναι περιορισμένη, καθώς πρόκειται για μια επεμβατική και δαπανηρή διαδικασία, που ενέχει κινδύνους επιπλοκών, κυρίως λόγω του οδηγού σύρματος και της χορήγησης αδενοσίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει υπόταση, βραδυκαρδία ή δυσφορία στον ασθενή», αναφέρει.

Τι είναι η τεχνική μFR και πώς διαφέρει από τις άλλες μεθόδους;

«Η μFR (Microcirculatory Flow Reserve) αποτελεί μια επαναστατική τεχνολογία που επιτρέπει την εκτίμηση της βαρύτητας των στεφανιαίων βλαβών χωρίς την ανάγκη ειδικού οδηγού σύρματος ή φαρμακευτικής πρόκλησης. Πρόκειται για μια μέθοδο που βασίζεται σε ειδικούς αλγορίθμους και υπολογιστικά μοντέλα, τα οποία επεξεργάζονται τις πληροφορίες που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της στεφανιογραφίας, λαμβάνοντας υπόψη κύριους και δευτερεύοντες διχασμούς παρέχοντας έτσι μια ακριβή εκτίμηση της φυσιολογίας της βλάβης.

Η μFR έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καθοδήγηση των επεμβατικών πράξεων, καθώς επιτρέπει:

  • Ταχύτερη και αναίμακτη εκτίμηση της στένωσης
  • Χαμηλότερο κόστος σε σχέση με την κλασική εφεδρεία ροής
  • Αποφυγή επιπλοκών που σχετίζονται με τη χρήση οδηγού σύρματος ή φαρμακευτικής αγγειοδιαστολής
  • Δυνατότητα βελτιστοποίησης της επέμβασης μετά την αγγειοπλαστική, μέσω της αξιολόγησης των παραμέτρων QCA (Quantitative Coronary Angiography)

Η τεχνική έχει ήδη ενσωματωθεί στην καθημερινή κλινική πρακτική σε εξειδικευμένα καρδιολογικά κέντρα, προσφέροντας μεγαλύτερη ακρίβεια στην διάγνωση και βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα για τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο», τονίζει ο ειδικός.

Κλινική αξιολόγηση και αντίδραση της ιατρικής κοινότητας

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της τεχνικής μFR στις Ομάδες Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι ειδικοί που παρακολούθησαν τη συνεδρία επιβεβαίωσαν τα σημαντικά πλεονεκτήματα της μεθόδου, υπογραμμίζοντας την ευκολία εφαρμογής της και την υψηλή διαγνωστική ακρίβεια που προσφέρει.

Οι καθηγητές Καρδιολογίας που συντόνισαν τη συνεδρία, επισήμαναν τη δυναμική της μFR ως εναλλακτικής προσέγγισης, η οποία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εκτίμηση των στεφανιαίων στενώσεων στο αιμοδυναμικό εργαστήριο.

Η ενσωμάτωση της μFR στην κλινική πρακτική αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια νέα εποχή στην επεμβατική καρδιολογία, όπου οι γιατροί θα έχουν στη διάθεσή τους εργαλεία που επιτρέπουν ακριβέστερη διάγνωση, μικρότερη επεμβατικότητα και καλύτερη καθοδήγηση στις θεραπείες.

Η σημασία της μFR για τους ασθενείς

Για τους ασθενείς, η εφαρμογή της νέας αυτής μεθόδου σημαίνει:

  • Μικρότερη ταλαιπωρία, καθώς δεν απαιτείται η χρήση φαρμάκων ή ειδικών καθετήρων
  • Μεγαλύτερη ασφάλεια, χωρίς τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών ή επιπλοκών
  • Αξιόπιστη διάγνωση, με μεθόδους αιχμής που βοηθούν στον καλύτερο σχεδιασμό της θεραπείας

«Η τεχνική μFR, η οποία είναι ήδη στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας 2024 (Guidelines 2024), αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διάγνωση και θεραπεία της στεφανιαίας νόσου, εξασφαλίζοντας ταχύτερες, ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις στην επεμβατική καρδιολογία», καταλήγει ο κ. Γκόγκας.

Πέμπτη 10 Απριλίου 2025

Ποιος καφές επηρεάζει τη χοληστερίνη και τι να προτιμήσετε


 
Οι συσκευές παρασκευής καφέ που οι περισσότεροι έχουν στη δουλειά τους μπορεί να βλάπτουν σοβαρά τη χοληστερόλη τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σουηδία. Και αυτό διότι παράγουν τον καφέ με τρόπο που αυξάνει την περιεκτικότητά του σε ορισμένες επιβλαβείς ουσίες.

Οι εν λόγω ουσίες είναι η καφεστόλη και η καβεόλη (kahweol), δύο διτερπένια που εξάγονται από τους κόκκους του καφέ. Οι ουσίες αυτές σχετίζονται με αύξηση στα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλας πήραν δείγματα από 14 συσκευές καφέ σε ισάριθμους χώρους εργασίας. Για την παραγωγή του καφέ χρησιμοποιούσαν πέντε διαφορετικές μάρκες του ροφήματος.

Όπως διαπίστωσαν, αναλόγως με το είδος του καφέ που παρήγαγαν οι συσκευές, άλλαξε και η συγκέντρωση των δύο ουσιών. Ειδικότερα, ήταν μέγιστη στις συσκευές που λειτουργούσαν χωρίς φίλτρο (π.χ. εσπρέσο), καθώς και στον καφέ που παράγεται σε πρέσα ή φλιτζάνι με καυτό νερό.

Κοινό χαρακτηριστικό με αυτές τις μεθόδους είναι ότι η σκόνη ή οι κόκκοι του καφέ εκτίθενται στο καυτό νερό και πίνουμε απ’ ευθείας το παραγόμενο διάλυμα.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το φιλτράρισμα του καφέ είναι σημαντικό για την προστασία μας από την καφεστόλη και την καβεόλη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. David Iggman, από το Κέντρο Κλινικής Έρευνας Dalarna του πανεπιστημίου.

Όπως εξήγησε, οι συγκεντρώσεις των δύο ουσιών δεν ήταν ίδιες σε όλες τις συσκευές που εξέτασαν. Στις περισσότερες όμως βρίσκονταν σε επίπεδα αρκετά για να επηρεαστεί η LDL χοληστερόλη των εργαζομένων που τα κατανάλωναν. Κατ’ επέκτασιν βρίσκονταν σε επίπεδα ικανά να επηρεάσουν τον μελλοντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο, πρόσθεσε ο Dr. Iggman.
Ποιος είναι ο καλύτερος καφές

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η κατανάλωση μη φιλτραρισμένου καφέ στον χώρο εργασίας μπορεί να αποτελεί έναν άγνωστο έως τώρα παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

«Για όσους πίνουν καθημερινά πολύ καφέ στη δουλειά τους, είναι σαφές ότι καλύτερος είναι ο φιλτραρισμένος καφές», σημειώνουν στο άρθρο τους. Και αυτό διότι το φίλτρο περιορίζει στο ελάχιστο τις συγκεντρώσεις των επιβλαβών ουσιών.

Η χοληστερόλη είναι μία ουσία που εκ φύσεως παράγει το ήπαρ. Επιτελεί σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό. Μεταξύ άλλων συμμετέχει στην ορμονική παραγωγή και στη σύνθεση της βιταμίνης D.

Αν και σε ποσοστό περίπου 80% παράγεται από τον οργανισμό μας, το υπόλοιπο 20% καθορίζεται από τη διατροφή μας. Τα πλούσια σε κορεσμένα ή/και σε τρανς λιπαρά τρόφιμα αυξάνουν την LDL χοληστερόλη. Είναι το είδος που συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, προκαλώντας τους στενώσεις. Με αυτό τον τρόπο αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο.

topontiki.gr

Τετάρτη 9 Απριλίου 2025

Η οσφυαλγία είναι ένα μείζον πρόβλημα αφού επηρεάζει εκατομμύρια άτομα

 


Η οσφυαλγία είναι ένα μείζον πρόβλημα αφού επηρεάζει εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο με ανοδικές τάσεις, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση δεδομένων 30 ετών, αφορά περίπου 620 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, και μέχρι το 2050 προβλέπεται ο αριθμός αυτός να ανέλθει στα 843 εκατομμύρια. Σχεδόν το 39% αποδίδεται σε επαγγελματικούς παράγοντες, στο κάπνισμα και τον υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος.

Οι αιτίες είναι πολλές, καθώς η σπονδυλική στήλη είναι μια πολύπλοκη και εύθραυστη σύνθεση πολλών μερών, που είναι επιρρεπή σε ερεθισμούς, τραυματισμούς και φθορά.

«Για παράδειγμα, η μυϊκή καταπόνηση, η εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων από τραυματισμό, επαναλαμβανόμενες φορτίσεις ή γήρανση, η δημιουργία δισκοκήλης, νέων οστών στις άκρες των σπονδύλων (οστεόφυτα) που πιέζουν νευρικές δομές, ένα κάταγμα, μια μόλυνση μπορούν να προκαλέσουν πόνο πολλές φορές τόσο έντονο που οι ασθενείς αδυνατούν να εκτελέσουν τις πιο απλές δουλειές τους, ακόμα και να αυτοεξυπηρετηθούν», επισημαίνει ο Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης & Σκολίωσης στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επιστημονικός Διευθυντής και υπεύθυνος του τμήματος σπονδυλικής στήλης της Osteon Orthopedic & Spine Clinic, δρ Κωνσταντίνος Σταραντζής.

Είτε είναι γνωστή η πάθηση που προκαλεί τον πόνο είτε όχι, είτε είναι το πρώτο επεισόδιο ή ένα από τα πολλά, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που μπορούν να επισπεύσουν την ανάρρωση, τουλάχιστον στη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών.

Τι πρέπει, λοιπόν, να αποφεύγουν στην καθημερινότητά τους και πώς μπορούν να ανακουφιστούν γρήγορα εκείνη τη στιγμή που “χτυπά” ο πόνος;

Δράσεις και… αντιδράσεις

Ανάπαυση-Ύπνος

Μερικές φορές ο πόνος εμφανίζεται κατά την κατάκλιση. Η στάση ύπνου είναι αυτή που πυροδοτεί το νέο επεισόδιο και η κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης που καταπονεί τις δομές της η αιτία. Η πίεση που ασκείται σε αυτήν όταν κάποιος κοιμάται μπρούμυτα ή στο πλάι χωρίς υποστήριξη μπορεί να γίνει η αφορμή έναρξης του πόνου και της δυσκαμψίας.

«Άμεση ανακούφιση προσφέρει η τοποθέτηση μαξιλαριών είτε κάτω από τα γόνατα εάν κοιμάστε ανάσκελα, είτε ανάμεσά τους εάν κοιμάστε στο πλάι», συμβουλεύει ο δρ Σταραντζής. «Παρά την παρόρμηση να παραμείνετε στο κρεβάτι, είναι προτιμότερο να σηκωθείτε, αφού η ακινησία επιδεινώνει τον πόνο. Η ήπια δραστηριότητα, οι ασκήσεις χαμηλού αντικτύπου, το περπάτημα και η φυσικοθεραπεία ανακουφίζουν».

Οδήγηση

Ο πόνος μπορεί να “εισβάλει” και κατά την οδήγηση και οι μόνες αιτίες είναι η λανθασμένη στάση του σώματος, οι κραδασμοί από επαγγελματικά, κυρίως, οχήματα και η πολύωρη ακινησία. Μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να συντελέσουν στον τραυματισμό των μεσοσπονδυλίων δίσκων και στην επιδείνωση υπάρχουσας παθολογίας.

«Άμεση ανακούφιση προσφέρει η τοποθέτηση στη μέση ενός μαξιλαριού ή ενός μπουκαλιού με νερό τυλιγμένο σε μια πετσέτα ή μια μπλούζα τυλιγμένη σε ρολό. Όταν υπάρχει η επιλογή, ενεργοποιείστε τη θέρμανση του καθίσματος. Τοποθετήστε το κάθισμα σε ύψος και θέση ώστε τα γόνατα  να είναι στο ίδιο επίπεδο ή ψηλότερα από τους γοφούς και τόσο κοντά στο τιμόνι όσο χρειάζεται για να ακουμπά η μέση στην πλάτη του.

Σε πολύωρα ταξίδια, να σταματάτε τακτικά και να περπατάτε».

Εργασία

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να καμπουριάζουν ενώ κάθονται ή στέκονται, γεγονός που επιβαρύνει αδικαιολόγητα τη σπονδυλική στήλη. Παρότι γίνεται πολύς λόγος για τα καθιστικά επαγγέλματα, εξίσου επιβαρυντικά είναι και όσα απαιτούν ορθοστασία.

Προληπτικά, όσοι κάνουν δουλειά γραφείου πρέπει να επιλέγουν εργονομική καρέκλα που προσφέρει υποστήριξη στη μέση, να προσαρμόζουν το ύψος της σε εκείνο της επιφάνειας εργασίας ώστε να μην σκύβουν ή καμπουριάζουν και να την τοποθετούν σε απόσταση που να ακουμπά όλη η σπονδυλική στήλη στην πλάτη της. Είναι σημαντικό να κάθονται με τα πόδια επίπεδα στο έδαφος, τους ώμους χαλαρούς, να μην γέρνουν στο πλάι και να σηκώνονται με κάθε αφορμή και να περπατάνε.

«Άμεση ανακούφιση προσφέρει και σε αυτή την περίπτωση η διάθρωση της στάσης σώματος, η τοποθέτηση ενός μαξιλαριού στη μέση (όταν η καρέκλα δεν είναι εργονομική) και η εργασία σε όρθια θέση ή σε πάγκο εργασίας για λίγη ώρα.

Όσοι το επάγγελμά τους απαιτεί ορθοστασία πρέπει να φροντίζουν ώστε το βάρος τους να κατανέμεται ομοιόμορφα και στα δύο πόδια και να διορθώνουν συνειδητά τη στάση του σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου η σπονδυλική στήλη να διατηρεί τις φυσικές κλίσεις της. Μερικές διατάσεις μπορούν να μειώσουν την ένταση των μυών της περιοχής.

Extra tip: Επιλογή άνετων παπουτσιών με χαμηλό τακούνι (έως 3 εκατοστά)».

Ψώνια

Ξαφνικός πόνος στη μέση μπορεί να προκύψει και κατά τη διάρκεια των αγορών σε σούπερ μάρκετ ή σε ένα εμπορικό πολυκατάστημα, λόγω άρσης βάρους με κακή τεχνική ή άνισης κατανομής βάρους.

«Η άρση βάρους για να γίνεται με ασφάλεια, πρέπει να λυγίζετε στα γόνατα, να κρατάτε το αντικείμενο κοντά στο σώμα και να χρησιμοποιείτε τα πόδια για να σηκωθείτε και όχι την μέση. Αυτή η τεχνική όχι μόνο την προστατεύει αλλά και ενεργοποιεί ισχυρότερες μυϊκές ομάδες, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

Άμεση ανακούφιση προσφέρει η αποφυγή μεταφοράς του βάρους με τα χέρια (χρησιμοποιήστε καρότσι), η μείωση του μεταφερόμενου βάρους και η ορθότερη κατανομή του και στις δύο πλευρές του σώματος».

Άσκηση

Η τακτική σωματική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του πόνου της μέσης. Η ενασχόληση με ασκήσεις που ενδυναμώνουν τους μύες του κορμού, μπορεί να ενισχύσει τη σταθερότητα και τη στήριξη της σπονδυλικής στήλης. Οι τακτικές διατάσεις βελτιώνουν την ευελιξία και μειώνουν την ένταση των μυών, μειώνοντας έτσι και την πιθανότητα οσφυαλγίας.

Αλλά και κατά τη διάρκειά της μπορούν να προκληθούν επεισόδια πόνου, συνήθως από κακή τεχνική – λανθασμένη τοποθέτηση του σώματος κατά την εκτέλεση των ασκήσεων.

«Άμεση ανακούφιση προσφέρει η διακοπή της άσκησης και η αξιολόγηση της αιτίας που προκάλεσε τον πόνο καθώς και η πιθανότητα εκτέλεσης της άσκησης με τροποποιημένες παραμέτρους, όπως μικρότερο βάρος ή διόρθωση της στάσης. Εάν ο πόνος συνεχίζεται μην επιμένετε».

Διατροφή

Όχι. Η διατροφή δεν προκαλεί επεισόδια οσφυαλγίας, αλλά μπορεί να τα προλάβει. Η σωστή επιλογή τροφών, η λήψη όλων των θρεπτικών συστατικών (πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών) βοηθούν στην ανάπτυξη και διατήρηση της οστικής μάζας, στην καλή λειτουργία μυών, χόνδρων, τενόντων και συνδέσμων και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού προκειμένου αυτό να μπορεί να πολεμήσει μολύνσεις και φλεγμονές.

Επίσης, βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, προϋπόθεση απαραίτητη για την αποφυγή περιττών επιβαρύνσεων.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πόνο στη μέση από ό,τι οι μη καπνιστές. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι η νικοτίνη περιορίζει τη ροή του αίματος στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης, όπως και την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα, διαταράσσοντας τη σύσταση των δομών της και καθιστώντας την πιο ευάλωτη σε τραυματισμούς.

«Το “κλειδί” για την ανάρρωση από την οσφυαλγία είναι η διατήρηση της φυσιολογικής καμπύλης της σπονδυλικής στήλης, η θρέψη της και η ενδυνάμωση των μυών που τη στηρίζουν. Για πιο επίμονες καταστάσεις, υπάρχουν πολλές θεραπείες, φαρμακευτικές, μη επεμβατικές και χειρουργικές, οι οποίες γίνονται με σύγχρονες μεθόδους που εξασφαλίζουν την επιτυχία τους», καταλήγει ο δρ Σταραντζής.

Τρίτη 8 Απριλίου 2025

Κολπική μαρμαρυγή: Τι πρέπει να τρώτε, τι πρέπει να αποφεύγετε


 
Ενώ η φαρμακευτική αγωγή και η ιατρική διαχείριση είναι κρίσιμης σημασίας, η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στον έλεγχο των συμπτωμάτων της κολπικής μαρμαρυγής και την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου.

Αυτό το άρθρο περιγράφει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής για κολπική μαρμαρυγή, τις καλύτερες τροφές για κατανάλωση, ποιες πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε και πώς η διατροφή μπορεί να συμπληρώσει την ιατρική θεραπεία.

Οι καλύτερες τροφές για όσους έχουν κολπική μαρμαρυγή

Μια φιλική προς την καρδιά δίαιτα υποστηρίζει την ηλεκτρική σταθερότητα στην καρδιά και μειώνει τη φλεγμονή, την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

  • Λαχανίδα, σπανάκι, μπρόκολο, καρότα, πιπεριές
  • Πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη διατήρηση του καρδιακού ρυθμού

Προσοχή: Εάν παίρνετε βαρφαρίνη, διατηρήστε την πρόσληψη βιταμίνης Κ σταθερή (δεν χρειάζεται να την αποφεύγετε εντελώς, απλώς διατηρήστε τη σε νορμάλ επίπεδα)

Δημητριακά ολικής αλέσεως

  • Βρώμη, κινόα, καστανό ρύζι, κριθάρι
  • Υψηλά σε φυτικές ίνες και βοηθούν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης

Αποφύγετε τις επεξεργασμένες ποικιλίες με λευκό αλεύρι

Λιπαρά ψάρια

  • Σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες (2 μερίδες/εβδομάδα)
  • Περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μειώνουν τη φλεγμονή και υποστηρίζουν τον καρδιακό ρυθμό

Προτιμήστε ποικιλίες άγριας αλιείας με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο

Ξηροί καρποί και σπόροι

  • Αμύγδαλα, καρύδια, λιναρόσποροι, σπόροι chia
  • Παρέχουν ωμέγα-3 φυτικής προέλευσης, μαγνήσιο και υγιή λίπη

Μια μικρή χούφτα καθημερινά υποστηρίζει την καρδιαγγειακή λειτουργία

Όσπρια και φυτικές πρωτεΐνες

  • Φακές, μαύρα φασόλια, ρεβίθια, τόφου
  • Εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις για το κόκκινο κρέας και υποστηρίζουν την μείωση της χοληστερόλης

Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ή ενισχυμένα εναλλακτικά

  • Απλό γιαούρτι, γάλα ή εκδόσεις φυτικής προέλευσης με ασβέστιο και μαγνήσιο
  • Αποφύγετε επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πλήρη λιπαρά

Τροφές προς αποφυγή ή περιορισμό αν έχετε κολπική μαρμαρυγή

Ορισμένες τροφές μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αρρυθμίας ή να επηρεάσουν την φαρμακευτική σας αγωγή.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι)

  • Κονσερβοποιημένες σούπες, επεξεργασμένα κρέατα, αλατισμένα σνακ
  • Το υπερβολικό αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση και την κατακράτηση υγρών, επιδεινώνοντας την κολπική μαρμαρυγή
  • Διατηρήστε το νάτριο σε κάτω από 1.500 mg/ημέρα

Καφεΐνη (για ευαίσθητα άτομα)

  • Καφές, ενεργειακά ποτά, αναψυκτικά τύπου κόλα
  • Δεν είναι όλοι οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ευαίσθητοι σε αυτήν, αλλά η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αίσθημα παλμών σε μερικούς

Αλκοόλ

  • Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής
  • Καλύτερα να περιορίσετε ή να αποφύγετε εντελώς τα αλκοολούχα ποτά

Ζαχαρούχα τρόφιμα και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

  • Κέικ, αρτοσκευάσματα, λευκό ψωμί, ζαχαρούχα δημητριακά
  • Αυτά προκαλούν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, προάγουν τη φλεγμονή και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Επεξεργασμένα και λιπαρά κρέατα

  • Μπέικον, λουκάνικα, τηγανητά
  • Υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο – και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακή καταπόνηση

Τι να προσέχουν όσοι παίρνουν βαρφαρίνη

  • Η βιταμίνη Κ (που βρίσκεται στα φυλλώδη λαχανικά) επηρεάζει την πήξη του αίματος
  • Δεν χρειάζεται να αποφύγετε αυτές τις τροφές, αλλά διατηρήστε μια σταθερή πρόσληψη για να αποτρέψετε τις διακυμάνσεις της δόσης
  • Συνεργαστείτε με γιατρό ή διαιτολόγο για την παρακολούθηση του ζητήματος

Δείγμα ημερήσιου προγράμματος γευμάτων για άτομα με κολπική μαρμαρυγή

  • Πρωινό: Πλιγούρι βρώμης με αλεσμένους λιναρόσπορους, μούρα και γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
  • Δεκατιανό: Μια χούφτα καρύδια ή μια μπανάνα
  • Μεσημεριανό: Σαλάτα κινόα με ρεβίθια, σπανάκι, ντοματίνια και ελαιόλαδο
  • Απογευματινό σνακ: Μπαστουνάκια καρότου με χούμους
  • Βραδινό: Σολομός στη σχάρα, μπρόκολο στον ατμό και ψητές γλυκοπατάτες
  • Επιδόρπιο: Απλό γιαούρτι με κανέλα και μήλο σε φέτες

Σύνοψη

Η διαχείριση της κολπικής μαρμαρυγής δεν αφορά μόνο τη φαρμακευτική αγωγή: η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του καρδιακού ρυθμού, στην μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να προσαρμόσετε το πρόγραμμα διατροφής σας γύρω από την κολπική μαρμαρυγή, ειδικά εάν παίρνετε φάρμακα όπως η βαρφαρίνη.

Πηγή: onmed.gr topontiki.gr

Δευτέρα 7 Απριλίου 2025

Κοιλιακή παχυσαρκία: ΓΙΑΤΙ αυξάνει τον κίνδυνο το αλάτι – Νέα σοβαρή έρευνα

 


Φινλανδοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού συμβάλλει τόσο στη γενική, όσο και στην κοιλιακή παχυσαρκία.

Η νέα έρευνα που θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO 2025), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Μάλαγα της Ισπανίας το διάστημα 11-14 Μαΐου, δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας νατρίου που καταναλώνεται στη διατροφή και του κινδύνου τόσο γενικής όσο και κοιλιακής παχυσαρκίας.

Η γενική παχυσαρκία ορίζεται ως ο Δείκτης Μάζας Σώματος που είναι πάνω από 30 kg/m2. Στην κοιλιακή παχυσαρκία το λίπος συσσωρεύεται γύρω από την κοιλιά και τα εσωτερικά όργανα, οδηγώντας σε μεγαλύτερη από το κανονικό περίμετρο μέσης. Έχει αποδειχθεί ότι η κοιλιακή παχυσαρκία θέτει τα άτομα σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η πρόσληψη νατρίου, η οποία είχε μειωθεί κατά τις προηγούμενες δεκαετίες (η κορύφωσή της καταγράφηκε τη δεκαετία του 1970, όταν η Φινλανδία είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις στον κόσμο), παρέμεινε λίγο πολύ σταθερή από το 2007.

«Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, η υψηλή πρόσληψη νατρίου δεν προέρχεται κυρίως από ανθυγιεινά τρόφιμα, αλλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά. Στη Φινλανδία, το περισσότερο νάτριο λαμβάνεται από επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, ψωμί και γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδίως τυρί. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε ατομικό επίπεδο – απαιτούνται αλλαγές σε επίπεδο πληθυσμού που μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της συνεργασίας με τη βιομηχανία τροφίμων».

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι συγγραφείς εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης νατρίου, της συγκέντρωσης νατρίου στα ούρα και της γενικής και της κοιλιακής παχυσαρκίας σε ενήλικες Φινλανδούς.

Χρησιμοποίησαν πληθυσμιακά δεδομένα που ελήφθησαν από την Εθνική Μελέτη FinHealth 2017 (2.222 άνδρες και 2.792 γυναίκες, ηλικίας 18 ετών και άνω).

Η πρόσληψη νατρίου εκτιμήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Συλλέχθηκαν δείγματα ούρων από ένα μικρότερο δείγμα συμμετεχόντων (558 άνδρες και 702 γυναίκες).

Ο δείκτης μάζας σώματος και η περίμετρος μέσης χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση της γενικής και της κοιλιακής παχυσαρκίας.

Η πρόσληψη νατρίου και οι συγκεντρώσεις νατρίου στα ούρα μοιράστηκαν σε τεταρτημόρια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διάμεση πρόσληψη νατρίου ήταν υψηλότερη από τη συνιστώμενη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (5 γραμμάρια ή λιγότερο την ημέρα) σε όλα τα τεταρτημόρια, εκτός από το χαμηλότερο τεταρτημόριο των γυναικών που παρέμειναν κάτω από το συνιστώμενο όριο.

Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, το επίπεδο πρόσληψης νατρίου στο υψηλότερο τεταρτημόριο ήταν 2,3 φορές υψηλότερο από ό,τι στο χαμηλότερο τεταρτημόριο. Οι διαφορές στην κατανάλωση νατρίου μεταξύ ανδρών και γυναικών (πάντα υψηλότερη στους άνδρες) βρέθηκαν να είναι περίπου οι ίδιες σε όλα τα τεταρτημόρια.

Με βάση τις αυτοαναφερόμενες τιμές του ερωτηματολογίου, η μέση πρόσληψη νατρίου στο υψηλότερο τεταρτημόριο ήταν περίπου 4900 mg/ημέρα στους άνδρες και 3750 mg/ημέρα στις γυναίκες. Οι τιμές αυτές μεταφράζονται σε περισσότερα από 12 γραμμάρια (άνδρες) ή 9 γραμμάρια (γυναίκες) καθημερινής πρόσληψης αλατιού, δηλαδή ποσότητα υπερδιπλάσια από αυτή που συνιστά ο ΠΟΥ για τους άνδρες και σχεδόν διπλάσια για τις γυναίκες.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με υψηλή πρόσληψη νατρίου στη διατροφή ή υψηλή συγκέντρωση νατρίου στα ούρα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν γενική ή κοιλιακή παχυσαρκία.

Οι γυναίκες στο υψηλότερο τεταρτημόριο (25%) πρόσληψης νατρίου είχαν 4,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν γενική παχυσαρκία και 3,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κοιλιακή παχυσαρκία σε σύγκριση με τις γυναίκες στο χαμηλότερο τεταρτημόριο.

Οι γυναίκες στο δεύτερο υψηλότερο τεταρτημόριο είχαν επίσης 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν γενική παχυσαρκία από τις γυναίκες στο χαμηλότερο τεταρτημόριο.

Παρόμοιες συσχετίσεις παρατηρήθηκαν όταν η συγκέντρωση νατρίου στα ούρα χρησιμοποιήθηκε ως ανεξάρτητη μεταβλητή, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εκτιμώμενη πρόσληψη νατρίου από τα ερωτηματολόγια τροφίμων και η ποσότητα στα εξεταζόμενα ούρα συμφωνούσαν μεταξύ τους. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας το νάτριο στα ούρα, οι γυναίκες στο υψηλότερο τεταρτημόριο είχαν 4,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να ζουν με παχυσαρκία σε σχέση με εκείνες στο χαμηλότερο τεταρτημόριο (παρόμοια με την αύξηση κατά 4,3 φορές που διαπιστώθηκε για την πρόσληψη νατρίου που εκτιμήθηκε μέσω ερωτηματολογίου).

Τι ισχύει για τους άνδρες

Για τους άνδρες, το μοτίβο του αυξημένου κινδύνου παχυσαρκίας ήταν παρόμοιο με αυτό των γυναικών για την κατανάλωση νατρίου που αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγιο, αλλά τα αποτελέσματα δεν έφτασαν να θεωρούνται στατιστικά σημαντικά σε όλα τα τεταρτημόρια.

Ωστόσο, για τη συγκέντρωση νατρίου στα ούρα, τα αποτελέσματα ήταν στατιστικά σημαντικά για τους άνδρες: όσοι βρίσκονταν στο υψηλότερο τεταρτημόριο (25%) της συγκέντρωσης νατρίου στα ούρα είχαν 6,0 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν γενική παχυσαρκία και 4,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κοιλιακή παχυσαρκία σε σύγκριση με τους άνδρες στο χαμηλότερο τεταρτημόριο.

Σχετικά με την ισχυρότερη συσχέτιση που παρουσιάστηκε για τους άνδρες, οι συγγραφείς αναφέρουν: «Γενικά, οι άνδρες καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα και επίσης περισσότερα τρόφιμα που αποτελούν τις κύριες πηγές νατρίου στη διατροφή, όπως τα προϊόντα κρέατος, το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα και το τυρί. Οι αναλύσεις μας προσαρμόστηκαν για τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη και επομένως οι ισχυρότερες συσχετίσεις στους άνδρες μπορεί να οφείλονται στην υψηλότερη πρόσληψη αλατιού σε σχέση με τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της σχέσης, οι συσχετίσεις είχαν παρόμοια κατεύθυνση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες».

«Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν τα στοιχεία για τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης νατρίου και της παχυσαρκίας, με παρόμοια ευρήματα που παρατηρούνται τόσο για το διαιτητικό νάτριο όσο και για τη συγκέντρωση νατρίου στα ούρα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε βαθύτερα τον βιολογικό μηχανισμό της σχέσης», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Πηγή: onmed.gr

Κυριακή 6 Απριλίου 2025

Αρτηριακή πίεση: Πώς να τη μετρήσετε σωστά σε 9 βήματα – Ποια λάθη πρέπει να αποφύγετε

 


Πολλοί άνθρωποι που μετρούν την αρτηριακή τους πίεση δεν το κάνουν σωστά. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μελέτης του 2023, η οποία διαπίστωσε ότι οι τιμές που συλλέχθηκαν από επαγγελματίες διέφεραν πολύ από τις τιμές που ανέφεραν οι συμμετέχοντες που μέτρησαν μόνοι τους την πίεσή τους.

Η πιο κοινή αιτία λάθος μέτρησης είναι η λανθασμένη τοποθέτηση της μανσέτας, ανέφεραν οι ερευνητές. Υπάρχουν ωστόσο, πολλοί ακόμη παράγοντες που μπορούν να αλλοιώσουν τις τιμές της αρτηριακής πίεσης, όπως ο λάθος χρόνος μέτρησης.

Η καρδιολόγος Judith Jütte εξηγεί πώς θα μετρήσετε την αρτηριακή σας πίεση και ποια λάθη πρέπει να αποφύγετε.

Οι συσκευές παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης για τον καρπό, θεωρούνται λιγότερο ακριβείς σε σύγκριση με τις συσκευές του άνω βραχίονα. Η Judith Jütte εξηγεί: «Οι μετρήσεις είναι πιο επιρρεπείς σε παρεμβολές, επειδή τα μικρά αγγεία στον καρπό υπόκεινται σε περισσότερες διακυμάνσεις».

Η αγγειακή συστολή λόγω εναποθέσεων (αθηροσκλήρωση), οι οποίες συμβαίνουν συχνά σε μεγάλη ηλικία, μπορεί να οδηγήσει σε σφάλματα μέτρησης. Οι συσκευές παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης για τον άνω βραχίονα είναι επομένως πιο κατάλληλες, ειδικά για ηλικιωμένους ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση, λέει η Jütte.

Αλλά ακόμη και με αυτές τις συσκευές μέτρησης, πρέπει να δίνεται προσοχή στην ποιότητα των συσκευών: «Συνιστάται να πάρετε ένα πιστοποιημένο πιεσόμετρο. Σας συμβουλεύουμε να έχετε τη συσκευή μαζί σας όταν επισκέπτεστε τον γιατρό ή να την ελέγχετε στο φαρμακείο. Θα πρέπει επίσης να έχει μια σταθερή ποιότητα μνήμης για να τεκμηριώσει την εξέλιξη των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης. Προκειμένου να αποφευχθούν λανθασμένες μετρήσεις, είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μέγεθος μανσέτας», λέει η Jütte.

Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης: Oδηγίες σε 9 βήματα

Εάν θέλετε να μετρήσετε με ακρίβεια την αρτηριακή σας πίεση, δεν παίζει ρόλο μόνο η ποιότητα και η σωστή χρήση του πιεσόμετρου. Η συμπεριφορά πριν και κατά τη διάρκεια της μέτρησης επηρεάζει επίσης το αποτέλεσμα.

«Πριν από τη μέτρηση, θα πρέπει να μείνετε για πέντε λεπτά καθιστοί, χωρίς σταυρωμένα πόδια. Η μέτρηση γίνεται στο επίπεδο της καρδιάς, με τη μανσέτα σωστά τοποθετημένη στο άνω μέρος του βραχίονα».

Λεπτομερείς οδηγίες για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης από τους ειδικούς της Γερμανικής Ένωσης Υπέρτασης (DHL)

  1. Αποφύγετε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον πέντε λεπτά πριν από τη μέτρηση.
  2. Απενεργοποιήστε οποιαδήποτε πηγή παρεμβολών στο δωμάτιο (τηλεόραση, μουσική).
  3. Καθίστε χαλαρά, με την πλάτη σας ακουμπισμένη σε μια καρέκλα και ξεκουραστείτε. Τα πόδια να είναι τοποθετημένα χαλαρά το ένα δίπλα στο άλλο.
  4. Ελευθερώστε τον βραχίονα. Είναι καλύτερο να αφαιρέσετε τα εξωτερικά ρούχα και να μην σπρώξετε το μανίκι προς τα πάνω, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε στάση του αίματος.
  5. Τοποθετήστε τη μανσέτα της συσκευής μέτρησης και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ούτε πολύ χαλαρή ούτε πολύ σφιχτή. Στη μέτρηση του άνω βραχίονα, το φουσκωτό τμήμα της μανσέτας βρίσκεται στο εσωτερικό του βραχίονα. Ο εύκαμπτος σωλήνας δείχνει προς τα κάτω προς το χέρι.
  6. Τοποθετήστε το χέρι σας σε επίπεδη θέση στο τραπέζι.
  7. Ξεκινήστε τη μέτρηση.
  8. Επαναλάβετε τη μέτρηση μετά από ένα λεπτό.
  9. Αποθηκεύστε το δεύτερο αποτέλεσμα (είτε στην ίδια τη συσκευή είτε σε κάποια εφαρμογή). Εάν η οθόνη αρτηριακής πίεσης δεν έχει λειτουργία μνήμης, σημειώστε το αποτέλεσμα και την ημερομηνία.

Τι να κάνετε εάν οι τιμές είναι διαφορετικές

Κατά τη διάρκεια κάθε διαδικασίας μέτρησης, η αρτηριακή πίεση πρέπει να μετριέται δύο φορές σε διάστημα ενός λεπτού.

Είναι απίθανο να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα με κάθε μέτρηση. Κατά κανόνα, οι τιμές διαφέρουν ελαφρώς μεταξύ τους. Η Γερμανική Ένωση Υπέρτασης συμβουλεύει να σημειώνετε τη δεύτερη, συνήθως χαμηλότερη τιμή.

Εάν έχετε διαγνωστεί με καρδιακές αρρυθμίες, θα πρέπει να μετρήσετε την πίεση τρεις φορές και να αφήσετε ένα διάστημα ενός λεπτού μεταξύ των μετρήσεων. Από αυτό, μπορεί να υπολογιστεί μια μέση τιμή.

Μπορούμε να μετρήσουμε την αρτηριακή πίεση ενώ είμαστε ξαπλωμένοι;

Η αρτηριακή πίεση πρέπει να μετριέται ενώ κάθεστε, επειδή οι τιμές είναι συνήθως ελαφρώς υψηλότερες όταν ξαπλώνετε. Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη (ΗΠΑ), ωστόσο, δείχνει ότι πρόσθετες μετρήσεις ενώ ξαπλώνετε μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σε ποιο χέρι πρέπει να μετράτε την αρτηριακή πίεση;

Η αρτηριακή πίεση πρέπει πάντα να μετριέται στον ίδιο βραχίονα – αυτόν στον οποίο καθορίστηκαν οι υψηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης στην αρχή. Η πρώτη μέτρηση πρέπει να γίνει από γιατρό:

Τα επαγγελματικά πιεσόμετρα με χειροκίνητες αντλίες μετρούν την αρτηριακή πίεση με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Πόσο συχνά πρέπει να μετράω την αρτηριακή πίεση;

Στην αρχή, οι ειδικοί συνιστούν τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης δύο φορές την ημέρα πριν από τη λήψη του φαρμάκου. Εάν η αρτηριακή πίεση ελέγχεται καλά, ο αριθμός των μετρήσεων μπορεί να μειωθεί. Εάν το φάρμακο είναι αποτελεσματικό, αρκεί η μέτρηση μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη Jütte, η αρτηριακή πίεση δεν πρέπει να μετριέται μόνο σε πλήρη ηρεμία, αλλά και «εάν αισθάνεστε σοβαρή αδιαθεσία». Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δείτε αν και πόσο αυξάνεται η αρτηριακή σας πίεση σε συνθήκες που προκαλούν άγχος.

Πότε πρέπει να μετράω την αρτηριακή μου πίεση, το πρωί ή το βράδυ;

Αρχικά, η αρτηριακή πίεση πρέπει πάντα να μετριέται την ίδια ώρα της ημέρας. Γενικά οι τιμές της πίεσης είναι κυμαινόμενες: Το πρωί είναι συνήθως ελαφρώς υψηλότερες από ό,τι τo βράδυ, όταν το σώμα μπαίνει σε κατάσταση ηρεμίας.

Επομένως, οι καλές ώρες για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι «το πρωί μετά το ξύπνημα και το βράδυ πριν πάτε για ύπνο», συνιστά η Jütte.

Είναι σημαντικό η μέτρηση να γίνει αφού πάτε στην τουαλέτα, επειδή η γεμάτη κύστη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Είναι καλύτερα να μετράτε την αρτηριακή πίεση πριν ή μετά το φαγητό;

Η αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου ενός γεύματος. Μετά το φαγητό, το αίμα ανακατανέμεται στο σώμα και αυξάνεται η ροή του στο πεπτικό σύστημα. Άλλα όργανα και περιοχές του σώματος τροφοδοτούνται λιγότερο με αίμα. Ως αποτέλεσμα, η αρτηριακή πίεση πέφτει μετά το φαγητό. Εάν μετρήσετε την αρτηριακή σας πίεση λίγο μετά το γεύμα, δεν θα λάβετε αξιόπιστες τιμές. Είναι προτιμότερο να μετράτε την αρτηριακή σας πίεση με άδειο στομάχι ή το βράδυ, περίπου μία ώρα μετά το τελευταίο γεύμα.

Παράγοντες που μπορούν επίσης να παραποιήσουν τις τιμές της αρτηριακής πίεσης:

  • Πολύ νερό
  • Καφές
  • Διεγερτικά αφεψήματα, όπως κουρκουμάς ή τζίντζερ, καθώς και τσάι με καφεΐνη όπως πράσινο ή μαύρο τσάι
  • Τρόφιμα που αυξάνουν ή μειώνουν την αρτηριακή πίεση, όπως τσίλι, λεμόνι, σκόρδο
  • Καπνός

Ποιες τιμές αρτηριακής πίεσης είναι φυσιολογικές στο σπίτι;

Διαφορετικές οριακές τιμές ισχύουν για τις μετρήσεις στο γραφείο του γιατρού και στο σπίτι. Η νευρικότητα που συχνά συνοδεύει την επίσκεψη στον γιατρό, μπορεί να αυξήσει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Αυτό το φαινόμενο είναι επίσης γνωστό ως «σύνδρομο λευκής μπλούζας».

Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Υπέρτασης, η υπέρταση είναι παρούσα όταν ο γιατρός μετρήσει τιμές 140/90 mmHg ή υψηλότερες σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Η οριακή τιμή για την οικιακή μέτρηση, από την άλλη πλευρά, είναι 135/85 mmHg.

Αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης: Πότε πρέπει να δω γιατρό;

Εάν η αρτηριακή πίεση αυξηθεί στα 180/120 mmHg ή παραπάνω και εμφανιστούν συμπτώματα όπως πίεση στο κεφάλι, ρινορραγίες, ζάλη ή ναυτία, πρόκειται για υπερτασική κρίση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Υπέρτασης, οι υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν η υψηλή αρτηριακή πίεση συνοδεύεται από έντονο πόνο, σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια, υπνηλία και/ή μούδιασμα ή παράλυση, θα πρέπει το άτομο να μεταφέρεται στα επείγοντα.

Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα, αλλά η αρτηριακή πίεση δεν πέφτει μετά από επαναλαμβανόμενες μετρήσεις, απαιτείται επίσης άμεση ιατρική παρέμβαση. Το ίδιο ισχύει εάν η συσκευή εμφανίζει ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς κατά τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης – αυτό είναι μερικές φορές ένα σημάδι κολπικής μαρμαρυγής. Η καρδιακή αρρυθμία μπορεί να είναι προσωρινή ή χρόνια. Δεν απειλεί όμως άμεσα τη ζωή.

topontiki.gr